abonnement bol.com Unibet Coolblue
  zaterdag 17 oktober 2009 @ 09:33:10 #1
265732 Keshet
Alle kleuren van de regenboog
pi_73772717
Mijn interesse in 'babygebaren' is onlangs gewekt door mijn lieve, grote, dove zus.
Zij vroeg of ze de baby straks 'gebarentaal' mocht gaan leren. Natuurlijk wil ik graag dat mijn kindje straks met zijn of haar tante kan communiceren dus daar heb ik geen enkel bezwaar tegen!

Een rondje googlen leverde interessante resultaten op; er is een babygebarentaal die zelfs helemaal los staat van de dovengebarentaal.

Ik ben benieuwd of er op FOK! ervaringsdeskundigen rondlopen op het gebied van gebaren met kinderen.
Wat mij betreft zijn er 2 opties:
1. Zus en ik volgen een cursus babygebarentaal en gaan na een aantal jaar pas over op de dovengebarentaal.
2. We proberen het meteen met de dovengebarentaal.

Die tweede optie lijkt me het moeilijkst, vooral voor het kindje. De dovengebarentaal is natuurlijk een volwaardige taal en ik ken geen babies die een taal al volledig beheersen, dus dat zal met deze taal wel net zo zijn.
De eerste optie lijkt mij dus het meest geschikt!

Een kleine angst die in me opkomt is: Gaat het communiceren door middel van gebaren het communiceren met behulp van woorden in de weg staan als het kindje wat ouder is?

Een hoop vragen dus! Ben benieuwd wat jullie ideeen hier over zijn!
A grand adventure has begun.
pi_73773063
MeNicole heeft er veel gedaan geloof ik. En bij Soepstengel waren ze er ook mee bezig.

Wij hebben dat boekje een beetje gebruikt. Gebarentaal kun je als aanvulling zien. Zo lang je het geleerd krijgt van iemand die het perfect spreekt, kun je zo meerdere talen door elkaar leren. (als jong kind dan) Dat zal dan voor gebarentaal ook wel gelden. Een collega van me heeft twee dove ouders en is dus opgegroeid met gebarentaal. Zelf is ze wel horend, dus van anderen kreeg ze de horende taal mee. Je merkt niet dat ze primair met gebarentaal is opgegroeid, alleen misschien een beetje omdat ze heel goed articuleert (ivm liplezen).

Leuk dat jullie er zo over nadenken. Ik zou in deze situatie meteen voor het echt gaan. Zeker als je zus (en jij dus ook?) dat goed 'spreekt'.
Heb je al contact gehad met swedoro oid?
"wat een heerlijke yppiaanse reactie! Vol begrip, nooit veroordelend en zeker niet stekelig! #hulde"
Hoe langer de weg naar de top, hoe mooier het uitzicht!
*OUD heilige*
pi_73781725
Hallo, ik ben geen kloon maar een actieve lurker en heb speciaal een account gemaakt om hier te reageren.

Ik ben moeder van een dove zoon van inmiddels 12. Toen hij 1 was kregen wij te horen dat hij doof is.
We zijn gelijk begonnen met gebaren aan te bieden, ervaring in gebaren hadden wij op dat moment nog niet maar basis gebaren zoals eten, drinken en slapen zijn niet zo moeilijk. De gebaren die wij niet volgens de nederlandse gebarentaal deden nam hij later moeiteloos goed over toen hij op school zat, we hadden thuis dus een soort gebarendialect zeg maar.

Ik denk dat het niet veel uitmaakt op je eerst babygebaren doet en later nederlandse gebarentaal (NGT) of dat je gelijk met NGT begint. Gezien het feit dat je zus doof is zou ik trouwens wel gelijk NGT doen.

Mocht je nog iets willen weten, vraag maar.
  zaterdag 17 oktober 2009 @ 17:02:39 #4
35189 Troel
scherp en bot
pi_73781892
Hoi

Wij hebben toentertijd een workshop gebarentaal gedaan en dan wel de workshop zoals die daadwerkelijk ook gegeven wordt door mensen van het Nederlands Gebarencentrum. Wij hebben dus ook daadwerkelijk die gebaren in een boekje staan, zodat je dezelfde gebaren gebruikt als de slechthorenden en doven.

