abonnement bol.com Unibet Coolblue
  dinsdag 12 oktober 2010 @ 18:41:52 #101
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_87465672
Amsterdamse winkels weigeren contant geld.
quote:
AMSTERDAM - In een aantal winkelgebieden in Amsterdam wordt het vanaf eind deze maand onmogelijk om met contant geld te betalen. Om het aantal overvallen terug te dringen, betaalt de gemeente pinapparatuur voor winkeliers. Het gaat om een proef.
'De winkeliers willen vaak wel van het contant geld af, al was het maar omdat het minder tijd aan de kassa kost. Maar vaak vinden ze de aanschaf van zo'n apparaat te duur', legt een woordvoerder van de gemeente uit. De winkeliers kunnen niet worden verplicht geen contant geld meer te accepteren, maar er zouden weinig winkeliers zijn die niet meedoen.

Met onder meer spandoeken boven de winkelstraat wordt het winkelend publiek duidelijk gemaakt dat niet meer met contant geld kan worden betaald. 'Voor de klanten is het niet fijn als ze bij de kassa ontdekken dat ze niet contant kunnen betalen en voor de winkelier is het niet fijn als hij steeds moet uitleggen waarom dat niet kan', verklaart de woordvoerder. 'En de overvallers weten dan gelijk dat er niks te halen valt.'

Niets doen geen optie
Dat ze hierdoor simpelweg in een andere buurt waar nog wel met contant geld wordt betaald toeslaan, is volgens hem maar ten dele waar. 'Het aantal overvallen stijgt in andere wijken misschien iets, maar het totaal blijft lager dan wanneer je niets zou doen. Daarbij is niets doen geen optie.' De woordvoerder benadrukt dat de winkelcriminaliteit op meerdere manieren wordt bestreden en dat dit slechts een manier is.

Het nieuwe beleid wordt deze maand ingevoerd in delen van de Amsterdamse wijken De Pijp en Nieuw-West. De gemeente, politie en het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam kondigden begin dit jaar al aan het aantal overvallen terug te willen dringen. Vorig jaar waren er 547 van dit soort misdrijven in de hoofdstad, 11 procent meer dan in 2008. Vorige week werd nog een juwelier doodgeschoten bij een overval op zijn zaak aan de Jan Evertsenstraat.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  dinsdag 12 oktober 2010 @ 19:11:36 #102
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_87466867
quote:
Op dinsdag 12 oktober 2010 18:54 schreef blckbb het volgende:
En dat is privacy-inperkend omdat?
...de mogelijkheden van cash (=anoniem) betalen kleiner worden.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_88583902
quote:
Justitie onderzoekt inzage bankgegevens

DEN HAAG - Het ministerie van Justitie onderzoekt of het mogelijk is om inzage te krijgen in gegevens als naam en adres van bankrekeninghouders. Dat zou kunnen via een centrale databank, zodat een verzoek niet eerst via de bank hoeft.

Het ministerie benadrukt dat het onderzoek in een verkennende fase zit en er nog geen besluit is genomen over eventuele volgende stappen.

Als de databank er zou komen, gaat het alleen om de koppeling tussen rekeningnummer, naam en adres, niet om betalingsgegevens of creditcardoverzichten.

Een vergelijkbare databank is er met de basisgegevens van telecom- en internetbedrijven.

Speciale opsporingsambtenaren kunnen daarin een ip-adres van een internetgebruiker intikken en dan meteen zien wie het is en waar hij woont. Die snelheid kan van belang zijn in een onderzoek.

D66-Tweede Kamerlid Gerard Schouw wil van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie weten wat er precies aan de hand is. Hij spreekt van een ''onwenselijke inperking van de privacy en persoonlijke vrijheid''.
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_88584835
quote:
Nederland Europees koploper opvragingen telecomgegevens

Amsterdam, 11 november 2010 Nergens in Europa vragen opsporingsdiensten de bel-, sms- en e-mailgegevens van burgers vaker op dan in Nederland. Tegelijkertijd overweegt het Ministerie van Veiligheid en Justitie een landelijke zoekmachine te maken met de bankgegevens van alle Nederlanders. Dit blijkt uit het interne Project Dataretentie van het Ministerie, waarvan 27 documenten nu publieke informatie zijn geworden na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

De Nederlandse Officieren van Justitie bevroegen 78.000 keer de verkeers- en locatiegegevens van gebruikers. Uit deze gegevens is af te leiden wie in de afgelopen 12 maanden met wie, wanneer en hoe lang gecommuniceerd heeft en waar de gebruiker zich op dat moment bevond. Met het aantal opvragingen van klantgegevens in 2009, die zijn opgeslagen in de landelijke telecomdatabank Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT), komt het Nederlandse aantal uit op ruim 3 miljoen. Daarmee steekt Nederland met kop en schouders uit boven de rest in Europa. Per hoofd van de bevolking driemaal zoveel als in Duitsland, zevenmaal vaker dan in Polen. Bij de overige Europese landen ligt het aantal opvragingen veel lager.

Ondertussen overweegt het Ministerie van Justitie om ook financiële gegevens van alle Nederlanders via een landelijke zoekmachine opvraagbaar te maken. Te denken valt aan rekeningnummers en de verschillende banken waar een gebruiker een rekening heeft. Als gevolg daarvan zijn de bankgegevens van iedere Nederlander met een druk op de knop te achterhalen door de politie, zonder tussenkomst van de bank, Officier van Justitie of Rechter-Commissaris.

De intenties van Project Dataretentie zijn openbaar geworden door de inspanningen van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom en onderzoeker Rejo Zenger. Eerder ontdekten zij al dat Nederland in Europa ook aan kop gaat als het gaat om het afluisteren van telefoongesprekken en dat opsporingsambtenaren privacyregels stelselmatig negeren bij het opvragen van telecomgegevens via de landelijke databank CIOT. Telkens wordt weer bevestigd dat het in Nederland bedroevend slecht is gesteld met de veiligheid van onze gegevens en onze privacy. Schendingen van onze digitale grondrechten zijn helaas dichterbij dan we ons realiseren, aldus Axel Arnbak van Bits of Freedom.
  vrijdag 12 november 2010 @ 19:39:16 #105
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_88645082
quote:
CBP vreest fraude met vingerafdrukken

AMSTERDAM – Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is bang voor de risico’s van de opslag van vingerafdrukken in een centrale database. Dat zegt voorzitter Jacob Kohnstamm vrijdag in het Vara-programma De Ombudsman.

Een van de gevaren is volgens Kohnstamm het hacken van de door het ministerie van Binnenlandse Zaken voorgenomen database met vingerafdrukken van alle Nederlanders.

"Iemand die niets te verbergen heeft, moet dan plotseling gaan bewijzen dat hij het niet was die een dure auto heeft gekocht. Dat het weliswaar zijn vingerafdrukken waren, maar dat hij daar part noch deel aan had", aldus de CBP-voorzitter.

"Nederlandse burgers worden bovendien als potentiële criminelen gezien", zegt Kohnstamm. Het CPB acht de vingerafdrukkenopslag in strijd met het Europees verdrag van de rechte van de mens en noemt het een schending van de privacy.

Voorstel

Volgens woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken Vincent van Steen is veel te vroeg om over dergelijke risico’s te speculeren. "De database is er immers nog helemaal niet, het is nog slechts een voornemen", zegt hij tegen NU.nl.

"De beveiliging ervan wordt zeker een belangrijk aspect. Maar concreet is er nu nog niets over te zeggen", aldus de zegsman.

Fouten

Max Snijder, auteur van het nog te verschijnen rapport over gebruik van biometrische techniek in paspoorten van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WWR), waarschuwt voor fouten bij de opslag van vingerafdrukken.

Volgens Snijder is er onvoldoende controle op mensen die middels een siliconenafdruk een paspoort aanvragen met de vingerafdruk van een ander.

Een ander probleem is de slechte kwaliteit van sommie vingerafdrukken waardoor er fouten ontstaan in het systeem. “Ook dan kan ik ten onrechte voor een ander worden aangezien”, aldus Snijder in het Vara-programma.

Paspoort

Meer dan drie miljoen Nederlanders hebben inmiddels hun vingerafdruk afgegeven bij de aanvraag van een nieuw paspoort. De regeling om vanaf juni van dit jaar vingerafdrukken te nemen van aanvragers van een nieuw identiteitsbewijs was oorspronkelijk bedoeld om paspoortfraude tegen te gaan.

Op initiatief van voormalig staatssecrataris van Binnenlandse Zaken ank Bijleveld ontstond het voornemen om de afdrukken onder voorwaarden ook te verstrekken aan politie en justitie.
  vrijdag 12 november 2010 @ 21:53:57 #106
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_88651365
quote:
KPN wil zelf controle over telecomdata

AMSTERDAM KPN weigert gegevens zoals naam, adres en woonplaats van klanten ouder dan drie maanden uit handen te geven aan het CIOT. Het bedrijf wil de verantwoordelijkheid zelf behouden. Ook andere telecombedrijven hebben bezwaar.

Dat schrijft onderzoeksjournalist Rejo Zenger op basis van brieven van KPN.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil dat het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) de zogeheten historische NAW-gegevens in een database gaat opslaan. Op die manier wil het ministerie direct toegang krijgen tot gegevens van bellende Nederlanders.

Geen controle

In de brieven schrijft KPN dat er geen sprake zal zijn van controle op de rechtmatigheid van de verzoeken tot raadpleging van de database. Juist rondom de rechtmatigheid van de verzoeken van opsporingsdiensten is de laatste tijd ophef ontstaan.

In juli dit jaar werd bekend dat Nederland top de top van Europa behoort wat betreft het afluisteren van telefoongesprekken en toen werd tevens duidelijk dat opsporingsdiensten privacyregels bij het opvragen van informatie uit het CIOT regelmatig negeren.

Donderdag kwam bovendien in de openbaarheid dat dezelfde opsporingsdiensten in vergelijking met hun Europese collegas veel vaker bel-, sms- en e-mailgegevens van burgers opvragen. In 2009 werd dat zon drie miljoen keer gedaan.

Eigen systeem

KPN pleit ervoor zelf de raadpleging van de gegevens te centraliseren. Opsporingsdiensten zullen dan via een centrale dienst een aanvraag moeten doen, die doorgestuurd wordt naar de aanbieder, bijvoorbeeld KPN.

Het enige probleem is dat een dergelijke verandering in het systeem kosten met zich meebrengt, die KPN niet kan en wil betalen. Andere bedrijven laten ook weten geen extra investeringen te willen doen. Volgens de bedrijven moet de overheid zelf met geld over de brug komen.
  zaterdag 13 november 2010 @ 20:03:11 #107
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_88679592
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 november 2010 19:39 schreef AchJa het volgende:
[..]
Zelfde bericht maar anders verwoord:
quote:
CBP: overheid behandelt burgers als potentiële criminelen

Door Joost Schellevis, zaterdag 13 november 2010 14:11
Submitter: Cobalt, views: 7.323

De overheid behandelt alle Nederlanders als potentiële criminelen door hun vingerafdrukken in een centrale database op te willen slaan. Dat zegt Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens.

VingerafdrukKohnstamm deed zijn uitspraken in het VARA-programma De Ombudsman. De voorman van het CBP verzet zich tegen het plan van de overheid om een centrale database met vingerafdrukken op te zetten. Een dergelijke database zou gevaren kunnen opleveren, ook voor mensen die 'niets te verbergen hebben', stelt Kohnstamm.

De database zou immers gehackt kunnen worden, waarna een burger zou moeten gaan bewijzen dat hij het niet was die een misdaad heeft begaan. Bovendien behandelt de overheid burgers hiermee als 'potentiële criminelen', stelt Kohnstamm: zonder dat zij zich aan iets schuldig hebben gemaakt, worden hun vingerafdrukken opgeslagen, waarbij die mogelijk ook voor opsporing kunnen worden gebruikt. Op dit moment worden vingerafdrukken nog door gemeenten opgeslagen.

Volgens Kohnstamm heeft de druk om privacy opzij te zetten ten behoeve van veiligheid een aantal 'ontsporingen' veroorzaakt, waarvan de vingerafdrukdatabase een voorbeeld is. Hij krijgt bijval van WRR-onderzoeker Max Snijder, die stelt dat er onvoldoende controle is op de afgifte van vingerafdrukken: het zou zeer eenvoudig zijn om een valse vingerafdruk af te geven. Ook zou de kwaliteit van sommige afdrukken zo slecht zijn, dat het systeem onbetrouwbaar wordt. Eind vorige maand ageerde een andere WRR-onderzoeker al tegen het biometrische paspoort.

VVD-Tweede Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert zegt in het programma Justitie-minister Ivo Opstelten om privacywaarborgen voor de centrale vingerafdrukdatabase te zullen vragen. Komen die er niet, dan zal het Kamerlid een pleidooi houden om van de database en de 'daar aan gekoppelde opsporingsfunctie' af te zien. Eerder had de PvdA al kritiek op de centrale opslag van vingerafdrukken, hoewel deze partij samen met VVD eerder juist groot voorstander van de database was.
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  zondag 14 november 2010 @ 21:06:26 #108
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_88714147
quote:
Verzet tegen bodyscanners groeit in VS
Door Joost Schellevis, zondag 14 november 2010 16:56, views: 15.904

In de Verenigde Staten neemt de weerstand tegen bodyscanners, waarmee aanslagen moeten worden voorkomen, toe. Naast verenigingen van reizigers keren twee pilotenvakbonden zich tegen de volgens hen schadelijke scanners.

Dat meldt CNN. De vakbonden voor piloten van US Airways en American Airlines drukken piloten op het hart om de bodyscans te ontwijken; deze zouden voor gezondheidsschade kunnen zorgen. Ook verenigingen van reizigers verzetten zich openlijk tegen de bodyscanners of het alternatief: het strengere fouilleren. Hierbij zouden ook intieme lichaamsdelen worden aangeraakt door beambten van de TSA-beveiliging.

Een van de organisaties heeft 24 november, één dag voor Thanksgiving, tot National Opt-Out Day uitgeroepen; de bedoeling is dat reizigers op die dag 'nee' zeggen tegen een bodyscan om zo lange wachtrijen te creëren. Een andere belangenorganisatie roept Amerikaanse consumenten op om vliegvelden wanneer mogelijk, te mijden uit protest.

De TSA stelt echter dat de bodyscanners wel degelijk veilig zijn. De impact van de millimeter wave-scanners zou duizenden keer minder zijn dan die van een mobiele telefoon; die van een ander gebruikt type scanner, de backscatter, zou vergelijkbaar zijn met twee minuten vliegen aan boord van een vliegtuig. Overigens kunnen scanners op basis van röntgenstraling wel degelijk gezondheidsschade tot gevolg hebben, maar deze worden niet ingezet op luchthavens.

De bodyscanners zijn volgens de Amerikaanse autoriteiten bedoeld om aanslagen te voorkomen; in tegenstelling tot metaaldetectoren kunnen er bijvoorbeeld ook gevaarlijke vloeistoffen en explosieven van kunststof mee worden gedetecteerd. De scanners werden onder andere op Schiphol versneld ingevoerd na een mislukte aanslag aan boord van een vliegtuig, op eerste kerstdag vorig jaar. Op verzoek van de Verenigde Staten moeten reizigers die naar de VS wilden vliegen door een bodyscanner, maar ook op sommige vluchten naar het Verenigd Koninkrijk kan vrijwillig worden gekozen voor een scanner. Een reiziger die dat niet wil zal gefouilleerd worden.

Het is overigens maar de vraag of de mislukte kerstdag-aanslag wel voorkomen had kunnen worden dankzij bodyscanners; waarschijnlijk hadden deze dwars door het explosieve poeder waarmee de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab de aanslag had willen plegen, heengekeken.
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  donderdag 18 november 2010 @ 23:05:05 #109
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_88884178
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/1057088/2010/11/18/Vanavond-gaan-camera-s-op-uitgaanspleinen-Amsterdam-aan.dhtml

quote:
AMSTERDAM - In de hoop het uitgaansgeweld in het centrum van Amsterdam terug te dringen, is er vanaf donderdagavond cameratoezicht op de grote uitgaanspleinen in de hoofdstad. De gemeenteraad besloot al eerder camera's op te hangen, maar vanaf donderdag staan ze ook daadwerkelijk aan. Dat liet de gemeente donderdag weten.
Het Leidseplein, Rembrandtplein en Thorbeckeplein zijn de populairste uitgaanspleinen in Amsterdam. Op verzoek van de homogemeenschap zijn ook camera's geplaatst in de Reguliersdwarsstraat en de Leidsestraat.

Tussen 1 juli 2009 en 1 juli van dit jaar registreerde de politie tijdens uitgaansavonden op en rond het Rembrandtplein in totaal 256 incidenten. Op en rond het Leidseplein waren dat er 377. Naast vermindering van het aantal geweldsincidenten moet het toezicht ook het veiligheidsgevoel bij bewoners, bezoekers en ondernemers vergroten.

De camerabeelden op de pleinen worden tijdens uitgaansavonden live bekeken, zodat de politie direct kan ingrijpen bij geweld. Ook helpen de camerabeelden de politie bij de opsporing van daders achteraf.

Met de toevoeging van de 28 camera's op gebouwen en masten op de populaire pleinen, zijn er in heel Amsterdam inmiddels 217 camera's in gebruik.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_88900079
http://www.nu.nl/politiek(...)dadigers-met-vs.html

quote:
Uitwisseling gegevens misdadigers met VS
Uitgegeven: 19 november 2010 11:51
Laatst gewijzigd: 19 november 2010 13:09
DEN HAAG - Nederland heeft met de Verenigde Staten een verdrag getekend over het uitwisselen van DNA-gegevens en vingerafdrukken van verdachte personen. De bedoeling is dat misdadigers hierdoor sneller worden opgespoord.
© Thinkstock

Het ministerie van Veiligheid en Justitie maakte dat vrijdag bekend. De landen kunnen daardoor gegevens opvragen van DNA-profielen en vingerafdrukken die zijn afgenomen van verdachten.

Ook DNA-profielen en vingerafdrukken die bij een misdrijf zijn aangetroffen zonder dat er een verdachte in beeld is, kunnen worden vergeleken. De landen krijgen toegang tot elkaars database.

De profielen zijn uitsluitend gekoppeld aan een registratienummer. De identiteit van de betrokken persoon is niet te herleiden. Persoonsgegevens moeten via een rechtshulpverzoek worden opgevraagd.

VVD-kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert laat aan NU.nl weten dat haar partij kamervragen gaat stellen. Hennis-Plasschaert wil onder meer van de minister Opstelten weten waarop het idee is gebaseerd dat ernstige misdrijven door de uitwisseling sneller worden opgelost en hoe de persoonlijke levenssfeer van mensen wordt gewaarborgd.

DNA-profielen

De landen sturen elkaar op dit moment al verzoeken om vergelijking van DNA-profielen en vingerafdrukken bij misdrijven, maar het 'matchen' gebeurt handmatig en de afhandeling duurt vaak lang. Wanneer er een match wordt aangetroffen, kan dit nu gaan leiden tot een (snellere) oplossing van een ernstig misdrijf.

Het gaat dan bijvoorbeeld om situaties waarin er in Nederland een misdrijf is gepleegd en er een vermoeden bestaat dat de onbekende verdachte ook in de Verenigde Staten actief is of was. Als het DNA of de vingerafdruk van deze verdachte ook aanwezig is in de Amerikaanse databank, leidt dit tot de identiteit van de verdachte.

De verdragslanden bepalen zelf welke vingerafdrukken en DNA-profielen in de Nederlandse databank worden opgenomen, aldus het ministerie. In Nederland gaat het om gegevens van feiten waarop een vrijheidsstraf van vier jaar of meer staat.
  maandag 22 november 2010 @ 20:29:20 #111
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_89027094
quote:
EU wil vermogens criminelen afpakken
BRUSSEL - Van criminelen in de Europese Unie moeten zo snel mogelijk winsten en vermogens worden afgepakt. Dat vindt de Europese Commissie.

In de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit stelt de commissie ook voor persoonsgegevens van vliegtuigpassagiers te gaan gebruiken. Brussel komt volgend jaar met wetgeving.

Brussel wil internationale criminele netwerken ontwrichten die onze maatschappij bedreigen, aldus Europees Commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) maandag. Zij wijst op de handel in drugs, namaakgoederen, wapens en mensen waarmee enorme bedragen worden verdiend.

De aanpak van de georganiseerde criminaliteit maakt deel uit van een pakket maatregelen dat de veiligheid van de Europese Unie moet vergroten. De commissie presenteerde een strategie die het huidige, vaak versnipperde Europese beleid op één lijn moet brengen.

„Terrorisme, georganiseerde en grensoverschrijdende criminaliteit, cybercriminaliteit (via het internet), crises en rampen dwingen ons onze krachten te bundelen”, aldus Malmström. Zo moet de unie in 2013 een centrum tegen cybercriminaliteit krijgen en komen er in alle EU-staten teams van computerdeskundigen die meteen kunnen reageren op grootscheepse cyberaanvallen.

Het zogenoemde bewakingssysteem voor de Europese buitengrenzen (Eurosur) gaat volgend jaar van start. Eurosur helpt EU-lidstaten bij het tegenhouden van illegalen en het voorkomen van grensoverschrijdende criminaliteit.
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
pi_89463422
http://www.bredavandaag.n(...)ops-versneld-brabant

quote:
Pasjessysteem coffeeshops versneld in Brabant

BREDA – Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Jusititie gaat het nieuwe pasjessysteem voor coffeeshops als eerste in Brabant invoeren. De bewindsman besloot dit donderdagavond na overleg met de burgemeesters van de 5 grote Brabantse steden, de politie en het Openbaar Ministerie.

In een spoedoverleg tussen de betrokkenen werd overeengekomen de georganiseerde criminaliteit hard aan te pakken. Na verschillende drugsgerelateerde incidenten in onder andere de B5 steden, Tilburg, Eindhoven, Den Bosch, Breda en Helmond was de maat was vol, zo bleek.

Het opzetten van een speciale Taskforce en het aanpakken van de coffeeshops worden de speerpunten, benadrukte Opstelten.

Volgens de minister is het instellen van een pasjessysteem afgesproken in het coalitieakkoord. De situatie in Brabant noopt tot sneller handelen. Dat betekent dat alle coffeeshops straks besloten clubs worden waar alleen leden terecht kunnen.

Binnen enkele weken moet duidelijk worden wanneer het pasjessysteem wordt ingevoerd. "Het moet er voor zorgen dat de coffeeshops terug gaan naar waar ze oorspronkelijk voor bedoeld waren. Ook moeten alle shops minimaal 350 meter van scholen verwijderd zijn. Alles wat nodig is gaat gebeuren", aldus Opstelten.
pi_89468362
quote:
Justitie overweegt internet permanent te tappen


Het Ministerie van Veiligheid overweegt serieus het Nederlands internetverkeer inhoudelijk te gaan screenen op inhoud middels deep packet inspection. Zo kan de overheid kinderporno stoppen.

Dat bevestigt het departement desgevraagd aan Webwereld. Een besluit is nog niet genomen. Toch gaf staatssecretaris Fred Teeven de Tweede Kamer donderdag de toezegging de opties te onderzoeken.
Effectiever

De wens komt voort uit problemen rond de voortgang rond het huidige filter. Dat is erop gebaseerd dat bij het zoeken naar domeinen wordt gecontroleerd of een website verboden is. In zo'n geval gaat het verkeer naar de politie. Deze methode is ineffectief, omdat een pedosexueel niet meer hoeft te doen dan een DNS-server buiten Nederland in te stellen om de controle te ontlopen.

Door gebruik te maken van deep packet inspection (DPI) is het mogelijk te ontdekken waar verkeer naartoe gaat en worden gestopt. Een voordeel is dat niet een heel domein wordt geblokkeerd, maar slechts die onderdelen die aanstootgevend zijn. Hierdoor zouden geen onschuldige locaties worden geblokkeerd.
Haken en ogen

Een woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid erkent dat er "in die richting wordt gedacht", maar benadrukt dat er nog geen besluit is genomen. "We gaan dit eerst bekijken en reageren in februari 2011 inhoudelijk naar de Kamer." Hij erkent dat er de nodige haken en ogen aan een systeem van controle zitten.

Een van de problemen is bijvoorbeeld dat op internetverkeer ook het briefgeheim uit de grondwet van toepassing is. Daarom mag niet zomaar worden gekeken welke informatie langskomt. Ook is een probleem dat eerder al werd bepaald dat de overheid niet moet filteren volgens het oude systeem via DNS, omdat dat ook ongrondwettig is.
Onbespreekbaar

Voor Bits of Freedom (BoF) is de nieuwe stap slecht nieuws en zij zien niets in het continu aftappen van burgers. “Nee dit is een schandalig plan. Nederland is al de koploper op gebied van aftappen”, reageert directeur Ot van Daalen. “Wij tappen al evenveel per dag af als de Verenigde Staten per jaar. Als we via deep packet inspection gaan controleren. Zullen we alle Nederlanders moeten gaan controleren. Zullen we evenveel per seconde aftappen als de VS per jaar.”

BoF ziet de bui al langer hangen en stuurde alle kamerleden voorafgaand aan het debat al een brief. Tegenover Webwereld is hij dan ook duidelijk hoe hij tegen deep packet inspection aankijkt als dat een voorstel wordt. “Dit is volstrekt onbespreekbaar voor ons.”
Effectiviteit

Of de maatregel er uiteindelijk gaat komen is maar helemaal vraag. Filtering wordt door experts gezien als ineffectief en geen oplossing voor kinderporno. In het regeerakkoord is afgesproken dat er geen ineffectieve maatregelen komen.

Is een DNS-filter met een proxy te omzeilen, DPI is zinloos als data is versleuteld. Dus ook hiervoor geldt: diegene die het weten en willen, kunnen het simpel omzeilen. En de overgrote meerderheid waarvoor het filter niet bedoeld is weet zijn internetverkeer permanent afgetapt en gecontroleerd door de overheid.
pi_89478652
Het is een grof schandaal.

En iedereen die nog altijd roept "ik heb toch niks te verbergen" zouden ze godverdomme ter plekke standrechtelijk moeten executeren. :(!!!

Wanneer worden jullie nou allemaal eens wakker.

Wat denkt die lamlul van een Teeven hier nou mee op te lossen?
Helemaal niks lost het op en de privacy van ALLE Nederlanders wordt geschonden.

Het is echt schandalig wat die akelige lamlul er allemaal door probeert te rammen :r
Ik schaam me onderhand om Nederlander te zijn :(
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
  vrijdag 3 december 2010 @ 19:58:04 #115
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_89489794
quote:
Justitie: SP vroeg naar permanente internettap

Het Ministerie van Justitie wil toch niet al het internetverkeer screenen, een onderzoek naar de mogelijkheden is ingesteld op een verzoek van de SP. GroenLinks roept de staatssecretaris op het matje.

Aanleiding om deep packet inspection te overwegen zijn vragen van Sharon Gesthuizen van de Socialistische Partij (SP) aan staatssecretaris Fred Teeven (VVD). Zij vroeg zich af hoe hij aankijkt tegen het stoppen van kinderporno via deep packet inspection, een techniek waarbij al het internetverkeer in de gaten wordt gehouden en ongeweste inhoud kan worden gestopt. De SP denkt hier al langer aan.
Onbegaanbare weg

Het Ministerie van Veiligheid zegt de vraag in de voortgangsrapportage te beantwoorden, maar zelf niet in deze richting te denken. "De techniek van Deep Packet Inspection is gisteren in de Tweede Kamer aan bod gekomen in het Algemeen Overleg Kinderporno, vertelt woordvoerder Wim van der Weegen van Justitie aan Webwereld.

De staatssecretaris heeft aangegeven dat de methode bekend is, maar dat er veel haken en ogen aan zitten. Daarom neemt hij nog geen standpunt in en komt er begin februari in de voortgangsrapportage aanpak kinderporno op terug, maar het (DPI) lijkt een onbegaanbare weg, weet hij. Het ministerie benadrukt dat de staatssecretaris nog geen standpunt heeft ingenomen. Er kunnen daarom nog geen conclusies worden getrokken."
Vragenuurtje

Tofik Dibi van GroenLinks wil nu opheldering van Teeven. Hij wil aanstaande dinsdag in het vragenuurtje tekst en uitleg van de staatssecretaris. Dibi wijst op het feit dat gisteren alles helder leek maar dat er nu toch een debat ontstaat. Voor hem is vooral de lijn belangrijk dat er meer opsporingscapaciteit moet zijn, zodat content en daders kunnen worden aangepakt.

Voor het internet hebben we het meldpunt kinderporno. Er is twijfel over het filter, want dat is zo lek als een mandje, vertelt hij tegenover Webwereld. Een aanpak via deep packet inspection ziet hij dan ook niet zitten.
Kritisch

Teevens VVD-partijgenoot Jeanine Hennis-Plasschaert is erg ongelukkig over het ontstane gesteggel en heeft telefonisch tekst en uitleg gevraagd aan de staatssecretaris over het geval. Daarop meldt ze dat ook haar staatssecretaris niet vraagt om een continue tap. "Als dit onderzocht wordt dan is voor mij wel duidelijk wat het uiteindelijke antwoord gaat worden: nee."

Ook D66 ziet niets in deep packet inspection. Het filter zorgt er alleen maar voor dat mensen er niet bij kunnen, maar de fotos blijven online. Ik zie liever het verwijderen van fotos, legt kamerlid Magda Berndsen uit. Ze wijst erop dat maatregelen wel effectief moeten zijn en dat juist peer-to-peer het stoppen moeilijk maakt. Ik wil eerst weten of er niet meer kan gebeuren aan het permanent verwijderen van fotos.
CDA steunt SP

De Socialistische Partij krijgt bij het streven naar deep packet inspection alleen steun van het CDA. De regeringspartij zegt meer met de SP op te hebben. We wachten de uitkomsten van de verschillende onderzoeken af, maar begrijpen de zorgen wel, vertelt Kamerlid Madeleine van Toorenburg aan Webwereld. Zij wil deze optie wel bestuderen met inachtneming van een open en vrij internet.

Wij zijn heel kritisch op wat er allemaal op internet gebeurt, legt ze uit. Ze ziet dan ook oplossingen in een combinatie van filtering, blokkering en opsporing. Toch zegt ze wel te beseffen dat filteren niet altijd werkt: Er komt steeds minder op internet en steeds meer op peer-to-peer-netwerken te staan.

Kamerlid Sharon Gesthuizen was niet direct bereikbaar voor commentaar. Ook de PVV was niet in staat te reageren.
  vrijdag 3 december 2010 @ 20:01:04 #116
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_89489924
quote:
APS: Overheid en banken trekken massaal personen na op internet

Uit onderzoek van de personenzoekmachine Wieowie.nl is gebleken dat de overheid en banken veelvuldig personen natrekken op internet. Dit blijkt na een uitgebreide analyse van de bezoekers op de site.

"We hebben in de maand november in totaal 1.5 miljoen bezoekers gehad", aldus een woordvoerder van Wieowie.nl . "Na grondige analyse van deze cijfers kwamen we aantal opmerkelijke vaste gebruikers tegen." Onder deze gebruikers zitten onder andere een aantal ministeries, banken en grote bedrijven waaronder Randstad. "Wieowie.nl wordt vooral veel gebruikt voor het checken van sollicitanten, mogelijke klanten en concurrenten. Ook zogenaamde backgroundchecks komen vaak voor", aldus de woordvoerder.

De top 15 van de maand november ziet er als volgt uit:

1. Ministerie van Defensie
2. Rabobank Nederland
3. Getronics
4. ABN Amro Bank
5. Ministerie van Justitie
6. Randstad
7. Ministerie van Verkeer en Waterstaat
8. Publieke Omroep
9. UWV
10. Koninklijke Philips
11. Koninklijke BAM
12. KLM
13. KPMG
14. Deloitte
15. Ministerie van Economische Zaken

De lijst is samengesteld op basis van bezoekcijfers over de maand november en zijn zakelijke gebruikers. Particuliere gebruikers en universiteiten zijn buiten beschouwing gelaten.

Wieowie.nl is een zoekmachine voor personen die in staat is profielen te vinden van personen op sociale media, in zoekmachines zoals Google en op video- en fotosites zoals Youtube en Flickr. "De site geeft je de mogelijkheid commentaar te geven op resultaten die niet over jou gaan en uit te lichten wat wél over jou gaat", aldus de woordvoerder. "Zorg dus dat je online identiteit goed op orde is want grote bedrijven en overheden kijken veelvuldig mee blijkt uit ons onderzoek".

Links:
http://wieowie.nl
  donderdag 9 december 2010 @ 12:16:17 #117
156695 Tism
Sinds 24, Aug, 2006
pi_89713798
Ov-bedrijven bewaren reisgegevens te lang

quote:
Openbaarvervoersbedrijven overtreden de wet door reisgegevens van studenten te lang te bewaren. Dat concludeert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) in een donderdag verschenen rapport.

De privacywaakhond deed onderzoek naar de verwerking van persoonsgegevens van studenten bij het in- en uitchecken met de OV-chipkaart. Daaruit bleek dat de Amsterdamse en Rotterdamse vervoersbedrijven GVB en RET en kaartuitgever Trans Link Systems (TLS) de reisgegevens te lang bewaren.

De bedrijven hebben volgens het CBP geen verantwoord beleid voor bewaartermijnen van de gegevens. Het CBP heeft de bedrijven al eerder gemeld dat ze voorzieningen moeten treffen om persoonsgegevens niet onnodig lang te bewaren. "Nu blijkt dat ze hiervan geen werk hebben gemaakt en overtreden ze de Wet bescherming persoonsgegevens", concludeert het CBP.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de Nederlandse Spoorwegen studenten niet goed informeren over het in- en uitchecken. De NS verwerkt volgens het CBP zonder noodzaak reisgegevens van studenten en dat is in strijd met de wet.

GVB en RET lieten donderdag in een reactie weten al langere tijd in gesprek te zijn met het ministerie van Financiën en de Belastingdienst over bewaartermijnen van persoonsgegevens. Volgens de bedrijven voeren zij wel degelijk beleid op dit gebied, maar is dat nog niet ten uitvoer gebracht.

De bedrijven willen een gesprek met het CBP over de uitkomst van het rapport. Na overeenstemming over de bewaartermijnen kan wat GVB en RET betreft worden begonnen met implementatie van het beleid.
....nachtrijder...Nachtzwelgje!
  woensdag 5 januari 2011 @ 02:25:16 #118
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_90867277
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/1788670/2011/01/05/Landelijke-politie-vraagt-hulp-van-bedrijven.dhtml

quote:
DRIEBERGEN - Het Korps landelijke Politie Diensten (KLPD) verwacht veel van nieuwe, multidisciplinaire teams om zware misdaad te bestrijden en crimineel vermogen af te pakken. Deskundigen uit het bedrijfsleven worden uitgenodigd mee te draaien binnen recherche-eenheden.
Dat verklaarde hoofdcommissaris Ruud Bik op zijn jaarlijkse nieuwjaarsbriefing. Het KLPD bestrijdt georganiseerde criminaliteit en terrorisme, verricht internationaal onderzoek en beveiligt personen.
Het korps heeft twee teams van 30 man opgericht dat analyses gaat maken van het gebruik door verdachten van infrastructuur. Zo kan via het systeem van automatische kentekenherkenning, het bewegingspatroon van iedere Nederlander worden geanalyseerd. Die aanpak leidde afgelopen jaar, bij wijze van proef, tot 44 aanhoudingen onder tussenhandelaren die drugs leverden in Maastricht.

Flexteams
De zogeheten flexteams gaan zich richten op drugshandel, witwassen, mensenhandel en ladingdiefstallen. In eerste instantie verbood een rechter het gebruik van nummerherkenning voor opsporingsdoeleinden, maar een gerechtshof keurde de methode wel goed. Zorgen over privacy wuift Bik weg: 'Wie heeft het nog over Big Brother in deze tijd van Facebook en internet? De overheid moet alle beschikbare informatie kunnen gebruiken om criminelen te pakken.'

Bik wil komend jaar ook meer kilo's, kerels en cash ophalen. Hij hoopt dit jaar 32 miljoen euro crimineel vermogen in beslag te nemen, dankzij twee nieuwe teams bestaande uit FIOD-rechercheurs en leden van de Nationale Recherche. Hun aantal stijgt van 50 naar 70 man. Afgelopen jaar werd 22 miljoen euro aan geld en 11,3 miljoen aan spullen in beslag genomen.

Noordzee
Op de Noordzee wordt het toezicht verscherpt. 'Er komen veel drugs via de vrachtvaart Nederland binnen. Ook hier gaan we betere analyses maken van vaarroutes, verbouwingen en wisselingen van eigenaren.' Op zee komt ook meer aandacht voor blending: het vermengen van chemisch afval met brandstof door schepen. Een subtiele manier om afval illegaal te lozen.

Dit jaar zoekt de politie ook meer samenwerking met het bedrijfsleven. Zo wordt volgens Bik op bestuursniveau gesproken met de banken ING, RABO en ABN Amro over een gezamenlijke bestrijding van cybercrime. De KLPD wil graag dat deze bedrijven IT-specialisten tijdelijk detacheren bij de politie. Die krijgen op hun beurt weer ideeën over preventieve strategieën. Bik: 'Het mes snijdt aan twee kanten.'

De politie gaat ook aankloppen bij enkele hotelketens in Nederland. Volgens Bik leidt een verbeterd toezicht tot een verschuiving van de gedwongen prostitutie naar hotelkamers. Daarbij vinden waarschijnlijk grove misstanden plaats, stelt de hoofdcommissaris. 'De horeca en de hotelbranche geven daartoe gelegenheid. We moeten hen bewust maken van wat er in hun kamers gebeurt.'
Zie dikgedrukte.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_90873170
Wat een gek.
pi_90873370
De politie roept even de overwinning op privacy uit
  woensdag 12 januari 2011 @ 16:08:03 #121
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_91215910
quote:
Kentekengegevens langer bewaard

(Novum) - De gegevens van auto's die langs automatische cameracontroles rijden moeten vier weken lang kunnen worden opgeslagen. Dat staat in een conceptwetsvoorstel van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), dat dinsdag voor advies naar verschillende instanties is gestuurd.

Nu moeten de gegevens over de locatie en de tijd van passeren nog binnen 24 uur worden gewist. De minister wil de gegevens langer bewaren zodat ze kunnen worden gebruikt als later bijvoorbeeld blijkt dat het voertuig was betrokken bij een misdrijf.

De gegevens kunnen dan aanknopingspunten opleveren of worden gebruikt als bewijs. Bij controles maakt de politie al sinds 2004 gebruik van automatische nummerplaatherkenning. Als iemand die nog een celstraf moet uitzitten in zijn eigen auto bijvoorbeeld zo'n controle voorbij rijdt, krijgen de agenten meteen een melding en kan hij worden aangehouden.

Eerder besloten verschillende politieregio's al de gescande kentekengegevens van alle passanten op te slaan, maar dat leidde tot kritiek van het College Bescherming Persoonsgegevens. Gescande kentekens die niet in politiebestanden voorkomen, moeten volgens het CBP direct worden vernietigd.

Anders zou sprake zijn van een niet-gerechtvaardigde inbreuk op de privacy en een overtreding van de wet. Als alle gegevens worden bewaard, wordt iedereen die langs een kentekencontrole rijdt volgens het CBP als een potentiële verdachte beschouwd.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wijst er dinsdag op dat het bekritiseerde bewaren van kentekens al eens heeft geholpen bij het oplossen van een zwaar misdrijf. Toen een keer een lichaam in de buurt van een autoweg werd gevonden, stuitte de politie op bandensporen. Die sporen pasten bij de transportauto van een verdachte.

Uit gegevens van een verkeersregistratiesysteem bleek dat de auto op een bepaald moment bij de vindplaats van het lichaam was. Mede hierdoor kon volgens het ministerie worden bewezen dat de verdachte het lichaam opzettelijk had verborgen.

Het vorige kabinet wilde de bewaartermijn oprekken tot tien dagen, maar dat vindt Opstelten niet lang genoeg. Het langer bewaren van kentekengegevens was al afgesproken in het regeerakkoord. De regeling moet voor drie jaar gelden en wordt alleen voortgezet als het helpt bij de opsporing.
pi_92263365
Opslag vingerafdrukken verliest meerderheid Kamer

quote:
AMSTERDAM – Een centrale opslag van vingerafdrukken heeft de meerderheid in de Tweede Kamer verloren.

Dat bevestigen Kamerleden van de partijen na berichtgeving van de Volkskrant hierover.

Het kabinet wil biometrische gegevens van alle Nederlanders verzamelen en opslaan in een database. VVD, PvdA en ChristenUnie steunen het plan echter niet meer en keren zich tegen de centrale opslag.

Hierdoor verliest het plan zijn meerderheid. SP, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren waren al tegen.

''Ons standpunt is veranderd van ‘ja mits’, naar ‘nee, tenzij’’’, zegt PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen. Ook de VVD vindt nu bij monde van Kamerlid Jeanine Hennis dat er te veel risico’s kleven aan de centrale database.

Kritiek

Verschillende partijen hebben sinds de bekendmaking van het plan kritiek geleverd. Zo achten juristen de centrale opslag in strijd met het recht op privacy, vindt de voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens dat alle Nederlanders op deze manier behandeld worden als potentiële criminelen en waarschuwt de AIVD voor de slechte beveiliging van grote databases.

Nederland is als enige lidstaat van de Europese Unie voor centrale opslag. Groot-Brittannië blies een dergelijke database vorige maand nog af. De omslag van VVD, PvdA en ChristenUnie, betekent mogelijk ook het einde van centrale opslag van vingerafdrukken in Nederland.
Eindelijk eens positief nieuws, mag ook wel een keer in dit topic. Hennis-Plasschaert ftw.
pi_93207641
quote:
Slimme energiemeter goedgekeurd

De slimme energiemeter voor Nederlandse huishoudens komt eraan. De Eerste Kamer keurt het plan voor vrijwillige invoering goed.

De planning is om volgend jaar te beginnen met de invoering van de energiemeter die op afstand is te bedienen en uit te lezen door de energiemaatschappijen. Een eerder voorstel daarvoor is door de Eerste Kamer juist afgekeurd, vanwege privacyschending. Het nu goedgekeurde plan, waar de Tweede Kamer zich nog over buigt, is dan ook bijgesteld.
Maximaal 7 à 8 keer uitlezen

Zo mag de slimme energiemeter niet verplicht zijn voor consumenten. Het moet een vrijwillige keuze zijn van de eindgebruiker. Die krijgt het nieuwe, slimme apparaat aangeboden bij de normale vervanging van de meter in zijn of haar woning. Dat aanbod kan ook komen bij een grote woningrenovatie of bij nieuwbouw. De consument kan de slimme energiemeter ook zelf aanvragen.

Vervolgens krijgen de beheerders van de energienetten de beperking dat zij de gegevens maar een beperkt aantal keer mogen uitlezen. Dat is zes keer per jaar voor de verbruiksoverzichten, één keer voor de jaarafrekening, één keer bij verhuizing van de klant of bij overstappen naar een andere energieleverancier.

Webwereld
  woensdag 9 maart 2011 @ 20:30:37 #125
156695 Tism
Sinds 24, Aug, 2006
pi_93875686
quote:
Maker ov-chipkaart wint Big Brother Awards

ANP − 09/03/11, 20:08

AMSTERDAM - Trans Link Systems, de maker van de ov-chipkaart, is woensdagavond de winnaar geworden van de Big Brother Awards. Volgens de organisatie is de 'winnaar' verantwoordelijk voor 'het doorzetten van de ov-chipkaart - en zelfs kijken of het ook als betaalmiddel kan worden gebruikt - terwijl de kaart onherstelbaar kapot is'.

Dat heeft Bits of Freedom, de initiator van de prijs, laten weten. Zowel de jury als het publiek vinden Trans Link Systems het minst privacyvriendelijk.

Pandbrigades
Het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid werd de winnaar onder de overheden, vanwege de huisbezoeken van de zogeheten pandbrigades en een wetsvoorstel waarbij alle mensen met een uitkering verplicht worden om huiscontroles te ondergaan.

Het onderzoek van het ministerie van Veiligheid en Justitie naar de inzet van de zogeheten Deep Packet Inspection-techniek is gekozen tot het meest privacyschendende voorstel van vorig jaar. Volgens Bits of Freedom is deze technologie 'een permanente internettap op al het verkeer van alle Nederlandse internetters.'

Onder de genomineerde personen krijgt Ivo Opstelten de twijfelachtige eer de winnaar te zijn van de Big Brother Awards voor zijn voorstel als minister van Veiligheid en Justitie om automatisch gescande autokentekens vier weken te bewaren.

WikiLeaks
Tijdens het gala in Amsterdam werd ook de positieve privacyprijs, de Winston Award, uitgereikt. Dit jaar ging deze naar Rop Gonggrijp, die zich 'met zijn technologische kennis en politieke gedrevenheid al jarenlang voor privacy inzet, onder anderen voor het stemgeheim', meldde Bits of Freedom. Gronggrijp hangt vervolging in de VS boven het hoofd wegens meewerken aan de verspreiding van informatie via Wikileaks.

Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom reikt ieder jaar de Big Brother Awards uit aan personen, bedrijven, overheden en voorstellen die inbreuken op de privacy van de Nederlandse burgers hebben bevorderd. Onder de twaalf genomineerden waren dit jaar ABN AMRO, De Belastingdienst, Het Openbaar Ministerie en de gebruikers van Facebook.

Het was de zevende Nederlandse editie van de Big Brother Awards. De eerdere winnaars zijn onder meer telecombedrijven T-Mobile en Vodafone, de Nederlandse Spoorwegen en De Nederlandsche Bank.
....nachtrijder...Nachtzwelgje!
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')