quote:Op zondag 15 november 2009 21:29 schreef IbeBen het volgende:
Tvp
Ja dat schreef MadMaster in de vorige draad....Ik deel zijn mening dat het raadzaam is om het laatste beetje of snel (= binnnen afzienbare tijd, niet in 5 minuten ) op te drinken, of over te schenken in een kleinere fles, zodat er verhoudingsgewijs weer minder lucht in de fles zit.quote:Op zondag 15 november 2009 21:35 schreef Fogel het volgende:
In het vorige topic stond de tip dat je flessen waar nog maar ongeveer 1/4e in zit zo snel mogelijk op moet drinken... maar zijn flessen die (bv) nog ruim meer dan halfvol zijn onbeperkt houdbaar?
En kan whisky ook een kurksmaak krijgen zoals met wijn voorkomt?
Onbeperkt is natuurlijk een betrekkelijk begrip, maar ik heb hier genoeg halfvolle flessen (en soms met nog iets minder qua resterende inhoud) die nog prima op smaak/geur zijn.quote:Op zondag 15 november 2009 21:35 schreef Fogel het volgende:
In het vorige topic stond de tip dat je flessen waar nog maar ongeveer 1/4e in zit zo snel mogelijk op moet drinken... maar zijn flessen die (bv) nog ruim meer dan halfvol zijn onbeperkt houdbaar?
En kan whisky ook een kurksmaak krijgen zoals met wijn voorkomt?
Zo te zien bewaar je de flessen op de juiste manier. Prima!.quote:Op zondag 15 november 2009 22:48 schreef Fogel het volgende:
Bedankt voor de antwoorden
Uiteraard begreep ik dat je het niet binnen een paar minuten naar binnen moest ketsen In een kleinere fles over schenken is een goede tip.
Mijn flessen staan op zolder (ca 18 graden en meestal donker) of in de huiskamer (18-22 graden en in een gesloten kast). Het zijn er nog niet veel, maar dat komt vanzelf
Is er een reden (bv lichtinval beperken) om ze in de dozen/kokers te bewaren of zijn die uitsluitend voor de sier?
bron: http://www.standaard.be/a(...)elid=DMF20091116_003quote:WELLINGTON - Drankenfabrikant Whyte & Mackay heeft Nieuw-Zeeland verzocht door het Antarctische ijs te boren om twee kratten oude Schotse whisky te bemachtigen die daar in 1909 zijn verloren door de Britse avonturier Sir Ernest Shackleton. De fabrikant wil testen of het mogelijk is de honderd jaar oude McKinlay and Co. whisky opnieuw op de markt te brengen.
Medewerkers van het Nieuw Zeelandse erfgoedfonds zullen in januari speciale boren gebruiken om de kratten uit het ijs te bevrijden. De kratten zitten ingevroren in de buurt van Cape Royds onder de hut van de Nimrod Expedition, de expeditie van Shackleton. Ze werden in 2006 aangetroffen onder de vloerplanken van de hut.
De 'master blender' van Whyte & Mackay, Richard Paterson, denkt dat de whisky nog altijd hetzelfde smaakt als honderd jaar geleden. Als hij de whisky weet te bemachtigen is hij van plan de drank na te maken om die weer op de markt te brengen. 'Ik hoop echt dat we wat terug weten te brengen', zei hij in een interview met de Londense krant Telegraph. '(De whisky, red.) ligt daar maar alleen en vergeten. Hij zou terug moeten komen naar Schotland waar hij geboren is.'
Glencairn glazen.quote:Op maandag 16 november 2009 11:59 schreef Casparovvv het volgende:
tvp! Ben op zoek naar mooie whiskyglazen, de feestdagen komen er weer aan. Tips?
Hoorde het vanmiddag zelfs op het nieuws op Radio 3...quote:Op maandag 16 november 2009 13:59 schreef katerwater het volgende:
[..]
bron: http://www.standaard.be/a(...)elid=DMF20091116_003
Het lijkt me onwaarschijnlijk! Niettemin leutig berichje.
Ja, wij hebben er nu 1x 2 flesjes besteld. Verliep prima.quote:Op maandag 16 november 2009 17:01 schreef GimmeGore het volgende:
Iemand hier ervaringen met bestellen via Van Zuylen?
Ohw! Ik vind die glazen eigenlijk best mooi Heb nu een aantal tumblers staan, van die echte grote dkke. Leuk voor het oog, maar echt proeven en ruiken is er toch wat lastiger mee!quote:Op maandag 16 november 2009 16:35 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Glencairn glazen.
Misschien niet de mooiste, wel de beste voor whisky ruiken/proeven...
Verkrijgbaar bij de betere slijterij/whiskyspeciaalzaak.
[ afbeelding ]
Ik moet zeggen dat ik die glaasjes nog prettiger vind voor ruik- en proefdoeleinden dan de glencairn glazen. Niks mis met de glencairns hoor, maar ik prefereer een wat dunner glas, met vooral een dunnere rand.quote:Op maandag 16 november 2009 19:16 schreef Sunnythesun het volgende:
Die Glencairns zijn mooi ja! Wil er daar ook nog wat van scoren maar dan met een logo van een destilleerderij er op, lijkt me wel koddig. Voorlopig houden we het bij deze charmante glaasjes:
[ afbeelding ]
Ik vind de Glencairn juist wel mooi. Strak en toch rond en doelmatig...zit nu aan een doordeweekse dram Black Bottle, uit een Glencairn-glas.quote:Op maandag 16 november 2009 16:35 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Glencairn glazen.
Misschien niet de mooiste, wel de beste voor whisky ruiken/proeven...
Verkrijgbaar bij de betere slijterij/whiskyspeciaalzaak.
[ afbeelding ]
quote:Op maandag 16 november 2009 16:35 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Glencairn glazen.
Misschien niet de mooiste, wel de beste voor whisky ruiken/proeven...
Verkrijgbaar bij de betere slijterij/whiskyspeciaalzaak.
[ afbeelding ]
Voor serieuze proeverijen ben ik het wel met je eens, dan gebruiken we die ook.quote:Op maandag 16 november 2009 19:23 schreef pavv het volgende:
[..]
Ik moet zeggen dat ik die glaasjes nog prettiger vind voor ruik- en proefdoeleinden dan de glencairn glazen. Niks mis met de glencairns hoor, maar ik prefereer een wat dunner glas, met vooral een dunnere rand.
Voor festivals is de robuuste Glencairn de favoriet, omdat ie haast niet stu te krijgen is.
Ben Nevis!quote:Op maandag 16 november 2009 23:48 schreef BarraCupraCuda het volgende:
Ben nu een lekkere ben navis uit 1992 aan het drinken so cheers!
ach met een goedkope whiskey zou ik best een mix maken.quote:Op maandag 16 november 2009 23:59 schreef Sunnythesun het volgende:
Omdat het zonde is van de Whisky
Maar op zich is het volgens mij een redelijk gangbare combi hoor.. whisky en cola. Zou het zelf alleen nooit doen. Ik mix alleen drank die te goor is om puur te drinken en daar valt whisky niet bepaald onder
Ieder zijn meug (niet mijn meug...), maar smaakt een cola/Johnny Walker Red Label o.i.d. niet vrijwel hetzelfde?quote:Op maandag 16 november 2009 23:56 schreef pandinus het volgende:
Mensen verklaren me altijd voor gek om de volgende combi.
Waarom?? Zo vind ik het gewoon lekker...
Wat jij beschrijft is wel iets anders dan kurk natuurlijk...quote:Op zondag 15 november 2009 22:36 schreef MadMaster het volgende:
Aangezien je whisky niet liggend moet bewaren zoals vaak met wijn wel gedaan wordt, is een kurksmaak vrijwel uitgesloten. De kurk komt doorgaans immers niet in aanraking met de whisky.
Bij heel oude flessen wil een kurk door uitdroging nog wel eens afbreken of verpulveren, zodat die wel in de whisky terecht komt. Om dat te voorkomen kan je de flessen eens per halfjaar even omkeren zodat de kurk vochtig wordt en minder snel uit kan drogen.
En mocht de kurk toch in de whiksy terecht komen, dan de inhoud van de fles door een fijne zeef in een andere fles overgieten (en desnoods weer terug in de oorspronkelijke fles nadat je die goed schoon en droog hebt gemaakt) en een goed passende nieuwe kurk op de fles doen.
Ik was er zondagmiddag.quote:Op maandag 16 november 2009 19:20 schreef BarraCupraCuda het volgende:
zijn er nog meer mensen naar leiden geweest van het weekend? ik was er zaterdag middag! vette shizzel!
heb ook een paar lekker whiskys geproefd die nu op mijn lijstje staan o.a. de springbank 25 hoewel ik de 15 ook al erg lekker vond!
hehe ik zag bij een stand ineens 3 vrouwen staan.. ik zei toen tegen een vriend van me dat ze daar vast geen whisky's hadden en idd... het was de taart afdeling!quote:Op dinsdag 17 november 2009 20:54 schreef Maeghan het volgende:
[..]
Ik was er zondagmiddag.
Whisky die ik lekker/opvallend vond:
* Glenlivet Nadurra: vond het heel apart dat je dat hoge alcoholgehalte helemaal niet proefde en hij leek bijna romig, dat vond ik een aparte sensatie voor whisky
* Springbank 15: was gewoon mijn smaak, kan niet echt een omschrijving meer geven of zeggen dat er een specifiek aspect was wat me opviel
* Cadenhead 20: zo ontzettend vol van smaak, dat hij gewoon te zwaar was om daar te drinken - echt een 'met-kerst-bij-de-open-haard-whisky' (ik heb alleen geen open haard).
Whisky die me in negatieve zin opviel:
* Blue label: ik moest 'm toch een keer geproefd hebben om er echt een oordeel over te kunnen geven en hij is inderdaad wel heel erg overpriced. Niet vies hoor, maar meer dan een 35, 40 euro zou ik er niet voor geven.
