Nou, weinig verkeerds vind ik niet helemaal juist. Ik vind dat als je toestemming vraagt en het niet krijgt dat het dan in principe niet toegestaan, m.a.w. verboden is. En de VWA suggereert een beetje dat Kellogs met ijzer in Denemarken prima toegestaan is.quote:Op donderdag 29 oktober 2009 21:25 schreef Igen het volgende:
Precies, letterlijk genomen staat er in dat bericht weinig verkeerds. Alleen de eerste twee zinnen zijn wel degelijk dubieus:
[..]
Want waar die bewering op is gebaseerd dat wisten ze zelf ook niet zo precies. Ja, op een of andere EU-richtlijn waar ze blind op vertrouwden.
Dat klopt. Het lijkt er aardig op dat de VWA door Kellog's is ingepalmd. Is overgehaald om een misleidende tegenreactie te geven.quote:Op donderdag 29 oktober 2009 21:31 schreef Iblis het volgende:
[..]
Nou, weinig verkeerds vind ik niet helemaal juist. Ik vind dat als je toestemming vraagt en het niet krijgt dat het dan in principe niet toegestaan, m.a.w. verboden is. En de VWA suggereert een beetje dat Kellogs met ijzer in Denemarken prima toegestaan is.
Het VWA hoeft helemaal niet zulke semantische spelletjes te spelen. Daar zijn ze niet voor. Ze moeten m.i. een zo duidelijk mogelijk bericht maken. En niet zulke vage statements.
Als de VWA inderdaad iets had gemeld als ‘naar aanleiding van de uitzending van de KVW wordt een en ander nader onderzocht, maar vooralsnog hebben wij geen reden om an te nemen dat het schadelijk is, i.v.m. Europese richtlijnen,’ om vervolgens met een nadere verklaring te komen, dan zou het al stukken beter over komen.quote:Op donderdag 29 oktober 2009 22:09 schreef Igen het volgende:
Dat klopt. Het lijkt er aardig op dat de VWA door Kellog's is ingepalmd. Is overgehaald om een misleidende tegenreactie te geven.
Maar ja, de VWA kan (behalve wat de eerste twee zinnen betreft) gewoon volhouden dat wat ze zeggen letterlijk genomen geen onjuistheden bevat. Wat ze ook wel zullen hebben gedaan, omdat ze inderdaad (behalve toen het over de twee eerste zinnen ging) niet in het programma langs zijn gekomen.
Ja, ik dus ook. Kon het vanavond niet kijken dus had me erop verheugd het nu te kijken. Bleh.quote:
Hij staat inderdaad nu online:quote:Op vrijdag 30 oktober 2009 15:37 schreef Pannenkoeken het volgende:
Nu staat hij wel online toch?
"hier hier en hier om" is wat lastig: de enige reden is namelijk marketingquote:Op vrijdag 30 oktober 2009 21:47 schreef Pietverdriet het volgende:
Denk eerlijk gezegd dat kellogs erg dom bezig is geweest, die hadden beter een actie kunnen starten met Natuurlijk zit er ijzer in cornflakes, hier hier en hier om.
Ook er voor kiezen niet met KVW te spreken is erg dom, dan geef je het signaal af dat je wat wilt verbergen.
tegenaanval van/bij RTL???quote:Op vrijdag 30 oktober 2009 21:42 schreef golfer het volgende:
Maar schandalig hoe de VWA en ook RTL (die de tegenaanval uitzond) zich zonder verder onderzoek voor het karretje van Kellog's lieten spannen.
RTL Editie NLquote:Op vrijdag 30 oktober 2009 23:07 schreef Feestkabouter het volgende:
tegenaanval van/bij RTL???
welk programma, wat bedoel je?
Er staat een flink verhaal over ijzer op de site van Kellogs. Overigens zonder de KvW ook maar één keer te noemen, maar wel duidelijk naar aanleiding van de ophef.quote:Op vrijdag 30 oktober 2009 21:42 schreef golfer het volgende:
Benieuwd of Kellogs nou weer een advertentie gaat inkopen bij diverse kranten en het nogmaals gaat ontkennen.
gaat geloof ik niet helemaal goed met de Nederlandse site:quote:Op vrijdag 30 oktober 2009 23:22 schreef k_man het volgende:
[..]
Er staat een flink verhaal over ijzer op de site van Kellogs. Overigens zonder de KvW ook maar één keer te noemen, maar wel duidelijk naar aanleiding van de ophef.
quote:De feiten over ijzer
Kellogg’s is van mening dat ontbijtgranen een belangrijke rol vervullen in een gezond en gebalanceerd voedingspatroon van consumenten. Naast de granen die als basis van Kellogg’s producten worden gebruikt, is Kellogg’s ook van mening dat het verrijken van ontbijtgranen ertoe bijdraagt dat consumenten wereldwijd voldoende essentiële voedingsstoffen tot zich nemen. IJzerverrijking van levensmiddelen wordt in Europa en wereldwijd al decennia door de voedingsmiddelen industrie toegepast in basislevensmiddelen zoals brood, pasta, ontbijtgranen en andere graanproducten. In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten worden producenten van brood zelfs verplicht ijzer aan hun producten toe te voegen. Kellogg’s is één van vele bekende levensmiddelenproducenten wereldwijd die producten met ijzer verrijkt om de algemene ijzerinname van de bevolking te verhogen, in het bijzonder bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd die vaak niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer tot zich nemen.
Kellogg’s volgt nauwlettend onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek en ontwikkelt producten conform de wetten en regels die op basis van wetenschappelijk onderzoek door de autoriteiten worden vastgesteld. Kellogg’s kiest de beste ingrediënten die beschikbaar zijn en houdt daarbij rekening met wet- en regelgeving, de inbreng van onafhankelijke experts en relevant wetenschappelijk onderzoek. Vanzelfsprekend wordt smaak, structuur en geur meegewogen om de consument de beste producten aan te bieden.
Waarom voegt Kellogg’s ijzer toe aan haar producten?
Veel consumenten krijgen via hun dagelijkse voeding onvoldoende ijzer binnen. Dat wil zeggen dat zij niet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voor ijzer innemen. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd (22-50 jaar) in Nederland hebben een gemiddelde ijzerinname die 29% lager ligt dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid van 15 mg ijzer per dag . Dit ijzertekort in de voeding heeft mede bijgedragen aan de prevalentie van bloedarmoede bij 14% van deze Nederlandse vrouwen . Bloedarmoede wordt erkend als een internationaal gezondheidsprobleem door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) . Om deze reden voegt Kellogg’s ijzer aan de producten toe.
Zoals veel producenten van levensmiddelen, gebruikt ook Kellogg’s voor de verrijking van producten, waterstof-gereduceerd elementair ijzerpoeder. Deze vorm is het meest geschikt voor het verrijken van ontbijtgranen omdat het door het lichaam wordt opgenomen, geen slechte smaak geeft, geen gevolgen heeft voor de structuur en oxidatie na het openmaken van de verpakking voorkomt. Dit ijzer wordt in mindere mate opgenomen in vergelijking met ijzerzouten (een ijzervorm die beter door het lichaam wordt opgenomen) Echter ook wanneer ontbijtgranen met melk worden gegeten, wordt het ijzer nog steeds geabsorbeerd door het lichaam en zal het de algemene opname van ijzer verhogen.
Is ijzer in ontbijtgranen veilig?
Onafhankelijk onderzoek, zoals dat wordt gebruikt door instanties als de European Food and Safety Authority (EFSA onderzoek uit 2004 ), de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) en CODEX, geven aan dat het verrijken van voedingsmiddelen met ijzer veilig is. Het ijzer in voeding en verrijkte voeding dat niet door het lichaam wordt opgenomen, verlaat het lichaam langs natuurlijke weg. De autoriteiten hebben een controlerende rol en zien erop toe dat de nutriënten die worden gebruikt binnen de door de overheidsinstanties gestelde limieten vallen. In Nederland is deze autoriteit de Voedsel en Warenautoriteit (VWA). Het type ijzer dat Kellogg’s gebruikt bij de verrijking van ontbijtgranen staat op de lijst van ingrediënten die veilig aan levensmiddelen kunnen worden toegevoegd EC/1925/2006.
Is het ijzer in Kellogg's ontbijtgranen magnetisch?
Het ijzer in Kellogg’s producten is, zoals je bij ijzer mag verwachten, magnetisch.
Het ijzer dat Kellogg’s gebruikt om ontbijtgranen te verrijken wordt specifiek en alleen geproduceerd voor gebruik in levensmiddelen. Het met waterstof gereduceerd elementair ijzer wordt gebruikt in een specifieke fijne poedervorm, is van de hoogste kwaliteit en afkomstig van de meest zuivere grondstoffen. Dit met waterstof gereduceerd elementair ijzer is op geen enkele manier afkomstig van producten zoals auto’s, fietsen, spijkers, enz. waarmee consumenten in contact zijn geweest.
Wordt het ijzer in de Kellogg’s ontbijtgranen opgenomen door het lichaam?
Geen enkele ijzervorm die we binnenkrijgen met onze voeding wordt geheel opgenomen door het lichaam. Het ijzer dat Kellogg’s gebruikt om ontbijtgranen te verrijken is uitzonderlijk fijn én wordt opgenomen door het lichaam; deze ijzervorm is de meest geschikte vorm voor verrijking van ontbijtgranen aangezien het niet alleen beschikbaar is voor het lichaam maar ook de kwaliteit en smaak van ontbijtgranen niet beïnvloedt.
Kan je te veel ijzer binnenkrijgen via de voeding en/of ontbijtgranen?
Nee, je kan niet te veel ijzer via voedingsmiddelen binnenkrijgen. Over het algemeen geldt dat je minder ijzer opneemt uit je voeding wanneer de reserves aan ijzer in het lichaam voldoende groot zijn. Voornamelijk de opname van non-heam-ijzer, zoals het gereduceerd ijzer aanwezig in ontbijtgranen, wordt geremd wanneer onze reserves voldoende zijn aangevuld. Dit betekent dat het niet mogelijk is dat je door het eten van voedsel te veel ijzer binnen krijgt.
Waarom verkoopt Kellogg’s producten met een andere samenstelling in Denemarken?
Elk land heeft een eigen overheidsinstantie die de voedingsmiddelenindustrie een aantal specificaties voorschrijft. Deze specificaties moeten worden nageleefd. In Denemarken is er sprake van een unieke situatie ten opzichte van de rest van Europa. Er is sprake van een hoge consumptie van vitaminen en mineraalpillen. Dit wordt als een van de redenen genoemd waarom er in Denemarken afwijkende normen gelden ten aanzien van verrijking van voedingsmiddelen. Kellogg’s respecteert het Deense standpunt en voldoet aan alle Europese en lokale regelgeving.
Waarom wordt het verrijkingsprofiel zoals dat in Kellogg’s producten in Nederland voorkomt in Denemarken als ongeschikt beschouwd?
Als gevolg van een hoge consumptiegraad van vitaminen en mineraalpillen in Denemarken hebben de lokale autoriteiten in eerste instantie Kellogg’s verrijkingsprofiel afgekeurd. Desalniettemin zijn de producten van Kellogg’s nooit verboden op de Deense markt. Daarnaast heeft Denemarken nooit een verbod uitgevaardigd voor het verrijken van levensmiddelen met ijzer. Ondanks dat Kellogg’s in Denemarken met toestemming van de autoriteiten sommige van haar producten met ijzer verrijkt kennen deze producten wel een andere verrijkingssamenstelling ten opzichte van Kellogg’s producten in andere landen van Europa. De reden hiervoor ligt in de lokale en regionale voorgeschreven specificaties waaraan Kellogg’s volledig voldoet.
Heerlijk sneaky antwoord...quote:Wordt het ijzer in de Kellogg’s ontbijtgranen opgenomen door het lichaam?
Geen enkele ijzervorm die we binnenkrijgen met onze voeding wordt geheel opgenomen door het lichaam. Het ijzer dat Kellogg’s gebruikt om ontbijtgranen te verrijken is uitzonderlijk fijn én wordt opgenomen door het lichaam; deze ijzervorm is de meest geschikte vorm voor verrijking van ontbijtgranen aangezien het niet alleen beschikbaar is voor het lichaam maar ook de kwaliteit en smaak van ontbijtgranen niet beïnvloedt.
Inderdaad, het enige dat ze zeggen is dat je niet 100% opneemt maar ook niet 100% onverteerd uitpoept. Nou joepie.quote:
Ja.ja...quote:In Denemarken is er sprake van een unieke situatie ten opzichte van de rest van Europa. Er is sprake van een hoge consumptie van vitaminen en mineraalpillen. Dit wordt als een van de redenen genoemd waarom er in Denemarken afwijkende normen gelden ten aanzien van verrijking van voedingsmiddelen. Kellogg’s respecteert het Deense standpunt
Wat staat op de site van de EFSA zelf?quote:Op zaterdag 31 oktober 2009 00:14 schreef Igen het volgende:
[..]
Edit: Ook interessant is dat Kellogg's beweert dat de EFSA in 2004 onderzoek naar de gezondheidseffecten van verrijking met ijzer heeft gedaan, maar in KvW bleek dat de EFSA zelf van geen enkel onderzoek af weet?
Merk op dat het heel enthousiast begint met feiten, dat klinkt erg zeker.quote:De feiten over ijzer
Het interesseert mij niet zozeer wat Kellogg’s mening is in een stukje dat de feiten over ijzer presenteert. Misschien zijn ze wel van mening dat het helpt om Jomanda de boel te laten instralen.quote:Kellogg’s is van mening dat ontbijtgranen een belangrijke rol vervullen in een gezond en gebalanceerd voedingspatroon van consumenten. Naast de granen die als basis van Kellogg’s producten worden gebruikt, is Kellogg’s ook van mening dat het verrijken van ontbijtgranen ertoe bijdraagt dat consumenten wereldwijd voldoende essentiële voedingsstoffen tot zich nemen.
Dat zal best, maar er worden ook al decennia lang sigaretten verkocht, en die zijn ook niet gezond. Dat het decennialang gebeurt betekent niet automatisch dat het dus ook goed is. En daar gaat het om. Dat het VK en VS het verplichten, zegt al iets meer, maar uit de KVW aflevering bleek dat dit een besluit is (rond WO2 meen ik) dat al vrij oud is, en gebaseerd op de wetenschappelijke aannames en kennis van toen. En dus staat de vraag of het nu enigszins nut heeft nog steeds.quote:IJzerverrijking van levensmiddelen wordt in Europa en wereldwijd al decennia door de voedingsmiddelen industrie toegepast in basislevensmiddelen zoals brood, pasta, ontbijtgranen en andere graanproducten. In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten worden producenten van brood zelfs verplicht ijzer aan hun producten toe te voegen.
Ik snap dat ze dit doen om de algemene inname te verhogen, maar hun intenties leiden natuurlijk niet per se tot resultaat. Er zijn ook mensen die een talisman dragen om te voorkomen dat de bliksem in hun huis inslaat, maar of dat effect heeft is natuurlijk een tweede.quote:Kellogg’s is één van vele bekende levensmiddelenproducenten wereldwijd die producten met ijzer verrijkt om de algemene ijzerinname van de bevolking te verhogen, in het bijzonder bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd die vaak niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer tot zich nemen.
Ook weer een mooi voorbeeld van vaagheid. Ze volgen het onderzoek nauwlettend, maar de producten worden niet per se naar aanleidign van dat onderzoek ontwikkeld. Als de autoriteiten onzinregels opstellen die schadelijke of nutteloze toevoegingen toestaan, terwijl het wetenschappelijk onderzoek dit tegenspreekt, dan staat hier dus dat Kellogg’s prima in staat is om hiervan op de hoogte te zijn, omdat ze het onderzoek weliswaar volgen, maar uiteindelijk de autoriteiten raadplegen voor regels.quote:Kellogg’s volgt nauwlettend onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek en ontwikkelt producten conform de wetten en regels die op basis van wetenschappelijk onderzoek door de autoriteiten worden vastgesteld.
Jammer dat ze ‘beste’ niet definiëren. Indien dat is ‘product met een zo hoog mogelijke winstmarge’ of ‘product dat zo goed mogelijk verkoopt vanwege loze reclameuitingen op de verpakking’ is dat natuurlijk al een stuk minder interessant.quote:Kellogg’s kiest de beste ingrediënten die beschikbaar zijn en houdt daarbij rekening met wet- en regelgeving, de inbreng van onafhankelijke experts en relevant wetenschappelijk onderzoek. Vanzelfsprekend wordt smaak, structuur en geur meegewogen om de consument de beste producten aan te bieden.
Ik neem even aan dat deze cijfers kloppen, maar het venijnige zit ’m in het gebruik van het woordje mede. Interessant is om te weten hoeveel van die 29% daadwerkelijk bloedarmoede ontwikkelt, en hoeveel van die 14% daadwerkelijk te weinig ijzer inneemt.quote:Waarom voegt Kellogg’s ijzer toe aan haar producten?
Veel consumenten krijgen via hun dagelijkse voeding onvoldoende ijzer binnen. Dat wil zeggen dat zij niet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voor ijzer innemen. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd (22-50 jaar) in Nederland hebben een gemiddelde ijzerinname die 29% lager ligt dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid van 15 mg ijzer per dag . Dit ijzertekort in de voeding heeft mede bijgedragen aan de prevalentie van bloedarmoede bij 14% van deze Nederlandse vrouwen . Bloedarmoede wordt erkend als een internationaal gezondheidsprobleem door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) .
En om deze reden klap ik drie keer in m’n handjes en zet een hoedje op, want ik ben van mening dat dat helpt. De vraag is echter: Helpt de verrijking aantoonbaar om deze problemen op te lossen, met name als Kellogg’s in combinatie met melk wordt geconsumeerd (daar gaat de volgende vraag over echter):quote:Om deze reden voegt Kellogg’s ijzer aan de producten toe.
Die ‘veel producenten’ is wel interessant. Maar er zijn hier verder twee problemen mee: ze zeggen zelf dat de opname minder effectief is dan bij ijzerzouten. Dat is dus al één, en dan is de vraag, dat als je denkt ijzer=ijzer, en ADH=ADH, of je als vrouw in de vruchtbare leeftijd niet te gemakkelijk kunt denken dat je genoeg ijzer inneemt terwijl een groot gedeelte uit het minder effectieve elementair ijzerpoeder bestaat.quote:Zoals veel producenten van levensmiddelen, gebruikt ook Kellogg’s voor de verrijking van producten, waterstof-gereduceerd elementair ijzerpoeder. Deze vorm is het meest geschikt voor het verrijken van ontbijtgranen omdat het door het lichaam wordt opgenomen, geen slechte smaak geeft, geen gevolgen heeft voor de structuur en oxidatie na het openmaken van de verpakking voorkomt. Dit ijzer wordt in mindere mate opgenomen in vergelijking met ijzerzouten (een ijzervorm die beter door het lichaam wordt opgenomen) Echter ook wanneer ontbijtgranen met melk worden gegeten, wordt het ijzer nog steeds geabsorbeerd door het lichaam en zal het de algemene opname van ijzer verhogen.
Oké, maar is het ook nuttig? Of poep je het inderdaad weer grotendeels uit.quote:Is ijzer in ontbijtgranen veilig?
Onafhankelijk onderzoek, zoals dat wordt gebruikt door instanties als de European Food and Safety Authority (EFSA onderzoek uit 2004 ), de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) en CODEX, geven aan dat het verrijken van voedingsmiddelen met ijzer veilig is. Het ijzer in voeding en verrijkte voeding dat niet door het lichaam wordt opgenomen, verlaat het lichaam langs natuurlijke weg. De autoriteiten hebben een controlerende rol en zien erop toe dat de nutriënten die worden gebruikt binnen de door de overheidsinstanties gestelde limieten vallen. In Nederland is deze autoriteit de Voedsel en Warenautoriteit (VWA). Het type ijzer dat Kellogg’s gebruikt bij de verrijking van ontbijtgranen staat op de lijst van ingrediënten die veilig aan levensmiddelen kunnen worden toegevoegd EC/1925/2006.
Dat geloof ik best, maar nog rijst de vraag: is het nuttig?quote:Is het ijzer in Kellogg's ontbijtgranen magnetisch?
Het ijzer in Kellogg’s producten is, zoals je bij ijzer mag verwachten, magnetisch.
Het ijzer dat Kellogg’s gebruikt om ontbijtgranen te verrijken wordt specifiek en alleen geproduceerd voor gebruik in levensmiddelen. Het met waterstof gereduceerd elementair ijzer wordt gebruikt in een specifieke fijne poedervorm, is van de hoogste kwaliteit en afkomstig van de meest zuivere grondstoffen. Dit met waterstof gereduceerd elementair ijzer is op geen enkele manier afkomstig van producten zoals auto’s, fietsen, spijkers, enz. waarmee consumenten in contact zijn geweest.
