abonnement Unibet Coolblue
  dinsdag 9 maart 2010 @ 00:25:17 #1
110933 F4T4L_3RR0R
R.I.P. webicon ;(
pi_78916649
Omdat ik vandaag nog niks gegeten heb en de voorgebakken diepvriesfriet op was, ging ik zelf aan de slag:

- Aardappels schillen, plakjes snijden en frietjes snijden.
- De frietjes goed wassen met véél water in een vergiet.
- De frietjes goed droog gedept.
- De frituurpan opstoken naar 170 graden en 8 minuten voorbakken.

Na slecht 4 minuten lag er een hoopje donkerbruine, verschroeide, verschrompelde en slappe frietjes in het frituurnetje.
Een ballonvaarder die door de mand valt is nooit grappig...
pi_78916661
Het Friet noemen
  dinsdag 9 maart 2010 @ 00:26:47 #3
277031 Zhe-AnGeL
Ikke ist lievt
pi_78916678
Te heet...?
En je moet ze 2 x bakken...dus even 4 minuten dan eruit halen, metalen netje dan natuurlijk ff erboven hangen na een minuut weer erin 5 minuten..
Snollebolt
pi_78916684
te dun gesneden, temperatuur niet goed?
  dinsdag 9 maart 2010 @ 00:28:28 #5
110933 F4T4L_3RR0R
R.I.P. webicon ;(
pi_78916723
Overal op internet las ik:

- Ongeveer 8 minuten voorbakken op 170 graden.
- Af laten koelen/druipen. (had al een lading keukenrol klaargelegd naast de frituurpan, want met frituurnetje boven hete pan koelt het niet echt af)
- Ongeveer 4 minuten afbakken op 190 graden.
Een ballonvaarder die door de mand valt is nooit grappig...
pi_78916754
op 170 bak je niet voor maar af.... dus 5 min voorbakken op 150. Dan laten afkoelen en dan pas afbakken.
  dinsdag 9 maart 2010 @ 00:29:37 #7
277031 Zhe-AnGeL
Ikke ist lievt
pi_78916759
quote:
Op dinsdag 9 maart 2010 00:28 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Overal op internet las ik:

- Ongeveer 8 minuten voorbakken op 170 graden.
- Af laten koelen/druipen. (had al een lading keukenrol klaargelegd)
- Ongeveer 4 minuten afbakken op 190 graden.
Nou ja ik doe het dus zo en ze zijn prima!
Snollebolt
pi_78916764
Wel een beetje vers vet/olie gebruikt ?
  dinsdag 9 maart 2010 @ 00:30:17 #9
158899 GasTurbine
SEE THE PATERN ON MY COCK
pi_78916776
Of je bakt gewoon ff patat.
'houd je bek is joh, als je zulke grote kk praatjes heb moet je is naar Tiel komen.'
„Je bent ’n keronje! Je mag zelf ’n zoogdier wezen, jy en je zoon, dat zeg ik je!”
pi_78916778
Misschien gewoon de verkeerde aardappel?

Sommige zijn er een stuk geschikter voor dan anderen.
Welke dat dan precies zijn weet ik niet, ik hoor mn moeder daar wel eens over.

Zij bakt overheerlijke friet, dus zij heeft er verstand van
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
  dinsdag 9 maart 2010 @ 00:30:34 #11
110163 koffiekoekje
Mag ook bij de thee...
pi_78916781
Oud frituurvet?
  dinsdag 9 maart 2010 @ 00:31:11 #12
110933 F4T4L_3RR0R
R.I.P. webicon ;(
pi_78916797
quote:
Op dinsdag 9 maart 2010 00:29 schreef Dizzident het volgende:
Wel een beetje vers vet/olie gebruikt ?
Met Diamant vloeibaar die nog goed was.
Een ballonvaarder die door de mand valt is nooit grappig...
pi_78916837
quote:
Op dinsdag 9 maart 2010 00:30 schreef vosss het volgende:
Misschien gewoon de verkeerde aardappel?

Sommige zijn er een stuk geschikter voor dan anderen.
Welke dat dan precies zijn weet ik niet, ik hoor mn moeder daar wel eens over.

Zij bakt overheerlijke friet, dus zij heeft er verstand van
kruimige aardappelen
pi_78916922
Zucht, friet, patat, we weten toch waar het over gaat mensen.

friet de; v(m) -en reepjes rauwe aardappel, in olie gefrituurd; patates frites: een ~je eten portie friet
pa·tat de; v(m) friet
(vandale)

En nu verder!
(heb verder geen antwoord nog nooit zelf gebakken)
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
  dinsdag 9 maart 2010 @ 00:38:12 #15
236546 droomvrouwtje
Lief, klein en schattig
pi_78916989
ik heb in het begin ook vaak zelfgemaakte friet/patat gemaakt maar doe nooit aan afbakken. Ik zet het vet op 180 graden en bak het meteen 5 min zijn dan goed en smaken prima
Be happy with the little things in life
pi_78917114
quote:
Op dinsdag 9 maart 2010 00:38 schreef droomvrouwtje het volgende:
ik heb in het begin ook vaak zelfgemaakte friet/patat gemaakt maar doe nooit aan afbakken. Ik zet het vet op 180 graden en bak het meteen 5 min zijn dan goed en smaken prima
Inderdaad
  dinsdag 9 maart 2010 @ 00:48:11 #17
110933 F4T4L_3RR0R
R.I.P. webicon ;(
pi_78917187
quote:
Op dinsdag 9 maart 2010 00:38 schreef droomvrouwtje het volgende:
ik heb in het begin ook vaak zelfgemaakte friet/patat gemaakt maar doe nooit aan afbakken. Ik zet het vet op 180 graden en bak het meteen 5 min zijn dan goed en smaken prima
5 minuten op 180 graden of (zoals in mijn geval) 4 minuten op 170 graden liggen niet ver uit elkaar qua baktijd en temperatuur. Wel zagen de frietjes er onsmakelijk donker, slap, verschrompeld en vet uit.
Een ballonvaarder die door de mand valt is nooit grappig...
  dinsdag 9 maart 2010 @ 00:52:01 #18
285351 dalaiblama
too much bla
pi_78917258
Een geschilde aardappel moet je NOOIT wassen en zeker niet extra goed afspoelen.
Je spoelt het zetmeel eraf en wat rest zijn vieze, slappe, smaakloze frieten.

Net als champignons trouwens, die spoelen mensen om onduidelijke redenen ook af waardoor je ze net zo goed kan weggooien. Alle smaak in je afvoerputje!

Correcte manier van bakken:


Schillen
Deppen, afvegen met keukenpapier
Snijden
Olie verhitten
Eerste lichting in ruim olie bakken
Afschudden in vergiet/mandje
Nieuwe lichting in de olie

ELke lichting nog eens terug in hete olie voor het afbakken.
Weer goed uitschudden, zouten, klaar.

Het is mij nog nooit mislukt en ik frituur het hardcore in een pan olie. Geen frituurpan.
pi_78918133


pi_78918141
quote:
Op dinsdag 9 maart 2010 02:24 schreef Hiddendoe het volgende:
[ afbeelding ]

Jammer dat het geen friet is
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
pi_78918180
quote:
Op dinsdag 9 maart 2010 02:26 schreef vosss het volgende:

[..]

Jammer dat het geen friet is
Klopt, het is een plaatje van friet
pi_78918201
quote:
Op dinsdag 9 maart 2010 00:25 schreef DeZoektocht het volgende:
Het Friet noemen
pi_78918229
quote:
Op dinsdag 9 maart 2010 02:24 schreef Hiddendoe het volgende:
[ afbeelding ]

Mes en vork waar is de mayo?
Ik zwaai naar dieren.
pi_78918378
quote:
Op dinsdag 9 maart 2010 02:51 schreef Geerd het volgende:

[..]

Mes en vork waar is de mayo?


pi_78918691
quote:
Op dinsdag 9 maart 2010 00:52 schreef dalaiblama het volgende:
Een geschilde aardappel moet je NOOIT wassen en zeker niet extra goed afspoelen.
Je spoelt het zetmeel eraf en wat rest zijn vieze, slappe, smaakloze frieten.

Dat is erg raar wat je nu zegt. Het ligt compleet aan het gerecht of je de aardappels moet wassen ja of nee. Soms heb je zetmeel nodig (bijvoorbeeld als je een gebonden aardappelsoep wil maken) en soms niet (bijvoorbeeld als je mooie krokante aardappelschijfjes wilt bakken).

Friet moet je zeker wel afspoelen. En ook nog eens heel erg goed zelfs, want dat zetmeel moet er echt af als je mooie krokante frietjes wil! Een tip uit Belgie is trouwens om ze in zout water te leggen voor een kwartiertje, dan trekt het extra vocht er (blijkbaar) uit. Nu heb ik dat vorige week uitgeprobeerd, maar ik proefde echt geen verschil.

Verder: voorbakken op 160 graden, een minuut of vier.
Uit laten lekken en af laten koelen.
Afbakken op 180 graden, een minuut of vijf.

(de aangegeven tijden zijn uiteraard afhankelijk van de dikte van de frieten).
Alleen met zelfspot kun je overleven...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')