abonnement Unibet Coolblue
pi_60516662
Door omstandigheden (kudde, bloemetjes, bijtjes) heb ik nogal veel lamsvlees te verstouwen. En af en toe een schaap.
Vaak lamsvlees eten is geen straf, komt bij dat ik toevallig het schaperas heb lopen dat door kenners wordt aangemerkt als het allerlekkerst (Drents Heideschaap). Ze worden voor me geslacht (dus dat doe ik niet zelf, overbodig informatie maar het wordt zovaak gevraagd). Als ik het vlees ophaal hangt een lam schoon aan de haak, en wordt vervolgens op mijn aanwijzing in grotere of kleinere delen verdeeld door middel van (voornamelijk) een lintzaag. De stukken die ik ter bereiding heb zijn dan ook meestal wat anders van vorm dan je bij de meeste slagers kan kopen, al heeft een lokale Turk-of-andere-moslim ook wel eens grotere stukken liggen.


Nou ben ik niet zo receptvolgend, dus ik doe maar wat, maar misschien is het toch wel een aardig idee af en toe wat vast te leggen over toebereiding en resultaat. Of om misschien nog eens een nieuw idee op te doen .

Ik zal maar beginnen met wat min-of-meer vaste recepten.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_60516674
Bout uit de oven

Voor zogeten 'grote bout': achterbout met bot, een a anderhalve pond, met vetlaag. Meerdere kleinere stukken kan ook. Niet al te klein.

Wrijf het vlees stevig in met een flinke hoeveelheid zout. Vooral waar een vetlaag zit een extra hoeveelheid zout erop. Bakblik of schaal licht invetten met wat olijfolie. Vlees erop, vetlaag naar beneden. Hele knoflooktenen (mag met velletje en al) op het vlees / de stukken vlees leggen.
In de over zetten, oven behoorlijk heet (200 graden) opstoken. Na een uur (ofzo) eens wat losporren (dan valt de knoflook in het vet) en de stukken draaien: vette kant omhoog. Daarna nog minstens een uur en maximaal nog 3 uur in de oven laten. Klaar.

Met deze bereiding wordt het vlees door en door gaar: het valt van het bot. Het vet smelt er grotendeels af en bedruipt daarmee het vlees. Het vlees wordt er vrij droog & stevig van, persoonlijk vind ik dat erg lekker. Het overgebleven vet is op de meeste plekken omgezet in een goed eetbaar knapperig korstje.

Eerder dit ook wel gedaan met in de bout gestoken tenen knoflook en/of rozemarijn, maar dat kan beter achterwege blijven.
Wel erg lekker is de variant waarbij het vlees wordt ingestoken met thijm. Neem hiervoor wat takjes (verse) thijm en een prikker (ik gebruik een barbeque-spies). Rats boven het vlees de thijm van z'n houtige takje, verdeel de thijnmpjes wat over het vlees en prik dan met de prikker de losse thijmpjes met kracht de bout in.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_60516680
Bout uit de tajine-met-houtskoolstoof

Ik heb een tajine (aardewerken stoofpot uit Marokko), met een bijbehorende stoof. De stoof wordt gevuld met bandende houtskool en daar staat die tajine dan op.
-edit- plaatje werkt niet. helaas.. /edit

Dat werkt wat anders dan gas: het is om te beginnen een karwei om aan te krijgen, dan wordt het langzaam godsgloeiende heet en dan gloeit het door totdat of de houtskool op is, of ik er weer nieuwe houtskool bij doe.

Hier is het eenvoudige recept niet veel anders dan het vorige: zout, knoflook en 3 a 4 uur verhitten. Het resultaat is wel nogal anders: het vlees behoudt meer vocht en krijgt een goudgele bakkleur.

Bij deze bereiding kan heel goed onder het vlees wat takjes rozemarijn en thijm gelegd worden. Vooral als ik het vlees niet op tijd uit de vriezer gehaald heb (en dus eigenlijk stiefbevroren bout heb), leg ik een soort 'rooster' van rozemarijntakken onder het vlees, en een half kopje water. Dan kan het vlees iets beter ontdooien-zonder-verbranden. In dit geval duurt de bereiding wel iets langer: uur of 5/6. Na een uur of twee de takken struik uit de pot vissen. Eventueel wat nieuwe verse thijm toevoegen (geen extra rozemarijn!)

Deze pot is eenvoudig uit te breiden tot een stoofpot.
met appel & ui
Persoonlijk hou ik erg van het toevoegen (anderhalf uur voor etenstijd) van
2 appels & 2 uien + wat gemalen zwarte peper.

met wortel, bleekselderij en aardappel
Anderhalf uur voor etenstijd in de pot gooien: 3 in vingerdikke repen gesneden vastkokende aardappels, twee handen vol stukken wortel (3 cm lang ofzo), en 1 handvol evenlange stukken bleekselderij. Aardige aanvulling op de kruiderij is dan wat saffraan en/of komijn (heel). Vis het vlees even uit de pot, groente erin, vlees erbovenop. Kan worden aangevuld met olijven.

met tomaat en aubergine
Een pond (rijpe) tomaten, in stukken. 1 grote of (beter) 2 kleine aubergines in stukken. Twee uur voor etenstijd in de pot gooien, beetje husselen. Hier kunnen olijven bij door, en/of kappertjes.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_60516689
Kotelet
Bakken. Niet zo spannend. Kunnen ook goed op de barbeque.

Beter: cotelet uitbenen, stukjes vlees kleinsnijden, vermengen met knoflook ui.d.kn. (uit de knijper, voor wie niet vroeger de VN las), gemalen komijn (of komijn uit de vijzel), dit een uurtje wegzetten, daarna wat zout erover en op hoog vuur bakken in een koekepan.

Zo. dit zijn wat standaardrecepten. Ik zal pogen dit topic te voorzien van wat verslagen van minder standaard uitvoeringen van lamsvlees. Morgen staat er weer wat op het programma, ik weet nog niet wat het wordt.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  zaterdag 2 augustus 2008 @ 22:02:34 #5
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_60516860
een topic naar m'n hart
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_60516974
Heerlijk allemaal.
Lamsvlees is zo lekker.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_60516975
Ik vind het wel lekker om een stuk bout te larderen met knoflook enz.
Voor degenen die het willen proberen: Prik met een scherp mes wat gaatjes in een stuk bout en stop in elk gat een plakje knoflook, een naald rozemarijn en een blaadje peterselie.
Braad verder zoals sigme zegt.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  zaterdag 2 augustus 2008 @ 22:34:59 #8
63722 z80
I fink you freaky
pi_60517498
van de stukken vlees die over zijn (na het uitbenen bv)
gehakt van maken.
lekker als gehaktbal of door de pasta saus.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
pi_60517599
Lamsvlees .
  zaterdag 2 augustus 2008 @ 23:34:54 #10
130955 Floripas
Blast from the past
pi_60518545
Gebruik je de mergpijpjes voor soep?

Schaap smaakt altijd zo schapig. En de dag erna ruik ik altijd zo schapig. Daar hebik geen bezwaar tegen, hoor, maar merk jij dat ook?
pi_60522159
Uh.. met zoveel lamsvlees als ik eet, merk ik dat niet. Zoals je ook niet merkt dat we in dit land allemaal naar zure melk ruiken.

Van mergpijpjes maak ik geen soep. Ik ben niet zo handig in vleessoepen .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_60522182
quote:
Op zaterdag 2 augustus 2008 22:34 schreef z80 het volgende:
van de stukken vlees die over zijn (na het uitbenen bv)
gehakt van maken.
lekker als gehaktbal of door de pasta saus.
Heb je daarvoor een gehaktmolentje?

Ik krijg van slager altijd wat gehakt van het afsnijsel, maar ik ben nog op zoek naar manieren om ook zelf vooral de ribbetjes om te zetten in iets bruikbaarders. Bijvoorbeeld gehakt (en dan worstjes).

Maar misschien neem ik wel een andere slager. Gister sprak ik wat andere schapenhouders, en uit hun verhalen maakte ik op dat ik maar eens moet gaan rondkijken wat er zoal nog meer rondloopt aan slagerspul.

Bij mijn slager heb ik vorig jaar wel extra gehakt laten maken, dat gemengd met zelfgemaakt kruidenmengsel en de slager daarvan worstjes laten maken. Twee soorten: eentje met hollandse kruiderij en een met italiaanse. Tikje zout, maar .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_60525947
Wil je het niet verkopen aan mensen op Fok als je teveel hebt?
pi_60526183
Laatst een schouder bij de turk gehaald en langzaam laten garen met een muntsaus erbij
Min of meer volgens dit recept.
Was bere lekker!!
http://www.recipezaar.com/277732
pi_60529441
quote:
Op zondag 3 augustus 2008 14:01 schreef K-mail het volgende:
Wil je het niet verkopen aan mensen op Fok als je teveel hebt?
Oh jawel, jazeker wel . Eenieder mag me PM'en. Reken op tussen de 3 en 7 euro per kg. En ik zit nogal in het Noorden des lands. Regio Assen/Groningen.

Ik heb nu nog erg veel, en in de herfst komen er weer lammetjes bij..
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  zondag 3 augustus 2008 @ 17:07:13 #16
130955 Floripas
Blast from the past
pi_60529641
quote:
Op zondag 3 augustus 2008 09:36 schreef sigme het volgende:
Uh.. met zoveel lamsvlees als ik eet, merk ik dat niet. Zoals je ook niet merkt dat we in dit land allemaal naar zure melk ruiken.

Zal ik eens even aan je krulletjes1 komen ruiken? Dan kan ik het je meteen mededelen.

-----------------------------------
1. Ongeacht waar die krulletjes aan jou vast zitten.
pi_60529733
quote:
Op zondag 3 augustus 2008 17:07 schreef Floripas het volgende:

[..]

Zal ik eens even aan je krulletjes1 komen ruiken? Dan kan ik het je meteen mededelen.

-----------------------------------
1. Ongeacht waar die krulletjes aan jou vast zitten.
Da's goed darrrrrrrrling. Vermits je schaaps/lamsvlees meeneemt wanneer je weer verder trekt .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  zondag 3 augustus 2008 @ 17:12:37 #18
130955 Floripas
Blast from the past
pi_60529766
quote:
Op zondag 3 augustus 2008 17:11 schreef sigme het volgende:

[..]

Da's goed darrrrrrrrling. Vermits je schaaps/lamsvlees meeneemt wanneer je weer verder trekt .
Geen punt. Ik kan ook je gage wel opbrengen.
Is dat autarkisch of wat?
pi_60529957
quote:
Op zondag 3 augustus 2008 17:12 schreef Floripas het volgende:

[..]

Geen punt. Ik kan ook je gage wel opbrengen.
Is dat autarkisch of wat?
Kom nou maar eens, babbelkous .

En de rest van de langzaampraat in een daartoe bestemd topic graag . Ik zal hier straks weer een lekker recept zetten.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  zondag 3 augustus 2008 @ 17:33:29 #20
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_60530276
Lammetjes. Ik heb ook nog wel wat recepten liggen, zal ze later ff opzoeken.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_60530538
Mijn (Armeense) vriend maakt er soep van. Heule grote stukken met bot in de pan met bouillon (rund of kip) en dan met tomaat, ui, paprika, flink garen voor twee uur minstens en dan op het eind een flinke scheut...wodka.

Niet echt culinair (arbeiderskost) maar best te verstouwen.
If you have a problem, if no-one else can help, and if you can find them, maybe you can hire the A-Team
pi_60530680
quote:
Op zaterdag 2 augustus 2008 21:52 schreef sigme het volgende:
Bout uit de oven

Voor zogeten 'grote bout': achterbout met bot, een a anderhalve pond, met vetlaag. Meerdere kleinere stukken kan ook. Niet al te klein.

Wrijf het vlees stevig in met een flinke hoeveelheid zout. Vooral waar een vetlaag zit een extra hoeveelheid zout erop. Bakblik of schaal licht invetten met wat olijfolie. Vlees erop, vetlaag naar beneden. Hele knoflooktenen (mag met velletje en al) op het vlees / de stukken vlees leggen.
In de over zetten, oven behoorlijk heet (200 graden) opstoken. Na een uur (ofzo) eens wat losporren (dan valt de knoflook in het vet) en de stukken draaien: vette kant omhoog. Daarna nog minstens een uur en maximaal nog 3 uur in de oven laten. Klaar.

Met deze bereiding wordt het vlees door en door gaar: het valt van het bot. Het vet smelt er grotendeels af en bedruipt daarmee het vlees. Het vlees wordt er vrij droog & stevig van, persoonlijk vind ik dat erg lekker. Het overgebleven vet is op de meeste plekken omgezet in een goed eetbaar knapperig korstje.

Eerder dit ook wel gedaan met in de bout gestoken tenen knoflook en/of rozemarijn, maar dat kan beter achterwege blijven.
Wel erg lekker is de variant waarbij het vlees wordt ingestoken met thijm. Neem hiervoor wat takjes (verse) thijm en een prikker (ik gebruik een barbeque-spies). Rats boven het vlees de thijm van z'n houtige takje, verdeel de thijnmpjes wat over het vlees en prik dan met de prikker de losse thijmpjes met kracht de bout in.
Die knoflooktenen doe ik zelf altijd in plakjes gesneden wel in het vlees. Gewoon met een mesje gaatjes prikken en stukjes teen erin, hoe meer hoe beter. Stukjes wortel werkt ook trouwens. En dan geen rozemarijn, maar inwrijven met koreander bij het zouten. Maar wij zijn nogal van de knoflook. Dus dan ruik je naar schaapje, knoflook én zure melk
If you have a problem, if no-one else can help, and if you can find them, maybe you can hire the A-Team
  zondag 3 augustus 2008 @ 18:02:13 #23
130955 Floripas
Blast from the past
pi_60530806
quote:
Op zondag 3 augustus 2008 17:20 schreef sigme het volgende:

[..]

Kom nou maar eens, babbelkous .

En de rest van de langzaampraat in een daartoe bestemd topic graag . Ik zal hier straks weer een lekker recept zetten.
Oké. Mijn recept is eigenlijk heel simpel: gemarineerd lamsvlees boven reeds gaargekookte kruimige aardappeljes of rauwe kleine nieuwe aardappeltjes in de oven op een lage temperatuur (280), venkel erbij na een half uurtje, na weer een half uurtje een zooi gefruite uitjes erbij die goed glazig zijn en niet droog, en na nog een half uurtje eruit en smullen maar.
pi_60530842
Tvp, lamsvlees is mijn favouriet en hier staan fijne recepten tussen
But if you could just see the beauty These things I could never describe
These pleasures a wayward distraction This is my one lucky prize
pi_60530851
quote:
Op zondag 3 augustus 2008 18:02 schreef Floripas het volgende:

[..]

Oké. Mijn recept is eigenlijk heel simpel: gemarineerd lamsvlees boven reeds gaargekookte kruimige aardappeljes of rauwe kleine nieuwe aardappeltjes in de oven op een lage temperatuur (280), venkel erbij na een half uurtje, na weer een half uurtje een zooi gefruite uitjes erbij die goed glazig zijn en niet droog, en na nog een half uurtje eruit en smullen maar.
Marinade naar keuze of heb je een aanrader?
If you have a problem, if no-one else can help, and if you can find them, maybe you can hire the A-Team
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')