abonnement Unibet Coolblue
  zondag 15 november 2009 @ 21:13:10 #1
128548 pavv
The computer says NO
pi_74727924
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #15 Dramming Time!


Welkom in het centrale whisky-topic, met daarin ruimte voor alles voor en over whisky en whiskey.





De voorgaande delen:
[CENTRAAL] Whisk(e)y Topic #1
[Centraal] Whisk(e)y Topic #2
[Centraal] Whisk(e)y Topic #3 - Slainte!
[Centraal] Whisk(e)y Topic #4 - Turf en hout
[Centraal] Whisky/Whiskey topic #5 - Uisge beatha
[Centraal] Whisky/Whiskey topic #6 - An òl thu uisge?
[Centraal] Whisky / Whiskey Topic #7 - Uisgebaugh-baul
[Centraal] Whisky / Whiskey Topic #8 - Loch Goo
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #9 Sherrybom & Peatmonster
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #10 van Speyside tot Islay
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #11 Whisky a Go Go
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #12 Liefst zonder IJS
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic#13 Alleen voor baardmannen?
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic#14 in heel veel smaken!


  • Wat is whisky?
    Whisky is een destillaat, dat wordt gestookt van granen; voornamelijk gerst, tarwe, rogge, en maïs. Hiertoe wordt uit de granen door middel van een speciaal proces, vergelijkbaar met het brouwen van bier, suiker onttrokken dat vervolgens vergist en gedestilleerd wordt in koperen destilleerketels. Daarna wordt het enige jaren op eikenhouten vaten gelegd om te rijpen.

    De meeste whiskies worden gemaakt van meerdere soorten graan, die apart verwerkt worden en later weer bij elkaar gemengd. Dit noemt men blended whiskies. Voorbeelden die je vaak tegenkomt zijn Johnny Walker Red en Black Label, Vat69, Teachers, Famous Grouse, etc.

    Andere whiskies worden van slechts één graansoort gestookt. Als die ene graansoort (gemoute) gerst is, dan heet het resultaat een single malt whisky. Is dat rogge, dan wordt het een straight rye whisky. De eerste zie je vaak uit Schotland (en soms uit Ierland), de laatste meestal uit de USA. Als zo'n whisky nu ook nog eens getapt wordt uit één vat, dan wordt het een single cask whisky genoemd.

    De meeste whiskies die je gewoon koopt zijn dranken met een alcoholpercentage tussen de 40% en 46%; dat noemt men drinksterkte. Soms worden whiskies verkocht op hogere alcoholpercentages, zoals ze uit het vat vandaan komen. Dit noemt men dan vatsterkte, of cask strength whisky. Men kan er voor kiezen om de whisky op vatsterkte door er een beetje (bron)water aan toe te voegen iets soepeler drinkbaar te maken, dit is echter niet noodzakelijk.

  • Waar haal ik whisky?
    De betere whisky vinden wij onder andere bij:

  • Ton Overmars slijterij te Amsterdam
  • Van Wees slijterij te Amersfoort
  • Van Zuylen slijterij te Loosduinen
  • Slijter Zonneveld te Maassluis
  • Whiskykoning te Den Bosch
  • Versailles te Nijmegen


    of zo lang de Britse Pond weinig waard is:

  • The Whisky Exchange in de UK
  • Royal Mile Whisky in de UK


    Bij de meeste van bovenstaande winkels is het ook mogelijk om online te bestellen zodat je voor een nieuwe of bijzondere whisky niet eens de deur uit hoeft


  • En wat als ik nog vragen heb?
    Post de vraag in dit topic

    Voor wie het weten wil: Hoe een whisky uiteindelijk smaakt is voor een groot (zo niet het grootste) deel afhankelijk van het vat waarin het bewaard is geweest. Tegenwoordig wordt de meeste Schotse whisky gerijpt in vaten die daarvoor in Amerika hebben gediend om bourbon in te laten rijpen. Vroeger werd er veel vaker whisky gerijpt in ex-sherryvaten. Vaak wordt er gezocht naar de beste mix van bourbonvat-whisky en sherryvat-whisky om een bepaald karakter te creëren voor een bepaalde botteling. Er zijn ook variëteiten die exclusief van bourbonvaten komen (veel Glenmorangies bijvoorbeeld) en sommige fabrikanten hebben echte 100% sherryvat-whiskies in het assortiment (veel Macallan, Glenfarclas en Aberlour).

    vele honderden verschillende smaken?

    Zeker!


    Zó veel variatie met een soort drank? Veel meer verschillende smaken dan elke andere alcoholische drank die ik ken. zachte whisky, scherpe whisky, rokerige whisky, zoete whisky, medicinale whisky, frisse whisky, romige whisky, noem het maar op. Dus laat u door één slechte eerste ervaring niet uit het veld slaan. Helaas zitten er zeker bij de voordeligere flessen whisky ( onder de 30 euro) verhoudingsgewijs veel slechtere soorten. tussen. Probeer daarna gewoon eens een andere of haal bij de betere slijter een paar mini-flesjes (5cl) van enkele Single Malt Whiskies....en vergelijk die eens. u zult versteld staan van de varieteit.

    Slechte whisky is natuurlijk beter te haggelen met flink veel ijs/water/cola



    Dramming?

    Whisky drink je doorgaans uit een glas (toch?) In de diverse landen gelden er in de horeca verschillende regels over de hoeveelheid te schenken alcohol in een glas. In Nederland lijkt de standaard op 35ml te zitten voor een glaasje whisky. In de beter gesorteerde whiskybars kun je er ook voor kiezen om een halve hoeveelheid ( ± 2cl) aan te schaffen zodat je makkelijker meer smaken kunt vergelijken of proberen zonder dat je te snel onder invloed of blut raakt.
    Een dram is echter een willekeurige hoeveelheid whisky die je inschenkt. De ene keer kies je er voor om een ruime hoeveelheid in te schenken zodat je de hele avond aan een glas kunt nippen. een andere keer neem je juist kleinere beetjes, of halve drams zodat je meerdere soorten kunt proberen.



    Drink verstandig, drink met maten


    ----Het leven is te kort om slechte whisky te drinken!----
  • pi_74728863
    quote:
    Op zondag 15 november 2009 21:29 schreef IbeBen het volgende:
    Tvp
    "Those unforgettable days, for them I live"
      Moderator zondag 15 november 2009 @ 21:35:55 #4
    45833 crew  Fogel
    pi_74729172
    In het vorige topic stond de tip dat je flessen waar nog maar ongeveer 1/4e in zit zo snel mogelijk op moet drinken... maar zijn flessen die (bv) nog ruim meer dan halfvol zijn onbeperkt houdbaar?

    En kan whisky ook een kurksmaak krijgen zoals met wijn voorkomt?
    I'm surrounded by morons!
    TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
    TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
    TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
      zondag 15 november 2009 @ 21:42:49 #5
    165164 Tha_Bartman
    And so it goes.
    pi_74729553
    tvp
    Rich Hall:Everybody says that the wheel is the greatest invention ever but i think it was the 2nd wheel.... have you ever seen a guy on a unicycle, what an asshole." _O_
    pi_74730544
    tvp
      zondag 15 november 2009 @ 22:18:17 #7
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_74731626
    quote:
    Op zondag 15 november 2009 21:35 schreef Fogel het volgende:
    In het vorige topic stond de tip dat je flessen waar nog maar ongeveer 1/4e in zit zo snel mogelijk op moet drinken... maar zijn flessen die (bv) nog ruim meer dan halfvol zijn onbeperkt houdbaar?

    En kan whisky ook een kurksmaak krijgen zoals met wijn voorkomt?
    Ja dat schreef MadMaster in de vorige draad....Ik deel zijn mening dat het raadzaam is om het laatste beetje of snel (= binnnen afzienbare tijd, niet in 5 minuten ) op te drinken, of over te schenken in een kleinere fles, zodat er verhoudingsgewijs weer minder lucht in de fles zit.

    Onbeperkt houdbaar is misschien wat overdreven, maar een goed gevulde fles is zeker een hele poos ( makkelijk een jaar) goed te houden. Ik doe het hier zelf ook. Ik heb aardig wat flessen open staan en drink nou ook weer niet zo veel, dus de meeste flessen doen er ruim een jaar over om op te raken. Meestal is dat geen enkel probleem.

    Sowieso is het raadzaam je flessen te bewaren op een plek waar er niet te veel grote temperatuurschommelingen zijn, bij voorkeur donker, en zeker niet in de vensterbank waar de zon er onbarmhartig op kan schijnen.

    Kurk kan ook voorkomen bij whisky...maar is gelukkig wel uiterst zeldzaam.
      zondag 15 november 2009 @ 22:36:30 #8
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_74732641
    quote:
    Op zondag 15 november 2009 21:35 schreef Fogel het volgende:
    In het vorige topic stond de tip dat je flessen waar nog maar ongeveer 1/4e in zit zo snel mogelijk op moet drinken... maar zijn flessen die (bv) nog ruim meer dan halfvol zijn onbeperkt houdbaar?

    En kan whisky ook een kurksmaak krijgen zoals met wijn voorkomt?
    Onbeperkt is natuurlijk een betrekkelijk begrip, maar ik heb hier genoeg halfvolle flessen (en soms met nog iets minder qua resterende inhoud) die nog prima op smaak/geur zijn.

    Aangezien je whisky niet liggend moet bewaren zoals vaak met wijn wel gedaan wordt, is een kurksmaak vrijwel uitgesloten. De kurk komt doorgaans immers niet in aanraking met de whisky.
    Bij heel oude flessen wil een kurk door uitdroging nog wel eens afbreken of verpulveren, zodat die wel in de whisky terecht komt. Om dat te voorkomen kan je de flessen eens per halfjaar even omkeren zodat de kurk vochtig wordt en minder snel uit kan drogen.
    En mocht de kurk toch in de whiksy terecht komen, dan de inhoud van de fles door een fijne zeef in een andere fles overgieten (en desnoods weer terug in de oorspronkelijke fles nadat je die goed schoon en droog hebt gemaakt) en een goed passende nieuwe kurk op de fles doen.

    Een paar maanden geleden hebben we een fles open gemaakt die gebotteld was in 1961 (de eerste Nederlandse whisky ooit, Maltky, gemaakt in Schiedam. Niet te verwarren met de hedendaagse bocht die ook onder de naam Maltky op de markt gebracht wordt!!) en daarbij brokkelde de kurk in tientallen stukjes uit elkaar in de whisky. Bovenstaande remedie toegepast en de whisky was prima te drinken.

      Moderator zondag 15 november 2009 @ 22:48:05 #9
    45833 crew  Fogel
    pi_74733211
    Bedankt voor de antwoorden
    Uiteraard begreep ik dat je het niet binnen een paar minuten naar binnen moest ketsen In een kleinere fles over schenken is een goede tip.

    Mijn flessen staan op zolder (ca 18 graden en meestal donker) of in de huiskamer (18-22 graden en in een gesloten kast). Het zijn er nog niet veel, maar dat komt vanzelf
    Is er een reden (bv lichtinval beperken) om ze in de dozen/kokers te bewaren of zijn die uitsluitend voor de sier?
    I'm surrounded by morons!
    TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
    TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
    TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
      zondag 15 november 2009 @ 23:00:32 #10
    6990 golfer
    Ouwe jongere
    pi_74733832
    Die Maltky
    There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
    Poef.....gone! ©golfer
      zondag 15 november 2009 @ 23:14:53 #11
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_74734582
    quote:
    Op zondag 15 november 2009 22:48 schreef Fogel het volgende:
    Bedankt voor de antwoorden
    Uiteraard begreep ik dat je het niet binnen een paar minuten naar binnen moest ketsen In een kleinere fles over schenken is een goede tip.

    Mijn flessen staan op zolder (ca 18 graden en meestal donker) of in de huiskamer (18-22 graden en in een gesloten kast). Het zijn er nog niet veel, maar dat komt vanzelf
    Is er een reden (bv lichtinval beperken) om ze in de dozen/kokers te bewaren of zijn die uitsluitend voor de sier?
    Zo te zien bewaar je de flessen op de juiste manier. Prima!.
    De kokers zijn idd voor de sier, maar ach, baat het niet dan schaadt het niet. Bij mij staan de flessen die in een koker kwamen ook gewoon in de koker. Maar een echt dringende reden is daar niet voor.

    Zolang de fles dicht zit is ie eigenlijk onbeperkt houdbaar. Net als MadMaster drink ik zo nu en dan en zo her en der wel eens wat echt ouwe sloren..... gebottleld in de jaren 50/60 hoeft geen enkel probleem te zijn. Ook vooroorlogse whisky (WWII that is) kan nog uitstekend zijn.
    De uitzonderingen op deze regel zijn de whiskies die in kruikjes of ander keramiek zijn gebotteld. Keramiek is helaas niet zo waterdicht als regulier glas, Na verloop van enkele decennia is er een gerede kans dat een groot deel van de inhoud vervlogen is. Dus kruikjes niet te lang willen bewaren...Opdrinken is uiteraard een beter plan
      Moderator zondag 15 november 2009 @ 23:34:58 #12
    45833 crew  Fogel
    pi_74735300
    Ik heb The Glenlivet 18 y/o zojuist opengemaakt en die is heerlijk
    I'm surrounded by morons!
    TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
    TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
    TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
      maandag 16 november 2009 @ 01:03:59 #13
    6990 golfer
    Ouwe jongere
    pi_74737481
    Slokje Oban 14 y/o nog even als afzakkertje neemt.
    There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
    Poef.....gone! ©golfer
      maandag 16 november 2009 @ 01:24:20 #14
    259233 GimmeGore
    Dat is mevrouw Gore voor jou!
    pi_74743844
    tvp! Ben op zoek naar mooie whiskyglazen, de feestdagen komen er weer aan. Tips?
    Op dinsdag 24 november 2009 23:03 schreef k_man het volgende:
    Een einde aan oeverloos gelul is een einde aan Fok.
    pi_74747080
    quote:
    WELLINGTON - Drankenfabrikant Whyte & Mackay heeft Nieuw-Zeeland verzocht door het Antarctische ijs te boren om twee kratten oude Schotse whisky te bemachtigen die daar in 1909 zijn verloren door de Britse avonturier Sir Ernest Shackleton. De fabrikant wil testen of het mogelijk is de honderd jaar oude McKinlay and Co. whisky opnieuw op de markt te brengen.

    Medewerkers van het Nieuw Zeelandse erfgoedfonds zullen in januari speciale boren gebruiken om de kratten uit het ijs te bevrijden. De kratten zitten ingevroren in de buurt van Cape Royds onder de hut van de Nimrod Expedition, de expeditie van Shackleton. Ze werden in 2006 aangetroffen onder de vloerplanken van de hut.

    De 'master blender' van Whyte & Mackay, Richard Paterson, denkt dat de whisky nog altijd hetzelfde smaakt als honderd jaar geleden. Als hij de whisky weet te bemachtigen is hij van plan de drank na te maken om die weer op de markt te brengen. 'Ik hoop echt dat we wat terug weten te brengen', zei hij in een interview met de Londense krant Telegraph. '(De whisky, red.) ligt daar maar alleen en vergeten. Hij zou terug moeten komen naar Schotland waar hij geboren is.'
    bron: http://www.standaard.be/a(...)elid=DMF20091116_003

    Het lijkt me onwaarschijnlijk! Niettemin leutig berichje.
      maandag 16 november 2009 @ 16:35:21 #17
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_74751606
    quote:
    Op maandag 16 november 2009 11:59 schreef Casparovvv het volgende:
    tvp! Ben op zoek naar mooie whiskyglazen, de feestdagen komen er weer aan. Tips?
    Glencairn glazen.
    Misschien niet de mooiste, wel de beste voor whisky ruiken/proeven...
    Verkrijgbaar bij de betere slijterij/whiskyspeciaalzaak.

      maandag 16 november 2009 @ 16:36:50 #18
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_74751657
    quote:
    Op maandag 16 november 2009 13:59 schreef katerwater het volgende:

    [..]

    bron: http://www.standaard.be/a(...)elid=DMF20091116_003

    Het lijkt me onwaarschijnlijk! Niettemin leutig berichje.
    Hoorde het vanmiddag zelfs op het nieuws op Radio 3...

    Wel een op en top 'whisky on the rocks'...
      maandag 16 november 2009 @ 17:01:59 #19
    259233 GimmeGore
    Dat is mevrouw Gore voor jou!
    pi_74752441
    net die glenlivet uit het vorige deel besteld

    en een paar hele lelijke, maar goedkope glazen gekocht bij de Action (mijn mooie glazen zijn achter gebleven bij mijn ex )


    Iemand hier ervaringen met bestellen via Van Zuylen?
    pi_74752672
    quote:
    Op maandag 16 november 2009 17:01 schreef GimmeGore het volgende:
    Iemand hier ervaringen met bestellen via Van Zuylen?
    Ja, wij hebben er nu 1x 2 flesjes besteld. Verliep prima.
    pi_74755810
    quote:
    Op maandag 16 november 2009 16:35 schreef MadMaster het volgende:

    [..]

    Glencairn glazen.
    Misschien niet de mooiste, wel de beste voor whisky ruiken/proeven...
    Verkrijgbaar bij de betere slijterij/whiskyspeciaalzaak.

    [ afbeelding ]
    Ohw! Ik vind die glazen eigenlijk best mooi Heb nu een aantal tumblers staan, van die echte grote dkke. Leuk voor het oog, maar echt proeven en ruiken is er toch wat lastiger mee!
    pi_74756983
    Die Glencairns zijn mooi ja! Wil er daar ook nog wat van scoren maar dan met een logo van een destilleerderij er op, lijkt me wel koddig. Voorlopig houden we het bij deze charmante glaasjes:

      maandag 16 november 2009 @ 19:20:20 #23
    130154 BarraCupraCuda
    yeah im talking to you!
    pi_74757125
    zijn er nog meer mensen naar leiden geweest van het weekend? ik was er zaterdag middag! vette shizzel!
    heb ook een paar lekker whiskys geproefd die nu op mijn lijstje staan o.a. de springbank 25 hoewel ik de 15 ook al erg lekker vond!
    Death is lighter than a feather, duty heavier than a mountain.
    The only easy day is yesterday
    stay frosty
      maandag 16 november 2009 @ 19:23:34 #24
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_74757273
    quote:
    Op maandag 16 november 2009 19:16 schreef Sunnythesun het volgende:
    Die Glencairns zijn mooi ja! Wil er daar ook nog wat van scoren maar dan met een logo van een destilleerderij er op, lijkt me wel koddig. Voorlopig houden we het bij deze charmante glaasjes:
    [ afbeelding ]

    Ik moet zeggen dat ik die glaasjes nog prettiger vind voor ruik- en proefdoeleinden dan de glencairn glazen. Niks mis met de glencairns hoor, maar ik prefereer een wat dunner glas, met vooral een dunnere rand.
    Voor festivals is de robuuste Glencairn de favoriet, omdat ie haast niet stu te krijgen is.

    De glaasjes die ik echter het meeste gebruik zijn de glaasjes (model tulp) van het Groninger WFNN festival 2008. Prima kleine maat, perfecte vorm en mooi geconcentreerde neus.


    Als je overigens de whisky écht goed wilt ruiken schijnt het dat je dan het beste nog een tussenmaatje cognacglas kunt gebruiken....(wellicht minder geschikt voor high alc% whisky)
    pi_74761316
    quote:
    Op maandag 16 november 2009 16:35 schreef MadMaster het volgende:

    [..]

    Glencairn glazen.
    Misschien niet de mooiste, wel de beste voor whisky ruiken/proeven...
    Verkrijgbaar bij de betere slijterij/whiskyspeciaalzaak.

    [ afbeelding ]
    Ik vind de Glencairn juist wel mooi. Strak en toch rond en doelmatig...zit nu aan een doordeweekse dram Black Bottle, uit een Glencairn-glas.
    Take on the situation, but not the torment ...
    abonnement Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')