abonnement Unibet Coolblue
  zondag 11 oktober 2009 @ 10:07:20 #26
132185 Biogarde
Neef van Bassie.
pi_73567990
TVP.
Bio is baas. Ik ben niet meer op straat. Ik rij alleen langs om te kijken hoe het gaat.
pi_73572180
quote:
Op zondag 11 oktober 2009 09:44 schreef Iblis het volgende:

[..]

dat soort info zocht ik inderdaad onder andere voor deze topic!
As je naar de site www.allesoversterrenkunde.nl gaat, op de voorpagina, in de linkerkolom onder het topic "Mijn Sterrenhemel" en dan onder "Hemelverschijnslen, staat iedere maand een overzicht van de zichtbare verschijnselen. Als ik eraan denk zal ik ze iedere maand in dit topic posten
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_73572183
Interessant.
pi_73577621
tvp
Ik ben een pure Turk.
  zondag 11 oktober 2009 @ 16:37:58 #30
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_73578695
Ik heb de OP wat geüpdatet, leuk zou misschien ook nog wat linkjes naar open dagen van sterrenwachten zijn e.d. Maar ook andere links en aanvullingen zijn welkom.

Oh ja, en een banner die meer tijd heeft gekost dan 1,5 minuut is ook welkom natuurlijk.
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
pi_73578805
tvp
In fact, recent observations and simulations have suggested that a network of cosmic strings stretches across the entire universe.
pi_73672260
Vanavond is het redelijk astronomie-weer.

Op deze site kun je trouwens een astronomischweer-voorspelling vinden http://www.urania.be/weer
  woensdag 14 oktober 2009 @ 14:21:42 #33
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_73680996
Ik heb net gelezen dat het redelijk weer wordt, dus aflevering #1 in de serie ‘sterren kijken voor complete beginners’. Misschien is het wel geen serie, want zo heel veel ideeën heb ik eigenlijk niet. Maar goed. Het onderwerp is: De Poolster vinden!

Vanavond om 20:30 ziet de hemel er in Nederland ongeveer zo uit:



Voor degenen die voor het eerst zo’n sterrenkaart zien, is het misschien allemaal niet zo duidelijk. Ik weet nog wel dat ik ooit zo’n sterrenkaart (moest je ook nog aan draaien) had als kind en er geen zier van snapte.

In feite werkt zo’n kaart met het idee van een hemelkoepel. Als je op aarde staat dan kun je de hemel in principe opvatten als een de binnenkant van een bol, waar lichtjes op staan. De hemelbol. Die bol is op dit kaartje platgeslagen.

De buitenste rand van het kaartje is de horizon, dus waar S staat is helemaal in het zuiden aan de horizon bijvoorbeeld. Dit verklaart ook waarom oost links staat op het kaartje, je moet je in feite voorstellen dat je dit kaartje om een halve bol trekt en dan van binnenuit die bol bekijkt, je bekijkt het dus eigenlijk van onderen terwijl je een normale kaart van boven bekijkt. En als je onder de tafel gaat liggen en naar een normale kaart kijkt, nu ja, dan zie je alleen het tafelblad, maar dan zijn oost en ook ‘omgedraaid’.

Het midden van het kaartje is dus wat je recht boven je hoofd ziet om half negen, staart daar ongeveer dus Cygnus, of Zwaan. Je kunt ook afleiden dat de Grote Beer aan de noord-westelijke hemel moet staan, en dat die vrij laag staat. Jupiter staat in het zuid-zuid-oosten ongeveer, ook niet zo hoog. Met dit soort kaartjes moet je wel een beetje leren omgaan.

In principe is het altijd lastig om duidelijke kaartjes te maken: of je nu een kaartje maakt, of een computerprogramma, je beeldt altijd iets wat 360º rond gaat af op een plat iets. Dat moet altijd tot vertekening leiden. Hoe en wat precies, daar is ook nog wel veel over te vertellen, maar dat komt een andere keer.

Als je echter een kleinere gedeelte van de hemel afbeeld, dan lijkt het al iets meer op wat je ‘in het echt ziet’, meer alsof je een foto maakt van de lucht.

Hier is b.v. een gesimuleerde sterrenhemel voor vanavond, half negen, met het noorden ingetekend. Dit is zoals je ‘normaal’ zou kijken, dus het westen is nu aan de linkerkant van de tekening:



Je herkent hier (hopelijk) de Grote Beer al. Het is het steelpannetje, dat zich redelijk midden in de afbeelding bevindt. En die uit zeven sterren bestaat. Hier zie je dezelfde afbeelding met de Grote Beer ingetekend (die eigenlijk iets meer is dan het steelpannetje):



Tevens is er een raster ingetekend, dat geeft ongeveer aan wat je ziet. De verticale lijnen geven de azimut aan, d.w.z. de hele horizon is verdeeld in 360 graden, met het noorden op 0, het oosten op 90, het zuiden op 180, het westen op 270. Ja, er staat 180° in de tekening bij de lijn door N, maar dat is echt een foutje.

De horizontale lijnen geven aan hoe hoog iets boven de horizon is. 90° zou recht boven je hoofd zijn, 0° is de horizon, en de rest is er tussenin. (Ik kan het echt niet beter uitleggen.) Je ziet dus dat de afbeelding in het midden tot bijna 60° boven de horizon komt. Dat is dus, als je kijkt, niet helemaal met je hoofd in de nek, maar maar iets verder naar voren.

Maar goed, dit is de Grote Beer, daar was het ons niet direct om te doen, waar het wél om te doen is, is de Poolster. Dat is niet een extreem heldere ster (zoals wel eens gedacht wordt), ongeveer net zo helder als de sterren van de Grote Beer, maar er zijn veel helderder sterren aan de hemel. Die Poolster vind je door de twee sterren die de rechterkant van het steelpannetje vormen, te pakken, en dan een (denkbeeldige) lijn van de onderste naar de bovenste te trekken, en die lijn ongeveer 4–5 keer door te trekken, dan kom je nagenoeg op de Poolster uit:



In de tekening hierboven staan nog veel meer lijnen getekend, maar het gaat dus om de lijn die door de ‘e’ van ‘Grote beer’ loopt. Die moet je ook in gedachten trekken, en dan kom je op de Poolster uit.

De Poolster staat dus ook niet recht boven je hoofd. Wel staat ze altijd in het noorden, maar alleen op de Noordpool staat ze recht boven je hoofd.

Nu kun je dus (als je de Grote Beer kunt zien tenminste) altijd het Noorden vinden! En je moet je op het Noordelijk Halfrond bevinden. De Grote Beer zelf staat namelijk niet vast. Als je later op de avond kijkt dan is de Grote Beer iets verder opgeschoven richting het oosten. En die maakt zo een heel rondje, doordat de aarde draait.

Alleen de Poolster blijft voor het oog op dezelfde plek, omdat deze in het verlengde van de aardas staat. Hieronder zie je schematisch hoe de Grote Beer (en Cassiopeia, dat is die ‘W’) rond de Poolster bewegen in 24 uur. In het echt kun je dit natuurlijk niet zo waarnemen, omdat als het dag is de sterren niet zichtbaar zijn.


Bron: Wikimedia Commons. Maker: Mjchael. Licentie: CC-BY-SA.

Aan de Poolster vast zit de Kleine Beer, dat is nog een steelpannetje. Dat ‘wijst’ naar de steel van de Grote Beer, maar de Kleine Beer kun je niet altijd even goed zien in een lichtvervuilde omgeving.

Succes!

N.B. Het hemelkaartje is van Heavens Above, en de plaatjes zijn m.b.v. Stellarium gemaakt.
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
pi_73681615
Vanavond is de bovenste helft van nederland waarschijnlijk bewolkt
http://www.meteoblue.com/en/weather/weather-maps/europe/
XBL: Koning Stoma
PSN: Koning_Stoma
  woensdag 14 oktober 2009 @ 15:30:28 #35
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_73683180
quote:
Op woensdag 14 oktober 2009 14:42 schreef intraxz het volgende:
Vanavond is de bovenste helft van nederland waarschijnlijk bewolkt
http://www.meteoblue.com/en/weather/weather-maps/europe/
Ja, dat kan zo maar niet!
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
  donderdag 15 oktober 2009 @ 13:03:41 #36
264508 Arie81
Cogito ergo sum
pi_73710815
Bij deze foto's van Jupiter die ik heb gemaakt met Meade LPI camera en 2x barlow. Foto's zijn nog onbewerkt,wie kan bewerken krijgt mijn zegen.

Op de kleur foto is de rode vlek nog net te zien. Op de zwart wit is de schaduw van IO nog te zien.



Emas, non qoud opus est, sed quod necesse est
pi_73720958
Mooie foto's! Bijna net zo mooi als door de telescoop. Gisteren was het trouwens moio helder. Meteoblue zat er naast.
XBL: Koning Stoma
PSN: Koning_Stoma
  donderdag 15 oktober 2009 @ 18:57:17 #38
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_73722957
Ik ben niet zo’n fotobewerkingsheld, maar als ik de foto wat helderder maak dan krijg ik dit:



Er zijn vast mensen die dat beter kunnen qua kleurcorrectie, noise reduction, sharpening, enz.
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
  zondag 18 oktober 2009 @ 11:37:05 #39
274062 Sjaakz
Teflonbuikspreekpop
pi_73800228
quote:
Schiermonnikoog is donkerste plek

(Novum) - Schiermonnikoog is de donkerste plek van Nederland. Vanaf het Waddeneiland zijn op een onbewolkte en maanloze nacht ongeveer drieduizend sterren te zien, terwijl dat er in een gebied als Roggebotzand in Flevoland maar zestienhonderd zijn. In de Gelderse Vallei, het donkerste plekje van Gelderland, zijn dat er nog maar zeshonderd.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu. De Groningse streek het Hoge Land staat op nummer twee en de Friese Waddenkust op de derde plaats.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. De mate van verlichting neemt volgens Natuur en Milieu jaarlijks met drie tot vijf procent toe, terwijl driekwart van de Nederlanders een donkerdere nacht zou willen.

Bureau Sotto le Stelle verrichtte lichtmetingen in 41 donkere gebieden in het kader van de vijfde Nacht van de Nacht, die zaterdag wordt gehouden. Mensen kunnen dan met honderden 'duistere' activiteiten meedoen en genieten van het donker.
pi_73800680
Niet zo verassend natuurlijk.

Ik heb gisteren wel dacht ik M33 kunnen zien. Was ik maar op Schiermonnikoog, dan had ik hem zeker gezien... M1 wel voor het eerste gevonden. M109 kon ik niet zien. Misschien als Ursa Major over een paar maanden iets hoger en in het oosten staat. Zou wel jammer zijn als dat niet te zien is met 8".

Trouwens is de Gelderse Vallei in Utrecht.

Straatlantarens in woonwijken en dikke schijnwerpers op gebouwen zoals kerken. Die moeten echt weg, uit of na 11en ofzo gewoon uit.
Straatverlichting bij wegen kan als je het mij vraagt ook wel uit. Maar op z'n minst zo een kap op die dingen zodat ze niet 50% van hun licht recht de hemel in schijnen. En zoveel auto's komen er dan ook niet meer langs. Dus een sensor die alleen aan gaat als er een auto aan komt zou in de toekomst ook wel wat zijn.

Maar ja, ik weet zeker dat al die nutteloze verlichting straks gewoon nog aan is met de 24ste. Zelfs de dikke schijnwerpers gericht op de kerktoren. Zonde van de hemel, zonde van de energie. En er staat hier in een woonwijk ook gewoon om de 10 meter een dikke lantarenpaal. Die dingen moeten toch ook niet goedkoop geweest zijn.

[ Bericht 12% gewijzigd door Prometheus4096 op 18-10-2009 12:24:05 ]
pi_73809471
Van de Frontpage

'Schiermonnikoog beste sterrenkijkplek'
submit door Michel (OA) op 18-10-2009 @ 16:21

Aanstaande zaterdag vindt voor de vijfde keer De Nacht van de Nacht plaats. Ter gelegenheid hiervan hebben de provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu onderzocht waar de donkerste plek van Nederland zich bevindt; dit blijkt op het eiland Schiermonnikoog te zijn.

Het onderzoek is in augustus en september uitgevoerd tijdens onbewolkte en maanloze nachten. Met meetapparatuur is de helderheid van het zenit, het punt recht omhoog, bepaald. De hemel boven Schiermonnikoog leent zich het beste om sterren te kijken, hier waren ongeveer 3.000 sterren te zien. Ter vergelijking: in het donkerste gebied van Flevoland zijn ongeveer 1.600 sterren te zien en in de Biesbosch nog maar 600.

Op de site van De Nacht van de Nacht staan de Donkerste plek per provincie.
Het hele rapport lees je hier (pdf).

Bron: RTV Noord, e.a


Gelukkig hoef ik niet ver te rijden.... Maasduinen (limburg) zijn een kilometertje of 12 van Venlo

[ Bericht 0% gewijzigd door -CRASH- op 18-10-2009 16:53:57 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_73833914
Voor de liefhebbers

21 oktober 2009 Vannacht is het maximum van de Orioniden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Orion (zie ook Handboek sterrenkunde, pag. 162). De stofdeeltjes die je vannacht in de aardse dampkring ziet verbranden, zijn afkomstig van de beroemde komeet Halley

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 19 oktober 2009 @ 11:27:48 #43
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_73837070
Hopelijk is het helder! Vrijdag en zaterdag heb ik nog aardig wat kunnen zien, ook al was het wat koud en heb ik niet zo heel lang gekeken.
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
pi_74243904
Voor de komende maand

1 november 2009 De planeet Mars staat vandaag en morgen vlak bij de open sterrenhoop de Krib (Praesepe) in het sterrenbeeld Kreeft. Met een verrekijker zijn de sterren in de sterrenhoop zichtbaar. Kijk rond 06.00 uur, hoog in het zuidzuidoosten.

2 november 2009 Volle Maan (20.14 uur).

4 november 2009 De maan staat vanavond in het sterrenbeeld Stier en vormt een rechthoekige driehoek met de hoofdster Aldebaran (rechtsonder de maan) en het Zevengesternte (rechtsboven de maan). Kijk rond 21.00 uur in het oosten.

6 november 2009 Maximum van de Tauriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Stier

7 november 2009 Rond 22.00 uur zie je de sterren Castor en Pollux linksboven de opkomende maan, in het oostnoordoosten.

8 november 2009 's Morgens rond 06.00 uur staat de maan zeer hoog boven de zuidelijke horizon. Links van de maan is de planeet Mars zichtbaar; rechtsboven de maan staan de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.

8 november 2009 De planeet Mars is om 23.30 uur pal links van de opkomende maan te zien, laag in het oostnoordoosten.

9 november 2009 Laatste Kwartier (16.56 uur). 's Morgens vroeg, rond 06.00 uur, zie je de maan zeer hoog in het zuiden staan, met pal daarboven de planeet Mars.

10 november 2009 De ster Regulus in de Leeuw staat vanmorgen links van de maan. Bekijk het tweetal tussen 06.00 en 06.30 uur, hoog in het zuidzuidoosten.

12 november 2009 Rond 06.30 uur zie je vrij hoog in het zuidoosten de afnemende maan, met links daarvan de planeet Saturnus.

13 november 2009 Vanmorgen staat Saturnus een flink stuk boven de maan, aan de zuidoostelijke ochtendhemel. Kijk tussen 06.00 en 06.30 uur.

14 november 2009 Laag in het zuidoosten zie je rond 06.30 uur de smalle maansikkel, met links daarvan de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.

16 november 2009 Nieuwe Maan (20.14 uur).

17 november 2009 Vannacht is het maximum van de Leoniden, een beroemde meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Leeuw (zie ook Handboek sterrenkunde, pag. 162). De meeste 'vallende sterren' zijn na middernacht zichtbaar. Volgens sommige voorspellingen is er dit jaar sprake van een ware meteorenregen.

23 november 2009 Vanavond is linksonder de bijna-halfverlichte maan de planeet Jupiter te zien. Kijk vanaf 18.00 uur, wanneer de twee hemellichamen in het zuiden staan. Rond 22.30 uur verdwijnen ze in het westzuidwesten onder de horizon.

24 november 2009 Eerste Kwartier (22.39 uur). Een flink stuk rechtsonder de halfverlichte maan schittert de heldere reuzenplaneet Jupiter.

30 november 2009 Vandaag is het precies vierhonderd jaar geleden dat Galileo Galilei zijn zelfgebouwde telescoop op de maan richtte. Hij ontdekte bergen en kraters. Een eenvoudige verrekijker laat al meer zien dan de telescopen van Galilei.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_74250066
Goed topic.

Zijn er nog mensen die StarCalc gebruiken? Of is dat niets vergeleken met bovengenoemde software?
"Everything we are, we are when we're alone."
pi_74250445
Ik heb gister even naar jupiter gekeken en ik dacht dat ik de schaduw van een maantje kon zien.
XBL: Koning Stoma
PSN: Koning_Stoma
  zaterdag 31 oktober 2009 @ 13:38:13 #47
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_74250613
quote:
Op zaterdag 31 oktober 2009 13:32 schreef intraxz het volgende:
Ik heb gister even naar jupiter gekeken en ik dacht dat ik de schaduw van een maantje kon zien.
Niet met het blote oog neem ik aan?
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
pi_74250728
quote:
Op donderdag 15 oktober 2009 13:03 schreef Arie81 het volgende:
Bij deze foto's van Jupiter die ik heb gemaakt met Meade LPI camera en 2x barlow. Foto's zijn nog onbewerkt,wie kan bewerken krijgt mijn zegen.

Op de kleur foto is de rode vlek nog net te zien. Op de zwart wit is de schaduw van IO nog te zien.


[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
mooi
blablablablablablablablablablablablablabla
pi_74256512
quote:
Op zaterdag 31 oktober 2009 13:38 schreef Iblis het volgende:

[..]

Niet met het blote oog neem ik aan?
10" telescoop
XBL: Koning Stoma
PSN: Koning_Stoma
  zondag 1 november 2009 @ 11:57:25 #50
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_74272668
Ik heb de hemelverschijnselen voor november geüpdatet!
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')