dat wordt van je loon automatisch ingehouden, net als in Nederland.quote:Op dinsdag 6 oktober 2009 07:53 schreef Tezz het volgende:
Hallo,
Wij wonen dicht bij de grens met Belgie en mijn man overweegt om een baan aan te nemen in Belgie, vlak over de grens. Weet iemand wat de consequenties hiervan zijn?
Concrete vragen:
- Hoe zit het met belasting betalen?
Nee, je moet jezelf verzekeren in Belgie, wat heeeel wat goedkoper is (ik was 29 euro per kwartaal kwijt). Echter, je moet je wel nog verzekeren bij CZ voor het internationale verdrag wat er geldt, maar dat is iets van 6 euro per maand ofzo. Hierdoor heb je gewoon recht op Nederlandse zorg, en de rekening sturen ze dan door naar je Belgische verzekering. Houdt er wel rekening mee dat je wel nog het Nederlandse eigen risico hebt.quote:- Kun je je huidige zorgverzekering blijven houden (in Nederland)?
hm, in de 5 jaar dat ik er gewerkt heb ben ik 1x 2 weken ziek geweest, en toen werd ik door m'n baas gewoon doorbetaald dus eigenlijk heb ik geen idee. Echter, zodra je een uitkering wil aanvragen ben je weer gewoon Nederlander dus moet je dat hier aanvragen. Dan krijg je wel wat meer gedoe, want dan heb je wat Belgische formulieren nodig. Mij was het teveel werk, en gelukkig had ik heel snel nieuw werk dus vond ik het teveel gedoe.quote:- Hoe zit het met een sociaal vangnet? (uitkering, ziektewet etc.)
quote:- Hoe zit het met volkspremies (aow etc.) en pensioen?
zie boven. Je moet hier gewoon een normaal belastingformulier invullen. Je geeft echter op dat je inkomsten uit het buitenland hebt. De rest is hetzelfde.quote:- Hoe zit het met de voorlopige teruggaaf inkomstenbelasting die we nu maandelijks ontvangen?
zie boven, denk ik. Maar dit moet je 's navragen bij het belastingkantoor in Roosendaal (dat is voor internationale zaken), zij kunnen je dat vast vertellen.quote:- Heeft het consequenties (belastingtechnisch) voor ons eigen huis?
in het geval van een leaseauto krijg je waarschijnlijk een Belgische. No problem, behalve dat je voor je belastingaangifte wel de Nederlandse cataloguswaarde moet nemen. Publiekelijk ga ik daar niet meer over zeggen, via PM kan ik je daar nog wel wat over kwijt.quote:Zijn er nog andere dingen waar we rekening mee moeten houden? Zitten er op fok belasting-wizzkids of misschien ervaringsdeskundigen?
ach, zo erg is het niet. Het meeste is net als in Nederland, alleen duurt je eerste salaris een paar dagen langer omdat banken altijd een paar dagen nodig hebben voor internationale overschrijvingen.quote:Ik hoor het graag! Ik krijg er namelijk een naar onderbuik gevoel bij, maar mijn man ziet de baan erg zitten!
Ik weet nbiet wanneer het gaat spelen, maar ze zijn bij de banken bezig met een nieuwe norm voor internationaal bankvervkeer waarbij het dezelfde dag uitgevoerd wordt.quote:Op dinsdag 6 oktober 2009 08:40 schreef Tokus het volgende:
alleen duurt je eerste salaris een paar dagen langer omdat banken altijd een paar dagen nodig hebben voor internationale overschrijvingen.
Fout. Zie m'n antwoord hierboven.quote:Op dinsdag 6 oktober 2009 08:41 schreef sanger het volgende:
Voor de inkomstenbelasting wordt gekeken naar waar het middelpunt van het sociale leven ligt. In Nederland dus. Daar zul je dus ook belasting moeten betalen. Bij de Belgische belastingdienst moet je dus ontheffing vragen.
Je bedoeld over de ontheffing? Als Nederlands ingezetene ben je immers altijd belastingplichting in NL tenzij je kunt aantonen dat je sociale middelpunt elders is.quote:
Nope, je moet belasting betalen in het land waar je werkt.quote:Op dinsdag 6 oktober 2009 09:11 schreef sanger het volgende:
[..]
Je bedoeld over de ontheffing? Als Nederlands ingezetene ben je immers altijd belastingplichting in NL tenzij je kunt aantonen dat je sociale middelpunt elders is.
Dat is een verdrag tussen NL en Be. De NL wetgeving gaat uit van een bepaald beginsel (kan niet op de naam komen).quote:Op dinsdag 6 oktober 2009 09:14 schreef Tokus het volgende:
[..]
Nope, je moet belasting betalen in het land waar je werkt.
zoals je zegt, je bent in Nederland ook belastingplichtig, maar dit kun je verrekenen met wat je in Belgie al betaald hebt.
Als je dichtbij de Belgische grens woont, kun je ook overwegen om je zorg in België te zoeken; ik vind echt dat het hier veel beter geregeld is dan in Nederland. Zowel 'simpele' zorg (huisarts, tandarts, fysio), als de meer specialistische.quote:Op dinsdag 6 oktober 2009 08:40 schreef Tokus het volgende:
Nee, je moet jezelf verzekeren in Belgie, wat heeeel wat goedkoper is (ik was 29 euro per kwartaal kwijt). Echter, je moet je wel nog verzekeren bij CZ voor het internationale verdrag wat er geldt, maar dat is iets van 6 euro per maand ofzo. Hierdoor heb je gewoon recht op Nederlandse zorg, en de rekening sturen ze dan door naar je Belgische verzekering. Houdt er wel rekening mee dat je wel nog het Nederlandse eigen risico hebt.
Ook komt er nog 25 euro per jaar bij voor een algemene premie (landelijke pot, voor gehandicapten en chronisch zieken enzo), maar dat kan jaren duren voordat ze er achter komen dat je in Belgie werkt en dat ze dat nog bij je moeten innen. Ik ben na 5 jaar weer terug in Nederland (qua werk. heb hier wel gewoon altijd gewoond) en nu krijg ik nog ineens iets dat ik moet betalen over die 5 jaar. En dat is helaas wel in verdragen vastgelegd dus je komt er ook niet zo makkelijk onderuit.
Wel moet je waarschijnlijk je huisarts een papiertje laten tekenen als je ziek bent, en die opsturen naar je baas of verzekering. Een arbodienst ofzo is er gelofo ik niet. Fraude hiermee is overigens wel makkelijker als je je huisarts goed kent en hij het niet erg vind om wat meer dagen in te vullen dan nodig zijn voor je herstel.
Mag dat? Als je in Nederland woont? Ik weet niet hoe moeilijk ze in NL zijn, maar als je in België woont en je hebt een NL leaseauto, dan moet je 'm binnen drie maanden iimporterenquote:in het geval van een leaseauto krijg je waarschijnlijk een Belgische. No problem, behalve dat je voor je belastingaangifte wel de Nederlandse cataloguswaarde moet nemen. Publiekelijk ga ik daar niet meer over zeggen, via PM kan ik je daar nog wel wat over kwijt.
Ugh, ja, die vakantiedagen. Waarschijnlijk kun je, als je je poot stijfhoudt, wel bedingen dat je meer dagen krijgt dan de officiële. Sowieso zijn er in B meer nationale feestdagen. Voordeel: als je eventueel ooit vertrekt uit B, krijg je dus nog bijna een maand extra salaris uitgekeerd!quote:ach, zo erg is het niet. Het meeste is net als in Nederland, alleen duurt je eerste salaris een paar dagen langer omdat banken altijd een paar dagen nodig hebben voor internationale overschrijvingen.
Oh, en je vakantiegeld komt niet in mei, maar waarschijnlijk in juni of juli.
En houdt er rekening mee dat je het eerste jaar (veel) minder vrije dagen hebt, aangezien je die opbouwt voor het jaar erna.
yep, zolang je ook maar aan kan tonen dat je in Belgie werkt mag het. Sterker nog, het staat ook gewoon in de berekening voor je belastingaangifte.quote:Op dinsdag 6 oktober 2009 12:10 schreef ColdFeet het volgende:
Mag dat? Als je in Nederland woont? Ik weet niet hoe moeilijk ze in NL zijn, maar als je in België woont en je hebt een NL leaseauto, dan moet je 'm binnen drie maanden iimporteren
dat is zeker een voordeel. En, als een feestdag in het weekend valt krijg je compensatie. Dat is ook erg prettigquote:Ugh, ja, die vakantiedagen. Waarschijnlijk kun je, als je je poot stijfhoudt, wel bedingen dat je meer dagen krijgt dan de officiële. Sowieso zijn er in B meer nationale feestdagen.
1 november gaan de nieuwe voorwaarden voor betalingsverkeer in. Althans dat heeft de Rabobank mij erover verteld. Daar was ook e.e.a. bij over internationaal betalingsverkeer, dus dit mogelijk ook (is ognetwijfeld terug te vinden op de Rabo site).quote:Op dinsdag 6 oktober 2009 08:44 schreef sanger het volgende:
[..]
Ik weet nbiet wanneer het gaat spelen, maar ze zijn bij de banken bezig met een nieuwe norm voor internationaal bankvervkeer waarbij het dezelfde dag uitgevoerd wordt.
klopt, alleen boodschappen zijn in Belgie wel duurder, dacht ikquote:Op dinsdag 6 oktober 2009 12:30 schreef ColdFeet het volgende:
Dat internationale betalingsverkeer, daar zou ik me maar niet druk om maken. Je kunt altijd overwegen om een goedkope Belgische rekening te nemen. Kun je ook boodschappen doen en tanken in België en sluis je zelf de rest van je salaris door naar NL.
I know! Maar ik vind het assortiment hier in de supermarkten wel significant beter dan in NL (en toevallig weet ik dat Tezz wel van lekker eten&koken houdtquote:Op dinsdag 6 oktober 2009 13:00 schreef Tokus het volgende:
[..]
klopt, alleen boodschappen zijn in Belgie wel duurder, dacht ik
En dan moet je zelf steeds je geld doorsluizen en duurt het minimaal net zo lang als dat ze het gelijk op je Nederlandse rekening storten.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |