Dat absoluutquote:
quote:Op zondag 18 oktober 2009 09:30 schreef computergirl het volgende:
[..]
Ik heb het net even op uitzendinggemist terug gekeken, het waren geen grote brokken maar zwart poeder dat samenklonterde omdat het nat was
quote:Op zondag 18 oktober 2009 10:29 schreef Igen het volgende:
[..]
Maar als ze bij de hoogovens komen, dan is het intussen allang weer droog en dan zit het nog steeds samengeklonterd in relatief grote stukken.
Ja, en mandarijntjes uit blik hoef ik ook niet meer zo nodig: ik pel ze wel gewoonquote:Op zondag 18 oktober 2009 10:54 schreef Kidney_bean01 het volgende:
Even een tvp, omdat ik nu, elke keer als ik cornflakes eet, denk aan het ijzer-item
Dat ze dat met chemische middelen doen, wil niet zeggen dat het slecht is. Ze doen er eerst loog bij: NaOH. Dat lost de velletjes op. Vervolgens doen ze er zuur (HCl) bij om het loog te neutraliseren. Wat overblijft is NaCl en H2O, ofwel keukenzout en water. Niks aan de hand dus.quote:Op zondag 18 oktober 2009 11:10 schreef Adelante het volgende:
[..]
Ja, en mandarijntjes uit blik hoef ik ook niet meer zo nodig: ik pel ze wel gewoon
en we kregen toch al teveel zout binnen?quote:Op zondag 18 oktober 2009 11:17 schreef Igen het volgende:
[..]
Dat ze dat met chemische middelen doen, wil niet zeggen dat het slecht is. Ze doen er eerst loog bij: NaOH. Dat lost de velletjes op. Vervolgens doen ze er zuur (HCl) bij om het loog te neutraliseren. Wat overblijft is NaCl en H2O, ofwel keukenzout en water. Niks aan de hand dus.
Daar is trouwens helemaal niet zoveel mis mee, al dat prefab is veel te zout en daardoor vind ik het niet lekker, maar zout is helemaal niet zo ongezond als sommigen beweren.quote:Op zondag 18 oktober 2009 11:27 schreef Feestkabouter het volgende:
[..]
en we kregen toch al teveel zout binnen?
Tsja. 'te veel' is natuurlijk nogal rekbaar. Door een zoutinname stijgt je bloeddruk (je nieren houden meer water vast, om zo de relatieve concentratie van zout in het bloed laag te houden). Eens wat meer zout is dus niet erg, maar consequent teveel zout heeft wel degelijk invloed op je hart en bloedvaten.quote:Op zondag 18 oktober 2009 11:36 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Daar is trouwens helemaal niet zoveel mis mee, al dat prefab is veel te zout en daardoor vind ik het niet lekker, maar zout is helemaal niet zo ongezond als sommigen beweren.
Dat is net zo omstreden als cholesterol uit eierenquote:Op zondag 18 oktober 2009 11:45 schreef Boomfluisteraar het volgende:
[..]
Tsja. 'te veel' is natuurlijk nogal rekbaar. Door een zoutinname stijgt je bloeddruk (je nieren houden meer water vast, om zo de relatieve concentratie van zout in het bloed laag te houden). Eens wat meer zout is dus niet erg, maar consequent teveel zout heeft wel degelijk invloed op je hart en bloedvaten.
Maar wees eerlijk, die gesprekken zijn nog steeds vaak absoluut brilliant.quote:Op zondag 18 oktober 2009 11:45 schreef Hephaistos. het volgende:
Blijft gewoon een tof programma
Ze lopen wel het gevaar om telkens hetzelfde trucje te herhalen trouwens... Ik bedoel, inmiddels weten we wel dat Miep van de klantenservice geen flauw benul heeft wat er in haar producten zit, of waar die vandaan komen. Als je dan na 4 seizoenen nog steeds met Miep gaat bellen, is dat meer voor plat vermaak dan dat je ergens achter probeert te komen...
blijft toch heerlijk droog dat Miep bij elk volgend product weer opnieuw moeite heeft om een antwoord te geven.quote:Op zondag 18 oktober 2009 11:45 schreef Hephaistos. het volgende:
Blijft gewoon een tof programma
Ze lopen wel het gevaar om telkens hetzelfde trucje te herhalen trouwens... Ik bedoel, inmiddels weten we wel dat Miep van de klantenservice geen flauw benul heeft wat er in haar producten zit, of waar die vandaan komen. Als je dan na 4 seizoenen nog steeds met Miep gaat bellen, is dat meer voor plat vermaak dan dat je ergens achter probeert te komen...
Dat valt wel mee. Lees eens het onderzoek van Gu JW ea. die dit hebben onderzocht in ratten, waarbij bekend is dat dezelfde genen ook deze functies reguleren bij de mens.quote:Op zondag 18 oktober 2009 11:47 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat is net zo omstreden als cholesterol uit eieren
Dat is een interessante discussie daar. Bedankt voor het linkje!quote:Op zondag 18 oktober 2009 12:42 schreef tim2308 het volgende:
Niemand nog een linkje geplaatst naar Foodlog? http://www.foodlog.nl/van(...)_ontbijten/#reacties Ook Tiny van Boekel, hoogleraar van de WU, reageert daar
bronquote:Verrijking met ijzer van ontbijtgranen toegestaan
16 oktober 2009 - nieuwsbericht
Het toevoegen van ijzer aan ontbijtgranen is tot een wettelijk vastgestelde limiet toegestaan. Het nuttigen van producten verrijkt met ijzer binnen deze limiet vormt geen risico voor de gezondheid. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft geen reden aan te nemen dat de producten van de firma Kellogg’s op de Nederlandse markt deze limiet overschrijden.
Het ijzer dat gebruikt wordt als toevoeging in levensmiddelen is ijzerpoeder geschikt voor menselijke consumptie.
De uitzending van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde over dit onderwerp wekt de suggestie dat ontbijtgranen met toegevoegd ijzer in Denemarken verboden zijn. Dit is onjuist. Ook in Denemarken is het toegestaan ijzer aan ontbijtgranen toe te voegen, mits er toestemming van de autoriteiten is verkregen.
De Europese Unie staat het toevoegen van ijzer aan levensmiddelen toe. Omdat de eetpatronen van de bevolking in de lidstaten onderling verschillen, bepalen lidstaten zelf aan de hand van de totale inname van ijzer welke limiet zij hanteren. De Nederlandse limiet is mede gebaseerd op de Nederlandse voedselconsumptiepeiling.
IJzer is een belangrijke stof voor een goede gezondheid. De indruk die het tv-programma wekt dat het om gemalen spijkers of ijzervijlsel zou gaan is flauwekul.
Ik heb de neiging de Groningse nierspecialist en hoogleraar te geloven die ik onlangs bij het programma Kassa te geloven die ondubbelzinnig negatief over zout was dan iemand die wat roept op internet.quote:Op zondag 18 oktober 2009 11:47 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat is net zo omstreden als cholesterol uit eieren
was dat in dat item over dat brood dat maar 25% had van wat een normaal brood aan zout heeft?quote:Op zondag 18 oktober 2009 15:21 schreef NoCigar het volgende:
[..]
Ik heb de neiging de Groningse nierspecialist en hoogleraar te geloven die ik onlangs bij het programma Kassa te geloven die ondubbelzinnig negatief over zout was dan iemand die wat roept op internet.
Nee, het ging over beloofde zoutreductie door levensmiddelenfabrikanten en het Ik kies gezond logo geloof ik. Ik zag het op een digitaal kanaal.quote:Op zondag 18 oktober 2009 15:30 schreef Feestkabouter het volgende:
[..]
was dat in dat item over dat brood dat maar 25% had van wat een normaal brood aan zout heeft?
heb ik ook gezien, vandaar mijn opmerking over zout.
Interessant. Daar wordt een hoop duidelijk. Bijvoorbeeld dat het poeder samenklontert als je het extraheert.quote:Op zondag 18 oktober 2009 12:42 schreef tim2308 het volgende:
Niemand nog een linkje geplaatst naar Foodlog? http://www.foodlog.nl/van(...)_ontbijten/#reacties Ook Tiny van Boekel, hoogleraar van de WU, reageert daar
De gemiddelde levensverwachting was vroeger toch echt een stuk lager hoor.quote:Op zondag 18 oktober 2009 11:34 schreef Pietverdriet het volgende:
hoe hebben mensen overleeft voordat dit er allemaal in werd gedaan?
Dat niet, maar als Kellogs gaat dwepen met hoe gezond hun product is door het ijzer dat er inzit dan mag je ook aannemen dat dit ijzer wordt opgenomen door je lichaam. En in combinatie met melk blijkt dat dus nauwelijks te worden opgenomen (zie de post van Igen).quote:Op zondag 18 oktober 2009 14:37 schreef golfer het volgende:
Dus het mag en heeft geen gevolgen voor Special K.
Dat komt voornamelijk omdat de kindersterfte toen erg hoog wasquote:Op zondag 18 oktober 2009 20:41 schreef computergirl het volgende:
[..]
