abonnement Unibet Coolblue
  zondag 15 november 2009 @ 21:13:10 #1
128548 pavv
The computer says NO
pi_74727924
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #15 Dramming Time!


Welkom in het centrale whisky-topic, met daarin ruimte voor alles voor en over whisky en whiskey.





De voorgaande delen:
[CENTRAAL] Whisk(e)y Topic #1
[Centraal] Whisk(e)y Topic #2
[Centraal] Whisk(e)y Topic #3 - Slainte!
[Centraal] Whisk(e)y Topic #4 - Turf en hout
[Centraal] Whisky/Whiskey topic #5 - Uisge beatha
[Centraal] Whisky/Whiskey topic #6 - An òl thu uisge?
[Centraal] Whisky / Whiskey Topic #7 - Uisgebaugh-baul
[Centraal] Whisky / Whiskey Topic #8 - Loch Goo
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #9 Sherrybom & Peatmonster
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #10 van Speyside tot Islay
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #11 Whisky a Go Go
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #12 Liefst zonder IJS
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic#13 Alleen voor baardmannen?
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic#14 in heel veel smaken!


  • Wat is whisky?
    Whisky is een destillaat, dat wordt gestookt van granen; voornamelijk gerst, tarwe, rogge, en maïs. Hiertoe wordt uit de granen door middel van een speciaal proces, vergelijkbaar met het brouwen van bier, suiker onttrokken dat vervolgens vergist en gedestilleerd wordt in koperen destilleerketels. Daarna wordt het enige jaren op eikenhouten vaten gelegd om te rijpen.

    De meeste whiskies worden gemaakt van meerdere soorten graan, die apart verwerkt worden en later weer bij elkaar gemengd. Dit noemt men blended whiskies. Voorbeelden die je vaak tegenkomt zijn Johnny Walker Red en Black Label, Vat69, Teachers, Famous Grouse, etc.

    Andere whiskies worden van slechts één graansoort gestookt. Als die ene graansoort (gemoute) gerst is, dan heet het resultaat een single malt whisky. Is dat rogge, dan wordt het een straight rye whisky. De eerste zie je vaak uit Schotland (en soms uit Ierland), de laatste meestal uit de USA. Als zo'n whisky nu ook nog eens getapt wordt uit één vat, dan wordt het een single cask whisky genoemd.

    De meeste whiskies die je gewoon koopt zijn dranken met een alcoholpercentage tussen de 40% en 46%; dat noemt men drinksterkte. Soms worden whiskies verkocht op hogere alcoholpercentages, zoals ze uit het vat vandaan komen. Dit noemt men dan vatsterkte, of cask strength whisky. Men kan er voor kiezen om de whisky op vatsterkte door er een beetje (bron)water aan toe te voegen iets soepeler drinkbaar te maken, dit is echter niet noodzakelijk.

  • Waar haal ik whisky?
    De betere whisky vinden wij onder andere bij:

  • Ton Overmars slijterij te Amsterdam
  • Van Wees slijterij te Amersfoort
  • Van Zuylen slijterij te Loosduinen
  • Slijter Zonneveld te Maassluis
  • Whiskykoning te Den Bosch
  • Versailles te Nijmegen


    of zo lang de Britse Pond weinig waard is:

  • The Whisky Exchange in de UK
  • Royal Mile Whisky in de UK


    Bij de meeste van bovenstaande winkels is het ook mogelijk om online te bestellen zodat je voor een nieuwe of bijzondere whisky niet eens de deur uit hoeft


  • En wat als ik nog vragen heb?
    Post de vraag in dit topic

    Voor wie het weten wil: Hoe een whisky uiteindelijk smaakt is voor een groot (zo niet het grootste) deel afhankelijk van het vat waarin het bewaard is geweest. Tegenwoordig wordt de meeste Schotse whisky gerijpt in vaten die daarvoor in Amerika hebben gediend om bourbon in te laten rijpen. Vroeger werd er veel vaker whisky gerijpt in ex-sherryvaten. Vaak wordt er gezocht naar de beste mix van bourbonvat-whisky en sherryvat-whisky om een bepaald karakter te creëren voor een bepaalde botteling. Er zijn ook variëteiten die exclusief van bourbonvaten komen (veel Glenmorangies bijvoorbeeld) en sommige fabrikanten hebben echte 100% sherryvat-whiskies in het assortiment (veel Macallan, Glenfarclas en Aberlour).

    vele honderden verschillende smaken?

    Zeker!


    Zó veel variatie met een soort drank? Veel meer verschillende smaken dan elke andere alcoholische drank die ik ken. zachte whisky, scherpe whisky, rokerige whisky, zoete whisky, medicinale whisky, frisse whisky, romige whisky, noem het maar op. Dus laat u door één slechte eerste ervaring niet uit het veld slaan. Helaas zitten er zeker bij de voordeligere flessen whisky ( onder de 30 euro) verhoudingsgewijs veel slechtere soorten. tussen. Probeer daarna gewoon eens een andere of haal bij de betere slijter een paar mini-flesjes (5cl) van enkele Single Malt Whiskies....en vergelijk die eens. u zult versteld staan van de varieteit.

    Slechte whisky is natuurlijk beter te haggelen met flink veel ijs/water/cola



    Dramming?

    Whisky drink je doorgaans uit een glas (toch?) In de diverse landen gelden er in de horeca verschillende regels over de hoeveelheid te schenken alcohol in een glas. In Nederland lijkt de standaard op 35ml te zitten voor een glaasje whisky. In de beter gesorteerde whiskybars kun je er ook voor kiezen om een halve hoeveelheid ( ± 2cl) aan te schaffen zodat je makkelijker meer smaken kunt vergelijken of proberen zonder dat je te snel onder invloed of blut raakt.
    Een dram is echter een willekeurige hoeveelheid whisky die je inschenkt. De ene keer kies je er voor om een ruime hoeveelheid in te schenken zodat je de hele avond aan een glas kunt nippen. een andere keer neem je juist kleinere beetjes, of halve drams zodat je meerdere soorten kunt proberen.



    Drink verstandig, drink met maten


    ----Het leven is te kort om slechte whisky te drinken!----
  • pi_74728863
    quote:
    Op zondag 15 november 2009 21:29 schreef IbeBen het volgende:
    Tvp
    "Those unforgettable days, for them I live"
      Moderator zondag 15 november 2009 @ 21:35:55 #4
    45833 crew  Fogel
    pi_74729172
    In het vorige topic stond de tip dat je flessen waar nog maar ongeveer 1/4e in zit zo snel mogelijk op moet drinken... maar zijn flessen die (bv) nog ruim meer dan halfvol zijn onbeperkt houdbaar?

    En kan whisky ook een kurksmaak krijgen zoals met wijn voorkomt?
    I'm surrounded by morons!
    TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
    TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
    TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
      zondag 15 november 2009 @ 21:42:49 #5
    165164 Tha_Bartman
    And so it goes.
    pi_74729553
    tvp
    Rich Hall:Everybody says that the wheel is the greatest invention ever but i think it was the 2nd wheel.... have you ever seen a guy on a unicycle, what an asshole." _O_
    pi_74730544
    tvp
      zondag 15 november 2009 @ 22:18:17 #7
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_74731626
    quote:
    Op zondag 15 november 2009 21:35 schreef Fogel het volgende:
    In het vorige topic stond de tip dat je flessen waar nog maar ongeveer 1/4e in zit zo snel mogelijk op moet drinken... maar zijn flessen die (bv) nog ruim meer dan halfvol zijn onbeperkt houdbaar?

    En kan whisky ook een kurksmaak krijgen zoals met wijn voorkomt?
    Ja dat schreef MadMaster in de vorige draad....Ik deel zijn mening dat het raadzaam is om het laatste beetje of snel (= binnnen afzienbare tijd, niet in 5 minuten ) op te drinken, of over te schenken in een kleinere fles, zodat er verhoudingsgewijs weer minder lucht in de fles zit.

    Onbeperkt houdbaar is misschien wat overdreven, maar een goed gevulde fles is zeker een hele poos ( makkelijk een jaar) goed te houden. Ik doe het hier zelf ook. Ik heb aardig wat flessen open staan en drink nou ook weer niet zo veel, dus de meeste flessen doen er ruim een jaar over om op te raken. Meestal is dat geen enkel probleem.

    Sowieso is het raadzaam je flessen te bewaren op een plek waar er niet te veel grote temperatuurschommelingen zijn, bij voorkeur donker, en zeker niet in de vensterbank waar de zon er onbarmhartig op kan schijnen.

    Kurk kan ook voorkomen bij whisky...maar is gelukkig wel uiterst zeldzaam.
      zondag 15 november 2009 @ 22:36:30 #8
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_74732641
    quote:
    Op zondag 15 november 2009 21:35 schreef Fogel het volgende:
    In het vorige topic stond de tip dat je flessen waar nog maar ongeveer 1/4e in zit zo snel mogelijk op moet drinken... maar zijn flessen die (bv) nog ruim meer dan halfvol zijn onbeperkt houdbaar?

    En kan whisky ook een kurksmaak krijgen zoals met wijn voorkomt?
    Onbeperkt is natuurlijk een betrekkelijk begrip, maar ik heb hier genoeg halfvolle flessen (en soms met nog iets minder qua resterende inhoud) die nog prima op smaak/geur zijn.

    Aangezien je whisky niet liggend moet bewaren zoals vaak met wijn wel gedaan wordt, is een kurksmaak vrijwel uitgesloten. De kurk komt doorgaans immers niet in aanraking met de whisky.
    Bij heel oude flessen wil een kurk door uitdroging nog wel eens afbreken of verpulveren, zodat die wel in de whisky terecht komt. Om dat te voorkomen kan je de flessen eens per halfjaar even omkeren zodat de kurk vochtig wordt en minder snel uit kan drogen.
    En mocht de kurk toch in de whiksy terecht komen, dan de inhoud van de fles door een fijne zeef in een andere fles overgieten (en desnoods weer terug in de oorspronkelijke fles nadat je die goed schoon en droog hebt gemaakt) en een goed passende nieuwe kurk op de fles doen.

    Een paar maanden geleden hebben we een fles open gemaakt die gebotteld was in 1961 (de eerste Nederlandse whisky ooit, Maltky, gemaakt in Schiedam. Niet te verwarren met de hedendaagse bocht die ook onder de naam Maltky op de markt gebracht wordt!!) en daarbij brokkelde de kurk in tientallen stukjes uit elkaar in de whisky. Bovenstaande remedie toegepast en de whisky was prima te drinken.

      Moderator zondag 15 november 2009 @ 22:48:05 #9
    45833 crew  Fogel
    pi_74733211
    Bedankt voor de antwoorden
    Uiteraard begreep ik dat je het niet binnen een paar minuten naar binnen moest ketsen In een kleinere fles over schenken is een goede tip.

    Mijn flessen staan op zolder (ca 18 graden en meestal donker) of in de huiskamer (18-22 graden en in een gesloten kast). Het zijn er nog niet veel, maar dat komt vanzelf
    Is er een reden (bv lichtinval beperken) om ze in de dozen/kokers te bewaren of zijn die uitsluitend voor de sier?
    I'm surrounded by morons!
    TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
    TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
    TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
      zondag 15 november 2009 @ 23:00:32 #10
    6990 golfer
    Ouwe jongere
    pi_74733832
    Die Maltky
    There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
    Poef.....gone! ©golfer
      zondag 15 november 2009 @ 23:14:53 #11
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_74734582
    quote:
    Op zondag 15 november 2009 22:48 schreef Fogel het volgende:
    Bedankt voor de antwoorden
    Uiteraard begreep ik dat je het niet binnen een paar minuten naar binnen moest ketsen In een kleinere fles over schenken is een goede tip.

    Mijn flessen staan op zolder (ca 18 graden en meestal donker) of in de huiskamer (18-22 graden en in een gesloten kast). Het zijn er nog niet veel, maar dat komt vanzelf
    Is er een reden (bv lichtinval beperken) om ze in de dozen/kokers te bewaren of zijn die uitsluitend voor de sier?
    Zo te zien bewaar je de flessen op de juiste manier. Prima!.
    De kokers zijn idd voor de sier, maar ach, baat het niet dan schaadt het niet. Bij mij staan de flessen die in een koker kwamen ook gewoon in de koker. Maar een echt dringende reden is daar niet voor.

    Zolang de fles dicht zit is ie eigenlijk onbeperkt houdbaar. Net als MadMaster drink ik zo nu en dan en zo her en der wel eens wat echt ouwe sloren..... gebottleld in de jaren 50/60 hoeft geen enkel probleem te zijn. Ook vooroorlogse whisky (WWII that is) kan nog uitstekend zijn.
    De uitzonderingen op deze regel zijn de whiskies die in kruikjes of ander keramiek zijn gebotteld. Keramiek is helaas niet zo waterdicht als regulier glas, Na verloop van enkele decennia is er een gerede kans dat een groot deel van de inhoud vervlogen is. Dus kruikjes niet te lang willen bewaren...Opdrinken is uiteraard een beter plan
      Moderator zondag 15 november 2009 @ 23:34:58 #12
    45833 crew  Fogel
    pi_74735300
    Ik heb The Glenlivet 18 y/o zojuist opengemaakt en die is heerlijk
    I'm surrounded by morons!
    TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
    TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
    TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
      maandag 16 november 2009 @ 01:03:59 #13
    6990 golfer
    Ouwe jongere
    pi_74737481
    Slokje Oban 14 y/o nog even als afzakkertje neemt.
    There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
    Poef.....gone! ©golfer
      maandag 16 november 2009 @ 01:24:20 #14
    259233 GimmeGore
    Dat is mevrouw Gore voor jou!
    pi_74743844
    tvp! Ben op zoek naar mooie whiskyglazen, de feestdagen komen er weer aan. Tips?
    Op dinsdag 24 november 2009 23:03 schreef k_man het volgende:
    Een einde aan oeverloos gelul is een einde aan Fok.
    pi_74747080
    quote:
    WELLINGTON - Drankenfabrikant Whyte & Mackay heeft Nieuw-Zeeland verzocht door het Antarctische ijs te boren om twee kratten oude Schotse whisky te bemachtigen die daar in 1909 zijn verloren door de Britse avonturier Sir Ernest Shackleton. De fabrikant wil testen of het mogelijk is de honderd jaar oude McKinlay and Co. whisky opnieuw op de markt te brengen.

    Medewerkers van het Nieuw Zeelandse erfgoedfonds zullen in januari speciale boren gebruiken om de kratten uit het ijs te bevrijden. De kratten zitten ingevroren in de buurt van Cape Royds onder de hut van de Nimrod Expedition, de expeditie van Shackleton. Ze werden in 2006 aangetroffen onder de vloerplanken van de hut.

    De 'master blender' van Whyte & Mackay, Richard Paterson, denkt dat de whisky nog altijd hetzelfde smaakt als honderd jaar geleden. Als hij de whisky weet te bemachtigen is hij van plan de drank na te maken om die weer op de markt te brengen. 'Ik hoop echt dat we wat terug weten te brengen', zei hij in een interview met de Londense krant Telegraph. '(De whisky, red.) ligt daar maar alleen en vergeten. Hij zou terug moeten komen naar Schotland waar hij geboren is.'
    bron: http://www.standaard.be/a(...)elid=DMF20091116_003

    Het lijkt me onwaarschijnlijk! Niettemin leutig berichje.
      maandag 16 november 2009 @ 16:35:21 #17
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_74751606
    quote:
    Op maandag 16 november 2009 11:59 schreef Casparovvv het volgende:
    tvp! Ben op zoek naar mooie whiskyglazen, de feestdagen komen er weer aan. Tips?
    Glencairn glazen.
    Misschien niet de mooiste, wel de beste voor whisky ruiken/proeven...
    Verkrijgbaar bij de betere slijterij/whiskyspeciaalzaak.

      maandag 16 november 2009 @ 16:36:50 #18
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_74751657
    quote:
    Op maandag 16 november 2009 13:59 schreef katerwater het volgende:

    [..]

    bron: http://www.standaard.be/a(...)elid=DMF20091116_003

    Het lijkt me onwaarschijnlijk! Niettemin leutig berichje.
    Hoorde het vanmiddag zelfs op het nieuws op Radio 3...

    Wel een op en top 'whisky on the rocks'...
      maandag 16 november 2009 @ 17:01:59 #19
    259233 GimmeGore
    Dat is mevrouw Gore voor jou!
    pi_74752441
    net die glenlivet uit het vorige deel besteld

    en een paar hele lelijke, maar goedkope glazen gekocht bij de Action (mijn mooie glazen zijn achter gebleven bij mijn ex )


    Iemand hier ervaringen met bestellen via Van Zuylen?
    pi_74752672
    quote:
    Op maandag 16 november 2009 17:01 schreef GimmeGore het volgende:
    Iemand hier ervaringen met bestellen via Van Zuylen?
    Ja, wij hebben er nu 1x 2 flesjes besteld. Verliep prima.
    pi_74755810
    quote:
    Op maandag 16 november 2009 16:35 schreef MadMaster het volgende:

    [..]

    Glencairn glazen.
    Misschien niet de mooiste, wel de beste voor whisky ruiken/proeven...
    Verkrijgbaar bij de betere slijterij/whiskyspeciaalzaak.

    [ afbeelding ]
    Ohw! Ik vind die glazen eigenlijk best mooi Heb nu een aantal tumblers staan, van die echte grote dkke. Leuk voor het oog, maar echt proeven en ruiken is er toch wat lastiger mee!
    pi_74756983
    Die Glencairns zijn mooi ja! Wil er daar ook nog wat van scoren maar dan met een logo van een destilleerderij er op, lijkt me wel koddig. Voorlopig houden we het bij deze charmante glaasjes:

      maandag 16 november 2009 @ 19:20:20 #23
    130154 BarraCupraCuda
    yeah im talking to you!
    pi_74757125
    zijn er nog meer mensen naar leiden geweest van het weekend? ik was er zaterdag middag! vette shizzel!
    heb ook een paar lekker whiskys geproefd die nu op mijn lijstje staan o.a. de springbank 25 hoewel ik de 15 ook al erg lekker vond!
    Death is lighter than a feather, duty heavier than a mountain.
    The only easy day is yesterday
    stay frosty
      maandag 16 november 2009 @ 19:23:34 #24
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_74757273
    quote:
    Op maandag 16 november 2009 19:16 schreef Sunnythesun het volgende:
    Die Glencairns zijn mooi ja! Wil er daar ook nog wat van scoren maar dan met een logo van een destilleerderij er op, lijkt me wel koddig. Voorlopig houden we het bij deze charmante glaasjes:
    [ afbeelding ]

    Ik moet zeggen dat ik die glaasjes nog prettiger vind voor ruik- en proefdoeleinden dan de glencairn glazen. Niks mis met de glencairns hoor, maar ik prefereer een wat dunner glas, met vooral een dunnere rand.
    Voor festivals is de robuuste Glencairn de favoriet, omdat ie haast niet stu te krijgen is.

    De glaasjes die ik echter het meeste gebruik zijn de glaasjes (model tulp) van het Groninger WFNN festival 2008. Prima kleine maat, perfecte vorm en mooi geconcentreerde neus.


    Als je overigens de whisky écht goed wilt ruiken schijnt het dat je dan het beste nog een tussenmaatje cognacglas kunt gebruiken....(wellicht minder geschikt voor high alc% whisky)
    pi_74761316
    quote:
    Op maandag 16 november 2009 16:35 schreef MadMaster het volgende:

    [..]

    Glencairn glazen.
    Misschien niet de mooiste, wel de beste voor whisky ruiken/proeven...
    Verkrijgbaar bij de betere slijterij/whiskyspeciaalzaak.

    [ afbeelding ]
    Ik vind de Glencairn juist wel mooi. Strak en toch rond en doelmatig...zit nu aan een doordeweekse dram Black Bottle, uit een Glencairn-glas.
    Take on the situation, but not the torment ...
    pi_74761352
    quote:
    Op maandag 16 november 2009 16:35 schreef MadMaster het volgende:

    [..]

    Glencairn glazen.
    Misschien niet de mooiste, wel de beste voor whisky ruiken/proeven...
    Verkrijgbaar bij de betere slijterij/whiskyspeciaalzaak.

    [ afbeelding ]
    Take on the situation, but not the torment ...
      maandag 16 november 2009 @ 22:24:07 #27
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_74765376
    quote:
    Op maandag 16 november 2009 19:23 schreef pavv het volgende:

    [..]

    Ik moet zeggen dat ik die glaasjes nog prettiger vind voor ruik- en proefdoeleinden dan de glencairn glazen. Niks mis met de glencairns hoor, maar ik prefereer een wat dunner glas, met vooral een dunnere rand.
    Voor festivals is de robuuste Glencairn de favoriet, omdat ie haast niet stu te krijgen is.
    Voor serieuze proeverijen ben ik het wel met je eens, dan gebruiken we die ook.
    Maar Glencairns zijn, wat je zegt, wat robuuster en wat makkelijker in de hand, dus die gebruik ik voor een dram 's avonds op de bank.

    Heb op een Koninginnedag vrijmarkt ooit voor bijna 3 x niks een paar dozen met ieder 3 Duitse schnapps-glazen weten op te pikken. Zitten dekseltjes bij (niet per sé nodig) en die zijn perfect voor proeverijen.
    Kan ze op op de website van Rastal niet terugvinden, maar het gaat om de volgende glazen:

    Merk: Rastal
    Type: Edle Geister
    Omschrijving: Spezialgläser für edle Obstbrände, Kristallglas
    Best.nr: 07089

    Mocht je ze ergens vinden, dan zijn ze zeker de moeite waard.
      maandag 16 november 2009 @ 23:48:30 #28
    130154 BarraCupraCuda
    yeah im talking to you!
    pi_74768973

    Ben nu een lekkere ben navis uit 1992 aan het drinken so cheers!

    Fles is het zelfde label is hetzelfde behalve de naam kon ff geen goede pic vinden
    Death is lighter than a feather, duty heavier than a mountain.
    The only easy day is yesterday
    stay frosty
    pi_74769234
    Mensen verklaren me altijd voor gek om de volgende combi.
    Waarom?? Zo vind ik het gewoon lekker...


    pi_74769304
    Omdat het zonde is van de Whisky

    Maar op zich is het volgens mij een redelijk gangbare combi hoor.. whisky en cola. Zou het zelf alleen nooit doen. Ik mix alleen drank die te goor is om puur te drinken en daar valt whisky niet bepaald onder
    pi_74769331
    Ohja:
    quote:
    Op maandag 16 november 2009 23:48 schreef BarraCupraCuda het volgende:
    Ben nu een lekkere ben navis uit 1992 aan het drinken so cheers!
    Ben Nevis!

      dinsdag 17 november 2009 @ 00:13:22 #32
    259233 GimmeGore
    Dat is mevrouw Gore voor jou!
    pi_74769681
    quote:
    Op maandag 16 november 2009 23:59 schreef Sunnythesun het volgende:
    Omdat het zonde is van de Whisky

    Maar op zich is het volgens mij een redelijk gangbare combi hoor.. whisky en cola. Zou het zelf alleen nooit doen. Ik mix alleen drank die te goor is om puur te drinken en daar valt whisky niet bepaald onder
    ach met een goedkope whiskey zou ik best een mix maken.
    maar niet met die van het plaatje
      dinsdag 17 november 2009 @ 08:29:47 #33
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_74772699
    quote:
    Op maandag 16 november 2009 23:56 schreef pandinus het volgende:
    Mensen verklaren me altijd voor gek om de volgende combi.
    Waarom?? Zo vind ik het gewoon lekker...
    Ieder zijn meug (niet mijn meug...), maar smaakt een cola/Johnny Walker Red Label o.i.d. niet vrijwel hetzelfde?
    pi_74778248
    Fijn glaasje... Die glencairn. Heb er 1 hier staan, maar wil er voor de verzameling nog een paar bij
    Op donderdag 4 juni 2009 15:52 schreef Disorder het volgende:
    Mannen van Nederland: Neuk niet met Californium.
      Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 17 november 2009 @ 12:45:56 #35
    168091 crew  Cobra4
    mr. Dkut
    pi_74778713
    Ik ben nu al 10 dagen in Schotland en heb nog geen druppel op.....
    "Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
      dinsdag 17 november 2009 @ 12:57:06 #36
    259233 GimmeGore
    Dat is mevrouw Gore voor jou!
    pi_74793644
    quote:
    Op zondag 15 november 2009 22:36 schreef MadMaster het volgende:
    Aangezien je whisky niet liggend moet bewaren zoals vaak met wijn wel gedaan wordt, is een kurksmaak vrijwel uitgesloten. De kurk komt doorgaans immers niet in aanraking met de whisky.
    Bij heel oude flessen wil een kurk door uitdroging nog wel eens afbreken of verpulveren, zodat die wel in de whisky terecht komt. Om dat te voorkomen kan je de flessen eens per halfjaar even omkeren zodat de kurk vochtig wordt en minder snel uit kan drogen.
    En mocht de kurk toch in de whiksy terecht komen, dan de inhoud van de fles door een fijne zeef in een andere fles overgieten (en desnoods weer terug in de oorspronkelijke fles nadat je die goed schoon en droog hebt gemaakt) en een goed passende nieuwe kurk op de fles doen.
    Wat jij beschrijft is wel iets anders dan kurk natuurlijk...
    Sanity is (not) statistical
    pi_74794070
    quote:
    Op maandag 16 november 2009 19:20 schreef BarraCupraCuda het volgende:
    zijn er nog meer mensen naar leiden geweest van het weekend? ik was er zaterdag middag! vette shizzel!
    heb ook een paar lekker whiskys geproefd die nu op mijn lijstje staan o.a. de springbank 25 hoewel ik de 15 ook al erg lekker vond!
    Ik was er zondagmiddag.

    Whisky die ik lekker/opvallend vond:
    * Glenlivet Nadurra: vond het heel apart dat je dat hoge alcoholgehalte helemaal niet proefde en hij leek bijna romig, dat vond ik een aparte sensatie voor whisky
    * Springbank 15: was gewoon mijn smaak, kan niet echt een omschrijving meer geven of zeggen dat er een specifiek aspect was wat me opviel
    * Cadenhead 20: zo ontzettend vol van smaak, dat hij gewoon te zwaar was om daar te drinken - echt een 'met-kerst-bij-de-open-haard-whisky' (ik heb alleen geen open haard).

    Whisky die me in negatieve zin opviel:
    * Blue label: ik moest 'm toch een keer geproefd hebben om er echt een oordeel over te kunnen geven en hij is inderdaad wel heel erg overpriced. Niet vies hoor, maar meer dan een 35, 40 euro zou ik er niet voor geven.
    * Snow grouse: gekoeld vind ik het smakeloos, scherp bocht. Ik had 'm al eens warm op en toen was ie nog wel te doen, alleen een beetje zoet. Verder zie ik de toegevoegde waarde ook niet van een whisky voor shots. Als je snel dronken wil worden voor weinig geld, koop je eerder wodka of zo. En de mensen die per se snel dronken willen worden van whisky kopen een huismerk of gewoon onze goede bekende Jan.
    * Macallan 10: eendimensionaal en relatief scherp

    Overigens leuk, die ideeen die er zijn over whisky en vrouwen. Bij sommige stands werd me de lichtste whisky aangeraden, terwijl geheel toevallig mijn vriend en een goede vriend steeds een andere whisky aangeraden kregen (vaak dezelfde). Soms werd zelfs ook gezegd dat vrouwen meestal niet van rokerig hielden. Toch grappig dat er meteen z'n conclusie getrokken wordt.

    Hoeveel proeven jullie nou op zo'n dag? Ik merkte aan het eind van de dag wel dat ik opeens andere dingen lekker vond dan normaal namelijk. Op een gegeven moment kom je er toch niet meer met brood en water....
    Sanity is (not) statistical
      dinsdag 17 november 2009 @ 21:36:54 #39
    130154 BarraCupraCuda
    yeah im talking to you!
    pi_74795954
    quote:
    Op dinsdag 17 november 2009 20:54 schreef Maeghan het volgende:

    [..]

    Ik was er zondagmiddag.

    Whisky die ik lekker/opvallend vond:
    * Glenlivet Nadurra: vond het heel apart dat je dat hoge alcoholgehalte helemaal niet proefde en hij leek bijna romig, dat vond ik een aparte sensatie voor whisky
    * Springbank 15: was gewoon mijn smaak, kan niet echt een omschrijving meer geven of zeggen dat er een specifiek aspect was wat me opviel
    * Cadenhead 20: zo ontzettend vol van smaak, dat hij gewoon te zwaar was om daar te drinken - echt een 'met-kerst-bij-de-open-haard-whisky' (ik heb alleen geen open haard).

    Whisky die me in negatieve zin opviel:
    * Blue label: ik moest 'm toch een keer geproefd hebben om er echt een oordeel over te kunnen geven en hij is inderdaad wel heel erg overpriced. Niet vies hoor, maar meer dan een 35, 40 euro zou ik er niet voor geven.
    * Snow grouse: gekoeld vind ik het smakeloos, scherp bocht. Ik had 'm al eens warm op en toen was ie nog wel te doen, alleen een beetje zoet. Verder zie ik de toegevoegde waarde ook niet van een whisky voor shots. Als je snel dronken wil worden voor weinig geld, koop je eerder wodka of zo. En de mensen die per se snel dronken willen worden van whisky kopen een huismerk of gewoon onze goede bekende Jan.
    * Macallan 10: eendimensionaal en relatief scherp

    Overigens leuk, die ideeen die er zijn over whisky en vrouwen. Bij sommige stands werd me de lichtste whisky aangeraden, terwijl geheel toevallig mijn vriend en een goede vriend steeds een andere whisky aangeraden kregen (vaak dezelfde). Soms werd zelfs ook gezegd dat vrouwen meestal niet van rokerig hielden. Toch grappig dat er meteen z'n conclusie getrokken wordt.

    Hoeveel proeven jullie nou op zo'n dag? Ik merkte aan het eind van de dag wel dat ik opeens andere dingen lekker vond dan normaal namelijk. Op een gegeven moment kom je er toch niet meer met brood en water....
    hehe ik zag bij een stand ineens 3 vrouwen staan.. ik zei toen tegen een vriend van me dat ze daar vast geen whisky's hadden en idd... het was de taart afdeling!

    Ik vond de springbank 15 ook weg lekker!

    en het dieptepunt van de dag was de whisky van de Mitra.... ik wist van te voren al dat het niets zou zijn... en ik kreeg helaas gelijk! vieze scherpe bocht was het!

    Ik ben gelijk begonnen met een hele sterke en hevige whisky om zo lekker een standaard te zetten voor het proeven.. heb er een stuk of 12 geproefd denk ik

    Ik vond de water/brood combi juist perfect werken
    Death is lighter than a feather, duty heavier than a mountain.
    The only easy day is yesterday
    stay frosty
      Moderator dinsdag 17 november 2009 @ 22:37:14 #40
    45833 crew  Fogel
    pi_74798623
    Net The Glenlivet 18 maar weer opengemaakt en een dram van 5cl ingeschonken
    I'm surrounded by morons!
    TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
    TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
    TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
      dinsdag 17 november 2009 @ 23:34:14 #41
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_74801051
    quote:
    Op dinsdag 17 november 2009 22:37 schreef Fogel het volgende:
    Net The Glenlivet 18 maar weer opengemaakt en een dram van 5cl ingeschonken
    That's the spirit!

    Hier gaat er een ouwe Glendronach het glas in.....een klein beetje dan toch......maar uit 1972
    pi_74804465
    quote:
    Op maandag 16 november 2009 23:56 schreef pandinus het volgende:
    Mensen verklaren me altijd voor gek om de volgende combi.
    Waarom?? Zo vind ik het gewoon lekker...

    [ afbeelding ]
    [ afbeelding ]
    Omdat je de smaken van de Glenmorangie toch niet terugproeft in je mix. (of je moet de mix wel heeeel sterk maken ). Dan kan je beter een goedkope blend gebruiken.
      woensdag 18 november 2009 @ 09:26:07 #43
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_74806397
    quote:
    Op dinsdag 17 november 2009 20:42 schreef Maeghan het volgende:

    [..]

    Wat jij beschrijft is wel iets anders dan kurk natuurlijk...
    Hoe bedoel je
    pi_74835069
    quote:
    Op dinsdag 17 november 2009 20:54 schreef Maeghan het volgende:

    [..]

    Ik was er zondagmiddag.

    Whisky die ik lekker/opvallend vond:
    * Glenlivet Nadurra: vond het heel apart dat je dat hoge alcoholgehalte helemaal niet proefde en hij leek bijna romig, dat vond ik een aparte sensatie voor whisky
    * Springbank 15: was gewoon mijn smaak, kan niet echt een omschrijving meer geven of zeggen dat er een specifiek aspect was wat me opviel
    * Cadenhead 20: zo ontzettend vol van smaak, dat hij gewoon te zwaar was om daar te drinken - echt een 'met-kerst-bij-de-open-haard-whisky' (ik heb alleen geen open haard).

    Whisky die me in negatieve zin opviel:
    * Blue label: ik moest 'm toch een keer geproefd hebben om er echt een oordeel over te kunnen geven en hij is inderdaad wel heel erg overpriced. Niet vies hoor, maar meer dan een 35, 40 euro zou ik er niet voor geven.
    * Snow grouse: gekoeld vind ik het smakeloos, scherp bocht. Ik had 'm al eens warm op en toen was ie nog wel te doen, alleen een beetje zoet. Verder zie ik de toegevoegde waarde ook niet van een whisky voor shots. Als je snel dronken wil worden voor weinig geld, koop je eerder wodka of zo. En de mensen die per se snel dronken willen worden van whisky kopen een huismerk of gewoon onze goede bekende Jan.
    * Macallan 10: eendimensionaal en relatief scherp

    Overigens leuk, die ideeen die er zijn over whisky en vrouwen. Bij sommige stands werd me de lichtste whisky aangeraden, terwijl geheel toevallig mijn vriend en een goede vriend steeds een andere whisky aangeraden kregen (vaak dezelfde). Soms werd zelfs ook gezegd dat vrouwen meestal niet van rokerig hielden. Toch grappig dat er meteen z'n conclusie getrokken wordt.

    Hoeveel proeven jullie nou op zo'n dag? Ik merkte aan het eind van de dag wel dat ik opeens andere dingen lekker vond dan normaal namelijk. Op een gegeven moment kom je er toch niet meer met brood en water....
    Ben er zaterdag avond geweest. Ben een betrekkelijke leek op het gebied van whisky dus een mooie gelegenheid om eens wat verschillende naast elkaar te proeven.

    Mijn favorieten:
    Yamazaki 18 years (NOG beter dan de 10 en 12 years, die vond ik beide ook erg goed)
    Bushmills 16 years
    Lagavulin (distillers edition)

    Bushmills black bush vond ik voor de prijs die er bij stond ook wel aardig.

    Slechtste:
    Met afstand de snow grouse
    Sheep dip vond ik ook niks.
      donderdag 19 november 2009 @ 00:04:14 #45
    259233 GimmeGore
    Dat is mevrouw Gore voor jou!
    pi_74838050
    aaaaaaaaaaaaargh! ik heb de bezorging van mn whisky (die Glenlivet waar men in het vorige deel erg positief over was ) gemist!
    Nou moet ik tot morgen wachten
    pi_74838218
    Vanavond in de kroeg een heerlijke Laphroaig 15y/o gedronken, was wel erg aan de sterke kant en naar 2 druppels water toch beter te drinken. Was voor mij de 1e keer om een whisky te drinken met een turf-achtige nadronk en was toch wel erg verrast, heerlijke whisky .
    Fingerspitzgefühl
    pi_74849770
    quote:
    Drankenfabrikant Whyte & Mackay heeft Nieuw-Zeeland verzocht door het Antarctische ijs te boren om twee kratten oude Schotse whisky te bemachtigen die daar in 1909 zijn verloren door de Britse avonturier Sir Ernest Shackleton. De fabrikant wil testen of het mogelijk is de honderd jaar oude McKinlay and Co. whisky opnieuw op de markt te brengen.

    Medewerkers van het Nieuw Zeelandse erfgoedfonds zullen in januari speciale boren gebruiken om de kratten uit het ijs te bevrijden. De kratten zitten ingevroren in de buurt van Cape Royds onder de hut van de Nimrod Expedition, de expeditie van Shackleton. Ze werden in 2006 aangetroffen onder de vloerplanken van de hut.

    De 'master blender' van Whyte & Mackay, Richard Paterson, denkt dat de whisky nog altijd hetzelfde smaakt als honderd jaar geleden. Als hij de whisky weet te bemachtigen is hij van plan de drank na te maken om die weer op de markt te brengen. "Ik hoop echt dat we wat terug weten te brengen", zei hij in een interview met de Londense krant Telegraph. "(De whisky, red.) ligt daar maar alleen en vergeten. Hij zou terug moeten komen naar Schotland waar hij geboren is."
    Ik ben echt heel benieuwd hoe dat nog smaakt. Whyte&Mackay is dus van plan om, als de op te graven whisky nog een beetje lekker is, precies die smaak te gaan namaken, en een waarschijnlijk eenmalige botteling McKinlay te gaan uitbrengen. (Mc Kinlay bestaat niet meer)
    Tof!
    Mijn foto's op Flickr!
    [b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
    Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
    pi_74849986
    quote:
    Op woensdag 18 november 2009 22:45 schreef Whiteguy het volgende:

    [..]


    Yamazaki 18 years (NOG beter dan de 10 en 12 years, die vond ik beide ook erg goed)
    Die 12 is de beste die ik tot nu toe heb gehad, wat is het verschil tussen de 18 en de 12?
    "Those unforgettable days, for them I live"
    pi_74870854
    quote:
    Op donderdag 19 november 2009 14:07 schreef zquing het volgende:

    [..]

    Die 12 is de beste die ik tot nu toe heb gehad, wat is het verschil tussen de 18 en de 12?
    6 jaar?


      vrijdag 20 november 2009 @ 00:37:31 #50
    3432 Whiteguy
    TÜV geprüft
    pi_74873298
    quote:
    Op donderdag 19 november 2009 14:07 schreef zquing het volgende:

    [..]

    Die 12 is de beste die ik tot nu toe heb gehad, wat is het verschil tussen de 18 en de 12?
    Ehm.. ik ben niet zo'n gevorderde whisky drinker dat ik dat beter kan verwoorden dan 'ik vond hem gewoon lekkerder'
    pi_74899577
    Zo, eventjes lezen.
    "Social order at the expense of liberty is hardly a bargain."
    pi_74899601
    quote:
    Op vrijdag 20 november 2009 20:14 schreef allsystemshalt het volgende:
    Toch weer een Highland Park gekozen.

    15 jaar.

    Prut
    Vond de 12 niet echt goed..
    "Those unforgettable days, for them I live"
    pi_74903239
    quote:
    Op woensdag 18 november 2009 09:26 schreef MadMaster het volgende:

    [..]

    Hoe bedoel je
    Kurk heeft niets te maken met kurk die in de drank terecht komt. Wat ze 'kurk' noemen, smaakt niet naar kurk, maar als een soort kruising tussen beschimmeld karton en groene zeep, en komt door een schimmel die TCA vormt. De besmetting hoeft ook niet per se plaats te vinden door een kurk als afsluiting van de fles, al is het wel het meest gebruikelijk.

    Of het ook bij whisky voor kan komen weet ik niet. Ik heb het nog nooit gehoord, al zegt dat op zich niks, maar het lijkt me ook te sterk qua alcoholpercentage voor een schimmel... Ik kan er op google ook niks over vinden.
    Sanity is (not) statistical
      zaterdag 21 november 2009 @ 00:55:06 #55
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_74903794
    quote:
    Op zaterdag 21 november 2009 00:30 schreef Maeghan het volgende:

    [..]

    Kurk heeft niets te maken met kurk die in de drank terecht komt. Wat ze 'kurk' noemen, smaakt niet naar kurk, maar als een soort kruising tussen beschimmeld karton en groene zeep, en komt door een schimmel die TCA vormt. De besmetting hoeft ook niet per se plaats te vinden door een kurk als afsluiting van de fles, al is het wel het meest gebruikelijk.

    Of het ook bij whisky voor kan komen weet ik niet. Ik heb het nog nooit gehoord, al zegt dat op zich niks, maar het lijkt me ook te sterk qua alcoholpercentage voor een schimmel... Ik kan er op google ook niks over vinden.

    Idd, TCA kan ook voorkomen bij whiskies, alleen door de kracht van de smaak van de whisky moet het wel heel aanwezig zijn voor dat je het zult opmerken. Ik heb ooit eens een sample gehad waar het in voorkwam, maar dat is er dus 1 in >1000 ..... zeer zelden dus.

    effe googlen levert al snel dit op: een kurkproducent:

    quote:
    I also got in touch with a representative from Amorim
    one of the largest manufacturers in the world, based in Portugal.
    Deborah Guimaraens is the sales manager for Bar Top Corks also called
    "T-Corks."


    quote:
    The other big reason for using a cork in a spirit is for
    consumer differentiation. If you look at the whisky market as a whole,
    the premium whiskies are all in cork, and the standard blends are all
    in screw cap. It's an image thing. I am sure the marketing experts from
    any large whisky company can give you precise reasons, they probably
    have market studies to prove this I am sure.

    TCA does affect whisky of course the same way it affects all
    beverages. The difference in whisky is that the TCA level has to be a
    lot higher - in it's 20’s at least – before it’s detected by the human
    nose.
    This is because the fumes of the whisky overpower the TCA on the
    nose, it is more easily detectable on the palate. The TCA threshold
    varies enormously with the flavour profile of the whisky, for example
    you would probably detect it more readily in a Dewar’s than you would
    in a Talisker.
    We don’t have specific studies concerning the affect of TCA on
    whisky as our corks go into many many types of spirits and fortifieds
    and, as you know, the variety in enormous.
    pi_74904025
    Weer wat geleerd.
    Sanity is (not) statistical
    pi_74915075
    Er stond wel een toepasselijke strip in de Fokke en Sukke scheurkalender van vandaag, ff fototje van gemaakt!



    Fingerspitzgefühl
    pi_74922286
    Ik miste al iets in MyAT
    Je moet je het leven niet moeilijker maken dan strikt noodzakelijk
      maandag 23 november 2009 @ 08:31:43 #59
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_74931162
    quote:
    Op zaterdag 21 november 2009 00:30 schreef Maeghan het volgende:

    [..]

    Kurk heeft niets te maken met kurk die in de drank terecht komt. Wat ze 'kurk' noemen, smaakt niet naar kurk, maar als een soort kruising tussen beschimmeld karton en groene zeep, en komt door een schimmel die TCA vormt. De besmetting hoeft ook niet per se plaats te vinden door een kurk als afsluiting van de fles, al is het wel het meest gebruikelijk.

    Of het ook bij whisky voor kan komen weet ik niet. Ik heb het nog nooit gehoord, al zegt dat op zich niks, maar het lijkt me ook te sterk qua alcoholpercentage voor een schimmel... Ik kan er op google ook niks over vinden.
    Ah, weer wat geleerd...
    pi_74937266
    quote:
    Op zondag 22 november 2009 19:24 schreef ForumGek het volgende:
    Er stond wel een toepasselijke strip in de Fokke en Sukke scheurkalender van vandaag, ff fototje van gemaakt!

    [ afbeelding ]


      dinsdag 24 november 2009 @ 21:30:16 #61
    112339 MPG
    Slaverplaatser / Koffiemanager
    pi_74972572
    quote:
    Op maandag 16 november 2009 23:59 schreef Sunnythesun het volgende:
    Omdat het zonde is van de Whisky

    Maar op zich is het volgens mij een redelijk gangbare combi hoor.. whisky en cola. Zou het zelf alleen nooit doen. Ik mix alleen drank die te goor is om puur te drinken en daar valt whisky niet bepaald onder
    Als je met dezelfde "Old Keeper" terugkomt uit Tsjechië als een vriend van me, ben je blij dat je er cola of koffie bij kan mixen
    quote:
    Op zondag 22 november 2009 19:24 schreef ForumGek het volgende:
    Er stond wel een toepasselijke strip in de Fokke en Sukke scheurkalender van vandaag, ff fototje van gemaakt!

    [ afbeelding ]

    KSC JUBILEUM topic
    "Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
    #TeamHumbug
    Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
    pi_74987797
    besteld:
    Glenlivet The Ultimate 14 yrs 46%
    Craigellachie 1994 GMR 61,2%
    Adelphi Laudale 46%
    Glenturret 1998 GMR 56,6%
    pi_74995792
    quote:
    Op vrijdag 20 november 2009 22:34 schreef zquing het volgende:

    [..]

    Vond de 12 niet echt goed..
    Die heb ik juist vandaag gekocht omdat ie me lekker leek
    pi_74996286
    quote:
    Op vrijdag 20 november 2009 20:14 schreef allsystemshalt het volgende:
    Toch weer een Highland Park gekozen.

    15 jaar.

    Prut
    Die heb ik ook, maar ik vind hem niet super.

    De vormgeving van de fles vind ik dan weer wel goed!
      woensdag 25 november 2009 @ 22:19:48 #65
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_75003958
    quote:
    Op woensdag 25 november 2009 18:48 schreef katerwater het volgende:

    [..]

    Die heb ik ook, maar ik vind hem niet super.
    De 12-jarige is op zich prima, maar de 21 jarige (duty free only en verder slechts hier en daar bij een speciaalzaak te verkrijgen) is m.i. nagenoeg perfect.
    Voller, kruidiger en 'vetter' dan de 18 yo en betaalbaarder dan de (m.i. te dure) 25 jaar oude versie. Om over de 30 jarige maar te zwijgen...
    quote:
    De vormgeving van de fles vind ik dan weer wel goed!
    Persoonlijk was ik toch meer aan deze fles/verpakking gehecht:

    pi_75035676
    Geen hele bijzondere fles, maar wel voor een leuk prijsje. Glenlivet 12 year, hele liter voor maar ¤ 25 Toch niet verkeerd dacht ik zo

    Glenlivet

    pi_75037507
    quote:
    Op donderdag 26 november 2009 21:54 schreef IbeBen het volgende:
    Geen hele bijzondere fles, maar wel voor een leuk prijsje. Glenlivet 12 year, hele liter voor maar ¤ 25 Toch niet verkeerd dacht ik zo

    Glenlivet

    [ afbeelding ]
    Mooie koop.
    "Social order at the expense of liberty is hardly a bargain."
    pi_75042162
    Iemand wel 's wat besteld op the whisky exchange? Beetje betrouwbaar qua prijs en verzending?
    niet de vervaarlijke schaduw
    met zijn dikke pens vol pistolen
    beiden ingevet als een locomotief onder nul
      vrijdag 27 november 2009 @ 09:06:22 #69
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_75045016
    quote:
    Op vrijdag 27 november 2009 00:33 schreef LostFormat het volgende:
    Iemand wel 's wat besteld op the whisky exchange? Beetje betrouwbaar qua prijs en verzending?
    Vroeger ging je alleen op de site van The Whisky Exchange kijken om je te vergapen aan al dat moois wat ze daar op voorraad hebben....Kopen deed je nooit/zelden omdat het gewoon te duur was.

    ECHTER: sinds de Britse pond in de lappenmand ligt en onder de 1,20 euro is gedoken is het opeens wél interessant om bij TWE te bestellen. Niet voor alle flessen, maar als je een beetje weet wat het in NL kost bij de betere en goedkopere slijters dan kun je op sommige flessen bij de TWE goedkoper uit zijn.

    Ik heb het al regelmatig gedaan en ze zijn een zeer betrouwbare partij en versturen snel en goed verpakt.

    Nadeeltje is dat de verzendkosten voor 1 fles aan de hoge kant zijn. Het is dan ook raadzaam om je bestellingen wat op te sparen zodat je de verzendkosten kunt uitsmeren over 2 of meer flessen.
      Designer vrijdag 27 november 2009 @ 11:57:54 #70
    266257 crew  DeZwabber
    Press ZL to squid.
    pi_75050366
    een goedemorgen whiskymensen

    nou wilde ik al een tijdje beginnen aan de whisky, na een paar keer wat gedronken te hebben (en geen idee wat dat was).

    Nou zie ik dat ze bij zonneveld een startersetje hebben staan, heeft iemand hier daar wat zinnigs over te zeggen? Of raden jullie toch iets anders aan?

    deze dus

    Ik kwam er namelijk achter, dat deze winkel 200 meter van mij vandaan ligt
    🐙
      vrijdag 27 november 2009 @ 12:27:15 #71
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_75051403
    quote:
    Op vrijdag 27 november 2009 11:57 schreef DeZwabber het volgende:
    een goedemorgen whiskymensen

    nou wilde ik al een tijdje beginnen aan de whisky, na een paar keer wat gedronken te hebben (en geen idee wat dat was).

    Nou zie ik dat ze bij zonneveld een startersetje hebben staan, heeft iemand hier daar wat zinnigs over te zeggen? Of raden jullie toch iets anders aan?

    deze dus

    Ik kwam er namelijk achter, dat deze winkel 200 meter van mij vandaan ligt
    Het leuke van zo'n setje is dat je een goede indruk krijgt van de verschillende smaken per regio en dat je zo je favoriete smaak kan bepalen.
    De whiskies in het getoonde setje zijn redelijk toonaangevend voor de regio's, hoewel ik betwijfel of Glendronach een echt goed afspiegeling is voor de Speyside. Maar daar heb je tientallen soorten whiskies vandaan, dus een keuze voor dé Speyside whisky in zo'n set is per definitie moeilijk te maken...

    Dus als beginnner een leuke instap om vervolgens naar de grote flessen te gaan...
      Designer vrijdag 27 november 2009 @ 12:29:54 #72
    266257 crew  DeZwabber
    Press ZL to squid.
    pi_75051481
    mooi, dan ga ik hem vanmiddag even halen

    bedankt
    🐙
      vrijdag 27 november 2009 @ 14:20:15 #73
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_75055360
    quote:
    Op vrijdag 27 november 2009 11:57 schreef DeZwabber het volgende:

    Nou zie ik dat ze bij zonneveld een startersetje hebben staan, heeft iemand hier daar wat zinnigs over te zeggen? Of raden jullie toch iets anders aan?

    deze dus

    Ik kwam er namelijk achter, dat deze winkel 200 meter van mij vandaan ligt
    ik zou zeggen:


    pi_75060353
    Zojuist bij http://www.whiskyenwhiskey.nl en lekkere Bruichladdic mogen proeven en ook gekocht.

    Ter ere van de opening van deze zaak heeft de eigenaar een vat gekocht en laten bottelen. 54 flessen.
    Quarter Cask American Bourbon Oak. Gedistilleerd in 2002 en vorige maand de fles in gegaan. Erg lekker!
    Take on the situation, but not the torment ...
      Designer vrijdag 27 november 2009 @ 17:49:33 #75
    266257 crew  DeZwabber
    Press ZL to squid.
    pi_75062627
    Nou zullen jullie wel beter gewend zijn, maar hier de inmiddels gehaalde whiskybuisjes



    vanavond eens lekker voor zitten
    🐙
      vrijdag 27 november 2009 @ 18:13:24 #76
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_75063303
    Veel plezier!

    een paar tips, doe er mee wat je wilt...

    - op de site van Zonneveld staan de buisjes in een bepaalde volgorde beschreven..... deze volgorde loopt van relatief licht naar steeds zwaardere whiskies...begin dan ook met de Auchentoshan en eindig met de Ardbeg.


    - probeer er ook eens twee NAAST elkaar ipv NA elkaar...door vergelijken krijg je meer duidelijkheid over de smaken en geuren van beide whiskies

    - probeer de whiskies liefst in ene geschikt glaasje ( zie o.a blz 1) ....als je die niet hebt dan liever NIET in een Tumbler, maar liever in een (klein) cognac-glas.

    - schenk de buisjes niet in 1 keer uit.... liever de helft nemen, zodat je het later nog eens kan proberen ...en je bij de 6e nog iets van smaakpapillen over hebt

    - vergeet vooral niet te ruiken.... meer dan de helft van de whiskybeleving zit in de geur.

    - neem kleine slokjes

    - maar vooral : geniet !
      Designer vrijdag 27 november 2009 @ 18:15:40 #77
    266257 crew  DeZwabber
    Press ZL to squid.
    pi_75063355
    d
    quote:
    Op vrijdag 27 november 2009 18:13 schreef pavv het volgende:
    Veel plezier!

    een paar tips, doe er mee wat je wilt...

    - op de site van Zonneveld staan de buisjes in een bepaalde volgorde beschreven..... deze volgorde loopt van relatief licht naar steeds zwaardere whiskies...begin dan ook met de Auchentoshan en eindig met de Ardbeg.


    - probeer er ook eens twee NAAST elkaar ipv NA elkaar...door vergelijken krijg je meer duidelijkheid over de smaken en geuren van beide whiskies

    - probeer de whsikies liefst in ene geschikt glaasje ( zie o.a blz 1) ....als je die niet hebt dan liever NIET in een Tumbler, maar liever in een (klein) cognac-glas.

    - schenk de buisjes niet in 1 keer uit.... liever de helft nemen, zodat je het later nog eens kan proberen ...en je bij de 6e nog iets van smaakpapillen over hebt

    - vergeet vooral niet te ruiken.... meer dan de helft van de whiskybeleving zit in de geur.

    - neem kleine slokjes

    - maar vooral : geniet !
    dank voor de tips

    cognacglas heb ik nog wel hier
    🐙
    pi_75063657
    quote:
    Ik kwam er namelijk achter, dat deze winkel 200 meter van mij vandaan ligt
    Lucky Bastard!!!!
    pi_75081051
    Weet iemand of deze Bruichladdich bottelingen ook in NL te verkrijgen zijn?

    http://www.laddieshop.com(...)ray_McDavid_Rum.html

    Heb Van Zuylen, Overmars en Versailles al gechekt.
    Take on the situation, but not the torment ...
    pi_75099329
    quote:
    Op zaterdag 28 november 2009 12:00 schreef SevenWonders het volgende:
    Weet iemand of deze Bruichladdich bottelingen ook in NL te verkrijgen zijn?

    http://www.laddieshop.com(...)ray_McDavid_Rum.html

    Heb Van Zuylen, Overmars en Versailles al gechekt.
    Nooit ergens gezien....
    pi_75199250
    Help, ik hou van single malt . Fijn voor je, zeg je? Maar ik hou er teveel van, als ik een fles heb, dan drink ik hem in een paar dagen tot een week op en dat vind ik niet echt goed. (mijn vrienden zijn meer van het bier en de cola) Daarom koop ik slechts zelden een fles voor mezelf.

    Ik neem me voor om hem gewoon in de kast te laten staan, en slechts af en toe een glaasje, maar het lukt niet. die fles moet leeg (niet in een ruk hoor, het blijft bij een glaasje om 5 uur, en dan nog eens laat op de avond ofzo.... )

    Bij bier of wijn heb ik dit totaal niet. Alleen whisky vind ik erg lekker en kan me niet goed beheersen. Het komt er dus op neer dat ik slechts heel sporadisch een fles koop of krijg, eens per 3 maanden ofzo. Want ik wil er niet 1 per week opdrinken.

    Ik heb ook niet echt een grote ervaring met allerlei merken en soorten, een gewone Glenfiddich vind ik geweldig. En ik wil ooit nog eens een fles Loch Lomond omdat kapitein Haddock dat drinkt en ik het zo leuk vond om te ontdekken dat het echt bestaat.
    "Ow, my schnoz! My punim! My pupik! My genechtagazoink!"
    pi_75209211
    net gekocht:

    http://www.whiskyvanzuylen.nl/index.php?page=whiskys&naam=Clynelish&id=1325

    en over die Loch Lomond....meer voor de sentiment, dan voor de lekker...
    pi_75302631
    Vandaag de bowmore legend gekocht. Redelijk islay voor z'n prijs.
    niet de vervaarlijke schaduw
    met zijn dikke pens vol pistolen
    beiden ingevet als een locomotief onder nul
      Moderator / Redactie Sport zondag 13 december 2009 @ 22:10:27 #84
    92686 crew  borisz
    Keurmeester
    pi_75595107
    quote:
    Op vrijdag 27 november 2009 11:57 schreef DeZwabber het volgende:
    een goedemorgen whiskymensen

    nou wilde ik al een tijdje beginnen aan de whisky, na een paar keer wat gedronken te hebben (en geen idee wat dat was).

    Nou zie ik dat ze bij zonneveld een startersetje hebben staan, heeft iemand hier daar wat zinnigs over te zeggen? Of raden jullie toch iets anders aan?

    deze dus

    Ik kwam er namelijk achter, dat deze winkel 200 meter van mij vandaan ligt
    Nieuwe Whisky noob meldt zich .

    Link is dood heeft iemand andere links voor zo'n starterssetje?
    winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
      zondag 13 december 2009 @ 22:33:34 #85
    6990 golfer
    Ouwe jongere
    pi_75596465
    quote:
    Op zondag 13 december 2009 22:10 schreef borisz het volgende:


    Nieuwe Whisky noob meldt zich .

    Link is dood heeft iemand andere links voor zo'n starterssetje?
    Probeer maar eens te beginnen met zo'n classic malt starterssetje, zoals bijvoorbeeld hier te vinden is.
    There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
    Poef.....gone! ©golfer
    pi_75603652
    Oh haha ik had je in SC al uitgebreid antwoord gegeven. Nog even het linkje hier posten dan maar, ook voor andere whisky-noobs die hier misschien langs komen

    http://www.rarewhiskysite.com/2.html
    Erg handig!
      Moderator maandag 14 december 2009 @ 18:19:16 #87
    45833 crew  Fogel
    pi_75620753
    Vandaag een Coal Ila 12 gekocht, binnenkort maar eens testen.
    I'm surrounded by morons!
    TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
    TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
    TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
    pi_75620807
    quote:
    Op maandag 14 december 2009 18:19 schreef Fogel het volgende:
    Vandaag een Coal Ila 12 gekocht, binnenkort maar eens testen.
    Errug lekker.
    niet de vervaarlijke schaduw
    met zijn dikke pens vol pistolen
    beiden ingevet als een locomotief onder nul
    pi_75621879
    die gaat hier ook nog in de kast belanden!

    Islay whisky
    pi_75666068
    Heb net een fles op:


    Lagavulin 16yo


    En heb weer een nieuwe binnen:



    Laphroaig 10yo Cask Strength Sterk spulletje.
      dinsdag 15 december 2009 @ 21:46:20 #91
    130154 BarraCupraCuda
    yeah im talking to you!
    pi_75667787
    mijn nieuwste aanwinst
    Death is lighter than a feather, duty heavier than a mountain.
    The only easy day is yesterday
    stay frosty
    pi_75668013
    Misschien een tip voor de liefhebbers. Dirck III heeft deze speciale editievan Highland Park binnengekregen:

    quote:
    Released in November 2009 and building on the success of Hjarta, Earl Magnus is a 15 year old Highland Park with the addition of some casks from the early 1990s to add even greater depth and a firmer structure. It takes its name from the most famous of the Viking Earls of Orkney, in whose memory the stunning cathedral in Kirkwall was built (less than a mile from the distillery) and stands as a testament to the craftsmanship of medieval master masons. Earl Magnus is bottled at 52.6% and limited to 5,976 bottles.

    TASTING NOTES
    Appearance: Golden honey, clear and bright.
    Nose: Cedarwood and lemon. Mango chunks with hints of ginger and cinnamon bark.
    Palate: Vanilla, balanced smokiness, milk chocolate and crystallized ginger.
    Finish: Medium sweet with lingering spiciness.
    55 euro.
    niet de vervaarlijke schaduw
    met zijn dikke pens vol pistolen
    beiden ingevet als een locomotief onder nul
    pi_75668844
    quote:
    Op dinsdag 15 december 2009 21:46 schreef BarraCupraCuda het volgende:
    mijn nieuwste aanwinst
    [ afbeelding ]
    die is goehoed!
    Op donderdag 4 juni 2009 15:52 schreef Disorder het volgende:
    Mannen van Nederland: Neuk niet met Californium.
      dinsdag 15 december 2009 @ 22:14:02 #94
    112339 MPG
    Slaverplaatser / Koffiemanager
    pi_75669011
    Ik had hier nog helemaal niet gemeld dat de Goedheiligman mij dit jaar goed gezind was .
    De beste man met baard en mijter heeft mij het volgende meegenomen uit Spanje Schotland:

    Glenmorangie the original 10yo:



    Dimple 15yo premium blended Scotch:

    KSC JUBILEUM topic
    "Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
    #TeamHumbug
    Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
      Moderator dinsdag 15 december 2009 @ 23:10:41 #95
    45833 crew  Fogel
    pi_75671241
    quote:
    Op maandag 14 december 2009 18:20 schreef LostFormat het volgende:

    [..]

    Errug lekker.
    Ik ben het met je eens, goed spul

    De volgende gaat waarschijnlijk een Oban 14 worden, maar die is op Schiphol uit het assortiment gehaald (tot dusverre komen al mijn flessen van Schiphol vandaan, heb in ieder geval nog een beetje voordeel van het feit dat ik reis voor mijn werk en niet in een EU-land woon)
    I'm surrounded by morons!
    TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
    TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
    TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
      dinsdag 15 december 2009 @ 23:15:15 #96
    130154 BarraCupraCuda
    yeah im talking to you!
    pi_75671402
    quote:
    Op dinsdag 15 december 2009 22:09 schreef Californium het volgende:

    [..]

    die is goehoed!
    ja ben er erg tevreden over!
    Death is lighter than a feather, duty heavier than a mountain.
    The only easy day is yesterday
    stay frosty
    pi_75694165
    Toch leuk: kom ik terug van een ommetje met de hond, zie ik ineens dit op tafel staan:





    Toch handig dat vertraging had op station Utrecht en daar de slijter in is gevlucht tegen de kou
    pi_75751689
    Mijn eerste post in deze reeks

    Iemand hier ook een liefhebber van:
    ?
    Die turf, rook, zout is zzzalig...
      Moderator donderdag 17 december 2009 @ 23:47:52 #99
    45833 crew  Fogel
    pi_75751730
    Hoe is de higland park in verhouding tot de caol isla?
    I'm surrounded by morons!
    TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
    TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
    TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
      donderdag 17 december 2009 @ 23:57:30 #100
    198371 Equites
    Im going fucking oldschool!
    pi_75752073
    Denk dat ik ook maar is ga beginnen met whisky goed drinken. Ben die cola meer dan zat Gelukkig woon ik op 5 min van loosduinen dus morgen maar even een kijkje nemen Gewoon 1 van die flessen halen die jullie hebben of hebben jullie een beginners tip?
    ------- House was our believe, House was our sanctuary, And the beating of the drum, The bottom of the bass, The pump and the snare, Made you throw your hands in the air, House was a way of life-------
      vrijdag 18 december 2009 @ 08:38:52 #101
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_75757218
    quote:
    Op donderdag 17 december 2009 23:47 schreef Fogel het volgende:
    Hoe is de higland park in verhouding tot de caol isla?
    Highland Park is veel zachter en verfijnder dan Coal Isla.
    Coal Isla is meer medicinaal/rokerig/turfachtig (typische Islay-whisky). Highland Park heeft veel minder minder rook/turf en meer zoet- en houttonen heeft vanwege het rijpen op sherryvaten.
    pi_75761129
    quote:
    Op donderdag 17 december 2009 23:57 schreef Equites het volgende:
    Denk dat ik ook maar is ga beginnen met whisky goed drinken. Ben die cola meer dan zat Gelukkig woon ik op 5 min van loosduinen dus morgen maar even een kijkje nemen Gewoon 1 van die flessen halen die jullie hebben of hebben jullie een beginners tip?
    Ik begon met famous grouse, en dat voldeed me eigenlijk prima.

    Trouwens, die frysk hynder whisky. Is dat wat te doen, of is het gewoon veels te dure wannabe scotch?
      Moderator vrijdag 18 december 2009 @ 11:08:18 #103
    45833 crew  Fogel
    pi_75761190
    quote:
    Op vrijdag 18 december 2009 08:38 schreef MadMaster het volgende:

    [..]

    Highland Park is veel zachter en verfijnder dan Coal Isla.
    Coal Isla is meer medicinaal/rokerig/turfachtig (typische Islay-whisky). Highland Park heeft veel minder minder rook/turf en meer zoet- en houttonen heeft vanwege het rijpen op sherryvaten.
    Mhh, ok, zal de HP dan ook maar eens een keer proberen
    I'm surrounded by morons!
    TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
    TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
    TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
      vrijdag 18 december 2009 @ 12:08:45 #104
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_75763501
    quote:
    Op vrijdag 18 december 2009 11:06 schreef mp_40_fan het volgende:

    Trouwens, die frysk hynder whisky. Is dat wat te doen, of is het gewoon veels te dure wannabe scotch?
    Euh, ik vind het een leuk initiatief en daar houdt het wel mee op...

    Dan kan je beter een wat oudere Millstone, afkomstig van de Zuidam distilleerderij, proberen. Ik was daar bij de eerste bottelingen die er op de markt kwamen ook niet over te spreken, maar nu het allemaal wat langer op vat ligt begint het een mooi produkt te worden. Alleen vind ik de prijs wat aan de hoge kant...

    Heb een eigen peated new wood Millstone botteling van Liquid Gold in Haarlem thuis staan en daar ben ik zeer over te spreken. Helaas alleen verkrijgbaar in de winkel in Haarlem, niet bestelbaar via internet...
      vrijdag 18 december 2009 @ 13:12:19 #105
    131304 Game_Error
    Vol verwachting...
    pi_75765869
    wat is nou eigenlijk een mooie goedkope whiskey voor dagelijks gebruik? Ik zoek zegmaar gewoon een lekkere slobberwhiskey.
    ff wachten nog
    pi_75766757
    quote:
    Op vrijdag 18 december 2009 12:08 schreef MadMaster het volgende:

    [..]

    Euh, ik vind het een leuk initiatief en daar houdt het wel mee op...

    Dan kan je beter een wat oudere Millstone, afkomstig van de Zuidam distilleerderij, proberen. Ik was daar bij de eerste bottelingen die er op de markt kwamen ook niet over te spreken, maar nu het allemaal wat langer op vat ligt begint het een mooi produkt te worden. Alleen vind ik de prijs wat aan de hoge kant...

    Heb een eigen peated new wood Millstone botteling van Liquid Gold in Haarlem thuis staan en daar ben ik zeer over te spreken. Helaas alleen verkrijgbaar in de winkel in Haarlem, niet bestelbaar via internet...
    Ah, dan ga ik em voor mezelf iig niet kopen. Lijkt me wel een leuk cadeau voor kennissen uit het buitenland, aangezien ik op fietsafstand van bolsward woon

    @game error: famous grouse (ik geloof dat ik wat in de herhaling van )
    pi_75766810
    quote:
    Op vrijdag 18 december 2009 13:12 schreef Game_Error het volgende:
    wat is nou eigenlijk een mooie goedkope whiskey voor dagelijks gebruik? Ik zoek zegmaar gewoon een lekkere slobberwhiskey.
    Ik blijf erbij dat Jameson een uitmuntende prijs/kwaliteits-verhouding heeft.
    "Social order at the expense of liberty is hardly a bargain."
    pi_75773680
    quote:
    Op vrijdag 18 december 2009 13:12 schreef Game_Error het volgende:
    wat is nou eigenlijk een mooie goedkope whiskey voor dagelijks gebruik? Ik zoek zegmaar gewoon een lekkere slobberwhiskey.
    black bottle!!!
    pi_75775116
    quote:
    Op vrijdag 18 december 2009 16:29 schreef gadeweerd het volgende:
    of:
    http://www.whiskyvanzuylen.nl/index.php?page=whiskys&naam=Tamdhu&id=175

    goed drinkbaar voor geen geld!
    Glen Moray in de tegenaanval.
    "Social order at the expense of liberty is hardly a bargain."
    pi_75775245
    quote:
    Op donderdag 17 december 2009 23:47 schreef Fogel het volgende:
    Hoe is de higland park in verhouding tot de caol isla?
    Heb ze nog niet open.. maar ik weet iig dat de Caol Isla rokeriger en ziltiger is, HP is zachter van smaak..

    Laphroaigh
    pi_75775313
    quote:
    Op vrijdag 18 december 2009 16:27 schreef gadeweerd het volgende:

    [..]

    black bottle!!!
    QFT! Als je van de meer stevige whiskies houdt dan is dit een hele lekkere 'doordeweekse'
    pi_75785979
    M'n kerstpakket:

    niet de vervaarlijke schaduw
    met zijn dikke pens vol pistolen
    beiden ingevet als een locomotief onder nul
      Moderator vrijdag 18 december 2009 @ 22:31:57 #114
    45833 crew  Fogel
    pi_75787372
    quote:
    Op vrijdag 18 december 2009 13:36 schreef Quir het volgende:

    [..]

    Ik blijf erbij dat Jameson een uitmuntende prijs/kwaliteits-verhouding heeft.
    Die gebruik ik uitsluitend om Irish coffee mee te maken en heb die eerlijk gezegd nog nooit straight geprobeerd. Binnenkort maar eens zonder koffie testen
    I'm surrounded by morons!
    TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
    TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
    TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
    pi_75787930
    quote:
    Op vrijdag 18 december 2009 22:03 schreef LostFormat het volgende:
    M'n kerstpakket:
    [ afbeelding ]

    Wat een lieve baas heb jij.....

    * SevenWonders heeft ook bonnetjes van de baas ontvangen die in een whiskeywinkel besteed gaan worden :-)
    Take on the situation, but not the torment ...
    pi_75788142
    quote:
    Op vrijdag 18 december 2009 13:12 schreef Game_Error het volgende:
    wat is nou eigenlijk een mooie goedkope whiskey voor dagelijks gebruik? Ik zoek zegmaar gewoon een lekkere slobberwhiskey.
    The Glenlivet
    Take on the situation, but not the torment ...
      zaterdag 19 december 2009 @ 00:19:40 #117
    6990 golfer
    Ouwe jongere
    pi_75792255
    quote:
    Op vrijdag 18 december 2009 13:12 schreef Game_Error het volgende:
    wat is nou eigenlijk een mooie goedkope whiskey voor dagelijks gebruik? Ik zoek zegmaar gewoon een lekkere slobberwhiskey.
    Famous Grouse.
    There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
    Poef.....gone! ©golfer
      Moderator zaterdag 19 december 2009 @ 00:25:24 #118
    45833 crew  Fogel
    pi_75792447
    quote:
    Op zaterdag 19 december 2009 00:19 schreef golfer het volgende:

    [..]

    Famous Grouse.
    En volgens mijn Schotse collega is vooral de black grouse goed te doen als dagelijkse whisky.
    I'm surrounded by morons!
    TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
    TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
    TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
    pi_75793722
    quote:
    Op zaterdag 19 december 2009 00:19 schreef golfer het volgende:

    [..]

    Famous Grouse.
    Teacher's highland cream is ook erg goed in dat opzicht



    Ik luister overigens graag naar Ralfy's whisky reviews, http://www.whiskyreviews.blogspot.com/, ook op youtube.
      zaterdag 19 december 2009 @ 01:47:58 #120
    6990 golfer
    Ouwe jongere
    pi_75794616
    quote:
    Op zaterdag 19 december 2009 01:09 schreef NDAsilenced het volgende:


    Teacher's highland cream is ook erg goed in dat opzicht
    [ afbeelding ]


    Klopt.
    Die slobber ik ook regelmatig. Is goed te doen.
    There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
    Poef.....gone! ©golfer
    pi_75800838
    Caol Isla wat was ie lekker gister nacht..
    pi_75809738
    quote:
    Op zaterdag 19 december 2009 01:09 schreef NDAsilenced het volgende:

    [..]

    Teacher's highland cream is ook erg goed in dat opzicht
    [ afbeelding ]


    Ik luister overigens graag naar Ralfy's whisky reviews, http://www.whiskyreviews.blogspot.com/, ook op youtube.
    Dan gaat dat mn volgende fles worden
    pi_75813334
    Ik drink zelden maar als ik whiskey drink dan deze graag,Bourbon , Four Roses lekker zacht, mag niet maar wel met ijs, eigenlijk kan ik er niet tegen, gauw licht in 't hoofd.....
    pi_75861866
    Highland Park net open getrokken. Lekker hoor! Subtiele smaaktonen zitten er in, iets vanille, iets citrusachtig zonder echt fruitig te worden. Lekker voor de afwisseling
      maandag 21 december 2009 @ 00:19:11 #125
    6990 golfer
    Ouwe jongere
    pi_75863011
    quote:
    Op zondag 20 december 2009 23:51 schreef Sunnythesun het volgende:
    Highland Park net open getrokken. Lekker hoor! Subtiele smaaktonen zitten er in, iets vanille, iets citrusachtig zonder echt fruitig te worden. Lekker voor de afwisseling
    Vind ik ook altijd wel 1 van de lekkerste om te kopen op vliegvelden, die Highland Park.
    There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
    Poef.....gone! ©golfer
      Moderator maandag 21 december 2009 @ 00:25:52 #126
    45833 crew  Fogel
    pi_75863244
    Hebben jullie het over HP 12, 15, 18 of misschien zelfs 25 of 30?
    I'm surrounded by morons!
    TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
    TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
    TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
    pi_75863331
    12 in mijn geval

    Ga nu overigens voor nog een slokje Caol Isla
      Moderator maandag 21 december 2009 @ 00:30:06 #128
    45833 crew  Fogel
    pi_75863384
    quote:
    Op maandag 21 december 2009 00:28 schreef Sunnythesun het volgende:
    12 in mijn geval

    Ga nu overigens voor nog een slokje Caol Isla
    OK, dat laatste heb ik zojuist ook gedaan, goed spul
    I'm surrounded by morons!
    TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
    TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
    TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
    pi_75863566
    Absoluut!!
      maandag 21 december 2009 @ 09:07:18 #130
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_75867763
    quote:
    Op maandag 21 december 2009 00:19 schreef golfer het volgende:

    [..]

    Vind ik ook altijd wel 1 van de lekkerste om te kopen op vliegvelden, die Highland Park.
    In dat geval dan de 21 jarige kopen, die in principe alleen duty free te kopen is...
      woensdag 23 december 2009 @ 20:43:51 #131
    242879 Onnoman
    The On And Only
    pi_75985463
    ik hou best van een glaasje whiskey op zijn tijd, maar weet nooit welke smaak bij mij past, omdat wanneer de fles na 3 maanden leeg is, en een nieuwe koop na 3 maanden alweer vergeet hoe die eerste whiskey smaakte.
    Opzich heb ik Obodan gekocht, en vond ik best wel lekker. Glenfiddich 18 jaar vond ik ook best wel lekker (wil binnenkort een 21 jaar kopen).
    Ik heb momenteel 3 proefflesjes bowmore gekocht...
    Heeft iemand ervaring met bowmore?


    Daarnaast heb ik van die eenvoudige commerciele whiskeys: four roses en jack daniels..
    niet echt geweldig eigenlijk


    Bedankt!
    Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
    (Onnoman)
    si vi pacem para bellum
    himmelhoch jauchzend
    pi_75987302


    Nieuwe aanwinst.
    niet de vervaarlijke schaduw
    met zijn dikke pens vol pistolen
    beiden ingevet als een locomotief onder nul
    pi_75988420
    Gisteren gekocht:



    Weggezet (Iris-cheques lagen thuis):

    Take on the situation, but not the torment ...
    pi_75989731
    quote:
    Op woensdag 23 december 2009 21:20 schreef LostFormat het volgende:
    [ afbeelding ]

    Nieuwe aanwinst.
    nomnomnom

    Wij hebben momenteel deze in bestelling:
    Benromach Organic
    Port Askaig - Single Islay Malt
    2x Mystery Islay Single Malt (Lagavulin) - The Ultimate Single Malt Scotch Whisky Selection
    Edradour 10 years old
    Ardbeg - literfles
    Laphroaig Cask Strength
    Glen Elgin
    Talisker
    Glengoyne 10 years old
    Jack Daniel's Black
    Auchentoshan 12 years old
    Dalwhinnie

    ruim 400,- aan drank dus
    Maar goed, de 1e 3 zijn voor een vriend van ons. De Mistery Islay hebben we ook voor ons zelf samen met de Edradour, Ardbeg en Laphroaig CS.
    De rest is voor een whiskydiner wat we aan het voorbereiden zijn voor 9 man/vrouw en daar krijgen we dus ook nog wat geld voor terug gelukkig
    pi_75990358
    Oeh, verkoop je entreekaartjes?

    Die port askaig cask strength werd me vandaag aangeraden door de whisky boer. Wellicht volgende fles. Eindelijk een fijne winkel gevonden in Rotterdam. Groot aanbod, kerel die echt weet waar hij het over heeften meteen meerdere flessen aanraad. Sommige heeft ie een ruik monstertje van staan. Erg prettig winkelen.
    niet de vervaarlijke schaduw
    met zijn dikke pens vol pistolen
    beiden ingevet als een locomotief onder nul
      woensdag 23 december 2009 @ 22:16:15 #136
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_75990377
    Goed bezig met bestellen!!!

    leuke waslijst. Gaat vast wel een leuk dinertje worden,


    Ikzelf heb dit jaar niet zoveel whisky gekocht. Ben het meer in de kwaliteit gaan zoeken en wat minder in de kwantiteit...(eerlijk gezegd heb ik ook niet veel ruimte meer over in mijn kast(en), heb inmiddels al een aardige voorraad staan.)

    Maar met deze recente aankoop ben ik heul blij.


    geniaal spul:



    Karuizawa 1967 / 42 Year old / Cask #6426 / TWE 10th Anniversary

    Samen met de Glendronach 1972 Single Cask 719 waarschijnlijk de beste whiskies die in 2009 zijn uitgekomen (IMHO, maar ik ken er velen die het met me eens zijn )
    pi_75991316
    quote:
    Op woensdag 23 december 2009 22:16 schreef LostFormat het volgende:
    Oeh, verkoop je entreekaartjes?
    Wehehe nee, is een besloten feestje

    Maar fijn als je zo'n zaak in de buurt hebt ja! Helaas hebben wij dat dus niet. Maar we komen wel aan het goede spul via Van Zuylen
    Die Askaig is trouwens we de duurste van het stel! Maar schijnt heel lekker te zijn ja, neem aan dat ik die nog wel ff een keer te proeven krijg van die vriend van me
      woensdag 23 december 2009 @ 22:38:20 #138
    6990 golfer
    Ouwe jongere
    pi_75991551
    quote:
    Op woensdag 23 december 2009 22:16 schreef pavv het volgende:


    Maar met deze recente aankoop ben ik heul blij.


    geniaal spul:

    [ afbeelding ]

    Karuizawa 1967 / 42 Year old / Cask #6426 / TWE 10th Anniversary


    Wat moet zo'n fles kosten?
    There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
    Poef.....gone! ©golfer
    pi_75991661
    quote:
    Op woensdag 23 december 2009 22:16 schreef pavv het volgende:
    Goed bezig met bestellen!!!

    leuke waslijst. Gaat vast wel een leuk dinertje worden,


    Ikzelf heb dit jaar niet zoveel whisky gekocht. Ben het meer in de kwaliteit gaan zoeken en wat minder in de kwantiteit...(eerlijk gezegd heb ik ook niet veel ruimte meer over in mijn kast(en), heb inmiddels al een aardige voorraad staan.)
    hehe ja, ik denk dat dat wel leuk gaat worden. Bij iedere whisky hoort een gang waar het in verwerkt is en nog een slokje er naast dus

    Tja, wij zijn eigenlijk pas vanaf onze zomervakantie in Schotland bezig met een 'verzameling' aan te leggen. Ik heb toen mijn vriend aan de whisky gekregen namelijk (ik dronk het op zich al, maar in je eentje hou je het toch vaak bij 1 flesje.. althans ik wel) Dus we zijn echt nog bezig een goed basis in de kast te zetten. Maar.. het is allemaal wel kwaliteit hoor!! Want erg lekker!!
    Maar we zijn idd nu bezig naar wat meer exclusievere flessen te kijken. Af en toe ergens wat proeven en die dan mee pakken..
    pi_75991785
    quote:
    Op woensdag 23 december 2009 22:16 schreef LostFormat het volgende:
    Oeh, verkoop je entreekaartjes?

    Die port askaig cask strength werd me vandaag aangeraden door de whisky boer. Wellicht volgende fles. Eindelijk een fijne winkel gevonden in Rotterdam. Groot aanbod, kerel die echt weet waar hij het over heeften meteen meerdere flessen aanraad. Sommige heeft ie een ruik monstertje van staan. Erg prettig winkelen.
    Waar?
    Sanity is (not) statistical
    pi_75992044
    quote:
    Op woensdag 23 december 2009 22:42 schreef Maeghan het volgende:

    [..]

    Waar?
    Liquor store de koning. Flink eind de nieuwe binnenweg op.

    Website met oude foto's: http://www.gildeslijter.nl/gildes/378/vb_f.htm
    niet de vervaarlijke schaduw
    met zijn dikke pens vol pistolen
    beiden ingevet als een locomotief onder nul
    pi_75992443
    Ah, eens kijken als ik weer eens in de buurt ben.
    Sanity is (not) statistical
      donderdag 24 december 2009 @ 00:57:27 #143
    242879 Onnoman
    The On And Only
    pi_75998694
    ik hou best van een glaasje whiskey op zijn tijd, maar weet nooit welke smaak bij mij past, omdat wanneer de fles na 3 maanden leeg is, en een nieuwe koop na 3 maanden alweer vergeet hoe die eerste whiskey smaakte.
    Opzich heb ik Obodan gekocht, en vond ik best wel lekker. Glenfiddich 18 jaar vond ik ook best wel lekker (wil binnenkort een 21 jaar kopen).
    Ik heb momenteel 3 proefflesjes bowmore gekocht...
    Heeft iemand ervaring met bowmore?


    Daarnaast heb ik van die eenvoudige commerciele whiskeys: four roses en jack daniels..
    niet echt geweldig eigenlijk


    Bedankt!
    Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
    (Onnoman)
    si vi pacem para bellum
    himmelhoch jauchzend
    pi_75998893
    quote:
    Op donderdag 24 december 2009 00:57 schreef Onnoman het volgende:
    Opzich heb ik Obodan gekocht, en vond ik best wel lekker.
    Denk dat je Oban bedoelt??

    En verder geen ervaring met Bowmore, ook niet als je het 2x vraagt
    pi_76000709
    quote:
    Op woensdag 23 december 2009 22:16 schreef pavv het volgende:
    Maar met deze recente aankoop ben ik heul blij.


    geniaal spul:

    [ afbeelding ]

    Karuizawa 1967 / 42 Year old / Cask #6426 / TWE 10th Anniversary

    Samen met de Glendronach 1972 Single Cask 719 waarschijnlijk de beste whiskies die in 2009 zijn uitgekomen (IMHO, maar ik ken er velen die het met me eens zijn )
    ZOw, da's bijna een fles rode wijn?!
      donderdag 24 december 2009 @ 09:01:37 #146
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_76003904
    quote:
    Op woensdag 23 december 2009 22:16 schreef pavv het volgende:
    geniaal spul:

    [ afbeelding ]

    Karuizawa 1967 / 42 Year old / Cask #6426 / TWE 10th Anniversary

    Samen met de Glendronach 1972 Single Cask 719 waarschijnlijk de beste whiskies die in 2009 zijn uitgekomen (IMHO, maar ik ken er velen die het met me eens zijn )
    Ik kan jouw smaak inderdaad ook wel waarderen...
    Hoop nog zo'n fles Karuizawa te ontvangen, staat in bestelling, maar met maar 195 flessen wereldwijd zal het een lastig verhaal worden.
    pi_76005608
    Whisky lekkerrrrrr.. verkapte tvp.
      vrijdag 25 december 2009 @ 00:19:33 #148
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_76038347
    quote:
    Op woensdag 23 december 2009 22:16 schreef pavv het volgende:

    geniaal spul:

    [ afbeelding ]

    Karuizawa 1967 / 42 Year old / Cask #6426 / TWE 10th Anniversary

    Samen met de Glendronach 1972 Single Cask 719 waarschijnlijk de beste whiskies die in 2009 zijn uitgekomen (IMHO, maar ik ken er velen die het met me eens zijn )
    quote:
    Op woensdag 23 december 2009 22:38 schreef golfer het volgende:

    [..]

    Wat moet zo'n fles kosten?
    Laten we het zo zeggen...ik hoop snel te vergeten wat ie gekost heeft en hoop er lang en vaak van te kunnen genieten.....
    Niet hands-free bellen kost een stuk minder.....
    quote:
    Op donderdag 24 december 2009 09:01 schreef MadMaster het volgende:

    Ik kan jouw smaak inderdaad ook wel waarderen...
    Hoop nog zo'n fles Karuizawa te ontvangen, staat in bestelling, maar met maar 195 flessen wereldwijd zal het een lastig verhaal worden.
    THX! En succes met het bemachtigen van zo'n fles. Je maakt de meeste kans als je rechtstreeks contact opneemt met TWE.... de 1972 schijnt ook wel gewaardeerd te worden, maar is sinds de Maniac Awards meteen tamelijk onvindbaar geworden ( evenals de ook geweldige sherrybom de Hakushu 1989)

    [ Bericht 0% gewijzigd door pavv op 25-12-2009 00:36:36 ]
      vrijdag 25 december 2009 @ 00:33:19 #149
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_76038863
    quote:
    Op donderdag 24 december 2009 00:57 schreef Onnoman het volgende:
    ik hou best van een glaasje whiskey op zijn tijd, maar weet nooit welke smaak bij mij past, omdat wanneer de fles na 3 maanden leeg is, en een nieuwe koop na 3 maanden alweer vergeet hoe die eerste whiskey smaakte.
    Opzich heb ik Obodan gekocht, en vond ik best wel lekker. Glenfiddich 18 jaar vond ik ook best wel lekker (wil binnenkort een 21 jaar kopen).
    Ik heb momenteel 3 proefflesjes bowmore gekocht...
    Heeft iemand ervaring met bowmore?


    Daarnaast heb ik van die eenvoudige commerciele whiskeys: four roses en jack daniels..
    niet echt geweldig eigenlijk


    Bedankt!
    een paar (vrijblijvende) tips

    - drink de fles niet leeg vóór je een nieuwe aankoopt.....dan kun je de twee whiskies vergelijken (en zul je merken dat je als je ze naast elkaar drinkt, dat je veel meer karakteristieke kenmerken kunt oppikken)

    - Bowmore....ja....wisselende resultaten. Ze hebben heeeeeele goede whiskies gemaakt ( en nog steeds) maar ook hele verschrikkelijke. De beste whisky die ik ooit dronk was een Bowmore.. (helaas wel uit 1966 en onvind- en onbetaalbaar). maar sommige van de slechtste die ik ooit heb gehad.
    Tegenwoordig zijn ze weer op de goede weg, maar veel wat ze in de jaren 80 hebben gedistilleerd was 'heel apart'
    welke 3 zitten er in je pakketje?

    - four roses en JD zijn beide amerikaanse bourbon/whiskeys.....Totaal anders dan schotse Malt whiskies en ook anders dan de gemiddelde blends. Je moet er van houden. en dat doe ik niet.

    - die kleinere flesjes zijn voor jou misschien wel een goede oplossing....met een beetje zoeken kun je daar nog wel meer soorten van krijgen (zie ook de winkels in de openingspost)

    - geniet er vooral van
    pi_76045687
    quote:
    Op vrijdag 25 december 2009 00:19 schreef pavv het volgende:

    [..]


    [..]

    Laten we het zo zeggen...ik hoop snel te vergeten wat ie gekost heeft en hoop er lang en vaak van te kunnen genieten.....
    Niet hands-free bellen kost een stuk minder.....
    [..]
    Da's aan de prijs dan, maar ik denk ook wel dat dat mag voor iets waar minder dan 200 (?) flessen van bestaan in de wereld, niet? Dat je de prijs voor je wil houden snap ik ook trouwens.
      vrijdag 25 december 2009 @ 12:53:31 #151
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_76046963
    quote:
    Op vrijdag 25 december 2009 12:09 schreef indahnesia.com het volgende:

    [..]

    Da's aan de prijs dan, maar ik denk ook wel dat dat mag voor iets waar minder dan 200 (?) flessen van bestaan in de wereld, niet? Dat je de prijs voor je wil houden snap ik ook trouwens.
    De leeftijd speelt natuurlijk ook een grote rol in dit geval.
    Deze whisky heeft zo'n 42 jaar in een vat gezeten...
      Moderator / Redactie Sport vrijdag 25 december 2009 @ 12:59:07 #152
    92686 crew  borisz
    Keurmeester
    pi_76047136
    De kerstman bracht mij een pakketje Glenfiddich met 5cl flesjes 12, 15 en 18. Binnenkort maar eens proberen, dat wordt dan mijn eerste slok whisky ooit .
    winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
      vrijdag 25 december 2009 @ 13:30:54 #153
    6990 golfer
    Ouwe jongere
    pi_76048037
    quote:
    Op vrijdag 25 december 2009 12:59 schreef borisz het volgende:
    De kerstman bracht mij een pakketje Glenfiddich met 5cl flesjes 12, 15 en 18. Binnenkort maar eens proberen, dat wordt dan mijn eerste slok whisky ooit .
    Laat even weten wat je er van vond? Het is een hele zachte beginnerswhisky.
    There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
    Poef.....gone! ©golfer
    pi_76088714
    quote:
    Op vrijdag 25 december 2009 12:59 schreef borisz het volgende:
    De kerstman bracht mij een pakketje Glenfiddich met 5cl flesjes 12, 15 en 18. Binnenkort maar eens proberen, dat wordt dan mijn eerste slok whisky ooit .
    Zoals Golfer zegt: goed om mee te beginnen!! Ben ook erg benieuwd
      Moderator / Redactie Sport zondag 27 december 2009 @ 00:39:40 #155
    92686 crew  borisz
    Keurmeester
    pi_76091600
    12 is een skyradio whisky . Wel lekker als je niks kent, maar bij de eerste slok 15 en 18 ben je 12 direct vergeten. 12 is mild in alles.

    15 en 18 zijn wat fruitiger en kruidiger. 18 had een meer vollere smaak dan 15 als het binnen was, maar goed heb nog een beetje van 15 en 18 om nogmaals te proberen over een paar dagen . Zal het dan nogmaals tegen over elkaar zetten.
    winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
    pi_76095149
    quote:
    Op zondag 27 december 2009 00:39 schreef borisz het volgende:
    12 is een skyradio whisky . Wel lekker als je niks kent, maar bij de eerste slok 15 en 18 ben je 12 direct vergeten. 12 is mild in alles.

    15 en 18 zijn wat fruitiger en kruidiger. 18 had een meer vollere smaak dan 15 als het binnen was, maar goed heb nog een beetje van 15 en 18 om nogmaals te proberen over een paar dagen . Zal het dan nogmaals tegen over elkaar zetten.
    Ik hoop dat je het hier hebt over de Glenfiddich, want verder is het wel erg generaliserend...:-)
    Take on the situation, but not the torment ...
    pi_76114105
    Nal al die verhalen over Whiskey heb mijzelf ook maar een verwend met een fles. Heb gekozen voor de Highland Park 12 y. Erg betaalbaar. ¤ 25.99 bij de bierhal vlak over de grens.

    De rokerige smaak en aroma bevalt me erg goed. Alleen hij is me nog iets te sterk. Ben niet gewend aan sterke drank. Zal hem vanavond eens aanlengen met water. Heb gisteren hete melk in de magnetron verhit, lepel echte cacao en lepel suiker en daarna een scheut Highland Park en dat smaakte verrrukelijk. Waarschijnlijk blasfemie in de ogen van de fijnproevers. Maar ik heb er erg van genoten
    Get on that cross that's all your good for!
    pi_76114339
    Vrijdag voor het eerst een Dimple 15 y/o gehad. Vond het een lekkere whisky
    Je moet je het leven niet moeilijker maken dan strikt noodzakelijk
    pi_76132285
    Ik vlieg vandaag naar London en vrijdag weer terug. Zit erover te denken om 1 (of 2) flessen whisky mee te nemen maar weet nog niet echt wat. Laatst in een kroeg een Laphroaig gehad, en die turf smaak beviel me uitsteken. Donderdag een The Glenlivet gehad en dat was weer heel erg rokerig, maar een heerlijk zachte whisky.

    Ik heb momenteel een Glenfiddich 12 Caoran Reserve en een Provenance 8y, dus wil eigenlijk wat verschillede tegenover elkaar kunnen zetten. Denk dus aan een Highland Park / Laphroaig, deze lijkt me ook wel wat:

    Kleur: licht geel. Neus: eerst rokerige en assige tonen dan komen fraaie aroma’s van vers gemaaid gras naar boven. De tonen van turf zijn wel aanwezig maar domineren totaal niet en ontwikkelen op de achtergrond de mooie geurige en rokerige tonen. Smaak: heerlijke tonen van turf met fruitige aroma’s en zuivere rokerige en turf tonen, die minutenlang aanhouden. De afdronk is lang en krachtig met terugkerende tonen van turf, rokerig en fruit aroma’s. Een geweldige Laphroaig botteling.

    Fingerspitzgefühl
    pi_76132939
    is dat weer zo'n goedkope uitgave van 1 van de Islays? laat maar, eerst de tekst helemaal lezen
    Nobody expects the Spanish Inquisition!
      maandag 28 december 2009 @ 11:03:18 #161
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_76133195
    quote:
    Op maandag 28 december 2009 10:19 schreef ForumGek het volgende:
    Ik vlieg vandaag naar London en vrijdag weer terug. Zit erover te denken om 1 (of 2) flessen whisky mee te nemen maar weet nog niet echt wat. Laatst in een kroeg een Laphroaig gehad, en die turf smaak beviel me uitsteken. Donderdag een The Glenlivet gehad en dat was weer heel erg rokerig, maar een heerlijk zachte whisky.

    Ik heb momenteel een Glenfiddich 12 Caoran Reserve en een Provenance 8y, dus wil eigenlijk wat verschillede tegenover elkaar kunnen zetten. Denk dus aan een Highland Park / Laphroaig, deze lijkt me ook wel wat:

    Kleur: licht geel. Neus: eerst rokerige en assige tonen dan komen fraaie aroma’s van vers gemaaid gras naar boven. De tonen van turf zijn wel aanwezig maar domineren totaal niet en ontwikkelen op de achtergrond de mooie geurige en rokerige tonen. Smaak: heerlijke tonen van turf met fruitige aroma’s en zuivere rokerige en turf tonen, die minutenlang aanhouden. De afdronk is lang en krachtig met terugkerende tonen van turf, rokerig en fruit aroma’s. Een geweldige Laphroaig botteling.

    [ afbeelding ]
    Denk niet dat je die versie op het vliegveld van Londen gaat vinden.
    Is een onafhankelijke botteling en hoewel sommige vliegvelden in Londen 'World of Whiskies'-shops hebben is hun onafhankelijke bottelingen aanbod vaak maar beperkt...
      maandag 28 december 2009 @ 11:51:51 #162
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_76134582
    quote:
    Op maandag 28 december 2009 11:03 schreef MadMaster het volgende:

    [..]

    Denk niet dat je die versie op het vliegveld van Londen gaat vinden.
    Is een onafhankelijke botteling en hoewel sommige vliegvelden in Londen 'World of Whiskies'-shops hebben is hun onafhankelijke bottelingen aanbod vaak maar beperkt...

    Klopt, vaak beperkt aanbod.....meestal Distillery Bottelingen en dus geen onafhankelijke bottelingen.

    die kleine flesjes reeks (Lp1, Pe1, Ar1, etc) staat overigens wel goed aangeschreven

    even in de aanbiedingen van de WoW shops gekeken.... Vooral de Yamazaki 18 voor 40 pond is een hele goede deal.

    chinchin
    pi_76135330

    Het ziet eruit als een hoestsiroopfles
      maandag 28 december 2009 @ 12:15:53 #164
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_76135380
    quote:
    Op maandag 28 december 2009 12:14 schreef katerwater het volgende:
    [ afbeelding ]
    Het ziet eruit als een hoestsiroopfles
    Doe mij dan maar elke dag hoestsiroop...
    pi_76146537
    Vanmiddag deze gekocht:



    Uit de Old Masters serie van James MacArthur een Bladnoch uit 1992 en gebotteld in 2005 op cask strength (56,9%) uit vat nummer 752. Om het oude jaar mee af te sluiten en het nieuwe mee te beginnen

    Blijft mooi zo een groene fles
    pi_76153091
    Vandaag gekocht:

    Bunnahabhain 2000 Gordon & MacPhail Reserve selected by van Wees
    Vintage 13.11.2000
    Bottled 16.06.2009
    Cask type: 1st Fill Bourbon Hogshead
    Cask no. 915
    Number of bottles 255
    59.7 %

    en

    Teaninich 1998 Gordon & MacPhail Reserve
    Vintage 14.12.1998
    Bottled 15.06.2009
    Refill Sherry Hogshead
    Cask no. 11406
    Number of bottles 283
    Strength 58.4 %

    Hoe voor je een foto in?
      maandag 28 december 2009 @ 20:26:59 #167
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_76155043
    quote:
    Op maandag 28 december 2009 19:44 schreef gadeweerd het volgende:
    Vandaag gekocht:

    Bunnahabhain 2000 Gordon & MacPhail Reserve selected by van Wees
    Vintage 13.11.2000
    Bottled 16.06.2009
    Cask type: 1st Fill Bourbon Hogshead
    Cask no. 915
    Number of bottles 255
    59.7 %

    en

    Teaninich 1998 Gordon & MacPhail Reserve
    Vintage 14.12.1998
    Bottled 15.06.2009
    Refill Sherry Hogshead
    Cask no. 11406
    Number of bottles 283
    Strength 58.4 %
    In die Reserve serie zitten een paar mooie bottelingen.
    De Caperdonich 1972 staat in mijn top 5, de Littlemill en de Rosebank zijn ook prima...
    quote:
    Hoe voor je een foto in?
    Ergens uploaden (www.tinypic.com bijvoorbeeld) en dan hier de URL plaatsen met [img] er voor en [/img] er achter...
    pi_76155335
    ff proberen....



    en
      maandag 28 december 2009 @ 20:39:07 #169
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_76155824
    quote:
    Op maandag 28 december 2009 20:26 schreef MadMaster het volgende:


    In die Reserve serie zitten een paar mooie bottelingen.
    De Caperdonich 1972 staat in mijn top 5, de Littlemill en de Rosebank zijn ook prima...
    [..]

    De Glenrothes 1978 G&M refill sherry 59,9 %
    en Glenburgie 1991 G&M refill sherry 58,2 %
    en Glenturret 1985 G&M 10y refill sherry butt 555 56,6 %

    zijn ook mooie flessen!
      dinsdag 29 december 2009 @ 14:02:40 #171
    79543 Eltonno
    Candy mountain Charlie!
    pi_76179565

    Gekregen voor kerst/sinterklaas, goede verhalen over gehoord. Moet nog gaan beginnen met deze miniproeverij (200ml per flesje), maar ben erg benieuwd naar de prijswinnende (bronzen medaille in de "international spirit challenge" categorie whiskies uit andere landen) 8 jaar oude american oak.
    Leuk detail wat me net opvalt, op elk flesje is met de hand geschreven welk nummer hij heeft en uit welke cask hij komt, welke datum hij is gedestilleerd en gebotteld.
    -Een echte vriend weet al je geheimen en is dan nog steeds je vriend-
    "In the quiet words of the Virgin Mary... come again?"
    pi_76181671
    Ziet er erg mooi uit iig. Ben benieuwd hoe het smaakt!

    Zal straks ff een foto posten van onze oogst van vandaag
      dinsdag 29 december 2009 @ 15:04:18 #173
    79543 Eltonno
    Candy mountain Charlie!
    pi_76181963
    quote:
    Op dinsdag 29 december 2009 14:55 schreef Sunnythesun het volgende:
    Ziet er erg mooi uit iig. Ben benieuwd hoe het smaakt!

    Zal straks ff een foto posten van onze oogst van vandaag
    Het is inderdaad een mooie verpakking in zo'n houten kistje. Zie trouwens net dat de 5 jaar oude meer dan 6 en een half jaar op het vat (18-03-'02 tot 16-10-'08) heeft gezeten, en de 8 jaar oude bijna 9 (mei 2000 tot 22-02-'09)
    Is wel grappig aangezien ik het er gister nog over had met een whisk(e)y kenner, en die vertelde dat zuidam pas gaat bottelen als het aan hun eisen voldoet, maakt niet uit als dat een jaartje langer duurt. Dit doen ze ook met hun gerijpte genevers en korenwijn.

    Zou het bijna vergeten, maar er is ook een klein flesje 12 jaar oude chivas regal opgenomen in mijn bescheiden collectie. Ken chivas regall helemaal niet dus ben benieuwd

    [ Bericht 7% gewijzigd door Eltonno op 29-12-2009 15:11:56 ]
    -Een echte vriend weet al je geheimen en is dan nog steeds je vriend-
    "In the quiet words of the Virgin Mary... come again?"
    pi_76182931
    Op zich is het vrij normaal hoor, dat er uit oudere vaten gebotteld wordt. De leeftijd op de fles geeft de minimum leeftijd van de gebruikte vaten aan.
    pi_76185593
    En dit werd dus vanmiddag door onze vriendelijke TNT pakketbezorger bezorgd:





    (helaas staan er nu maar 4 flessen van in onze prive collectie, maar toch leuk..)
    pi_76187871
    quote:
    Op dinsdag 29 december 2009 16:48 schreef Sunnythesun het volgende:
    En dit werd dus vanmiddag door onze vriendelijke TNT pakketbezorger bezorgd:

    [ afbeelding ]



    (helaas staan er nu maar 4 flessen van in onze prive collectie, maar toch leuk..)
    Wow, leuke bezorging zo voor O&N!
    pi_76198008
    quote:
    Op dinsdag 29 december 2009 14:02 schreef Eltonno het volgende:
    [ afbeelding ]
    Gekregen voor kerst/sinterklaas, goede verhalen over gehoord. Moet nog gaan beginnen met deze miniproeverij (200ml per flesje), maar ben erg benieuwd naar de prijswinnende (bronzen medaille in de "international spirit challenge" categorie whiskies uit andere landen) 8 jaar oude american oak.
    Leuk detail wat me net opvalt, op elk flesje is met de hand geschreven welk nummer hij heeft en uit welke cask hij komt, welke datum hij is gedestilleerd en gebotteld.
    Wat tof. Misschien een beetje asociaal om te vragen omdat het een kerstcadeautje is maar wat moet dat kosten?
    niet de vervaarlijke schaduw
    met zijn dikke pens vol pistolen
    beiden ingevet als een locomotief onder nul
    pi_76198026
    quote:
    Op dinsdag 29 december 2009 16:48 schreef Sunnythesun het volgende:
    En dit werd dus vanmiddag door onze vriendelijke TNT pakketbezorger bezorgd:

    [ afbeelding ]



    (helaas staan er nu maar 4 flessen van in onze prive collectie, maar toch leuk..)
    *hips*
    niet de vervaarlijke schaduw
    met zijn dikke pens vol pistolen
    beiden ingevet als een locomotief onder nul
    pi_76198334
    Ik ga zo eens de mistery Islay open trekken
    pi_76199837
    Welke bedoel je?
    pi_76204065
    Die links vooraan.. dat is deze:
    http://www.whiskyvanzuylen.nl/index.php?page=whiskys&naam=Lagavulin&id=1642

    En hij is lekkuuuurrrrr
      dinsdag 29 december 2009 @ 23:54:47 #182
    79543 Eltonno
    Candy mountain Charlie!
    pi_76204198
    quote:
    Op dinsdag 29 december 2009 21:54 schreef LostFormat het volgende:

    [..]

    Wat tof. Misschien een beetje asociaal om te vragen omdat het een kerstcadeautje is maar wat moet dat kosten?
    Was zelf al een beetje naar zuidam aan het kijken, dus wist wat het kost. Maakt het niet een minder leuk cadeau, kosten liggen rond de 50 euro.
    -Een echte vriend weet al je geheimen en is dan nog steeds je vriend-
    "In the quiet words of the Virgin Mary... come again?"
    pi_76210743
    quote:
    Op dinsdag 29 december 2009 23:52 schreef Sunnythesun het volgende:
    Die links vooraan.. dat is deze:
    http://www.whiskyvanzuylen.nl/index.php?page=whiskys&naam=Lagavulin&id=1642

    En hij is lekkuuuurrrrr
    boh 7 jaar oude Lagavulin klinkt lekker

    Die serie van the Ultimate heeft vaak mooie flessen voor een net zo mooie prijs, bij van Wees zijn ze goed bezig
    pi_76216225
    Ja moet zeggen dat ik het erg aangenaam vind! Ook de prijs ja Wellicht voor herhaling vatbaar en kopen we er nog een ander bij..
      Designer zaterdag 2 januari 2010 @ 06:55:45 #185
    266257 crew  DeZwabber
    Press ZL to squid.
    pi_76316570
    quote:
    Op dinsdag 29 december 2009 16:48 schreef Sunnythesun het volgende:
    En dit werd dus vanmiddag door onze vriendelijke TNT pakketbezorger bezorgd:

    [ afbeelding ]



    (helaas staan er nu maar 4 flessen van in onze prive collectie, maar toch leuk..)
    🐙
    pi_76317415
    Een vraag voor de verzamelaars en freaks:

    Hebben jullie dat nu ook? Je hebt een zooi 'open flessen' en een serie nog dichte flessen en dan komt het moment dat je eigenlijk een nieuwe fles moet open maken...welke kies je dan?

    Ik ben al enige weken bezig met de staartjes uit mijn open flessen. Vind het iedere keer ' zonde' om een nieuwe, verse fles open te maken. Op een of andere manier voelt het als een ' verlies'. Maar zal er toch aan moeten geloven. De Lagavullin, Macallan en Highland Park waar nog wat inzit gaan ook vervelen :-)

    Als jullie mochten kiezen welke fles je open mocht maken, welke zou het worden:

    Glengoyne 17 year
    Ardbeg Almost There
    Balvenie Single Barrel
    Balvenie Golden Cask
    Glen Moray 1989
    The Glenlivet Nadurra
    Bruichladdich RumCask (17y)
    Bruichladdich (speciale botteling ihkv opening http://www.whiskyenwhiskey.nl)
    Talisker 10
    Talisker 18
    Talisker Dist. Edition
    Isle of Jura
    Take on the situation, but not the torment ...
    pi_76317595
    quote:
    Op zaterdag 2 januari 2010 10:18 schreef SevenWonders het volgende:
    Een vraag voor de verzamelaars en freaks:

    Hebben jullie dat nu ook? Je hebt een zooi 'open flessen' en een serie nog dichte flessen en dan komt het moment dat je eigenlijk een nieuwe fles moet open maken...welke kies je dan?

    Ik ben al enige weken bezig met de staartjes uit mijn open flessen. Vind het iedere keer ' zonde' om een nieuwe, verse fles open te maken. Op een of andere manier voelt het als een ' verlies'. Maar zal er toch aan moeten geloven. De Lagavullin, Macallan en Highland Park waar nog wat inzit gaan ook vervelen :-)

    Als jullie mochten kiezen welke fles je open mocht maken, welke zou het worden:

    Glengoyne 17 year
    Ardbeg Almost There
    Balvenie Single Barrel
    Balvenie Golden Cask
    Glen Moray 1989
    The Glenlivet Nadurra
    Bruichladdich RumCask (17y)
    Bruichladdich (speciale botteling ihkv opening http://www.whiskyenwhiskey.nl)
    Talisker 10
    Talisker 18
    Talisker Dist. Edition
    Isle of Jura



    ik zou voor vanavond de Balvenie Golden Cask nemen, gewoon omdat ie mij lekker lijkt!
    pi_76318010
    Als ik nu naar buiten kijk en ik zie die nieuwe sneeuw weer liggen zou ik zeggen de Talisker 10 of 18
      zaterdag 2 januari 2010 @ 11:35:19 #189
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_76318733
    quote:
    Op zaterdag 2 januari 2010 10:18 schreef SevenWonders het volgende:
    Een vraag voor de verzamelaars en freaks:

    Hebben jullie dat nu ook? Je hebt een zooi 'open flessen' en een serie nog dichte flessen en dan komt het moment dat je eigenlijk een nieuwe fles moet open maken...welke kies je dan?
    Dan wordt mijn keuze in begsinsel bepaald door het type/soort whisky waar op dat moment mijn voorkeur naar uitgaat.
    quote:
    Ik ben al enige weken bezig met de staartjes uit mijn open flessen. Vind het iedere keer ' zonde' om een nieuwe, verse fles open te maken. Op een of andere manier voelt het als een ' verlies'. Maar zal er toch aan moeten geloven. De Lagavullin, Macallan en Highland Park waar nog wat inzit gaan ook vervelen :-)
    Afhankelijk van de algemene beschikbaarheid van de whisky (kan ik nog een gelijksoortige fles aanschaffen?) en soms ook de aanschafsprijs valt het openen van een fles soms wat zwaar. Maar als je vervolgens zit te nippen, dan wordt die keuze vaak wel gerechtvaardigd...
    quote:
    Als jullie mochten kiezen welke fles je open mocht maken, welke zou het worden:

    Glengoyne 17 year
    Ardbeg Almost There
    Balvenie Single Barrel
    Balvenie Golden Cask
    Glen Moray 1989
    The Glenlivet Nadurra
    Bruichladdich RumCask (17y)
    Bruichladdich (speciale botteling ihkv opening http://www.whiskyenwhiskey.nl)
    Talisker 10
    Talisker 18
    Talisker Dist. Edition
    Isle of Jura
    Ik zou nu uit die lijst de Talisker 18 kiezen.
    pi_76322892
    Sinds kort wat whisky gaan drinken voor die relax avonden na het werk.

    Heb nu:
    Glenfiddich 12 & 15
    Aberlour 16 (een aanrader )

    Binnenkort wil ik gaan uitbreiden met een Ierse en ik ben opzich wel fan van Jameson en zit deze te overwegen:

    Jameson - Gold

      zaterdag 2 januari 2010 @ 15:08:56 #191
    6990 golfer
    Ouwe jongere
    pi_76325182
    quote:
    Op zaterdag 2 januari 2010 13:52 schreef Mr.G het volgende:
    Sinds kort wat whisky gaan drinken voor die relax avonden na het werk.

    Heb nu:
    Glenfiddich 12 & 15
    Aberlour 16 (een aanrader )

    Binnenkort wil ik gaan uitbreiden met een Ierse en ik ben opzich wel fan van Jameson en zit deze te overwegen:

    Jameson - Gold

    [ afbeelding ]
    Ben benieuwd of je het verschil tussen de Schotse whisky en de Jameson whiskey kan proeven.
    There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
    Poef.....gone! ©golfer
    pi_76328658
    quote:
    Op zaterdag 2 januari 2010 15:08 schreef golfer het volgende:

    [..]

    Ben benieuwd of je het verschil tussen de Schotse whisky en de Jameson whiskey kan proeven.
    Dat een Ierse veel zachter is van smaak is vrij evident.
    pi_76384353
    quote:
    Op donderdag 17 december 2009 23:46 schreef NDAsilenced het volgende:
    Mijn eerste post in deze reeks

    Iemand hier ook een liefhebber van:
    [ afbeelding ]?
    Die turf, rook, zout is zzzalig...
    M'n favoriet in de betaalbare prijsklasse.
    Ik weet het ook niet
      maandag 4 januari 2010 @ 00:34:46 #194
    73683 leolinedance
    Voor Rood-Wit gezongen
    pi_76385312
    tvp, wil er ook mee beginnen.
    pi_76391386
    quote:
    Op zaterdag 2 januari 2010 15:08 schreef golfer het volgende:

    [..]

    Ben benieuwd of je het verschil tussen de Schotse whisky en de Jameson whiskey kan proeven.
    Ik heb gister een slokje Jameson geproefd. Niet vies, als me dit in een kroeg voorgeschoteld zou worden of zo dan zou ik het zeker lekker opdrinken. Maar als ik kan kiezen ga ik toch voor iets wat minder zoetig is. Het heeft voor mij een te zoetige bourbon achtige smaak. Sommige Schotse Malts hebben dat ook en die vind ik ook minder.. Kortom: niet verkeerd maar niet iets waar ik meteen een fles van haal

    Verder heb ik deze mogen proberen:
    Port Askaig 17jrs: omnomnomnom wat was dat lekker zeg!! Absoluut een Islay, maar zacht en vol.. We hebben zitten zoeken uit welke destilleerderij hij zou kunnen komen (staat er niet op natuurlijk ) en we denken Coal Isla. Op de Van Zuylen site wordt net gedaan alsof het een eigen destilleerderij is bij Port Askaig maar daar zit alleen Coal Isla.. dus.. En de smaak past daar ook goed bij, al is het wat voller dan bijv. de 12jrs Caol Ilsa.. Nja echt heel lekker was ie dus!
    En deze van The Ultimate Single Malt Collection: Linkwood: ook lekker! Wat steviger, houtig.. Weet niet meer zo goed.. Was gewoon lekker
    Ik ben trouwens sowieso enthousiast over die Ultimate Collection: betaalbare flessen met speciale botteling, lekker spul hoor! Wij hebben de Mistery Islay (Lagavullin) maar gaan er zeker nog een paar bij halen denk ik zo! Echt een aanrader!
      maandag 4 januari 2010 @ 14:04:57 #196
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_76397499
    quote:
    Op maandag 4 januari 2010 10:56 schreef Sunnythesun het volgende:

    [..]

    En deze van The Ultimate Single Malt Collection: Linkwood: ook lekker! Wat steviger, houtig.. Weet niet meer zo goed.. Was gewoon lekker
    Ik ben al jaren verzamelaar van allerlei Linkwood-bottelingen (heb er nu zo'n kleine 20) en regelmatig krijg je dan als opmerking: 'Linkwood? Nooit van gehoord...'.
    Prima, houden zo, dan kan ik af en toe nog iets leuks op de kop tikken waar een ander geen weet van heeft...

    Persoonlijk vind ik Linkwood dus (vaak) schitterende whisky produceren.
    Slechts een paar procent van de totale produktie komt als single malt op de markt, waarbij de standaard botteling uit de Flora & Fauna-serie het meest bekend is. De wat meer uitgesproken versies zijn uitsluitend via onafhankelijke bottelaars verkrijgbaar en dan moet je er vaak echt naar zoeken.

    Mocht iemand nog onaangebroken flessen Linkwood hebben staan die hij/zij zou willen verkopen, ik houd me eventueel aanbevolen...
    pi_76399307
    quote:
    Op maandag 4 januari 2010 14:04 schreef MadMaster het volgende:

    [..]

    Ik ben al jaren verzamelaar van allerlei Linkwood-bottelingen (heb er nu zo'n kleine 20) en regelmatig krijg je dan als opmerking: 'Linkwood? Nooit van gehoord...'.
    Wat grappig! Ik had er idd ook nog nooit van gehoord..
    pi_76405595
    Vroeger hield ik nooit van sterke drank, maar met O&N kreeg ik van de vader van een vriend een goed glas whisky voorgeschoteld, damn wat was dat fijn.

    Dus ik ben net naar de slijter geweest, heb deze gekocht:
    "

    Vind em erg lekker, al ben ik nog een complete whisky-beginner.
    Hebben jullie nog tips voor de beginneling?
    Glimlachen is de meest elegante manier om je tegenstander je tanden te laten zien
    pi_76411779
    De enige tip die ik je als "beginneling" kan geven is, probeer je eigen favoriete smaak te vinden en laat je vooral niet (teveel) adviseren/leiden/sturen/afzeiken door al die honderduizenden "whiskykenners" die er rond lopen.

    Mijn advies is om gewoon eens wat flessen te kopen, voor 20-30 euro kun je al een behoorlijke whisky kopen je slijter verkoopt ongetwijfeld de serie whisky's van de classic-malts serie of hoe heet dat tegenwoordig.

    Hier heb je een overzichtskaartje van hun whisky range plus bijbehorende smaken:
    http://www.malts.com/NR/r(...)Flavour_Map_NLNL.pdf

    erg handig kaartje om mee te beginnen en om een idee te krijgen van de zeer uiteenlopende smaken van dit geweldige drankje.

    Mijn persoonlijke advies:
    Een dure fles whisky hoeft niet perse lekkerder/beter te zijn.
    De kleur van whisky zegt ook helemaal niks, veel mensen denken hoe donkerder hoe ouder, aan veel whisky's worden kleurstoffen toegevoegd (caramel)
    Oude whisky hoeft niet beter te zijn dan jonge whisky.
    Er is niks mis met blends, sommige blends zijn imo vele malen beter dan de bekende single malts.

    In ieder geval veel plezier in de wondere wereld van de whisky's, en laat het vooral je eigen zoektocht zijn
      maandag 4 januari 2010 @ 20:56:49 #200
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_76414039
    Veel wijze woorden van Tahiti! en de spijker op zijn kop.
    quote:
    Op maandag 4 januari 2010 20:10 schreef Tahiti het volgende:

    Er is niks mis met blends, sommige blends zijn imo vele malen beter dan de bekende single malts.


    Alleen bovenstaande mening verdient volgens mij enige nuancering. Helaas is het in de bodem van de markt (waar de meeste blends zich bevinden) met prijzen tussen de 10 en de 20 euro per fles weinig te genieten. Een enkele gunstige uitzondering nagelaten zijn het doorgaans tamelijk eenvoudige, wat vlakke, een-dimensionale blends. Ik ken erg weinig blends die beter zijn dan de meeste bekende Single Malt Whiskies. Tuurlijk, Famous Grouse staat heel behoorlijk aangeschreven, evenals Teachers en Black Bottle en voor sommige mensen is JW Black ook een prima alternatief. Maar IMO leggen ook die het af tegenover (instap-)Malts als Aberlour 10, Laphroag 10, Glenfarclas, Bowmore, Macallan, Highland Park, etc.

    Het vervelende van de meeste blends (zeker in het goedkope segment) is dat ze, om de prijs te drukken, een (zeer) groot aandeel Grain Whisky bevatten. Grain whisky wordt op een veel eenvoudigere/ efficientere manier gemaakt dan Malt whisky en er worden vooral veel eenvoudigere/ goedkopere ingredienten gebruikt. Zeker wanneer graanwhisky kort gerijpt heeft ( < 10 jaar) heeft het de neiging om nogal scherp te smaken en voegt het weinig positiefs toe aan de smaak van de blend waar het in gebruikt wordt. Maar er zullen vast mensen zijn die er juist wél van houden.

    Ík zou het zo formuleren:

    Er is niks mis met een aantal blends, een enkele blend is imo haast even goed of zelfs iets beter dan een gemiddelde single malt.

    Misschien heeft Tahiti nog wat tips welke Blended Whisky hij echt heel erg goed vindt. Misschien zitten er een paar tussen die ik nog niet heb gehad en dan zal ik ze zeker eens proberen als ze op mijn pad komen.
    Nooit te oud om te leren immers.

    [ Bericht 0% gewijzigd door pavv op 04-01-2010 21:02:18 ]
    pi_76414791
    quote:
    Op maandag 4 januari 2010 20:56 schreef pavv het volgende:
    Misschien heeft Tahiti nog wat tips welke Blended Whisky hij echt heel erg goed vindt. Misschien zitten er een paar tussen die ik nog niet heb gehad en dan zal ik ze zeker eens proberen als ze op mijn pad komen.
    Nooit te oud om te leren immers.
    Uiteraard:


    The Spice King van Wemyss, een drietal maanden terug gekocht en een fantastische blend voor een zeer mooie prijs. Wemyss heeft nog meer mooie uitgaves

    Uiteraard valt over smaak niet te twisten, maar er zijn zeer zeker goede blends te vinden.
      maandag 4 januari 2010 @ 22:28:58 #202
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_76418949
    Mocht je deze blend tegenkomen (bij Van Wees in Amersfoort hebben ze hem in ieder geval staan), dan kan je hem rustig meenemen als je van Islay-whiskies houdt:

    pi_76419271
    Zelf ben ik een grote Islay liefhebber en vind dus Black Bottle echt een hele lekkere blend!
    pi_76458878
    quote:
    Op maandag 4 januari 2010 20:56 schreef pavv het volgende:


    Er is niks mis met een aantal blends, een enkele blend is imo haast even goed of zelfs iets beter dan een gemiddelde single malt.


    Misschien moet je dit boek eens lezen....ik geloof het eigenlijk best dat sommige oudere blends beter zijn dan de huidige single malts...

    http://www.zolangdevoorraadstrekt.org/
    Take on the situation, but not the torment ...
      woensdag 6 januari 2010 @ 01:01:12 #205
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_76467161
    quote:
    Op dinsdag 5 januari 2010 21:55 schreef SevenWonders het volgende:

    [..]

    Misschien moet je dit boek eens lezen....ik geloof het eigenlijk best dat sommige oudere blends beter zijn dan de huidige single malts...

    http://www.zolangdevoorraadstrekt.org/
    Ja maar ho even.... Ik hen het in mijn "stelling" over HEDENDAAGSE blends, het spul wat je NU uit de schappen kunt trekken bij de lokale Gall & Gall en Dirck III.... Niet over ouwe sloren uit vroeger tijden. Daar heb ik er ook een heel stel van op, en inderdaad, er is een tijd geweest dat blends kwalitatief een stuk beter waren dan tegenwoordig. (Voornamelijk doordat er destijds een veel groter deel goede single malts in werd verwerkt, en stukken minder graanwhisky). Maar die tijd ligt echt alweer decennia achter ons en de spoeling is gewoon veel dunner geworden.

    Ik heb de whiskies van de schrijvers van dit boek geproefd, en proeven zegt meer dan 1000 woorden
    Blends uit de jaren 20, 30, 40, 50 en 60 .... en er zaten een redelijk aantal lekkere tussen. Maar dat gezegd hebbende, legden die het toch ook weer af tegenover de echt goede Single Malt whiskies die dezelfde dag ook geproefd werden.
      woensdag 6 januari 2010 @ 01:18:35 #206
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_76467531
    quote:
    Op dinsdag 5 januari 2010 21:55 schreef SevenWonders het volgende:

    [..]

    Misschien moet je dit boek eens lezen....ik geloof het eigenlijk best dat sommige oudere blends beter zijn dan de huidige single malts...

    http://www.zolangdevoorraadstrekt.org/
    Ik kreeg trouwens wel een beetje jeuk bij de wervende teksten op die site....

    over single malts en met name single cask malts:
    quote:
    ‘Maar het kan ook anders. Wie écht van smaak houdt en van unieke whisky’s kan ook gaan jagen op bijzondere single malts. De oudere en zeldzame single malts zijn voor de meeste mensen allang volkomen onbetaalbaar geworden. Twee-, driehonderd euro voor één fles is inmiddels al redelijk ‘normaal’.
    Gelukkig zijn er ook allerlei zeer fraaie zogenoemde single cask bottelingen: de inhoud van één vat whisky wordt gebotteld zonder bijmenging met andere whisky's uit dezelfde distilleerderij. De oplages zijn meestal beperkt tot zo'n 350 flessen per vat. Ook hier geldt dus: zolang de voorraad strekt.'

    Het boek vertelt u hoe u zulke single cask bottelingen op het spoor kunt komen én dat u beslist geen honderden euro’s hoeft uit te geven om zo’n fles excellente whisky uit te kunnen schenken. Het begint met de aanschaf van ‘Zolang de voorraad strekt…’ Voor ¤ 34,50 bezorgt u uzelf of uw whiskyvrienden een onvergetelijk cadeau voor de mooiste dagen van het jaar.
    pfffffff puhleeeeeaaaaaase
    pi_76470599
    Single cask bottelingen zijn inderdaad erg zeldzaam en zeer, zeer exclusief

    Ter info:
    Ik vraag me overigens af of de meeste wel weten dat alle distilleries hun meeste whiskey aan blends leveren.

    White Horse Whiskey is een blend van o.a. Lagavulin, Talisker en Linkwood
    Famous Grouse een blend van o.a. Macallan en Highland Park

    Port Ellen heeft nooit anders gedaan en daar betaalt men nu de hoofdprijs voor en doet alsof het de beste whiskey is die ooit bestaan heeft.
      woensdag 6 januari 2010 @ 12:38:07 #208
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_76477470
    quote:
    Op woensdag 6 januari 2010 09:33 schreef Tahiti het volgende:
    Single cask bottelingen zijn inderdaad erg zeldzaam en zeer, zeer exclusief

    Ter info:
    Ik vraag me overigens af of de meeste wel weten dat alle distilleries hun meeste whiskey aan blends leveren.

    White Horse Whiskey is een blend van o.a. Lagavulin, Talisker en Linkwood
    Famous Grouse een blend van o.a. Macallan en Highland Park

    Port Ellen heeft nooit anders gedaan en daar betaalt men nu de hoofdprijs voor en doet alsof het de beste whiskey is die ooit bestaan heeft.
    Ter aanvulling voor de niet kenners:
    Zonder leveringen t.b.v. blends zouden de meeste distilleerderijen het zelfs simpelweg niet overleven.
    Soms slechts maar enkele procenten van de totale distileerderij-produktie wordt als single malt op de markt gebracht, de rest gaat de blends in.
    Door de populariteit van Johnny Walker Red Label is de single malt Cardhu (groot bestanddeel van de Red Label) zelfs tijdelijk van de markt geweest, omdat men de produktie niet meer kon vergroten en alle whisky richt JW ging.
    pi_76492297
    Zojuist deze gekocht: Talisker 57° North

    Deze botteling al eens eerder gehad, en vanwege de arctische omstandigheden hier in Nederland maar besloten om een bijpassende whisky te kopen en wederom deze gekocht.



    57? De distillery ligt grotendeels op 57° noorderbreedte en de vaten die voor deze botteling zijn gebruikt liggen in de warehouse exact op deze noorderbreedte en dat ze cask strength zijn gebotteld op 57% is natuurlijk meer dan toeval En voor de prijs van 57 euro heb ik weer een mooie hartverwarmende fles in huis.

    Slàinte Mhath!
    pi_76492477
    Ohh.. dat ziet er goed uit zeg!! Kan je de smaak eens omschrijven? Hoeveel verschilt het van de 'gewone' Talisker?
      Moderator woensdag 6 januari 2010 @ 18:32:14 #211
    45833 crew  Fogel
    pi_76492597
    Mhhh, ik moet 6 graden naar het zuiden voor die whisky
    Weet iemand toevallig of Zaventem of Kopenhagen Airport een aparte whisky-shop hebben (zoals bv op Schiphol)?
    I'm surrounded by morons!
    TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
    TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
    TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
      woensdag 6 januari 2010 @ 18:34:21 #212
    122997 zquing
    Drama Junk
    pi_76492693

    gisteren deze gehad(maar dan in de 15 jaar versie). Echt een kenner ben ik niet, maar ik vond 'm heerlijk.

    Als ik hem moest omschrijven denk ik aan sherry, met een zeer lichte caramel smaak. Heel zacht

    wel jammer dat 't 8.50 was voor een glas, maar hij was 't waard
    "Those unforgettable days, for them I live"
    pi_76494385
    quote:
    Op woensdag 6 januari 2010 18:29 schreef Sunnythesun het volgende:
    Ohh.. dat ziet er goed uit zeg!! Kan je de smaak eens omschrijven? Hoeveel verschilt het van de 'gewone' Talisker?
    Zekers, in het kort: "Een gepimpte Talisker 10"

    In het wat langers: Talisker is sowieso een favoriet niet alleen voor mij maar voor vele andere, en terecht.
    Waar je bij een cask strength vaak door wat water toe te voegen wat extra smaak en geur vrijmaakt is dat bij deze niet echt nodig (wel een aanrader, maar niet meteen) Hij is een stuk rokiger en voller van smaak dan de normale 10 of 18. En voor mij een stuk minder "peperig" dan wat we van Talisker gewend zijn, wat de leeftijd van deze whisky is heb ik echt geen idee, de laatste speciale botteling die ik van Talisker had is de breathe of the isles van Adelphi (14 jaar oude Talisker) en die was juist minder rokerig en meer peperig.

    Ik heb overigens een 0,7 liter fles er is blijkbaar ook een liter fles uitgegeven.
    pi_76494563
    Die literfles zie ik bij van Zuylen staan idd, voor een kleine 78,- (vroeg me al af waar je hem voor 57,- vandaan had.. )
    Maar jummie zeg! Dat klinkt als iets wat ik zeker kan waarderen. Die gaat op mijn verlanglijst..
    pi_76494856
    Hij is zeker lekker waar ik hem vandaan heb staat er nog 1 voor 57 euro
    pi_76495023
    En dat is waar??
    pi_76495473
    Oh wat een leuke zaak!! Veel te ver weg helaas..
    pi_76531070
    Ik vind het altijd wel grappig hoe iedereen van andere whiskey's houdt

    M'n vader houdt van Black Label, maar dat vind ik niet te drinken, de echte 'whiskey' smaak is het voor mij niet.

    Voor m'n zwager had ik een Bowmore gekocht, want die houdt van Islay Whiskey's (en ik heb hem zelf nog nooit geproefd.. elke keer als ik daar ben moet ik autorijden *grrr* )

    Zelf hou ik van Glen Fiddich en de typische rokerige smaak, maar eigenlijk zoek ik nog iets 'zwaarders'. De fles is bijna leeg en ik zit te bedenken waar ik voor wil gaan. Jameson drink ik meestal in de kroeg, omdat ze niets anders hebben... smaakt maar een beetje naar whiskey, maar goed... beter dan niets...

    Iemand opties? Ik zat aan The Glenlivet, te denken, maar dat zag er ook niet zo speciaal uit.
    pi_76531106
    Talisker wellicht?
    niet de vervaarlijke schaduw
    met zijn dikke pens vol pistolen
    beiden ingevet als een locomotief onder nul
    pi_76531295
    quote:
    Op donderdag 7 januari 2010 18:18 schreef kahlie het volgende:
    Zelf hou ik van Glen Fiddich en de typische rokerige smaak, maar eigenlijk zoek ik nog iets 'zwaarders'. De fles is bijna leeg en ik zit te bedenken waar ik voor wil gaan.
    Wat bedoel je met zwaarders? Kwa rooksmaak of alcohol of gewoon meer en een vollere smaak?
    pi_76531365
    quote:
    Op donderdag 7 januari 2010 18:24 schreef Tahiti het volgende:

    [..]

    Wat bedoel je met zwaarders? Kwa rooksmaak of alcohol of gewoon meer en een vollere smaak?
    Qua alcoholpercentage niet... een nog vollere rooksmaak misschien of iets vollere subtiele smaak. Als ik Glen Fiddich drink denk ik altijd: YAY! Whiskey! maar veel minder hmmm ff nippen, in tegenstelling tot de wat duurdere wijnen die ik bij m'n ouders drink, die dan weer echt een speciale nadronk hebben enzo

    Talisker zat ik naar te kijken, die schijnt wel apart te zijn ja... ff bedenken of ik daar ergens een glaasje van kan drinken voordat het een fles wordt.

    Oh, en ik mag niet teveel jodium hebben en ik hoorde dat dat in sommige whiskey's zit in redelijke hoeveelheden. *bummer*
    pi_76534506
    Jodiumsmaak, maar of er ook daadwerkelijk jodium in zit lijkt me eigenlijk stug..

    Als je het hebt over Glenfiddich, bedoel je dan de 12 jaar? Want die is erg zacht iig (ik vind hem persoonlijk zelfs smakeloos). Misschien is een Oban ook wel wat voor je. Talsiker ben ik dol op! Rokerig, zoutig, peperig, moutig.. je proeft Skye er gewoon in!
    pi_76544023
    quote:
    Op donderdag 7 januari 2010 19:47 schreef Sunnythesun het volgende:
    Jodiumsmaak, maar of er ook daadwerkelijk jodium in zit lijkt me eigenlijk stug..
    Jodium wordt ook toegevoegd aan brood.. dus ik weet het zo net nog niet?
    quote:
    Op donderdag 7 januari 2010 19:47 schreef Sunnythesun het volgende:
    Als je het hebt over Glenfiddich, bedoel je dan de 12 jaar? Want die is erg zacht iig (ik vind hem persoonlijk zelfs smakeloos). Misschien is een Oban ook wel wat voor je. Talsiker ben ik dol op! Rokerig, zoutig, peperig, moutig.. je proeft Skye er gewoon in!
    12 jaar drink ik wel, maar liever ouder van Glen Fiddich. In any case, Oban gaat ook op het lijstje. Peperig vind ik niet zo'n prettige smaak.. is dat erg peperig of valt dat mee? Peperige balsamico azijn enzo vind ik nog wel te doen, zolang het niet overheerst.
    pi_76548046
    quote:
    Op donderdag 7 januari 2010 18:18 schreef kahlie het volgende:

    Iemand opties? Ik zat aan The Glenlivet, te denken, maar dat zag er ook niet zo speciaal uit.
    Daarop kun je whiskys niet beoordelen :-) Glenlivet is prima te doen. Met name de 18y of de Nadura....zelfs de French Oak is lekker.
    Take on the situation, but not the torment ...
      vrijdag 8 januari 2010 @ 00:41:42 #226
    6990 golfer
    Ouwe jongere
    pi_76548601
    quote:
    Op woensdag 6 januari 2010 19:28 schreef Tahiti het volgende:
    Heemskerk
    dat is vlakbij bij ons en een stuk dichterbij dan weer er persoonlijk even op bezoek gaan:
    There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
    Poef.....gone! ©golfer
      vrijdag 8 januari 2010 @ 14:09:29 #227
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_76562546
    quote:
    Op donderdag 7 januari 2010 22:50 schreef kahlie het volgende:

    [..]

    Jodium wordt ook toegevoegd aan brood.. dus ik weet het zo net nog niet?
    [..]

    Geloof me, in whisky zit geen jodium....Ingredienten van whisky zijn heel simpel: water, gerst, gist en hooguit nog een heeeel klein snufje caramel (wordt af en toe gebruikt om de whisky iets bij te kleuren).


    quote:
    12 jaar drink ik wel, maar liever ouder van Glen Fiddich. In any case, Oban gaat ook op het lijstje. Peperig vind ik niet zo'n prettige smaak.. is dat erg peperig of valt dat mee? Peperige balsamico azijn enzo vind ik nog wel te doen, zolang het niet overheerst.
    Moeilijk te zeggen of jij Talisker te peperig vindt of niet. Ikzelf vind het nogal meevallen, en het is naturlijk geen echte peper maar meer het iets tintelende gevoel van peper.
    Misschien idd beter om eerst eens een mini (5cl) te halen voor een paar euro of hem ergens anders te proeven.
    pi_76572575
    quote:
    Op vrijdag 8 januari 2010 14:09 schreef pavv het volgende:

    [..]

    Geloof me, in whisky zit geen jodium....Ingredienten van whisky zijn heel simpel: water, gerst, gist en hooguit nog een heeeel klein snufje caramel (wordt af en toe gebruikt om de whisky iets bij te kleuren).

    Dan moet die snuiter van de whiskey zaak het volgende keer maar duidelijker benoemen Hij zei: "Dit zijn de jodium-achtige whiskey's", vandaar dat ik er vanuit ging dat er jodium *in* zat. En aangezien het vaak toegevoegd wordt (jodium arm dieet betekend ook geen normaal brood meer, geen spa blauw meer) is het op zich niet zo gek om te denken dat ik dan moet uitkijken.

    Ik ga idd eerst eens een klein flesje halen en genieten en daarna eens beslissen welke fles het wordt

    Bedankt voor het meedenken allemaal!
    pi_76574361
    quote:
    Op vrijdag 8 januari 2010 18:18 schreef kahlie het volgende:

    [..]

    Dan moet die snuiter van de whiskey zaak het volgende keer maar duidelijker benoemen Hij zei: "Dit zijn de jodium-achtige whiskey's", vandaar dat ik er vanuit ging dat er jodium *in* zat.
    Hij doelde dus op een medicinale smaak die er aan zit. Ardbeg heeft dit heel sterk bijvoorbeeld. Ik ben er dol op, maar het is wel een smaak waar je van moet houden..
    pi_76575711
    quote:
    Op vrijdag 8 januari 2010 18:18 schreef kahlie het volgende:

    [..]

    Dan moet die snuiter van de whiskey zaak het volgende keer maar duidelijker benoemen Hij zei: "Dit zijn de jodium-achtige whiskey's", vandaar dat ik er vanuit ging dat er jodium *in* zat. En aangezien het vaak toegevoegd wordt (jodium arm dieet betekend ook geen normaal brood meer, geen spa blauw meer) is het op zich niet zo gek om te denken dat ik dan moet uitkijken.

    Ik ga idd eerst eens een klein flesje halen en genieten en daarna eens beslissen welke fles het wordt

    Bedankt voor het meedenken allemaal!
    Ik weet niet waar je woont, maar in Amsterdam heb je bij het Leidseplein cafe L&B waar ze iets van 1200 whiskies hebben. Of ga een dagje naar Alkmaar beetje winkelen en lekker eten bij Wullie van Schots restaurant Hielander + bijbehorende whiskies en hij heeft er ook veel Zo kan je een beetje proeven (bij kenners) en een idee opdoen van de vele verschillende smaken en types whiskies.

    Er zullen ongetwijfeld meer leuke (whisky) cafeetjes zijn, mja ik kom zelden buiten Noord Holland Wellicht dat iemand anders ook leuke kroegjes weet in de rest van Nederland

    Mischien een leuke toevoeging aan de OP.
    pi_76669510
    Ben afgelopen weekend voor het werk met de boot op en neer naar Engeland geweest. Natuurlijk zit daar ook een tax free drankenwinkel op, en na een kijkje kon ik het niet laten om een fles Laphroaig Quarter Cask te kopen. Ben een liefhebber van Islay whiskeys, Talisker is tot nu toe een van mijn favorieten (de gewone, heb de 57 tot op heden nog niet geprobeerd). Laphroaig tot gisteren ook niet maar stond nog wel op mijn verlanglijstje. Qua prijs kon ik het ECHT niet laten (30 pond, dus zo omgerekend zo'n 33/34 Euro), en dat was voor een 1ltr fles

    Maar goed, het belangrijkste natuurlijk, de smaak. Eerst zonder water geprobeerd (deze is 48%). Voor een Islay is de turf aanwezig, maar niet zo sterk als bijvoorbeeld in de Talisker. Wel een lichte ziltsmaak, maar gelukkig geen scherpe afdronk. Daarna ook een paar druppels water toegevoegd, hoewel ik dat zelden doe. De reactie hierna... "whoa!!", dan komt deze Laphroaig pas echt tot zijn recht imho. De smaak blijft in principe hetzelfde, maar veel en veel voller. De rooksmaak kwam veel meer tot zijn recht en het werd echt genieten. Voor de Islay liefhebbers kan ik deze dan ook zeker aanraden, maar vergeet niet om een beetje water toe te voegen. Geen idee trouwens wat deze normaal gesproken bij de slijter kost.

    pi_76669944
    quote:
    Op maandag 11 januari 2010 10:26 schreef Yngwie het volgende:
    Ben een liefhebber van Islay whiskeys, Talisker is tot nu toe een van mijn favorieten (de gewone, heb de 57 tot op heden nog niet geprobeerd).
    [mierenneukmodus] Talisker komt van Skye en is dus geen Islay whisky [/mierenneukmodus]
    Maar ik vind hem er ook een beetje bij horen qua smaak hoor!! Zit in de zelfde hoek wat dat betreft
    quote:
    Qua prijs kon ik het ECHT niet laten (30 pond, dus zo omgerekend zo'n 33/34 Euro), en dat was voor een 1ltr fles
    dat is zeer netjes zeg!! Groot gelijk dat je hem hebt mee gepikt!!

    En ik heb hem ook eens mogen proeven en vond hem ook heel erg lekker! Zeker met een drupje water idd. Maakt de smaken los en dan wordt hij nog veel voller. Lekker flesje dus
    pi_76673179
    quote:
    Op maandag 11 januari 2010 10:26 schreef Yngwie het volgende:
    Ben afgelopen weekend voor het werk met de boot op en neer naar Engeland geweest. Natuurlijk zit daar ook een tax free drankenwinkel op, en na een kijkje kon ik het niet laten om een fles Laphroaig Quarter Cask te kopen. Ben een liefhebber van Islay whiskeys, Talisker is tot nu toe een van mijn favorieten (de gewone, heb de 57 tot op heden nog niet geprobeerd). Laphroaig tot gisteren ook niet maar stond nog wel op mijn verlanglijstje. Qua prijs kon ik het ECHT niet laten (30 pond, dus zo omgerekend zo'n 33/34 Euro), en dat was voor een 1ltr fles

    Maar goed, het belangrijkste natuurlijk, de smaak. Eerst zonder water geprobeerd (deze is 48%). Voor een Islay is de turf aanwezig, maar niet zo sterk als bijvoorbeeld in de Talisker. Wel een lichte ziltsmaak, maar gelukkig geen scherpe afdronk. Daarna ook een paar druppels water toegevoegd, hoewel ik dat zelden doe. De reactie hierna... "whoa!!", dan komt deze Laphroaig pas echt tot zijn recht imho. De smaak blijft in principe hetzelfde, maar veel en veel voller. De rooksmaak kwam veel meer tot zijn recht en het werd echt genieten. Voor de Islay liefhebbers kan ik deze dan ook zeker aanraden, maar vergeet niet om een beetje water toe te voegen. Geen idee trouwens wat deze normaal gesproken bij de slijter kost.

    [ afbeelding ]
    40 euro voor 0.7 bij de dirckIII (als ze 'm nog hebben). Hij is errug lekker. De mijne is bijna op.
    niet de vervaarlijke schaduw
    met zijn dikke pens vol pistolen
    beiden ingevet als een locomotief onder nul
    pi_76690195
    Bij Van Zuylen (http://www.vooreenmooiglas.nl/index.php?page=whiskys&naam=Laphroaig) is de Laphroig CS slechts 36,95. Maar daar komen natuurlijk nog reis- of verzendkosten (7,95) bij als je niet in de buurt woont....
    Take on the situation, but not the torment ...
    pi_76691655
    http://www.uwtopwhisky.nl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=179&category_id=166&option=com_virtuemart&Itemid=100485

    Bij Zonneveld ¤ 29,95 voor een 0,7 ltr en lage verzendkosten....¤ 6,50 tot 10 kilo; kwestie van veel flessen bestellen.
      Moderator maandag 11 januari 2010 @ 23:50:12 #236
    45833 crew  Fogel
    pi_76704701
    Ik was vandaag (in de tax-free shop op Kopenhagen airport) aan het twijfelen of ik de distillers edition (bottled in 1992) van Oban zou kopen (ik wilde eigenlijk de 14 yo, maar die hadden ze niet), of de Talisker 10, en het is uiteindelijk het laatste geworden.
    Zal de fles binnenkort eens open trekken
    I'm surrounded by morons!
    TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
    TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
    TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
      dinsdag 12 januari 2010 @ 17:27:22 #237
    43675 TAV74
    We're a virus with shoes
    pi_76728072
    quote:
    Op maandag 11 januari 2010 19:52 schreef gadeweerd het volgende:
    http://www.uwtopwhisky.nl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=179&category_id=166&option=com_virtuemart&Itemid=100485

    Bij Zonneveld ¤ 29,95 voor een 0,7 ltr en lage verzendkosten....¤ 6,50 tot 10 kilo; kwestie van veel flessen bestellen.
    Volgens mij worden Cask Strength en Quarter Cask door elkaar gehaald. Vergelijkingen kloppen niet helemaal in ieder geval. Deze Quarter Cask (dus niet Cask Strength) is bij van Zuylen 36,95, maar dan heb je een literfles!! (Dat is dus goedkoper)

    De Cask Strenght Ultimate Collection editie bij van Zuylen is ook wel de moeite waard!

    http://www.whiskyvanzuylen.nl/index.php?page=whiskys&naam=Laphroaig&id=1414
    "The whole image is that eternal suffering awaits anyone who questions God's infinite love. Believe or die! Thank you, forgiving Lord, for all those options.”
      vrijdag 15 januari 2010 @ 14:03:19 #238
    17051 HAL9000S
    you can become gitano...
    pi_76850021
    Aankoopje van vandaag:

    Cop killer
    Kill all the cops tonight
    Kill them, cop killer
    Kill all the cops in sight
    pi_76852755
    Ik heb deze toegevoegd aan de collectie:

    pi_76862981
    Ik ben benieuwd hoe jullie aan whiskey begonnen zijn en met welke? De eerste whisky die ik dronk was een Red Label (ja ik weet het), gevolgd door een Jameson en af en toe een Famous Grouse (weet niet meer welke) van mijn vader. Heb laatst een Glenlivet 12yr geprobeerd, maar ben denk ik nog niet toe aan de scherpere complexe whiskies.
      vrijdag 15 januari 2010 @ 19:37:36 #241
    43675 TAV74
    We're a virus with shoes
    pi_76864030
    quote:
    Op vrijdag 15 januari 2010 19:12 schreef kapiteintje het volgende:
    Ik ben benieuwd hoe jullie aan whiskey begonnen zijn en met welke? De eerste whisky die ik dronk was een Red Label (ja ik weet het), gevolgd door een Jameson en af en toe een Famous Grouse (weet niet meer welke) van mijn vader. Heb laatst een Glenlivet 12yr geprobeerd, maar ben denk ik nog niet toe aan de scherpere complexe whiskies.
    Vakantie in Schotland en begonnen met een mini proeverij met 5 verschillende soorten single malt. En bij die eerste proeverij kwam ik erachter dat ik Whisky als een van de weinige sterke dranken wel erg lekker vind. En ik viel gek genoeg juist direct voor de wat zwaardere rokerige Whiskys. Talisker was van die serie favoriet. Later die vakantie ontdekte ik ook de Ardbeg en Lagavulin
    "The whole image is that eternal suffering awaits anyone who questions God's infinite love. Believe or die! Thank you, forgiving Lord, for all those options.”
      Moderator vrijdag 15 januari 2010 @ 19:54:39 #242
    45833 crew  Fogel
    pi_76864677
    quote:
    Op vrijdag 15 januari 2010 19:12 schreef kapiteintje het volgende:
    Ik ben benieuwd hoe jullie aan whiskey begonnen zijn en met welke? De eerste whisky die ik dronk was een Red Label (ja ik weet het), gevolgd door een Jameson en af en toe een Famous Grouse (weet niet meer welke) van mijn vader. Heb laatst een Glenlivet 12yr geprobeerd, maar ben denk ik nog niet toe aan de scherpere complexe whiskies.
    Zoals de user hierboven ben ik ook tijdens een (werkgerelateerde) reis naar Schotland pas begonnen met whiskey drinken. Als social event was een bezoek aan de Glengoyne distillery geplanned, en daar heb ik een miniature flesje meegenomen (ik kon niet aan de proeverij meedoen omdat ik met de auto was) en dat in het kasteel opgedronken. Normaal gesproken vind ik sterke drank niet lekker, maar dit was een uitzondering. Maar, het was niet genoeg om "echt" te beginnen. Daar was nog een social event voor nodig, ongeveer een jaar later zat ik met een groep whiskeyliefhebbers in een kroeg en daar begonnen we aan de whiskeylijst. Een social event liep dus uit in een whiskey tasting event Van de in de kroegen beschikbare whiskeys vond ik vooral de Oban 14 erg goed te drinken voor een beginnen zoals ikzelf.
    De volgende dagen steeds nieuwe whiskey geprobeerd en toen was ik overtuigd dat whiskey inderdaad een prima drank is!
    Sinds die tijd koop ik bij ieder buitenlandbezoek (want dat scheelt een 30-60¤ per fles) een nieuwe fles whiskey voor mijn collectie.
    I'm surrounded by morons!
    TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
    TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
    TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
      vrijdag 15 januari 2010 @ 20:29:52 #243
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_76866030
    Na een bezoekje aan de Bushmills distilleerderij in Noord Ierland, een jaar of 10 geleden...
      vrijdag 15 januari 2010 @ 20:31:25 #244
    17051 HAL9000S
    you can become gitano...
    pi_76866099
    Ik ben begonnen met zachte whisky zoals dalwhinnie, maar al snel kwam ik er achter dat ik een islay liefhebber ben na een glaasje gedronken te hebben bij een vriend. Sindsdien hooked
    Cop killer
    Kill all the cops tonight
    Kill them, cop killer
    Kill all the cops in sight
    pi_76866503
    M'n eerste fles 10 jaar terug was een bowmore, die daarna de black bottle en daarna een oudere bowmore. Pas een maand of wat terug whisky herontdekt. Om eerlijk te zijn heb ik alleen nog maar islay op (afgezien van wat whisky die in de koffie gaat en wat blends). Vele gangbare blends of bekendere single malts heb ik nog nooit geproefd. Ik heb eigenlijk niet echt vergelijkingsmateriaal maar islay was meteen een schot in de roos.
    niet de vervaarlijke schaduw
    met zijn dikke pens vol pistolen
    beiden ingevet als een locomotief onder nul
    pi_76905760
    Zit nu aan de:



    Heel verrassend, best lekker! Een tikkie vrouwelijke whisky. Denk dat mw SW hem ook lekker zal vinden.
    Take on the situation, but not the torment ...
      zondag 17 januari 2010 @ 00:05:06 #247
    43675 TAV74
    We're a virus with shoes
    pi_76908623
    quote:
    Op zaterdag 16 januari 2010 22:46 schreef SevenWonders het volgende:
    Zit nu aan de:

    [ afbeelding ]

    Heel verrassend, best lekker! Een tikkie vrouwelijke whisky. Denk dat mw SW hem ook lekker zal vinden.
    Talisker vrouwelijke Whiskey Vraag me dan vooral af wat vrouwelijk Whiskey bij jou is.
    "The whole image is that eternal suffering awaits anyone who questions God's infinite love. Believe or die! Thank you, forgiving Lord, for all those options.”
    pi_76909941
    What the hell is vrouwelijke whisky??
    pi_76911679
    Oef, net de Laphroaig cask strength open getrokken Das pas vrouwenwhisky
      zondag 17 januari 2010 @ 01:24:43 #250
    6990 golfer
    Ouwe jongere
    pi_76911794
    quote:
    Op zondag 17 januari 2010 00:35 schreef Sunnythesun het volgende:
    What the hell is vrouwelijke whisky??
    Drambuie
    There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
    Poef.....gone! ©golfer
    pi_76911933
    quote:
    Op zondag 17 januari 2010 01:24 schreef golfer het volgende:

    [..]

    Drambuie
    Nooit gedronken Is dat mild? En waarom zou Talisker dan daar bij horen?? Dat vraag ik me dan af.
    Talisker is stoere zeebonk whisky van het ruige eiland Skye waar de mannen nog spierballen hebben en de vrouwen ook! Waar ze tot hun ellebogen in de turf zitten en hun potje koken in een rokerige hut. Waar de zeedieren zo ziltig je bord op springen en waar het weer de baas is. Talisker is Skye. Skye is Talisker.
    En ik hou er van! En ik ben een vrouw. Maar om het daarom een vrouwenwhisky te noemen.. Zo representatief ben ik niet
      zondag 17 januari 2010 @ 01:35:23 #252
    6990 golfer
    Ouwe jongere
    pi_76912126
    quote:
    Op zondag 17 januari 2010 01:29 schreef Sunnythesun het volgende:


    Nooit gedronken Is dat mild? En waarom zou Talisker dan daar bij horen?? Dat vraag ik me dan af.
    Talisker is stoere zeebonk whisky van het ruige eiland Skye waar de mannen nog spierballen hebben en de vrouwen ook! Waar ze tot hun ellebogen in de turf zitten en hun potje koken in een rokerige hut. Waar de zeedieren zo ziltig je bord op springen en waar het weer de baas is. Talisker is Skye. Skye is Talisker.
    En ik hou er van! En ik ben een vrouw. Maar om het daarom een vrouwenwhisky te noemen.. Zo representatief ben ik niet
    Drambuie is een likeurtje, gemaakt van whisky.
    Talisker hoort daar echt niet bij, gezien mijn spierballen toen ik de brouwerij bezocht.
    Wel een beetje mietjesbrouwerij, qua rondleiding.
    There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
    Poef.....gone! ©golfer
    pi_76912192
    Juk.. Whisky moet gewoon whisky zijn!

    Maar vond je echt? In 2001 was de rondleiding daar erg leuk, uitgebreid en interessant.. Hoorde van mensen op de boot afgelopen jaar ook dat het tegen viel. Blijkbaar zijn ze achteruit gegaan of het ligt aan de gids die je treft of zo. Jammer..
    pi_76915466
    quote:
    Op zondag 17 januari 2010 00:35 schreef Sunnythesun het volgende:
    What the hell is vrouwelijke whisky??
    Een ondanks zijn afkomst zachte vriendelijke dram die mijn vriendin ook lekker zou vinden, daar zij geen whiksyliefhebber is, maar wel een grote consument van Drambuie (met idd Talisker er in) is....
    Take on the situation, but not the torment ...
      Moderator zondag 17 januari 2010 @ 09:48:43 #255
    18653 crew  D.
    pi_76915519
    Black Velvet

    Zo
      zondag 17 januari 2010 @ 10:56:57 #256
    69509 Crucisalus
    The doctor is here....
    pi_76916229
    De vrouwenwhisky van 2009 is volgens deze site
    http://www.mindz.com/prof(...)_Distillers_Edition_

    1 - Cragganmore Distillers Edition 1996
    2 - Bushmills 16 years old
    3 - Balvenie Single Malt Single Barrel 15 years old

    Dat je het maar weet!

    Het leven is te kort om slechte whisky te drinken.....
      zondag 17 januari 2010 @ 11:10:02 #257
    69509 Crucisalus
    The doctor is here....
    pi_76916465
    quote:
    Op zondag 17 januari 2010 09:48 schreef D. het volgende:
    Black Velvet

    Zo
    Allanah Myles
    Het leven is te kort om slechte whisky te drinken.....
      zondag 17 januari 2010 @ 11:22:38 #258
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_76916761
    quote:
    Op zondag 17 januari 2010 09:48 schreef D. het volgende:
    Black Velvet

    Zo

    Soooo true!
    gore zoete troep uit Canadia

    heb hierna meteen een nieuw, schoon, glas geregeld.......
    quote:
    Allanah Myles
    .... destijds veel minder goor spul uit Canada
      Moderator zondag 17 januari 2010 @ 11:59:04 #259
    18653 crew  D.
    pi_76917521
    quote:
    Op zondag 17 januari 2010 11:22 schreef pavv het volgende:

    [..]

    Soooo true!
    gore zoete troep uit Canadia

    heb hierna meteen een nieuw, schoon, glas geregeld.......
    [..]
    Ik heb er maar tweederde cola bij gegooid, maar zelfs toen was het nog om te gruwelen.

    Had ooit een flesje gekregen en had toevallig niets anders staan gisteravond
    pi_76917814
    Van die opmerkingen over vrouwenwhisky krijg ik echt jeuk. Heb vaak op m'n werk mannelijke klanten die binnenkomen en vragen 'hoi, ik zoek iets voor mijn vriendin, wat drinken vrouwen?' of ze vragen aan mij wat ik drink. Ik raak daar altijd erg geirriteerd van.
    Sanity is (not) statistical
      zondag 17 januari 2010 @ 12:13:07 #261
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_76917909
    quote:
    Op zondag 17 januari 2010 12:10 schreef Maeghan het volgende:
    Van die opmerkingen over vrouwenwhisky krijg ik echt jeuk. Heb vaak op m'n werk mannelijke klanten die binnenkomen en vragen 'hoi, ik zoek iets voor mijn vriendin, wat drinken vrouwen?' of ze vragen aan mij wat ik drink. Ik raak daar altijd erg geirriteerd van.
    Is gewoon een goedkope truc om je te versieren...
      zondag 17 januari 2010 @ 12:30:07 #262
    43675 TAV74
    We're a virus with shoes
    pi_76918452
    quote:
    Op zondag 17 januari 2010 09:40 schreef SevenWonders het volgende:

    [..]

    Een ondanks zijn afkomst zachte vriendelijke dram die mijn vriendin ook lekker zou vinden, daar zij geen whiksyliefhebber is, maar wel een grote consument van Drambuie (met idd Talisker er in) is....
    Los van het feit dat ik dit onzin vind valt Talisker imo absoluut niet in de categorie zacht en vriendelijk. Het is zeker niet de zwaarste Whisky, maar hij zit wel aan de zwaardere kant van het smaaksegment (behoorlijk rokerig en vooral zilt).
    "The whole image is that eternal suffering awaits anyone who questions God's infinite love. Believe or die! Thank you, forgiving Lord, for all those options.”
    pi_76919513
    quote:
    Op zondag 17 januari 2010 10:56 schreef Crucisalus het volgende:
    De vrouwenwhisky van 2009 is volgens deze site
    http://www.mindz.com/prof(...)_Distillers_Edition_

    1 - Cragganmore Distillers Edition 1996
    2 - Bushmills 16 years old
    3 - Balvenie Single Malt Single Barrel 15 years old

    Dat je het maar weet!


    Ah ja, daar past Talisker qua smaak prima naast ja

    Maar goed, wat een onzin eigenlijk.. 'vrouwenwhisky' Alsof vrouwen niet allemaal ook van smaak verschillen. Mij kan het niet pittig genoeg.. maar ja ik zei al dat ik niet representatief voor de algemene 'vrouw' ben maar ja, wie wel??
      zondag 17 januari 2010 @ 14:11:49 #264
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_76922342
    quote:
    Op zondag 17 januari 2010 12:30 schreef TAV74 het volgende:

    [..]

    Los van het feit dat ik dit onzin vind valt Talisker imo absoluut niet in de categorie zacht en vriendelijk. Het is zeker niet de zwaarste Whisky, maar hij zit wel aan de zwaardere kant van het smaaksegment (behoorlijk rokerig en vooral zilt).

    Al gepokt en gemazeld door het feit dat ik toch echt vrouwen ken die zeer graag een vuige Ardbeg of een Brute Lagavulin tot zich nemen en me dientengevolge niet uitlaat over een fenomeen als "vrouwenwhisky" moet ik hierbij wel aangeven dat Sevenwonders een plaatje toonde van de Talisker. En het betrof niet de alom bekende 10 years old maar de veel subtielere en zachtere 18 jaar oude variant. Goed Spul!
    pi_76922386
    quote:
    Op zondag 17 januari 2010 12:30 schreef TAV74 het volgende:

    [..]

    Los van het feit dat ik dit onzin vind valt Talisker imo absoluut niet in de categorie zacht en vriendelijk. Het is zeker niet de zwaarste Whisky, maar hij zit wel aan de zwaardere kant van het smaaksegment (behoorlijk rokerig en vooral zilt).
    Je kunt het geen onzin vinden, want smaken en ervaringen verschillen IK ervaar hem helemaal niet zo rokerig en zilt als ik verwacht had en vind hem dus wel vriendelijk (ook zo'n hol begrip overigens).
    Dat ik hem ' vrouwelijk' noemde was alleen omdat ik stelde dat mijn vriendin hem wel lekker zou vinden. Niet meer niet minder.
    Take on the situation, but not the torment ...
    pi_76922519
    Waarom kan hij het geen onzin vinden dat er een onderscheid in mannen/vrouwenwhisky gemaakt wordt??

    Maar als de smaak van jou vriendin het criterium bepaald.. hoe representatief is zij dan??
    pi_76922564
    quote:
    Op zondag 17 januari 2010 14:11 schreef pavv het volgende:

    [..]

    Al gepokt en gemazeld door het feit dat ik toch echt vrouwen ken die zeer graag een vuige Ardbeg of een Brute Lagavulin tot zich nemen
    Mijn favo's En die van een whiskyvriendin van me Misschien zijn dat dan wel echte vrouwenwhiskies
      zondag 17 januari 2010 @ 14:21:53 #268
    43675 TAV74
    We're a virus with shoes
    pi_76922740
    quote:
    Op zondag 17 januari 2010 14:12 schreef SevenWonders het volgende:

    [..]

    Je kunt het geen onzin vinden, want smaken en ervaringen verschillen IK ervaar hem helemaal niet zo rokerig en zilt als ik verwacht had en vind hem dus wel vriendelijk (ook zo'n hol begrip overigens).
    Dat ik hem ' vrouwelijk' noemde was alleen omdat ik stelde dat mijn vriendin hem wel lekker zou vinden. Niet meer niet minder.
    Ik begrijp hierboven dat het niet over de Talisker 10 years ging, dus dan hebben we het ws, simpelweg niet over dezelfde Whisky

    En ik kan de definitie vrouwenwhisky wel degelijk onzin vinden (want daar had ik het over), maar dit terzijde.
    "The whole image is that eternal suffering awaits anyone who questions God's infinite love. Believe or die! Thank you, forgiving Lord, for all those options.”
    pi_76927735
    Precies waar de whisky liefhebbers op zitten te wachten... "vrouwenwhisky" nu er enorme hoeveelheden zeer goede single malts door rijke chinezen en russen worden gekocht om dat daar in nachtclubs te mengen met cola krijgen we nu het begrip mannen en of vrouwenwhisky?

    Whats next: rosé whisky? of whisky light?
    pi_76933697
    quote:
    Op zondag 17 januari 2010 14:21 schreef TAV74 het volgende:

    [..]

    Ik begrijp hierboven dat het niet over de Talisker 10 years ging, dus dan hebben we het ws, simpelweg niet over dezelfde Whisky

    En ik kan de definitie vrouwenwhisky wel d:egelijk onzin vinden (want daar had ik het over), maar dit terzijde.
    Ja en ik had het over mijn smaakbeleving van de Talisker18, daar zit het misverstand...maar om in de smaaktypering te blijven. Ik vind de 10 een Zeemeermannen-whisky en de 18 toch echt een Zeemeerminnen-whisky :-)

    Maar goed, genoeg over stereotypen enzo...overigens is mw. SevenWonders in het geheel niet representatief als het om whiskyproeven gaat.
    Take on the situation, but not the torment ...
    pi_76935106
    quote:
    Op zondag 17 januari 2010 19:08 schreef SevenWonders het volgende:
    Ik vind de 10 een Zeemeermannen-whisky en de 18 toch echt een Zeemeerminnen-whisky :-)
      zondag 17 januari 2010 @ 22:40:25 #272
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_76944249
    Oops...dubbelpost
    pi_76954060
    Fijne ontdekking gedaan van t weekend: de Hanos. Een maatje heeft een eigen zaak+pasje, en moest toch even wat spullen inslaan. Enorme keuze in Whisk(e)y, en veel flessen zijn net wat goedkoper geprijsd dan bij de slijter. De score: een literfles laphroaig quarter cask, en een bowmore legend.
    Heb met moeite de hand op de knip gehouden, want ik zag ook een leuke highland park 18y en een smokehead staan.
    Mijn foto's op Flickr!
    [b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
    Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
      maandag 18 januari 2010 @ 10:40:52 #274
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_76956632
    quote:
    Op maandag 18 januari 2010 08:42 schreef Gripper het volgende:
    Fijne ontdekking gedaan van t weekend: de Hanos. Een maatje heeft een eigen zaak+pasje, en moest toch even wat spullen inslaan. Enorme keuze in Whisk(e)y, en veel flessen zijn net wat goedkoper geprijsd dan bij de slijter. De score: een literfles laphroaig quarter cask, en een bowmore legend.
    Heb met moeite de hand op de knip gehouden, want ik zag ook een leuke highland park 18y en een smokehead staan.
    Had de Hanos al eerder getipt hier, maar dat kan jou gemist hebben.
    Houd wel rekening met de BTW die er bij de kassa nog bijkomt...
      donderdag 21 januari 2010 @ 12:12:09 #275
    288404 ragor
    'Ello Govna!
    pi_77091515
    Leuk en goed topic dit! Lees het nu al een paar dagen en moet zeggen; ik heb echt het idee dat hier mensen zitten met ervaring.

    Ikzelf val niet in die categorie. Sinds niet zo heel lang ben ik begonnen met whisky en moet zeggen dat het me steeds beter valt. Echter heb ik nog niet zo heel veel verschillende soorten gedronken.

    Mijn eerste ervaring was een Jonnie Walke Red Label (kerst cadeautje). En ik heb net een Famous Grouse (blend) gekocht. Nu moet ik zeggen dat ik als beginner niet had verwacht zoveel verschil te proeven, maar dat valt dus wel mee.

    Alleen al hoe het in de mond voelt is totaal anders. Nu is mijn broer een wisky drinker met wat meer ervaring en hij zei dat ik de Oban eens moest proberen. Is dit een juist advies gezien mijn 'ervaring'?

    Ik heb nog niet echt een voorkeur gekregen voor verschilende smaken, dus ik volg een beetje advies van mensen met meer ervaring. Hebben jullie eventueel nog een goede 'beginners' whisky tip?
    pi_77092755
    quote:
    Op maandag 18 januari 2010 10:40 schreef MadMaster het volgende:

    [..]

    Had de Hanos al eerder getipt hier, maar dat kan jou gemist hebben.
    Houd wel rekening met de BTW die er bij de kassa nog bijkomt...
    Die tip had ik destijds inderdaad gemist.
    Prijzen op het schap (en op onze bon) waren gewoon incl btw hoor...
    Mijn foto's op Flickr!
    [b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
    Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
    pi_77107317
    TVP Ik ben nog redelijk nieuw in de whiskywereld, maar ik weet al wel dat ik Cardhu 12yr verschrikkelijk lekker vind En een glaasje Glenfiddich of Johnny Walker black gaat er ook prima in
    pi_77107399
    quote:
    Op maandag 18 januari 2010 08:42 schreef Gripper het volgende:
    Fijne ontdekking gedaan van t weekend: de Hanos. Een maatje heeft een eigen zaak+pasje, en moest toch even wat spullen inslaan. Enorme keuze in Whisk(e)y, en veel flessen zijn net wat goedkoper geprijsd dan bij de slijter. De score: een literfles laphroaig quarter cask, en een bowmore legend.
    Heb met moeite de hand op de knip gehouden, want ik zag ook een leuke highland park 18y en een smokehead staan.
    Uit nieuwsgierigheid, wat waren de prijzen?
    niet de vervaarlijke schaduw
    met zijn dikke pens vol pistolen
    beiden ingevet als een locomotief onder nul
      Moderator donderdag 21 januari 2010 @ 21:21:24 #279
    45833 crew  Fogel
    pi_77115419
    quote:
    Op donderdag 21 januari 2010 12:12 schreef ragor het volgende:
    Leuk en goed topic dit! Lees het nu al een paar dagen en moet zeggen; ik heb echt het idee dat hier mensen zitten met ervaring.

    Ikzelf val niet in die categorie. Sinds niet zo heel lang ben ik begonnen met whisky en moet zeggen dat het me steeds beter valt. Echter heb ik nog niet zo heel veel verschillende soorten gedronken.

    Mijn eerste ervaring was een Jonnie Walke Red Label (kerst cadeautje). En ik heb net een Famous Grouse (blend) gekocht. Nu moet ik zeggen dat ik als beginner niet had verwacht zoveel verschil te proeven, maar dat valt dus wel mee.

    Alleen al hoe het in de mond voelt is totaal anders. Nu is mijn broer een wisky drinker met wat meer ervaring en hij zei dat ik de Oban eens moest proberen. Is dit een juist advies gezien mijn 'ervaring'?

    Ik heb nog niet echt een voorkeur gekregen voor verschilende smaken, dus ik volg een beetje advies van mensen met meer ervaring. Hebben jullie eventueel nog een goede 'beginners' whisky tip?
    Ik vond de Oban 14 een zeer goede start. Glengoyne 14 ook overigens, maar die kan je alleen in de tax-free kopen.
    I'm surrounded by morons!
    TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
    TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
    TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
    pi_77123767
    quote:
    Op maandag 18 januari 2010 08:42 schreef Gripper het volgende:
    Fijne ontdekking gedaan van t weekend: de Hanos. Een maatje heeft een eigen zaak+pasje, en moest toch even wat spullen inslaan. Enorme keuze in Whisk(e)y, en veel flessen zijn net wat goedkoper geprijsd dan bij de slijter. De score: een literfles laphroaig quarter cask, en een bowmore legend.
    Heb met moeite de hand op de knip gehouden, want ik zag ook een leuke highland park 18y en een smokehead staan.
    Had die Smokehead ook maar meegenomen..erg lekker.
    Ik weet het ook niet
    pi_77124204
    quote:
    Op donderdag 21 januari 2010 18:35 schreef LostFormat het volgende:

    [..]

    Uit nieuwsgierigheid, wat waren de prijzen?
    liter laphroaig qc: 35 ¤ (enkele weken daarvoor was de 0,7 in de aanbieding bij G&G, van 45 voor 40 ¤, en toen heb ik die ook al gekocht )
    0,7 liter bowmore legend: 21,50 ¤

    @dunckie: ik kan altijd nog terug als deze 2 op zijn
    Mijn foto's op Flickr!
    [b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
    Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
    pi_77149246
    quote:
    Op donderdag 21 januari 2010 23:44 schreef Dunckie het volgende:

    [..]

    Had die Smokehead ook maar meegenomen..erg lekker.
    Smokey!!!
      zaterdag 23 januari 2010 @ 17:59:24 #283
    285093 Pruikmans
    Bob Ross schopt kont!
    pi_77182360
    quote:
    Op donderdag 21 januari 2010 23:55 schreef Gripper het volgende:

    [..]

    liter laphroaig qc: 35 ¤ (enkele weken daarvoor was de 0,7 in de aanbieding bij G&G, van 45 voor 40 ¤, en toen heb ik die ook al gekocht )
    0,7 liter bowmore legend: 21,50 ¤

    @dunckie: ik kan altijd nog terug als deze 2 op zijn
    Net terug van de local Dirk III die ik vanuit mijn woonkamer net niet kan zien
    0,7ltr. Laphroaig 10y voor ¤32,99
    0,7ltr. Caol Ila 12y voor ¤38,99

    En ze hadden nog veeeeeeel meer dingen die ik wel eens zou willen proberen
      zaterdag 23 januari 2010 @ 18:07:12 #284
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_77182610
    Voor de liefhebbers:

    WhiskyMiniCruise "WHISKY OP ZEE "!

    Van vrijdag 9 april t/m zondag 11 april organiseren wij in samenwerking met DFDS Seaways een grote single malt whisky proeverij aan boord van één van de luxe cruise schepen van IJmuiden naar Newcastle. Op de heenreis (vrijdagavond) presenteren diverse importeurs een groot assortiment aan single malt whisky's. Bij aankomst in Newcastle is er gelegenheid om te winkelen en de binnenstad te bekijken of (o.v.b) een bezoek aan de High Hous Farm Brewery. Op de terugreis staan er twee Masterclasses gepland.
    Deze whisky mini cruise is incl. verblijf in een 2-persoonshut met douche en toilet, 2x ontbijt, 1x diner, vervoer naar Newcastle, whiskyproeverij met meer dan 50 single malts waaronder een aantal zeer bijzondere! en toegang tot één van de masterclasses.
    De reissom bedraagt € 175,00 p.p.

    Meer info over het boeken van deze Whisky Mini Cruise volgt spoedig via deze nieuwsbrief. Wilt u zich nu al opgeven voor deze bijzondere whisky mini cruise dan kan dat. Stuur een mailtje naar info@zeewijck.nl met uw gegevens en aantal personen. Wij nemen dan z.s.m contact met u op.

    Kijk voor meer info betreffende DFDS Seaways cruises op www.DFDSSeaways.nl en laat u nu al inspireren wat u allemaal aan boord kunt verwachten.

    ===

    * MadMaster gaat dat weekend in ieder geval dan een stukje varen naar Newcastle...
    pi_77183335
    Klinkt leuk Wellicht een FOK! whisky meet
    pi_77184854
    Wat geinig! Tis ook niet echt duur, ¤ 175., dus wellicht stap ik ook wel aan boord.
    pi_77212054
    Hallo allemaal,

    Ik ben een beginnende whisky drinker. Heb een paar weken geleden m'n eerste eigen fles gekocht. Heb de Balvenie Signature (speyside) gekocht op aanraden van de verkoper.
    Wil de met de volgende fles een andere smaak proberen om meer proefervaring te krijgen. Zit te denken wat m'n volgende fles zou moeten worden. Misschien een Islay, iets van Bunnahabhain, Laphroaig of Caol Ila. Iemand suggesties voor een fles van ongeveer ¤40-¤50 max.?

    Zal voorlopig eerst even meer lezen dan posten op dit forum.
    pi_77213045
    De Bunnahabhain 12 vond ik in ieder geval niks Erg rokerig, waar opzich niks mis mee is, maar dit smaakte gewoonweg chemisch. Maargoed, ik ben ook een beginner, dus wellicht is ie voor de wat meer doorgewinterde drinker Ik houd persoonlijk erg van Cardhu. Niet te heftig, dus goed voor de beginner imo. Kost je een euro of 35 bij de gall & gall.
      zondag 24 januari 2010 @ 16:32:23 #289
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_77213758
    Cardhu en Balvenie sgnature zitten een beetje in elkaars vaarwater....zacht spul allebei.

    Ik denk dat Spikey het in de goede richting zoekt. Als je wat anders wil proberen qua karakter is het geen slecht plan om eens te kijken naar een Islander.... Islay als je het echt heel stevig wilt (m.u.v. Bunna, die is vaak juist wat tam) of een leuke fles van Skye ( Talisker) of Orkney ( Highland Park) .
    Qua Islay misschien eens de Caol Ila proberen, of als je van een volle ruige smaak houdt de Lagavulin.

    Ook lekker apart: Old Pulteney, Clynelish,
    pi_77222658
    quote:
    Op zondag 24 januari 2010 15:40 schreef spikey74 het volgende:
    Hallo allemaal,

    Ik ben een beginnende whisky drinker. Heb een paar weken geleden m'n eerste eigen fles gekocht. Heb de Balvenie Signature (speyside) gekocht op aanraden van de verkoper.
    Wil de met de volgende fles een andere smaak proberen om meer proefervaring te krijgen. Zit te denken wat m'n volgende fles zou moeten worden. Misschien een Islay, iets van Bunnahabhain, Laphroaig of Caol Ila. Iemand suggesties voor een fles van ongeveer ¤40-¤50 max.?

    Zal voorlopig eerst even meer lezen dan posten op dit forum.
    Wat wil je?

    Iets rokerigs? Turf?

    Of gewoon iets scherpers?

    Probeer eens een Highland Park of een Talisker.
    Take on the situation, but not the torment ...
      zondag 24 januari 2010 @ 20:52:45 #291
    43675 TAV74
    We're a virus with shoes
    pi_77223972
    @Spikey: zeker een keer een Islay proberen. Caol Ila is dan absoluut wel een aarader, niet te heftig, maar wel een typische (en zeer lekkere) Islay. Ardbeg is wat zwaarder, maar wel ontzettend lekker. Lagavulin werd hierboven ook genoemd en die is ook super. Wel heel erg vol van smaak (erg medicinaal), misschien nog iets te heftig als beginner.

    Ik kan je ook aanraden om eens Edradour te proberen. Die is wat fruitiger, maar dat vond ik direct een erg lekkere Whisky, redelijk unieke smaak. En de ook eerder genoemde Highland park vind ik een aanrader.
    "The whole image is that eternal suffering awaits anyone who questions God's infinite love. Believe or die! Thank you, forgiving Lord, for all those options.”
      Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 25 januari 2010 @ 18:07:22 #292
    168091 crew  Cobra4
    mr. Dkut
    pi_77257551
    "Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
    pi_77257848
    quote:
    Ja dat is het leuke van blind proeven. Alle vooroordelen zijn dan weg, als de kenners wisten dat het Taiwanees was had het zeker nooit gewonnen
      maandag 25 januari 2010 @ 18:15:38 #294
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_77257860
    quote:

    Zucht...

    Tjonge jonge

    journalistiek van het niveau lik-me-vessie weer.......

    Lees voor meer evenwichtige berichtgeving deze maar:
    http://www.timesonline.co(...)d/article7000931.ece

    in bovenstaande Engelse link staat de oorzaak voor de "verrassende" uitkomst:
    quote:
    This was the weekend finale of an exclusive blind tasting, and against all odds a selection of three-year-old Scotch whiskies have been beaten by a rank outsider, distilled not in Scotland, Ireland, nor even England. But in Taiwan. The Whisky in question is called Kavalan

    Hoeveel lekkere 3 jaar oude Schotse Whiskies ken jij?

    Taiwan = warmer ----> snellere rijping --> eerder drinkbaar

    het is allemaal niet zo moeilijk.

    Ook Japanse Whisky en Whisky uit India heeft de neiging om sneller te rijpen en dus eerder enige kwaliteit te bereiken. Daarmee is het dus niet automatisch beter dan de Schotse varianten, die er gewoon langer over doen om op niveau te komen.
      Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 25 januari 2010 @ 18:25:06 #295
    168091 crew  Cobra4
    mr. Dkut
    pi_77258188
    quote:
    Op maandag 25 januari 2010 18:15 schreef pavv het volgende:

    Hoeveel lekkere 3 jaar oude Schotse Whiskies ken jij?
    Geen.
    "Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
    pi_77258442
    Echt lekker niet, maar ik heb een tijdje terug de 3 jaar oude Kilchoman geproeft en smaakte verbazingwekkend goed. Ik had eigenlijk een slok goedkope wodka verwacht maar het viel me alles mee.

    Ik denk dat het met whisky dezelfde kant opgaat als met wijn, vroeger was alleen Franse wijn de top, en er zijn nu zoveel landen waar goede wijn vandaan komt. Met whisky zal het uiteindelijk ook die kant opgaan er is immers veel geld mee te verdienen.
    pi_77263570
    Acj, als je het vat lekker klein maakt, veel houtcontact en je houdt idd de omgeving (temperatuur, luchtvochtigheid etc.) een beetje op niveau, dan moet je in drie jaar (en een dag) toch zeker een redelijke whisky kunnen produceren....we weten niet beter dat 10/12 jaar het minimum is, maar had laatst een 6 jaar jongen (QC) Bruichladdich en die was/is prima!
    Take on the situation, but not the torment ...
    pi_77269072
    Na wat wikken en wegen (wordt het de 3D3, Infity of de Rocks) Zojuist besteld:



    Ben benieuwd.
    Take on the situation, but not the torment ...
      maandag 25 januari 2010 @ 22:08:14 #299
    43675 TAV74
    We're a virus with shoes
    pi_77269953
    quote:
    Op maandag 25 januari 2010 20:17 schreef SevenWonders het volgende:
    Acj, als je het vat lekker klein maakt, veel houtcontact en je houdt idd de omgeving (temperatuur, luchtvochtigheid etc.) een beetje op niveau, dan moet je in drie jaar (en een dag) toch zeker een redelijke whisky kunnen produceren....we weten niet beter dat 10/12 jaar het minimum is, maar had laatst een 6 jaar jongen (QC) Bruichladdich en die was/is prima!
    De 6 jarige Lagavulin in de Ultimate serie is ook super
    "The whole image is that eternal suffering awaits anyone who questions God's infinite love. Believe or die! Thank you, forgiving Lord, for all those options.”
    pi_77313530
    Even een vraagje, ik heb mijn fles Glenfiddich net leeg, die ik erg lekker vond, en ook Cardhu vind ik zeer goed (beter als Glenfiddich zelfs). Ik wil nu wel iets sterkers gaan proberen. Eerder had ik ook Bunnahabhain, maar die vond ik persoonlijk erg chemisch smaken, een beetje te turf-achtig geloof ik, hoewel ik nog niet exact kan omschrijven waar dat nou precies aan lag. Wat raden julie aan? Iets pittiger als bijvoorbeeld Cardhu en Glenfiddich dus, maar niet al te heftig.
      dinsdag 26 januari 2010 @ 23:19:23 #301
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_77316031
    Zoooo...weer een draadje vol met whiskyvragen, opmerkingen en info....
    Ik hoop dat jullie het leuk vonden

    we gaan hier verder
    abonnement Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')