quote:
(voor ongeveer 4 personen)
- ongeveer 750 gr - 1 kg rundvlees
-->, ik durf je niet te zeggen welk soort rundvlees aangezien goed rundvlees in Nederland moeilijk te krijgen is.
Het beste is met wat vet eraan (voorgesneden blokjes nasi/bami/goulash/hasheevlees zijn de beste keuze, het moet geen biefstuk zijn, maar ook geen stoofvlees)
Is het zonder vet: wat blokjes spek erbij bakken in de eerste fase als compensatie of roomboter erbij.
Verder:
1 grote ui (in halve ringetjes snijden)
4 aardapelen (in blokje snijden)
4 wortelen (in schijfjes snijden)
1 raapsteel (een paar blokjes knolselderij is een goed alternatief, maar doe er niet teveel bij aangezien de smaak vergelijkbaar maar veel sterker is dan rapen)
1/2 kopje bloem
1 teen knoflook
500 ml rundvleesbouilon
750 ml groenteboullon
(of 1200 ml water + 3 blokjes bouillon)
1 flesje /blikje Guinness (ongeveer 300 ml, ander stout bier als Murphy's of Beamish kan ook, zijn wat zoeter, maar beetje zoet in de stew is niet verkeerd
)
half kopje havermout of kwart kopje zilvervliesrijst (optie, niet nodig)
2 laurierbladen
beetje thijm (liefst vers), peper
evt zout
Bereiding:
Bak het vlees in een grote kookpan aan met wat roomboter, spekjes evt wat olijfolie erbij totdat het vleesvocht verdampt is.
Doe dan de uien erbij en bak het regelmatig roerende geheel door tot de uien "glazig" zijn
doe de knoflook erbij en bak alroerende nog 2 min door.
Doe vervolgens de aardappels, wortelen rapen (knolselderij) erbij
Voeg onder goed roeren in porties bloem bij het geheel en blijf roeren, zodat het mengsel bedekt is met de bloem en bak al roerende nog even door
Voeg vervolgens de bouillon en Guinness toe
Doe vervolgens de kruiden (thijm, laurier, peper) en evt mout/rijst bij het geheel
Breng het op kookpunt en laat het vervolgens op een klein vuur licht stoven voor ongeveer 2 uur. roer het ieder 30 min evt om.
Proef eventueel halverwege of er nog zout/water bij moet. eventueel een beetje bloem met het water mixen als het zo dun als soep is.
Eventueel serveren met vast brood (sodabrood, Duits brood)
Bain taitneamh as do béile!! (smakelijk eten)
[ Bericht 3% gewijzigd door edcetera op 01-04-2010 00:19:15 ]