De gemiddelde levensverwachting was vroeger toch echt een stuk lager hoor.
http://www.vwa.nl/portal/page?_pageid=119,1639824&_dad=portal&_schema=PORTAL&p_news_item_id=24735quote:Verrijking met ijzer van ontbijtgranen toegestaan
16 oktober 2009 - nieuwsbericht
Het toevoegen van ijzer aan ontbijtgranen is tot een wettelijk vastgestelde limiet toegestaan. Het nuttigen van producten verrijkt met ijzer binnen deze limiet vormt geen risico voor de gezondheid. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft geen reden aan te nemen dat de producten van de firma Kellogg’s op de Nederlandse markt deze limiet overschrijden.
Het ijzer dat gebruikt wordt als toevoeging in levensmiddelen is ijzerpoeder geschikt voor menselijke consumptie.
De uitzending van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde over dit onderwerp wekt de suggestie dat ontbijtgranen met toegevoegd ijzer in Denemarken verboden zijn. Dit is onjuist. Ook in Denemarken is het toegestaan ijzer aan ontbijtgranen toe te voegen, mits er toestemming van de autoriteiten is verkregen.
De Europese Unie staat het toevoegen van ijzer aan levensmiddelen toe. Omdat de eetpatronen van de bevolking in de lidstaten onderling verschillen, bepalen lidstaten zelf aan de hand van de totale inname van ijzer welke limiet zij hanteren. De Nederlandse limiet is mede gebaseerd op de Nederlandse voedselconsumptiepeiling.
IJzer is een belangrijke stof voor een goede gezondheid. De indruk die het tv-programma wekt dat het om gemalen spijkers of ijzervijlsel zou gaan is flauwekul.
Maar Special K, waar het dus over ging, heet die toestemming dus niet! Dus waar hebben we het nou over?quote:Ook in Denemarken is het toegestaan ijzer aan ontbijtgranen toe te voegen, mits er toestemming van de autoriteiten is verkregen.
Maar dat is niet waar toch?quote:Waarom voegt Kellogg’s ijzer toe aan haar producten?
IJzertekort in het bloed komt bij 40% van de vrouwen in Europa nog steeds voor.
Omdat Kellogg’s weet dat het belangrijk is om ons lichaam te voorzien van alle essentiële voedingstoffen, worden de Kellogg’s ontbijtgranen sinds 1930 met een aantal vitaminen en mineralen, waaronder ijzer, verrijkt. IJzer is een essentiële voedingstof die ervoor zorgt dat voldoende zuurstof via onze bloedbaan kan worden getransporteerd. Om die reden verrijkt Kellogg’s de ontbijtgranen met ijzer.
Is ijzer in ontbijtgranen veilig?
Het ijzer waarmee de Kellogg’s producten worden verrijkt is natuurlijk veilig. Net als andere fabrikanten die hun producten verrijken met ijzer, houdt Kellogg’s zich natuurlijk strikt aan alle wet- en regelgeving. Het ijzer dat aan Kellogg’s ontbijtgranen wordt toegevoegd is een metaal in een zeer zuivere, minuscule poedervorm dat voedingskundig te vergelijken is met het ijzer in groenten. Het ijzer in onze producten is, zoals je bij ijzer mag verwachten, magnetisch.
Kan je te veel ijzer binnenkrijgen via de voeding en/of ontbijtgranen?
Nee, je kan niet te veel ijzer via voedingsmiddelen binnenkrijgen. Over het algemeen geldt dat je minder ijzer opneemt uit je voeding wanneer de reserves aan ijzer in het lichaam voldoende groot zijn. Voornamelijk de opname van non-heam-ijzer, zoals het gereduceerd ijzer aanwezig in ontbijtgranen, wordt geremd wanneer onze reserves voldoende zijn aangevuld. Dit betekent dat het niet mogelijk is dat je door het eten van voedsel te veel ijzer binnen krijgt.
Nee, dat is waarschijnlijk niet waar als je - zoals de meeste mensen doen, en zoals op de verpakking staat - melk bij de cornflakes doet.quote:Op maandag 19 oktober 2009 15:58 schreef Hik het volgende:
http://www.kelloggs.nl/pages/view.php?page_id=330
[..]
Maar dat is niet waar toch?
(ik ben geen expert)
dat dus inderdaad ja!quote:Op maandag 19 oktober 2009 17:37 schreef Igen het volgende:
[..]
Nee, dat is waarschijnlijk niet waar als je - zoals de meeste mensen doen, en zoals op de verpakking staat - melk bij de cornflakes doet.
Ik zag hem inderdaad ook al staan. Is hier ook al gepost trouwens.quote:Op dinsdag 20 oktober 2009 09:47 schreef The_Hives het volgende:
Mooi om te zien wat het effect van dit programma is. Gister in de Metro stond een grote advertentie van Kellogs om het eea te verklaren nav dit programma
Nee, dat heeft niets met dat melkverhaal te maken. Melk gaat de werkzaamheid tegen (dat slaat dus ook al nergens op), maar wat ik hierboven onderstreep gaat over het feit dat het herzelfde zou zijn als in spinazie. En dat is gewoon niet zo (zie ook het verhaal van de poster onder jou). In spinazie zit een verbinding met wat anders, die er voor zorgt dat het wordt opgenomen. In regulier metallisch ijzer niet, óók niet als je het heel klein en heel zuiver maakt. In een stuk waarin ze het KvW verhaal trachten te ontkrachten zo'n fout maken vind ik nogal wat eigenlijk.quote:Op maandag 19 oktober 2009 17:37 schreef Igen het volgende:
[..]
Nee, dat is waarschijnlijk niet waar als je - zoals de meeste mensen doen, en zoals op de verpakking staat - melk bij de cornflakes doet.
Verondersteld mag worden dat Kellogg's op de hoogte is van het algemeen bekende wetenschappelijke feit dat het ijzer in spinazie een voor mensen nauwelijks bruikbare ijzerbron is.quote:Op dinsdag 20 oktober 2009 12:33 schreef Tourniquet het volgende:
Foodlog graaft dieper:
http://www.foodlog.nl/cafe/bericht/vragen_aan_vwa_over_kelloggs
technisch gezien ligt het lastiger. ik zat eerder al effe te kijken wanneer iets echt een mineraal is en zo.quote:Op dinsdag 20 oktober 2009 13:44 schreef Hik het volgende:
[..]
Nee, dat heeft niets met dat melkverhaal te maken. Melk gaat de werkzaamheid tegen (dat slaat dus ook al nergens op), maar wat ik hierboven onderstreep gaat over het feit dat het herzelfde zou zijn als in spinazie. En dat is gewoon niet zo (zie ook het verhaal van de poster onder jou). In spinazie zit een verbinding met wat anders, die er voor zorgt dat het wordt opgenomen. In regulier metallisch ijzer niet, óók niet als je het heel klein en heel zuiver maakt. In een stuk waarin ze het KvW verhaal trachten te ontkrachten zo'n fout maken vind ik nogal wat eigenlijk.
Het gaat JUIST WEL om de melk.quote:Op dinsdag 20 oktober 2009 13:44 schreef Hik het volgende:
[..]
Nee, dat heeft niets met dat melkverhaal te maken. Melk gaat de werkzaamheid tegen (dat slaat dus ook al nergens op), maar wat ik hierboven onderstreep gaat over het feit dat het herzelfde zou zijn als in spinazie. En dat is gewoon niet zo (zie ook het verhaal van de poster onder jou). In spinazie zit een verbinding met wat anders, die er voor zorgt dat het wordt opgenomen. In regulier metallisch ijzer niet, óók niet als je het heel klein en heel zuiver maakt. In een stuk waarin ze het KvW verhaal trachten te ontkrachten zo'n fout maken vind ik nogal wat eigenlijk.
Ok, zoals gezegd: ik ben geen expert, maar ik dacht dat het ook echt ging om een andere verbinding. Zie bijvoorbeeld ook bovenstaande Foodlog link:quote:Op dinsdag 20 oktober 2009 16:10 schreef Igen het volgende:
[..]
Het gaat JUIST WEL om de melk.
Zonder melk zou het ijzer uit de cornflakes even goed opgenomen worden als het ijzer uit spinazie (of andere natuurlijke bron) en zou het hele verhaal over ionen vs. metaal alleen maar zinloze mierenneukerij zijn. Maar JUIST doordat je cornflakes met melk eet wordt dit verschil relevant.
Zij zeggen dus ook dat het twee separate dingen zijn.quote:Kellogg's vergelijkt in zijn persbericht de voedingskundige waarde met die van spinazie ('het ijzer uit groenten'). Ook deze vergelijking gaat volgens Van Boekel niet op. De verwijzing naar spinazie is misleidend omdat het ijzer uit spinazie i) een andere hoedanigheid heeft dan het metallische poeder dat Kellogg's toepast ter 'verrijking' van zijn Cornfalkes en ii) verondersteld mag worden dat Kellogg's op de hoogte is van het algemeen bekende wetenschappelijke feit dat het ijzer in spinazie een voor mensen nauwelijks bruikbare ijzerbron is
Hee, Ouwe zoon van Zeus, smeder van het onbreekbare net, dit is toch een prachtige reden om meer steak te eten..quote:Op dinsdag 20 oktober 2009 13:47 schreef Hephaistos. het volgende:
[..]
Verondersteld mag worden dat Kellogg's op de hoogte is van het algemeen bekende wetenschappelijke feit dat het ijzer in spinazie een voor mensen nauwelijks bruikbare ijzerbron is.
Nooit geweten
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |