abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_77019566
Vorige deel: [Centraal] Cavia's met foto's deel 24

Nuttige cavialinks:

Informatie:
- http://www.knoevel.net
- http://www.degrotecavia.nl
- http://www.caviarassen.nl

Caviafora, voor raad, advies en cavia's vinden
- http://www.caviagids.nl
- http://www.knoevel.nl/forum
- http://www.eccforum.nl
- http://www.nhdp.nl/caviaforum3

Caviashops:
- http://www.knoevelshop.nl (tip!)
- http://www.cafepress.com/cavycomic
- http://www.fretten.nl (let op, niet alles hier is geschikt voor cavia's, maar bv wel kooien en huisjes)

Caviaopvang:
- www.kuufke.com
- www.knoevel.net
- www.stichtingcavia.nl

Korte caviatips:

Huisvesting

- 1 cavia heeft een kooi van min 80x50 nodig. Twee cavia’s 100x50. Per cavia kun je ongeveer 20 cm in totaal erbij meten. Altijd geldt: hoe meer ruimte, hoe beter.
- Op de bodem moet een laag bodembedekking. Niet geschikt zijn kattengrind, stro en kranten. Wel geschikt zijn o.a. zaagsel, aubiose, beukensnippers, houtkorrels en hemparade.
- Het hok moet op een tochtvrije plaats in huis staan. Niet direct tegen een verwaming aan. Liefst op een verhoging, omdat anders álles wat beweegt direct boven de diertjes gebeurt. Omdat de grootste vijand van wilde cavia’s van boven komt (de roofvogel), worden cavia’s erg schrikachtig hierdoor.
- De meest geschikte en meest voorkomende kooien zijn dunabakken (met doorzichtige plastic bovenkap) en traliekooien (onder plastic, boven tralies). De ondergrond van het hok mag niet uit tralies bestaan, maar uit egaal materiaal (zoals kunststof of hout), omdat tralies de pootjes kunnen beschadigen.

Inrichting

- In het hok kan een nachthuisje staan. Het ligt helemaal aan het baasje of de cavia hier schuw van blijft. Als je ze er regelmatig uithaalt wennen ze vanzelf. Omdat cavia’s prooidieren zijn voelen ze zich veilig in een huisje.
- Een cavia heeft een zwaar etensbakje nodig wat niet om kan klappen.
- Een drinkflesje, liefst met een inhoud van 300 ml of groter.
- Hooi is een primaire levensbehoefte en moet altijd in het hok aanwezig zijn. Dit kan los op de bodem of bv in een hooibal.
- een knaagsteen hoort NIET in een caviakooi thuis. Deze levert verhoogde risico’s op blaasproblemen op. Om aan te knagen bieden takken van wilgenbomen of fruitbomen een uitkomst.
- Speelgoed is niet nodig. Cavia’s spelen niet graag, ze verwonden zich makkelijk aan klein speelgoed.

Eten en drinken

- Het hardvoer bestaat uit voer verrijkt met vitamine C. Bekende merken voor caviakorrel zijn Kasper Faunafoods, Garvo, Teurlings en Hope Farms (deze laatste is het meest verkrijgbaar in dierenwinkels en zeer geschikt). Gemengd voer is bijvoorbeeld van XtraVital, Gerty guinea pig of Evert.
- Aanvullend op het hardvoer heeft een cavia altijd hooi nodig: nooit mag dit ontbreken in de kooi. Vrijwel ieder verkrijgbaar hooi is geschikt. Er bestaat ook kruidenhooi dat gegeven kan worden. Let wel op dat als je terug wilt stappen op normaal (goedkoper) hooi, sommige cavia’s te verwend zijn en er minder van eten.
- Een cavia is gek op groenvoer en dient hier iedere dag wat van te krijgen. Vitamine C rijke groentes als witlof en paprika zijn geschikt. Andere groentes (slechts een greep uit de mogelijkheden) zijn andijvie, komkommer, winterpeen, bospeen (mét loof), spinazie, tomaat, suikermais en peterselie. Goedkoper (maar minder vitamine C rijk) zijn gras en paardenbloembladeren. Koolsoorten mogen wel, maar met mate, omdat hier snel gasvorming door ontstaat.
- Snoepjes (yoghurtdrops, knaagstengels…) zijn overbodig, maar moge met mate gegeven worden.
- Cavia’s drinken na hun eerste 4 weken moedermelk niets anders meer dan schoon water. Gooi hier geen vitamine C druppels in: de vitamine C vervliegt razendnsel en je houdt vies drinkwater over. Geef liever iedere dag een vitamine C tabletje, zoals Roter met citroensmaak en Kruidvat met sinaasappelsmaak (gewoon voor mensen).