In het begin waren we best fanatiek met de gebaren, maar we hebben het een beetje laten verslonzen, bij de tweede willen we er echt actief mee bezig gaan omdat we toch het gevoel hebben dat het in communicatie al heel vroeg scheelt.

Voor de volledigheid: het boekje heet Gebaren met je baby en was toen te bestellen via www.gebarencentrum.nl Info over het boekje (van de achterflap): Dit boekje bevat 176 illustraties van gestandaardiseerde gebaren uit de NGT die in de communicatie met heel jonge kinderen gebruikt worden. Voor ouders, verzorgers, opa's en oma's, mensen die werken in de kinderopvang, kortom iedereen die wil gebaren met dove, slechthorende of horende baby's een handig hulpmiddel.

Het grote voordeel is dat je de gebaren dus ook terug kan zoeken in een filmpjesdatabase op de site en dergelijke

Voor zover wij begrepen en gezien hebben gaat het gebaren niet het gebruik van woorden in de weg staan, vooral niet omdat je als horende mens ook gewoon de woorden gebruikt. Zeker in jullie geval is dit een aanrader!


Ow en zoals je wellicht op de site ziet: donderdag 5 november is er weer een workshop, echt een aanrader!!
troel (de ~ (v.), ~en)
1 [inf.] vrouw of meisje
2 trut
  zondag 18 oktober 2009 @ 08:51:01 #5
265732 Keshet
Alle kleuren van de regenboog
pi_73798446
Dames bedankt voor jullie uitgebreide reacties!

Voor de volledigheid: Mijn zus is pas doof geworden toen ze 3,5 was na koortsstuipen als gevolg van een hersenvliesontsteking. Ze heeft dus kunnen horen en praten voor ze ziek werd; wat er weer voor gezorgd heeft dat ze 'normaal' kan praten. Ze kan ook erg goed liplezen. Ik communiceer met haar nauwelijks in gebarentaal; zij communiceert wel met gebarentaal met haar doofgeboren vrienden etc.
Om die reden heb ik ook gebarentaal geleerd; het is natuurlijk erg prettig om te kunnen communiceren met de vriendinnen van je grote zus en later ook met haar vriendjes!

Dat is dus ook de reden dat ik een beetje op twee gedachten hink...'t kindje hoéft straks geen gebarentaal te kennen om te kunnen communiceren maar ik weet ook dat mijn zus voor een 'buitenstaander' nogal onverstaanbaar kan klinken.
Dát we met babygebaren aan de slag gaan is zeker, nu nog even uitvogelen met welke precies.

Hoe snel merkten jullie dat jullie kindje echt wat ging doen met de gebaren?
A grand adventure has begun.
pi_73798460
Oh daar zag ik laatst wat op tv over! Babies die waren opgegroeid met babygebaren, hadden daar ook baat bij in hun gewone taalontwikkeling en zo. Het scheen heel goed voor babies te zijn.
  zondag 18 oktober 2009 @ 08:58:14 #7
35189 Troel
scherp en bot
pi_73798491
quote:
Op zondag 18 oktober 2009 08:53 schreef patatmetfriet het volgende:
Oh daar zag ik laatst wat op tv over! Babies die waren opgegroeid met babygebaren, hadden daar ook baat bij in hun gewone taalontwikkeling en zo. Het scheen heel goed voor babies te zijn.
Klopt, hier kwamen we toevallig op een site van iemand die het gedaan had en die echt met 8 maanden al behoorlijk goed kon communiceren met zijn baby. Er zijn ook onderzoeken naar geweest dat het echt gewoon beter is voor de communicatie
troel (de ~ (v.), ~en)
1 [inf.] vrouw of meisje
2 trut
  zondag 18 oktober 2009 @ 13:15:50 #8
274310 agenda
altijd vol!
pi_73802485
Bij mijn zoon duurde het wat langer, hij heeft buiten zijn doofheid nog andere problemen als gevolg van zijn vroeggeboorte.

