abonnement Unibet Coolblue
  zondag 2 januari 2011 @ 16:35:08 #276
22957 Duvel
Gevallen engel.
pi_90749518
Hoi, en welkom herintreder. :P

HEMA H0 is destijds gemaakt door Lima in Italië. Het is een twee-rail gelijkstroomsysteem, dus je kunt in principe ook moderne tweerail treinen laten rijden. Wat betreft het stotterend rijden: je loc is waarschijnlijk niet meer gesmeerd, je rails kunnen een beetje verroest zijn, dat maakt het allemaal niet makkelijker. Wat je kunt doen is bij een treinenzaak een flesje olie kopen (maar naaimachine-olie zou ook moeten werken), en een zogenaamde railgum. Met de eerste kun je wat olie op de tandwielen van je loc doen (één druppeltje per tandwieltje is ruim voldoende), met de gum kun je de spoorstaven wat oppoetsen. Dit kun je ook gebruiken voor de wielen van de loc. Als je wat lef hebt, kun je de locs openen (voorzichtig uitbuigen van de kappen, of zoeken naar een schroefje), je kunt dan ook binnen e.e.a. smeren.

Je hebt veel rails en wissels, dus er is prima wat leuks van te maken voor de kinderen. Het is allemaal inderdaad niet vreselijk veel waard, maar het zou bijvoorbeeld ook zonde zijn om je locs in puin te laten rijden.

Voor een vervolg: Roco biedt bijvoorbeeld goedkope en niet zo gedetailleerde modellen aan waar je kinderen goed mee kunt laten spelen (o.a. in Nederlandse kleuren gespoten dubbeldekkers). Deze zouden prima op jouw rails moeten rijden. Als je zelf weer iets serieuzers wilt gaan doen, kun je aan digitaal rijden gaan rijden. Maar dan zou ik me inderdaad een beetje inlezen. Op een forum als Beneluxspoor.net kun je redelijk wat informatie vinden, met ook een speciaal deel voor herbeginners!

Maar eerst eens die locs werkend. :) Veel plezier!
Niet alles wat geen nut heeft
heeft geen zin.
Stijn De Paepe
pi_90749918
Naaimachine olie heb ik, daar ga ik mee aan de slag. Gelukkig geen roest op de rails, dat scheelt alweer wat werk als ik het zo lees.

Mooi dat er een goedkope oplossing is voor nieuwe onderdelen, ik schrok namelijk wat van de prijzen (500 euro of meer voor een set), dat was niet helemaal de bedoeling, bouw liever samen met de kids een hele mooie baan op zolder met wat ik heb en dan elke maand wat erbij kopen zoals een huisje of een wagon of een extra trein). Als alles dan zo duur is, dan kan ik het niet betalen en ben blij dat er toch mogelijkheden zijn.

Ik ga me aanmelden op dat forum deze week en alles doorlezen. Wat leuk dat er een stuk voor herbeginners is! Al dat leuke gevoel van vroeger kwam wel terug. En dit allemaal omdat mijn zoon al een tijdje onder de indruk is van een treinbaantje in de etalage van een winkel en die liet hij mij gisteren zien en toen dacht ik aan de dozen die ik op zolder had.

Ik ga vanavond eerst eens in mijn eigen boekjes van vroeger lezen en van de week op het werk eens zien of ik dat belenuxspoor.net kan uitprinten of op mijn ereader kan zetten zodat ik als ik tijd heb wat kan bijlezen.

Dank je
pi_91069875
Nou, krijg ze niet echt aan de praat...

Ik ben nu me nu aan het inlezen / dvd's aan het kijken voor wat ik graag wil en ga helemaal opnieuw beginnen. Het zal wel eerst 2 jaar sparen worden, maar dan heb je ook wat moois.

Ik heb nog geen idee wat ik wil, dat ben ik nu aan het uitzoeken. Ik moet het even goed voorbereiden het komende jaar, ik wil zo snel mogelijk een keuze maken en daarna eerst wat huisjes kopen om alvast in elkaar te zetten en ondertussen sparen voor de baan en de trein. En ik ga wat beurzen af de komende maanden.
pi_91109489
mmm, na een avond prullen werkt 1 trein al en de andere voor de helft, vanavond even verder knutselen :)
  maandag 10 januari 2011 @ 12:30:41 #280
22957 Duvel
Gevallen engel.
pi_91109643
quote:
1s.gif Op maandag 10 januari 2011 12:26 schreef snoekiesnoeksnoek het volgende:
mmm, na een avond prullen werkt 1 trein al en de andere voor de helft, vanavond even verder knutselen :)
Niet te snel opgeven, er kan niet zo heel veel kapot aan een elektromotortje door alleen maar op zolder te liggen.
Niet alles wat geen nut heeft
heeft geen zin.
Stijn De Paepe
pi_91155247
Nee precies, ze rijden nu wel prima, al moet er 1 nog wat gesmeerd worden.

Ik ga nu op zoek naar een gummetje voor het spoor, al mijn wissels doen het niet meer en dat vind ik wat vreemd. Zodra de trein op de wissel komt stopt die. Even zien of ik het met zo'n gummetje weer werkende krijg.
pi_91156140
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 januari 2011 11:42 schreef snoekiesnoeksnoek het volgende:

Ik ga nu op zoek naar een gummetje voor het spoor, al mijn wissels doen het niet meer en dat vind ik wat vreemd. Zodra de trein op de wissel komt stopt die. Even zien of ik het met zo'n gummetje weer werkende krijg.
Staan je wissel in de goede richting?
Als de wissel in de verkeerde richting staat is het bij gelijkstroom normaal dat de loc stopt op de wissel. Enfin, dat heb ik toch altijd ondervonden, misschien dat er wel soorten zijn waar het niet zo is?
pi_91164521
Ik ga het vanavond gelijk testen, had de wissels niet omgedraaid. Dank je voor de tip.
pi_91363751
Ik heb het redelijk aan de praat, heb 1 wissel erin en hij werkt, met 2 wissels gaat het wat minder, maar dat moet ik nog even uitzoeken. Heen en terug kan hij nu over de wissel heen.

Ik heb alleen 1 van de 2 treinen die ik heb nog niet goed aan de praat, die gaat gewoon langzamer dan de andere trein en dat scheelt wel flink. Die moet ik nog repareren.

Ik ga nu met de kids over de hele zolder een baan leggen, geen idee of het werkt, maar de zolder is meer dan 10 meter lang en 5 meter breed en ik heb genoeg rails :P
pi_91376677
Denk je ook aan de stroomvoorziening? Als je 1 grote lus heb dan kan je het wel merken aan je loc wanneer deze bijna op het verste punt van de transfo is. De stroom is daar altijd zwakker, dus je loc zal trager gaan rijden.

Verder kan ik je niet helpen, want ik heb enkel ervaring met wisselstroom...
pi_91381346
Ik heb me inmiddels aangemeld op beneluxspoor, ik ga overstappen op digitaal en ga beginnen met een roco beginnersset. Verder ben ik me aan het inlezen, ik ga eind februari naar het spoorwegmuseum (on tracx) en ga wat beurzen af om te kijken en ideeen op te doen. Ik heb ook een stel dvd's van modelspoorbanen inmiddels en heb al een zolder waar ik los kan gaan.

Maar het is nu vooral inlezen nu, er is best veel veranderd in al die jaren. Maar dat inlezen is erg leuk en ik geniet het meeste van het bouwen ervan, dus dat moet niet te snel voorbij gaan. Ik wil er in iedergeval 8 jaar over doen (minimaal) voordat ik heb wat ik wil (een baan van 4 bij 1 meter en daaraan vast een rangeerterrein van 2 x 2 meter). Dit kan nog meer worden, heb 6 x 4 meter ongeveer ter beschikking en als ik een gat in een muur maak heb ik 10 x 4 meter, maar dan krijg ik denk ik mijn vrouw achter me aan omdat ik dan door haar hobbykamer heen ga.
pi_91384590
Ontracxs in Utrecht is wel tof om te doen. Maar dar staan enkel top-banen.
Ik ben er vorig jaar geweest en vond het voor mij niet zo de moeite.
Mooie banen, dat wel, maar velen zijn zo klein dat wanneer er 3 man staat te kijken je niets meer ziet.
  zondag 16 januari 2011 @ 00:48:59 #288
22957 Duvel
Gevallen engel.
pi_91394152
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 januari 2011 20:50 schreef snoekiesnoeksnoek het volgende:
...als ik een gat in een muur maak heb ik 10 x 4 meter, maar dan krijg ik denk ik mijn vrouw achter me aan omdat ik dan door haar hobbykamer heen ga.
Die vrouwen ook altijd. :{w
Niet alles wat geen nut heeft
heeft geen zin.
Stijn De Paepe
  zondag 16 januari 2011 @ 00:58:01 #289
22957 Duvel
Gevallen engel.
pi_91394578
Ik vind zelf dat het met digitaal rijden een stuk mooier geworden is. Ik stuur nu alles aan met een oude pc met MrDirect, een programma dat op de COM-poort een baansignaal kan genereren. Middels een booster (bouwpakket van Conrad) en een transformator kun je daar de baan mee aansturen. Wat je wel mist is een draaien aan een knop om treinen te besturen, dan moet je toch naar een apart digitaal station. Die kosten echter honderden euro's en met mijn zelfklus oplossing ben je voor een euro of 60 ā 80 klaar. Je hebt wel digitale treinen nodig, maar bijna alle nieuwe treinen zijn of digitaal voorbereid (met een standaard plug waar je een decoder in kunt steken), of af fabriek al voorzien van een decoder. Een decoder kost iets van 20 euro en biedt een wereld aan mogelijkheden. Als je niet bang bent om wat aan je treinen te solderen kun je geintjes gaan toevoegen als cabineverlichting of zelfs geluid. Als het goed is, is het ook voor niet-elektrotechneuten prima te doen. :)
Niet alles wat geen nut heeft
heeft geen zin.
Stijn De Paepe
pi_91526924
Zo, heb een paar weken met mijn hema lima set gespeeld en heb net van marktplaats een erg mooie beginnersbaan gekocht van Marklin met een trein, wagons , heel veel baan en wat huizen en die verkoper heeft nog wat meer treinen in mijn prijsklasse (maar ook veeeeeel duurdere). Ik ga bij hem kijken en het ophalen dit weekeinde en stap dan eerst over op Marklin (niet digitaal).

Ik ga hiermee beginnen en dan rustig aan een hele omgeving bouwen hier op zolder en op een gegeven moment overstappen op digitaal.

Ik heb er lang over nagedacht, maar dit is de manier om gelijk goed van start te kunnen gaan. Zou graag gelijk digitaal doen, maar dan moet ik gelijk flink investeren en de auto moet ook nog voor een beurt naar de garage.

Ik zal snel foto's posten!
  dinsdag 18 januari 2011 @ 20:40:52 #291
22957 Duvel
Gevallen engel.
pi_91533213
Bedenk wel dat Märklin treinen duurder zijn dan de andere merken, dat Märklin rails duurder zijn dan andere merken, en dat je van andere merken altijd speciale, voor het Märklin systeem geschikte treinen moet kopen, die duurder zijn dan de "standaard". En ik kan het weten, want ik heb Märklin rails (en veel treinen van andere merken, zoals Roco, Rivarossi, Fleischmann, die dus allemaal duurder waren).
Niet alles wat geen nut heeft
heeft geen zin.
Stijn De Paepe
pi_91534177
Ik heb ook Marklin, de modellen zijn inderdaad wel een stuk duurder, maar ze kunnen ook wel tegen een stootje! Diegene die ik heb toch..

En een wisselstroomloc is inderdaad altijd duurder dan een gelijkstroomloc.
Wat misschien wel een voordeel is: de nieuwe locs voor het AC-systeem zijn altijd al digitaal uitgerust (bij ons in België toch..)
  dinsdag 18 januari 2011 @ 21:23:27 #293
42136 Herr.Flick
De triangeljosti!
pi_91535754
quote:
1s.gif Op dinsdag 18 januari 2011 18:47 schreef snoekiesnoeksnoek het volgende:
Zo, heb een paar weken met mijn hema lima set gespeeld en heb net van marktplaats een erg mooie beginnersbaan gekocht van Marklin met een trein, wagons , heel veel baan en wat huizen en die verkoper heeft nog wat meer treinen in mijn prijsklasse (maar ook veeeeeel duurdere). Ik ga bij hem kijken en het ophalen dit weekeinde en stap dan eerst over op Marklin (niet digitaal).

Ik ga hiermee beginnen en dan rustig aan een hele omgeving bouwen hier op zolder en op een gegeven moment overstappen op digitaal.

Ik heb er lang over nagedacht, maar dit is de manier om gelijk goed van start te kunnen gaan. Zou graag gelijk digitaal doen, maar dan moet ik gelijk flink investeren en de auto moet ook nog voor een beurt naar de garage.

Ik zal snel foto's posten!
Voor niet al te duur heb je tegenwoordig al een mobile station/6021 oid, daarmee kun je als beginner prima uit de voeten, dus zo duur hoeft digitaal niet te zijn!

;)
Herr.Flick
4844 4479 7710 3249
pi_91535853
quote:
4s.gif Op dinsdag 18 januari 2011 20:40 schreef Duvel het volgende:
dat Märklin rails duurder zijn dan andere merken
dat heeft op zich wel als voordeel dat ik niet gelijk de hele zolder inpik en geen ruzie met mijn vrouw krijg :P

Ach, al die treinen zijn erg duur. 400 euro voor een roco of 600 euro voor een marklin, genoeg mensen die me straks voor gek verklaren denk ik :P

Het enige nadeel is nu dat mijn vrouw van mening is dat de Lima Hema baan in de verkoop moet en mijn idee om twee treinbanen te maken vielen in minder goede aard. Maar dat spul ga ik niet verkopen, ik kan altijd daarvoor nog wat treinen kopen had ik bedacht en dan heb ik gewoon eerst 2 systemen. Anders heb je ook maar een lege zolder met 1 baan in een hoek en dat is ook niks. Alleen moet ik dat niet te hard roepen thuis. Vrouwen zien het verschil toch niet tussen die twee systemen en dan kan mijn zoon met die Lima set spelen (al heb ik wel 1 trein om zeep geholpen, maar die kan ik wel 2ehands opnieuw vinden).

Als ik overstap op digitaal, dan kan ik toch dezelfde rails gebruiken? Alleen mijn analoge treinen doen het het dan niet meer (en andere dingen die analoog zijn zoals seinen)?

[ Bericht 5% gewijzigd door snoekiesnoeksnoek op 18-01-2011 21:36:37 ]
pi_91537054
Duvel, vergeet ik te vragen of je een overzichtsfoto van je baan hebt, zo te zien staat jouw baan ook op zolder en zit het schuine dak haaks op het huis net als hier.

Ik twijfel nog wat over de beste opstelling van de baan namelijk en vermoed dat jouw treinenzolderkamer lijkt op die van mij (afgaande op een foto die ik van je zag).
pi_91537412
iemand ervaring met takel systemen om je baan richting het plafond te hijsen? ;) baanplan is nu helemaal af, heb al extra spoor gekocht, wat scenery e.d. en ga binnenkort beginnen met de onderbouw. Deze moet dus de lucht in na gebruik maar daar wordt het lastig. Paar voorbeelden o.i.d. zou mooi zijn
Hooray for boobies!
  dinsdag 18 januari 2011 @ 21:55:22 #297
22957 Duvel
Gevallen engel.
pi_91537894
quote:
1s.gif Op dinsdag 18 januari 2011 21:44 schreef snoekiesnoeksnoek het volgende:
Duvel, vergeet ik te vragen of je een overzichtsfoto van je baan hebt, zo te zien staat jouw baan ook op zolder en zit het schuine dak haaks op het huis net als hier.

Ik twijfel nog wat over de beste opstelling van de baan namelijk en vermoed dat jouw treinenzolderkamer lijkt op die van mij (afgaande op een foto die ik van je zag).
Mijn baan is al twee jaar tijdelijk: twee ovalen op een verzameling planken op schragen. Door de grootte (of eigenlijk kleinte) van de zolder bijna onmogelijk om een goede foto van te maken. :P
Niet alles wat geen nut heeft
heeft geen zin.
Stijn De Paepe
  dinsdag 18 januari 2011 @ 21:58:53 #298
22957 Duvel
Gevallen engel.
pi_91538181
quote:
1s.gif Op dinsdag 18 januari 2011 21:25 schreef snoekiesnoeksnoek het volgende:

[..]

(al heb ik wel 1 trein om zeep geholpen, maar die kan ik wel 2ehands opnieuw vinden).
Wat heb je gedaan? In Houten staat altijd een stand met de wereld aan Lima-onderdelen, dus zo lang de kap niet gesmolten is, is bijna alles te maken.
Niet alles wat geen nut heeft
heeft geen zin.
Stijn De Paepe
pi_91539370
quote:
7s.gif Op maandag 13 december 2010 16:52 schreef Pheno het volgende:

Hier nog een kaartje, die was ik nog vergeten. Dat zegt meer dan duizend woorden :)

http://www.katomodels.com/shop/hctokyo_e.shtml
Helaas was de winkel gesloten in de periode dat ik er was. Heb overigens wel bij Laox in Akihabara mn ogen uitgekeken. Daar had ik vorig jaar ook de z-setjes gezien. Die waren overigens niet van Kato, maar van Tokyo Marui. Vandaar dat ik ze het hele jaar niet meer kon vinden :+

Volgend jaar maar even naar kijken, dan gaan we weer en nu weet ik waar ik naar moet zoeken :)



Maar dan met de Yamanote. Geweldige set :)
pi_91542490
quote:
1s.gif Op dinsdag 18 januari 2011 21:25 schreef snoekiesnoeksnoek het volgende:
Als ik overstap op digitaal, dan kan ik toch dezelfde rails gebruiken? Alleen mijn analoge treinen doen het het dan niet meer (en andere dingen die analoog zijn zoals seinen)?
Jep, het is zelfs mogelijk om beide systemen te gebruiken (maar dan wel niet tegelijkertijjd natuurlijk). In onze treinclub hebben ze zo een schakeling. Eventjes de stroom uitzetten, en stekkertje omwisselen en het is omgeschakeld!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')