abonnement Unibet Coolblue
pi_77673013
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 15:40 schreef o-fiel het volgende:

[..]

Highland Park is een van mijn favorieten. Heb net de Highland Park Earl Magnus open getrokken en heb ook de single-cask versies van 2009, 2008 en 2006 staan. Het betere werk (vooral die 2006 15 yo is goed!)

Van de Singleton kan je voornamelijk heel veel zoetheid verwachten. Met de marketing van die whisky is dan ook gericht op de groep wat lichtere whisky-drinkers (en vrouwen )
Maar hoe smaakt ie is het de moeite van een strooptocht waard of zeg je laat maar?
May I say, what a SMASHING blouse you have on?
  vrijdag 5 februari 2010 @ 16:07:08 #102
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_77673291
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 15:49 schreef padlarf het volgende:

[..]

Kun je er een paar noemen?
Zie de openingspost van dit topic...

Daarnaast in ieder geval 'Liquid Gold' in Haarlem en 'Slijterij Zeewijck' in IJmuiden.
Andere winkels bezoek ik momenteel te weinig om te kunnen zeggen of ze Amruth in huis hebben...
  vrijdag 5 februari 2010 @ 16:10:07 #103
120887 padlarf
dagdag33 achtig
pi_77673423
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 16:07 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Zie de openingspost van dit topic...

Daarnaast in ieder geval 'Liquid Gold' in Haarlem en 'Slijterij Zeewijck' in IJmuiden.
Andere winkels bezoek ik momenteel te weinig om te kunnen zeggen of ze Amruth in huis hebben...

Oh, excuses. Ik zal me even inlezen ipv als een spreekwoordelijke bull in a china shop binnenvallen.
Ok stelletje hokboeren
pi_77673424
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 15:49 schreef padlarf het volgende:

[..]

Kun je er een paar noemen?
whiskykoning.nl
whiskyvanzuylen.nl
May I say, what a SMASHING blouse you have on?
  vrijdag 5 februari 2010 @ 16:16:06 #105
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_77673699
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 16:10 schreef padlarf het volgende:


Oh, excuses. Ik zal me even inlezen ipv als een spreekwoordelijke bull in a china shop binnenvallen.
Online ook te koop
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  vrijdag 5 februari 2010 @ 16:41:28 #106
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_77674688
In relatie tot de gevonden whisky op Antartica nog een tweetal 'aparte' whiskies, de 'Burn Of Speyside' en de 'New Waterway Malt'.
quote:
Whisky Galore op de Nieuwe Waterweg.

Wie kent niet het boek of de verfilming van Whisky Galore.
Een schip loopt in zwaar weer vast op de kust van een Schots eiland. Wanneer de eilandbewoners er achter komen dat het schip tot aan de nok vol zit met whisky besluiten ze het schip eigenhandig te lossen.

Je zou zeggen dat dit soort dingen alleen in boeken of films gebeuren, maar niets is minder waar. Al in de vroege geschiedenis van de firma Van Wees, gedistilleerd importeur in Amersfoort, werd er een schip met whisky aan boord van de bodem van de Nieuwe Waterweg in Rotterdam gelicht. De lading werd aan Van Wees aangeboden en door hen op de Nederlandse markt gebracht. Het bleken blended whiskies te zijn die bestemd waren voor de Amerikaanse markt. De kwaliteit was stukken beter dan men in Nederland gewend was, zodat de lading snel was verkocht.

Onlangs werd ik gebeld door Van Wees met de mededeling dat er weer een schip gezonken was op de Nieuwe Waterweg met wederom whisky aan boord en dat de firma de inhoud aangeboden had gekregen. Ik dacht hier verder niet over na, maar toen ik het verhaal aan vrienden vertelde reageerden die verbaasd. “Een schip gezonken in de Nieuwe Waterweg? Dat zou toch minstens in de krant hebben moeten staan. Dat schip dat onlangs in de Schelde zonk stond er toch ook in”. Dat klonk heel logisch, en dus ging ik op onderzoek uit.

Ik belde onder andere met het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam, de Raad van de Scheepvaart en de Dienst Kring Nieuwe Waterweg. Op de vraag: ‘komt het regelmatig voor dat er schepen zinken op de Nieuwe Waterweg’ was het antwoord geen idee, moet u elders vragen, of volmondig nee. Er is de laatste jaren geen boot gezonken. Mijn vertrouwen in de firma Van Wees begon een beetje te wankelen. Een gezonken schip vol met whisky, en dat de tweede in de tijd van hen bestaan. Een sterk verhaal, dacht ik even. Totdat ik iemand sprak die mij vertelde dat er eigenlijk nooit schepen echt zinken op de Nieuwe Waterweg. “Wanneer een schip in moeilijkheden verkeert en dreigt te zinken dan wordt ze onmiddellijk naar een talud gesleept. Op dit talud, een ondiepte bij de wal, wordt het schip provisorisch gedicht en naar een dok gesleept. Dus echt zinken doen ze hier niet meer”. Met deze wetenschap belde ik Van Wees.

--------------------------------------------------------------------------------

Het waargebeurde verhaal van de Western Trader.

Het gebeurde op 26 november 2002. Het was een aanvaring waar drie zeeschepen bij betrokken waren. De 111 meter lange Hellenic Star liep, vermoedelijk door de zuiging, uit haar roer en schampte daardoor de achterkant van het containerschip West Express. Beide schepen voeren richting zee. Door deze manoeuvre voer de Hellenic Star verder naar bakboord, zodat de van zee komende Western Trader met haar 166 meter niet meer te ontwijken was. De Hellenic Star, met 28.000 ton gasolie aan boord, werd zwaar beschadigd aan de boeg. Ondanks de averij kon het schip veilig weggesleept worden door de twee sleepboten VS Rotterdam en de SD Jacoba van bergingsbedrijf Kotug. Door de aanvaring werd de Western Trader beschadigd, een gat van 4 bij 9 meter aan de bakboordzijde. Het schip maakte slagzij en werd in een razend tempo naar een talud aan de kant van de Nieuwe Waterweg gesleept door drie slepers van wederom Kotug. Deze slepers droegen de namen Stella, Hamburg en de Jaco 4. Na deze actie werd de Western Trader op het talud in positie gehouden door de sleepboten VS Rotterdam, VS Hamburg, ZP Montelena, SD Jacoba, Stella en de sleepboot Vernebank van een ander bergingsbedrijf, Smit. Later werd, met behulp van deze schepen en de drijvende kraan Marcor 4, van Smit, de lading ter plekke geborgen. Nadat de Western Trader leeg was heeft een drijvende bok de Asian Hercules II, eveneens van Smit, het schip in positie gehouden voor wat provisorische reparaties, waarna het naar een dok is gesleept.

--------------------------------------------------------------------------------

De havendienst in Rotterdam kon mij verder vertellen dat de Western Trader in ‘goed Nederlands’ een “Feeder” wordt genoemd. Het gaat hier om een klein containerschip dat van havenmond naar havenmond vaart om daar steeds een aantal containers te laden en te lossen. De Western Trader was op die reis uitgevaren van de Schotse plaats Grangemouth, westelijk van Edinburgh. Ze was op weg naar de Waalhaven in Rotterdam met een lading van onder andere aanstekers, koperchloride en drie containers alcohol. Deze alcohol was verpakt in eikenhouten vaten met als officiële eindbestemming Japan. Door het ongeval, en doordat de eigenaars van de vaten alcohol geen interesse meer toonden, kwam de lading bij de Firma van Wees in Amersfoort terecht. De containers werden aan de hand van foto’s en omschrijving van de inhoud aan Van Wees te koop aangeboden.

Het zou om 144 vaten Schotse malt whisky gaan met de namen Burnside en Wardhead, gestookt in 1996. De namen Burnside en Wardhead kwamen de Van Weesen niet bekend voor, maar door grondig onderzoek kwamen zij er achter dat Burnside een vatted malt moest zijn van 99% Balvenie en 1% Glenfiddich en Wardhead een mengsel van 99% Glenfiddich en 1% Balvenie. Het was nu duidelijk waar de whisky geproduceerd was, namelijk bij de Firma William Grant & Sons in Dufftown. De reden van het mengen van de verschillende malts is dat een derde, bijvoorbeeld een onafhankelijke bottelaar, de whisky nooit op de markt kan brengen als een single malt onder de naam van de producerende distilleerderij.

--------------------------------------------------------------------------------

Zonder het geproefd te hebben besloten ze tot kopen over te gaan en naar Rotterdam af te reizen om hun koop te aanschouwen. “De containers werden geopend en uit één ervan kwam een ongelooflijke alcoholwalm. Het bleek dat een bourbon barreltje van Burnside was stukgegaan en was leeggelopen. We hebben de containers op een vrachtwagen gezet en naar een loods in Amersfoort gebracht. Daar zijn ze met de hand gelost.

Dat lossen was nog een zware klus aangezien er door de aanvaring flinke deuken in de containerwanden zaten. Over deze deuken moesten wij die vaten rollen. Toen de vaten er eindelijk uit waren hebben we ze allemaal met de bung, de stop, naar boven gerold en die stop er uitgehaald met een soort kurkentrekker die we nog ergens hadden liggen. Uit elk vat hebben we een monster gehaald en dat zijn we gaan proeven. We besloten de refill bourbon en de refill sherry vaten van Burnside apart bij elkaar te doen zodat we twee whisky’s hadden. Beide dragen de naam ‘Burn of Speyside’, met het onderschrift ‘Speyside Malt Whisky from refill Bourbon barrels’ en ‘Speyside Malt Whisky from refill sherry hogsheads’. De vaten met de naam Wardhead laten we nog liggen, we vonden dat dat nog wel even kon”, aldus Van Wees.

--------------------------------------------------------------------------------

Zo zie je maar weer dat het toch voor kan komen dat er schepen met whisky aan boord op de Nieuwe Waterweg verongelukken.
Ze zinken dan weliswaar niet meer, maar misschien wordt dit verhaal van de moderne versie van Whisky Galore ook nog eens verfilmd.

Robin Brilleman

Beide whiskies zijn nog verkrijgbaar voor een bedrag rond de 30 Euro.
Met name de 'New Waterway Malt' (99% Glenfiddich en 1% Balvenie) is voor dat bedrag de moeite waard naar mijn mening...
pi_77674851
Die new waterway hebben we vorig jaar op een verjaardag aan een vriend gegeven, en uiteraard is de fles dezelfde avond al open gegaan. Is inderdaad een lekkere whisky, en er zit gewoon een leuk verhaal aan vast!
We hadden op dat moment helaas geen normale fles glenfiddich bij de hand, dan hadden we nog kunnen vergelijken ook.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  Moderator vrijdag 5 februari 2010 @ 20:57:20 #108
45833 crew  Fogel
pi_77683311
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 15:40 schreef o-fiel het volgende:

[..]

Highland Park is een van mijn favorieten. Heb net de Highland Park Earl Magnus open getrokken en heb ook de single-cask versies van 2009, 2008 en 2006 staan. Het betere werk (vooral die 2006 15 yo is goed!)

Van de Singleton kan je voornamelijk heel veel zoetheid verwachten. Met de marketing van die whisky is dan ook gericht op de groep wat lichtere whisky-drinkers (en vrouwen )
Ach, als de singleton te zoet blijkt mik ik het wel in de koffie

Beide flessen gaan in ieder geval open voordat ik weer op reis ga (al mijn whisky is tax-free non-eu ) en dan heb ik weer wat nieuw vergelijkingsmateriaal voor mijn zoektocht naar de voor mij perfecte whisky. Miniaturen ga ik niet aan beginnen, hele literflessen FTW
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
  vrijdag 5 februari 2010 @ 22:49:33 #109
43675 TAV74
We're a virus with shoes
pi_77687898
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 20:57 schreef Fogel het volgende:

[..]

Ach, als de singleton te zoet blijkt mik ik het wel in de koffie
Valt mee, niet helemaal mijn smaak, maar zeker wel een goed drinkbare Whisky.
"The whole image is that eternal suffering awaits anyone who questions God's infinite love. Believe or die! Thank you, forgiving Lord, for all those options.”
pi_77688558
Net ook gebruik gemaakt van de Gall en Gall actie. Ging eigenlijk voor een mooie Islay. Maar kreeg toch erg zin in de Glenlivit Nadurra 16 jaar.

Ben heel erg benieuwd naar de smaak. Misschien zo maar eens proberen.

  zaterdag 6 februari 2010 @ 10:30:33 #111
78964 Luuksor
[ Curacao ]
pi_77696266
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 23:09 schreef spikey74 het volgende:
Net ook gebruik gemaakt van de Gall en Gall actie. Ging eigenlijk voor een mooie Islay. Maar kreeg toch erg zin in de Glenlivit Nadurra 16 jaar.

Ben heel erg benieuwd naar de smaak. Misschien zo maar eens proberen.

[ afbeelding ]
Toevallig vorige week geproefd in de nieuwe bar van mijn huisgenoot! Erg goed te doen, veel chocolade tonen, erg fijn glaasje whisky!
pi_77702734
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 15:29 schreef bouncing het volgende:

[..]

Ben er niet bekend mee maar online is Amruth wel online te vinden:

http://www.vooreenmooiglas.nl/index.php?page=whiskys&naam=Amrut
Amrut? Zeker wel! Heb nu de 2e fusion fles staan en is absoluut een blijvertje. Had laatst maat over de vloer en dat is een laga enzo liefhebber en die was uitermate aangenaam verbaasd
Ff rustig aan beginnen met de slok, nie te groot, want is 50%....
Voor 24 euro te koop bij whiskysite.nl

De two continents moet helemaal goed zijn maar heb ik nog niet gehad.
pi_77702892
Zo, nieuwe lading:

Talisker 57 degrees north
Askaig 17 jrs
The ultimate collection Bunnahabhain 1997
Glenkingie 12jr. om onze originele Classic Malts collectie compleet te maken.

Ga zo de kast maar weer verbouwen om plaats te maken
pi_77704228
De ge-update lijsten:

http://www.whiskymonitor.nl/nicohitlist.htm
http://www.whiskymonitor.nl/nicobodem.htm
onderverdeeld in de verschillende prijsklaasen: http://www.whiskymonitor.nl/nicopk01.htm

[ Bericht 23% gewijzigd door jpi op 06-02-2010 15:59:26 ]
pi_77708814
tvp

onder het genot van mijn laatste glas Glen Moray 1984
Calm down, your nervous state
I'll sing you a lullaby.
Calm down, cause no mistake
Should keep you up all night
  zaterdag 6 februari 2010 @ 22:32:01 #116
141665 IrishBastard
Is that right, Rambo?
pi_77716722
- Prive gegevens op verzoek van de poster weggehaald. -

[ Bericht 90% gewijzigd door Sander op 12-05-2011 12:47:36 ]
pi_77718131
Die is errug fijn ja! Heb hem ook eens geproefd. Zelf hebben we de Cask strength staan, ook zo jummie maar toch weer heel anders ook.
Net de Talisker 57 geprobeerd! daar ga ik wel lang mee doen want hij is best heftig, maar super lekker! Veel medicinaler dan de 'gewone' Talisker, minder ziltig en wat ronder. Errug fijn
pi_77719236
Net aardig wat jenevers geproefd. Vooral de langere gelagerde pure moutwijn jenevers waren erg goed te doen. Maar toch veel liever een whiskietje.
niet de vervaarlijke schaduw
met zijn dikke pens vol pistolen
beiden ingevet als een locomotief onder nul
  Moderator zondag 7 februari 2010 @ 00:39:54 #119
45833 crew  Fogel
pi_77720426
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 22:49 schreef TAV74 het volgende:

[..]

Valt mee, niet helemaal mijn smaak, maar zeker wel een goed drinkbare Whisky.
Heb de fles (singleton of dufftown 12) nu opengemaakt en de eerste indruk is "Irish coffee zonder koffie", maar zou er aan kunnen liggen dat ik ook al een halve fles wijn, sterke tapas, en een Irish coffee (met Jameson) op heb voordat ik aan deze begon.
Binnenkort nog een keer proberen zonder eerst wat anders te drinken...
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_77724727
quote:
Op zaterdag 6 februari 2010 22:32 schreef IrishBastard het volgende:
Vanmiddag eindelijk mijn felbegeerde Laphroig Quarter Cask gekocht, stond al minstens een jaar op het verlanglijstje, maar als student toch een fikse uitgave Toch maar gezwicht vanmiddag, en hij is het wel waard
ah, jij had ook de wilde wiskydagen nog ondekt?

ik ook en heb een Talisker 10 meegenomen
Ja doei.
pi_77727457
quote:
Op zaterdag 6 februari 2010 18:18 schreef xenobinol het volgende:
tvp

onder het genot van mijn laatste glas Glen Moray 1984
hahaha, mijn fles staat nog helemaal dicht :-)
Take on the situation, but not the torment ...
  zondag 7 februari 2010 @ 13:55:06 #122
141665 IrishBastard
Is that right, Rambo?
pi_77728607
- Prive gegevens op verzoek van de poster weggehaald. -

[ Bericht 95% gewijzigd door Sander op 12-05-2011 12:47:36 ]
pi_77728737
ik had zo'n voorgevoel en moest nog even langs de gall en gall lopen gisteren, ben blij dat we 't deden, want de Glenlivet is bijna op
Ja doei.
pi_77728992
quote:
Op zondag 7 februari 2010 10:58 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

ah, jij had ook de wilde wiskydagen nog ondekt?

ik ook en heb een Talisker 10 meegenomen
Hey, hoe is de Talisker bevallen??

Ik ben nu pas begonnen met whiskeys te verkennen.

The balvenie doublewood vond ik niet echt lekker, deed me veel aan cognac denken en een rare nasmaak.
Heb ook de Cragganmore 12 eens geprobeerd, die beviel al wat beter.
Nu heb ik gisteren de Talisker 10 uitgeprobeerd, maar ik proef wel het rokerige enzo maar toch valt het niet echt in de smaak Misschien is het niet aan mij besteed de single malts.
Ik vond de Four roses single barrel (bourbon danwel) wel lekker...
  zondag 7 februari 2010 @ 14:16:50 #125
141665 IrishBastard
Is that right, Rambo?
pi_77729175
- Prive gegevens op verzoek van de poster weggehaald. -

[ Bericht 95% gewijzigd door Sander op 12-05-2011 12:47:37 ]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')