Ik weet van andere ouders dat de baby al vrij snel met gebaren reageren, ongeveer bij acht maanden. De gebaren zijn dan nog niet perfect maar wel duidelijk voor degene die er bekend mee zijn. Het is net als met klanken zeg maar, ze doen ook eerst aaaaa aaaa en dan pas mama of papa.
pi_73803016
Niet alle kindjes lukt dat met 8 maanden. Het hangt ook af van de taalontwikkeling (soort taal maakt weinig uit). vooral het actieve gebruik van taal. Dus maak je ook niet direct zorgen als ze met 8 maanden ( of 10 of 12) niet gebaren.

(Mijn zoontje is/was niet zo'n rappe met zijn actieve taalgebruik, en die gebaren wilden dus ook niet lukken met 9-10 maanden. Hij was er gewoon nog niet klaar voor. Ik geloof dat hij ook laat was met zwaaien, en wijzen. Ook actieve uitingen)
  zondag 18 oktober 2009 @ 13:46:55 #10
35189 Troel
scherp en bot
pi_73803396
quote:
Op zondag 18 oktober 2009 13:32 schreef Deepfreeze het volgende:
Niet alle kindjes lukt dat met 8 maanden. Het hangt ook af van de taalontwikkeling (soort taal maakt weinig uit). vooral het actieve gebruik van taal. Dus maak je ook niet direct zorgen als ze met 8 maanden ( of 10 of 12) niet gebaren.

(Mijn zoontje is/was niet zo'n rappe met zijn actieve taalgebruik, en die gebaren wilden dus ook niet lukken met 9-10 maanden. Hij was er gewoon nog niet klaar voor. Ik geloof dat hij ook laat was met zwaaien, en wijzen. Ook actieve uitingen)
True, het is zeker afhankelijk van het kind
troel (de ~ (v.), ~en)
1 [inf.] vrouw of meisje
2 trut
pi_73803674
En hier is het dus juist andersom. Hier praat ze al heel goed.
En al heel jong. De gebaren boeien haar niet veel als het moet zegt ze het woord wel.

Ik zou gewoon direct met de normale gebaren beginnen die te doen zijn voor een kind en voor de moeilijkere die van babygebaren gebruiken
pi_73803933
Krijg je daar geen baby's van die weigeren om te gaan praten omdat even zwaaien met het handje veel makkelijker is?
There is no love sincerer than the love of food.
  zondag 18 oktober 2009 @ 14:56:22 #13
170545 DaviniaHR
Mrs. PhysicsRules
pi_73805892
Wij hebben het een tijdje gedaan vanaf 6 mnd, maar ik was de enige die zag dat eli gebaren maakte, dus na een paar mnd weer mee gesopt.

Het schijnt juist heel goed te zijn voor ze, dat ze zich kunnen uitdrukken zonder woorden. Geeft ze meer zelfvertrouwen en zo. En de taalontwikkeling schijnt juist gestimuleerd te worden ipv tegengewerkt.

maar in het geval van keshet zou ik idd NGT meteen aanleren. en dan enkel de woorden, eten, drinken, slapen, met de officiele gebaren ipv babygebaren. dat NGT een volwaardige taal is, betekent niet dat je het meteen voluit helemaal hoeft aan te leren, toch? beetje je eigen variant erin vinden?
*O* Trotse mama van E l i en A v i v a *O*
Insanity is heritable. You get it from your children.
Ik ben wel gek, maar niet achterlijk.
If you can't beat them, confuse them.
  zondag 18 oktober 2009 @ 18:32:34 #14
22740 Grijs
en eigenwijs
pi_73813546
quote:
Op zondag 18 oktober 2009 14:03 schreef MinderMutsig het volgende:
Krijg je daar geen baby's van die weigeren om te gaan praten omdat even zwaaien met het handje veel makkelijker is?
Ze komen er snel genoeg achter dat dat niet bij iedereen werkt. Net als dat een tweetalig kind dat bijv. Nederlands en Engels spreekt, snel genoeg doorheeft bij welke personen hij welke taal zal moeten gebruiken.
Lijkt me.
"Het meeste werk is onbegonnen werk
...eenmaal begonnen wordt het al snel minder"
- [i]Rikkert Zuiderveld[/i]
  zondag 18 oktober 2009 @ 20:45:08 #15
151473 Noli.
Hormotioneel...
pi_73818815
Misschien een stomme vraag maar welke (verschillende soorten) baby-gebaren bedoel je?

Het baby-gebaren van Lissa Zeviar (www.babygebaren.nl) is namelijk ook gewoon NGT (Nederlandse Gebaren Taal).
Quote van Lissa:
quote:
Toen ik hier net was, was ik verrast dat er maar één babygebaren-programma werd aangeboden. Dit bleek zelfs een Nederlandse vertaling te zijn van een amerikaans programma dat American Sign Language (ALS) in plaats van Nederlands Gebarentaal (NGT) gebruikte. Ik vind het belangrijk om de gebaren van het land te gebruiken omdat het leren van babygebaren ook een manier is om in contact te komen met de dove gemeenschap en hun taal. Hoe meer de horende gemeenschap in contact komt met de dove gemeenschap, hoe makkelijker het zal zijn voor de dove gemeenschap om vooruit te komen in onze maatschappij.
Hier zijn we dus begonnen met het babygebaren door de boekjes van Lissa Zeviar. Eerst de 'eerste woordjes' en nu heb ik ook het andere uigebreidere boek en de DVD. Voor de handigheid gebruik ik ook de babygebaren database van het Nederlands gebarencentrum erbij.
Een vriendin van ons werkt in de zorg en heeft net een aantal maanden terug een cursus NGT gedaan en 'onze' gebaren zijn idd het zelfde als die zij heeft geleerd.

Het viel ons (en niet alleen ons, ook vrienden die wat sceptisch waren zagen het toen ) op dat onze jongste toen ze 18 weken was al echt gebaren herkende en nu ze 5 maanden is probeert ze haar eerste gebaar te maken.
Maxi, Midi & Mini
(My) Timing sucks.... Always.
Al lang niet meer aan het ontzwangeren. En nog steeds NIET voor rede vatbaar!
pi_73822927
quote:
Op zondag 18 oktober 2009 20:45 schreef Noli. het volgende:
Het viel ons (en niet alleen ons, ook vrienden die wat sceptisch waren zagen het toen ) op dat onze jongste toen ze 18 weken was al echt gebaren herkende en nu ze 5 maanden is probeert ze haar eerste gebaar te maken.
Zo snel al? Wow....
  zondag 18 oktober 2009 @ 22:03:43 #17
79128 HarryP
mijnCV.com
pi_73823940
Onze dochter van 1+ spreekt nog niet maar het wijzende vingertje is er wel.
Daarnaast geeft ze ook uitzichzelf wel aan als ze naarbuiten wil. (Dan komt ze met haar schoenen aanlopen)

Een cursus babygebaren is natuurlijk leuk om te doen, en voor jouw zus ook leuk om actief betrokken te zijn bij haar neefje/nichtje, en je krijgt meer informatie over de gebaren ontwikkeling van een kind. Daarna kun je altijd nog kijken of je een paar makkelijke gebaren uit de normale gebarentaal gaat gebruiken of toch de babygebaren gaat gebruiken.
Met normaal praten begin je immers ook gewoon met de makkelijke woorden: papa, mama, bal, aluminiumfolie.
  zondag 18 oktober 2009 @ 22:07:42 #18
79128 HarryP
mijnCV.com
pi_73824231
quote:
Op zondag 18 oktober 2009 14:03 schreef MinderMutsig het volgende:
Krijg je daar geen baby's van die weigeren om te gaan praten omdat even zwaaien met het handje veel makkelijker is?
Er was "laatst" een item over op TV. Door de mensen die de cursussen babygebarentaal geven werd gezegd dat de totale (taal) ontwikkeling van kinderen door het toepassen van babygebaren sneller gaat.

De sceptische mensen zeiden dat de extra aandacht nu juist voor de betere ontwikkeling zorgd.
Hoe dan ook. Je bent extra met je kind bezig wat dus wel goed is voor de ontwikkeling van je kind.
Kwaad kan het dus zeker niet.
  zondag 18 oktober 2009 @ 22:30:59 #19
151473 Noli.
Hormotioneel...
pi_73825793
quote:
Op zondag 18 oktober 2009 21:50 schreef Soneal het volgende:

[..]

Zo snel al? Wow....
Je moet het wel heel ruim zien. Of nouja, hoe zeg ik dat..
* Dit * is het gebaar voor melk. Als ze bij me zit en ik mijn kleding opzij probeer te frommelen om haar de borst te geven dan gaat ze dus met haar armpjes (tegenovergesteld) op en neer zwaaien.
Ze maakt dus niet exact hetzelfde gebaar (duh, zover is haar motoriek nog helemaal niet ) maar ze probeert wel degelik het gebaar na te doen.
Maxi, Midi & Mini
(My) Timing sucks.... Always.
Al lang niet meer aan het ontzwangeren. En nog steeds NIET voor rede vatbaar!
pi_73836396
Babygebaren jah

Bij Mikael zijn we daar best al heel vroeg mee begonnen. En hij kon ook al heel snel bepaalde gebaren zelf maken. Vooral de gebaren voor hond, eten en drinken. Met praten was ie ook heel erg snel. Maar we weten niet of dat komt door de gebaren of omdat dt is omdat hij met alles iets sneller is.
We wilden het met Leander ook gaan doen maar het schiet er helemaal bij in. Te druk met de oudste erbij. Is wel heel erg jammer maar ja, tis nu even niet anders!!

Was trouwens wel zo. Als hij een gebaar kende hij die altijd gebruikte totdat hij het woord ook kon uitspreken. Toen werden de gebaren minder en op een gegeven moment werd het helemaal niet meer gebruikt. Je hoort ook wel eens dat kinderen hun eigen gebaren gaan verzinnen voor bepaalde woorden. Dat heeft Mikael nooit gedaan. Maar wel dat ie gebaren aan ging passen aan wat voor hem makkelijk te doen was.
Good mums have sticky floors, dirty ovens and happy kids!!
  maandag 19 oktober 2009 @ 12:12:57 #21
151473 Noli.
Hormotioneel...
pi_73838590
Kent Mikael ze helemaal niet meer MeNicole?
Want dan zou je er juist wel iets leuks van kunnen bakken. Samen met de baby gaan gebaren ofzoiets. De pappa van Leander kent ook nog geen gebaren toch? Dan zou Mikael kunnen helpen om hém te leren gebaren?

(ik moest lachen om je sig )
Maxi, Midi & Mini
(My) Timing sucks.... Always.
Al lang niet meer aan het ontzwangeren. En nog steeds NIET voor rede vatbaar!
pi_73841020
Nee Mikael weet helemaal niks meer. Als ik ze voordoe kan ie ze wel makkelijk nadoen enzo. Maar hij heeft daar gewoon geen zin in Zoals in alles de laatste tijd
En R vergeet het zelf ook steeds. Die weet ondertussen wel een paar gebaren maar vaak heeft Leander de fles al voordat er maar iets gedaan is Misschien als ie straks hapjes mag dat we er meer mee bezig gaan!!

Ja mijn lief zegt altijd: Als jij zegt: "Ik zat eens te denken" dan moet ik aan het werk. En dat is vaak ook nog zo
Good mums have sticky floors, dirty ovens and happy kids!!
pi_73929673
Keshet, binnenkort een Workshop hierover... *hier*
Lotte!
Noah!
pi_75186423
Wij zijn met Leander toch een beetje begonnen. En hij vind het leuk. We doen nu alleen voor hond en eten. Als ie 1 van de twee woordjes hoort heb je meteen zijn aandacht en zoekt ie je handen om te kijken wat ie doet. En soms als de hond langsloopt kijk Leander me ook al aan.
Good mums have sticky floors, dirty ovens and happy kids!!
  dinsdag 1 december 2009 @ 16:36:45 #25
265732 Keshet
Alle kleuren van de regenboog
pi_75186514
Wat leuk!

Mag ik vragen wat jullie doel is van het gebruiken van de baby-gebaren MeNicole?

Oeke: Ik las dat jij ook een boek had gekocht voor jullie en Kobus! Ben je er al mee aan de slag gegaan?
A grand adventure has begun.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')