Nu, dit is dus de hamvraag waar we het hele stuk al op zitten te wachten! En komt daar het antwoord…? Nee. Er komt een ontwijkende statement ‘geen enkele vorm die we binnenkrijgen wordt geheel opgenomen’. Nou ja, dat verbaast me niet zoveel eigenlijk. Maar dan is het dus relevant om te weten hoeveel % gemiddeld genomen wél wordt opgenomen.quote:Wordt het ijzer in de Kellogg’s ontbijtgranen opgenomen door het lichaam?
Geen enkele ijzervorm die we binnenkrijgen met onze voeding wordt geheel opgenomen door het lichaam. Het ijzer dat Kellogg’s gebruikt om ontbijtgranen te verrijken is uitzonderlijk fijn én wordt opgenomen door het lichaam; deze ijzervorm is de meest geschikte vorm voor verrijking van ontbijtgranen aangezien het niet alleen beschikbaar is voor het lichaam maar ook de kwaliteit en smaak van ontbijtgranen niet beïnvloedt.
Waarmee ze dus aangeven dat zeker voor degenen die genoeg ijzer hebben (mannen b.v.) deze toevoeging helemaal zinloos is. Omdat de opname wordt geremd in die gevallen.quote:Kan je te veel ijzer binnenkrijgen via de voeding en/of ontbijtgranen?
Nee, je kan niet te veel ijzer via voedingsmiddelen binnenkrijgen. Over het algemeen geldt dat je minder ijzer opneemt uit je voeding wanneer de reserves aan ijzer in het lichaam voldoende groot zijn. Voornamelijk de opname van non-heam-ijzer, zoals het gereduceerd ijzer aanwezig in ontbijtgranen, wordt geremd wanneer onze reserves voldoende zijn aangevuld. Dit betekent dat het niet mogelijk is dat je door het eten van voedsel te veel ijzer binnen krijgt.
Dat is heel mooi, maar de eigenlijke vraag is ‘slaat het ergens op wat die Denen vinden’. Die noemen dat, maar is het ook zinnig? Want het staat een beetje op gespannen voet met wat ze hierboven zeggen. Immers, het zou toch niet opgenomen worden, dus ook al gebruik je pillen, dan zou het toch nog niet schaden? Waarom verbiedt men het dan? Wie heeft er nu ongelijk? Die Deense VWA of Kellogg’s?quote:Waarom verkoopt Kellogg’s producten met een andere samenstelling in Denemarken?
Elk land heeft een eigen overheidsinstantie die de voedingsmiddelenindustrie een aantal specificaties voorschrijft. Deze specificaties moeten worden nageleefd. In Denemarken is er sprake van een unieke situatie ten opzichte van de rest van Europa. Er is sprake van een hoge consumptie van vitaminen en mineraalpillen. Dit wordt als een van de redenen genoemd waarom er in Denemarken afwijkende normen gelden ten aanzien van verrijking van voedingsmiddelen. Kellogg’s respecteert het Deense standpunt en voldoet aan alle Europese en lokale regelgeving.
Deze alinea is er ook weer op gebouwd maximale onduidelijkheid te stichten. Er wordt over niet meer over ijzer maar ‘verrijkingsprofiel’ te gesproken, wat onder meer ijzer zal inhouden, maar allicht nog wat anders (wat op zich ook interessant is). Dit ‘verrijkingsprofiel’ is afgekeurd (op grond van de afleveringen mag je aannemen dat het met name ijzer was wat daarin zat, maar misschien hadden die afleveringen het fout).quote:Waarom wordt het verrijkingsprofiel zoals dat in Kellogg’s producten in Nederland voorkomt in Denemarken als ongeschikt beschouwd?
Als gevolg van een hoge consumptiegraad van vitaminen en mineraalpillen in Denemarken hebben de lokale autoriteiten in eerste instantie Kellogg’s verrijkingsprofiel afgekeurd. Desalniettemin zijn de producten van Kellogg’s nooit verboden op de Deense markt. Daarnaast heeft Denemarken nooit een verbod uitgevaardigd voor het verrijken van levensmiddelen met ijzer. Ondanks dat Kellogg’s in Denemarken met toestemming van de autoriteiten sommige van haar producten met ijzer verrijkt kennen deze producten wel een andere verrijkingssamenstelling ten opzichte van Kellogg’s producten in andere landen van Europa. De reden hiervoor ligt in de lokale en regionale voorgeschreven specificaties waaraan Kellogg’s volledig voldoet.
