abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_77712254

Dit is het [AEX]-topic waarin je de beurzen en de laatste economische nieuws kunt volgen. De OP voor het openen van een nieuw topic staat hier. Voeg onderaan in de Wiki het zojuist gesloten topic toe, sla de pagina op en copy-paste het dan naar je nieuwe topic op Fok.

NB: Het innemen van een bepaalde positie geschiedt geheel op eigen risico, ook het overnemen van een beleggingsstrategie van andere users is dus geheel op eigen risico.


BNR Nieuwsradio
Forex Factory (alle economische data's op een rij)
Bloomberg
CNBC
Briefing.com (incl. economische kalenders)
RTL Z (streaming TV)
[2] (streaming TV)

AEX


Europese Indices




Amerikaanse Indices & Futures
Yahoo! Dow Jones Indices - Streaming
Yahoo! S&P Indices - Streaming
Yahoo! Nasdaq Indices - Streaming
Google Finance - Real-time
IG-Index - Dow Jones-index (fair value) streaming (spread betting)
ProFinance - Streaming S&P-, Dow- en Nasdaq-futures
CNN Money - Delayed S&P-, Dow- en Nasdaq-futures
US Markets - S&P- en Nasdaq-futures Semi-real-time

Federal Funds Futures (indicatie van aankomende rentebesluiten, info)
CBOT - Federal Funds Futures - Semi-real-time

Intraday S&P 500-index


Intraday Dow, S&P, Nasdaq (dagverschil in percentage)


Wereldwijde Indices





Intraday Euro-Dollar


Intraday grondstoffen




Bestens order - Een order om effecten te kopen of te verkopen zonder limiet, dus zonder maximumprijs voor een kooporder of zonder minimumprijs voor een verkooporder. Een bestens order wordt ook wel marktorder genoemd. Een bestens order kan altijd worden uitgevoerd.

Calloptie - Een verhandelbaar recht om op een bepaald moment in de toekomst een afgesproken hoeveelheid onderliggende waarde te kopen tegen een vooraf afgesproken prijs.

Commodities - Engelse term voor (bulk)goederen. Termijncontracten en opties op commodities worden onder andere verhandeld op de optiebeurs van Euronext.

Dividend - Een winstuitkering in de vorm van geld (cashdividend) of aandelen (stockdividend) aan de houder van een aandeel. De hoogte van de dividenduitkering is doorgaans gerelateerd aan de hoogte van de behaalde winst.

Expiratie - Het ophouden te bestaan,'expireren', van een optie of een future. Een optie heeft altijd een beperkte looptijd, na het bereiken van de einddatum (expiratiedatum) bestaat de optie niet meer.

FTI - De future op de AEX-index.

Future - Termijncontract. Er zijn futures op o.a. indices, aandelen, valuta en commodities. Anders dan bij opties hebben bij futures zowel de koper als de verkoper een verplichting en er is geen premiebetaling.

Hedgen - Engelse term voor afdekken. Hedging is het afdekken van risico's door het aangaan van een andere positie. Een belegger die callopties schrijft, kan deze shortpositie afdekken door het kopen van de onderliggende waarde.

In-the-money optie - Een optie is in-the-money als deze intrinsieke waarde heeft. Callopties zijn in-the-money als de uitoefenprijs lager is dan de koers van de onderliggende waarde. Putopties zijn in-the-money als de uitoefenprijs hoger is dan de koers van de onderliggende waarde.

Koers-winstverhouding - Een cijfer waarmee de verhouding tussen de koers van een aandeel en de nettowinst per aandeel wordt uitgedrukt. Als de koers van een aandeel ' 100 bedraagt en de winst per aandeel bedraagt ' 5, dan is de koers-winstverhouding 20.

Liquideren - Het (gedwongen) afbouwen van een effectenpositie. Dit kan door een clearingorganisatie, bank of commissionair worden afgedwongen als een belegger bijvoorbeeld niet aan zijn margin-verplichtingen kan voldoen.

Longpositie - Een ander woord voor een kooppositie.

Looptijd - Opties en futures hebben een beperkte levensduur, de zogeheten looptijd. De meeste optieklassen hebben een maximale looptijd van negen maanden, een aantal maximaal vijf jaar. Futures hebben een maximale looptijd van twaalf maanden.

Margin - De margin is een vereist geldbedrag dat als onderpand fungeert voor eventuele verliezen op de termijn- en optiemarkten.

Onderliggende waarde - Een product waarop een optie of een future wordt verhandeld, bijvoorbeeld aandelen, een index, valuta, (edel)metaal of een bulkgoed (commodity) zoals aardappelen, graan of goud.

Openingsveiling - Alle orders die 's morgens voor de opening zijn binnengekomen worden verzameld in het orderboek. Bij de opening is dus een verhoudingsgewijs grote liquiditeit voorhanden. Direct bij de opening vindt een veiling plaats waarbij orders daar waar mogelijk worden gekoppeld aan de in het orderboek aanwezige tegenorders en zo mogelijk uitgevoerd. Dit gebeurt in het NSC-systeem, het verloopt volgens vaste regels en is volledig geautomatiseerd.

Optiepremie - De prijs van een optie. De optiepremie bestaat uit de intrinsieke waarde plus de tijd- en verwachtingswaarde. De optiepremie is uiteraard variabel.

Out-of-the-money optie - Een optie zonder intrinsieke waarde wordt out-of-the-money genoemd. Een calloptie is out-of-the-money wanneer de uitoefenprijs hoger is dan de koers van de onderliggende waarde. Een putoptie is out-of-the-money als de uitoefenprijs lager is dan de koers van de onderliggende waarde. De premie van een out-of-the-money optie bestaat alleen uit tijd- en verwachtingswaarde. Door een sterke koersbeweging kan een out-of-the-money optie intrinsieke waarde ontwikkelen en dus at-the-money of zelfs in-the-money worden.

Putoptie - Een verhandelbaar recht om op een bepaald moment in de toekomst een afgesproken hoeveelheid onderliggende waarde te verkopen tegen een vooraf afgesproken prijs.

Scheefzitten - Een belegger zit 'scheef' als zijn effectenpositie op (een nog ongerealiseerd) verlies staat.

Schrijven - Het verkrijgen van een shortpositie in een optie door een openingsverkoop.

Shortpositie - Effectenbeurs: indien een belegger effecten heeft verkocht die hij op dat moment niet in bezit heeft. Optiebeurs: een positie aangegaan door een openingsverkoop waarbij schrijver de verplichting neemt de onderliggende waarde te leveren of af te nemen.

Slotveiling - Om de slotkoersen niet af te laten hangen van orders die toevallig de laatste zijn is er voor het slot een korte handelsonderbreking van 5 minuten. Gedurende deze tijd worden de orders verzameld waarna er een slotveiling plaats vindt die een breed gedragen slotkoers oplevert.

Spread - Het verschil tussen de bied- en laatprijs.

Technische analyse - Een methode waarbij met behulp van koersgrafieken en rekenmodellen wordt getracht een trend op de beurs te voorspellen. Er wordt vooral gekeken naar de verhouding tussen kopers en verkopers. In feiten tracht men met technische analyse het (massa)gedrag van de beleggers te doorgronden om daaruit de mogelijke richting van de markt te voorspellen.

Tracker - Een tracker is feitelijk een aandeel op een index. Een tracker volgt nauwkeurig de koersontwikkeling van de index, inclusief de dividenduitkering.

Turbo - Een turbo (ook bekend als sprinter of speeder) is een beleggingsproduct dat beleggers de mogelijkheid geeft met een hefboom te beleggen in verschillende onderliggende waarden zoals aandelen, beursindices of valuta.

Volatility - Engels voor beweeglijkheid of volatiliteit. Met het begrip volatility wordt de beweeglijkheid van de koers van een effect aangeduid. Een hoge volatility betekent dat de koers van een fonds sterk stijgt en daalt binnen een relatief korte periode. Volatility is mede een indicator voor het risico dat een belegger loopt met een bepaald fonds. Volatility is een belangrijke factor bij de waardebepaling van een optie.



Alle oude topics, mét titel, vind je door hier te klikken
Beursvloer #139: Filosoferen of de AEX naar 25 of 1000 gaat!
De Beursvloer #139: Staat de grote ommekeer voor de deur?
De Beursvloer #140: Lets get down down down!
De Beursvloer #141: Als de Fed van huis is dansen de beren
Beursvloer #142: Remember the VW-squeeze!
Beursvloer #143: S_E test zijn geduld
De Beursvloer # 144 waar productiviteit de koersen drukt
Alle oude topics, mét titel, vind je door hier te klikken
pi_77713454
TVP voor de komende week
  Redactie Frontpage zaterdag 6 februari 2010 @ 21:06:30 #3
4530 crew  Crazy Harry
pi_77714102
ik ook tvp...
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
  zaterdag 6 februari 2010 @ 21:15:53 #4
159093 bascross
Get to the chopper!
pi_77714411
tvp
Bedankt Hans.
pi_77715637
quote:
Op zaterdag 6 februari 2010 19:55 schreef Vandergeld het volgende:
Waarom denk jij dat dit een marktechnische correctie is en geen grote neerwaartse beweging?
Ik zeg nergens dat er een correctie gaande is maar dat de matige minnetjes de afgelopen dagen veel mensen heeft getriggered om hun onverstoorde bull-visie eens te herzien of te overzien.

Zelf ben ik een enorme ramp met het voorspellen van marktbewegingen of met het stockpicken. Daarom volg ik de markten alleen maar tot ik een aantoonbaar beter alternatief vind. Overigens ga ik wel aan stockpicking doen als de juiste kans zich voordoet maar dat is meer omdat ik behoefte heb aan een spanningselement in mijn porto
Ain't nothing to it but to do it.
Greece
pi_77716095
quote:
Op zaterdag 6 februari 2010 18:07 schreef edikt het volgende:
Is wiskunde toepasbaar op FA dan?
Uh ja? Ik kan geen typische FA toepassingen (zoals bijv. Cash Flow of kostenverwachtingen) bedenken waar ik geen wiskunde op kan loslaten?
People once tried to make Chuck Norris toilet paper. He said no because Chuck Norris takes crap from NOBODY!!!!
Megan Fox makes my balls look like vannilla ice cream.
pi_77717088
quote:
Op zaterdag 6 februari 2010 22:12 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Uh ja? Ik kan geen typische FA toepassingen (zoals bijv. Cash Flow of kostenverwachtingen) bedenken waar ik geen wiskunde op kan loslaten?
Lijkt mij ook.
  Knapste mannelijke user 2022 zondag 7 februari 2010 @ 00:52:36 #8
206731 Mortaxx
Doomer
pi_77720697
tvp
Op dinsdag 31 oktober 2023 22:09 schreef Ama het volgende:
Poepie
pi_77720869
TVP, ik ga deze ook maar 'ns wat actiever volgen.
pi_77722119
Ben klant bij Binck, en heb twee vraagjes:

1. Kun je ook niet-Nederlandse staatsobligaties kopen? Ik zie alleen NL-obligaties.
2. Als je een 'bestens' order geeft, wat is dan de kans dat je (veel) meer dan de genoteerde waarde betaald voor een aandeel of tracker? Ik kijk momenteel vooral naar iShares ed, maar wil eigenlijk gewoon een bestens order geven, maar ja, dalijk betaal ik ineens een paar procent teveel...
  FOK!-Schrikkelbaas zondag 7 februari 2010 @ 02:12:25 #11
862 Arcee
Look closer
pi_77722163
quote:
Op zaterdag 6 februari 2010 20:49 schreef RvLaak het volgende:
TVP voor de komende week
  FOK!-Schrikkelbaas zondag 7 februari 2010 @ 02:15:30 #12
862 Arcee
Look closer
pi_77722199
quote:
Op zondag 7 februari 2010 02:08 schreef vive_la_france het volgende:
2. Als je een 'bestens' order geeft, wat is dan de kans dat je (veel) meer dan de genoteerde waarde betaald voor een aandeel of tracker? Ik kijk momenteel vooral naar iShares ed, maar wil eigenlijk gewoon een bestens order geven, maar ja, dalijk betaal ik ineens een paar procent teveel...
Waarom zou je een bestens-order willen geven? Je kunt altijd een limiet iets boven of onder de koers waarvoor je wilt kopen of verkopen instellen. Dan krijg je 'm in feite ook bestens, alleen nooit boven of onder die limiet.
pi_77722236
Bestens-orders zijn voor babyboomers die via een grootbank handelen
  zondag 7 februari 2010 @ 11:02:16 #14
250237 huizenmarkt-zeepbel.nl
De zeepbel in de huizenmarkt
  User die je het meest gemist hebt 2022 zondag 7 februari 2010 @ 11:03:57 #15
78918 SeLang
Black swans matter
pi_77724791
quote:
Op zondag 7 februari 2010 02:08 schreef vive_la_france het volgende:
Ben klant bij Binck, en heb twee vraagjes:

1. Kun je ook niet-Nederlandse staatsobligaties kopen? Ik zie alleen NL-obligaties.
Voor zover ik weet niet
quote:
2. Als je een 'bestens' order geeft, wat is dan de kans dat je (veel) meer dan de genoteerde waarde betaald voor een aandeel of tracker? Ik kijk momenteel vooral naar iShares ed, maar wil eigenlijk gewoon een bestens order geven, maar ja, dalijk betaal ik ineens een paar procent teveel...
Die spreads op iShares zijn niet zo heel groot hoor. Kijk tijdens markturen naar het orderboek (dit kun je zien in Binck), dan zie vaak een heel grote 'bid' en een heel groot 'ask' volume. Normaal gesproken zal je order dan op die 'ask' koers worden uitgevoerd.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  User die je het meest gemist hebt 2022 zondag 7 februari 2010 @ 11:19:28 #16
78918 SeLang
Black swans matter
pi_77724990
quote:
Op zondag 7 februari 2010 02:15 schreef Arcee het volgende:

[..]

Waarom zou je een bestens-order willen geven? Je kunt altijd een limiet iets boven of onder de koers waarvoor je wilt kopen of verkopen instellen. Dan krijg je 'm in feite ook bestens, alleen nooit boven of onder die limiet.
Vroeger had een bestens order voorrang op een limietorder (Ik weet niet zeker of dat nog steeds zo is in de huidige electronische handel). Dus er vindt prijsvorming plaats (bijvoorbeeld ¤25,50) waarop 1500 aandelen kunnen worden verhandeld en er zijn bestensorders voor 1000 aandelen en limietorders voor 750 aandelen. Dan gingen die bestensorders eerst. Voor de resterende 500 aandelen waren de limietorders pas aan de beurt. 250 limietorders werden dan pas op de volgende koers uitgevoerd (of niet als de nieuwe prijs niet meer binnen de limiet lag).

Een ander probleem is dat je met een limietorder vaak achter de feiten aanloopt. Een aandeel dat snel stijgt mis je net terwijl je order natuurlijk wel wordt uitgevoerd als het zakt . In het verleden toen ik nog veel kortetermijn handel deed heb ik denk ik meer geld verloren door dat soort gedoe dan ik heb uitgespaard door iets betere koersen te krijgen.

Zelf geef ik in liquide markten (S&P500 futures tijdens markturen, aandelen zoals ING, RDS, UN, etc) bijna altijd bestensorders. Maar of dat veilig is zie je doorgaans wel aan de spread en volumes in het orderboek. Illiquide markten zoals de meeste opties en kleine aandelen zou ik wel met limietorders doen.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_77725761
quote:
Op zondag 7 februari 2010 11:19 schreef SeLang het volgende:
Zelf geef ik in liquide markten (S&P500 futures tijdens markturen, aandelen zoals ING, RDS, UN, etc) bijna altijd bestensorders. Maar of dat veilig is zie je doorgaans wel aan de spread en volumes in het orderboek. Illiquide markten zoals de meeste opties en kleine aandelen zou ik wel met limietorders doen.
Same . Ik geef eigenlijk altijd bestens orders mits de orderboeken er echt rutjeprut uit zien. Heb te vaak gehad dat ik met een stop loss of limiet order gekloot aan de broek had hangen waar je niet vrolijk van werd. En al helemaal niet bij de aanschaf van iets, die paar centen die het dan scheelt maakt op het totale plaatje niks uit. Je koopt immers iets met de gedachte dat het geld op gaat leveren. Dan ga ik naar niet een kiele kiele order neer zetten die er voor kan zorgen dat het helemaal niet in mn portefeuille terecht komt door een verkeerd gekozen order.
People once tried to make Chuck Norris toilet paper. He said no because Chuck Norris takes crap from NOBODY!!!!
Megan Fox makes my balls look like vannilla ice cream.
pi_77726272
Tvp
"Ik was enorm nerveus in de wedstrijd tegen ‘zero-twenty’. Zij speelde geen faire wedstrijd, noem het ‘dirty’. Ze huilden als kleine baby’s op het veld."
-je webicon was 325Kb groot, niet terugplaatsen-
pi_77728964
Alle beurzen houden price/time-priority aan, de hoogste prijs wint altijd. Bestens worden eerst uitgevoerd, daarna limietorders met de hoogste buy-limiet of laagste sell-limiet.
En inderdaad opties altijd met limiet-orders werken, de prijzen kunnen bij hoge volatiliteit zo ontzettend fluctueren dat je met een limietorder altijd goedkoper uit bent, bij 10 contracten is het dan vaak al 100tjes werk.
pi_77729055
TVP
pi_77729072
Deze telling hanteer ik voor de Nasdaq, ik verwacht komende 2 weken vrij rustige weken met hogere koersen.
  Moderator zondag 7 februari 2010 @ 15:12:50 #22
236264 crew  capricia
pi_77730596
tvp
Definitely not CIA
pi_77731985
tvp
http://www.mrwonkish.nl Eurocrisis, Documentaires, Economie
pi_77733090
tvp
pi_77734158
Alleen maar TVPs

abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')