'Geef geen rozen op Valentijnsdag'
Uitgegeven: 13 februari 2010 10:17
Laatst gewijzigd: 13 februari 2010 17:40
UTRECHT - Directeur Mirjam de Rijk van Natuur en Milieu roept geliefden op elkaar zondag, Valentijnsdag, geen rozen te geven, omdat volgens haar veel rozentelers illegale bestrijdingsmiddelen gebruiken.
© ANPDe Algemene Inspectiedienst (AID) zou daarop onvoldoende controleren.
Mensen kunnen bij de bloemist vragen om biologische rozen, maar het is niet waarschijnlijk dat die daar verkocht worden, zegt Mirjam de Rijk. Zij pleit voor biologische bloemen, waarbij geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn gebruikt.
Slechte controle
De AID moet de bloemensector controleren op illegale praktijken. Volgens Natuur en Milieu gaat de dienst met een 'fluwelen handschoen' te werk. Meer dan de helft van de gecontroleerde rozentelers blijkt illegale bestrijdingsmidellen te gebruiken. Toch deelt de AID maar een paar kleine boetes uit, waar de telers volgens Natuur en Milieu om lachen.
Mirjam de Rijk: "Er zijn nu al genoeg telers die bewijzen dat het ook zonder verboden middelen kan. Ik vind het zorgwekkend dat rozentelers, die jaren achter elkaar er op gewezen worden dat ze verboden gif gebruiken, nog steeds niet verbeteren. Dat is gevaarlijk voor hun eigen gezondheid, voor het personeel, dat is slecht voor het milieu en misschien ook wel op termijn vervelend of gevaarlijk voor de mensen die het kopen." Zo is te lezen op de website van Natuur en Milieu.
Reactie AID
Een woordvoerder van de AID bestrijdt de beschuldigingen van De Rijk: ''De rozenteelt heeft al jaren onze aandacht. Bij de controles die we uitvoerden, bleek dat bij bijna de helft van de telers middelen werden aangetroffen die in ons land niet zijn toegelaten.''
Volgens de woordvoerder kan het daarbij ook gaan om kleine hoeveelheden en kan hieruit niet zonder meer de conclusie worden getrokken dat op grote schaal landbouwgif wordt gebruikt.
''Bijna altijd gaat het om één niet toegelaten middel. Het komt niet vaak voor dat er meerdere middelen worden aangetroffen. Soms is de concentratie zo laag, dat het aannemelijk is dat het middel is overgewaaid van een naburig bedrijf",' aldus de AID-woordvoerder.
Een teler riskeert een boete van 2000 euro als een niet toegelaten middel wordt aangetroffen, maar de straf loopt hard op als hij een tweede of derde keer wordt betrapt.
© ANP/NU.nl
Ik vind bloemen al zo erg stinken tegenwoordig snap nu waarom!