* Snow grouse: gekoeld vind ik het smakeloos, scherp bocht. Ik had 'm al eens warm op en toen was ie nog wel te doen, alleen een beetje zoet. Verder zie ik de toegevoegde waarde ook niet van een whisky voor shots. Als je snel dronken wil worden voor weinig geld, koop je eerder wodka of zo. En de mensen die per se snel dronken willen worden van whisky kopen een huismerk of gewoon onze goede bekende Jan.
* Macallan 10: eendimensionaal en relatief scherp
Overigens leuk, die ideeen die er zijn over whisky en vrouwen. Bij sommige stands werd me de lichtste whisky aangeraden, terwijl geheel toevallig mijn vriend en een goede vriend steeds een andere whisky aangeraden kregen (vaak dezelfde). Soms werd zelfs ook gezegd dat vrouwen meestal niet van rokerig hielden. Toch grappig dat er meteen z'n conclusie getrokken wordt.
Hoeveel proeven jullie nou op zo'n dag? Ik merkte aan het eind van de dag wel dat ik opeens andere dingen lekker vond dan normaal namelijk. Op een gegeven moment kom je er toch niet meer met brood en water....
That's the spirit!quote:Op dinsdag 17 november 2009 22:37 schreef Fogel het volgende:
Net The Glenlivet 18 maar weer opengemaakt en een dram van 5cl ingeschonken
Omdat je de smaken van de Glenmorangie toch niet terugproeft in je mix. (of je moet de mix wel heeeel sterk maken ). Dan kan je beter een goedkope blend gebruiken.quote:Op maandag 16 november 2009 23:56 schreef pandinus het volgende:
Mensen verklaren me altijd voor gek om de volgende combi.
Waarom?? Zo vind ik het gewoon lekker...
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Hoe bedoel jequote:Op dinsdag 17 november 2009 20:42 schreef Maeghan het volgende:
[..]
Wat jij beschrijft is wel iets anders dan kurk natuurlijk...
Ben er zaterdag avond geweest. Ben een betrekkelijke leek op het gebied van whisky dus een mooie gelegenheid om eens wat verschillende naast elkaar te proeven.quote:Op dinsdag 17 november 2009 20:54 schreef Maeghan het volgende:
[..]
Ik was er zondagmiddag.
Whisky die ik lekker/opvallend vond:
* Glenlivet Nadurra: vond het heel apart dat je dat hoge alcoholgehalte helemaal niet proefde en hij leek bijna romig, dat vond ik een aparte sensatie voor whisky
* Springbank 15: was gewoon mijn smaak, kan niet echt een omschrijving meer geven of zeggen dat er een specifiek aspect was wat me opviel
* Cadenhead 20: zo ontzettend vol van smaak, dat hij gewoon te zwaar was om daar te drinken - echt een 'met-kerst-bij-de-open-haard-whisky' (ik heb alleen geen open haard).
Whisky die me in negatieve zin opviel:
* Blue label: ik moest 'm toch een keer geproefd hebben om er echt een oordeel over te kunnen geven en hij is inderdaad wel heel erg overpriced. Niet vies hoor, maar meer dan een 35, 40 euro zou ik er niet voor geven.
* Snow grouse: gekoeld vind ik het smakeloos, scherp bocht. Ik had 'm al eens warm op en toen was ie nog wel te doen, alleen een beetje zoet. Verder zie ik de toegevoegde waarde ook niet van een whisky voor shots. Als je snel dronken wil worden voor weinig geld, koop je eerder wodka of zo. En de mensen die per se snel dronken willen worden van whisky kopen een huismerk of gewoon onze goede bekende Jan.
* Macallan 10: eendimensionaal en relatief scherp
Overigens leuk, die ideeen die er zijn over whisky en vrouwen. Bij sommige stands werd me de lichtste whisky aangeraden, terwijl geheel toevallig mijn vriend en een goede vriend steeds een andere whisky aangeraden kregen (vaak dezelfde). Soms werd zelfs ook gezegd dat vrouwen meestal niet van rokerig hielden. Toch grappig dat er meteen z'n conclusie getrokken wordt.
Hoeveel proeven jullie nou op zo'n dag? Ik merkte aan het eind van de dag wel dat ik opeens andere dingen lekker vond dan normaal namelijk. Op een gegeven moment kom je er toch niet meer met brood en water....
Ik ben echt heel benieuwd hoe dat nog smaakt. Whyte&Mackay is dus van plan om, als de op te graven whisky nog een beetje lekker is, precies die smaak te gaan namaken, en een waarschijnlijk eenmalige botteling McKinlay te gaan uitbrengen. (Mc Kinlay bestaat niet meer)quote:Drankenfabrikant Whyte & Mackay heeft Nieuw-Zeeland verzocht door het Antarctische ijs te boren om twee kratten oude Schotse whisky te bemachtigen die daar in 1909 zijn verloren door de Britse avonturier Sir Ernest Shackleton. De fabrikant wil testen of het mogelijk is de honderd jaar oude McKinlay and Co. whisky opnieuw op de markt te brengen.
Medewerkers van het Nieuw Zeelandse erfgoedfonds zullen in januari speciale boren gebruiken om de kratten uit het ijs te bevrijden. De kratten zitten ingevroren in de buurt van Cape Royds onder de hut van de Nimrod Expedition, de expeditie van Shackleton. Ze werden in 2006 aangetroffen onder de vloerplanken van de hut.
De 'master blender' van Whyte & Mackay, Richard Paterson, denkt dat de whisky nog altijd hetzelfde smaakt als honderd jaar geleden. Als hij de whisky weet te bemachtigen is hij van plan de drank na te maken om die weer op de markt te brengen. "Ik hoop echt dat we wat terug weten te brengen", zei hij in een interview met de Londense krant Telegraph. "(De whisky, red.) ligt daar maar alleen en vergeten. Hij zou terug moeten komen naar Schotland waar hij geboren is."
Die 12 is de beste die ik tot nu toe heb gehad, wat is het verschil tussen de 18 en de 12?quote:Op woensdag 18 november 2009 22:45 schreef Whiteguy het volgende:
[..]
Yamazaki 18 years (NOG beter dan de 10 en 12 years, die vond ik beide ook erg goed)
6 jaar?quote:Op donderdag 19 november 2009 14:07 schreef zquing het volgende:
[..]
Die 12 is de beste die ik tot nu toe heb gehad, wat is het verschil tussen de 18 en de 12?
Ehm.. ik ben niet zo'n gevorderde whisky drinker dat ik dat beter kan verwoorden dan 'ik vond hem gewoon lekkerder'quote:Op donderdag 19 november 2009 14:07 schreef zquing het volgende:
[..]
Die 12 is de beste die ik tot nu toe heb gehad, wat is het verschil tussen de 18 en de 12?
Vond de 12 niet echt goed..quote:Op vrijdag 20 november 2009 20:14 schreef allsystemshalt het volgende:
Toch weer een Highland Park gekozen.
15 jaar.
Prut
Kurk heeft niets te maken met kurk die in de drank terecht komt. Wat ze 'kurk' noemen, smaakt niet naar kurk, maar als een soort kruising tussen beschimmeld karton en groene zeep, en komt door een schimmel die TCA vormt. De besmetting hoeft ook niet per se plaats te vinden door een kurk als afsluiting van de fles, al is het wel het meest gebruikelijk.quote:
quote:Op zaterdag 21 november 2009 00:30 schreef Maeghan het volgende:
[..]
Kurk heeft niets te maken met kurk die in de drank terecht komt. Wat ze 'kurk' noemen, smaakt niet naar kurk, maar als een soort kruising tussen beschimmeld karton en groene zeep, en komt door een schimmel die TCA vormt. De besmetting hoeft ook niet per se plaats te vinden door een kurk als afsluiting van de fles, al is het wel het meest gebruikelijk.
Of het ook bij whisky voor kan komen weet ik niet. Ik heb het nog nooit gehoord, al zegt dat op zich niks, maar het lijkt me ook te sterk qua alcoholpercentage voor een schimmel... Ik kan er op google ook niks over vinden.
quote:I also got in touch with a representative from Amorim
one of the largest manufacturers in the world, based in Portugal.
Deborah Guimaraens is the sales manager for Bar Top Corks also called
"T-Corks."
quote:The other big reason for using a cork in a spirit is for
consumer differentiation. If you look at the whisky market as a whole,
the premium whiskies are all in cork, and the standard blends are all
in screw cap. It's an image thing. I am sure the marketing experts from
any large whisky company can give you precise reasons, they probably
have market studies to prove this I am sure.
TCA does affect whisky of course the same way it affects all
beverages. The difference in whisky is that the TCA level has to be a
lot higher - in it's 20’s at least – before it’s detected by the human
nose.
This is because the fumes of the whisky overpower the TCA on the
nose, it is more easily detectable on the palate. The TCA threshold
varies enormously with the flavour profile of the whisky, for example
you would probably detect it more readily in a Dewar’s than you would
in a Talisker.
We don’t have specific studies concerning the affect of TCA on
whisky as our corks go into many many types of spirits and fortifieds
and, as you know, the variety in enormous.
Ah, weer wat geleerd...quote:Op zaterdag 21 november 2009 00:30 schreef Maeghan het volgende:
[..]
Kurk heeft niets te maken met kurk die in de drank terecht komt. Wat ze 'kurk' noemen, smaakt niet naar kurk, maar als een soort kruising tussen beschimmeld karton en groene zeep, en komt door een schimmel die TCA vormt. De besmetting hoeft ook niet per se plaats te vinden door een kurk als afsluiting van de fles, al is het wel het meest gebruikelijk.
Of het ook bij whisky voor kan komen weet ik niet. Ik heb het nog nooit gehoord, al zegt dat op zich niks, maar het lijkt me ook te sterk qua alcoholpercentage voor een schimmel... Ik kan er op google ook niks over vinden.
quote:Op zondag 22 november 2009 19:24 schreef ForumGek het volgende:
Er stond wel een toepasselijke strip in de Fokke en Sukke scheurkalender van vandaag, ff fototje van gemaakt!
[ afbeelding ]
Als je met dezelfde "Old Keeper" terugkomt uit Tsjechië als een vriend van me, ben je blij dat je er cola of koffie bij kan mixenquote:Op maandag 16 november 2009 23:59 schreef Sunnythesun het volgende:
Omdat het zonde is van de Whisky
Maar op zich is het volgens mij een redelijk gangbare combi hoor.. whisky en cola. Zou het zelf alleen nooit doen. Ik mix alleen drank die te goor is om puur te drinken en daar valt whisky niet bepaald onder
quote:Op zondag 22 november 2009 19:24 schreef ForumGek het volgende:
Er stond wel een toepasselijke strip in de Fokke en Sukke scheurkalender van vandaag, ff fototje van gemaakt!
[ afbeelding ]
Die heb ik juist vandaag gekocht omdat ie me lekker leekquote:
Die heb ik ook, maar ik vind hem niet super.quote:Op vrijdag 20 november 2009 20:14 schreef allsystemshalt het volgende:
Toch weer een Highland Park gekozen.
15 jaar.
Prut
De 12-jarige is op zich prima, maar de 21 jarige (duty free only en verder slechts hier en daar bij een speciaalzaak te verkrijgen) is m.i. nagenoeg perfect.quote:Op woensdag 25 november 2009 18:48 schreef katerwater het volgende:
[..]
Die heb ik ook, maar ik vind hem niet super.
Persoonlijk was ik toch meer aan deze fles/verpakking gehecht:quote:De vormgeving van de fles vind ik dan weer wel goed!
Mooie koop.quote:Op donderdag 26 november 2009 21:54 schreef IbeBen het volgende:
Geen hele bijzondere fles, maar wel voor een leuk prijsje. Glenlivet 12 year, hele liter voor maar ¤ 25 Toch niet verkeerd dacht ik zo
Glenlivet
[ afbeelding ]
Vroeger ging je alleen op de site van The Whisky Exchange kijken om je te vergapen aan al dat moois wat ze daar op voorraad hebben....Kopen deed je nooit/zelden omdat het gewoon te duur was.quote:Op vrijdag 27 november 2009 00:33 schreef LostFormat het volgende:
Iemand wel 's wat besteld op the whisky exchange? Beetje betrouwbaar qua prijs en verzending?
Het leuke van zo'n setje is dat je een goede indruk krijgt van de verschillende smaken per regio en dat je zo je favoriete smaak kan bepalen.quote:Op vrijdag 27 november 2009 11:57 schreef DeZwabber het volgende:
een goedemorgen whiskymensen
nou wilde ik al een tijdje beginnen aan de whisky, na een paar keer wat gedronken te hebben (en geen idee wat dat was).
Nou zie ik dat ze bij zonneveld een startersetje hebben staan, heeft iemand hier daar wat zinnigs over te zeggen? Of raden jullie toch iets anders aan?
deze dus
Ik kwam er namelijk achter, dat deze winkel 200 meter van mij vandaan ligt
ik zou zeggen:quote:Op vrijdag 27 november 2009 11:57 schreef DeZwabber het volgende:
Nou zie ik dat ze bij zonneveld een startersetje hebben staan, heeft iemand hier daar wat zinnigs over te zeggen? Of raden jullie toch iets anders aan?
deze dus
Ik kwam er namelijk achter, dat deze winkel 200 meter van mij vandaan ligt
dank voor de tipsquote:Op vrijdag 27 november 2009 18:13 schreef pavv het volgende:
Veel plezier!
een paar tips, doe er mee wat je wilt...
- op de site van Zonneveld staan de buisjes in een bepaalde volgorde beschreven..... deze volgorde loopt van relatief licht naar steeds zwaardere whiskies...begin dan ook met de Auchentoshan en eindig met de Ardbeg.
- probeer er ook eens twee NAAST elkaar ipv NA elkaar...door vergelijken krijg je meer duidelijkheid over de smaken en geuren van beide whiskies
- probeer de whsikies liefst in ene geschikt glaasje ( zie o.a blz 1) ....als je die niet hebt dan liever NIET in een Tumbler, maar liever in een (klein) cognac-glas.
- schenk de buisjes niet in 1 keer uit.... liever de helft nemen, zodat je het later nog eens kan proberen ...en je bij de 6e nog iets van smaakpapillen over hebt
- vergeet vooral niet te ruiken.... meer dan de helft van de whiskybeleving zit in de geur.
- neem kleine slokjes
- maar vooral : geniet !
Nooit ergens gezien....quote:Op zaterdag 28 november 2009 12:00 schreef SevenWonders het volgende:
Weet iemand of deze Bruichladdich bottelingen ook in NL te verkrijgen zijn?
http://www.laddieshop.com(...)ray_McDavid_Rum.html
Heb Van Zuylen, Overmars en Versailles al gechekt.
Nieuwe Whisky noob meldt zich .quote:Op vrijdag 27 november 2009 11:57 schreef DeZwabber het volgende:
een goedemorgen whiskymensen
nou wilde ik al een tijdje beginnen aan de whisky, na een paar keer wat gedronken te hebben (en geen idee wat dat was).
Nou zie ik dat ze bij zonneveld een startersetje hebben staan, heeft iemand hier daar wat zinnigs over te zeggen? Of raden jullie toch iets anders aan?
deze dus
Ik kwam er namelijk achter, dat deze winkel 200 meter van mij vandaan ligt
Probeer maar eens te beginnen met zo'n classic malt starterssetje, zoals bijvoorbeeld hier te vinden is.quote:Op zondag 13 december 2009 22:10 schreef borisz het volgende:
Nieuwe Whisky noob meldt zich .
Link is dood heeft iemand andere links voor zo'n starterssetje?
Errug lekker.quote:Op maandag 14 december 2009 18:19 schreef Fogel het volgende:
Vandaag een Coal Ila 12 gekocht, binnenkort maar eens testen.
55 euro.quote:Released in November 2009 and building on the success of Hjarta, Earl Magnus is a 15 year old Highland Park with the addition of some casks from the early 1990s to add even greater depth and a firmer structure. It takes its name from the most famous of the Viking Earls of Orkney, in whose memory the stunning cathedral in Kirkwall was built (less than a mile from the distillery) and stands as a testament to the craftsmanship of medieval master masons. Earl Magnus is bottled at 52.6% and limited to 5,976 bottles.
TASTING NOTES
Appearance: Golden honey, clear and bright.
Nose: Cedarwood and lemon. Mango chunks with hints of ginger and cinnamon bark.
Palate: Vanilla, balanced smokiness, milk chocolate and crystallized ginger.
Finish: Medium sweet with lingering spiciness.
die is goehoed!quote:Op dinsdag 15 december 2009 21:46 schreef BarraCupraCuda het volgende:
mijn nieuwste aanwinst
[ afbeelding ]
Ik ben het met je eens, goed spulquote:
ja ben er erg tevreden over!quote:
Highland Park is veel zachter en verfijnder dan Coal Isla.quote:Op donderdag 17 december 2009 23:47 schreef Fogel het volgende:
Hoe is de higland park in verhouding tot de caol isla?
Ik begon met famous grouse, en dat voldeed me eigenlijk prima.quote:Op donderdag 17 december 2009 23:57 schreef Equites het volgende:
Denk dat ik ook maar is ga beginnen met whisky goed drinken. Ben die cola meer dan zat Gelukkig woon ik op 5 min van loosduinen dus morgen maar even een kijkje nemen Gewoon 1 van die flessen halen die jullie hebben of hebben jullie een beginners tip?
Mhh, ok, zal de HP dan ook maar eens een keer proberenquote:Op vrijdag 18 december 2009 08:38 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Highland Park is veel zachter en verfijnder dan Coal Isla.
Coal Isla is meer medicinaal/rokerig/turfachtig (typische Islay-whisky). Highland Park heeft veel minder minder rook/turf en meer zoet- en houttonen heeft vanwege het rijpen op sherryvaten.
Euh, ik vind het een leuk initiatief en daar houdt het wel mee op...quote:Op vrijdag 18 december 2009 11:06 schreef mp_40_fan het volgende:
Trouwens, die frysk hynder whisky. Is dat wat te doen, of is het gewoon veels te dure wannabe scotch?
Ah, dan ga ik em voor mezelf iig niet kopen. Lijkt me wel een leuk cadeau voor kennissen uit het buitenland, aangezien ik op fietsafstand van bolsward woonquote:Op vrijdag 18 december 2009 12:08 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Euh, ik vind het een leuk initiatief en daar houdt het wel mee op...
Dan kan je beter een wat oudere Millstone, afkomstig van de Zuidam distilleerderij, proberen. Ik was daar bij de eerste bottelingen die er op de markt kwamen ook niet over te spreken, maar nu het allemaal wat langer op vat ligt begint het een mooi produkt te worden. Alleen vind ik de prijs wat aan de hoge kant...
Heb een eigen peated new wood Millstone botteling van Liquid Gold in Haarlem thuis staan en daar ben ik zeer over te spreken. Helaas alleen verkrijgbaar in de winkel in Haarlem, niet bestelbaar via internet...
Ik blijf erbij dat Jameson een uitmuntende prijs/kwaliteits-verhouding heeft.quote:Op vrijdag 18 december 2009 13:12 schreef Game_Error het volgende:
wat is nou eigenlijk een mooie goedkope whiskey voor dagelijks gebruik? Ik zoek zegmaar gewoon een lekkere slobberwhiskey.
black bottle!!!quote:Op vrijdag 18 december 2009 13:12 schreef Game_Error het volgende:
wat is nou eigenlijk een mooie goedkope whiskey voor dagelijks gebruik? Ik zoek zegmaar gewoon een lekkere slobberwhiskey.
Glen Moray in de tegenaanval.quote:Op vrijdag 18 december 2009 16:29 schreef gadeweerd het volgende:
of:
http://www.whiskyvanzuylen.nl/index.php?page=whiskys&naam=Tamdhu&id=175
goed drinkbaar voor geen geld!
Heb ze nog niet open.. maar ik weet iig dat de Caol Isla rokeriger en ziltiger is, HP is zachter van smaak..quote:Op donderdag 17 december 2009 23:47 schreef Fogel het volgende:
Hoe is de higland park in verhouding tot de caol isla?
QFT! Als je van de meer stevige whiskies houdt dan is dit een hele lekkere 'doordeweekse'quote:
Die gebruik ik uitsluitend om Irish coffee mee te maken en heb die eerlijk gezegd nog nooit straight geprobeerd. Binnenkort maar eens zonder koffie testenquote:Op vrijdag 18 december 2009 13:36 schreef Quir het volgende:
[..]
Ik blijf erbij dat Jameson een uitmuntende prijs/kwaliteits-verhouding heeft.
Wat een lieve baas heb jij.....quote:
The Glenlivetquote:Op vrijdag 18 december 2009 13:12 schreef Game_Error het volgende:
wat is nou eigenlijk een mooie goedkope whiskey voor dagelijks gebruik? Ik zoek zegmaar gewoon een lekkere slobberwhiskey.
Famous Grouse.quote:Op vrijdag 18 december 2009 13:12 schreef Game_Error het volgende:
wat is nou eigenlijk een mooie goedkope whiskey voor dagelijks gebruik? Ik zoek zegmaar gewoon een lekkere slobberwhiskey.
En volgens mijn Schotse collega is vooral de black grouse goed te doen als dagelijkse whisky.quote:
Teacher's highland cream is ook erg goed in dat opzichtquote:
Klopt.quote:Op zaterdag 19 december 2009 01:09 schreef NDAsilenced het volgende:
Teacher's highland cream is ook erg goed in dat opzicht
[ afbeelding ]
Dan gaat dat mn volgende fles wordenquote:Op zaterdag 19 december 2009 01:09 schreef NDAsilenced het volgende:
[..]
Teacher's highland cream is ook erg goed in dat opzicht
[ afbeelding ]
Ik luister overigens graag naar Ralfy's whisky reviews, http://www.whiskyreviews.blogspot.com/, ook op youtube.
Vind ik ook altijd wel 1 van de lekkerste om te kopen op vliegvelden, die Highland Park.quote:Op zondag 20 december 2009 23:51 schreef Sunnythesun het volgende:
Highland Park net open getrokken. Lekker hoor! Subtiele smaaktonen zitten er in, iets vanille, iets citrusachtig zonder echt fruitig te worden. Lekker voor de afwisseling
OK, dat laatste heb ik zojuist ook gedaan, goed spulquote:Op maandag 21 december 2009 00:28 schreef Sunnythesun het volgende:
12 in mijn geval
Ga nu overigens voor nog een slokje Caol Isla
In dat geval dan de 21 jarige kopen, die in principe alleen duty free te kopen is...quote:Op maandag 21 december 2009 00:19 schreef golfer het volgende:
[..]
Vind ik ook altijd wel 1 van de lekkerste om te kopen op vliegvelden, die Highland Park.
nomnomnomquote:
Wehehe nee, is een besloten feestjequote:
Wat moet zo'n fles kosten?quote:Op woensdag 23 december 2009 22:16 schreef pavv het volgende:
Maar met deze recente aankoop ben ik heul blij.
geniaal spul:
[ afbeelding ]
Karuizawa 1967 / 42 Year old / Cask #6426 / TWE 10th Anniversary
hehe ja, ik denk dat dat wel leuk gaat worden. Bij iedere whisky hoort een gang waar het in verwerkt is en nog een slokje er naast dusquote:Op woensdag 23 december 2009 22:16 schreef pavv het volgende:
Goed bezig met bestellen!!!
leuke waslijst. Gaat vast wel een leuk dinertje worden,
Ikzelf heb dit jaar niet zoveel whisky gekocht. Ben het meer in de kwaliteit gaan zoeken en wat minder in de kwantiteit...(eerlijk gezegd heb ik ook niet veel ruimte meer over in mijn kast(en), heb inmiddels al een aardige voorraad staan.)
Waar?quote:Op woensdag 23 december 2009 22:16 schreef LostFormat het volgende:
Oeh, verkoop je entreekaartjes?
Die port askaig cask strength werd me vandaag aangeraden door de whisky boer. Wellicht volgende fles. Eindelijk een fijne winkel gevonden in Rotterdam. Groot aanbod, kerel die echt weet waar hij het over heeften meteen meerdere flessen aanraad. Sommige heeft ie een ruik monstertje van staan. Erg prettig winkelen.
Liquor store de koning. Flink eind de nieuwe binnenweg op.quote:
Denk dat je Oban bedoelt??quote:Op donderdag 24 december 2009 00:57 schreef Onnoman het volgende:
Opzich heb ik Obodan gekocht, en vond ik best wel lekker.
ZOw, da's bijna een fles rode wijn?!quote:Op woensdag 23 december 2009 22:16 schreef pavv het volgende:
Maar met deze recente aankoop ben ik heul blij.
geniaal spul:
[ afbeelding ]
Karuizawa 1967 / 42 Year old / Cask #6426 / TWE 10th Anniversary
Samen met de Glendronach 1972 Single Cask 719 waarschijnlijk de beste whiskies die in 2009 zijn uitgekomen (IMHO, maar ik ken er velen die het met me eens zijn )
Ik kan jouw smaak inderdaad ook wel waarderen...quote:Op woensdag 23 december 2009 22:16 schreef pavv het volgende:
geniaal spul:
[ afbeelding ]
Karuizawa 1967 / 42 Year old / Cask #6426 / TWE 10th Anniversary
Samen met de Glendronach 1972 Single Cask 719 waarschijnlijk de beste whiskies die in 2009 zijn uitgekomen (IMHO, maar ik ken er velen die het met me eens zijn )
quote:Op woensdag 23 december 2009 22:16 schreef pavv het volgende:
geniaal spul:
[ afbeelding ]
Karuizawa 1967 / 42 Year old / Cask #6426 / TWE 10th Anniversary
Samen met de Glendronach 1972 Single Cask 719 waarschijnlijk de beste whiskies die in 2009 zijn uitgekomen (IMHO, maar ik ken er velen die het met me eens zijn )
Laten we het zo zeggen...ik hoop snel te vergeten wat ie gekost heeft en hoop er lang en vaak van te kunnen genieten.....quote:
THX! En succes met het bemachtigen van zo'n fles. Je maakt de meeste kans als je rechtstreeks contact opneemt met TWE.... de 1972 schijnt ook wel gewaardeerd te worden, maar is sinds de Maniac Awards meteen tamelijk onvindbaar geworden ( evenals de ook geweldige sherrybom de Hakushu 1989)quote:Op donderdag 24 december 2009 09:01 schreef MadMaster het volgende:
Ik kan jouw smaak inderdaad ook wel waarderen...
Hoop nog zo'n fles Karuizawa te ontvangen, staat in bestelling, maar met maar 195 flessen wereldwijd zal het een lastig verhaal worden.
een paar (vrijblijvende) tipsquote:Op donderdag 24 december 2009 00:57 schreef Onnoman het volgende:
ik hou best van een glaasje whiskey op zijn tijd, maar weet nooit welke smaak bij mij past, omdat wanneer de fles na 3 maanden leeg is, en een nieuwe koop na 3 maanden alweer vergeet hoe die eerste whiskey smaakte.
Opzich heb ik Obodan gekocht, en vond ik best wel lekker. Glenfiddich 18 jaar vond ik ook best wel lekker (wil binnenkort een 21 jaar kopen).
Ik heb momenteel 3 proefflesjes bowmore gekocht...
Heeft iemand ervaring met bowmore?
Daarnaast heb ik van die eenvoudige commerciele whiskeys: four roses en jack daniels..
niet echt geweldig eigenlijk
Bedankt!
Da's aan de prijs dan, maar ik denk ook wel dat dat mag voor iets waar minder dan 200 (?) flessen van bestaan in de wereld, niet? Dat je de prijs voor je wil houden snap ik ook trouwens.quote:Op vrijdag 25 december 2009 00:19 schreef pavv het volgende:
[..]
[..]
Laten we het zo zeggen...ik hoop snel te vergeten wat ie gekost heeft en hoop er lang en vaak van te kunnen genieten.....
Niet hands-free bellen kost een stuk minder.....
[..]
De leeftijd speelt natuurlijk ook een grote rol in dit geval.quote:Op vrijdag 25 december 2009 12:09 schreef indahnesia.com het volgende:
[..]
Da's aan de prijs dan, maar ik denk ook wel dat dat mag voor iets waar minder dan 200 (?) flessen van bestaan in de wereld, niet? Dat je de prijs voor je wil houden snap ik ook trouwens.
Laat even weten wat je er van vond? Het is een hele zachte beginnerswhisky.quote:Op vrijdag 25 december 2009 12:59 schreef borisz het volgende:
De kerstman bracht mij een pakketje Glenfiddich met 5cl flesjes 12, 15 en 18. Binnenkort maar eens proberen, dat wordt dan mijn eerste slok whisky ooit .
Zoals Golfer zegt: goed om mee te beginnen!! Ben ook erg benieuwdquote:Op vrijdag 25 december 2009 12:59 schreef borisz het volgende:
De kerstman bracht mij een pakketje Glenfiddich met 5cl flesjes 12, 15 en 18. Binnenkort maar eens proberen, dat wordt dan mijn eerste slok whisky ooit .
Ik hoop dat je het hier hebt over de Glenfiddich, want verder is het wel erg generaliserend...:-)quote:Op zondag 27 december 2009 00:39 schreef borisz het volgende:
12 is een skyradio whisky . Wel lekker als je niks kent, maar bij de eerste slok 15 en 18 ben je 12 direct vergeten. 12 is mild in alles.
15 en 18 zijn wat fruitiger en kruidiger. 18 had een meer vollere smaak dan 15 als het binnen was, maar goed heb nog een beetje van 15 en 18 om nogmaals te proberen over een paar dagen . Zal het dan nogmaals tegen over elkaar zetten.
Denk niet dat je die versie op het vliegveld van Londen gaat vinden.quote:Op maandag 28 december 2009 10:19 schreef ForumGek het volgende:
Ik vlieg vandaag naar London en vrijdag weer terug. Zit erover te denken om 1 (of 2) flessen whisky mee te nemen maar weet nog niet echt wat. Laatst in een kroeg een Laphroaig gehad, en die turf smaak beviel me uitsteken. Donderdag een The Glenlivet gehad en dat was weer heel erg rokerig, maar een heerlijk zachte whisky.
Ik heb momenteel een Glenfiddich 12 Caoran Reserve en een Provenance 8y, dus wil eigenlijk wat verschillede tegenover elkaar kunnen zetten. Denk dus aan een Highland Park / Laphroaig, deze lijkt me ook wel wat:
Kleur: licht geel. Neus: eerst rokerige en assige tonen dan komen fraaie aroma’s van vers gemaaid gras naar boven. De tonen van turf zijn wel aanwezig maar domineren totaal niet en ontwikkelen op de achtergrond de mooie geurige en rokerige tonen. Smaak: heerlijke tonen van turf met fruitige aroma’s en zuivere rokerige en turf tonen, die minutenlang aanhouden. De afdronk is lang en krachtig met terugkerende tonen van turf, rokerig en fruit aroma’s. Een geweldige Laphroaig botteling.
[ afbeelding ]
quote:Op maandag 28 december 2009 11:03 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Denk niet dat je die versie op het vliegveld van Londen gaat vinden.
Is een onafhankelijke botteling en hoewel sommige vliegvelden in Londen 'World of Whiskies'-shops hebben is hun onafhankelijke bottelingen aanbod vaak maar beperkt...
Doe mij dan maar elke dag hoestsiroop...quote:Op maandag 28 december 2009 12:14 schreef katerwater het volgende:
[ afbeelding ]
Het ziet eruit als een hoestsiroopfles
In die Reserve serie zitten een paar mooie bottelingen.quote:Op maandag 28 december 2009 19:44 schreef gadeweerd het volgende:
Vandaag gekocht:
Bunnahabhain 2000 Gordon & MacPhail Reserve selected by van Wees
Vintage 13.11.2000
Bottled 16.06.2009
Cask type: 1st Fill Bourbon Hogshead
Cask no. 915
Number of bottles 255
59.7 %
en
Teaninich 1998 Gordon & MacPhail Reserve
Vintage 14.12.1998
Bottled 15.06.2009
Refill Sherry Hogshead
Cask no. 11406
Number of bottles 283
Strength 58.4 %
Ergens uploaden (www.tinypic.com bijvoorbeeld) en dan hier de URL plaatsen met [img] er voor en [/img] er achter...quote:Hoe voor je een foto in?
De Glenrothes 1978 G&M refill sherry 59,9 %quote:Op maandag 28 december 2009 20:26 schreef MadMaster het volgende:
In die Reserve serie zitten een paar mooie bottelingen.
De Caperdonich 1972 staat in mijn top 5, de Littlemill en de Rosebank zijn ook prima...
[..]
Het is inderdaad een mooie verpakking in zo'n houten kistje. Zie trouwens net dat de 5 jaar oude meer dan 6 en een half jaar op het vat (18-03-'02 tot 16-10-'08) heeft gezeten, en de 8 jaar oude bijna 9 (mei 2000 tot 22-02-'09)quote:Op dinsdag 29 december 2009 14:55 schreef Sunnythesun het volgende:
Ziet er erg mooi uit iig. Ben benieuwd hoe het smaakt!
Zal straks ff een foto posten van onze oogst van vandaag
Wow, leuke bezorging zo voor O&N!quote:Op dinsdag 29 december 2009 16:48 schreef Sunnythesun het volgende:
En dit werd dus vanmiddag door onze vriendelijke TNT pakketbezorger bezorgd:
[ afbeelding ]
(helaas staan er nu maar 4 flessen van in onze prive collectie, maar toch leuk..)
Wat tof. Misschien een beetje asociaal om te vragen omdat het een kerstcadeautje is maar wat moet dat kosten?quote:Op dinsdag 29 december 2009 14:02 schreef Eltonno het volgende:
[ afbeelding ]
Gekregen voor kerst/sinterklaas, goede verhalen over gehoord. Moet nog gaan beginnen met deze miniproeverij (200ml per flesje), maar ben erg benieuwd naar de prijswinnende (bronzen medaille in de "international spirit challenge" categorie whiskies uit andere landen) 8 jaar oude american oak.
Leuk detail wat me net opvalt, op elk flesje is met de hand geschreven welk nummer hij heeft en uit welke cask hij komt, welke datum hij is gedestilleerd en gebotteld.
*hips*quote:Op dinsdag 29 december 2009 16:48 schreef Sunnythesun het volgende:
En dit werd dus vanmiddag door onze vriendelijke TNT pakketbezorger bezorgd:
[ afbeelding ]
(helaas staan er nu maar 4 flessen van in onze prive collectie, maar toch leuk..)
Was zelf al een beetje naar zuidam aan het kijken, dus wist wat het kost. Maakt het niet een minder leuk cadeau, kosten liggen rond de 50 euro.quote:Op dinsdag 29 december 2009 21:54 schreef LostFormat het volgende:
[..]
Wat tof. Misschien een beetje asociaal om te vragen omdat het een kerstcadeautje is maar wat moet dat kosten?
boh 7 jaar oude Lagavulin klinkt lekkerquote:Op dinsdag 29 december 2009 23:52 schreef Sunnythesun het volgende:
Die links vooraan.. dat is deze:
http://www.whiskyvanzuylen.nl/index.php?page=whiskys&naam=Lagavulin&id=1642
En hij is lekkuuuurrrrr
quote:Op dinsdag 29 december 2009 16:48 schreef Sunnythesun het volgende:
En dit werd dus vanmiddag door onze vriendelijke TNT pakketbezorger bezorgd:
[ afbeelding ]
(helaas staan er nu maar 4 flessen van in onze prive collectie, maar toch leuk..)
quote:Op zaterdag 2 januari 2010 10:18 schreef SevenWonders het volgende:
Een vraag voor de verzamelaars en freaks:
Hebben jullie dat nu ook? Je hebt een zooi 'open flessen' en een serie nog dichte flessen en dan komt het moment dat je eigenlijk een nieuwe fles moet open maken...welke kies je dan?
Ik ben al enige weken bezig met de staartjes uit mijn open flessen. Vind het iedere keer ' zonde' om een nieuwe, verse fles open te maken. Op een of andere manier voelt het als een ' verlies'. Maar zal er toch aan moeten geloven. De Lagavullin, Macallan en Highland Park waar nog wat inzit gaan ook vervelen :-)
Als jullie mochten kiezen welke fles je open mocht maken, welke zou het worden:
Glengoyne 17 year
Ardbeg Almost There
Balvenie Single Barrel
Balvenie Golden Cask
Glen Moray 1989
The Glenlivet Nadurra
Bruichladdich RumCask (17y)
Bruichladdich (speciale botteling ihkv opening http://www.whiskyenwhiskey.nl)
Talisker 10
Talisker 18
Talisker Dist. Edition
Isle of Jura
Dan wordt mijn keuze in begsinsel bepaald door het type/soort whisky waar op dat moment mijn voorkeur naar uitgaat.quote:Op zaterdag 2 januari 2010 10:18 schreef SevenWonders het volgende:
Een vraag voor de verzamelaars en freaks:
Hebben jullie dat nu ook? Je hebt een zooi 'open flessen' en een serie nog dichte flessen en dan komt het moment dat je eigenlijk een nieuwe fles moet open maken...welke kies je dan?
Afhankelijk van de algemene beschikbaarheid van de whisky (kan ik nog een gelijksoortige fles aanschaffen?) en soms ook de aanschafsprijs valt het openen van een fles soms wat zwaar. Maar als je vervolgens zit te nippen, dan wordt die keuze vaak wel gerechtvaardigd...quote:Ik ben al enige weken bezig met de staartjes uit mijn open flessen. Vind het iedere keer ' zonde' om een nieuwe, verse fles open te maken. Op een of andere manier voelt het als een ' verlies'. Maar zal er toch aan moeten geloven. De Lagavullin, Macallan en Highland Park waar nog wat inzit gaan ook vervelen :-)
Ik zou nu uit die lijst de Talisker 18 kiezen.quote:Als jullie mochten kiezen welke fles je open mocht maken, welke zou het worden:
Glengoyne 17 year
Ardbeg Almost There
Balvenie Single Barrel
Balvenie Golden Cask
Glen Moray 1989
The Glenlivet Nadurra
Bruichladdich RumCask (17y)
Bruichladdich (speciale botteling ihkv opening http://www.whiskyenwhiskey.nl)
Talisker 10
Talisker 18
Talisker Dist. Edition
Isle of Jura
Ben benieuwd of je het verschil tussen de Schotse whisky en de Jameson whiskey kan proeven.quote:Op zaterdag 2 januari 2010 13:52 schreef Mr.G het volgende:
Sinds kort wat whisky gaan drinken voor die relax avonden na het werk.
Heb nu:
Glenfiddich 12 & 15
Aberlour 16 (een aanrader )
Binnenkort wil ik gaan uitbreiden met een Ierse en ik ben opzich wel fan van Jameson en zit deze te overwegen:
Jameson - Gold
[ afbeelding ]
Dat een Ierse veel zachter is van smaak is vrij evident.quote:Op zaterdag 2 januari 2010 15:08 schreef golfer het volgende:
[..]
Ben benieuwd of je het verschil tussen de Schotse whisky en de Jameson whiskey kan proeven.
M'n favoriet in de betaalbare prijsklasse.quote:Op donderdag 17 december 2009 23:46 schreef NDAsilenced het volgende:
Mijn eerste post in deze reeks
Iemand hier ook een liefhebber van:
[ afbeelding ]?
Die turf, rook, zout is zzzalig...
Ik heb gister een slokje Jameson geproefd. Niet vies, als me dit in een kroeg voorgeschoteld zou worden of zo dan zou ik het zeker lekker opdrinken. Maar als ik kan kiezen ga ik toch voor iets wat minder zoetig is. Het heeft voor mij een te zoetige bourbon achtige smaak. Sommige Schotse Malts hebben dat ook en die vind ik ook minder.. Kortom: niet verkeerd maar niet iets waar ik meteen een fles van haalquote:Op zaterdag 2 januari 2010 15:08 schreef golfer het volgende:
[..]
Ben benieuwd of je het verschil tussen de Schotse whisky en de Jameson whiskey kan proeven.
Ik ben al jaren verzamelaar van allerlei Linkwood-bottelingen (heb er nu zo'n kleine 20) en regelmatig krijg je dan als opmerking: 'Linkwood? Nooit van gehoord...'.quote:Op maandag 4 januari 2010 10:56 schreef Sunnythesun het volgende:
[..]
En deze van The Ultimate Single Malt Collection: Linkwood: ook lekker! Wat steviger, houtig.. Weet niet meer zo goed.. Was gewoon lekker
Wat grappig! Ik had er idd ook nog nooit van gehoord..quote:Op maandag 4 januari 2010 14:04 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Ik ben al jaren verzamelaar van allerlei Linkwood-bottelingen (heb er nu zo'n kleine 20) en regelmatig krijg je dan als opmerking: 'Linkwood? Nooit van gehoord...'.
Alleen bovenstaande mening verdient volgens mij enige nuancering. Helaas is het in de bodem van de markt (waar de meeste blends zich bevinden) met prijzen tussen de 10 en de 20 euro per fles weinig te genieten. Een enkele gunstige uitzondering nagelaten zijn het doorgaans tamelijk eenvoudige, wat vlakke, een-dimensionale blends. Ik ken erg weinig blends die beter zijn dan de meeste bekende Single Malt Whiskies. Tuurlijk, Famous Grouse staat heel behoorlijk aangeschreven, evenals Teachers en Black Bottle en voor sommige mensen is JW Black ook een prima alternatief. Maar IMO leggen ook die het af tegenover (instap-)Malts als Aberlour 10, Laphroag 10, Glenfarclas, Bowmore, Macallan, Highland Park, etc.quote:Op maandag 4 januari 2010 20:10 schreef Tahiti het volgende:
Er is niks mis met blends, sommige blends zijn imo vele malen beter dan de bekende single malts.
Uiteraard:quote:Op maandag 4 januari 2010 20:56 schreef pavv het volgende:
Misschien heeft Tahiti nog wat tips welke Blended Whisky hij echt heel erg goed vindt. Misschien zitten er een paar tussen die ik nog niet heb gehad en dan zal ik ze zeker eens proberen als ze op mijn pad komen.
Nooit te oud om te leren immers.
Misschien moet je dit boek eens lezen....ik geloof het eigenlijk best dat sommige oudere blends beter zijn dan de huidige single malts...quote:Op maandag 4 januari 2010 20:56 schreef pavv het volgende:
Er is niks mis met een aantal blends, een enkele blend is imo haast even goed of zelfs iets beter dan een gemiddelde single malt.
Ja maar ho even.... Ik hen het in mijn "stelling" over HEDENDAAGSE blends, het spul wat je NU uit de schappen kunt trekken bij de lokale Gall & Gall en Dirck III.... Niet over ouwe sloren uit vroeger tijden. Daar heb ik er ook een heel stel van op, en inderdaad, er is een tijd geweest dat blends kwalitatief een stuk beter waren dan tegenwoordig. (Voornamelijk doordat er destijds een veel groter deel goede single malts in werd verwerkt, en stukken minder graanwhisky). Maar die tijd ligt echt alweer decennia achter ons en de spoeling is gewoon veel dunner geworden.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 21:55 schreef SevenWonders het volgende:
[..]
Misschien moet je dit boek eens lezen....ik geloof het eigenlijk best dat sommige oudere blends beter zijn dan de huidige single malts...
http://www.zolangdevoorraadstrekt.org/
Ik kreeg trouwens wel een beetje jeuk bij de wervende teksten op die site....quote:Op dinsdag 5 januari 2010 21:55 schreef SevenWonders het volgende:
[..]
Misschien moet je dit boek eens lezen....ik geloof het eigenlijk best dat sommige oudere blends beter zijn dan de huidige single malts...
http://www.zolangdevoorraadstrekt.org/
pfffffff puhleeeeeaaaaaasequote:‘Maar het kan ook anders. Wie écht van smaak houdt en van unieke whisky’s kan ook gaan jagen op bijzondere single malts. De oudere en zeldzame single malts zijn voor de meeste mensen allang volkomen onbetaalbaar geworden. Twee-, driehonderd euro voor één fles is inmiddels al redelijk ‘normaal’.
Gelukkig zijn er ook allerlei zeer fraaie zogenoemde single cask bottelingen: de inhoud van één vat whisky wordt gebotteld zonder bijmenging met andere whisky's uit dezelfde distilleerderij. De oplages zijn meestal beperkt tot zo'n 350 flessen per vat. Ook hier geldt dus: zolang de voorraad strekt.'
Het boek vertelt u hoe u zulke single cask bottelingen op het spoor kunt komen én dat u beslist geen honderden euro’s hoeft uit te geven om zo’n fles excellente whisky uit te kunnen schenken. Het begint met de aanschaf van ‘Zolang de voorraad strekt…’ Voor ¤ 34,50 bezorgt u uzelf of uw whiskyvrienden een onvergetelijk cadeau voor de mooiste dagen van het jaar.
Ter aanvulling voor de niet kenners:quote:Op woensdag 6 januari 2010 09:33 schreef Tahiti het volgende:
Single cask bottelingen zijn inderdaad erg zeldzaam en zeer, zeer exclusief
Ter info:
Ik vraag me overigens af of de meeste wel weten dat alle distilleries hun meeste whiskey aan blends leveren.
White Horse Whiskey is een blend van o.a. Lagavulin, Talisker en Linkwood
Famous Grouse een blend van o.a. Macallan en Highland Park
Port Ellen heeft nooit anders gedaan en daar betaalt men nu de hoofdprijs voor en doet alsof het de beste whiskey is die ooit bestaan heeft.
Zekers, in het kort: "Een gepimpte Talisker 10"quote:Op woensdag 6 januari 2010 18:29 schreef Sunnythesun het volgende:
Ohh.. dat ziet er goed uit zeg!! Kan je de smaak eens omschrijven? Hoeveel verschilt het van de 'gewone' Talisker?
Wat bedoel je met zwaarders? Kwa rooksmaak of alcohol of gewoon meer en een vollere smaak?quote:Op donderdag 7 januari 2010 18:18 schreef kahlie het volgende:
Zelf hou ik van Glen Fiddich en de typische rokerige smaak, maar eigenlijk zoek ik nog iets 'zwaarders'. De fles is bijna leeg en ik zit te bedenken waar ik voor wil gaan.
Qua alcoholpercentage niet... een nog vollere rooksmaak misschien of iets vollere subtiele smaak. Als ik Glen Fiddich drink denk ik altijd: YAY! Whiskey! maar veel minder hmmm ff nippen, in tegenstelling tot de wat duurdere wijnen die ik bij m'n ouders drink, die dan weer echt een speciale nadronk hebben enzoquote:Op donderdag 7 januari 2010 18:24 schreef Tahiti het volgende:
[..]
Wat bedoel je met zwaarders? Kwa rooksmaak of alcohol of gewoon meer en een vollere smaak?
Jodium wordt ook toegevoegd aan brood.. dus ik weet het zo net nog niet?quote:Op donderdag 7 januari 2010 19:47 schreef Sunnythesun het volgende:
Jodiumsmaak, maar of er ook daadwerkelijk jodium in zit lijkt me eigenlijk stug..
12 jaar drink ik wel, maar liever ouder van Glen Fiddich. In any case, Oban gaat ook op het lijstje. Peperig vind ik niet zo'n prettige smaak.. is dat erg peperig of valt dat mee? Peperige balsamico azijn enzo vind ik nog wel te doen, zolang het niet overheerst.quote:Op donderdag 7 januari 2010 19:47 schreef Sunnythesun het volgende:
Als je het hebt over Glenfiddich, bedoel je dan de 12 jaar? Want die is erg zacht iig (ik vind hem persoonlijk zelfs smakeloos). Misschien is een Oban ook wel wat voor je. Talsiker ben ik dol op! Rokerig, zoutig, peperig, moutig.. je proeft Skye er gewoon in!
Daarop kun je whiskys niet beoordelen :-) Glenlivet is prima te doen. Met name de 18y of de Nadura....zelfs de French Oak is lekker.quote:Op donderdag 7 januari 2010 18:18 schreef kahlie het volgende:
Iemand opties? Ik zat aan The Glenlivet, te denken, maar dat zag er ook niet zo speciaal uit.
dat is vlakbij bij ons en een stuk dichterbij dan weer er persoonlijk even op bezoek gaan:quote:
Geloof me, in whisky zit geen jodium....Ingredienten van whisky zijn heel simpel: water, gerst, gist en hooguit nog een heeeel klein snufje caramel (wordt af en toe gebruikt om de whisky iets bij te kleuren).quote:Op donderdag 7 januari 2010 22:50 schreef kahlie het volgende:
[..]
Jodium wordt ook toegevoegd aan brood.. dus ik weet het zo net nog niet?
[..]
Moeilijk te zeggen of jij Talisker te peperig vindt of niet. Ikzelf vind het nogal meevallen, en het is naturlijk geen echte peper maar meer het iets tintelende gevoel van peper.quote:12 jaar drink ik wel, maar liever ouder van Glen Fiddich. In any case, Oban gaat ook op het lijstje. Peperig vind ik niet zo'n prettige smaak.. is dat erg peperig of valt dat mee? Peperige balsamico azijn enzo vind ik nog wel te doen, zolang het niet overheerst.
Dan moet die snuiter van de whiskey zaak het volgende keer maar duidelijker benoemen Hij zei: "Dit zijn de jodium-achtige whiskey's", vandaar dat ik er vanuit ging dat er jodium *in* zat. En aangezien het vaak toegevoegd wordt (jodium arm dieet betekend ook geen normaal brood meer, geen spa blauw meer) is het op zich niet zo gek om te denken dat ik dan moet uitkijken.quote:Op vrijdag 8 januari 2010 14:09 schreef pavv het volgende:
[..]
Geloof me, in whisky zit geen jodium....Ingredienten van whisky zijn heel simpel: water, gerst, gist en hooguit nog een heeeel klein snufje caramel (wordt af en toe gebruikt om de whisky iets bij te kleuren).
Hij doelde dus op een medicinale smaak die er aan zit. Ardbeg heeft dit heel sterk bijvoorbeeld. Ik ben er dol op, maar het is wel een smaak waar je van moet houden..quote:Op vrijdag 8 januari 2010 18:18 schreef kahlie het volgende:
[..]
Dan moet die snuiter van de whiskey zaak het volgende keer maar duidelijker benoemen Hij zei: "Dit zijn de jodium-achtige whiskey's", vandaar dat ik er vanuit ging dat er jodium *in* zat.
Ik weet niet waar je woont, maar in Amsterdam heb je bij het Leidseplein cafe L&B waar ze iets van 1200 whiskies hebben. Of ga een dagje naar Alkmaar beetje winkelen en lekker eten bij Wullie van Schots restaurant Hielander + bijbehorende whiskies en hij heeft er ook veel Zo kan je een beetje proeven (bij kenners) en een idee opdoen van de vele verschillende smaken en types whiskies.quote:Op vrijdag 8 januari 2010 18:18 schreef kahlie het volgende:
[..]
Dan moet die snuiter van de whiskey zaak het volgende keer maar duidelijker benoemen Hij zei: "Dit zijn de jodium-achtige whiskey's", vandaar dat ik er vanuit ging dat er jodium *in* zat. En aangezien het vaak toegevoegd wordt (jodium arm dieet betekend ook geen normaal brood meer, geen spa blauw meer) is het op zich niet zo gek om te denken dat ik dan moet uitkijken.
Ik ga idd eerst eens een klein flesje halen en genieten en daarna eens beslissen welke fles het wordt
Bedankt voor het meedenken allemaal!
[mierenneukmodus] Talisker komt van Skye en is dus geen Islay whisky [/mierenneukmodus]quote:Op maandag 11 januari 2010 10:26 schreef Yngwie het volgende:
Ben een liefhebber van Islay whiskeys, Talisker is tot nu toe een van mijn favorieten (de gewone, heb de 57 tot op heden nog niet geprobeerd).
dat is zeer netjes zeg!! Groot gelijk dat je hem hebt mee gepikt!!quote:Qua prijs kon ik het ECHT niet laten (30 pond, dus zo omgerekend zo'n 33/34 Euro), en dat was voor een 1ltr fles
40 euro voor 0.7 bij de dirckIII (als ze 'm nog hebben). Hij is errug lekker. De mijne is bijna op.quote:Op maandag 11 januari 2010 10:26 schreef Yngwie het volgende:
Ben afgelopen weekend voor het werk met de boot op en neer naar Engeland geweest. Natuurlijk zit daar ook een tax free drankenwinkel op, en na een kijkje kon ik het niet laten om een fles Laphroaig Quarter Cask te kopen. Ben een liefhebber van Islay whiskeys, Talisker is tot nu toe een van mijn favorieten (de gewone, heb de 57 tot op heden nog niet geprobeerd). Laphroaig tot gisteren ook niet maar stond nog wel op mijn verlanglijstje. Qua prijs kon ik het ECHT niet laten (30 pond, dus zo omgerekend zo'n 33/34 Euro), en dat was voor een 1ltr fles
Maar goed, het belangrijkste natuurlijk, de smaak. Eerst zonder water geprobeerd (deze is 48%). Voor een Islay is de turf aanwezig, maar niet zo sterk als bijvoorbeeld in de Talisker. Wel een lichte ziltsmaak, maar gelukkig geen scherpe afdronk. Daarna ook een paar druppels water toegevoegd, hoewel ik dat zelden doe. De reactie hierna... "whoa!!", dan komt deze Laphroaig pas echt tot zijn recht imho. De smaak blijft in principe hetzelfde, maar veel en veel voller. De rooksmaak kwam veel meer tot zijn recht en het werd echt genieten. Voor de Islay liefhebbers kan ik deze dan ook zeker aanraden, maar vergeet niet om een beetje water toe te voegen. Geen idee trouwens wat deze normaal gesproken bij de slijter kost.
[ afbeelding ]
Volgens mij worden Cask Strength en Quarter Cask door elkaar gehaald. Vergelijkingen kloppen niet helemaal in ieder geval. Deze Quarter Cask (dus niet Cask Strength) is bij van Zuylen 36,95, maar dan heb je een literfles!! (Dat is dus goedkoper)quote:Op maandag 11 januari 2010 19:52 schreef gadeweerd het volgende:
http://www.uwtopwhisky.nl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=179&category_id=166&option=com_virtuemart&Itemid=100485
Bij Zonneveld ¤ 29,95 voor een 0,7 ltr en lage verzendkosten....¤ 6,50 tot 10 kilo; kwestie van veel flessen bestellen.
Vakantie in Schotland en begonnen met een mini proeverij met 5 verschillende soorten single malt. En bij die eerste proeverij kwam ik erachter dat ik Whisky als een van de weinige sterke dranken wel erg lekker vind. En ik viel gek genoeg juist direct voor de wat zwaardere rokerige Whiskys. Talisker was van die serie favoriet. Later die vakantie ontdekte ik ook de Ardbeg en Lagavulinquote:Op vrijdag 15 januari 2010 19:12 schreef kapiteintje het volgende:
Ik ben benieuwd hoe jullie aan whiskey begonnen zijn en met welke? De eerste whisky die ik dronk was een Red Label (ja ik weet het), gevolgd door een Jameson en af en toe een Famous Grouse (weet niet meer welke) van mijn vader. Heb laatst een Glenlivet 12yr geprobeerd, maar ben denk ik nog niet toe aan de scherpere complexe whiskies.
Zoals de user hierboven ben ik ook tijdens een (werkgerelateerde) reis naar Schotland pas begonnen met whiskey drinken. Als social event was een bezoek aan de Glengoyne distillery geplanned, en daar heb ik een miniature flesje meegenomen (ik kon niet aan de proeverij meedoen omdat ik met de auto was) en dat in het kasteel opgedronken. Normaal gesproken vind ik sterke drank niet lekker, maar dit was een uitzondering. Maar, het was niet genoeg om "echt" te beginnen. Daar was nog een social event voor nodig, ongeveer een jaar later zat ik met een groep whiskeyliefhebbers in een kroeg en daar begonnen we aan de whiskeylijst. Een social event liep dus uit in een whiskey tasting event Van de in de kroegen beschikbare whiskeys vond ik vooral de Oban 14 erg goed te drinken voor een beginnen zoals ikzelf.quote:Op vrijdag 15 januari 2010 19:12 schreef kapiteintje het volgende:
Ik ben benieuwd hoe jullie aan whiskey begonnen zijn en met welke? De eerste whisky die ik dronk was een Red Label (ja ik weet het), gevolgd door een Jameson en af en toe een Famous Grouse (weet niet meer welke) van mijn vader. Heb laatst een Glenlivet 12yr geprobeerd, maar ben denk ik nog niet toe aan de scherpere complexe whiskies.
Talisker vrouwelijke Whiskey Vraag me dan vooral af wat vrouwelijk Whiskey bij jou is.quote:Op zaterdag 16 januari 2010 22:46 schreef SevenWonders het volgende:
Zit nu aan de:
[ afbeelding ]
Heel verrassend, best lekker! Een tikkie vrouwelijke whisky. Denk dat mw SW hem ook lekker zal vinden.
Drambuiequote:Op zondag 17 januari 2010 00:35 schreef Sunnythesun het volgende:
What the hell is vrouwelijke whisky??
Nooit gedronken Is dat mild? En waarom zou Talisker dan daar bij horen?? Dat vraag ik me dan af.quote:
Drambuie is een likeurtje, gemaakt van whisky.quote:Op zondag 17 januari 2010 01:29 schreef Sunnythesun het volgende:
Nooit gedronken Is dat mild? En waarom zou Talisker dan daar bij horen?? Dat vraag ik me dan af.
Talisker is stoere zeebonk whisky van het ruige eiland Skye waar de mannen nog spierballen hebben en de vrouwen ook! Waar ze tot hun ellebogen in de turf zitten en hun potje koken in een rokerige hut. Waar de zeedieren zo ziltig je bord op springen en waar het weer de baas is. Talisker is Skye. Skye is Talisker.
En ik hou er van! En ik ben een vrouw. Maar om het daarom een vrouwenwhisky te noemen.. Zo representatief ben ik niet
Een ondanks zijn afkomst zachte vriendelijke dram die mijn vriendin ook lekker zou vinden, daar zij geen whiksyliefhebber is, maar wel een grote consument van Drambuie (met idd Talisker er in) is....quote:Op zondag 17 januari 2010 00:35 schreef Sunnythesun het volgende:
What the hell is vrouwelijke whisky??
Allanah Mylesquote:
quote:
.... destijds veel minder goor spul uit Canadaquote:Allanah Myles
Ik heb er maar tweederde cola bij gegooid, maar zelfs toen was het nog om te gruwelen.quote:Op zondag 17 januari 2010 11:22 schreef pavv het volgende:
[..]
Soooo true!
gore zoete troep uit Canadia
heb hierna meteen een nieuw, schoon, glas geregeld.......
[..]
Is gewoon een goedkope truc om je te versieren...quote:Op zondag 17 januari 2010 12:10 schreef Maeghan het volgende:
Van die opmerkingen over vrouwenwhisky krijg ik echt jeuk. Heb vaak op m'n werk mannelijke klanten die binnenkomen en vragen 'hoi, ik zoek iets voor mijn vriendin, wat drinken vrouwen?' of ze vragen aan mij wat ik drink. Ik raak daar altijd erg geirriteerd van.
Los van het feit dat ik dit onzin vind valt Talisker imo absoluut niet in de categorie zacht en vriendelijk. Het is zeker niet de zwaarste Whisky, maar hij zit wel aan de zwaardere kant van het smaaksegment (behoorlijk rokerig en vooral zilt).quote:Op zondag 17 januari 2010 09:40 schreef SevenWonders het volgende:
[..]
Een ondanks zijn afkomst zachte vriendelijke dram die mijn vriendin ook lekker zou vinden, daar zij geen whiksyliefhebber is, maar wel een grote consument van Drambuie (met idd Talisker er in) is....
Ah ja, daar past Talisker qua smaak prima naast jaquote:Op zondag 17 januari 2010 10:56 schreef Crucisalus het volgende:
De vrouwenwhisky van 2009 is volgens deze site
http://www.mindz.com/prof(...)_Distillers_Edition_
1 - Cragganmore Distillers Edition 1996
2 - Bushmills 16 years old
3 - Balvenie Single Malt Single Barrel 15 years old
Dat je het maar weet!
quote:Op zondag 17 januari 2010 12:30 schreef TAV74 het volgende:
[..]
Los van het feit dat ik dit onzin vind valt Talisker imo absoluut niet in de categorie zacht en vriendelijk. Het is zeker niet de zwaarste Whisky, maar hij zit wel aan de zwaardere kant van het smaaksegment (behoorlijk rokerig en vooral zilt).
Je kunt het geen onzin vinden, want smaken en ervaringen verschillen IK ervaar hem helemaal niet zo rokerig en zilt als ik verwacht had en vind hem dus wel vriendelijk (ook zo'n hol begrip overigens).quote:Op zondag 17 januari 2010 12:30 schreef TAV74 het volgende:
[..]
Los van het feit dat ik dit onzin vind valt Talisker imo absoluut niet in de categorie zacht en vriendelijk. Het is zeker niet de zwaarste Whisky, maar hij zit wel aan de zwaardere kant van het smaaksegment (behoorlijk rokerig en vooral zilt).
Mijn favo's En die van een whiskyvriendin van me Misschien zijn dat dan wel echte vrouwenwhiskiesquote:Op zondag 17 januari 2010 14:11 schreef pavv het volgende:
[..]
Al gepokt en gemazeld door het feit dat ik toch echt vrouwen ken die zeer graag een vuige Ardbeg of een Brute Lagavulin tot zich nemen
Ik begrijp hierboven dat het niet over de Talisker 10 years ging, dus dan hebben we het ws, simpelweg niet over dezelfde Whiskyquote:Op zondag 17 januari 2010 14:12 schreef SevenWonders het volgende:
[..]
Je kunt het geen onzin vinden, want smaken en ervaringen verschillen IK ervaar hem helemaal niet zo rokerig en zilt als ik verwacht had en vind hem dus wel vriendelijk (ook zo'n hol begrip overigens).
Dat ik hem ' vrouwelijk' noemde was alleen omdat ik stelde dat mijn vriendin hem wel lekker zou vinden. Niet meer niet minder.
Ja en ik had het over mijn smaakbeleving van de Talisker18, daar zit het misverstand...maar om in de smaaktypering te blijven. Ik vind de 10 een Zeemeermannen-whisky en de 18 toch echt een Zeemeerminnen-whisky :-)quote:Op zondag 17 januari 2010 14:21 schreef TAV74 het volgende:
[..]
Ik begrijp hierboven dat het niet over de Talisker 10 years ging, dus dan hebben we het ws, simpelweg niet over dezelfde Whisky
En ik kan de definitie vrouwenwhisky wel d:egelijk onzin vinden (want daar had ik het over), maar dit terzijde.
quote:Op zondag 17 januari 2010 19:08 schreef SevenWonders het volgende:
Ik vind de 10 een Zeemeermannen-whisky en de 18 toch echt een Zeemeerminnen-whisky :-)
Had de Hanos al eerder getipt hier, maar dat kan jou gemist hebben.quote:Op maandag 18 januari 2010 08:42 schreef Gripper het volgende:
Fijne ontdekking gedaan van t weekend: de Hanos. Een maatje heeft een eigen zaak+pasje, en moest toch even wat spullen inslaan. Enorme keuze in Whisk(e)y, en veel flessen zijn net wat goedkoper geprijsd dan bij de slijter. De score: een literfles laphroaig quarter cask, en een bowmore legend.
Heb met moeite de hand op de knip gehouden, want ik zag ook een leuke highland park 18y en een smokehead staan.
Die tip had ik destijds inderdaad gemist.quote:Op maandag 18 januari 2010 10:40 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Had de Hanos al eerder getipt hier, maar dat kan jou gemist hebben.
Houd wel rekening met de BTW die er bij de kassa nog bijkomt...
Uit nieuwsgierigheid, wat waren de prijzen?quote:Op maandag 18 januari 2010 08:42 schreef Gripper het volgende:
Fijne ontdekking gedaan van t weekend: de Hanos. Een maatje heeft een eigen zaak+pasje, en moest toch even wat spullen inslaan. Enorme keuze in Whisk(e)y, en veel flessen zijn net wat goedkoper geprijsd dan bij de slijter. De score: een literfles laphroaig quarter cask, en een bowmore legend.
Heb met moeite de hand op de knip gehouden, want ik zag ook een leuke highland park 18y en een smokehead staan.
Ik vond de Oban 14 een zeer goede start. Glengoyne 14 ook overigens, maar die kan je alleen in de tax-free kopen.quote:Op donderdag 21 januari 2010 12:12 schreef ragor het volgende:
Leuk en goed topic dit! Lees het nu al een paar dagen en moet zeggen; ik heb echt het idee dat hier mensen zitten met ervaring.
Ikzelf val niet in die categorie. Sinds niet zo heel lang ben ik begonnen met whisky en moet zeggen dat het me steeds beter valt. Echter heb ik nog niet zo heel veel verschillende soorten gedronken.
Mijn eerste ervaring was een Jonnie Walke Red Label (kerst cadeautje). En ik heb net een Famous Grouse (blend) gekocht. Nu moet ik zeggen dat ik als beginner niet had verwacht zoveel verschil te proeven, maar dat valt dus wel mee.
Alleen al hoe het in de mond voelt is totaal anders. Nu is mijn broer een wisky drinker met wat meer ervaring en hij zei dat ik de Oban eens moest proberen. Is dit een juist advies gezien mijn 'ervaring'?
Ik heb nog niet echt een voorkeur gekregen voor verschilende smaken, dus ik volg een beetje advies van mensen met meer ervaring. Hebben jullie eventueel nog een goede 'beginners' whisky tip?
Had die Smokehead ook maar meegenomen..erg lekker.quote:Op maandag 18 januari 2010 08:42 schreef Gripper het volgende:
Fijne ontdekking gedaan van t weekend: de Hanos. Een maatje heeft een eigen zaak+pasje, en moest toch even wat spullen inslaan. Enorme keuze in Whisk(e)y, en veel flessen zijn net wat goedkoper geprijsd dan bij de slijter. De score: een literfles laphroaig quarter cask, en een bowmore legend.
Heb met moeite de hand op de knip gehouden, want ik zag ook een leuke highland park 18y en een smokehead staan.
liter laphroaig qc: 35 ¤ (enkele weken daarvoor was de 0,7 in de aanbieding bij G&G, van 45 voor 40 ¤, en toen heb ik die ook al gekocht )quote:Op donderdag 21 januari 2010 18:35 schreef LostFormat het volgende:
[..]
Uit nieuwsgierigheid, wat waren de prijzen?
Smokey!!!quote:Op donderdag 21 januari 2010 23:44 schreef Dunckie het volgende:
[..]
Had die Smokehead ook maar meegenomen..erg lekker.
Net terug van de local Dirk III die ik vanuit mijn woonkamer net niet kan zienquote:Op donderdag 21 januari 2010 23:55 schreef Gripper het volgende:
[..]
liter laphroaig qc: 35 ¤ (enkele weken daarvoor was de 0,7 in de aanbieding bij G&G, van 45 voor 40 ¤, en toen heb ik die ook al gekocht )
0,7 liter bowmore legend: 21,50 ¤
@dunckie: ik kan altijd nog terug als deze 2 op zijn
Wat wil je?quote:Op zondag 24 januari 2010 15:40 schreef spikey74 het volgende:
Hallo allemaal,
Ik ben een beginnende whisky drinker. Heb een paar weken geleden m'n eerste eigen fles gekocht. Heb de Balvenie Signature (speyside) gekocht op aanraden van de verkoper.
Wil de met de volgende fles een andere smaak proberen om meer proefervaring te krijgen. Zit te denken wat m'n volgende fles zou moeten worden. Misschien een Islay, iets van Bunnahabhain, Laphroaig of Caol Ila. Iemand suggesties voor een fles van ongeveer ¤40-¤50 max.?
Zal voorlopig eerst even meer lezen dan posten op dit forum.
Ja dat is het leuke van blind proeven. Alle vooroordelen zijn dan weg, als de kenners wisten dat het Taiwanees was had het zeker nooit gewonnenquote:Op maandag 25 januari 2010 18:07 schreef Cobra4 het volgende:
http://www.telegraaf.nl/b(...)chotse___.html?p=3,2
quote:Op maandag 25 januari 2010 18:07 schreef Cobra4 het volgende:
http://www.telegraaf.nl/b(...)chotse___.html?p=3,2
quote:This was the weekend finale of an exclusive blind tasting, and against all odds a selection of three-year-old Scotch whiskies have been beaten by a rank outsider, distilled not in Scotland, Ireland, nor even England. But in Taiwan. The Whisky in question is called Kavalan
Geen.quote:Op maandag 25 januari 2010 18:15 schreef pavv het volgende:
Hoeveel lekkere 3 jaar oude Schotse Whiskies ken jij?
De 6 jarige Lagavulin in de Ultimate serie is ook superquote:Op maandag 25 januari 2010 20:17 schreef SevenWonders het volgende:
Acj, als je het vat lekker klein maakt, veel houtcontact en je houdt idd de omgeving (temperatuur, luchtvochtigheid etc.) een beetje op niveau, dan moet je in drie jaar (en een dag) toch zeker een redelijke whisky kunnen produceren....we weten niet beter dat 10/12 jaar het minimum is, maar had laatst een 6 jaar jongen (QC) Bruichladdich en die was/is prima!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |