Toch hopelijk wel vredig in dr slaap, en niet aan aderverkalking of een propje in dr hersenen? t is bekend dat je van veel koffie een hoge cholesterol krijgt, en misschien zat ze al in een risco leeftijdsgroep? Hoe dan ook, sterktequote:Op donderdag 15 oktober 2009 13:41 schreef zquing het volgende:
M'n miss audrey is mischien helaas overleden
Ik zelf ben van de single origins (ik neem aan dat Arabica Java een melange is), en ben zelf nog niet echt ervaren in de verschillende landen en gebieden, maar volgens de word of the street zijn op dit moment de ethiopische en indo bonen het beste (indonesie bevat 3 bekende producenten: Mandheling, Lintong en Gayo Blue Mountain - alle drie erg goed!).quote:Op donderdag 15 oktober 2009 13:33 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb net de rest van het experimentele boontjes gebrand, staan nu buiten af te koelen.
Ga die dan morgen eens proberen.
Ik had java arabica gehaald, zijn er nog andere aanraders aan bonen om te branden, kan ik die halen vandaag want volgende week ben ik weer aan het werk
quote:Sumatran coffee beans are some of the heaviest, smoothest, and most complex coffees in the world. Most of the coffees from Sumatra are dry-processed, but some are semi-washed. The majority of Sumatran coffee is marked Mandheling or Lintong and is grown inland from the southern coast. Sumatra coffee grown farther west is usually marked Gayo Mountain. Sumatra Gayo coffee is described as sweet and clean.
Coffee connoisseurs who want to buy Sumatran coffee typically look for aged Sumatran green coffee beans. These coffee beans enhance the earthy and spicy notes of regular Sumatran coffee, making it one of the most sought after coffees available.
For more information about Sumatra coffee, visit Coffeereview.com or Sweet Maria's.
Ik denk dat we daar maar eens wat Guatemala koffie weg moeten halen voor mijn nieuwe molen. Nu drinken we nog de AH Excellent Guatemala, maar als die op is gaan we/ik ook de filterkoffie zelf malen uiteraard..quote:Op donderdag 15 oktober 2009 19:12 schreef Zith het volgende:
Maar ik heb dus bij fascino coffee 6x250gr rauwe bonen uit 6 verschillende gebieden gekocht om lekker te vergelijken de komende weken
Als je gebrand koopt zul je erg tevreden zijn, ik kocht er eens voorgebrandde koffie en die was inderdaad diezelfde week nog gebrand; enorm verschil met de koffie uit de AH die weken, zo niet maanden oud is. Zeker als je het dan ook nog zelf maalt.quote:Op vrijdag 16 oktober 2009 09:22 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Ik denk dat we daar maar eens wat Guatemala koffie weg moeten halen voor mijn nieuwe molen. Nu drinken we nog de AH Excellent Guatemala, maar als die op is gaan we/ik ook de filterkoffie zelf malen uiteraard..
quote:Guatamala Antigua - Antigua is internationally renowned for its high-quality coffees. This region is located between three volcanoes in a valley with a climate perfect for cultivating coffee. The soils are young and optimal for coffee. The wet and dry seasons are defined for uniform maturation. The temperature ranges from 19-22 C (66.2-71.6°F) and the altitude is between 4,600 and 5,600 feet. Annual rainfall is between 800-1,200 mm and the humidity is constant at 65%. Guatemalan Antigua coffee is described as having a full and velvety body, a rich and lively aroma, and a fine acidity. Bourbon, Caturra, and Catuai coffee beans are grown in this region and harvested between January and mid-March.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 | Mokka Melange ¤ 5,50 Cafeďne vrij ¤ 5,50 Colombia ¤ 5,80 Kenya AA ¤ 7,30 Mexico Maragogype ¤ 7,30 Guatemala ¤ 5,80 Costa Rica ¤ 6,00 Mokka Ethiopië ¤ 7,30 Salvador ¤ 6,70 Brasil Santos ¤ 4,40 Java ¤ 5,80 Papua ¤ 6,50 |
Het is ook een leuke oude winkel en als het rustig is kan je eens wat meer info vragen (niet op een drukke zaterdag natuurlijk) Heb daar nog wel eens een tijd staan kletsen met de oude meneer die daar koffie brand.quote:Op maandag 19 oktober 2009 18:36 schreef Zith het volgende:
Heb net een prijslijst van de Pelikaan te Zutphen gekregen aangaande hun prijzen van ruwe bonen en ben best verrast! Ze lijken met de meeste melanges of single origins goedkoper te zijn dan Fascino-Coffee.net en Ongebrand.net. Ze gaven niet te veel details (bijv. welke klasse -grade 1/4- of welke plantage/district) maar daar zal ik wel naar vragen als ik er een keer langs ga...
Vond de indonesia van hun het beste, heerlijke hartige smaak en espresso had een goed dik textuur. Ik ga vanaaf zelf indo bonen branden om te kijken of ik dit ook kan bereiken, met de bonen uit ethiopie lukt het me iig niet (redelijk waterig -niet verwarren met niet sterk- en zoetig; niet mijn smaak)quote:Op woensdag 21 oktober 2009 15:47 schreef Lienekien het volgende:
Binnenkort hebben wij een espresso-apparaat. En dan gaan wij een bezoekje brengen aan Simon Levelt.
Dat is inderdaad een juiste redenatie.quote:Op vrijdag 30 oktober 2009 18:35 schreef Teuneu het volgende:
Mijn doorlooptijd is nog aan de korte kant. Is mijn gedachte in de goede richting als ik bij mijn volgende maling de bonen fijner maal, waardoor de koffie een langere doorlooptijd krijgt?
Tja, ik zie ze al voor rond de 300 eur af en toe kan je verder niet echt helpen qua merk of soort, ben niet van de volautomatenquote:Op donderdag 22 oktober 2009 22:18 schreef versteegrob het volgende:
Ben opzoek naar een volautomatische koffie machine, hoeveel moet je hier minimaal voor uit trekken? Mijn budget is rond de 500 euro
Daar ben ik het ook met je eens, maar dat is een beetje lastig op het moment. Werkloos en mijn bijna laatste centjes uitgegeven aan dat ding :Pquote:Op vrijdag 30 oktober 2009 18:54 schreef Zith het volgende:
[..]
Dat is inderdaad een juiste redenatie.
Verder zou ik je echt een maler aanraden (met maalschrijven/burrs).
Dat heb ik gedaan, dat ding met dat veertje toch ?quote:Op woensdag 4 november 2009 21:04 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
even uit elkaar halen en pompje schoonmaken (dus die ook demonteren). Heb er hiervoor ook een gehad en het was een half uurtje werk. Wel even een foto maken van de bedrading om ze in de juiste volgorde terug te kunnen zetten.
Als je nog vragen hebt, laat het maar weten
DIe is helemaal schoongemaakt, maar hij doet nog steeds niksquote:
Ik denk dat dat ook komt doordat mensen hem niet goed/regelmatig onderhouden, daar sloop je zelfs een Jura van 1000+ euro wel mee.quote:Op maandag 9 november 2009 15:01 schreef DrukVout het volgende:
Als ik hier ga beginnen over een Saeco Odea Giro Plus (http://www.kieskeurig.nl/espresso-apparaat/saeco/odea_giro_plus_new_edition/333819/) ga ik dan vloeken in de kerk??
Punt is namelijk zo. We hebben nu een Senseo. Die koffie vind ik niet te zuipen. Automaat hier op het werk is ook niet te zuipen....
Nu was ik dus een enkele weken geleden bij vrienden die een Seaco Odea hebben en daar nam ik een capu. (neem ik wel eens in een restaurant) en sindsdien wil ik zelf ook een echte koffiezetter.
Eerst wezen kijken naar Nespresso. Maarja dat heeft toch geen charme. Capsule erin en zetten maar.
Met die Saeco kan je tenminste nog bonen erin doen
Maar heeft iemand ervaring met dit of een soortgelijk apparaat van Saeco? Ik lees op kieskeurig namelijk hele slechte ervaringen en op andere sites weer hele goede ervaringen...
Espresso is een manier van koffie zetten, meestal worden de bonen wat meer geroosterd dan voor snelfilterkofie.quote:Op dinsdag 10 november 2009 14:33 schreef DrukVout het volgende:
Nog even een vraagje.
Wat is nou het verschil tussen koffie bonen en Koffie espresso bonen?
Is een marketing iets. Mensen met een espressomachine zijn vaak bereid meer te betalen voor koffie dan mensen met een filterding, dus maak 2 producten van dezelfde boon en vaak dezelfde branding, maar stop de ene in een mooi zakje met de naam espresso erop, vraag er 50% meer voor, dan kiest de espresso-persoon diequote:Op dinsdag 10 november 2009 14:52 schreef DrukVout het volgende:
Wat espresso zetten zelf is snap ik wel. Hogere druk, minder koffie gebruiken, sneller dan normaal, etc.
Maar een verschil tussen "normale" bonen en espresso bonen is me nog heel onduidelijk.
Er zijn immers bijv Douwe Egberts Espresso bonen.
Het aantal maalstanden is was beperkter dan een losse maler, maar voor 170 euro heb je er voor je filterkoffie een leuk apparaat aan zo te zien, en het scheelt weer een losse maler op het aanrecht. Hij is nog vrij nieuw, dus ik gok dat er weinig mensen zijn die er al ervaring mee hebben..quote:Op donderdag 12 november 2009 11:28 schreef NoCigar het volgende:
Kent iemand toevallig dit apparaat http://www.cuisinart.com/products/coffee_bar/dgb-900bc.html ? En wat vind men ervan?
Arabica is toch "het beste" ? IIg Bariste die ik in (midden) Italië spreek gebruiken allemaal Arabica Maargoed koffie is een kwestie van smaak dus als je robusta lekkerder vindt moet je dat vooral drinkenquote:Op dinsdag 10 november 2009 18:22 schreef Zith het volgende:
[..]
Is een marketing iets. Mensen met een espressomachine zijn vaak bereid meer te betalen voor koffie dan mensen met een filterding, dus maak 2 producten van dezelfde boon en vaak dezelfde branding, maar stop de ene in een mooi zakje met de naam espresso erop, vraag er 50% meer voor, dan kiest de espresso-persoon die
Espresso hoeft zeker niet dark roast te zijn (en je kan ook 'normale' dark roast bonen kopen), in noord italie gebruikt men bijv. light roast voor espresso. Ik geloof dat AH huismerk regular roast en dark roast aanbiedt.
Koffiebonen zelf kunnen of robusta of arabica zijn, er is geen speciale 'espresso' boon, al is arabica wel de meest gangbare.
Klopt en daarom is het zo dom van horeca ondernemers uit kostengronden Robusta te gebruiken. Als je puur arabica gebruikt neem je nog een tweede of derde bak omdat je caffeinekick niet na 1 kopje bereikt is.quote:Op donderdag 12 november 2009 12:24 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Robusta wordt ook vaak gebruikt om het caffeine gehalte te verhogen. Arabica zit (een stuk) lager.
In de budgetzakken, maar ook in de duurdere merken zoals de Lavazza die je bij de supermarkt kan kopen (zit 30% robusta in )quote:Op donderdag 12 november 2009 12:32 schreef NoCigar het volgende:
In veel espressomelanges zit ook een beetje robusta.
Ho, Lavazza heeft zakken waar robusta in zit, maar het blauwmerk, zwartmerk en goudmerk is 100% arabicaquote:Op donderdag 12 november 2009 12:35 schreef Zith het volgende:
[..]
In de budgetzakken, maar ook in de duurdere merken zoals de Lavazza die je bij de supermarkt kan kopen (zit 30% robusta in )
Daarom ga ik nooit voor melanges
Dat had ik nog niet gezien, maar ik vond idd nergens ervaringen, behalve met een voorganger, en die zijn nogal wisselend, vandaar.quote:Op donderdag 12 november 2009 11:56 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Het aantal maalstanden is was beperkter dan een losse maler, maar voor 170 euro heb je er voor je filterkoffie een leuk apparaat aan zo te zien, en het scheelt weer een losse maler op het aanrecht. Hij is nog vrij nieuw, dus ik gok dat er weinig mensen zijn die er al ervaring mee hebben..
quote:
En in de meeste melanges bij Kaldi en Levelt en in Italië traditioneel trouwens ook wel. Niet in Illy trouwens.quote:Op donderdag 12 november 2009 12:35 schreef Zith het volgende:
[..]
In de budgetzakken, maar ook in de duurdere merken zoals de Lavazza die je bij de supermarkt kan kopen (zit 30% robusta in )
Daarom ga ik nooit voor melanges
Dat laatste is natuurlijk niet helemaal waar, ze zullen in die fabriek een flinke bak/hopper met bonen malen en vervolgens verpakken in pads, en die weer zuurstof-arm verpakken. Daar zit enige tijd tussen, en gemalen koffie begint al na een paar uur smaak/aroma te verliezen volgens de hardcore barista's. Nou is het niet zo zwart/wit, en sowieso een kwestie van persoonlijke smaak & middelen, maar waarom heb je dan geen nespresso/Dolce gusto genomen? Dan zit je toch op een wat hoger plan dan de senseo meuk, maar heb je nog wel het gemak van voorverpakte porties.quote:Op donderdag 12 november 2009 13:26 schreef Lienekien het volgende:
Ik ben een novice, dus misschien is dit vloeken in de kerk. Ik heb sinds kort een handmatige espressomachine. Het is nog een kwestie van leren en uitproberen. Verse koffie laten malen bij Levelt, maar wat een geknoei. Ik heb koffiepads besteld en ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben over het gebruik van koffiepads. Elke pad is individueel (of per twee) verpakt, dus geen verlies van kwaliteit.
Normaal is het er wel schoon, maar ik had net een espresso gezet en wanneer ik koffie zet word het een soort slachtveld.quote:Op donderdag 12 november 2009 17:27 schreef Zith het volgende:
Poets die dingen een op! En vergeet je niet te backflushen?
Bedankt voor de tip! Ik ga vanmiddag eens kijken of ik ergens zo'n dichte cup kan krijgen. Qua smaak heb ik nog niks te klagen, ben ook zeer tevreden met dit setje.quote:Op donderdag 12 november 2009 19:00 schreef Zith het volgende:
Toch wel erg belangrijk en zeer van invloed op je espresso... ik doe het eens per week
Kijk eens hoe veel oud spul er uit komt, dit zat allemaal in de leidingen en waterverdeler, en dit is het werk van enkele weken ofzo
www.koffiewarenhuis.nl verkoopt de blindfilter en de cafiza schoonmaak spul voor redelijke prijzen (ik koop me er rot aan verschillende portalfilter uitlopen/kraantjes ). Misschien verkopen koffiespeciaalzaken dit ook. Kaldi of Simon Levelt verkopen ze niet geloof ik, kaldi heeft alleen spul voor volautomaten en daar moet je echt van af blijven.quote:Op vrijdag 13 november 2009 14:08 schreef ynuhh het volgende:
[..]
Bedankt voor de tip! Ik ga vanmiddag eens kijken of ik ergens zo'n dichte cup kan krijgen. Qua smaak heb ik nog niks te klagen, ben ook zeer tevreden met dit setje.
waar gekocht?quote:Op donderdag 19 november 2009 12:13 schreef HarmDommisse het volgende:
Backflushen met water doe ik elke avond. Met Cafiza eens in de maand. Wat ik wel doe voordat ik me blindfilter onde me machine hang is wat water erin. De cafiza wat oplossen. Blijft soms na 10x nog steeds wat korrels achter.
Deurbel ging net en wat kwamen ze brengen:
Finca Kilimanjaro Collection van Squaremile Coffee Roasters
[ afbeelding ]
-Finca Kilimanjaro Washed
-Finca Kilimanjaro Pulped
-Finca Kilimanjaro Natural
-Finca Kilimanjaro Cascara
Branddatum is 16-11. Ben benieuwd hoe deze koffie is. Eerst nog wat Bocca Full Blend opmaken, machine en molen schoonmaken en we kunnen aan de slag.
Voor wie a.s. zondag niks te doen heeft. We houden een Barista Jam in Utrecht. Kijk anders even hier. > > >
Tofquote:Op donderdag 12 november 2009 17:03 schreef ynuhh het volgende:
[ afbeelding ]
Ons koffie hoekje, niet verkeerd voor een student dacht ik.
Ding is redelijk op leeftijd, ik heb hem van mijn vader gekregen. Ach ik ben er tevreden mee en ik heb vrijdag meteen een blindfilter gekocht. Er kwam inderdaad best wat drek uit.quote:Op donderdag 19 november 2009 16:02 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Tof
Ik heb hetzelfde apparaat, ding is echt oud volgens mij
Oh en zeker met blindfilter (en cleaner) schoonmaken. Niet schrikken van de bruine drap die eruit komt de eerste keer
Die dingen zijn zo solide gebouwd zonder al teveel poespas dat het met af en toe onderhoud een leven mee moet kunnen gaan, mooi erfstuk dusquote:Op donderdag 19 november 2009 17:19 schreef ynuhh het volgende:
[..]
Ding is redelijk op leeftijd, ik heb hem van mijn vader gekregen. Ach ik ben er tevreden mee en ik heb vrijdag meteen een blindfilter gekocht. Er kwam inderdaad best wat drek uit.
Ik heb dan ook de Behmor 1600 gekocht (en blijkbaar de bel niet gehoord vanochtend, want de bezorger liet een briefje na ), kan ik eindelijk gewoon 450 gr in 1 keer branden met erg veel controlequote:Op donderdag 26 november 2009 17:03 schreef Pietverdriet het volgende:
Gisteren Keniaanse Arabica gebrandt, vandaag espresso van gemaakt. Is lekker, maar het branden écht goed te doen is nog een aardige klus.
je zou de postbodes de kost moetten geven die pakjes niet meenemen, en kaartjes schrijven. Ik was een keer in de hal bezig, klepperdeklepper, kaartje in de bus.quote:Op donderdag 26 november 2009 17:05 schreef Zith het volgende:
[..]
Ik heb dan ook de Behmor 1600 gekocht (en blijkbaar de bel niet gehoord vanochtend, want de bezorger liet een briefje na ), kan ik eindelijk gewoon 450 gr in 1 keer branden met erg veel controle
*want mn popcorn popper begaf het
Toen de lotto gratis loten verstuurde hoorde ik van een bevriende sigarenboer dat een aantal postbodes met hele bosjes kwamen.quote:Op donderdag 26 november 2009 17:45 schreef Dunckie het volgende:
Gebeurt hier ook wel eens, echt klootzakken zijn het die dat doen. Ben je de hele dag thuis en ligt er toch zo'n briefje.
Dat is in elke bedrijfstak wel eens het geval. NS conducteurs hadden altijd van die koffiebonnen om als goedmakertje uit te delen bij vertraging, die gasten kochten dus ook nooit zelf een kop koffie.quote:Op donderdag 26 november 2009 17:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Toen de lotto gratis loten verstuurde hoorde ik van een bevriende sigarenboer dat een aantal postbodes met hele bosjes kwamen.
Fijner malenquote:Op donderdag 26 november 2009 18:08 schreef tjoptjop het volgende:
Als de prut te nat is, hoe op te lossen. Ik zit een beetje vast momenteel. heb al aardig gevarieerd in maalgraad en tampdruk, maar het blijft drassig en te snel doorlopen. Iemand nog tips of suggesties. Heb een Vibiemme Domobar (die al heel lang geen onderhoud heb gehad), en gebruik de tweekops filter, dubbele espresso/XL-Latte
Alvast dank
Ik zit al zo'n beetje het fijnste wat mogelijk is met de molen. Goedkoop was die zeker niet, is een Faema horeca maler. Wat dan wel zou kunnen is dat de maalschijven versleten zijn, aangezien dat ding ook al uit het jaar kruik komt of zit er geen verband tussen versleten maalschijven en fijnheid?quote:Op donderdag 26 november 2009 18:12 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Fijner malen
veel (goedkope) molens kunnen gewoon niet fijn genoeg
Haar de maalschijf er eens uit en voel of er nog genoeg relief is, je vingers moeten er een beetje aan blijven haken zeg maar.quote:Op donderdag 26 november 2009 18:19 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Ik zit al zo'n beetje het fijnste wat mogelijk is met de molen. Goedkoop was die zeker niet, is een Faema horeca maler. Wat dan wel zou kunnen is dat de maalschijven versleten zijn, aangezien dat ding ook al uit het jaar kruik komt of zit er geen verband tussen versleten maalschijven en fijnheid?
je vult hem wel genoeg?quote:Op donderdag 26 november 2009 18:32 schreef tjoptjop het volgende:
Ik heb em toch nog een tandje fijner gekregen. Doorlooptijd is nu wel goed (25sec), cremalaag ziet er goed uit en ook de smaak is goed. Alleen blijft de koffie in het filterbakje 'nat'
ik denk eerder misschien wel te vol. Zal daar eens naar kijken. Wat is een goede hoeveelheid, of verschilt dat? Ik doe het nu een beetje op gevoel, meestal vullen tot het randje en dan aandrukken.quote:
Een hele droge puck is geen doel op zichzelf, zeker niet bij de Sylvia.quote:Op donderdag 26 november 2009 18:08 schreef tjoptjop het volgende:
Als de prut te nat is, hoe op te lossen. Ik zit een beetje vast momenteel. heb al aardig gevarieerd in maalgraad en tampdruk, maar het blijft drassig en te snel doorlopen. Iemand nog tips of suggesties. Heb een Vibiemme Domobar (die al heel lang geen onderhoud heb gehad), en gebruik de tweekops filter, dubbele espresso/XL-Latte
Alvast dank
quote:Op donderdag 26 november 2009 22:50 schreef Dunckie het volgende:
Tot het randje vullen, dan goed aanstampen, daar zijn zelfs speciale duw-dingetjes (jaja..) voor, en dan nog weer wat erbij en nog eens aanduwen, pas dan zit het ding vol genoeg.
En dan krijg je twee druppeltjes zwarte substantie. Heerlijk voor de liefhebber .quote:
Ja, lijkt me ook niet nee.quote:
Bij grover malen heb ik dus weer een te snelle doorloop.quote:Op vrijdag 27 november 2009 11:32 schreef HarmDommisse het volgende:
Te natte puck. Iets meer doseren en iets grover malen.
Maar ik zou me er niet te druk om maken als het resultaat goed is.
Ja maar niet als je wat meer doseert.quote:Op vrijdag 27 november 2009 12:01 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Bij grover malen heb ik dus weer een te snelle doorloop.
Maar goed, de smaak is goed nu, lekker sterk, niet bitter
Dat is pure koffieporno . Daar heb ik laatst op een beurs een kopje uit gehad, en dat was inderdaad top.quote:Op woensdag 2 december 2009 23:31 schreef Zith het volgende:
[ afbeelding ]
Dit schatje word door een Nederlander ontworpen, gemaakt en verkocht
http://www.keesvanderwesten.com/speedster_purchase.html
Kwamen uit hetzelfde pakje, en deed ze in kleine porties in de popcornmachine, draaide snel rond en roerde telkensquote:Op maandag 7 december 2009 19:19 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
kan het zijn dat de bonen een verschillend vochtgehalte hebben en/of dat je heater niet gelijkmatig verhit?
quote:Ethiopia DP Haile Selassie Sidamo
Roast: City+ roast will look awfully uneven, but has the most intense fruited notes. FC has the best balance of body and fruit, FC+ is full of intense anise/licorice/cardamom flavors.
jojo kiest voor Javaquote:Op dinsdag 8 december 2009 10:26 schreef Pietverdriet het volgende:
De java maakt pure espressoporno, dikke laag crema, smaak van koffie met hint van nootmuskaat, licht citrus
Ik ookquote:
Sinds ik zelf brand wordt mijn crema dikker en meer, of dat aan het branden ligt, de versheid of de goede kwaliteit bonen weet ik echter niet.quote:Op donderdag 10 december 2009 14:34 schreef Gripper het volgende:
Damn wat een lekkere moddervette crema. Hoe krijg je t zo?
Ik zet mn koffie met een gaggia classic.
Ik denk idd niet dat zo'n Silvia nou een enorme upgrade is, die is gewoon iets beter dan wat je nu hebt, maar niet schrikbarend.quote:Op dinsdag 8 december 2009 14:02 schreef Gripper het volgende:
Ergens volgend jaar (na de dure maanden van een nieuw huis inrichten en klussen) wil ik eigenlijk wel eens mn gaggia classic gaan upgraden naar een iets geavanceerder apparaat. Ultieme droom is natuurlijk een 1300 ¤ apparaat ala vibiemme domobar, expobar brewtus, of ander systeem met E61 groep. Of... Is er misschien nog iets nuttigs te vinden in de categorie tussen deze 2 apparaten in, ook qua prijs ertussenin zo rond de 700-800 ¤ (een ascaso dream, uno, een quickmill, of vergelijkbaar) waar ik ook nog wel een paar jaar heel veel plezier mee kan hebben?
Tevens staat er nu een iberital challenge molen. Qua prijs/prestatie prima passend bij de gaggia, maar als er een betere espressomachine komt te staan, zou het raar zijn om de molen niet mee te upgraden....
En tenslotte kan ik er ook nog voor kiezen om de gaggia (die het prima doet hoor) nog even aan te houden en eerst de molen te upgraden.
Wat is nou wijsheid?
quote:ECM Technika espressomachine. In fantastische conditie. Heeft onlangs een uitgebreide onderhoudsbeurt gehad bij de specialist. De rekening is ter inzage.
Die machinequote:Op donderdag 10 december 2009 17:44 schreef Zith het volgende:
Ik zie trouwens dat er enorm veel twee-groeps machines staan op MP, volgens mij wordt er een inboedel uitverkocht of is er een restaurant over de kop gegaan... Maar goed, die wil je niet hebben behalve als bezettingsgraad je bottleneck is lol
Verder eens met wat hierboven gezegd wordt, je hoeft niet bang te zijn voor 2de hands, je ziet al snel bij de advertentie of de verkoper de machine met kennis en liefde heeft behandeld en die dingen zijn zo gemaakt dat ze decennia mee gaan met wat onderhoud.
bijv. zoiets
http://link.marktplaats.nl/302773181
[..]
Verse bonen en een goede extractie...quote:Op donderdag 10 december 2009 14:34 schreef Gripper het volgende:
Damn wat een lekkere moddervette crema. Hoe krijg je t zo?
Ik zet mn koffie met een gaggia classic.
daar krijg je idee dat er extra vet is toegevoegd ofzo, christ, wat een cremaquote:Op zaterdag 12 december 2009 13:12 schreef Zith het volgende:
[..]
Verse bonen en een goede extractie...
(vieze espressomachine, maar wat een spul komt eruit zeg
Bedankt voor de tip!quote:Op woensdag 16 december 2009 20:34 schreef ynuhh het volgende:
Vanavond gaat het in Koopkracht op Ned3 over espresso.
http://www.tvgids.nl/programma/8788732/Koopkracht/
Ik ga het even kijken, het lijkt me wel interessant.
Pietje was 5 jaar oud en zat met zijn autootjes te spelen, op tv liep toppop en een of anderen glamrockband speelde daar hun muziekquote:Op woensdag 16 december 2009 20:54 schreef Zith het volgende:
Wat ik natuurlijk al wel weet is dat als je er 'espresso' achterplakt je het voor 40% duurder kan verkopen (zie AH espresso-bonen en AH-snelfilter bonen, zelfde bonen, andere prijs).
Of al die kannetjes, borstels, filter dingen... veel en veel duurder dan als je ze voor andere redenen zou kopen.
Het is volgens mij niet zo'n programma als De keurings dienst van waarde, maar meer op smaak gericht. Er komen ook machinebouwers aan het woord.quote:Op woensdag 16 december 2009 20:54 schreef Zith het volgende:
Wat ik natuurlijk al wel weet is dat als je er 'espresso' achterplakt je het voor 40% duurder kan verkopen (zie AH espresso-bonen en AH-snelfilter bonen, zelfde bonen, andere prijs).
Of al die kannetjes, borstels, filter dingen... veel en veel duurder dan als je ze voor andere redenen zou kopen.
Fijn apparaatje, alleen is die van mij helaas na bijna 8 jaar denk ik aan het eind van zijn latijnquote:Op donderdag 10 december 2009 15:51 schreef Dark_Angelus het volgende:
[ afbeelding ]
Mijn nieuwe koffiemachientje.
Hehe, mooi ook dat je tegenwoordig ook allemaal duur specialistisch spul nodig hebt. Speciale ontkalkingstabletten van de fabrikant, speciale borstels inderdaad.quote:Op woensdag 16 december 2009 20:54 schreef Zith het volgende:
Wat ik natuurlijk al wel weet is dat als je er 'espresso' achterplakt je het voor 40% duurder kan verkopen (zie AH espresso-bonen en AH-snelfilter bonen, zelfde bonen, andere prijs).
Of al die kannetjes, borstels, filter dingen... veel en veel duurder dan als je ze voor andere redenen zou kopen.
hoe lang laat je hem op temperatuur komen? En 120 graden mag die bij de espressostand niet aangeven, maar alleen bij de stoomstand. Heb je hem regelmatig ontkalkt?quote:Op woensdag 16 december 2009 21:05 schreef Chewie het volgende:
[..]
Fijn apparaatje, alleen is die van mij helaas na bijna 8 jaar denk ik aan het eind van zijn latijn
Eerste 3 kopjes zijn ondanks dat de temp meter op bijna 120 graden staat lauw.
Tja, net als bij de X1 vrees ik vorm over inhoud, heb mijn X1 net de deur uit.quote:Dus nu op zoek naar een nieuwe en mijn oog is gevallen op de Bugatti Diva, alleen is dit wel puur vanwege het design en vandaar de vraag of iemand ervaring heeft met dit apparaat?
[ afbeelding ]
Bugatti is ten allereerste een autofabrikant. Al heb ik ze wel steeds meer met designspullen zien adverteren (zelfs een design waterkoker voor 200 EUR).quote:Op woensdag 16 december 2009 21:05 schreef Chewie het volgende:
[..]
Fijn apparaatje, alleen is die van mij helaas na bijna 8 jaar denk ik aan het eind van zijn latijn
Eerste 3 kopjes zijn ondanks dat de temp meter op bijna 120 graden staat lauw.
Dus nu op zoek naar een nieuwe en mijn oog is gevallen op de Bugatti Diva, alleen is dit wel puur vanwege het design en vandaar de vraag of iemand ervaring heeft met dit apparaat?
[ afbeelding ]
Ja ik deed het vroeger door azijn te vermengen met water (kon volgens het internetz)quote:Op woensdag 16 december 2009 21:06 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Hehe, mooi ook dat je tegenwoordig ook allemaal duur specialistisch spul nodig hebt. Speciale ontkalkingstabletten van de fabrikant, speciale borstels inderdaad.
Wel grappig contrast, ik heb nog de oude beschrijving van m'n Vibiemme en daarin staat dat ontkalken met wat zuur gedaan moet worden en dat de douchekop het beste met een oude tandenborstel gereinigd kan worden
Hoort voornamelijk bij het vaste ochtendritueel, opstaan/aanzetten/toilleteren/enz en dan koffiezetten zal al met al zo'n 20 to 30 minuten zijn.quote:Op woensdag 16 december 2009 21:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
hoe lang laat je hem op temperatuur komen?
Klopt maar metertje werkt al niet goed meer sinds de verhuizing.quote:En 120 graden mag die bij de espressostand niet aangeven, maar alleen bij de stoomstand.
Gemiddeld 1 x in de 2 maanden tochquote:Heb je hem regelmatig ontkalkt?
Ja daar ben ik ook bang voor maar goed eerst maar proberen voordat ik tot aanschaf over ga.quote:Tja, net als bij de X1 vrees ik vorm over inhoud, heb mijn X1 net de deur uit.
quote:Op woensdag 16 december 2009 21:15 schreef Zith het volgende:
[..]
Bugatti is ten allereerste een autofabrikant. Al heb ik ze wel steeds meer met designspullen zien adverteren (zelfs een design waterkoker voor 200 EUR).
Heb je misschien voorbeelden van andere espresso machines van dit bedrijf? Kan er echt geen vinden. ook wikipedia noemt vele bedrijven maar dit zijn auto's, mode en koffer bedrijven... http://en.wikipedia.org/wiki/Bugatti_(disambiguation)quote:Op woensdag 16 december 2009 21:23 schreef Chewie het volgende:
[..]
Veel gemaakte fout, Bugatti uit Frankrijk is een autofabrikant, dit is Bugatti uit Italie en die maken al vrij lang espresso apparaten.
Ik kende ze zelf ook niet en was dacht dat het ook van de autofabrikant was, zag het apparaat staan bij de Simon Levelt in Groningen begin dit jaar en daar waren ze er wel over te spreken, maar het bedrijf bestaat volgens de website al sinds 1923 (al kan ik niet achterhalen wanneer ze begonnen met espresso apparaten).quote:Op woensdag 16 december 2009 21:24 schreef Zith het volgende:
[..]
Heb je misschien voorbeelden van andere espresso machines van dit bedrijf? Kan er echt geen vinden. ook wikipedia noemt vele bedrijven maar dit zijn auto's, mode en koffer bedrijven... http://en.wikipedia.org/wiki/Bugatti_(disambiguation)
Huishoudelijke artikelen zie ik op de website wat nogal breed is lijkt mequote:EDIT: Ik zie dat dit bedrijf idd een bedrijf uit 1923 is, maar espressomachines hebben ze, behalve de diva, nooit gemaakt als ik ze mag geloven, ze waren in principe een bestekfabrikant?
Hij was erquote:Op woensdag 16 december 2009 21:02 schreef Zith het volgende:
Hopelijk ook onze eigen kees van der westen
Mja, maar was ook wel erg kort, wat was het, 25 minuten?.quote:Op woensdag 16 december 2009 22:32 schreef Pietverdriet het volgende:
Miste een beetje de espressofreaks, dit was wel heel gemakkelijk gemaakt, fabrikant, paar winkels, barista winnaar en klaar.
Uurtje research gedaan en klaar (als het dat al was)
Dat is KVW ook, maar die doen dat toch beter.quote:Op woensdag 16 december 2009 22:34 schreef Zith het volgende:
[..]
Mja, maar was ook wel erg kort, wat was het, 25 minuten?.
Wat was er snobberig aan? Moet je eens hier in FOT kijken wat hobbyfotografen aan apparatuur uitgeven, of de audiofielen besteden, mensen met een huisbioscoop. Dit zijn gewoon mensen die het leuk vinden met koffie bezig te zijn.quote:Op donderdag 17 december 2009 19:36 schreef tjoptjop het volgende:
Die koopkracht uitzending is wel erg snobberig
Begrijp me niet verkeerd, ik ben er ook graag mee bezig en geef er ook flink wat geld aan uit.quote:Op donderdag 17 december 2009 19:41 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wat was er snobberig aan? Moet je eens hier in FOT kijken wat hobbyfotografen aan apparatuur uitgeven, of de audiofielen besteden, mensen met een huisbioscoop. Dit zijn gewoon mensen die het leuk vinden met koffie bezig te zijn.
De enige snob was die kerel met zn volautomaat De rest gingen gewoon helemaal op in hun passie.quote:Op donderdag 17 december 2009 19:36 schreef tjoptjop het volgende:
Die koopkracht uitzending is wel erg snobberig
Klopt, ik heb ook helemaal niks met zo'n volautomaat. Ik zou mijn viffiemme nooit maar dan ook nooit inruilen voor zo'n volautomaat. Ik vind het heerlijk dat elk bakje net wat anders smaakt. Zelfs met simpele AH Excellent bonen vind ik het al een genot om te drinken.quote:Op donderdag 17 december 2009 19:55 schreef Zith het volgende:
[..]
De enige snob was die kerel met zn volautomaat De rest gingen gewoon helemaal op in hun passie.
Ik was behoorlijk teleurgesteld van de espresso @ pelikaan, dat was een single espresso van 100-130 ml...quote:Op donderdag 17 december 2009 19:58 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik moet eerlijk zeggen, ik drink nergens zo goede koffie als die ik zelf maak. muv wellicht de Pelikaan in Zutphen, maar daar is het koffiepubliek eigenlijk te libelle/country fair dus voel me dan niet op mijn gemak.
Had het dan ook over koffie, espresso drink ik er nooit.quote:Op vrijdag 18 december 2009 07:56 schreef Zith het volgende:
[..]
Ik was behoorlijk teleurgesteld van de espresso @ pelikaan, dat was een single espresso van 100-130 ml...
6 euro per kilo en dus 6/1000*8= 4,8c per uperverse espressoquote:Op zaterdag 19 december 2009 16:12 schreef Pietverdriet het volgende:
Je bent bij de pelikaan in Zutphen geweest zie ik.
Das beter dan 30 cent voor een Nespresso capsule.quote:Op zondag 20 december 2009 12:42 schreef Zith het volgende:
[..]
6 euro per kilo en dus 6/1000*8= 4,8c per uperverse espresso
exclusief kosten rancilio silvia, rancilio rocky, behmor 1600, electriciteit, water.
Als je je maling goed hebt, en het aanpersen, dan heb je toch niet iedere keer een timer nodig?quote:Op dinsdag 29 december 2009 18:25 schreef Zith het volgende:
Had een mooie chrome timer gekocht om mijn espresso shots te timen, met magnetische achterkant dus zou mooi op de machine passen dacht ik. Blijkt deze RVS buitenkant niet magnetisch te zijn Dus maar met dubbeltape erop geplakt
[ afbeelding ]
Klopt, en heb ook gewoon een horloge waarop ik secondes kan lezen, maar hadden sowieso een keukenwekker nodig en dat ik dan mn espresso's op 30sec kan timen komt er goed bijquote:Op dinsdag 29 december 2009 18:35 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als je je maling goed hebt, en het aanpersen, dan heb je toch niet iedere keer een timer nodig?
Trekt erg bij hoor, en is vooral voor mn gevoel (die stelt dat kwaliteit van espresso zich uit in crema). Het gaat standaard gepaard met verse bonen dus zit ook automatisch die link met lekkere verse espresso in mn hoofd. Kan zelf niet veel aan de crema doen, heb er geen last van, ziet er goed uit, prima dus.quote:Op woensdag 30 december 2009 22:40 schreef Pietverdriet het volgende:
Nu ziet een dikke dikke crema er wel geil uit, maar heeft het nog nut, ik bedoel, smaakt de espresso er beter door?
Het was nogal rinse koffie (kenya) dus 3dubbel is idd beetje over the top, met een zachte Lingtung zou ik het nog wel lekker vinden denk ik. Ben er niet echt fan van (de triple), maar wilde hem uitproberenquote:En een driedubbele portie koffie op een espresso, ik heb al last van mijn maag
Wat is je niveau en tot hoe ver wil je gaan?quote:Op dinsdag 5 januari 2010 17:19 schreef dnzl het volgende:
Mensen hier ervaringen met Barista workshops? Waar kan beginnen als ik alles wil weten over koffie en baristi?
Niveau beginner, interesse groot. Hoe ver ik wil gaan, geen idee. Voor nu wil ik gewoon leren een mooie espresso en cappu te zetten, het liefst van iemand met een verhaal.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 18:28 schreef Zith het volgende:
[..]
Wat is je niveau en tot hoe ver wil je gaan?
Mja, als je tot pro-sumer (een goede consumer) wilt gaan zou ik zelf veel forums en resources lezen (coffeegeek, sweetmarias, home-barista, coffeeresearch, etc).quote:Op dinsdag 5 januari 2010 23:06 schreef dnzl het volgende:
[..]
Niveau beginner, interesse groot. Hoe ver ik wil gaan, geen idee. Voor nu wil ik gewoon leren een mooie espresso en cappu te zetten, het liefst van iemand met een verhaal.
Zucht...quote:Allereerst bedankt voor je bestelling bij Fascino Coffee, wij hebben je bestelling vandaag verzonden en als het goed is heb je inmiddels ook een DPD Track & Trace mail van ons ontvangen. Helaas kom ik er net achter dat ik je order verkeerd aan de branderij heb doorgegeven waardoor je bestelling niet de door jou bestelde 2x1kg groene koffie bevat maar uitsluitend gebrande koffie.
Ik zal er voor zorgen dat de Lingtung en de Tarrazu morgen ongebrand aan je verzonden worden. Met je goedvinden zal ik DPD vragen contact met je op te nemen om een afspraak te maken om de verkeerd geleverde 2x1kg op te laten halen.
Mijn excuses en uiteraard zal in de nalevering een kleine attentie voor het ongemak bijgevoegd worden.
Mocht je nog verdere vragen en/of opmerkingen hebben dan hoor ik dat uiteraard graag.
Met vriendelijke groet,
Ik woon dus op de veluwe Heb zelf nog nooit in apparatuur die veel met kraanwater omgaan (bijv. waterkoker) kalkaanslag gezien dus water lijkt erg zacht.quote:Op vrijdag 8 januari 2010 00:39 schreef tjoptjop het volgende:
Even een vraagje mbt het water.
Momenteel gebruik ik gewoon leidingwater in m'n Vibiemme (hard, want randstad) en ontkalk em zo eens in de zoveel tijd.
Maar nu zat ik laatst eens te denken om z'n Brita kan aan te schaffen om het vooraf te ontkalken.
Wat gebruiken jullie voor water? Zijn er mensen die mineraal water gebruiken, en wat is de ervaring daarmee?
Bewoners op de veluwe hebben het toch maar makkelijk
4 cafetierre's nemen evenveel plaats in als mijn espressomachine, dus dat klinkt als een beetje onzin. Ik ben begonnen met een cafetierre, toen een moka express, maar een espressomachine is zoooooooooooooooo veel lekkerder..quote:Op zaterdag 9 januari 2010 08:57 schreef Fixers het volgende:
Mineraalwater heet geen mineraalwater omdat er zo weinig van dat spul inzit. Ik vind die brita's aan te raden. Ook voor thee en de strijkbout. Om zo te drinken vind ik het niet nodig, nederlands kraanwater is prima daarvoor, in belgie daarentegen. Die verdunde glorix uit de kraan hoef ik echt niet ongefilterd.
Maar goed, voorlopig ben ik van de espressoideen af. Voor thuis dan. Ik heb nu een simpele cafetiere en dat bevalt prima. Ik zal eerder daar nog een paar maten van kopen met een simpel molentje erbij dan een espressomachine. Lekker goedkoop, neemt weinig ruimte in. Later als ik mijn keuken groot is mischien wel een espressomachine.
Maar haalt een brita het kalk uit het water of verlaagd een brita dat? Cijfers graag als je ze hebt. Als je water namelijk afkookt, en een paar minuten laat doorkoken slaat ook het meeste kalk neer als Ketelsteen.quote:Op zaterdag 9 januari 2010 08:57 schreef Fixers het volgende:
Mineraalwater heet geen mineraalwater omdat er zo weinig van dat spul inzit. Ik vind die brita's aan te raden. Ook voor thee en de strijkbout. Om zo te drinken vind ik het niet nodig, nederlands kraanwater is prima daarvoor, in belgie daarentegen. Die verdunde glorix uit de kraan hoef ik echt niet ongefilterd.
Maar goed, voorlopig ben ik van de espressoideen af. Voor thuis dan. Ik heb nu een simpele cafetiere en dat bevalt prima. Ik zal eerder daar nog een paar maten van kopen met een simpel molentje erbij dan een espressomachine. Lekker goedkoop, neemt weinig ruimte in. Later als ik mijn keuken groot is mischien wel een espressomachine.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 19% gewijzigd door Zith op 17-01-2010 14:27:17 ]I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
Yep, geeft meer contrast en er hoort toch cacao bij IMO dus al je het erna doet verpest je hetquote:Op vrijdag 29 januari 2010 14:24 schreef dnzl het volgende:
Ziet er lekker uit Zith. Heb je na de espresso shot direct cacaopoeder in het kopje gestrooid?
Cappuccino komt oorspronkelijk uit Wenen, maar of ze er daar cacao op deden weet ik niet.quote:Op vrijdag 29 januari 2010 20:11 schreef Underdoggy het volgende:
Hoort er absoluut niet bij. Italianen deden dat enkel als de schuimkraag te lelijk was om te laten zien aan de klant. Ziet er overigens wel erg nice uit.
Ik zeg er dan ook 'in my opinion' bij Ik heb het zelf in Italie ook een keer zo gedronken hoor, en dat was in een klein stadje (bergamo). Ik neem aan dat je dan ook geen cappuccino meer drinkt na het ontbijt?quote:Op vrijdag 29 januari 2010 20:11 schreef Underdoggy het volgende:
Hoort er absoluut niet bij. Italianen deden dat enkel als de schuimkraag te lelijk was om te laten zien aan de klant.
Mwa, het geeft juist een goede bittere noot aan de (door de gestoomde melk) wat zoete cappu smaak, je proeft niets chocolademelk-achtigs want cacao is zeer bitterquote:Op zondag 31 januari 2010 14:19 schreef HarmDommisse het volgende:
Als ik cacao wil neem ik wel een chocolademelk. Maar niet in me cappuccino.
Zie mijn opmerkingquote:Op woensdag 3 februari 2010 14:31 schreef Zith het volgende:
[..]
Ik heb het zelf in Italie ook een keer zo gedronken hoor, en dat was in een klein stadje (bergamo).
11uur was de grens tochquote:Ik neem aan dat je dan ook geen cappuccino meer drinkt na het ontbijt?
[..]
Laat mensen vooral zelf uitmaken hoe ze hun koffie zetten, fijne polderitaliaanquote:Op woensdag 3 februari 2010 22:12 schreef HarmDommisse het volgende:
Als je een goede/juiste koffieboon neemt voor een cappuccino dan heeft hij helemaal geen cacao nodig. Als je koffie niet overeind blijft in de melk is hij gewoon niet geschikt voor melkvarianten. En dan vind ik niet dat je het dan moet gaan bijwerken met cacao. Wat is de volgende stap. Buisman?
Jeetje Harm, moet het zo betweterig?quote:Op woensdag 3 februari 2010 22:12 schreef HarmDommisse het volgende:
Als je een goede/juiste koffieboon neemt voor een cappuccino dan heeft hij helemaal geen cacao nodig. Als je koffie niet overeind blijft in de melk is hij gewoon niet geschikt voor melkvarianten. En dan vind ik niet dat je het dan moet gaan bijwerken met cacao. Wat is de volgende stap. Buisman?
Totaal geen probleem mee. Ieder zijn manier en smaak.quote:Op woensdag 3 februari 2010 22:22 schreef Zith het volgende:
[..]
Jeetje Harm, moet het zo betweterig?
Ik doe soms ook kaneelsuiker erover, mag dat?
Tot hoeveel wat kunnen die dingen dan gaan? En welke gebruik jij/ jullie om te roosteren?quote:Op zaterdag 6 februari 2010 09:32 schreef Zith het volgende:
probeer zo veel watt te krijgen als je kan.
Ik gebruikte een 1200 W machientje, maar dat is omdat ik toen geen 1500 W kon vindenquote:Op maandag 8 februari 2010 00:32 schreef Thorical het volgende:
[..]
Tot hoeveel wat kunnen die dingen dan gaan? En welke gebruik jij/ jullie om te roosteren?
Kom op zegquote:Op woensdag 10 februari 2010 13:57 schreef original_andalucia het volgende:
@ Zith, van de ene zijde heb ik de indruk dat je meer van koffie weet dan de meeste maar aan de andere zijde gebruik je cacaopoeder...
Wat dacht je van...quote:Op woensdag 10 februari 2010 13:57 schreef original_andalucia het volgende:
@ Zith, van de ene zijde heb ik de indruk dat je meer van koffie weet dan de meeste maar aan de andere zijde gebruik je cacaopoeder...
Zie de combi even niet....
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Dit is misschien wel zoals 'het hoort', al is cappuccino ook nog maar 50 jaar oud, maar het houdt mij niet lang bezig.Om het een beetje te generaliseren...quote:ken je trouwens het koffie forum www.thuisbarista.nl ? Daar zitten behoorlijk wat kenners zoals jij bij elkaar. Dat zijn ook mannen en een paar vrouwen net als jij die koffie weten te waarderen
...kom ik niet op homebarista omdat 'dat sfeertje' er heel erg hangt (zie ook de beheerder die ook in dit forum post die zich afvraagt 'wat de volgende stap is' als je eenmaal cacao toevoegt).
Veel liever kom ik op coffeegeek, home-barista en ook koffiepraat.nl. Waar bij thuisbarista de hele tijd dat sfeertje hangt van 'kijk ons eens speciaal en elitair bezig zijn', is het bij coffeegeek meer een groepje nerds die van klussen, kennis en smaak houden en experimenteren wel kunnen waarderen. Als er iemand komt met de vraag hoe hij lekkere espresso maakt op zijn 40$ machientje wordt hem niet verteld om een EXPOBAR te kopen, maar komen ze met ideeen om de machine om te bouwen of op een andere manier de maling gebruiken, etc.
[ Bericht 6% gewijzigd door Zith op 10-02-2010 20:00:21 ]I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
Je moet zelfs je koffie drinken zoals je wilt! En zoals je zegt het oog wilt ook wat. Je eet en drinkt met al je zintuigen. Maar als je zulke latte-art maakt zou ik zeggen doe eens mee aan de Dutch Latte art Championship. Het ziet er echt goed uit!quote:Op woensdag 10 februari 2010 19:46 schreef Zith het volgende:
[..]
Wat dacht je van...
Ik drink koffie zoals ik dat fijn vind.
-Het bittere van de cacao kan ik waarderen
-Lekker bezig zijn en oefenen met 'art' is leuk en een uitdaging, en het oog wilt ook wat.
Ik vind het jammer dat Thuisbarista zo bij je overkomt. Het is niet onze insteek om ons daarop te richten. Je bent altijd van harte welkom om deel te nemen.quote:Om het een beetje te generaliseren...
...kom ik niet op homebarista omdat 'dat sfeertje' er heel erg hangt (zie ook de beheerder die ook in dit forum post die zich afvraagt 'wat de volgende stap is' als je eenmaal cacao toevoegt).
Veel liever kom ik op coffeegeek, home-barista en ook koffiepraat.nl. Waar bij thuisbarista de hele tijd dat sfeertje hangt van 'kijk ons eens speciaal en elitair bezig zijn', is het bij coffeegeek meer een groepje nerds die van klussen, kennis en smaak houden en experimenteren wel kunnen waarderen. Als er iemand komt met de vraag hoe hij lekkere espresso maakt op zijn 40$ machientje wordt hem niet verteld om een EXPOBAR te kopen, maar komen ze met ideeen om de machine om te bouwen of op een andere manier de maling gebruiken, etc.
Ik heb zelf een Cona. Is zeker lekkere koffie uit te krijgen. Wel wat grover malen dan snelfiltermaling en ikzelf zet hem gewoon op het gasfornuis.quote:Op woensdag 10 februari 2010 02:50 schreef devzero het volgende:
Ik heb recentelijk een vacuum coffee maker gekocht, redelijk veel werk om een kop te zetten, maar wel erg lekker; levert een redelijk cleane koffie op maar lichte roasts als city+/full city komen goed tot hun recht. Iemand ervaring hiermee?
[ link | afbeelding ] (ik koop mijn groene bonen ook bij sweet maria's dus daarom ook daar gekocht).
stap voor stap
Ze hebben een "flat rate" box voor $8.99 voor max iets van 15 of 20 pond; ik bestel meestal iets van 10 pond. Ik weet niet hoe duur het is om internationaal te versturen (ik woon in de us).quote:Op woensdag 10 februari 2010 10:33 schreef Zith het volgende:
Hoeveel betaal je ongeveer per kilo (+-2pond) inclusief transportkosten bij sweetmaria's?
Ik zag de Conas, maar vond ze iets te prijzig voor een experiment. Ik maal het juist iets fijner dan snelfiltermaling en laat het dan een minuut trekken. Gewoon op het fornuis, want zo'n brandertje is me net weer iets te veel werkquote:Op donderdag 11 februari 2010 13:39 schreef HarmDommisse het volgende:
Ik heb zelf een Cona. Is zeker lekkere koffie uit te krijgen. Wel wat grover malen dan snelfiltermaling en ikzelf zet hem gewoon op het gasfornuis.
Ik kook eerst me water en vul dan de onderste bol. Want anders kan je idd eeuwen wachten. Als ik me koffie te fijn maal dan raakt hij verstopt. Vandaar dat ik hem grover moet malen dan snelfilter. Ik laat hem ook even staan idd. voordat ik hem door laat lopen.quote:Op donderdag 11 februari 2010 18:04 schreef devzero het volgende:
Ik zag de Conas, maar vond ze iets te prijzig voor een experiment. Ik maal het juist iets fijner dan snelfiltermaling en laat het dan een minuut trekken. Gewoon op het fornuis, want zo'n brandertje is me net weer iets te veel werk
Groene bonen om zelf vers te branden:quote:Op donderdag 11 februari 2010 20:04 schreef Thorical het volgende:
Maandag mijn koffie popper ophalen 1200 watt.
Maar nu zoek ik nog een zaakje waar ik ongebrande bonen kan kopen in Amsterdam.
Iemand een adresje?
quote:Kleinschalige Nederlandse Koffiebranders:
BeansCoffee --> meer info (geen directe verkoop) op http://www.beanscoffee.nl
Bocca --> meer info op http://www.bocca.nl
Blanche Dael --> meer info op http://www.blanchedael.nl
Boot Koffie --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.goldencoffeeboxwebwinkel.nl/shop
Verzendkosten ¤ 8,- (bij bestelwaarde > ¤ 75,- geen verzendkosten)
Brandmeesters --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.brandmeesters.nl
Verzendkosten ¤ 7,50 (bij bestelwaarde > ¤ 65,- geen verzenkosten)
CoffeeXperts --> o.a. te koop via http://www.koffiekopen.nu
Verzendkosten ¤ 7,50
Dutch Barista Coffee --> te bestellen op http://www.casabarista.nl
Verzendkosten ¤ 6,-
Eenhoorn --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.eenhoorn.eu
Verzendkosten ¤ 5,50 (bij bestelwaarde > ¤ 50,- geen verzendkosten)
Fascino --> te bestellen op http://www.fascino-coffee.net
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij bestelwaarde > ¤ 65,- geen verzendkosten)
Fleur de Cafe --> te bestellen op http://www.fleurdecafe.nl
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij meer dan 3 kilo gratis!)
Fuego --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.fuegocoffee.nl
Online alleen 225 of 450 gram te bestellen. Verzendkosten zijn inclusief
Gebrand --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.gebrand.nl
Verzendkosten ¤ 6,50
Hesselink --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.hesselinkkoffie.eu/webwinkel/shop
Verzendkosten ¤ 6,- (bij bestelwaarde > ¤ 40,- geen verzendkosten)
Kaan Koffie --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.kaankoffie.nl
Verzendkosten ¤ 12,-
Lambo --> o.a. te koop via http://www.koffievoorthuis.nl
Verzendkosten ¤ 6,20 (bij bestelwaarde > ¤ 60,- geen verzendkosten)
Master's Tea and Coffee --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.mastersteaandcoffee.nl
Peeze --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.peeze.nl
Verzendkosten ¤ 2,75 (bij bestelwaarde > ¤ 25,- geen verzendkosten)
Pelikaan --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.de-pelikaan.nl
Verzendkosten tot 5 kilo totaal, tussen 5 en 7 kilo halve verzendkosten, boven 7 kilo gratis
Roemar --> meer info op http://www.roemarkoffiebranderij.nl (waar te koop?)
Royal Taste --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.royaltaste.nl
Verzendkosten ??? (bij meer dan 8 kilo geen verzendkosten)
Taztu --> o.a. te koop via http://www.taztu.nl
Verzendkosten 1 kilo ¤ 5,25 / 2 kilo ¤ 6,45 / 3 kilo ¤ 7,65 / 4 kilo ¤ 8,85 / etc.
Venetie --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.koffiebranderijvenetie.nl
Wijs en Zonen --> meer info op http://www.hofjevanwijs.nl
Wel verse koffie, maar niet zelf gebrand:
BeanShop --> http://www.beanshop.nl
Verzendkosten ¤ 4,75
Cafe Soleil --> http://www.cafe-soleil.nl
Caffe Uno --> http://www.caffeuno.nl
Coffee Etc --> http://www.coffee-etc.nl (branders: CoffeeXperts.eu en BeansCoffee.nl)
Verzendkosten tot 2 kilo ¤ 7,- / verzendkosten 2 tot 5 kilo ¤ 7,50 / verzendkosten 5 tot 10 kilo ¤ 8,-
Espresso Shop --> http://www.espressoshop.nl
Verzendkosten ¤ 4,95
KoffieBean --> http://www.koffiebean.nl
Verzendkosten ¤ 4,50 (bij meer dan 5 kilo geen verzendkosten)
Koffiebonen Online --> http://www.koffiebonenonline.nl
Quaffee --> http://www.quaffee.nl
Verzendkosten gratis. Prijs per kilo: 1 kg ¤ 19.95, 2 kg ¤ 18,95, 3 kg ¤ 17,95. Bij meer dan 4 kg ¤ 16,95
Van Hilst --> http://winkel.vanhilst.com
Verzendkosten ¤ 6,50
Wereld Koffie --> http://www.wereldkoffie.eu
Verzendkosten ¤ 6,75 (bij bestelwaarde > ¤ 60,- geen verzendkosten)
Wellicht weet iemand door welke branderijen bovenstaande sites hun koffie uitgeleverd krijgen?
Groene bonen om zelf vers te branden:
Coffee Etc --> leveren alleen op bestelling. Kijk voor adres/tel.nr. op http://www.coffee-etc.nl
Verzendkosten tot 2 kilo ¤ 7,- / verzendkosten 2 tot 5 kilo ¤ 7,50 / verzendkosten 5 tot 10 kilo ¤ 8,-
CoffeeXperts --> te bestellen op http://www.koffiekopen.nu
Verzendkosten ¤ 7,50
Fascino --> te bestellen op http://www.fascino-coffee.net/
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij bestelwaarde > ¤ 65,- geen verzendkosten)
Fleur de Cafe --> te bestellen op http://www.fleurdecafe.nl/
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij meer dan 3 kilo gratis!)
Koffiethuiswinkel --> te bestellen op http://www.dekoffiethuiswinkel.nl
Verzendkosten ¤ 4,95 bij bestelwaarde < ¤ 20,- / Verzendkosten ¤ 3,95 bij bestelwaarde ¤ 20,- tot ¤ 75,- (bij bestelwaarde > ¤ 75,- geen verzendkosten)
Ongebrand --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.ongebrand.nl
Verzendkosten ¤ 6,50
Pelikaan --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.de-pelikaan.nl
Verzendkosten tot 5 kilo totaal, tussen 5 en 7 kilo halve verzendkosten, boven 7 kilo gratis
Van Pommeren --> te bestellen op http://www.vanpommeren.nl/koffie/groene-bonen.html
Verzendkosten ¤ 8,- (bij bestelwaarde > ¤ 125,- geen verzendkosten)
Nederlandse webshops met zakken "fabrieksbonen" (assortiment > 6 merken):
Caffe Diem --> http://www.caffediem.nl
Verzendkosten ¤ 4,95 (bij meer dan 18 kilo opnieuw ¤ 4,95 verzendkosten)
Caffe Vianello --> http://www.caffe-vianello.nl
Verzendkosten ¤ 4,50 (bij bestelwaarde > ¤ 125,- geen verzendkosten + min. bestelling van ¤ 25,-)
Koffie Centrale --> http://www.koffiecentrale.nl
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij bestelwaarde > ¤ 75,- geen verzendkosten)
Koffie Thuis Winkel --> http://www.dekoffiethuiswinkel.nl
Verzendkosten ¤ 4,95 bij bestelwaarde < ¤ 20,- / Verzendkosten ¤ 3,95 bij bestelwaarde ¤ 20,- tot ¤ 75,- (bij bestelwaarde > ¤ 75,- geen verzendkosten)
Mister Quality --> http://www.misterquality.nl
Verzendkosten ¤ 5,95 bij bestelwaarde < ¤ 50,- / Verzendkosten ¤ 4,95 bij bestelwaarde ¤ 50,- tot ¤ 200,- (bij bestelwaarde > ¤ 200,- geen verzendkosten)
Van Pommeren --> http://www.vanpommeren.nl
Verzendkosten ¤ 8,- (bij bestelwaarde > ¤ 125,- geen verzendkosten
Bron: http://www.koffiepraat.nl/forum/viewtopic.php?f=23&t=1625
Wat is daar nu de meerwaarde van? Houd je dan ook rekening met de 35 korrels koffie die in je maalschijven blijven hangen, de 10 in het tuitje en de 40 die je morst terwijl je de koffie in je piston doet?quote:Op vrijdag 12 februari 2010 16:08 schreef Zith het volgende:
0.01 GR weegschaal gekocht om wat nauwkeuriger mn koffiebonen te wegen. had er 1 van 2gr, maar daar had ik eigenlijk niets aan (14gr kon ook best 13gr zijn, afgerond naar onderen). Voor 14 USD inc. transport kon ik deze eigenlijk niet laten schieten.
Erg verrast ook om de kwaliteit; stevig, nauwkeurig en consequent (meerdere malen iets wegen gaf steeds hetzelfde gewicht), en bovenal, erg snel.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
http://www.dealextreme.com/products.dx/category.406
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.29495
0.01 gram, valt niet terug te proeven, 0.1 gram ook niet. 0.5 gram wel, en 1 gram zeker (dat is 7% van je koffie).quote:Op zondag 14 februari 2010 12:28 schreef Fixers het volgende:
[..]
Wat is daar nu de meerwaarde van? Houd je dan ook rekening met de 35 korrels koffie die in je maalschijven blijven hangen, de 10 in het tuitje en de 40 die je morst terwijl je de koffie in je piston doet?
Ik kan me echt niet voorstellen dat één gram terug te proeven is. Zeker niet als er nog een boel andere factoren zijn die je niet met neurochirgische-NASA-precisie kan beďnvloeden. Aanstampen, temperatuur, hoeveelheid water, pompsnelheid, druk.
Anderen vinden het inderdaad minder fijn, al die variablen (zoals mijn vriendin ), die kunnen dan aan de volautomaat of nespresso. Mindere kwaliteit espresso, maar een stuk sneller en makkelijker. Voor ieder watquote:Dit soort dingen zijn wel voorbeelden waarom thuisbarisa wordt gemeden door mensen die gewoon lekkere koffie willen zetten.
quote:
Zoals ze het in het filmpje doen is dus een erg goede en makkelijke manier om er toch nog iets van te maken Zolang je maar wat schuim op de oppervlakte kan krijgen, koop je chocoladesaus bij de AH feestartikelen, een spuitdingetje bij de AH (zoals in dit filmpje), en dan maak je twee kringen en steek je daar met een stokje een mooie ster van. Zelfs als je oppervlakte alleen maar wit schuim is kan je toch nog mooie bloemen of sterren maken Koffie voor de fijnproever (aan)gebrand en versgezet, deel 4 was mijn eerste poging daartoe, gelijk geluikt dus niet moeilijk Al vind ik zelf het gebruik van stokjes wat valsspelen, maar je moet het zelf wetenquote:Op maandag 15 februari 2010 09:11 schreef Dunckie het volgende:
Ik sta er telkens weer van te kijken. Ik kom niet verder dan een zwart rondje in het midden.
Ziet er echt geweldig mooi uit Zith. Bij mij gaat het laatste stuk van de latte art altijd mis. Als ik het kopje weer recht hou dan loopt de rosetta uit. Hoe doe jij dat?quote:
quote:Op maandag 15 februari 2010 14:02 schreef Zith het volgende:
[..]
[..]
Zoals ze het in het filmpje doen is dus een erg goede en makkelijke manier om er toch nog iets van te maken Zolang je maar wat schuim op de oppervlakte kan krijgen, koop je chocoladesaus bij de AH feestartikelen, een spuitdingetje bij de AH (zoals in dit filmpje), en dan maak je twee kringen en steek je daar met een stokje een mooie ster van. Zelfs als je oppervlakte alleen maar wit schuim is kan je toch nog mooie bloemen of sterren maken Koffie voor de fijnproever (aan)gebrand en versgezet, deel 4 was mijn eerste poging daartoe, gelijk geluikt dus niet moeilijk Al vind ik zelf het gebruik van stokjes wat valsspelen, maar je moet het zelf weten
Dat is een volautomaat, en voor dat geld zou ik een Jura nemen..quote:Op vrijdag 19 februari 2010 09:59 schreef Zonnestraaltje86 het volgende:
Wij zitten ook rond te kijken voor een espressomachine.. Iemand ervaring met de Bosch TCA7121 ??
Ik snap je wens voor een volautomaat en waarom je er een wilt kopen (relatief goede koffie zonder veel moeite), maar zou dan wel idd voor een jura gaan, die zijn namelijk gespecializeerd in volautomaten, bosch niet echt).quote:Op vrijdag 19 februari 2010 09:59 schreef Zonnestraaltje86 het volgende:
Wij zitten ook rond te kijken voor een espressomachine.. Iemand ervaring met de Bosch TCA7121 ??
Dat weet ik wel, maar dat zul je dus met je eigen kennis moeten aanpassen (dus apparaat doet het niet vanuit zichzelf) dus de kennis die je bij een gewone grinder nodig heb het je ook nodig bij een volautomaat, noem ik dus een nadeel van de volautomaat omdat je hier niets hebt aan het automatische.quote:Op vrijdag 19 februari 2010 14:34 schreef Fixers het volgende:
Even een aanvukking en verbetering van Zith:
Een volautomaat heeft een instelbare maler en regelbare sterkte (=hoeveelheid koffie).
quote:Als je zonder al te veel moeite constante kwaliteit wil dan is een vol automaat een veel betere keus. Als je niet veel tijd en energie wilt steken in het leren koffiezetten dan zal een machine als de rancilio een teleurstelling blijken.
http://www.koffiewarenhui(...)cilio_1_kops_filter/quote:Op vrijdag 19 februari 2010 14:36 schreef zquing het volgende:
weet iemand waar ik een goedkope tamper kan krijgen en een filter voor 1 kopje(rancillio)
Jura kan je wel bij elke koffiemachine winkel kopen (bijv. kaldi) http://www.kieskeurig.nl/(...)/impressa_c5/253082/ bijvoorbeeld is een goede in jullie prijsklasse. Je gaf bij je Bosch een website, die verkoopt ze ook: http://www.koffiediscounter.nl/jura/jura-cat-290.htm (maar als ik nu de specs bekijk zie ik verschillen in voordeel van bosch, misschien kan een volautomaatkenner hier meer over vertellen).quote:Op vrijdag 19 februari 2010 15:14 schreef Zonnestraaltje86 het volgende:
Ik ben echt een koffie n00b.. maarrehh.. een grinder.. dat is een koffiebonenmolen?
We vinden het makkelijke van een volautomaat erg handig, maar de smaak staat natuurlijk op 1.. De merken die jullie noemen heb ik nog nooit van gehoord.. Waar zijn die te koop? Bij de betere koffiezaken?
Motor uit elkaar gehaald, 2 klepjes omgewisseld en hij doet 't weer primaquote:Op donderdag 15 oktober 2009 13:41 schreef zquing het volgende:
M'n miss audrey is mischien helaas overleden
Nee hoor, je bent niet zo'n noob als je denkt. Om onduidelijke redenen die ik ook nog steeds niet heb doorgrond meent men hier "grinder" in plaats van gewoon "koffiemolen" of "bonenmaler" te moeten zeggen. Omdat het minder letters typen is, is het niet. Want ze zeggen ook "portafilter" en een "piston".quote:Op vrijdag 19 februari 2010 15:14 schreef Zonnestraaltje86 het volgende:
Ik ben echt een koffie n00b.. maarrehh.. een grinder.. dat is een koffiebonenmolen?
Ga naar een winkel waar ze beide types hebben staan en kunnen demonstreren. Dan kan je zelf beslissen of je de smaak van een volautomaat toereikend vind of dat je de tijd wil gaan investeren om met een handmatige machine aan de slag te gaan. Ik ben het met de fanatiekelingen eens, uit een rancilio of isomac kan een mooiere, diepere en intenser smakende koffie komen dan uit een Jura. Maar volautomaten koffie is al niet meer te vergelijken met wat er uit je Douwe Egberts snelfilter apparaatje komt.quote:We vinden het makkelijke van een volautomaat erg handig, maar de smaak staat natuurlijk op 1.. De merken die jullie noemen heb ik nog nooit van gehoord.. Waar zijn die te koop? Bij de betere koffiezaken?
Lijkt er wel op ja.quote:Op vrijdag 19 februari 2010 17:48 schreef Zith het volgende:
Weet iemand of de espressomachine op dit plaatje er 1 is van Kees van Westen (Mirage) zoals je die hier ziet?
[ afbeelding ]
=
[ afbeelding ]
?
Ik zie hem namelijk op een advertentie van een executieveiling
Hoelang is zoiets onderweg?quote:Op woensdag 24 februari 2010 23:29 schreef HarmDommisse het volgende:
Vandaag verse lading koffie binnengekregen.
Knopes Espresso en Knopes Musasa.
http://www.knopes.com/
Ze hebben ook wat ovelap met fascino (zijn iets goedkoper) qua assortiment zo te zien, waarom speciaal daar besteld als ik vragen mag?quote:Op woensdag 24 februari 2010 23:29 schreef HarmDommisse het volgende:
Vandaag verse lading koffie binnengekregen.
Knopes Espresso en Knopes Musasa.
http://www.knopes.com/
6 weken zomer gehad terwijl het in NL sneeuwde, heerlijk gegeten en gedronken, 100 Gig aan fotos geschoten van wilde papegaaien, zeerobben, vogels, walvissen, dolfijnen, landschappen, en wat niet meer.quote:Op vrijdag 26 februari 2010 17:41 schreef Dunckie het volgende:
Hee Piet!
Leuk dat je weer terug bent
Genoten tijdens je vakantie?
Wat was verrukkelijk, die beesten aan het spit/op de bbq, of de vakantie??quote:Op vrijdag 26 februari 2010 17:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
6 weken zomer gehad terwijl het in NL sneeuwde, heerlijk gegeten en gedronken, 100 Gig aan fotos geschoten van wilde papegaaien, zeerobben, vogels, walvissen, dolfijnen, landschappen, en wat niet meer.
Gewandeld, veel te veel gezien en gedaan.
Kortom, het was verrukkelijk.
Koop het per containerquote:Op zaterdag 13 maart 2010 14:35 schreef Onnoman het volgende:
Daarnaast aan jullie de vraag hoe jullie op goedkoopst mogelijke wijze aan de beste ongebrande koffiebonen kunnen komen.
jij hebt zin in het leven wou je zeggenquote:
Hee, het is het antwoord op je vraag, meneer zo goedkoop mogelijk.quote:Op zaterdag 13 maart 2010 14:51 schreef Onnoman het volgende:
[..]
jij hebt zin in het leven wou je zeggen
je doet je naam ere aan minkukel dat je er rond looptquote:Op zaterdag 13 maart 2010 14:53 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hee, het is het antwoord op je vraag, meneer zo goedkoop mogelijk.
als je diensten of service wil, keuze of iemand anders die voorraad bijhoud kost dat geld.
ondertussen hebben mijn ouders wel een fatsoenlijke maler (rancilio rocky) en het verschil is echt geweldig!quote:Op zondag 17 januari 2010 15:14 schreef flexster het volgende:
haha nice
die maler..volgens mij is het er een van Bosch uit 1980 ofzo. Ik ben zelf wat perfectionistischer aangelegd dan mijn ouders dus ik had waarschijnlijk een andere gekocht, maar voor hun voldoet hij
Dan zal je aan het 2ehands spul moeten gaan denk ik. De markt van koffiebranders is vrij klein, wat niet echt de 2e hands prijzen ten goede komt.quote:Op zaterdag 13 maart 2010 14:35 schreef Onnoman het volgende:
Hallo mensen..
kunnen jullie mij wat tips geven? ik heb binnenkort een nieuw volautomatische espressomachine, en nu wil ik ook mijn eigen koffie gaan branden. nu weet ik dat je koffie kan branden met popcornmachine's en dat ben ik dan ook van plan te doen. Zijn er echter ergens orginele koffiebranders te krijgen tegen een aantrekkelijk bedrag? 160 euro is voor mij toch wat veel.
Daarnaast aan jullie de vraag hoe jullie op goedkoopst mogelijke wijze aan de beste ongebrande koffiebonen kunnen komen.
alvast bedankt
De Brazil Bourbon van Ongebrand vind ik een prima koffie en die kost maar 9,- per kilo (of nog minder als je een meer dan 5 kilo koopt). Zelf ben ik op dit moment meer van de koffie-met-een-gek-smaakje zoals Yirgacheffe of monsooned mallabar, maar voor bezoek is die Brazil lekker rond en zonder uitgesproken 'smaakafwijkingen'.quote:Op zaterdag 13 maart 2010 17:39 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Dan zal je aan het 2ehands spul moeten gaan denk ik. De markt van koffiebranders is vrij klein, wat niet echt de 2e hands prijzen ten goede komt.
Goedkoop is relatief, fascino is me goed bevallen, maar een collega van me met een prijzige volautomaat vond de 13 euro/kilo redelijk stevig, terwijl dat mij weer niet zoveel doet. Wat voor koffie wil je, hoeveel heb je nodig, en wat heb je in gedachten per kg inclusief verzenden?
quote:Koffiebonen van De Pelikaan aangebrand
ZUTPHEN – Personeel van koffiebranderij De Pelikaan in de Zutphense Pelikaanstraat heeft zaterdag-ochtend rond 9.00 uur de brandweer gebeld, nadat het interieur van de koffiebrandmachine vlam had gevat.
Personeel kon het vuur zelf blussen. Wel inspecteerde de brandweer of het vuur ook in de schoorsteen terecht was gekomen. Dat bleek niet het geval.
Wilde net de Pelikaan aanraden als bron van goedkope (rauwe) bonen: vanaf 5/6 EUR, moet je wel eerst emailen voor de prijslijst, want deze weten de mensen achter de kassa niet, en ze vragen je al snel de prijs van gebrandde bonenquote:
Ben je ook in dat "experience center" ( ) geweest in Utrecht?quote:Op woensdag 17 maart 2010 19:05 schreef Zith het volgende:
Vandaag gastcollege gehad van de Innovation Director van Sara Lee (douwe egberts). Toen hij een screenshot van de DE website liet zien bij een uitleg zag ik trouwens dat ze zelfs daar een KvdW Mirage hebben
Nee, hij legde wel zijn strategie ervan uit kwa marketing en innovatie. Ook bijv. de samenwerking met de libelle om een 'nieuwe senseopad' te ontwikkelen.quote:Op donderdag 18 maart 2010 01:30 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Ben je ook in dat "experience center" ( ) geweest in Utrecht?
quote:Op donderdag 18 maart 2010 11:09 schreef Zith het volgende:
[..]
Nee, hij legde wel zijn strategie ervan uit kwa marketing en innovatie. Ook bijv. de samenwerking met de libelle om een 'nieuwe senseopad' te ontwikkelen.
Hier doet die link het niet.quote:Op donderdag 18 maart 2010 13:25 schreef Zith het volgende:
http://www.libelle.nl/200(...)van-het-koffiepanel/
De vrouwen denken lekker zelf bezig te zijn en invloed te hebben op het bedrijf, maar hebben niet door in 1 grote marketingplan te zitten
Vaag, hier wel nl.quote:
En dan wat foto's van dames met pittig kort kapsel lekker keuvelend aan de koffiequote:De aftrap van het Libelle & SenseoŽ koffiepanel!
Het koffiepanel neemt een kijkje in de keuken van Douwe Egberts | 17-12-2009 | 14:50
Op Woensdag 16 december vond de aftrap plaats van de unieke samenwerking tussen SenseoŽ, Libelle en een panel van Libelle lezeressen.
Een team van 24 dames was uitgenodigd bij Douwe Egberts om kennis te maken met de wereld van koffie en een start te maken met de samenwerking die gaat resulteren in een nieuwe SenseoŽ variant in september.
Het traject van boon tot kop
Na de ontvangst kregen de dames van een echte koffie expert van Douwe Egberts alles te horen over ‘het traject van boon tot kop’. Eerst is verteld over de plantages, groene koffie, soorten koffie (Arabica en Robusta) en hoe deze geplukt worden in de warme koffie landen. Vervolgens is verteld wat er met die groene koffiebonen gebeurt van het moment dat ze in Utrecht aankomen tot en met het moment dat ze, gemelangeerd, gebrand, gemalen en verpakt weer de fabriekspoort uitrijden.
Rondleiding door de fabriek
Nadat de lezeressen deze onderdompeling hadden ondergaan kregen ze in twee groepen een heuse rondleiding door de fabriek om alles in de praktijk te zijn. Met name de snelle verpakkingsmachines waren een attractie op zich om te zien.
Werk aan de winkel
Na deze start was er werk aan de winkel. Het panel werd verteld over het doel en de vorm van het middagprogramma door onderzoeksbureau We Jane dat onder andere gespecialiseerd is in creatieve brainstormsessies. De dames werden in vier groepen verdeeld en mochten aan de slag met ideeen over koffie. De beste ideeen van elk groepje werden uitgewerkt tot concepten voor een nieuwe variant SenseoŽ koffiepads. In de middag was een tekenaar aanwezig om vele ideeen op een originele geestige manier vast te leggen.
Proeven
De concepten werden vervolgens aan elkaar gepresenteerd en beoordeeld op aantrekkelijkheid en originaliteit. De samenwerking met Douwe Egberts SenseoŽ is zo opgezet dat zij de concepten en concept richtingen voor een nieuwe SenseoŽ smaak gaan uitwerken en toetsen op haalbaarheid. De uitgewerkte smaak varianten zullen de volgende keer dat het SenseoŽ Libelle panel samenkomt worden geproefd!
Ik ben ook een koffieliefhebber. Vind de guatemala van Perla zo ongeveer de beste gemalen koffie die je in een supermarkt kan krijgen...Maar een goede espresso heeft mijn voorkeur, liefst zuid-amerika, niet bitter, veel smaak en houtig...quote:Op vrijdag 16 oktober 2009 09:22 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Ik denk dat we daar maar eens wat Guatemala koffie weg moeten halen voor mijn nieuwe molen. Nu drinken we nog de AH Excellent Guatemala, maar als die op is gaan we/ik ook de filterkoffie zelf malen uiteraard..
Koffie speciaalzaken. Bij ketens als Levelt en Kaldi heb ik het wel eens gezien.quote:Op donderdag 18 maart 2010 22:18 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Overigens iemand een idee waar je in nederland kopi-luak koffie kunt krijgen?
Sommige fijnproevers hier vinden het niks, maar ik zweer ook bij de percolator.quote:Op vrijdag 19 maart 2010 01:59 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Na jarenlang Senseo en automatenkoffie (stations/bedrijven) gedronken te hebben, ging er vanavond een wereld voor me open:
[ afbeelding ]
Mooie kopjesquote:Op vrijdag 19 maart 2010 01:59 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Na jarenlang Senseo en automatenkoffie (stations/bedrijven) gedronken te hebben, ging er vanavond een wereld voor me open:
[ afbeelding ]
Ik denk dat het leeuwendeel van de espresso liefhebbers ook zo'n ding heeftquote:Op vrijdag 19 maart 2010 02:27 schreef Pritt het volgende:
[..]
Sommige fijnproevers hier vinden het niks, maar ik zweer ook bij de percolator.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |