abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_83279330
quote:
'Apple registreert en deelt locatie gebruikers'

Uitgegeven: 23 juni 2010 12:25
Laatst gewijzigd: 23 juni 2010 12:26

De nieuwe gebruikersvoorwaarden van Apples muziek- en softwaredienst iTunes geven het bedrijf toestemming om de precieze locatie van Apple-apparatuur te registreren en te delen met bijvoorbeeld adverteerders.

Volgens de voorwaarden mogen Apple en zijn partners exacte locatiegegevens verzamelen, gebruiken en uitwisselen, inclusief de real-time geografische locatie van een Apple-computer of -apparaat. Het bedrijf zegt dat te doen om locatiegebonden producten en diensten aan te bieden.

Voor iPhones bestaan veel applicaties die gebruik maken van locatiegegevens van de gebruiker, bijvoorbeeld om locale zoekresultaten te tonen of foto's aan een plattegrond te koppelen.

Advertenties
In een nieuwe versie van Apples mobiele besturingssysteem iOS, die deze week beschikbaar kwam, is bovendien Apples advertentiesysteem iAd geïntegreerd. Dat maakt het mogelijk om advertenties te tonen binnen applicaties op de iPhone en de iPad. Die kunnen worden toegespitst op de persoonlijke omstandigheden van de gebruiker, zoals zijn interesses of zijn locatie.


Anoniem
Apple zegt tegenover de LA Times dat de gegevens worden geanonimiseerd, zodat ze niet te herleiden zijn tot specifieke personen. De krant wijst echter zelf op een Amerikaans onderzoek waaruit blijkt dat de identiteit van individuen vaak wel degelijk af te leiden is uit grote hoeveelheden anonieme data.

Zolang gebruikers de voorwaarden niet accepteren, kunnen ze geen muziek of software van iTunes downloaden voor bijvoorbeeld een iPod, een iPad of een iPhone.
http://www.nu.nl/internet(...)atie-gebruikers.html
'Apple registreert en deelt locatie gebruikers'
pi_83279406
quote:
Bewaren zoekgegevens dichterbij dankzij 5 Nederlanders

Aan ons heeft het niet gelegen. Vele tientallen Bits of Freedom-fans hebben alle Nederlandse Europarlementariërs gewezen op het gevaar van Schriftelijke Verklaring 29, waarin wordt verzocht om de bewaarplicht uit te breiden naar zoekmachines. Het mocht helaas niet baten: de resolutie is aangenomen, mede dankzij vijf Nederlandse Europarlementariërs.

Bedenk je eens hoeveel persoonlijke informatie een zoekmachine over je heeft. Je zoekt vast wel eens bepaalde personen op, medicijnen tegen gekke kwaaltjes, of andere zaken die je niet met anderen wilt delen. Om een idee te krijgen van de hoeveelheid informatie die je blootgeeft via je zoekopdrachten, kan je eens de serie korte films "I love Alaska" bekijken van de Nederlandse filmmakers Sander Plug en Lernery Engelberts. (Zie trailer onderaan.)

Hoofddoel van de Schriftelijke Verklaring is om “een Europees alarmsysteem (EAS) tegen pedofielen” op de agenda te zetten. Maar op de tweede pagina onder nummer 2 wordt de Raad en de Commissie opgeroepen "de toepassingssfeer van Richtlijn 2006/24/EG uit te breiden tot zoekmachines”. En die Richtlijn gaat over de bewaarplicht, op grond waarvan jouw provider een jaar lang moet opslaan met wie je belt, waar je mobiele telefoon is en wanneer je inlogt op internet.

Tientallen mensen deden mee aan onze oproep om Europarlementariërs te mailen, en hen te wijzen op het gevaar van Schriftelijke Verklaring 29. Veel dank daarvoor! Mede dankzij jullie inspanningen leek het er even op dat we deze verklaring van tafel konden krijgen: een groot aantal parlementariërs heeft hun ondertekening ingetrokken.

Maar bij de afgelopen sessie van het Europees Parlement hebben de indieners van de Schriftelijke Verklaring een uitgebreide campagne gevoerd, en die heeft blijkbaar zijn vruchten afgeworpen: er zijn toch meer dan de vereiste 369 handtekeningen verzameld en de intekening is gesloten. Nu zal over deze verklaring worden gedebatteerd in het Europees parlement (de schriftelijke verklaring is geen bindende regelgeving, maar een politiek instrument om het debat binnen het parlement richting te geven).

De lijst met ondertekenaars is inmiddels openbaar. En wat blijkt? Ook de volgende Nederlandse parlementsleden hebben de Schriftelijke Verklaring ondertekend:

• Wim van de Camp (CDA)
• Lambert van Nistelrooij (CDA)
• Corien Wortmann-Kool (CDA)
• Peter van Dalen (CU)
• Bastiaan Belder (SGP)
https://www.bof.nl/2010/0(...)kzij-5-nederlanders/
Bewaren zoekgegevens dichterbij dankzij 5 Nederlanders
  vrijdag 25 juni 2010 @ 23:09:24 #78
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_83309335
quote:
• Wim van de Camp (CDA)
• Lambert van Nistelrooij (CDA)
• Corien Wortmann-Kool (CDA)
• Peter van Dalen (CU)
• Bastiaan Belder (SGP)
De gristenfascisten.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_84138554
Artikel is langer, maar is in ieder geval een goeie samenvatting van de negatieve kanten/ontwikkelingen en de mogelijke oplossing.
quote:
EU-landen overschrijden bewaartermijn
De Europese privacytoezichthouders, waaronder het CBP, hekelen de opslag van telecomgegevens. Sommige landen bewaren teveel data en te lang; tot wel 10 jaar.

De diverse landelijke toezichthouders, verenigd in de Artikel 29 werkgroep, concluderen in een uiterst kritisch rapport dat de uitwerking van de Europese Richtlijn dataretentie onrechtmatig is. Veel landen houden zich niet aan de daarin gestelde bepalingen.

.....

Afschaffen
Recentelijk tekenden ruim 100 organisaties in Brussel bezwaar aan tegen de bewaarplicht. In het najaar zal de Europese Commissie zich buigen over een mogelijke herziening van de omstreden Richtlijn.

Privacyvoorvechtster en publiciste Karin Spaink concludeert over het nu uitgebrachte rapport van de Artikel 29 werkgroep: “Dit is geweldige munitie om de bewaarplicht te herzien. Of beter: om ‘m af te schaffen.”
  zaterdag 17 juli 2010 @ 22:37:28 #80
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_84182611
quote:
'Afluistercamera's in Amsterdam'
Uitgegeven: 17 juli 2010 17:57 /// Laatst gewijzigd: 17 juli 2010 17:57
AMSTERDAM - Op verschillende beveiligingscamera's op openbare plekken in Amsterdam zit een afluistermicrofoon. De zogeheten afluistercamera's kunnen gesprekken opvangen met als doel agressie onder publiek de kop in drukken voordat dit ontaardt in geweld. Dat schrijft Het Parool zaterdag.

Het detectiesysteem staat op plaatsen met een hoog risico op incidenten, zoals op het Centraal Station, in winkelcentrum Buikslotermeerplein, bij bushaltes in Amsterdam-Noord en bij de Heineken Music Hall.

Agressie
Het systeem analyseert geluiden. Als er sprake is van agressie wordt een alarmsignaal afgegeven en worden beeldcamera's ingeschakeld. Ook kunnen beveiligers of politie aan de hand van het geluid of beeld kijken of er moet worden ingegrepen.

Collegepartij GroenLinks vreest voor de gevolgen voor de privacy, schrijft de krant. De partij wil dat er in ieder geval bordjes komen om voorbijgangers attent te maken op het cameratoezicht en de geluidsregistratie.

Eerder werden in Groningen vijftien afluistercamera's geplaatst, eveneens met het doel agressie te beteugelen, waarna verschillende andere steden en ook de NS belangstelling toonden.
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  maandag 26 juli 2010 @ 20:50:07 #81
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_84520055
quote:
'Opsporingsdiensten negeren privacy bij gebruik telecomdatabank'
Door Olaf van Miltenburg, maandag 26 juli 2010 11:14, views: 9.250

De Nederlandse opsporingsdiensten hebben totaal geen oog voor de privacyregels als ze gegevens uit de centrale telecomdatabank opvragen. Dat zegt Bits of Freedom op basis van onderzoeksrapporten van het Ministerie van Justitie.

Opsporingsdiensten vragen drie miljoen keer per jaar informatie als naw-gegevens, mailadressen en ip-adressen op uit het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie of CIOT. Ook inlichtingendiensten kunnen te allen tijde de databank benaderen. Het Ministerie van Justitie houdt jaarlijks een onderzoek naar de gang van zaken bij het gebruik van het CIOT. Het onderzoek over 2009 is vrijgekomen na een beroep van Rejo Zenger op de Wet openbaarheid van bestuur en volgens Bits of Freedom blijkt uit het rapport dat gegevens uit het CIOT stelselmatig op onrechtmatige wijze worden opgevraagd.

Opsporingsambtenaren raadplegen het CIOT zonder bevoegdheid en vaak zou gebrek aan kennis over de regelgeving hieraan ten grondslag liggen. De rechtmatigheid van opvragingen zou echter ook niet worden gecontroleerd en bovendien schort het aan het op papier vastleggen van de afhandeling. Verder blijkt dat ambtenaren de persoonsgebonden toegangscodes onderling uitwisselen, wat streng verboden is. Veel van de problemen zouden al in 2007 en 2008 zijn aangekaart. Volgens de opstellers van het rapport zelf moeten eerder gedane aanbevelingen nu met hoge prioriteit worden aangepakt.

"Deze structurele gemakzucht van de opsporingsdiensten is onacceptabel", vindt Bits of Freedom. De burgerrechtenorganisatie roept het Ministerie van Justitie op om orde op zaken te stellen. Het ministerie zou juist overwegen het aantal op te vragen gegevens in het CIOT flink uit te breiden, met onder andere historische klantgegevens en verkeersgegevens. Wij hopen dat Justitie inziet dat de huidige problemen bij het CIOT eerst moeten worden opgelost, voordat opsporingsdiensten via het CIOT meer persoonlijke informatie kunnen inzien', aldus Axel Arnbak van Bits of Freedom.
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
pi_84670654
Bericht is al wat ouder, maar geeft wel aan dat gegevens in het ziekenhuis héél veilig zijn (opmerkelijk ook de link met EPD)... :{
quote:
Medewerkers Erasmus MC trappen in phishingaanval
Een geplande phishingaanval op personeel van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, heeft ervoor gezorgd dat ruim 1.400 medewerkers hun gebruikersgegevens hebben afgestaan. Was het een echte aanval geweest, dan had dit grote schade kunnen aanrichten in de organisatie, aldus Hans Buller, voorzitter van de Raad van Bestuur. De e-mail van Buller kwam in handen van website GeenStijl. In totaal gaat het om meer dan tien procent van de medewerkers die hun gegevens afstonden.

Volgens Buller is e-mail niet de enige kwetsbare plek. "Het feit dat we in semi-openbare gebouwen werken, maakt ons extra kwetsbaar. De informatie waarmee we in het Erasmus MC werken, is bovendien uitermate gevoelig." Het gaat dan om onder andere het elektronisch patiëntendossier.

Patiëntendossier
Onlangs werd er in Rotterdam een proef met het Rijnmondse patiëntendossier gestart. Een compact dossier, waar het Erasmus MC, Sint Franciscus Gasthuis en Maasstad Ziekenhuis aan meedoen. Het zal alleen de gegevens bevatten die van belang zijn om de zorg van de ene arts door de andere te laten overnemen. Het gaat onder andere om iemands aandoeningen, behandelingen, medicatie en allergieën.

Transformers
Het komt vaker voor dat bedrijven hun personeel via phishing e-mails testen. Soldaten van een Amerikaanse luchtmachtbasis trapten laatst massaal in een geplande phishingaanval, waarbij ze zogenaamd aan de film Transformers 3 konden deelnemen.

De door security testers opgezette aanval, was onderdeel van een operatie om de alertheid van militairen op phishingmails te testen. De e-mail liet weten dat Transformers 3 op de Andersen Air Force Base geschoten zou worden en vroeg ontvangers of ze wilden meewerken. Hiervoor moesten ze persoonlijke gegevens invullen.
pi_84810936
quote:
Kinderporno blijft maar groeien
AP op 03 augustus '10, 13:41, bijgewerkt 3 augustus 2010 13:45

WASHINGTON - De Amerikaanse minister van justitie Eric Holder heeft een nationale strategie ontvouwd die seksuele exploitatie van kinderen moet tegengaan. Bij de presentatie van het plan zei Holder maandag dat de verspreiding van kinderpornografie via internet sneller gaat dan de autoriteiten kunnen bijbenen.

Het aantal mensen dat afbeeldingen en video's met kinderporno bekijkt en de hoeveelheid afbeeldingen en video's die worden verhandeld of uitgewisseld zijn eenvoudigweg niet vast te stellen. 'Het enige wat wij zien dalen is de leeftijd van de slachtoffers', zei Holder.

Stappen

De minister kondigde enkele stappen aan die de autoriteiten moeten helpen de verspreiding van kinderporno in te dammen. Zo zal de politie actief achter de vijfhonderd gevaarlijkste seksdelinquenten aangaan die zich niet hebben gemeld bij de autoriteiten in de staten waar zij wonen.

Verder zal het ministerie van justitie een database opzetten die de samenwerking tussen alle instanties die kinderpornozaken onderzoeken moet verbeteren. Ook worden voor onderzoek naar kinderpornozaken 38 nieuwe officieren van justitie aangesteld.

In een rapport aan het Amerikaanse Congres schrijft Holder dat de extra aandacht voor de bestrijding van kinderporno al geleid heeft tot een recordaantal vervolgingen en tips. Sinds oktober 2006 zijn meer dan 8600 verdachten door federale aanklagers vervolgd. Het aantal klachten over kinderprostitutie is tussen 2004 en 2008 vertienvoudigd.
http://www.volkskrant.nl/(...)_blijft_maar_groeien

Ben benieuwd welke krankzinnige maatregelen hier uit voortkomen.
  dinsdag 3 augustus 2010 @ 20:19:34 #84
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_84825941
Gelukkig zijn al die complot-theorieën over rfid's niet waar:
quote:
Hacker leest rfid-tags uit op tientallen meters afstand
Door Dimitri Reijerman, dinsdag 3 augustus 2010 17:48, views: 10.535

Hacker Chris Paget zegt in staat te zijn om rfid-tags van de tweede generatie op een afstand van 66 meter uit te lezen. Het Amerikaanse leger zou volgens Paget in theorie zelfs een tag op tientallen kilometers kunnen uitlezen.
Rest van het artikel staat onder de link
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  woensdag 4 augustus 2010 @ 13:52:21 #85
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_84850829
quote:
'Privacy met iPhone in geding'
Door Wouter de Winther
DEN HAAG - iPhone-maker Apple komt onder het vergrootglas van het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Minister Van der Hoeven (Economische Zaken) wil dat de waakhond gaat kijken of de privacy van Apple-klanten voldoende is gewaarborgd.

De VVD had opheldering geëist van de bewindsvrouw, omdat Apple de privacyvoorwaarden met een clausule had uitgebreid. Als klanten die voorwaarden accepteren, geven ze de elektronicagigant toestemming om derden gegevens te verstrekken waar gebruikers van het populaire mobieltje zich bevinden.

Volgens Van der Hoeven heeft Apple het recht om locatiegegevens te verzamelen, beheren, delen en te verkopen als klanten akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden van het bedrijf. Het doel is om die iPhone-gebruikers diensten aan te bieden die van toepassing zijn op de locatie waar ze zich bevinden.

Volgens Apple is de vergaarde informatie niet te herleiden naar individuele gebruikers. Van der Hoeven wil het CBP laten uitzoeken of die bewering klopt. Overigens hebben Apple-gebruikers volgens de minister de mogelijkheid om de functie voor locatiediensten en -producten uit te zetten.
Zelfde bericht ook via tweakers.

Maar ach, je kan toch niet verwachten dat politici zich sterk zouden maken voor de burgers...
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  donderdag 5 augustus 2010 @ 10:23:46 #86
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_84885844
En wederom blijkt er te worden gelogen en bedrogen:
quote:
Amerikaanse overheid geeft opslaan bodyscans toe
Door Dimitri Reijerman, donderdag 5 augustus 2010 09:04, views: 4.859

De U.S. Marshals Service heeft toegegeven tienduizenden beelden te hebben opgeslagen die met bodyscanners zijn gemaakt. Eerder stelden diverse overheidsdiensten nog dat de scans niet eens konden worden opgeslagen.

Zeker 35.000 beelden die de U.S. Marshals Service met bodyscanners heeft gemaakt zouden zijn opgeslagen, zo meldt Cnet. De beelden zijn gemaakt met een millimeter wave scanner die bij een rechtbank in Florida is geplaatst. De Gen 2-scanner is gebouwd door de firma Brijot en de gemaakte beelden kunnen zelfs op afstand worden opgevraagd.

De Transportation Security Administration, de overheidsorganisatie die toeziet op de veiligheid op onder andere luchthavens, stelde bij de invoering van de omstreden bodyscanners nog dat de scans van reizigers technisch gezien niet konden worden opgeslagen. De TSA moest daar echter snel op terugkomen toen bleek dat volgens de door haar zelf opgestelde regels alle aangekochte bodyscanners een opslagmogelijkheid moesten hebben. De overheidsorganisatie stelde vervolgens dat bewaarde beelden uitsluitend voor testdoeleinden en trainingen worden gebruikt. Het is nog onduidelijk of de beelden nu worden vernietigd.

De mededeling dat de U.S. Marshall Service tienduizenden beelden heeft achtergehouden, kwam naar buiten gedurende een rechtszaak die de Electronic Privacy Information Center-organisatie tegen de TSA heeft aangespannen. De EPIC-organisatie stelt dat de bodyscanners in strijd zijn met de grondwet, die het houden van 'onredelijke' zoekacties bij burgers verbiedt, en eist dat de TSA de bodyscanners direct weghaalt.
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
pi_85204457
quote:
Landelijk opsporingsbericht: uw kenteken gezocht

Als het aan de politie ligt, wordt uw kenteken straks overal gescand. Niet alleen kijkt de politie of u iets op uw kerfstok heeft, maar ook of u op basis van uw reisprofiel van plan bent om rottigheid uit te halen: een soort Minority Report op de weg dus. Daarbij worden kentekenscans mogelijk centraal opgeslagen en informatie en camerabeelden uitgewisseld tussen politie en de private sector.

Dit scenario destilleer ik uit een aantal stukken dat ik met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) van het KLPD heb ontvangen. Nu al maken verschillende korpsen gebruik van Automated Number Plate Recognition (ANPR), oftewel kentekenherkenning. ANPR wordt op dit moment vooral toegepast voor handhaving, bijvoorbeeld om mensen met openstaande boetes uit het verkeer te plukken. Maar ANPR kan veel meer, zeker als er een landelijk dekkend systeem is.

De registraties geven een rijk beeld van waar auto’s zijn geweest. Die informatie kan toegepast worden in opsporingsonderzoeken en gebruikt worden voor intelligencedoeleinden. Een centrale stuurgroep onderzoekt de mogelijkheid van van zo’n landelijke toepassing en komt binnenkort – onbekend is wanneer – waarschijnlijk met een voorstel.

Waarom is dit belangrijk?

Uit een aantal openbaargemaakte stukken (waaronder een basisdocument van de landelijke werkgroep, Implementatie en Doorontwikkeling ANPR, IDA) blijkt wel waar de voorkeur van de politie naar uit gaat. Ook wordt gewerkt aan een communicatiestrategie. Uiteraard is het niet de bedoeling dat de burger nu al meepraat. Om te voorkomen dat we voor voldongen feiten worden gesteld, nu alvast een bijdrage aan de discussie. Hieronder vindt u enkele tekstfragmenten. Gezamenlijk geven ze een duidelijk beeld van de koers die men dreigt in te slaan. Alle openbare documenten staan onderaan. Een eerder, wat beperkter verhaal, staat hier.

Tot slot nog even wat u niet mag weten van het KLPD (de zwartgemaakte stukken in de documenten):

- Het KLPD werkt samen met het Eindhovense bedrijf Technet.

- Verantwoordelijke bij de Raad van Hoofdcommissarissen (en auteur van het conceptrapport Beelden van de Samenleving is Pieter Jaap Aalbersberg, portefeuillehouder Publiek-Private Samenwerking en Intelligence van de Raad van Hoofdcommissarissen. Blijkbaar is dit ook al privacygevoelige informatie.

- De locatie van de vaste ANPR-opstellingen worden niet prijsgegeven. Tips kunt u kwijt in de comments, dat werkt wellicht sneller dan een bezwaarschrift. Momenteel werk ik aan een overzichtskaart.

Uit: ANPR Naar een landelijke toepassing

Hotlists worden landelijk samengesteld als afgeleide van bestaande registers zoals het opsporingsregister of het kentekenregister. De kentekenverzameling kan naar eigen inzicht worden aangevuld met gegevens uit het korps dat ANPR inzet. Denk daarbij aan speciale doelgroepen en/of subjecten in onderzoeken van CIE (Criminele Inlichtingen Eenheid), TGO’s (teams grootschalig optreden) of BRT’s (bovenregionale recherche teams).

Opsporing: gepleegde en te plegen strafbare feiten opsporen door balansverstoorders uit de anonimiteit van verkeersstromen te halen. Met ANPR kan bijvoorbeeld een overzicht gemaakt worden van voertuigen die op een bepaald tijdstip in de buurt van een plaats delict aanwezig waren. Een andere toepassingsmogelijkheid is om via ANPR inzicht te verkrijgen in verkeersstromen om vervolgens afwijkende patronen te herkennen.

Wanneer een ongewoon reispatroon door middel van analyse van het politieregister ANPR aan het licht komt, kan dat voor de politie reden zijn om een onderzoek in te stellen. Zo kunnen potentiële criminele activiteiten tijdig worden onderkend.

De meerwaarde die ANPR in de toekomst kan bieden is vooral gericht op (proactieve) informatieanalyse, datamining en het versterken van de informatiepositie van de politie. Doelstelling is het ontdekken van trends, patronen en profielen om daar passende interventiescenario’s voor te kunnen opstellen of zelfs ‘criminaliteitsvoorspellingen’ uit te kunnen destilleren. Dat vraagt om een andere soort van analyses, andere vakinhoudelijke kennis en vanwege de bijzondere verstrekkende zoekmogelijkheden om autorisaties van een zeer beperkte kring van politieambtenaren die de vereiste deskundigheid en ervaring bezitten.

De effectiviteit van ANPR zal toenemen naarmate de inzet breder wordt. Nu wordt ANPR regionaal en periodiek ingezet. De ANPR-systemen kunnen echter ook structureel en landelijk worden ingezet. Te denken valt aan een koppeling van de ANPR-systemen aan de bestaande camera’s van Rijkswaterstaat die langs de snelweg hangen en aan een koppeling aan de camera’s van stadstoezicht. Zo kunnen (potentiële) wetsovertreders nationaal, regionaal en binnen de stad gesignaleerd en eventueel gevolgd worden.

Een bredere inzet kan ook betekenen dat er meerdere hotlists worden gekoppeld aan de ANPR-camera. Op dit moment wordt vooral gecontroleerd met gegevens van de Rijksdienst voor het Wegverkeer, gegevens van het Centraal Justitieel Incassobureau, gegevens van Politie en gegevens van Justitie. Deze verzameling kan uitgebreid worden met hotlists van andere overheidsinstellingen.

Samenwerking draagt bovendien bij aan het streven van het kabinet naar één controlerende overheid. Door (al dan niet structureel) samen te werken met eerdergenoemde partijen ontstaat een veel groter arsenaal aan bevoegdheden, interventiemogelijkheden en informatie die in samenhang kan worden ingezet. Deze samenwerking vindt al vaak plaats in het kader van het integrale veiligheidsbeleid, de bestuurlijke aanpak van de georganiseerde criminaliteit, de inzet van Bibob en de multidisciplinaire samenwerking met de Bijzondere Opsporingsdiensten.

(…) Vanwege de identificerende en signalerende werking krijgt de politie een steeds beter beeld van (potentiële) balansverstoringen en (potentiële) balansverstoorders met een veiligere samenleving als gevolg. (…)

Verder leren de ervaringen van de politie in Groot Brittannië dat de met ANPR verkregen informatie een grote bijdrage levert aan het oplossen of voorkomen van terroristische aanslagen en zware delicten [wat onzin is, in Engeland gaan er juist stemmen op om het aantal ANPR controles drastisch terug te brengen, dt.]. Wat dat aangaat kan ANPR dus ook gebruikt worden voor bewaken en beveiligen, het vergaren van informatie en intelligence of het tegenhouden van een aanslag. Dergelijke toepassingen zijn natuurlijk wel afhankelijk van de dichtheid van het cameranetwerk.

Een voorbeeld van hoe de toepassing van ANPR de privacy van een burger kan raken is proactief onderzoek. In theorie is het mogelijk dat personen die niets met een specifiek delict te maken hebben maar die op het verkeerde moment op een verkeerde plaats verblijven in een ‘potentiële verdachten’ bestand terechtkomen. Van belang is dus om als politie goed uit te leggen wat proactief onderzoek inhoudt en dat voldoende wettelijke waarborgen bestaan om onterecht te worden bestempeld als een verdachte.

Het uitgangspunt daarbij is de inzet van ANPR als handhavinginstrument. Die staat nauwelijks ter discussie en kan relatief eenvoudig worden gerealiseerd. De mogelijkheid om in de toekomst ANPR in te zetten voor opsporingsdoeleinden mag echter niet uit het oog verloren worden en dient meegenomen te worden in de doorontwikkeling van het instrument.

Uitgangspunt voor verdere implementatie en doorontwikkeling van ANPR is een landelijke organisatie die de ANPR standaarden ontwikkelt en bewaakt en die aanspreekpunt is voor deelnemers en ketenpartners in de ANPR strategie. Daarnaast draagt deze organisatie de zorg voor het beheer van een landelijke database met landelijke hotlists. (…) Het voordeel van deze landelijke regie met regionale autonomie is dat een landelijke ANPR-dekking relatief snel bewerkstelligd kan worden.

Uit Beelden van de Samenleving een visiedocument van de Raad van Hoofdcommissarissen, februari 2009

Rol van informatiegestuurd cameratoezicht. Informatiegestuurd cameratoezicht richt zich (in tegenstelling tot andere vormen van cameratoezicht) niet alleen op het verzamelen en verwerken van informatie, maar ook op het analyseren (veredelen) en uitwisselen van deze informatie met publieke én private partners.

Zo, dan bent u weer bij. Hieronder de documenten en daaronder een filmpje.
  maandag 16 augustus 2010 @ 17:13:12 #88
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_85355581
quote:
Burgerrechtenorganisaties 'ernstig bezorgd' over antipiraterijverdrag
Door Joost Schellevis, maandag 16 augustus 2010 10:00, views: 15.189

Veertien Nederlandse burgerrechtenorganisaties drukken in een open brief hun zorgen over het antipiraterijverdrag Acta uit. Ze ageren tegen zowel de inhoud van het verdrag als tegen de onderhandelingen erover, die te gesloten zouden zijn.

Auteursrecht. Beeld: iStockPhotoDe open brief, die naar het ministerie van Economische Zaken is verstuurd, is onder andere door de digitale-burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, de Consumentenbond en het Platform Burgerrechten ondertekend.

"De geheime onderhandelingen over dit verdrag zijn een slecht verhulde poging om via een omweg regels te introduceren die nationale parlementen nooit zouden accepteren", zegt Ot van Daalen van Bits of Freedom tegen Tweakers.net. Van Daalen stelt dat Nederland er alles aan moet doen om 'meer openheid te krijgen en de reikwijdte van het verdrag te beperken'.

Volgens de bezorgde organisaties leidt het verdrag, dat is bedoeld om internetpiraterij en de handel in namaakartikelen tegen te gaan, tot 'een inperking van fundamentele rechten'. De briefschrijvers stellen dat het Acta-verdrag gevolgen voor 'het grondrecht op communicatievrijheid en dus voor de democratische rechtsstaat, onze kenniseconomie en de persoonlijke vrijheid van internetgebruikers' heeft.

Uit de onderhandelingsteksten zou namelijk blijken dat de Acta-onderhandelaars tussenpersonen, zoals internetproviders, willen inzetten om schendingen van het auteursrecht tegen te gaan. De organisaties beweren dat zo de neutrale rol van dergelijke tussenpersonen 'verder onder druk' komt te staan. Ook zouden de Acta-onderhandelaars verdergaande schadevergoedingen voor ogen hebben en zou uit een uitgelekte conceptversie van het verdrag blijken dat zelfs het linken naar inbreukmakend materiaal onder auteursrechteninbreuk kan komen te vallen.

De ondertekenaars willen dat het verdrag wordt beperkt tot namaakgoederen en dat passages over handhaving van het auteursrecht 'in de digitale omgeving' worden geschrapt. Ook de onderhandelingen over het verdrag moeten het ontgelden; die zouden 'transparanter' moeten, vinden de burgerrechtenorganisaties. Op dit moment vinden ze voor een groot deel in het geheim plaats, hoewel de onderhandelaars na eerdere kritiek wel conceptdocumenten vrijgaven.

Er is al veel kritiek op het Acta-verdrag en de bijbehorende onderhandelingen geweest, waaronder van Bits of Freedom en de Consumentenbond. Critici vrezen dat het anti-piraterijverdrag voorziet in het afsluiten van downloaders die meerdere keren in de fout gaan, de zogenoemde 'three strikes'-wetgeving. Het demissionaire kabinet heeft echter verzekerd dat het zo ver niet zal komen. Ook hoeft het strafrecht volgens de regering waarschijnlijk niet te worden aangepast.

Stichting Brein, die voor de belangen van auteursrechtenhouders opkomt, is juist blij met het verdrag en pleit voor opname van internetpiraterij. Dat schreef de organisatie vorig jaar in een brief aan de regering. "Volgens ons is de Acta alleen relevant als alle vormen van piraterij opgenomen worden, dus ook die op internet", zei directeur Tim Kuik van de belangenorganisatie destijds tegen Tweakers.net.
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  maandag 23 augustus 2010 @ 19:53:16 #89
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_85620641
Ondanks de ongetwijfeld goede bedoelingen:
quote:
Cleveland investeert 2,5 miljoen dollar in rfid-afvalbakken
Door Jeroen Rosier, maandag 23 augustus 2010 14:12, views: 8.072

De Amerikaanse stad Cleveland gaat zijn recyclingcontrolesysteem, dat met rfid-chips en barcodes werkt, uitbreiden. Als in de afvalbak van een bewoner meer dan 10 procent recyclebaar materiaal wordt gevonden, krijgt hij of zij een boete.

De combinatie van rfid en barcodes geeft een beeld hoe vaak bewoners hun afval- en gft-bak aan de kant van de straat zetten. Als de recyclebak voor langere tijd niet aan de afvalophaaldienst wordt aangeboden, is dat een indicatie voor de controleurs dat het afval onvoldoende wordt gescheiden. De ambtenaren gaan dan over tot controle van de restafvalbak. Wordt daarin meer dan tien procent recyclebaar materiaal gevonden, dan krijgt de eigenaar van de bak een boete van 100 dollar.

rfid-afvalbak ClevelandHet project begon als proef in 2007 met 10.000 huishoudens en wordt gefaseerd uitgebreid tot iedere afvalbak die van een rfid-chip is voorzien, schrijft de gemeente. Cleveland investeert dit jaar 2,5 miljoen dollar om dit aantal uit de breiden tot 25.000 huishoudens. Jaarlijks wordt dit aantal met 25.000 uitgebreid totdat alle 150.000 bakken van een chip en barcode zijn voorzien. Ook het wagenpark van de afvalophalers wordt gemoderniseerd. Op dit moment rijden drie vuilniswagens met een op afstand bestuurbare kraanarm rond in Cleveland. Dit aantal wordt met negen uitgebreid.

De stad met ruim 430.000 inwoners produceert jaarlijks 225.000 ton afval, waarvan bijna zesduizend ton wordt gerecycled. De investeringen worden op termijn terugverdiend. Per ton restafval betaalt de gemeente 30 dollar voor verwerking; recyclebaar afval brengt 26 dollar per ton op.
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  maandag 6 september 2010 @ 18:24:31 #90
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_86134599
quote:
Minister: slimme energiemeters eerst kleinschalig invoeren
Door Dimitri Reijerman, maandag 6 september 2010 11:43, views: 11.846

Voordat de rijksoverheid de netbeheerders wil laten overgaan tot het landelijk installeren van slimme energiemeters, wordt eerst een kleinschalige uitrol doorgevoerd. Daarnaast moeten de meters door de consument zijn uit te lezen.

In een brief aan de Tweede Kamer beschrijft demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven de conclusies van een KEMA-rapport over het invoeren van slimme energiemeters. Ook laat de minister weten welke maatregelen zij wil treffen naar aanleiding van de conclusies die de KEMA trekt.

De minister laat weten dat de netbeheerders slimme energiemeters eerst op kleine schaal moeten invoeren, zodra de benodigde wetgeving is voltooid. Daarbij moet de NMa deze beperkte uitrol nauwgezet monitoren. Wanneer zou blijken dat er 'negatieve effecten' optreden, die onder andere de privacy en veiligheid zouden kunnen schaden, kunnen bijtijds 'aanvullende maatregelen' worden doorgevoerd. Pas als er bij de kleinschalige uitrol geen grote problemen optreden, kan worden overgegaan tot het landelijk installeren van op afstand uitleesbare meters. Dit gebeurt op basis van vrijwilligheid en volgens berekeningen van de KEMA pakt een dergelijke invoering alleen duurder uit als 20 procent van de Nederlandse huishoudens de slimme meters weigert of laat uitzetten.

De KEMA pleit voor een heldere informatievoorziening vanuit de overheid om een grootschalige introductie van op afstand uitleesbare meters te laten slagen. De regering onderschrijft dit streven en zegt dit al deels te doen via onder andere Rijksoverheid.nl en Consuwijzer.nl. Ook moet op korte termijn een factsheet verschijnen waarin de privacyregels en veiligheidsvoorwaarden worden beschreven en beginnen de netbeheerders met voorlichtingscampagnes.

Van der Hoeven wil verder nieuwe eisen vaststellen waaraan de op afstand uitleesbare meters moeten voldoen. Zo moeten consumenten deze lokaal kunnen uitlezen op basis van internationale, open standaarden. De minister zegt de eisen vast te stellen aan de hand van aanbevelingen van de KEMA, die stelt dat een displayfunctie voor consumenten het 'energiebewustzijn' kan helpen verhogen. Volgens Van der Hoeven moeten de energiebedrijven hieraan gehoor geven door meterstanden inzichtelijk te maken via bijvoorbeeld een website of de mobiele telefoon.

De KEMA stipt ook de voordelen aan die slimme energiemeters kunnen hebben bij het ontwikkelen van smart grids. De minister stelde daarvoor vorig jaar de Taskforce Intelligente Netten in, die vorige week met een discussiestuk kwam. In dit stuk pleit de Taskforce er eveneens voor om met kleinschalige projecten te beginnen.
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
pi_86154544
quote:
Elektrische ogen scannen Rotterdamse reizigers
woensdag 25 augustus 2010
De RET rust vanaf oktober de trams uit met gezichtsherkennende camera's. Niet iedereen is blij met de vergaande maatregel.

De installatie van gezichtsherkennende camera's is een proef van vervoersbedrijf RET en de politie, om zo grip te krijgen op raddraaiers in het openbaar vervoer. De pilot kost twee ton en wordt betaald door het ministerie van Binnenlandse Zaken en de RET. Het systeem moet het trampersoneel ondersteunen; zij krijgen een signaal op het moment dat iemand met de gezichtskenmerken van een overtreder de tram instapt. Eén van die kenmerken is de afstand tussen de ogen. "Het is schandalig dat dit nodig is, dat mensen hun werk anders niet kunnen doen", zegt Nicky Jansen, directiewoordvoerder van de trammaatschappij.
Op dit moment hebben tweeëndertig mensen in Rotterdam een zogenoemd OV-verbod. Wanneer iemand door de camera wordt herkend, en het trampersoneel is ingeseind, verzoeken de tramconducteurs de overlastveroorzaker de tram te verlaten. "Het blijft dus mensenwerk", aldus Jansen.
Het project maakt deel uit van een breder veiligheidsplan in het Rotterdamse openbaar vervoer. Sinds 2008 legt de RET OV-verboden op aan mensen die ruzie maken en geweld plegen in het openbaar vervoer. Ook is er een preventief voorlichtingsproject voor jongeren en wordt er nauw samengewerkt met politie en justitie. Bevalt het systeem, dan wordt het uitgebreid naar andere probleemlijnen. Ook andere steden, waaronder Amsterdam, zijn geïnteresseerd.
Maar het initiatief roept ook weerstand op. Zo blijkt bij tests dat het systeem regelmatig de fout ingaat. Rond één op de vijf meldingen blijkt niet correct. Fractievoorzitter Arno Bonte (GroenLinks Rotterdam) is bezorgd. "Onschuldige reizigers worden straks aangezien voor raddraaiers", schrijft hij op de website van de partij. "RET-personeel moet natuurlijk goed beschermd worden tegen agressie, maar de maatregel moet wel effectief zijn en de privacy van onschuldige mensen beschermen."
"GroenLinks had dezelfde reactie bij de invoering van de OV-chipkaart. Maar dat bleek uiteindelijk ook mee te vallen", zegt Robert Simons, raadslid voor Leefbaar Rotterdam en voorstander van de proef. "Er zijn bepaalde tramlijnen waarop ik mijn dierbaren niet graag laat meerijden. De proef met dit systeem is een goede zaak, een nieuw instrument om het openbaar vervoer veiliger te maken. Je kunt nooit honderd procent veiligheid garanderen. Belangrijk is het gevoel van veiligheid dat van zo'n systeem uitgaat."
Miek Wijnberg, voorzitter van privacywaakhond Vereniging Vrijbit, denkt daar heel anders over. "Het wordt steeds gekker," zegt de voorzitter. "In plaats van dat de overheid een veilig en snel openbaar vervoer verzorgt, maakt ze een systeem om de bevolking te volgen. In combinatie met kentekenregistratie en cameratoezicht heb je zo alles in kaart. Er ontstaat een soort open gevangenis, waarin een generatie opgroeit die niet meer weet wat vrijheid is", luidt Wijnbergs kritiek. " Rotterdam was bij de invoering van de OV-chip de proeftuin voor de rest van Nederland. Dat gebeurt nu weer." "Daar zijn we nog altijd met zijn allen bij," werpt Leefbaar Rotterdam-raadslid Simons tegen. "En een wereld van volledige controle, die is echt nog ver weg".
Kleine geheimen dienen beschermd te worden.
Grote geheimen worden beschermd door publiek ongeloof.
  zondag 12 september 2010 @ 00:41:00 #92
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_86330960
quote:
Duitsers betogen tegen inbreuken op privacy
BERLIJN - Zo'n 7500 mensen hebben in Berlijn betoogd tegen een inzage van overheid en bedrijven in allerlei elektronische gegevens, zoals een database over lonen, belastingen en sociale bijdragen.

Meerdere organisaties hadden de betoging georganiseerd met het motto 'Vrijheid in plaats van angst'. De demonstranten kritiseerden ook elektronische paspoorten, elektronische patiëntenkaarten en de Amerikaanse inzage in Europese bankrekeningen.

Privacy is een gevoelig punt voor veel Duitsers na slechte ervaringen onder nazi- en communistische machthebbers.

Google's Streetview, waarbij intenetters straten kunnen bekijken, leidde ook tot veel verzet in Duitsland. Google gaf Duitsers vervolgens de mogelijkheid om het zicht op hun huis te blokkeren. Duitsland is het enige land waar dit kan.

De Duitse minister Ilse Aigner van Consumentenzaken sloot haar Facebook-account in juni. Ze protesteerde zo tegen het volgens haar gebrekkige privacybeleid van Facebook.
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
pi_86464766
Is er ergens een site waar ik dit soort dingen kan vinden maar dan over maatregelen in het buitenland?

Alvast bedankt! :)
  woensdag 15 september 2010 @ 22:57:57 #94
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_86481095
Misleidende artikelnaam:
quote:
AIVD moet afluisteren blijven melden
DEN HAAG - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) moet mensen die zijn afgeluisterd daarover achteraf blijven informeren. De Tweede Kamer vindt dat de dienst verplicht moet blijven om dit te doen. Minister Ernst Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken) beloofde niet te tornen aan de informatieplicht.

Dat bleek woensdag tijdens overleg tussen de minister en de Tweede Kamer over de AIVD. Hirsch Ballin voelde er wel voor om de verplichting te schrappen. De inlichtingendienst heeft de afgelopen jaren niemand over het afluisteren geïnformeerd, vaak omdat de personen niet te vinden waren.

Maar de Kamer hechtte er toch aan dat afgeluisterde mensen daar achteraf van op de hoogte worden gesteld. Hirsch Ballin zegde toe dat de AIVD beter zijn best gaat doen om hen te vinden. Tegenover mensen die zelf navraag doen, zal de dienst zich ruimhartiger opstellen.
----------------------------
En:
quote:
Organisaties sturen brandbrief om 'overheidscensuur'
Door Joost Schellevis, woensdag 15 september 2010 09:01, views: 9.691

Burgerrechtenorganisaties, wetenschappers en bloggers hebben minister Hirsch Ballin van Justitie opgeroepen om een recent wetsvoorstel over cybercrime te herzien. De pers- en internetvrijheid zouden in het geding zijn.

Minister Ernst Hirsch BallinNegentien organisaties, waaronder Bits of Freedom, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en Privacy First, hebben de brief ondertekend, naast onder andere strafjurist Ybo Buruma, weblogger Bert Brussen en de websites Flabber en FOK. De briefschrijvers zijn bezorgd over een in juli aangekondigde wetswijziging, waarmee demissionair minister Hirsch Ballin van Justitie computercriminaliteit beter wil kunnen aanpakken.

De vernieuwde wetgeving zou het publiceren van niet-openbare data strafbaar maken, zelfs als deze op een legale manier in handen is gekregen, evenals het doorplaatsen van 'gestolen' gegevens. Ook zou het wettelijke verbod op het afluisteren en opnemen van vertrouwelijke gesprekken worden verruimd en krijgen officieren van justitie de bevoegdheid om gegevens van het internet te laten verwijderen.

Waar de ondertekenaars van de brandbrief zich echter zorgen over maken, is dat het Openbaar Ministerie zonder tussenkomst van de rechter websites en diensten zou kunnen blokkeren. "Het schrappen van de voorafgaande toetsing door een rechter-commissaris is een vergaande, niet-noodzakelijke inperking van de communicatievrijheid", zo luidt het in de brief. Op dit moment moet de rechter-commissaris toestemming geven voor het verwijderen van informatie, maar bij invoering van de nieuwe wet zou dat niet meer hoeven.

De bezorgde briefschrijvers willen ook dat de minister afziet van het uitbreiden van het verbod op het opnemen van eigen vertrouwelijke gesprekken. Dat is al verboden voor andermans vertrouwelijke gesprekken. In de nieuwe wet zouden geen van beide mogen, maar volgens de ondertekenaars kan er een publiek belang zijn bij het opnemen van dergelijke gesprekken.

Hetzelfde geldt voor een verbod op het publiceren van niet-openbare gegevens, aldus de brief. Met dergelijke publicaties kan zelfs een 'zwaarwegend publiek belang' worden gediend, zoals bij de bouwfraude in Nederland. Deze grootschalige fraude werd naar buiten gebracht door een klokkenluider, die niet-openbare gegevens toch publiceerde. Een verbod op publicatie van die gegevens kan klokkenluiders, maar ook journalisten, ervan weerhouden dergelijke informatie naar buiten te brengen, denken de briefschrijvers.

De publicatie van naaktfoto's van presentatrice Manon Thomas, in 2007, zou voor de overheid de voornaamste aanleiding zijn geweest om de wetgeving aan te scherpen. Een buurman van de actrice had de foto's via een onbeveiligd wifi-netwerk gestolen en werd daarvoor ook bestraft, maar de verspreiders van de foto's, zoals weblog GeenStijl, konden niet worden aangepakt. Op dit moment loopt er nog een internetconsultatie over het voorstel, waarna het nog langs de Eerste en Tweede Kamer moet. Tegen die tijd is er hoogstwaarschijnlijk al een nieuw kabinet, dat nog van de wet kan afzien.
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  vrijdag 17 september 2010 @ 04:43:20 #95
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_86524883
quote:
Tweede Kamer wil vingerafdrukken niet in Franse database
Door Joost Schellevis, donderdag 16 september 2010 10:44, views: 14.032

De Tweede Kamer maakt zich zorgen om de bouw van een vingerafdrukdatabase door een Frans bedrijf. Kamerfracties willen de opslag niet in buitenlandse handen geven. Volgens de regering gaat het echter om een misverstand.

Vingerafdruk
In de zomer van 2009 werd wetgeving aangenomen waardoor de vingerafdrukken van alle Nederlanders die een nieuw paspoort aanvragen in een centrale database komen te staan. De Volkskrant meldt dat demissionair minister Ernst Hirsch Ballin heeft gezegd dat deze database door een Frans bedrijf wordt gebouwd. De Tweede Kamer maakt zich daar 'grote zorgen' over, aldus de krant.

Zo reageerde PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman 'geschokt'. Volgens hem wordt het beheer van de vingerafdrukken aan een andere natie toevertrouwd, zonder dat de Franse minister van Binnenlandse Zaken bij problemen ter verantwoording kan worden geroepen. Volgens VVD-parlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert wordt in het jaarverslag van inlichtingendienst AIVD juist expliciet gewaarschuwd voor het uitbesteden van databanken aan al dan niet buitenlandse private partijen. Dat zou risico's van spionage met zich meebrengen. Ook de SP reageerde verontrust.

Een woordvoerder van Justitie zei tegen de krant echter dat het om een 'misverstand' gaat; alleen het drukken van het paspoort zou aan het Franse bedrijf zijn uitbesteed. Minister Hirsch Ballin zou niet precies hebben geweten hoe het zat. De Kamerleden van PVV, SP en VVD zeggen echter iets anders te hebben gehoord. Van de drie bezorgde partijen is overigens alleen de SP tegen een vingerafdrukdatabase, zo blijkt uit de recentste verkiezingsprogramma's. De VVD was altijd een groot voorstander.
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  dinsdag 21 september 2010 @ 22:16:53 #96
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_86692181
Alhoewel dit bericht uit de VS komt, kan het ook hier (verstrekkende) gevolgen hebben:
quote:
Senaat VS wil ook buitenlandse piraterij-sites kunnen blokkeren
Door Joost Schellevis, dinsdag 21 september 2010 11:40, views: 11.731

Leden van de Amerikaanse Senaat hebben wetgeving voorgesteld die de Amerikaanse overheid mogelijkheden geeft piraterij-sites te blokkeren. Als een site niet in de VS wordt gehost, wordt het domeinnaamregister gebruikt.

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie zou volgens de voorgestelde wetgeving een website met inhoud die auteursrechten schendt, kunnen blokkeren, zo meldt Wired. Daarvoor is nog wel een gerechtelijk bevel vereist. Gaat het om een Amerikaanse site, dan wordt de hostingprovider gesommeerd de site ontoegankelijk te maken. Om sites die in het buitenland zijn gevestigd te blokkeren, moeten registry's die zich in de VS bevinden, worden aangeschreven. Deze zouden dns-requests voor de site dan niet meer mogen accepteren.

Onder meer de registry's van .com-, .net- en .org-domeinnamen zijn in Amerikaanse handen. Daarmee zou een site als The Pirate Bay, met een .org-domeinnaam, eenvoudig wereldwijd kunnen worden geblokkeerd. Volgens een van de senatoren die het wetsvoorstel heeft ingediend, Orin Hatch, is deze bevoegdheid noodzakelijk: internet zou een 'hulpmiddel voor dieven' zijn om nagemaakte en auteursrechtelijk beschermde inhoud te verkopen.

Heeft een site geen Amerikaanse hostingprovider en geen domein bij een Amerikaanse registry, dan kunnen isp's in de Verenigde Staten worden gedwongen om de site te blokkeren. Op dat moment verandert er niets voor buitenlandse gebruikers. Het is nog niet zeker of de Combating Online Infringement and Counterfeits Act er daadwerkelijk komt; het Congres moet de wet nog goedkeuren.

In Nederland is enigszins vergelijkbare wetgeving voorgesteld: demissionair minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie wil dat het Ministerie van Justitie de bevoegdheid krijgt om websites offline te halen. Daarvoor zou echter, in tegenstelling tot het voorstel in de Verenigde Staten, geen gerechtelijk bevel meer voor nodig zijn. Dat kwam de minister op kritiek te staan van burgerrechtenorganisaties, wetenschappers en webloggers.
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  donderdag 23 september 2010 @ 03:14:33 #97
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_86737284
quote:
Justitie geeft geen openheid over internetfilter kinderporno
Door Joost Schellevis, woensdag 22 september 2010 14:27, views: 9.189

Het ministerie van justitie wil niet openbaren hoe een lijst met verboden kinderpornosites, die door providers moeten worden geblokkeerd, tot stand komt. Een verzoek op basis van de wet openbaarheid bestuur werd afgewezen.

Hand volwassene kind kinderporno pedofilieHet zogeheten internetfilter is bedoeld om websites met kinderporno af te schermen; providers zouden deze moeten blokkeren. Het filter is een initiatief van het ministerie van Justitie en wordt in samenspraak met de isp's en het Meldpunt Kinderporno opgezet.

Het filter moest eigenlijk al op 1 april worden ingevoerd, maar die doelstelling is niet gehaald. Er bestaat onduidelijkheid over de websites die op de zwarte lijst zullen staan: deze zomer stelde de VVD hierover al kamervragen.

Onderzoeker Rejo Zenger diende een zogeheten wob-verzoek in om duidelijkheid te krijgen over de totstandkoming van het filter, maar hij ving nul op het rekest: het ministerie van justitie weigerde inzage in vrijwel alle aangevraagde documenten. De overheid wees de verzoeken af, omdat het niet over de informatie zou beschikken.

Zenger wilde weten welke afspraken er met de internetproviders zijn gemaakt, hoe het filter technisch werkt, wat er precies mee moet worden bereikt en hoe het wordt geïmplementeerd. Ook wilde hij gegevens over de inhoud van de zwarte lijst, zoals het aantal adressen dat er op staat en de criteria die worden gehanteerd voor opname van een site. Bits of Freedom noemt het gebrek aan openheid 'onacceptabel'.
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  vrijdag 24 september 2010 @ 06:18:10 #98
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_86777351
quote:
'Providers moeten openheid geven over internetfilter kinderporno'
Door Joost Schellevis, donderdag 23 september 2010 12:03, views: 11.340

De burgerrechtenbeweging Bits of Freedom wil dat internetproviders, het Meldpunt Kinderporno en ECP/EPN openheid geven over een internetfilter tegen kinderporno. De overheid zei woensdag die openheid niet te kunnen geven.

Het internetfilter is bedoeld om websites met kinderporno af te schermen; internetproviders moeten deze blokkeren. Woensdag werd bekend dat een verzoek op basis van de wet openbaarheid bestuur, waarmee inzage in overheidsdocumenten kan worden verkregen, was afgewezen door het ministerie van justitie. Het wilde niet openbaren hoe het filter technisch werkt en hoe de zwarte lijst met te blokkeren websites tot stand komt. Het ministerie zegt deze gegevens niet kunnen geven, omdat het niet over de informatie zou beschikken.

De digitale-burgerrechtenbeweging Bits of Freedom is niet blij met het afwijzen van het wob-verzoek. "Het blokkeren van websites is een heel vergaande en omstreden maatregel. Om misbruik te voorkomen, moet er maximale transparantie zijn", zegt directeur Ot van Daalen. De organisatie stuurt daarom een open brief naar de partijen die betrokken zijn bij de totstandkoming van het filter, zoals het Meldpunt Kinderporno en diverse providers.

Bits of Freedom wil onder andere weten hoe het filter tot stand komt en de organisatie wil ook beperkte details over de inhoud van de zwarte lijst, zoals het aantal adressen en welke criteria er zijn om websites op de lijst te zetten. De stichting vraagt niet specifiek naar de adressen op de lijst. "We willen ook helemaal niet dat de zwarte lijst zelf openbaar wordt", zegt Van Daalen. "Juist omdat het filter zo makkelijk te omzeilen is." De lijst zou bij openbaarmaking als een soort gids voor kinderpornozoekers kunnen dienen, is de vrees.

De betrokken providers UPC, Ziggo en KPN konden of wilden nog geen reactie geven op de open brief van Bits of Freedom. Tegenover Webwereld zegt de stichting ECP/EPN, dat de totstandkoming van het filter coördineert, dat er openheid komt op het moment 'dat we er met zijn allen uit zijn'. Volgens Van Daalen van Bits of Freedom is dat te laat: "We moeten het nú weten", zegt hij. GroenLinks heeft middels kamervragen gesteld.
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  maandag 27 september 2010 @ 20:16:44 #99
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_86915112
quote:
VS wil meer inzicht in financiële transacties

(Novum/AP) - De Amerikaanse regering wil dat banken alle elektronische overboekingen van en naar de Verenigde Staten melden. De regering wil op die wijze de voorschriften voor terreurbestrijding voor financiële instituten uitbreiden. Dat deelde het ministerie van financiën maandag mee.

De maatregel moet de mogelijkheden vergroten om financiers van terroristen op te sporen. Momenteel hoeven banken alleen overboekingen van boven de tienduizend dollar en verdachte transacties te melden.
Uitgegeven op Maandag 27 september 2010 om 19:25:58
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  dinsdag 28 september 2010 @ 21:09:32 #100
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_86957249
quote:
Overheid VS wil alle internetdiensten kunnen afluisteren
Door Dimitri Reijerman, dinsdag 28 september 2010 09:09 /// Submitter: G33rt, views: 12.521

Amerikaanse opsporingsdiensten willen nieuwe wetgeving waardoor het mogelijk wordt om alle vormen van internetcommunicatie af te tappen. Apparaten en diensten zouden bovendien geschikt moeten zijn om te worden afgeluisterd.

Medewerkers van de FBI, het ministerie van justitie en de NSA lobbyen bij president Obama voor verruiming van de aftapmogelijkheden, zo schrijft The New York Times. Dit zou volgend jaar in nieuwe wetgeving moeten uitmonden. De opsporingsdiensten stellen dat zij door het afnemende gebruik van telefoons en de verdere groei van communicatiediensten via het internet steeds minder goed in staat zijn om gesprekken of elektronische berichten te onderscheppen.

Volgens de overheidsdiensten moeten er daarom extra maatregelen worden genomen zodat de opsporingsinstanties hun afluisterwerk kunnen doen. Daarom zouden apparaten als BlackBerry's, die hun berichtenverkeer versleutelen, of p2p-software als Skype, die voip-gesprekken van encryptie voorziet, voortaan verplicht over een aftapmogelijkheid moeten beschikken. Daarnaast zouden buitenlandse bedrijven die zaken doen in de VS een kantoor in het land moeten hebben waardoor aftappen mogelijk wordt.

In de VS is sinds 1994 de Communications Assistance to Law Enforcement Act van kracht, maar deze is alleen van toepassing op de telecommarkt. Aanbieders van internetdiensten zijn dus niet verplicht om aftapmogelijkheden te ontwikkelen, waardoor veel bedrijven een afwachtende houding aannemen. Een ander probleem voor opsporingsdiensten is dat zelfs al zij desgevraagd wel een 'achterdeurtje' aanbieden, er communicatieprotocollen in gebruik zijn die het verkeer tussen twee gebruikers versleutelen.

Critici stellen dat de voorstellen van de opsporingsdiensten veel te ver gaan, mede omdat het decentrale karakter van het internet in gevaar zou komen. James Dempsey, vice-president van het Center for Democracy and Technology, stelt dat als de voorstellen doorgaan de klok wordt teruggedraaid en internetdiensten op dezelfde manier zullen functioneren als het oude telefoonnetwerk. Anderen stellen dat het verplichten tot het hebben van achterdeurtjes de innovatie in de internetmarkt zal remmen en dat hackers er misbruik van zullen maken.

Een medewerker van de FBI stelt echter dat de opsporingsdiensten niet vragen om het oprekken van de spelregels, maar dat zij hun afluistermogelijkheden moeten behouden om zo de publieke veiligheid en de staatsveiligheid te kunnen bewaken. Bovendien zouden de bedrijven en niet de overheid de achterdeurtjes in de moderne communicatiesystemen bewaken.
Wat boeit ons dat, dat is toch in de VS?
Lees even de onderstreepte regel: bedrijven die met de VS zaken doen (dus ook alle Nederlandse) zijn straks af te luisteren worden straks afgeluisterd.
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')