Ja, zo proberen we het op zich ook al, maar toch komen we weleens in de knel. Mijn meisje is niet zo'n rijst-eter en hoeveel pasta of couscous kun je verder aan?quote:Op vrijdag 11 december 2009 10:30 schreef Dr_Frickin_Evil het volgende:
Als je toch nederlands wil eten, eet er dan vlees bij. De andere helft van de week kun je dan misschien iets anders kiezen, rijst met roerbakgroente bijv., hoef je ook niet van de schrale groenteburgers te eten, het smaakt prima, en je krijgt de benodigde voedingsstoffen uit vlees al voldoende binnen, heb je geen vleesvervanger voor nodig.
... recept?quote:Op vrijdag 11 december 2009 10:32 schreef Knutknuttsson het volgende:
zelfgemaakte notenburger
Nee, dát weet ik. En zoals gezegd, als we een eenpanshap eten doen we het meestal niet. Maar voor de gevallen dat je groente en aardappels eet... soms wil je er dan toch nog iets bij, voor de lekker. Of het idee.quote:Op vrijdag 11 december 2009 10:33 schreef OldJeller het volgende:
[..]
Stel je eet één à twee keer per week vlees, dan krijg je nog steeds genoeg voedingsstoffen die je uit vlees haalt binnen, hoeft niet dagelijks te zijn.
Ik had z'n reactie niet goed gelezen, en m'n post dus ook snel weggegooid (doch te laat).quote:Op vrijdag 11 december 2009 10:35 schreef Verbal het volgende:
[..]
Nee, dát weet ik. En zoals gezegd, als we een eenpanshap eten doen we het meestal niet. Maar voor de gevallen dat je groente en aardappels eet... soms wil je er dan toch nog iets bij, voor de lekker. Of het idee.
Maarreh, die notenburger klinkt al fijn. Meer van dat soort tips?
V.
Er zwerven heel veel recepten voor notenburgers op het net, maar wij maken hem zo...quote:
Hoe zit dat eigenlijk met de benodigde voedingsstoffen? Je mist wel aardig wat eiwitten en vitamine B12 enzo toch? Vangt een vleesvervanger dat goed op? Opeens stoppen met vlees eten lijkt mij op termijn zo slecht voor je gezondheid, als je niet goed oplet. Ik weet dat het prima te doen is als je echt aandacht besteed aan het gevarieerd eten en de schijf van vijf etc. Maar heb je daar altijd tijd voor?quote:Op vrijdag 11 december 2009 10:42 schreef OldJeller het volgende:
[..]
Ik had z'n reactie niet goed gelezen, en m'n post dus ook snel weggegooid (doch te laat).
Mijn ervaring is dat die vleesvervangers (die ik ooit tegen ben gekomen) niet echt een geheel toevoegende waarde hebben. Je wilt er inderdaad iets bij hebben naast de groente en aardappels, maar zo'n vleesvervanger is vaak, zoals je al zei, gewoon groente met paneermeel.
Ben benieuwd of zo'n notenburger iets is.
Volgens mij - maar dat weet ik niet zeker, zou ik moeten opzoeken - zal je niets missen als je bv alleen in het weekend vlees eet, en de rest van de week niet. Maar misschien zijn er hier users die zich hierover meer hebben ingelezen.quote:Op vrijdag 11 december 2009 10:48 schreef Conversatie het volgende:
[..]
Hoe zit dat eigenlijk met de benodigde voedingsstoffen? Je mist wel aardig wat eiwitten en vitamine B12 enzo toch? Vangt een vleesvervanger dat goed op? Opeens stoppen met vlees eten lijkt mij op termijn zo slecht voor je gezondheid, als je niet goed oplet.
Op zich niet, ware het niet dat vis in principe erger is dan biovlees. Daar moeten wij zelf nog uit zien te komen, want we zijn er dol op.quote:
Oke, ik ben namelijk flink aan het minderen met het eten van vlees, maar dit is toch wel een punt van aandacht waar ik te weinig van weet.quote:Op vrijdag 11 december 2009 10:49 schreef OldJeller het volgende:
[..]
Volgens mij - maar dat weet ik niet zeker, zou ik moeten opzoeken - zal je niets missen als je bv alleen in het weekend vlees eet, en de rest van de week niet. Maar misschien zijn er hier users die zich hierover meer hebben ingelezen.
Ik heb begrepen dat eens in de twee weken al ruim voldoende is.quote:Op vrijdag 11 december 2009 10:49 schreef OldJeller het volgende:
[..]
Volgens mij - maar dat weet ik niet zeker, zou ik moeten opzoeken - zal je niets missen als je bv alleen in het weekend vlees eet, en de rest van de week niet. Maar misschien zijn er hier users die zich hierover meer hebben ingelezen.
Zelf weten, maar dan zou ik zo snel mogelijk afstappen van het 3 items op een bord idee. De enige meerwaarde die dat heeft is die van een mooi stuk vlees en een mooie jus. Een mooi lapje vleesvervanger bestaat niet, en vegetarische jus is niks. Tofu of zo is op zich ook niks, het is een goede drager voor kruiden, maar dan dus in dobbelsteentjes door het een of ander.quote:Op vrijdag 11 december 2009 12:36 schreef Verbal het volgende:
...omdat ik onder andere langzaam wil toegroeien naar geheel vegetarisch. Althans, dat is het plan.
V.
Die staat bij ons in de boekenkast, laatst voor m'n vriendin gekocht (de nederlandse uitgave althans)quote:Op vrijdag 11 december 2009 12:47 schreef ColdFeet het volgende:
...
The Vegeterranean staat ook nog op mijn verlanglijst. Schijnt erg goed te zijn.
Ja, dus niet he?quote:
Wat een onzin, de fok en slachtmethoden van biologisch vlees zijn erg streng.quote:Op vrijdag 11 december 2009 14:45 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Ja, dus niet he?
Biologisch is alleen maar een keurmerk voor wat de beesten te eten gekregen hebben. Meer niet. Ze kunnen nog net zo ongelukkig gefokt worden als niet-biologische beesten. En dus kan wild per definitie niet biologisch zijn, want je weet niet wat dat beest allemaal gegeten heeft. Zo zijn kippen die vrij rond een huis lopen vaak meer besmet met allerlei giftige stoffen dan de kippen die gecontroleerd gefokt worden in hallen.
Wat robin zegt klopt. Was een tijdje terug nog een schandaal over dat kip in de wei eieren veel meer dioxines bevatten dan legbatterij eieren.quote:Op vrijdag 11 december 2009 14:51 schreef Ascendancy het volgende:
[..]
Wat een onzin, de fok en slachtmethoden van biologisch vlees zijn erg streng.
Ja. En dat die dieren ook een beter leven hebben is ook een fabeltje Of dat de bio-industrie slecht zou zijn voor het milieu. Allemaal gelul.quote:Op vrijdag 11 december 2009 14:57 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wat robin zegt klopt. Was een tijdje terug nog een schandaal over dat kip in de wei eieren veel meer dioxines bevatten dan legbatterij eieren.
Ook het waanidee dat biologische voeding gezonder zou zijn is onzinnig.
Ik ben daarin ook niet de moeilijkste, maar mijn geliefde komt uit een standaard drie-delen-gezin en moet nog effe omschakelen. Ikzelf ben dol op allerlei Aziatisch, zij vindt er geen kont aan.quote:Op vrijdag 11 december 2009 12:43 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Zelf weten, maar dan zou ik zo snel mogelijk afstappen van het 3 items op een bord idee. De enige meerwaarde die dat heeft is die van een mooi stuk vlees en een mooie jus. Een mooi lapje vleesvervanger bestaat niet, en vegetarische jus is niks. Tofu of zo is op zich ook niks, het is een goede drager voor kruiden, maar dan dus in dobbelsteentjes door het een of ander.
Kijk maar eens naar traditioneel vegetarische keukens, ik ben er niet zo in thuis, maar de Srilankaanse schijnt daarin uit te blinken. Lijkt me sterk dat die een koolhydraten, groente en een vet/eiwitunit gescheiden op het bord leggen. Dat is typisch voor een maaltijd met een lap vlees.
Heb je door dat je geheel niet reageert op wat ik post, maar dat je zelf een en ander brult wat niets met mijn post te maken heeft, en dat vervolgens ontkracht?quote:Op vrijdag 11 december 2009 15:42 schreef Verbal het volgende:
[..]
Ja. En dat die dieren ook een beter leven hebben is ook een fabeltje Of dat de bio-industrie slecht zou zijn voor het milieu. Allemaal gelul.
Waarom zouden we proberen dieren iets beter te behandelen, als het maar goedkoop is
Ziektes en pandemieën die versterkt zo niet veroorzaakt worden door intensieve veeteelt? Allemaal gelul, joh. Allemaal een complot om ons van ons idioot goedkope slechte stukje vlees af te houden.
V.
Nee.quote:Op vrijdag 11 december 2009 16:31 schreef Pietverdriet het volgende:
edit
[..]
Heb je door dat je geheel niet reageert op wat ik post, maar dat je zelf een en ander brult wat niets met mijn post te maken heeft, en dat vervolgens ontkracht?
Waarom loop je je eigen topic nu te verknallen?quote:
Omdat ideologisch gemotiveerde eters een hogere kennis bezitten die elk feit zoals wij dat kennen uitdaagt.quote:Op vrijdag 11 december 2009 17:30 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Waarom loop je je eigen topic nu te verknallen?
Prachtig boek, maar je moet wel van kaas houden .quote:Op vrijdag 11 december 2009 12:47 schreef ColdFeet het volgende:
The Vegeterranean staat ook nog op mijn verlanglijst. Schijnt erg goed te zijn.
Hoor je mij iets over de gezondheid van de voeding zeggen?quote:Op vrijdag 11 december 2009 14:57 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wat robin zegt klopt. Was een tijdje terug nog een schandaal over dat kip in de wei eieren veel meer dioxines bevatten dan legbatterij eieren.
Ook het waanidee dat biologische voeding gezonder zou zijn is onzinnig.
Niet mijn bedoeling. En sorry dat ik fel reageer, maar toen ik dit topic opende en het woord biologisch typte begon ik mentaal al af te tellen tot het moment dat jij hier iets negatiefs zou komen zeggen (serieus).quote:Op vrijdag 11 december 2009 17:30 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Waarom loop je je eigen topic nu te verknallen?
Dan heb jij heeeeeeel andere info dan ik.quote:Op vrijdag 11 december 2009 17:14 schreef RobinOok het volgende:
Ik zou graag vlees kopen van dieren die het beter hebben gehad, alleen is er daar nog geen echt keurmerk voor.
Wederom, heeel andere info dan ik (al is dat medicijngebruik ook een belangrijke factor, helemaal als je zelf beweert dat biologisch eten minder gezond is.).quote:Nogmaals, biologisch zegt alleen iets over het voer dat ze gegeten hebben. En misscchien de medicijnen die wel of niet gebruikt zijn.
Het vervoer en de hoeveelheid stressfactoren zijn anders.quote:Geslacht worden ze gewoon op dezelfde manier hoor, in dezelfde slachterijen.
Je mag het natuurlijk in het belachelijke trekken (en dat spreekt meteen weer je eigen claim tegen dat jij graag ook dieren zou eten die beter behandeld zijn. Als je dit soort 'humor' hanteert kun je mij niet overtuigen dat het je een reet interesseert. Het gaat erom dat die beesten een fatsoenlijk leven hebben gehad, of in ieder geval een stuk beter leven dan de 'intensieve veehouderij'-slachtoffers.quote:Maar snap niet wat daar nou weer mis mee zou zijn trouwens Denk je dat biologische varkens geeuthaniseerd worden of zo? Dat de boer en familie er gezellig in de stal om heen komen staan om afscheid te nemen en 'm een spuitje te geven?
Heb ik uitgelegd.quote:Op vrijdag 11 december 2009 17:12 schreef Erosjuhhh het volgende:
imo, waarom zou je vleesvervangers willen?
Bedankt voor de oprechte tipquote:Je moet gerechten gaan maken die er niks mee te maken hebben, lekkere vegetarische bonenschotel ofzo.
Neem van die hele grote witte bonen. zet ze in een pot met kruiden en andere groentes op t vuur voor een x aantal uur. Maak brood met groentes erin (of vul het ermee)
Ik ben geen vader, maar dan nog: slecht gelezen en ongeïnformeerd.quote:Wil je een beetje goede vader zijn voor je kinderen doe je ze dit niet aan en voer je ze gewoon vlees.
Eens, maar wat pointers kunnen geen kwaad. Als dit antwoord op elke vraag op FOK! wordt gegeven, kan het forum wel opdoeken.quote:Anders moet je creatief zijn.
Ook zo.quote:mVg
Nope, maar daar kan wat aan gedaan worden (ws over een paar maanden als we verhuisd zijn naar een huis met een beduidend grotere keukenquote:
No problemo Maar misschien wel voor TS, dan.quote:Op zaterdag 12 december 2009 02:08 schreef vaagsel het volgende:
[..]
Prachtig boek, maar je moet wel van kaas houden .
Okayquote:Op zaterdag 12 december 2009 08:10 schreef Verbal het volgende:
[..]
Niet mijn bedoeling. En sorry dat ik fel reageer, maar toen ik dit topic opende en het woord biologisch typte begon ik mentaal al af te tellen tot het moment dat jij hier iets negatiefs zou komen zeggen (serieus).
Maar goed. Bygones dan maar.
V.
Whehehe, weet ik, maar ik kan nu mijn pannen al niet goed kwijt. Vandaar. Ik wil ook nog een broodrooster en een ander koffie-apparaat en dat wacht ook tot na de verhuizingquote:Op zaterdag 12 december 2009 11:00 schreef Dandilion het volgende:
Om te koken met een tajine heb je toch geen grotere keuken nodig? Gewoon op het gas kan dat ding toch?
:-S
Ik ben dol op kaas, maar ik merk dat het heel erg snel de spuigaten uitloopt en voor je het weet ben je knettervet. Vandaar.quote:Op zaterdag 12 december 2009 11:40 schreef mjan het volgende:
Lust je geen kaas of wil je liever geen zuivel eten uit principiële overwegingen?
Okee. Wat is precies jouw probleem met de Groene Weg, dan, want wat wat jij hier vertelt komt me niet bekend voo? Ik heb mij door onze slager laten uitleggen wat en hoe en een en ander is ook merkbaar aan de kwaliteit van het (varkens)vlees. Dat is juíst vettig, net als de ham. Mij eigenlijk te vettig, want ik houd niet zo van die randen (maar mijn vrouw wel, dus dat lost zich op ). Sterker nog, die slager van ons was knetterprincipieel daarin (en als hij niet dood zou zijn zou hij dat nog steeds zijn), dus ik vind het moeilijk te geloven dat hij deel zou hebben uitgemaakt van een sjoemelschema.quote:Op zaterdag 12 december 2009 12:04 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Okay
even voor alle duidelijkheid, ik ben ook blij als mijn eten gewoon lekker in de wei kan lopen. Daarom koop ik ook lamsvlees, wat lekker in de wei loopt, maar gewoon bij de turk, omdat ik niet in de groene weg slager geloof. Dat ie gewonen medicamenten krijgt en niet esotherische onzin vind ik alleen maar goed. Kunsmest wordt op lammerweiden sowieso niet gebruikt.
Varkensvlees heb ik altijd moeite mee gehad, ik kon vrijwel nergens meer goed varkensvlees kopen, allemaal mager modevlees, ook bij de groene weg. Heb nu echter een paar handelaren gevonden bij mij in de buurt die Iivar verkopen, www.livar.nl scharrelvarkens die echt mogen modderwoelen en bovendie nog echt dik mogen worden.
Ik betaal graag meer voor beter vlees, maar dan moet het vlees ook beter zijn, en niet alleen maar een verhaal zijn en dan net zo mager en jong geslacht als elders.
Rundvlees koop ik voornamelijk bij een bevriende horecaslager, die zelf (gedeeltelijk) zijn beesten uitzoekt en slacht. Hij is eigenlijk de enige die me gemarmerd vlees kan bezorgen. Aan het vet in het vlees zie je overginds al een hoop, is het geel dan is het beest gevoerd met mais en waarschijnlijk op stal gehouden, ook in de zomer. Is het vlees er mager is het beest jong geslacht, het heeft nog geen tijd gehad dikker te worden. Wit vet en doorregen vlees is een goede indicatie dat het beest in de wei heeft gestaan en gras gegeten, niet al te jong is, en veel energie heeft kunnen steken in het aanleggen van een vetvoorraad, melkvee steekt veel energie in het maken van melk.
Dit zijn indicaties trouwens.
Ik koop ook graag bij boeren, is echter een beetje probleem dat veel boeren die vlees verkopen ten eerste Limousin houden, en deze koeien zijn volgens mij chronisch bloedarmoede beesten, want het vlees is veel te licht van kleur. Nota Bene, hoe donkerder het vlees, hoe meer het doorbloed is, hoe meer het beest bewogen heeft. Waarom is echt wild als ree bijna zwart zo donker paars is.
Eieren eet ik eigenlijk alleen maar van eigen kippen, die zijn ten eerste dagvers, en smaken veel beter,
Mijn probleem met de groene weg slagers die ik ken, dat die mager tot broodmager vlees hebben, zowel rund als varken. Ten eerste is dat smakeloos, ten tweede jong geslachtquote:Op zaterdag 12 december 2009 14:09 schreef Verbal het volgende:
[..]
Okaa. Wat is precies jouw probleem met de Groene Weg, dan? Want ik heb mij door onze slager laten uitleggen wat en hoe, en dat was wat jij hier vertelt. Ook merkbaar aan de kwaliteit van het (varkens)vlees. Dat is juíst vettig, net als de ham. Mij eigenlijk te vettig, want ik houd niet zo van die randen (maar mijn vrouw wel, dus dat lost zich op ). Sterker nog, die slager van ons was knetterprincipieel daarin (en als hij niet dood zou zijn zou hij dat nog steeds zijn), dus ik vind het moeilijk te geloven dat hij deel zou hebben uitgemaakt van een sjoemelschema.
V.
Bij de Xenos willen ze nog wel eens staan. Erg geschikt om stoofpotjes in klaar te makenquote:Op zaterdag 12 december 2009 08:20 schreef Verbal het volgende:
[..]
Nope, maar daar kan wat aan gedaan worden (ws over een paar maanden als we verhuisd zijn naar een huis met een beduidend grotere keuken
Dus kom maar met tips.
V.
De keurmerken zeggen weldegelijk een hoop over de leefomstandigheden, medicijngebruik, lichamelijke ingrepen die toegestaan zijn etc.quote:Op vrijdag 11 december 2009 17:14 schreef RobinOok het volgende:
Ik zou graag vlees kopen van dieren die het beter hebben gehad, alleen is er daar nog geen echt keurmerk voor. Nogmaals, biologisch zegt alleen iets over het voer dat ze gegeten hebben. En misscchien de medicijnen die wel of niet gebruikt zijn. Geslacht worden ze gewoon op dezelfde manier hoor, in dezelfde slachterijen. Maar snap niet wat daar nou weer mis mee zou zijn trouwens. Denk je dat biologische varkens geeuthaniseerd worden of zo? Dat de boer en familie er gezellig in de stal om heen komen staan om afscheid te nemen en 'm een spuitje te geven?
Ziet er allemaal fantastisch lekker uit, maar wel hele bewerrkelijke recepten.quote:Op vrijdag 11 december 2009 12:47 schreef ColdFeet het volgende:
Of verdiep je in de Indiase keuken
The Vegeterranean staat ook nog op mijn verlanglijst. Schijnt erg goed te zijn.
Ik zou een tajine bij een Marokaanse winkel kopen, of mee laten brengen uit Marokko of ander land.quote:Op zaterdag 12 december 2009 16:43 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Bij de Xenos willen ze nog wel eens staan. Erg geschikt om stoofpotjes in klaar te maken
Ik heb geen hekel aan koken Of is het echt ondoenlijk?quote:Op zaterdag 12 december 2009 18:07 schreef LoudGirl het volgende:
[..]
Ziet er allemaal fantastisch lekker uit, maar wel hele bewerrkelijke recepten.
Niets is ondoenlijk, maar het is niet voor doordeweekse dagen, zeg maar. Je kunt altijd de garnering weglaten of maar één onderdeel van een samengesteld gerecht maken. Wel veel nieuwe ideeën!quote:Op zaterdag 12 december 2009 19:28 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
Ik heb geen hekel aan koken Of is het echt ondoenlijk?
Daar worden je gerechten echt niet beter van, het is en blijft een pot van klei.quote:Op zaterdag 12 december 2009 18:45 schreef Dandilion het volgende:
[..]
Ik zou een tajine bij een Marokaanse winkel kopen, of mee laten brengen uit Marokko of ander land.
Nou..quote:Op zondag 13 december 2009 06:27 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Daar worden je gerechten echt niet beter van, het is en blijft een pot van klei.
Staat inderdaad veel info en mensen op het forum zijn altijd wel behulpzaam een denken met je mee.quote:
Het is wel een lastige vraag die je stelt, want als vegetariër stap je vrij snel af van aardappelen, 'vlees', groenten omdat het inderdaad weinig variatie biedt en saai is. Als je toch wilt vasthouden aan een stukje vleesvervanger op je bord, dan zou ik eens gaan experimenteren met zelfgemaakte (bonen)burgers. Daar kun je nog best wat variatie mee creeëren door verschillende kruiden/bonen/groenten/sojaspul/kaas te gebruiken. Hier heb je alvast een voorbeeldje:quote:Op vrijdag 11 december 2009 10:18 schreef Verbal het volgende:
Dus ik ben op zoek naar zelfmaak-alternatieven, die los staan van eenpans- of roerbakgerechten. Voor als je gewoon dom Hollands aardappelen, groente en vleesvervanger wilt hebben.
Het liefst zonder kaas, eieren of room, want dat komt me nu al de neus uit.
V.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |