abonnement bol.com Unibet Coolblue
  Moderator zondag 3 juni 2012 @ 09:19:49 #201
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_112373193
Eigenlijk vind ik stoven iets voor de winter, maar ik zag m'n pan staan en dacht: Weg met conventies! Ik ga vandaag stoven!

Dus nu heb ik 6 ons lamsvlees klaar liggen. Om het toch een zomers karakter te geven ga ik proberen de Griekse lamsstoof van de afhaalgriek te reconstrueren. In m'n kookboeken heb ik geen recept hiervoor gevonden, dus het wordt improviseren op basis van mijn smaakherinnering en een recept voor een Baskische Schaapherders Lamsstoof (daar had het wel iets van weg als ik de ingrediënten bekijk).

Ingrediënten:
6 ons lamsschouder in blokjes
1 ui
3 uitgeperste tenen knoflook
1 blik ontvelde tomaten
1 blikje tomatenpuree
1 pond aardappels (kruimige soort)
4 ons doperwten
1 theelepel dille
1 theelepel oregano
Zout
Zwarte peper
olie / boter (ws olie)
1 kopje bouillon
sap van 1 citroen

Er zat ook nog een klein pittig iets in, dus misschien doe ik er wat sambal bij. Of tabasco. Of een Spaans pepertje. Of paprikapoeder. Of pimientos. Of chilipoeder. We zien wel. (Tips zijn welkom!)

Mij benieuwen hoe dit gaat smaken en of dit enigszins in de buurt komt van wat de afhaalgriek me voorschoteld.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_112373311
Er gaat hier ook gewoon een stoofpotje het vuur op vandaag hoor. Kwam nog wat kilo's runderriblappen tegen in de vriezer, dus van de week al rendang gemaakt en vanmiddag even een standaard stoofpotje maken.

Heb je trouwens een recept van Baskische Schaapherders Lamsstoof? Klinkt erg goed namelijk.
Wind extinguishes a candle and energizes fire
  Moderator zondag 3 juni 2012 @ 10:13:46 #203
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_112373873
quote:
0s.gif Op zondag 3 juni 2012 09:32 schreef Steven184 het volgende:
Er gaat hier ook gewoon een stoofpotje het vuur op vandaag hoor. Kwam nog wat kilo's runderriblappen tegen in de vriezer, dus van de week al rendang gemaakt en vanmiddag even een standaard stoofpotje maken.

Heb je trouwens een recept van Baskische Schaapherders Lamsstoof? Klinkt erg goed namelijk.
Het recept komt uit een Amerikaans kookboek (The Complete Meat Cookbook):

Basque Chile and Herb Rub for Lamb:
1 theelepel chile powder (Gebhardt)
1 eetlepel sweet Hungarian paprika
1 theelepel gedroogde oregano of tijm
2 theelepels zout
1/4 theelepel zwarte peper

Lamb Stew
3-4 pounds lamsvlees (ongeveer 1,5 kilo) (2 inch pieces)
1 fire-roasted red bell pepper OR 2 canned or bottled red peppers or pimentos
2 eetlepels red wine vinegar
2 eetlepels olijfolie
1 ui (chopped)
6 tenen knoflook (chopped)
1 fire-roasted mild green chile (such as Anaheim) chopped, OR 1/4 cup chopped canned green chiles
2 bayleaves
1 cup red wine
1 cup beef stock
Zout en zwarte peper naar smaak

Stap 1: marineer het vlees met de rub (2 uur buiten de koelkast, OF een nachtje in de koelkast)
Stap 2: indien uit koelkast, op kamertemperatuur laten komen
Stap 3: blend red pepper and vinegar to a puree
Stap 4: verhit olijfolie en bruin het vlees in 10 minuten (regelmatig keren)
Stap 5: haal vlees en vet uit de pan en sauté ui, knoflook en green chile in een restantje vet
Stap 6: doe het vlees weer terug in de pan met de puree
Stap 7: add bayleaves, 1 cup red wine, 1 cup beef stock
Stap 8: stoof voor anderhalf uur zonder deksel (af en toe roeren)
Stap 9: haal vlees uit de pan
Stap 10: ontvet de saus en reduceer deze op hoog vuur
Stap 11: discard bayleaves, taste for salt and pepper
Stap 12: return meat to the pan

Serves 6.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
  zondag 3 juni 2012 @ 10:36:33 #204
328503 Jagärtrut
ik ben moe
pi_112374291
quote:
0s.gif Op zondag 3 juni 2012 09:32 schreef Steven184 het volgende:
Er gaat hier ook gewoon een stoofpotje het vuur op vandaag hoor. Kwam nog wat kilo's runderriblappen tegen in de vriezer, dus van de week al rendang gemaakt en vanmiddag even een standaard stoofpotje maken.

Heb je trouwens een recept van Baskische Schaapherders Lamsstoof? Klinkt erg goed namelijk.
hier staat ook een stoofpot op het menu voor vandaag. Maar goed, het is hier 4 graden en het regent, dus dan mag het ook wel, dacht ik.
  Moderator maandag 4 juni 2012 @ 11:15:58 #205
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_112416706
Ietwat tegenvallend resultaat gisteren. Lamsvlees was een beetje aan de taaie kant. Had geen citroen en heb in plaats daarvan witte wijnazijn gebruikt. Zou toch moeten werken, maar heb waarschijnlijk te weinig gebruikt.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_112421466
quote:
9s.gif Op maandag 4 juni 2012 11:15 schreef UIO_AMS het volgende:
Ietwat tegenvallend resultaat gisteren. Lamsvlees was een beetje aan de taaie kant. Had geen citroen en heb in plaats daarvan witte wijnazijn gebruikt. Zou toch moeten werken, maar heb waarschijnlijk te weinig gebruikt.
Hoe lang heb je het laten stoven?
  Moderator maandag 4 juni 2012 @ 13:22:19 #207
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_112421694
2,5 uur. Te lang?
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_112422123
Thanks nog voor het recept! Stoofpotje hier wel goed gelukt.

Was je lamsvlees niet gewoon te mager?
Wind extinguishes a candle and energizes fire
  Moderator maandag 4 juni 2012 @ 13:37:45 #209
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_112422307
quote:
0s.gif Op maandag 4 juni 2012 13:33 schreef Steven184 het volgende:
Thanks nog voor het recept! Stoofpotje hier wel goed gelukt.
Goed om te horen. Smaak was dus prima?
quote:
Was je lamsvlees niet gewoon te mager?
Vond het er niet heel mager uitzien. Ook niet heel vet trouwens.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_112423091
quote:
14s.gif Op maandag 4 juni 2012 13:37 schreef UIO_AMS het volgende:

[..]Goed om te horen. Smaak was dus prima?

Gisteren niet jouw recept uitgeprobeerd he, maar gewoon een ouderwets stoofpotje met wat lappen die ik nog in de vriezer had.

quote:
[..]

Vond het er niet heel mager uitzien. Ook niet heel vet trouwens.
Ok, dat is namelijk een probleem dat ik nog wel eens heb met lamsvlees, dat het gewoon te mager is voor een lekker stoofpotje.
Wind extinguishes a candle and energizes fire
pi_112425796
quote:
2s.gif Op maandag 4 juni 2012 13:22 schreef UIO_AMS het volgende:
2,5 uur. Te lang?
Ik denk eerder te kort. Ik doe stoofpotjes vaak 3 uur of nog langer. Ook zonder azijn of ander zuur valt het dan zo uit elkaar.
  Moderator maandag 4 juni 2012 @ 15:10:43 #212
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_112426173
quote:
0s.gif Op maandag 4 juni 2012 15:01 schreef n0a het volgende:
Ik denk eerder te kort. Ik doe stoofpotjes vaak 3 uur of nog langer. Ook zonder azijn of ander zuur valt het dan zo uit elkaar.
Ook met lamsvlees? Ik lees overal dat anderhalf uur voldoende is.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
  maandag 4 juni 2012 @ 20:00:06 #213
63722 z80
I fink you freaky
pi_112439224
quote:
14s.gif Op maandag 4 juni 2012 15:10 schreef UIO_AMS het volgende:

[..]

Ook met lamsvlees? Ik lees overal dat anderhalf uur voldoende is.
als je het vlees klein snijd dan is het in een paar uur redelijk gaar. grotere stukken duren langer.
beter is het om de stoofpot uren op een lage temp. te laten staan.
een stoofpot hier staat minimaal 5 uur op. maar meestal gaat het richting de 8 uur.
het vlees is gaar als je het met een vork zo uit elkaar drukt.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
pi_112582167
Net een heerlijk visstoofpotje op :9
Wind extinguishes a candle and energizes fire
  Moderator dinsdag 4 september 2012 @ 10:45:56 #215
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_116377102
Paar weken terug in Gent een heerlijke stoof van varkenswangetjes in Westmalle gegeten. Dat ga ik binnenkort zelf proberen te maken. Nu nog even op zoek naar een recept als richtlijn.

Gebruiken jullie trouwens gezouten of ongezouten boter? Of maakt dat geen zak uit?
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
  dinsdag 4 september 2012 @ 10:50:44 #216
176471 oh-oh
Sure...fine...whatever...
pi_116377201
Ik gebruik alleen maar olie eigenlijk :P
Ik had zondag een heerlijke rendang gemaakt, das ook stoof he :9~
Op dinsdag 20 december 2011 03:07 schreef minthy het volgende:
Zelfs ik zou oh-oh doen, alleen al op basis van haar postgedrag en ui O+
'Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.'
( Groucho Marx )
pi_118103521
Kick. De herst en winter komen er weer aan. Dus weer tijd voor mooie gerechten. Nu heb ik ook eindelijk een goede pan hiervoor. Maar zoek ik dus nog een goed kookboek met wat inspiratie. Iemand hier tips voor het beste stoofpotten kookboek?
  Moderator donderdag 18 oktober 2012 @ 10:03:20 #218
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_118116419
quote:
0s.gif Op woensdag 17 oktober 2012 22:25 schreef Stansfield het volgende:
Kick. De herst en winter komen er weer aan. Dus weer tijd voor mooie gerechten. Nu heb ik ook eindelijk een goede pan hiervoor. Maar zoek ik dus nog een goed kookboek met wat inspiratie. Iemand hier tips voor het beste stoofpotten kookboek?
Heb er een stuk of wat thuisliggen, maar eigenlijk haal ik de meeste inspiratie uit dit topic. B-).

Toevallig heb ik er gisteren eentje aangeschaft voor ¤ 7,50. Het internationale soep- en stoofpotten kookboek of zo. Vond dat ik het voor die prijs niet kon laten liggen. Altijd handig om wat ideeën op te doen. Eigenlijk wil ik nog een Belgisch stoofpotten kookboek, bedenk ik me nu.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_118116488
quote:
7s.gif Op donderdag 18 oktober 2012 10:03 schreef UIO_AMS het volgende:

[..]

Heb er een stuk of wat thuisliggen, maar eigenlijk haal ik de meeste inspiratie uit dit topic. B-).

Toevallig heb ik er gisteren eentje aangeschaft voor ¤ 7,50. Het internationale soep- en stoofpotten kookboek of zo. Vond dat ik het voor die prijs niet kon laten liggen.
Bedankt, ik zal dit topic ook eens doorlezen. Maar het was meer omdat ik alweer mijn sinterklaascadeaulijstje moest klaar hebben voor mijn schoonfamilie. Dus daarom kwam ik met dit idee. Bij de bruna heb ik al wel wat mooie boekjes gevonden die binnen de prijsklasse vallen.
  Moderator donderdag 18 oktober 2012 @ 10:08:38 #220
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_118116573
quote:
0s.gif Op donderdag 18 oktober 2012 10:05 schreef Stansfield het volgende:
Bedankt, ik zal dit topic ook eens doorlezen. Maar het was meer omdat ik alweer mijn sinterklaascadeaulijstje moest klaar hebben voor mijn schoonfamilie. Dus daarom kwam ik met dit idee. Bij de bruna heb ik al wel wat mooie boekjes gevonden die binnen de prijsklasse vallen.
Deze heb ik dus gisteren gekocht:

Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_118198908
Stoofpot! O+ of draadjesvlees, of hachee, heerlijk! Ik maak ze altijd op een petroleumstelletje, brandt op lampolie. En dan nét aan de kook. Kan ook mooi aan blijven staan als je een uurtje (of 2,3) even van huis moet. Ideaal!
pi_118245329
Stoofpotten O+ O+

Heeft iemand het ultieme recept voor hachee?
pi_118460466
Hier stoofpot op het vuur staan :9 O+
pi_118461240
Jaoh, hier ook. Gisteravond al opgezet: rendang! Zometeen thuis opwarmen, boontjes en rijst erbij en Selamat makan! :9
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_118461623
Ben nu toch wel nieuwsgierig naar het recept voor rendang :)
"Always listen to experts. They'll tell what can't be done and why. Then do it"
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')