Cavia’s

- Mannetjes heten beren, vrouwtjes heten zeugen.
- Een cavia kan tussen de 4 (gemiddeld) en 8 (hoogbejaard) jaar oud worden
- Een normaal gewicht voor een pasgeboren cavia licht tussen de 60 en de 130 gram. Een volwassen zeug weegt gemiddeld tussen de 900 en 1500 gram, een beer tussen de 1000 en 1600 gram. Dit varieert echt enorm per cavia: het gewicht moet gewoon bij het dier passen.
- Cavia’s zijn vanaf 4 weken vruchtbaar (zowel beren als zeugen). Zij zijn dan echter nog véél te jong om al in verwachting te raken. Zeugjes mogen pas gedekt worden rond de 5 maanden met een minimaal gewicht van ca. 700 gram. Ook moeten zij voor hun eerste jaar een nestje gehad hebben, in verband met het verharden van het bekken.
- Cavia’s leven graag in een groep. Wie cavia’s gaat aanschaffen, wordt dan ook geadviseerd altijd minimaal twéé dieren aan te schaffen.
- Een goede combinatie is twee zeugen, twee beren (óf allebei jong, óf één oud en één jong, maar zelden tot nooit twee oude beren die niet eerder samenzaten) of een gecastreerde beer bij een zeug. Meer beren bij 1 of meer zeugen gaat vrijwel altijd fout.

Geslachten

Een duidelijke site met veel voorbeeldfoto’s is http://cavyspirit.com/sexing.htm . Kijk daar als je twijfelt over het geslacht van je cavia.

Gedrag

- Cavia’s staan bekend om hun vrolijke geluid, dat ookwel whiepen genoemd wordt. Een duidelijke engelstalige site waar alle geluiden en betekenissen opstaan is http://www.treenspigs.com/fun/media.html .
- Cavia’s die net gekoppeld zijn vertonen vaak dominantiegedrag. Dit lijkt op het gedrag dat een beer naar een zeug vertoond wanneer hij haar wil berijden. Dit gedrag bestaat voornamelijk uit lange, lage ‘prrrrrrrrts’ laten horen, wiebelen met het achterwerk en het berijden van de andere cavia(‘s). Dit gedrag kan, als uiting van dominantie, óók bij zeugjes voorkomen.
- Zeker beertjes willen soms wel eens ruzie maken en mopperen op elkaar, vooral in het begin of als ze sterk zeugjes ruiken. Beren kun je altijd samen laten zitten totdat er bloed vloeit. Ze kunnen aardig wat verdragen, en een beetje happen is ook niet verkeerd als ze elkaar nog moeten leren kennen, maar als er wondjes ontstaan is het het teken dat dit duo niet samengaat.
- Cavia’s hebben vaak ‘de gekke vijf minuten’, wat ook wel popcornen wordt genoemd. Hierbij rennen ze door het dolle heel rondjes door het hok, waarbij het zaagsel alle kanten op vliegt. Dit is geen gek gedrag, dit is alleen maar een teken dat ze het naar hun zin hebben.
- Cavia’s eten hun eigen keutels. Dit is normaal: in de keutels blijven nuttige voedinsstoffen achter die pas bij een tweede keer opgenomen worden door het lichaam.

Wanneer naar de dierenarts?

Cavia’s zijn kampioen in pijn verbergen. Vaak merk je pas dat ze ziek zijn als ze écht al behoorlijk ziek zijn. Hou afwijkend gedrag nauwlettend in de gaten! Een zieke cavia kan de volgende symptonen hebben:

- Stil in een hoekje zitten, weinig geluid maken, slecht reageren op omgeving.
- De vacht staat omhoog
- Troebele oogjes, vieze neus (verkoudheid)
- Eén oogje vochtig met een blauw waasje (ontsteking, makkelijk te verhelpen met een zalfje)
- De cavia valt af. Altijd belangrijk om in de gaten te houden: afvallen gebeurt NOOIT zonder reden. Tot 20 gram is het niet zorgwekkend, gaat het harder en niet meer omhoog is er vaak een diepliggender probleem.
- De cavia eet niet meer of minder.
- De cavia heeft diarree, stinkende keutels of juist helemaal geen ontlasting meer.
- De cavia piept of kreunt bij het plassen, en/of heeft een rood gekleurd plasje (blaas of nierproblemen)
- De cavia heeft vreemde bultjes of bobbels.
- De huid is droog, schilferig en/of vertoond wondjes (schurft/schimmel)
- Er zitten witte of zwarte stippen in de vacht (luis)

Bij ieder gedrag dat je niet herkent van je cavia is contact met de DA voor ten minste telefonisch overleg geen overbodige luxe.
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_77019746
quote:
Op dinsdag 19 januari 2010 @ 18:25 schreef 4EverBlackEyed het volgende:

[..]



"Roekoe...?"
Zoiets inderdaad!
Ik wist niet dat die beestjes zo'n scala aan verschillende geluiden konden maken

Bij Sjorsje ontdekte ik trouwens iets vaags aan de buitenkant van één van z'n flappers. Een soort klein 'vleesboompje'. Hij lijkt er totaal geen last van te hebben (gelukkig). Kan er gewoon aan zitten en het is ook niet rood of droog ofzo. Ook is hij de vrolijkheid zelve, zoals altijd.
Toch de dierenarts maar even gebeld en a.s. vrijdagochtend ga ik met hem heen. Eens zien wat het is.
"A flower would never force itself to bloom in the cold winter. So why would we?"
- Jonna Jinton
pi_77019925
Ja, dat is wel apart.
Benieuwd wat de dierenarts zegt.

Bij Kookai zit er weleens een soort van eelt op haar pootje wat ik er zo af kan knippen, doet ook geen zeer, maar het ziet er wel raar uit.

Moet over een weekje weer een schurftinjectie voor allemaal halen.
Carmita had een dikke schurftaanval
Dus moesten de anderen ook een prik.
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
  dinsdag 19 januari 2010 @ 18:43:22 #4
93499 Nonneke
-= People Are Strange =-
pi_77020144

zo even een Noddy als tvp

Eerst volgende keer als mn konijn naar de dierenarts mag voor zn tanden mag Noddy gelijk mee om zn ballen daar in te leveren Zou het zo leuk vinden als hij komend voorjaar zonder al te veel problemen gewoon lekker in de groep kan buiten
-= Een ongeluk zit in een klein hoekje... =-
;)
Lekker motor rijjuuuuhh
pi_77020183
quote:
Op dinsdag 19 januari 2010 @ 18:37 schreef 4EverBlackEyed het volgende:
Ja, dat is wel apart.
Benieuwd wat de dierenarts zegt.
Me too. Laat 't wel even weten vrijdag.
quote:
Bij Kookai zit er weleens een soort van eelt op haar pootje wat ik er zo af kan knippen, doet ook geen zeer, maar het ziet er wel raar uit.
Zolang 't geen pijn doet en je weet wat het is idd. Hoop dat mijne net zoiets onschuldigs heeft.
quote:
Moet over een weekje weer een schurftinjectie voor allemaal halen.
Carmita had een dikke schurftaanval
Dus moesten de anderen ook een prik.
Hè jakkes... hoe gaat 't intussen met Carmita? (Die woont nog niet zolang bij je, toch?)
"A flower would never force itself to bloom in the cold winter. So why would we?"
- Jonna Jinton
pi_77020304
quote:
Op dinsdag 19 januari 2010 @ 18:43 schreef Nonneke het volgende:
[afbeelding]
zo even een Noddy als tvp
quote:
Eerst volgende keer als mn konijn naar de dierenarts mag voor zn tanden mag Noddy gelijk mee om zn ballen daar in te leveren Zou het zo leuk vinden als hij komend voorjaar zonder al te veel problemen gewoon lekker in de groep kan buiten
Hoe zit het eigenlijk met de castratie van caafs? Toen ik vorige maand met ze bij de dierenarts was zei de arts dat ik er zws wel verstandig aan zou doen als ik ze over een tijdje zou laten helpen. Ze zijn met z'n tweetjes en allebei jochies, geen zeugjes in de buurt of wat. Alsnog laten doen of niet?
"A flower would never force itself to bloom in the cold winter. So why would we?"
- Jonna Jinton
pi_77020317
Met Carmita gaat het naar omstandigheden goed.
Had begrepen van de opvang dat ze daar 2 maal is geweest, 1x van een kinderboerderij en 1x van een particulier die de aanwezige 21 cavia's niet meer kon onderhouden.
En ze is ook nog gedwangvoederd, al met al best wel een stress situatie.

Ze is nog best schuw, af en toe eet ze uit de hand, maar als ze opknapt van de schurft zal ze wellicht wat tammer worden.
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_77020353
quote:
Op dinsdag 19 januari 2010 18:43 schreef Nonneke het volgende:
[ afbeelding ]
zo even een Noddy als tvp
Noddy, wat een leuke naam.
Is dat niet van een kinderserie, oid?
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
  dinsdag 19 januari 2010 @ 18:53:12 #9
93499 Nonneke
-= People Are Strange =-
pi_77020540
quote:
Op dinsdag 19 januari 2010 18:47 schreef Natalie het volgende:

[..]


[..]

Hoe zit het eigenlijk met de castratie van caafs? Toen ik vorige maand met ze bij de dierenarts was zei de arts dat ik er zws wel verstandig aan zou doen als ik ze over een tijdje zou laten helpen. Ze zijn met z'n tweetjes en allebei jochies, geen zeugjes in de buurt of wat. Alsnog laten doen of niet?
Hm ik laat hem helpen omdat ik buiten (inmiddels een heel klein ) groepje heb zitten met oa een hoogbejaarde dame en een dame op leeftijd, en ik absoluut niet zit te wachten op babycavias aangezien ik er dan toch geen afscheid van kan nemen
Hoe dat zit bij 2 beertjes weet ik eigenlijk niet zo goed, daar kan Zoeper je vast meer over vertellen
-= Een ongeluk zit in een klein hoekje... =-
;)
Lekker motor rijjuuuuhh
pi_77020584
quote:
Op dinsdag 19 januari 2010 @ 18:47 schreef 4EverBlackEyed het volgende:
Met Carmita gaat het naar omstandigheden goed.
Had begrepen van de opvang dat ze daar 2 maal is geweest, 1x van een kinderboerderij en 1x van een particulier die de aanwezige 21 cavia's niet meer kon onderhouden.
En ze is ook nog gedwangvoederd, al met al best wel een stress situatie.

Ze is nog best schuw, af en toe eet ze uit de hand, maar als ze opknapt van de schurft zal ze wellicht wat tammer worden.
Arm beestje.. tot twee maal in de opvang? Zo sneu. Als al met al idd wel een hoop stress zijn geweest in haar leventje tot nu toe. Weet je hoe oud ze is?
Hoop dat ze snel wat tammer wordt en ook echt wat kan genieten. Uit de hand eten is iig positief
"A flower would never force itself to bloom in the cold winter. So why would we?"
- Jonna Jinton
pi_77020649
quote:
Op dinsdag 19 januari 2010 @ 18:53 schreef Nonneke het volgende:

[..]

Hm ik laat hem helpen omdat ik buiten (inmiddels een heel klein ) groepje heb zitten met oa een hoogbejaarde dame en een dame op leeftijd, en ik absoluut niet zit te wachten op babycavias aangezien ik er dan toch geen afscheid van kan nemen
Hoe dat zit bij 2 beertjes weet ik eigenlijk niet zo goed, daar kan Zoeper je vast meer over vertellen
Dan wacht ik geduldig op Zoeper

(Ik zal trouwens eens wat foto's van mijn jongens online zetten )
"A flower would never force itself to bloom in the cold winter. So why would we?"
- Jonna Jinton
  dinsdag 19 januari 2010 @ 19:00:08 #12
93499 Nonneke
-= People Are Strange =-
pi_77020873
quote:
Op dinsdag 19 januari 2010 18:48 schreef 4EverBlackEyed het volgende:

[..]

Noddy, wat een leuke naam.
Is dat niet van een kinderserie, oid?
Die met dat blauwe mutsje op
Hij heette Pinkie toen hij hier kwam maar dat was iet wat ongemakkelijk met kat Stinkie die hier al rondliep die ik ook vaak riep/roep met Stinkiedepinkieeeee dus die snapte er geen hol meer van
-= Een ongeluk zit in een klein hoekje... =-
;)
Lekker motor rijjuuuuhh
pi_77020970
quote:
Op dinsdag 19 januari 2010 18:54 schreef Natalie het volgende:

[..]

Arm beestje.. tot twee maal in de opvang? Zo sneu. Als al met al idd wel een hoop stress zijn geweest in haar leventje tot nu toe. Weet je hoe oud ze is?
Hoop dat ze snel wat tammer wordt en ook echt wat kan genieten. Uit de hand eten is iig positief
Ja, ik vond het ook een heftige geschiedenis voor een caafje van 8 maanden.

Nou ja, iig mag ze hier oud worden en hopelijk wordt ze dat..
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_77021485
Whiepje
pi_77022651
Daar zijn ze dan: mijn jochies


Zwart-bont = Hummer
Choco-buff-wit = Sjors
Beide US Teddy's

Volgens mij zijn ze momenteel 'in strijd' om de dominantie. Ze zitten naar elkaar te 'roekoe-en', draaien met hun achterwerk (?) en sluipen om elkaar heen e.d. Zonet zie ik ons 'sulletje' Hummer Sjors aanvallen. Hopelijk is de rust snel terug

[ Bericht 35% gewijzigd door Celestien op 19-01-2010 20:09:33 ]
"A flower would never force itself to bloom in the cold winter. So why would we?"
- Jonna Jinton
  dinsdag 19 januari 2010 @ 19:40:23 #16
85632 NijntjesUk
Nijntje is 'n uk..
pi_77022841
Fozzy was vanmiddag weer de pineut.. hij moest in bad
Hij vond t deze keer wel lekker, geloof ik. Water was lekker warm en ik mocht m zelfs 2 keer wassen!!
Daarna was ie knock-out bij mn moeder op schoot, kon ik tenminste zn bak verschonen en hij lekker warm opgerold in een handdoek opdrogen..
pi_77023390
Edit: kssst.

[ Bericht 49% gewijzigd door Snakey op 19-01-2010 20:03:15 ]
pi_77025680
Jullie gaan ineens hard! tvp
I had a signature once. It was awful.
pi_77025875
quote:
Op dinsdag 19 januari 2010 18:47 schreef Natalie het volgende:

[..]


[..]

Hoe zit het eigenlijk met de castratie van caafs? Toen ik vorige maand met ze bij de dierenarts was zei de arts dat ik er zws wel verstandig aan zou doen als ik ze over een tijdje zou laten helpen. Ze zijn met z'n tweetjes en allebei jochies, geen zeugjes in de buurt of wat. Alsnog laten doen of niet?
Waarom zou je??? Twee beren gewoon lekker mannelijk bij elkaar laten zitten, een extra onnodig dierenarts bezoekje met castratie geeft ze een vreemd geurtje en vergroot de kans dat ze ruzie gaan maken..... Een castratie bij cavia's heeft echt als enige doel om veilig bij zeugen te kunnen, er verandert niets in gedrag of gezondheid.
I had a signature once. It was awful.
  dinsdag 19 januari 2010 @ 21:52:20 #20
67888 Spunks
zo niet, dan toch
pi_77029867
Zoeper, gecondoleerd, wat naar
pi_77042272
Ik heb nog even een vraag, ik knip zelf de nagels van mijn cavia. Alleen de laatste tijd geeft hij niet meer mee als ze geknipt moeten worden, hij wordt helemaal wild trekt zijn pootjes weg en probeert mij te bijten. Kan dat ouderdom zijn of is er iets anders mis?
Haters gonna hate.
  Moderator woensdag 20 januari 2010 @ 09:46:53 #23
155227 crew  Guppy
dus
pi_77042378
Ik zal binnenkort ook eens nieuwe foto's van mijn heren maken.

Trouwens, ik kwam gisteren thuis en toen hadden ze een dikke party gehad. Er lag van alles naast het hok: hooi, hemparade en voer Monsters...
[b]Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende:[/b] Kusje voor jou. :) :@ :*
pi_77043154
Hier nog een paar van Hammie

Met zijn speeltje


Dikke kont


Haters gonna hate.
pi_77044116
quote:
Op woensdag 20 januari 2010 09:40 schreef CyclingGirl het volgende:
Ik heb nog even een vraag, ik knip zelf de nagels van mijn cavia. Alleen de laatste tijd geeft hij niet meer mee als ze geknipt moeten worden, hij wordt helemaal wild trekt zijn pootjes weg en probeert mij te bijten. Kan dat ouderdom zijn of is er iets anders mis?
Heb je wel eens goed raak geknipt? (Hoef je je niet voor te schamen, gebeurt ons allemaal hoor) Sommige caafs worden daar ineens angstig van. Verder kun je eens kijken hoe de voetzooltjes eruit zien, misschien zijn die pijnlijk?
I had a signature once. It was awful.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')