abonnement Unibet Coolblue
  zondag 31 januari 2010 @ 12:27:22 #1
152215 ManAtWork
Maar nu even niet,...
pi_77473592


In navolging van eerdere reeksen begint hier de aangiftereeks voor de aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen 2009. Het aangifteprogramma 2009 staat vers op de server van de belastingdienst en iedere Nederlander (nog even afgezien van degene die winst uit onderneming hebben) kan de rekenmachine weer uit de kast halen, de bankafschriften weer op tafel leggen en alle jaaropgaven weer verzamelen. Alles om het te betalen bedrag zo laag mogelijk te houden of het te ontvangen bedrag zo ver mogelijk te verhogen.

Dit is deel 3 van het Belastingaangifte 2009 topic. Je kunt hier al je vragen stellen over je belastingaangifte over het jaar 2009.
Is er iets niet duidelijk in het programma?
Is er twijfel over het wel of niet opvoeren van posten?
Valt een creatieve oplossing wel of niet binnen de regels?
Laat het horen en wie weet hebben meer mensen er iets aan.

Met uitzondering van de mensen die opteren voor het vragen van uitstel, moeten miljoenen mensen vóór 1 april 2010 hun aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen doen. In het site-onderdeel Aangifte 2009 vindt u het aangifteprogramma inkomstenbelasting 2009 en informatie over (elektronisch) aangifte doen.

Let op!
Om de elektronische aangifte te kunnen indienen, heb je een DigiD-inlogcode nodig. Mocht je deze van voorgaande jaren nog hebben, kun je die gewoon gebruiken. Heb je er nog geen, kun je de DigiD-inlogcode on line aanvragen. Meer informatie over DigiD vindt je op www.digid.nl en in het site-onderdeel DigiD.
Om direct een DigiD-inlogcode aan te vragen, zie www.digid.nl aanvragen.
Ondernemers voor de inkomstenbelasting kunnen geen aangifte doen met het aangifteprogramma die hier te downloaden is. Die kunnen hun aangifte downloaden door op de beveiligde site in te loggen met hun gebruikersnaam en wachtwoord.

Als je een aangiftebrief of -biljet hebt gehad, dan moet je voor 1 april 2010 aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen doen. Ook als je een aangiftebiljet hebt gehad, kun je het aangifteprogramma inkomstenbelasting 2009 gebruiken.

Heb je geen aangiftebrief of -biljet voor 2009 gehad? Maar verwacht je wel dat je meer dan ¤ 14 terugkrijgt? Ook dan kun je aangifte doen met het aangifteprogramma. Je kunt tot en met 31 december 2014 geld terugvragen.

Aangifte doen
Je aangifte inkomstenbelasting kun je op 2 manieren aangifte doen:
elektronisch
Hiervoor kun je het aangifteprogramma inkomstenbelasting 2009 downloaden.
op papier
Hiervoor kun je het papieren E-, P-, T- of Tj-biljet invullen.
De elektronische aangifte heeft een aantal voordelen boven het papieren aangiftebiljet.

Extra controle
De belastingdienst heeft aangegeven bij de aangifte 2009 extra te gaan controleren op uitgaven voor levensonderhoud van kinderen jonger dan dertig jaar. Bron

Vooraf ingevulde aangifte
Net als vorig jaar kun je gebruik maken van de service van de belastingdienst: de vooraf ingevulde aangifte. Een aantal gegevens die de belastingdienst al heeft, worden alvast voor je ingevuld. Bij het downloaden van het aangifteprogramma krijg je de vraag of je van de service gebruik wilt maken. Net als vorig jaar heeft de belastingdienst de tijd nodig om verschillend gegevens te verzamelen en voor je klaar te zetten. Wil je gebruik maken van de vooraf ingevulde aangifte, moet je (net als vorig jaar) wachten tot 1 maart 2010. Pas na 1 maart 2010 kun je de vooraf ingevulde aangifte downloaden.

Wanneer krijg je bericht?
Als de aangifte vóór 1 april 2010 bij de belastingdienst binnen is, krijg je doorgaans vóór 1 juli 2010 bericht. Op basis van je aangifte krijgt je dan te horen of je een bedrag moet betalen of dat je een bedrag terug krijgt. Meestal ontvang je eerst een voorlopige aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen over 2009 en eventueel een voorlopige aanslag Zorgverzekeringswet. Daarna (dit kan wel een paar maanden duren) ontvang je de definitieve aanslag over 2009. De belastingdienst beoordeelt aan de hand van de aangifte ook of je al belasting en premie moet betalen over 2010. In dat geval kun je een voorlopige aanslag 2010 ontvangen.

Houdt de belastingdienst rekening met rente?
Ja, je ontvangt rente over het bedrag dat je terug krijgt. Ook brengt de belastingdienst een bedrag aan rente in rekening als je aangifte in een betaling resulteert. De belastingdienst rekent met de zogenaamde invorderings- en heffingsrente. De startdatum voor de berekening is 1 juli 2008 en loopt tot de datum van de (voorlopige) aanslag. De percentages vanaf dat moment zijn tot op heden als volgt:
- vanaf 1 juli 2009: 2,75%
- vanaf 1 oktober 2009: 2,50%
- vanaf 1 januari 2010: 2,50%
- vanaf 1 april 2010: nog niet bekend
Voor meer perioden en bijbehorende rentepercentages zie hier.

Aanslaggrens
Je krijgt geld terug als het terug te krijgen bedrag hoger is dan ¤ 14.
Je moet betalen als de verschuldigde inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen meer dan ¤ 43 hoger is dan het saldo van de voorheffingen en de ontvangen bedragen via een voorlopige aanslag.

Extra
Veranderingen 2009
Ook in 2009 zijn er weer wat dingen veranderd in de aangifte. Hier staan de meest belangrijke veranderingen al vermeld.

Studiekosten
Dit jaar heeft de belastingdienst het nog makkelijker gemaakt ten aanzien van het berekenen van de aftrekpost studiekosten. Door in het programma te kiezen tussen de onderstaande mogelijkheden, komt er een invulscherm tevoorschijn die van toepassing is.
- studie zonder studiefinanciering over 2009
- studie met studiefinanciering over 2009
- studie met studiefinanciering in vorige jaren
Ook zijn de normbedragen voor de verschillende periodes al ingevuld. Dat scheelt zoeken en rekenen. Nu alleen maar hopen dat je alle bonnetjes nog terug kunt vinden.

Ziektekosten
2009 is weer een jaar waarin de het aantal ziektekostenuitgaven sterk zijn beperkt. De specifieke uitgaven die nog wel aftrekbaar zijn vallen onder:
- genees- en heelkundige hulp
- medicijnen op doktersvoorschrift
- bepaalde hulpmiddelen (in ieder geval niet brillen, contactlenzen en contactlenzenvloeistof)
- vervoer, zoals reiskosten naar een huisarts of ziekenhuis
- een dieet op doktersvoorschrift
- extra gezinshulp
- extra kleding en beddengoed
- reiskosten voor ziekenbezoek
Uiteraard blijft er nog een drempel van toepassing welke afhankelijk is van het inkomen.
Meer informatie staat hier vinden

Tip
Kijk voor een toelichting van een post in het aangifte-programma ook eens in de Help-file door op F1 te drukken, door op het vraagteken te klikken voor de vraag of op de Help-knop onderin beeld te klikken.

Als laatste willen we nog zeggen:
Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.

Voorgaande delen
Voorgaande jaren is gebleken dat er veel vragen meerdere malen gesteld worden. Lees daarom ook de voorgaande topics eens door om te kijken of je niet een FAQ hebt.
Hier staat deel 1: Aangifte Inkomstenbelasting 2009 - #1
Voor deel 2 kijk hier: Aangifte Inkomstenbelasting 2009 - #2

Deze OP vind je hier.
Klik op bewerken, selecteer alles, kopieer en plak het in de OP op Fok!
Als toeval niet bestaat, waarom hebben ze er dan een woord voor uitgevonden?
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg,...
Vrouwen zijn om van te houden, niet om te begrijpen.
pi_77473888
quote:
Op zondag 31 januari 2010 12:26 schreef ManAtWork het volgende:

[..]

Nee, klopt niet helemaal. Eerst geef je aan of je spaargeld hebt (ja, dus) daarna komt de vraag of het meer is dan de drempel (nee, dus) zodat je verder niets in hoeft te vullen.
Oké.
Nou ja, de strekking van m'n antwoord is hetzelfde .

Ik ben op dit moment gewoon te lui om het programma te openen!
pi_77474085
quote:
Op zondag 31 januari 2010 12:40 schreef Maharbal het volgende:
Oké.
Nou ja, de strekking van m'n antwoord is hetzelfde .
Ok, haha. Maar uiteindelijk komt het er op neer dat ik geen bedragen hoef in te vullen... en ze of nu opneem ( doet de belastingdienst moeilijk over 2000 euro verschil ) of bij de aangifte 2010.

En als ik zo vrij mag zijn om mijn vraag nog even in deel 3 te herhalen:

Ik heb vorig jaar een huis gekocht, dus mijn aangifte wordt wat lastiger. De kosten van het huis zijn ongeveer 145000. Daarbij heb ik een hypotheek van 160000, echter heb ik die bij een natuurlijk persoon en niet bij een bank oid. Het verschil tussen de huisprijs en de hypotheekwaarde is bedoeld voor onderhoud en verbetering. Echter is dat nergens vastgelegd.
Kan ik die 15.000 euro zomaar overnemen bij "onderhoud en verbouwing" of moet ik bonnetjes tellen (lees: uitgegeven bedrag)? En gaat het hierbij om bijvoorbeeld dubbelglas of ook om kleine dingen als schroeven?
In de help van het aangifte programma zie ik ook een termijn van 6 maanden (die is nog niet verstreken). Geld dat je daarna uitgeeft hoort in box 3. Kan iemand me hier duidelijkheid over geven wat ik precies (waar) moet invullen?


En over eigendom woning als hoofdverblijf. Ik heb heel 2009 in die woning gewoond, echter eerst als huurwoning en daarna als koopwoning. Is de periode hoofdverblijf/eigenaar dan alleen de periode dat het huis eigendom was?

En wat is dan de aftrekbare rente en financieringskosten eigenwoning? De eigenwoningschuld op 31-12-09 is dan neem ik aan die 160000. Is de aftrekbare rente dan het percentage van de schuld, en het deel voor de bijna twee maanden dat ik eigenaar was (half november + december)? En hoe bereken je dat?
  zondag 31 januari 2010 @ 12:55:01 #4
152215 ManAtWork
Maar nu even niet,...
pi_77474247
quote:
Op zondag 31 januari 2010 12:48 schreef oZner het volgende:

[..]

Ok, haha. Maar uiteindelijk komt het er op neer dat ik geen bedragen hoef in te vullen... en ze of nu opneem ( doet de belastingdienst moeilijk over 2000 euro verschil ) of bij de aangifte 2010.

En als ik zo vrij mag zijn om mijn vraag nog even in deel 3 te herhalen:

Ik heb vorig jaar een huis gekocht, dus mijn aangifte wordt wat lastiger. De kosten van het huis zijn ongeveer 145000. Daarbij heb ik een hypotheek van 160000, echter heb ik die bij een natuurlijk persoon en niet bij een bank oid. Het verschil tussen de huisprijs en de hypotheekwaarde is bedoeld voor onderhoud en verbetering. Echter is dat nergens vastgelegd.
Kan ik die 15.000 euro zomaar overnemen bij "onderhoud en verbouwing" of moet ik bonnetjes tellen (lees: uitgegeven bedrag)? En gaat het hierbij om bijvoorbeeld dubbelglas of ook om kleine dingen als schroeven?
In de help van het aangifte programma zie ik ook een termijn van 6 maanden (die is nog niet verstreken). Geld dat je daarna uitgeeft hoort in box 3. Kan iemand me hier duidelijkheid over geven wat ik precies (waar) moet invullen?


En over eigendom woning als hoofdverblijf. Ik heb heel 2009 in die woning gewoond, echter eerst als huurwoning en daarna als koopwoning. Is de periode hoofdverblijf/eigenaar dan alleen de periode dat het huis eigendom was?
Ja.
quote:
En wat is dan de aftrekbare rente en financieringskosten eigenwoning? De eigenwoningschuld op 31-12-09 is dan neem ik aan die 160000. Is de aftrekbare rente dan het percentage van de schuld, en het deel voor de bijna twee maanden dat ik eigenaar was (half november + december)? En hoe bereken je dat?
Hoeveel rente heb je in 2009 betaald over de ¤ 160.000,-? Dat is de aftrekbare rente. De eigenwoningschuld is inderdaad ¤ 160.000,-.
Als toeval niet bestaat, waarom hebben ze er dan een woord voor uitgevonden?
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg,...
Vrouwen zijn om van te houden, niet om te begrijpen.
pi_77474520
Heb nog helemaal geen formulieren ontvangen. Of is het nog niet zo ver?
  zondag 31 januari 2010 @ 13:08:15 #6
178193 Juicyhil
Bekende FOK!ker
pi_77474685
Is er hier iemand die wat af weet van de voorlopige aanslag 2010?
Ik begrijp namelijk niks van
Op dinsdag 9 augustus 2011 23:01 schreef SuperrrTuxxx het volgende:
Ik hou zoveel van jou, ik doe alles voor je! O+
  zondag 31 januari 2010 @ 13:09:54 #7
152215 ManAtWork
Maar nu even niet,...
pi_77474737
quote:
Op zondag 31 januari 2010 13:02 schreef mien-moeke het volgende:
Heb nog helemaal geen formulieren ontvangen. Of is het nog niet zo ver?
Jawel hoor. Ik heb de eersten al voorbij zien vliegen.
Als toeval niet bestaat, waarom hebben ze er dan een woord voor uitgevonden?
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg,...
Vrouwen zijn om van te houden, niet om te begrijpen.
  zondag 31 januari 2010 @ 13:10:58 #8
152215 ManAtWork
Maar nu even niet,...
pi_77474769
quote:
Op zondag 31 januari 2010 13:08 schreef Juicyhil het volgende:
Is er hier iemand die wat af weet van de voorlopige aanslag 2010?
Tsja,... da's eigenlijk een geheel aparte tak van sport wat eigenlijk een geheel eigen topic verdient.
quote:
Ik begrijp namelijk niks van
Wat snap je niet? Met alleen een dergelijke melding kunnen we weinig hulp bieden.
Als toeval niet bestaat, waarom hebben ze er dan een woord voor uitgevonden?
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg,...
Vrouwen zijn om van te houden, niet om te begrijpen.
  zondag 31 januari 2010 @ 13:13:52 #9
178193 Juicyhil
Bekende FOK!ker
pi_77474856
quote:
Op zondag 31 januari 2010 13:10 schreef ManAtWork het volgende:

[..]

Tsja,... da's eigenlijk een geheel aparte tak van sport wat eigenlijk een geheel eigen topic verdient.
[..]

Wat snap je niet? Met alleen een dergelijke melding kunnen we weinig hulp bieden.
Nou bijvoorbeeld WOZ-waarde, waar kan ik dat opvragen/uitrekenen? En dat is nog maar de eerste stap
Op dinsdag 9 augustus 2011 23:01 schreef SuperrrTuxxx het volgende:
Ik hou zoveel van jou, ik doe alles voor je! O+
  zondag 31 januari 2010 @ 13:16:39 #10
152215 ManAtWork
Maar nu even niet,...
pi_77474933
Voor 2010 is deze nog niet vastgesteld. Die krijg je pas bij de WOZ-aanslag in 2010.
Je zult dus een schatting moeten doen voor 2010.
Als toeval niet bestaat, waarom hebben ze er dan een woord voor uitgevonden?
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg,...
Vrouwen zijn om van te houden, niet om te begrijpen.
  zondag 31 januari 2010 @ 13:19:04 #11
3185 Adelante
To let it go now
pi_77475002
quote:
Op zondag 31 januari 2010 13:02 schreef mien-moeke het volgende:
Heb nog helemaal geen formulieren ontvangen. Of is het nog niet zo ver?
Jaaropgave heb ik binnen, nog geen uitnodiging tot het doen van aangifte.
"We meet every day at the same cafe, six-thirty and no one knows she'll be there."
  zondag 31 januari 2010 @ 13:19:57 #12
152215 ManAtWork
Maar nu even niet,...
pi_77475026
quote:
Op zondag 31 januari 2010 13:19 schreef Adelante het volgende:

[..]

Jaaropgave heb ik binnen, nog geen uitnodiging tot het doen van aangifte.
Is ook niet nodig om aangifte te doen. Zonder uitnodiging kun je hem ook gewoon indienen.
Als toeval niet bestaat, waarom hebben ze er dan een woord voor uitgevonden?
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg,...
Vrouwen zijn om van te houden, niet om te begrijpen.
  zondag 31 januari 2010 @ 13:20:48 #13
3185 Adelante
To let it go now
pi_77475044
quote:
Op zondag 31 januari 2010 13:19 schreef ManAtWork het volgende:

[..]

Is ook niet nodig om aangifte te doen. Zonder uitnodiging kun je hem ook gewoon indienen.
Klopt, maar voorgaande jaren ontving ik hem altijd. Misschien lopen ze dit jaar wat achter Ik ga op zeker aangifte doen, krijg altijd geld terug namelijk
"We meet every day at the same cafe, six-thirty and no one knows she'll be there."
  zondag 31 januari 2010 @ 15:26:20 #14
25342 krn176
moeilijke denkwijze
pi_77478915
Even een vraagje over de afstrek van zorgkosten.
Omdat ik in tot 2009 eigenlijk nooit ziek was heb ik mijn eigen risico verhoogd tot het maximale ¤ 655 per jaar.
Het wettelijk eigen risico is echter ¤ 155. Nu had ik net de pech dat ik in 2009 veel last van m'n rug begon te krijgen en een hernia-operatie moest ondergaan. Dus een ziekenhuisrekening ontvangen van ¤ 655.
Kan ik het verschil tussen deze rekening en het wettelijk eigen risico (655 - 155) = ¤ 500,- dan aftrekken van de belasting? Ben tenslotte in het ziekenhuis behandeld door een medisch specialist = neurochirurg. ???
keep up the good work!
  zondag 31 januari 2010 @ 15:56:40 #15
152215 ManAtWork
Maar nu even niet,...
pi_77479781
quote:
Op zondag 31 januari 2010 15:26 schreef krn176 het volgende:
Even een vraagje over de afstrek van zorgkosten.
Omdat ik in tot 2009 eigenlijk nooit ziek was heb ik mijn eigen risico verhoogd tot het maximale ¤ 655 per jaar.
Het wettelijk eigen risico is echter ¤ 155. Nu had ik net de pech dat ik in 2009 veel last van m'n rug begon te krijgen en een hernia-operatie moest ondergaan. Dus een ziekenhuisrekening ontvangen van ¤ 655.
Kan ik het verschil tussen deze rekening en het wettelijk eigen risico (655 - 155) = ¤ 500,- dan aftrekken van de belasting? Ben tenslotte in het ziekenhuis behandeld door een medisch specialist = neurochirurg. ???
Je kunt het opvoeren onder de ziektekosten. (Genees- en heelkundige hulp)

Edit: het betreffen kosten onder het vrijwillig eigen risico. Derhalve niet aftrekbaar onder de specifieke zorgkosten.

[ Bericht 3% gewijzigd door ManAtWork op 31-01-2010 17:51:16 ]
Als toeval niet bestaat, waarom hebben ze er dan een woord voor uitgevonden?
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg,...
Vrouwen zijn om van te houden, niet om te begrijpen.
  zondag 31 januari 2010 @ 16:09:22 #16
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_77480128
quote:
Op zondag 31 januari 2010 13:19 schreef Adelante het volgende:

[..]

Jaaropgave heb ik binnen, nog geen uitnodiging tot het doen van aangifte.
Ik heb beide inmiddels binnen.

Nog even een vraag over de ziektekosten... Je mag je eigen bijdrages aftrekken voor medicijnen, tandheelkundige hulp (ook orthodontie?) etc...

En in tegenstelling tot vorig jaar mag je niet je kosten van je ziektekostenverzekering (basis- en aanvullend) opvoeren, toch?
En de salarisgerelateerde bijdrage?
En je eigen risico?

En waar kan ik de huisapotheek vinden? (in het programma, of mag dat ook niet meer?)

V.
Ja inderdaad, V. ja.
  zondag 31 januari 2010 @ 16:12:34 #17
152215 ManAtWork
Maar nu even niet,...
pi_77480242
quote:
Op zondag 31 januari 2010 16:09 schreef Verbal het volgende:

[..]

Ik heb beide inmiddels binnen.

Nog even een vraag over de ziektekosten... Je mag je eigen bijdrages aftrekken voor medicijnen, tandheelkundige hulp (ook orthodontie?) etc...
Ja. Voor zover de medicijnen zijn voorgeschreven door een arts.
quote:
En in tegenstelling tot vorig jaar mag je niet je kosten van je ziektekostenverzekering (basis- en aanvullend) opvoeren, toch?
Klopt.
quote:
En de salarisgerelateerde bijdrage?
Nee.
quote:
En je eigen risico?
Nee.
quote:
En waar kan ik de huisapotheek vinden? (in het programma, of mag dat ook niet meer?)
Nope.
quote:
V.
PS Als je de OP had gelezen, had je op de helft van de vragen al een antwoord gehad.
Als toeval niet bestaat, waarom hebben ze er dan een woord voor uitgevonden?
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg,...
Vrouwen zijn om van te houden, niet om te begrijpen.
  zondag 31 januari 2010 @ 16:15:22 #18
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_77480319
quote:
Op zondag 31 januari 2010 16:12 schreef ManAtWork het volgende:

[..]

Ja. Voor zover de medicijnen zijn voorgeschreven door een arts.
[..]

Klopt.
[..]

Nee.
[..]

Nee.
[..]

Nope.
[..]

PS Als je de OP had gelezen, had je op de helft van de vragen al een antwoord gehad.
Te ongeduldig voor

Mijn excuses (en dank)

V.
Ja inderdaad, V. ja.
  zondag 31 januari 2010 @ 16:17:45 #19
25342 krn176
moeilijke denkwijze
pi_77480406
quote:
Op zondag 31 januari 2010 15:56 schreef ManAtWork het volgende:

[..]

Je kunt het opvoeren onder de ziektekosten. (Genees- en heelkundige hulp)
Bedankt voor je reactie. Maakt het niet uit dat ik hier zelf voor gekozen heb om mijn eigen risico te verhogen in ruil voor een lagere premie ( 25¤ premiekorting per maand). Ik heb dus een ziekenhuisrekening zelf betaald van 655 (waarvan 155 verplicht wettelijk eigen risico en 500 vrijwillig eigen risico). Bij het opvoeren hiervan mag ik dan 500 aftrekken? Ik weet het graag zeker :-)

----------------
Nog een ander vraagje

Verder ben ik geopereerd aan een lage rughernia.
Ik zie tevens het volgende staan:

-Uitgaven voor extra kleding en beddengoed. U mag in ieder geval ¤ 300 per persoon aan kosten aftrekken.
Zitten hier nog voorwaarden aan of kan ik 2010 gewoon een speciaal matras kopen en dit dan volgend jaar bij m'n aangifte 2010 aftrekken?
keep up the good work!
  zondag 31 januari 2010 @ 16:19:52 #20
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_77480452
Ik snap iets niet. Voorgaande jaren kreeg ik altijd precies het bedrag van mijn loonheffing terug en nu is dat bijna de helft. Dat terwijl mijn inkomen niet is veranderd.

Iemand die er verstand van heeft?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  zondag 31 januari 2010 @ 16:23:12 #21
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_77480542
wordt ouderbijdrage trouwens als vergoeding gezien bij het berekenen van de studieaftrek?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  zondag 31 januari 2010 @ 16:26:07 #22
152215 ManAtWork
Maar nu even niet,...
pi_77480623
quote:
Op zondag 31 januari 2010 16:17 schreef krn176 het volgende:

[..]

Bedankt voor je reactie. Maakt het niet uit dat ik hier zelf voor gekozen heb om mijn eigen risico te verhogen in ruil voor een lagere premie ( 25¤ premiekorting per maand). Ik heb dus een ziekenhuisrekening zelf betaald van 655 (waarvan 155 verplicht wettelijk eigen risico en 500 vrijwillig eigen risico). Bij het opvoeren hiervan mag ik dan 500 aftrekken? Ik weet het graag zeker :-)
Ja.
Edit: niet meer dus.
quote:
----------------
Nog een ander vraagje

Verder ben ik geopereerd aan een lage rughernia.
Ik zie tevens het volgende staan:

-Uitgaven voor extra kleding en beddengoed. U mag in ieder geval ¤ 300 per persoon aan kosten aftrekken.
Zitten hier nog voorwaarden aan of kan ik 2010 gewoon een speciaal matras kopen en dit dan volgend jaar bij m'n aangifte 2010 aftrekken?
Je hebt als het goed is ook de overige voorwaarden gelezen:
quote:
Kosten voor kleding en beddengoed, en het wassen daarvan, zijn onder de volgende voorwaarden aftrekbaar:
- De kosten waren een rechtstreeks gevolg van (uw) ziekte of invaliditeit.
- De ziekte duurde minimaal een jaar of gaat waarschijnlijk minimaal een jaar duren.
Als je aan deze voorwaarden voldoet en de voorwaarden gelden voor 2010 ook, ja, dan kun je deze aftrekpost opvoeren.

[ Bericht 0% gewijzigd door ManAtWork op 31-01-2010 17:52:14 ]
Als toeval niet bestaat, waarom hebben ze er dan een woord voor uitgevonden?
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg,...
Vrouwen zijn om van te houden, niet om te begrijpen.
  zondag 31 januari 2010 @ 16:27:03 #23
152215 ManAtWork
Maar nu even niet,...
pi_77480644
quote:
Op zondag 31 januari 2010 16:19 schreef -Mellow- het volgende:
Ik snap iets niet. Voorgaande jaren kreeg ik altijd precies het bedrag van mijn loonheffing terug en nu is dat bijna de helft. Dat terwijl mijn inkomen niet is veranderd.

Iemand die er verstand van heeft?
Nee, met alleen deze gegevens niet.
(De glazen bol is tijdelijk in reparatie.)
Als toeval niet bestaat, waarom hebben ze er dan een woord voor uitgevonden?
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg,...
Vrouwen zijn om van te houden, niet om te begrijpen.
  zondag 31 januari 2010 @ 16:27:15 #24
152215 ManAtWork
Maar nu even niet,...
pi_77480651
quote:
Op zondag 31 januari 2010 16:23 schreef -Mellow- het volgende:
wordt ouderbijdrage trouwens als vergoeding gezien bij het berekenen van de studieaftrek?
Nee.
Als toeval niet bestaat, waarom hebben ze er dan een woord voor uitgevonden?
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg,...
Vrouwen zijn om van te houden, niet om te begrijpen.
  zondag 31 januari 2010 @ 17:03:53 #25
25342 krn176
moeilijke denkwijze
pi_77481647
quote:
Op zondag 31 januari 2010 16:26 schreef ManAtWork het volgende:

[..]

Ja.
[..]

Weer bedankt:
Ik lees op: http://www.belastingdiens(...)aftrekposten-11.html

Niet meer aftrekbaar
Sinds 1 januari 2009 zijn de volgende uitgaven niet meer aftrekbaar:
•bedrag van het vrijwillig eigen risico dat u hebt betaald
Het verplichte eigen risico is sinds 2008 niet meer aftrekbaar.

Menatwork, kun je uitleggen waarom ik dat dan toch mag aftrekken?
Ik heb hier een kopie van mijn rekening bijgevoegd:
keep up the good work!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')