Door wie wordt dit "als een van de redenen genoemd"?quote:Is ijzer in ontbijtgranen veilig?
Onafhankelijk onderzoek, zoals dat wordt gebruikt door instanties als de European Food and Safety Authority (EFSA onderzoek uit 2004 ), de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) en CODEX, geven aan dat het verrijken van voedingsmiddelen met ijzer veilig is.
[..]
Waarom verkoopt Kellogg’s producten met een andere samenstelling in Denemarken?
Elk land heeft een eigen overheidsinstantie die de voedingsmiddelenindustrie een aantal specificaties voorschrijft. Deze specificaties moeten worden nageleefd. In Denemarken is er sprake van een unieke situatie ten opzichte van de rest van Europa. Er is sprake van een hoge consumptie van vitaminen en mineraalpillen. Dit wordt als een van de redenen genoemd waarom er in Denemarken afwijkende normen gelden ten aanzien van verrijking van voedingsmiddelen. Kellogg’s respecteert het Deense standpunt en voldoet aan alle Europese en lokale regelgeving.
het ziet er wel leuk uit en de smaak is ook wel anders denk ik (nu nog). Denk dat ik wel even ga kijken vanavondquote:Op donderdag 5 november 2009 17:14 schreef Tourniquet het volgende:
Ben benieuwd, heb thuis ook zo'n busje "vier seizoenenpeper".
[ afbeelding ]
Dit wist ik ook helemaal niet.quote:Op donderdag 5 november 2009 17:27 schreef Pietverdriet het volgende:
Die roze peperkorrels zijn geen peper maar de besjes van een struik van de Pruikenboomfamilie en zijn waren in de VS niet als levensmiddel toegelaten (inmiddels wel begrijp ik net.
De redactie van KVW ook niet geloof ikquote:
'Ja, ze verkleuren aan de struik, en elk seizoen worden ze dan geplukt en hebben ze een andere kleur...eerst groen, dan wit, dan rood dan zwart...'quote:Op donderdag 5 november 2009 23:03 schreef golfer het volgende:
Leuke aflevering weer. Voor mij niet nieuw want we hebben het er al eens over gehad op FOK!, over al die pepers en dus wist ik het wel al.
Wel grappig om te zien hoe die klantenservice-miepjes al die sprookjes blijven vertellen.
Is toch anders. Dat is meer experimenteren met nabouwen van voedsel, zoals Heston Blumenthal het ook deed bij In Search for Perfection.quote:Op vrijdag 6 november 2009 12:32 schreef Iblis het volgende:
Ik denk dat het hier bij de meeste geïnteresseerden terechtkomt, de BBC heeft het programma Jimmy’s food factory, dat ook achtergrondonderzoek doet bij voedsel. Wel een veel directere benadering dan de KVW, maar hetzelfde idee wel.
Oh, dáár, ik had hier in TV gekeken maar zag het niet.quote:Op vrijdag 6 november 2009 12:35 schreef golfer het volgende:
[..]
Is toch anders. Dat is meer experimenteren met nabouwen van voedsel, zoals Heston Blumenthal het ook deed bij In Search for Perfection.
Overigens kijken er wel wat Fok!ers naar Jimmy's food factory
Ja en nee, Heston Blumenthal experimenteerde met hoe je bijvoorbeeld een perfecte Schwarzwalder Kirsch maakt, Jimmy maakt corflakes, of Halvarine, of instant koffie.quote:Op vrijdag 6 november 2009 12:35 schreef golfer het volgende:
[..]
Is toch anders. Dat is meer experimenteren met nabouwen van voedsel, zoals Heston Blumenthal het ook deed bij In Search for Perfection.
Overigens kijken er wel wat Fok!ers naar Jimmy's food factory
HIERquote:Op donderdag 12 november 2009 16:10 schreef RhytmicalRemedy het volgende:
Kan iemand die van peper linken?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |