Ik was ook al aan het kijken, de grens lijkt daar een beetje vreemd te krullen (er lijkt ook een drielandenpunt in het water te zijn), dus misschien is precies dat ene stukje nog net Oostenrijk? Ik slinger google Earth even aan om te kijken of de grenzen daar beter zijn aangegeven.quote:Op donderdag 12 november 2009 10:44 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Heb die coördinaten ingevuld, maar die leiden dus tot Gossau, St Gallen, Zwitserland. Wat moeten we daarmee?
Dat staat er ook gewoon:quote:Op donderdag 12 november 2009 10:44 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Heb die coördinaten ingevuld, maar die leiden dus tot Gossau, St Gallen, Zwitserland. Wat moeten we daarmee?
De aardbeving was voelbaar in Götzis maar het epicentrum lag in Gossau, St. Gallen, Zwitserland..quote:Am 16. Dezember konnte um 01:34 Uhr MEZ in Götzis, Vorarlberg, ein Erdbeben verspürt werden, das sich bei Gossau, westlich von St. Gallen, Schweiz (47.42°N, 9.23°E) mit einer Magnitude von 3.1 ereignete. Die Intensität in Österreich betrug 3 Grad auf der EMS-98.
Maar dan wijken we af van de opdracht. Het is namelijk geen epicentrum. Zoals ik het nu zie, is er maar één echt epicentrum geweest in 2008 in Vorarlberg en dat ligt in het Großen Walsertal, Vorarlberg. En wel nabij het plaatsje Buchboden als ik de coördinaten invul.quote:Op donderdag 12 november 2009 10:53 schreef Fogel het volgende:
Ik was ook al aan het kijken, de grens lijkt daar een beetje vreemd te krullen (er lijkt ook een drielandenpunt in het water te zijn), dus misschien is precies dat ene stukje nog net Oostenrijk? Ik slinger google Earth even aan om te kijken of de grenzen daar beter zijn aangegeven.
edit: nu ik het nog eens lees is het epicentrum aan de Zwitserse kant, maar het werdt in Götzis, Vorarlberg, gevoeld en daarom door de Oostenrijkers geregistreerd. Mijn voorstel is dat jullie naar Götzis gaan.
Je hebt gelijk, epicentrum is epicentrum, dus jullie gaan richting Buchbodenquote:Op donderdag 12 november 2009 11:05 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Maar dan wijken we af van de opdracht. Het is namelijk geen epicentrum. Zoals ik het nu zie, is er maar één echt epicentrum geweest in 2008 in Vorarlberg en dat ligt in het Großen Walsertal, Vorarlberg. En wel nabij het plaatsje Buchboden als ik de coördinaten invul.
Ik weet nog niet hoe lang we gaan. Denk een dag of 10, net zoals het vorige dobbelsteenavontuur.quote:Op donderdag 12 november 2009 10:31 schreef De_Hertog het volgende:
Ah ok, ik dacht dat je ook nog wilde gaan dobbelen om welke vijf. Maar zo kan het ook natuurlijk. Hoe lang gaan jullie eigenlijk, en zoek je nog meer specifieke opdrachten?
Buchboden dus. Dat wordt aardig inzoomen op de kaart.quote:Op donderdag 12 november 2009 11:20 schreef Fogel het volgende:
Je hebt gelijk, epicentrum is epicentrum, dus jullie gaan richting Buchboden
Neah, dat heeft niets met toerisme te maken.quote:En dan een extra opdracht:
Even: stuur een klacht naar http://www.zamg.ac.at en zeg dat het niet door de beugel kan om aardbevingen te "stelen" van een buurland
Oneven: geen klacht
Zo hoort dat bij deze opdrachtquote:Op donderdag 12 november 2009 12:41 schreef UIO_AMS het volgende:
Buchboden dus. Dat wordt aardig inzoomen op de kaart.
[..]
quote:Neah, dat heeft niets met toerisme te maken.
Precies. Met de coördinaten heb ik dat dan ook gedaan:quote:
Heerlijkquote:Op donderdag 12 november 2009 13:10 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Er loopt een weg naar Buchboden! Het epicentrum ligt iets ten zuidoosten ervan, maar geen weg. Zo te zien loopt er wel een onverhard pad (het riviertje over, maar niet duidelijk te zien) naar het begin van de vallei waar het epicentrum ligt. We zullen zien hoe ver we kunnen komen.
Hint: Oostenrijkse wijnen zijn erg populair de laatste tijd!quote:For over 600 years the Austrian Empire has extended its boundaries into Italy, Germany, France, Switzerland, Czechoslovakia, Hungary, Yugoslavia, and Poland. It is not surprising therefore that Austrian cuisine is the culinary expression of a people who for many centuries have exchanged culinary knowledge and experience with almost everyone in Europe and the East.
Austrian food resembles today a small federation where nine regions, or Bundeslander, are influenced in a different way by their geography and the proximity with border countries. Austrian cuisine has sometimes German similarities while other areas reflects ties with the eastern cooking or may have a Mediterranean tone with herbs and vegetables.
Tirolean dishes are rich with a tradition of trading with Italy and include the famous “speck”, a very popular smoked cured ham.
Vienna’s cuisine is distinctive and international. Viennese dishes, shaped for the most influential European monarchy, have a unique elegance and adopted many international ingredients. Viennese cooking includes "Wiener Schnitzel" (breaded veal which has its Italian version in Milan, with the name "Cotoletta alla Milanese"), Parmesanschoeberlsuppe" (broth with soufflé dumplings flavored with Parmigiano cheese), and of course, the famous Sacher Torte (chocolate glazed layer cake filled with apricot jam).
But, what is the most typical Austrian dish? Bernhard has no hesitation: Knoedel potato dumplings! You have to read Bernhard’s colorful article “Why Austrians eat Knoedel (dumpling) so often” for his explanation.
Ziet er allemaal lekker uit, maarquote:Op donderdag 12 november 2009 15:51 schreef Hik het volgende:
Hoe zit het met het eten/drinken van lokale specialiteiten?
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[..]
Hint: Oostenrijkse wijnen zijn erg populair de laatste tijd!
quote:Op maandag 9 november 2009 12:17 schreef UIO_AMS het volgende:
Voor het eten dobbelen we in een restaurant zelf. Restaurantopties mogen wel opgegeven worden.
Uit 8 Unesco-sites is met 3 worpen een enkele te kiezen. De eerste verdeling:quote:Op zaterdag 7 november 2009 22:43 schreef Fogel het volgende:
Oostenrijk heeft een vrij beperkt (8) aantal unesco sites:
* City of Graz - Historic Centre (1999)
* Fertö / Neusiedlersee Cultural Landscape (2001)
* Hallstatt-Dachstein / Salzkammergut Cultural Landscape (1997)
* Historic Centre of the City of Salzburg (1996)
* Historic Centre of Vienna (2001)
* Palace and Gardens of Schönbrunn (1996)
* Semmering Railway (1998)
* Wachau Cultural Landscape (2000)
Misschien ook leuk voor de dobbelsteen?
Net weer het enige waar ik verstand van heb...quote:Op donderdag 12 november 2009 19:25 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Ziet er allemaal lekker uit, maar
[..]
We gaan nu dus weer verder. Even betekent een cultureel landschap, oneven een oude binnenstad.quote:Even:
1. City of Graz - Historic Centre (1999)
2. Fertö / Neusiedlersee Cultural Landscape (2001)
Oneven:
3. Hallstatt-Dachstein / Salzkammergut Cultural Landscape (1997)
4. Historic Centre of the City of Salzburg (1996)
Betekent dat nou ook dat je die andere dingen moet mijden en dus niet meer in het centrum van Wenen mag komen?quote:Op vrijdag 13 november 2009 21:28 schreef UIO_AMS het volgende:
Even:
Hallstatt-Dachstein / Salzkammergut Cultural Landscape (1997)
Oneven:
Historic Centre of the City of Salzburg (1996)
Ik vond hem ook best geslaagd.quote:Op vrijdag 13 november 2009 21:29 schreef Fogel het volgende:
Mooie actiefoto van de worp, de schaduw op je gordijn maakt het af
Als dat toch eens zou kunnen. Maar nee, dat reuzenrad in Wenen blijft verplichte kost. De overige opties gaan we niet expres mijden, maar we gaan er ook niet specifiek naar op zoek.quote:Op vrijdag 13 november 2009 21:30 schreef De_Hertog het volgende:
Betekent dat nou ook dat je die andere dingen moet mijden en dus niet meer in het centrum van Wenen mag komen?
Het Salzkammergut is een groot gebied, maar Hallstatt is maar een klein plaatsje. We zullen het allemaal vastleggen.quote:Even:
Hallstatt-Dachstein / Salzkammergut Cultural Landscape (1997)
Ik heb geen epicentrum in dat gebied kunnen vinden (wel iets ten oosten, maar het lijkt te ver weg te zijn om vanaf daar een foto te kunnen maken van de Salzkammergut) om je locatie wat nader te bepalenquote:Op vrijdag 13 november 2009 22:05 schreef UIO_AMS het volgende:
De foto van de worp was weer eens niets, maar de uitkomst is daar:
[ afbeelding ]
Een 6 en dat betekent:
[..]
Het Salzkammergut is een groot gebied, maar Hallstatt is maar een klein plaatsje. We zullen het allemaal vastleggen.
Dat betekent 1 worp, die ik later vandaag ga uitvoeren.quote:Op zaterdag 7 november 2009 23:42 schreef OA het volgende:
Oostenrijk ligt middenin de Alpen en dat betekent dat er zeer veel wegen over de bergen gaan.
Hier onder een aantal (hoch)Alpenstrassen.
1. Großglockner Hochalpenstraße, hoogste punt: 2504 meter, lengte: 48 km, 36 bochten.
2. Ötztaler Gletscherstraße, hoogste punt: 2829 meter (hoogste verharde weg van Europa), lengte: 13,3 km, 10 bochten
3. Kaunertaler Gletscherstraße, hoogste punt: 2750 meter, lengte: 26 km, 29 bochten
4. Nockalmstraße, hoogste punt: 2049 meter, lengte: 35 km, 52 bochten
5. Villacher AlpenStraße, hoogste punt: 1732 meter, 16,5 km, ... bochten
6. Silvretta-Hochalpenstraße, hoogste punt: 2032 meter, lengte: 25,4 km, 32 bochten
Dat ter inleiding...quote:er komt echt geweldig goede wijn uit Oostenrijk. Zowel wit als rood, zoet als droog. De wijnen zitten over het algemeen in het midden tot hogere prijssegment. Voor bedragen tussen de 7 en 15 euro heb je echter keuze uit heel goede flessen. De zoete wijnen zijn over het algemeen wat duurder, maar dat zijn ze dan ook echt waard.
Kelten, Romeinen en monniken
Oostenrijk heeft al een lange wijngeschiedenis: waarschijnlijk kenden de Kelten al een drank van gegiste druiven. Zeker is dat de Romeinen in hun provincie Noricum de wijnbouw beoefenden. Grote kloosters langs de Donau zorgden in de Middeleeuwen voor veel aanplant van wijnstokken. In de negentiende eeuw vernietigden schimmelziektes en druifluis het grootste deel van Europa’s wijngaarden. Oostenrijk werd hierbij niet overgeslagen. Nadat de wijnboeren zich van deze ramp hersteld hadden, ontwikkelden de Oostenrijkse wijngaarden zich vooral na de Tweede Wereldoorlog in hoog tempo. Wijnen werden echter gemaakt voor locale consumptie en voor bulkexport naar landen als Duitsland en Italië. In die landen was grote behoefte aan goedkopere wijnen.
Ten tijde van het schandaal van 1985 had Oostenrijk al een vrij strenge wijnwetgeving, die daarna echter nog veel strenger is geworden. Want hoewel het slechts enkele kwaadwillende producenten betrof, hebben alle wijnmakers in Oostenrijk de les uit het schandaal getrokken. Ze richten zich vanaf dat moment vooral op kleinschaligheid en kwaliteit in plaats van kwantiteit.
Wijnbouw in Oostenrijk is geconcentreerd in een viertal gebieden: Niederösterreich, Neusiedlersee, Burgenland en Steiermark. De diverse wijngebieden in Niederösterreich (een brede strook met Wenen als centraal punt) zijn vooral bekend door de witte wijnen die er vandaan komen. Het Burgenland en de Neusiedlersee in het zuidoosten hebben een grote naam op het gebied van zoete en rode wijnen. In Steiermark vooral 'mediterrane ' druivenrassen voor; het gebied heeft meer overeenkomsten met Friuli en Slovenië dan met de andere Oostenrijkse wijngebieden.
Oostenrijkse wijnen worden vaak verkocht onder de naam van de druif. Er is inmiddels een systeem met herkomstbenaming ingevoerd, DAC – wat staat voor Districtus Austriae Controllatus – plus een bepaald wijnbouwgebied (Wachau, Weinviertel, Burgenland en nog zeven andere). In Nederland heb ik echter nog weinig flessen gezien met deze aanduiding. De Oostenrijkse overheid hoopt zo dat een Wachau net zo’n naam zal gaan krijgen als een Rioja of een Chablis, bekende kwaliteitswijnen die de naam hebben gekregen van de streek waar ze gemaakt worden.
Inheemse druiven
Oostenrijk is vooral sterk in wijnen van eigen inheemse druiven. Zo is meer dan 36% van de aanplant grüner veltliner, een witte veelzijdige druif die wijnen kan voortbrengen die door kenners vergeleken is met dure bourgognes. Dit is echter ook de druif die verantwoordelijk is voor de Heurige, de jonge wijn die in de wijndorpen rond Wenen gedronken wordt en ook bij toeristen een naam heeft. De grüner veltliner is te herkennen aan zijn peperige en fruitige karakter. Een andere witte druif die in Oostenrijk mooie wijnen levert is de riesling, ook bekend uit de Elzas, Duitsland en Australië.
Wat de rode druiven betreft wordt met ‘buitenlandse’ druiven als merlot, syrah en cabernet sauvignon geëxperimenteerd, maar de interessantste en beste resultaten komen weer van inheemse soorten als zweigelt en blaufränkisch. Daarnaast zijn er een aantal goede producenten van mengwijnen, waarin zowel inheemse als geïmporteerde druivensoorten worden verwerkt.
Tot slot de zoete wijnen: voor de liefhebbers van mooie zoete wijnen, voor dessert of als aperitief of zomaar, is Oostenrijk een waar mekka. Aloïs Kracher, die in 2007 op veel te jonge leeftijd overleed, was de bekendste producent, maar er zijn vele anderen, vaak met hun bedrijf aan de Neusiedlersee in Burgenland, tegen de grens met Hongarije. Het ondiepe meer, het klimaat en de bodem zorgen samen voor een optimale omgeving voor het maken van wijnen met botrytis, een ‘nobele’ schimmel die verantwoordelijk is voor die heel speciale smaak van grote zoete wijnen, zoals onder andere ook de Franse Sauternes.
Ja, daar liep ik zomaar tegenaan!quote:Op zondag 15 november 2009 15:53 schreef UIO_AMS het volgende:
Leuke opdracht, een wijnroute rijden.
Owww... ook leuk! Dobbelverdeling?quote:Maar je hebt alleen de wijnroutes van Niederösterreich te pakken. Steiermark heeft ook nog 7 routes: http://www.weinland-steie(...)strassen.1443.0.html en Burgenland heeft er ook nog eens 4 (Seewinkel Weinstraße, Neusiedlersee Weinstraße, Pinkataler Weinstraße en de Rotweinstraße).
Zoals ik het nu zie:quote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |