abonnement Unibet Coolblue
  dinsdag 13 oktober 2009 @ 16:45:09 #21
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_73651794
quote:
Bezoek paus aan synagoge Rome uitgesteld

ROME (ANP) - Paus Benedictus XVI brengt begin volgend jaar een bezoek aan de synagoge van Rome. Dat heeft Radio Vaticana, de officiële zender van de kerkelijke staat, dinsdag bekendgemaakt.

De ontmoeting stond aanvankelijk gepland voor dit najaar, maar is uitgesteld tot 17 januari 2010. Het is dan de dag van de toenadering tussen katholieken en joden. Het bezoek valt bovendien bijna een jaar na het omstreden besluit van de paus om de Britse bisschop Richard Williamson, die de Holocaust ontkent, weer in de kerk op te nemen.

Het joodse gebedshuis in de Italiaanse hoofdstad kreeg een keer eerder een paus op bezoek. In 1986 betrad de toenmalige paus Johannes Paulus II de synagoge aan de rivier de Tiber. Hij noemde de joden toen „onze geliefde oudste broeders”.

De joodse gemeenschap in de Italiaanse hoofdstad is de oudste buiten het Heilig Land. De betrekkingen tussen de RK-Kerk en de joden in Rome zijn lang gespannen geweest. Zo sloot paus Paulus IV (1555-1559) de joden in hun wijk op. Lange tijd moesten de joden in het openbaar spijt betuigen dat zij Jezus Christus hadden afgewezen.

Bron: ANP, via Trouw.
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
  donderdag 15 oktober 2009 @ 16:12:42 #22
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_73717739
quote:
Vatican to host Galileo exhibit

A new exhibition marking the 400th anniversary of Galileo's work is set to open in the Vatican.

The Catholic Church once labelled Galileo, now regarded as modern astronomy's founding father, a heretic.

He was tried for challenging the widely held belief that the sun travelled around the Earth.

Although Copernicus did much ground-breaking work on the link between the sun and the Earth, it was Galileo's instruments that proved the theory.

It was not until 1992 that Pope John Paul II declared that the Church's ruling was an error and that Catholics were not hostile to science.

Now a selection of Galileo's instruments - along with those of other key figures in astronomy - are being put on display in the Vatican.

There will also be some of Galileo's original documents in which he excitedly recorded his first discoveries.

The exhibition runs until January.

Bron: BBC.
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
  maandag 19 oktober 2009 @ 13:56:20 #23
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_73842460
quote:
Bijbelvertaling 1 miljoen keer verkocht

RIJSWIJK (ANP) - Van De Nieuwe Bijbelvertaling zijn in vijf jaar tijd een miljoen exemplaren verkocht. Dat maakte het Nederlands Bijbelgenootschap zaterdag bekend.

De Nieuwe Bijbelvertaling, waaraan tien jaar is gewerkt, verscheen in oktober 2004 in vier verschillende edities. Bij het project waren 23 kerken en geloofsgemeenschappen betrokken.

Bron: ANP, via Trouw.
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
  dinsdag 20 oktober 2009 @ 17:26:52 #24
267258 Ghaazi
Ille qui nos omnes servabit
pi_73885457
Meisjes bank vooruit in Koranscholen
DHAKA/BRUSSEL, 19 oktober 2009 (IPS/Al Jazeera) - In Bangladesh en Pakistan bezoeken steeds meer meisjes madrassa's, traditionele islamitische scholen die gratis onderwijs aanbieden. In Bangladesh beginnen die instellingen ook Engels, informatica te onderwijzen en hun leerlingen bewust te maken van hedendaagse problemen als de klimaatverandering.

Lessen klassiek Arabisch en de Koran uit het hoofd leren staan nog altijd centraal in madrassa's. Sommige Koranscholen verspreiden fundamentalistische denkbeelden en de Pakistaanse regering trad de voorbije jaren op tegen een aantal instellingen waar leerlingen op de gewapende strijd werden voorbereid. Maar veel Koranscholen gaan een heel andere richting uit.

Modernisering

Vroeger lieten madrassa's in Bangladesh alleen jongens toe, maar nu proberen steeds meer Koranscholen ook meisjes aan te trekken. Ze vullen hun curriculum ook aan met moderne vakken.

Dat wordt in de hand gewerkt door de aanzienlijke financiële steun die hervormingsgezinde madrassa's sinds enkele jaren van de overheid krijgen. "Om toegang te krijgen tot dat geld zijn veel madrassa's Engels en Bengalees beginnen te onderwijzen", zegt Zainul Abedine, de directeur van de grootste madrassa in Dhaka. "Ze krijgen veel meer studenten, en ook het aantal scholen neemt snel toe."

In de Bengalese madrassa's lopen intussen al zes miljoen kinderen en jongeren school, en dat aantal lijkt nog fors te gaan stijgen naarmate er meer meisjes worden ingeschreven.

Volgens een recente studie van de Wereldbank dragen de madrassa's er vooral in plattelandsgebieden toe bij dat meisjes dezelfde onderwijskansen krijgen als jongens. Nogal wat meisjes stromen vanuit madrassa's door naar hoger onderwijs.

De auteur van de studie, Nazmul Chaudhury, stelt ook dat de gemoderniseerde Koranscholen vertrekken van "attitudes die de democratie bevorderen".

Bangladesh heeft nog een lange weg te gaan. Volgens cijfers van de VN kan 48 procent van de bevolking er niet lezen en schrijven.

Steeds meer scholieren
Ook in Pakistan zit religieus onderwijs voor meisjes in de lift. Het land telt al meer dan 1900 geregistreerde meisjesmadrassa's, en het aantal stijgt snel. Het openbaar onderwijs in Pakistan biedt niet voor alle kinderen plaats, en nogal wat ouders maken zich zorgen dat de traditionele islamitische waarden teloor gaan.

Aan de officiële Pakistaanse meisjesmadrassa's studeren al een kwart miljoen meisjes. Hun slaagpercentages zijn relatief hoog en ze vatten vaak verdere studies aan. Toch zeggen critici dat de instellingen een wereldbeeld in stand helpen houden waarin vrouwen ondergeschikt zijn aan mannen.

In Indonesië, het land met de grootste moslimbevolking ter wereld, hebben meisjes al langer toegang tot het islamitische onderwijs. De meeste van de 14.000 zogenaamde pesantrens met hun ruim drie miljoen scholieren staan er hoog in aanzien. Naast de traditionele vakken is er in hun curriculum ook plaats voor moderne talen en informatica.

In Indonesië krijgen islamitische scholen ook steun van internationale hulporganisaties. Die zetten de scholen waarmee ze samenwerken ook aan hun curriculum aan te passen aan de wereld van vandaag.

http://www.mo.be/index.php?id=63&tx_uwnews_pi2%5Bart_id%5D=26450&cHash=6004db5b28
What lies in the shadow of the statue?
  dinsdag 20 oktober 2009 @ 17:32:14 #25
267258 Ghaazi
Ille qui nos omnes servabit
pi_73885633
Dinsdag, 20 oktober 2009
KARDINAAL BAGNASCO TEGEN FACULTATIEF MOSLIMONDERWIJS OP ITALIAANSE SCHOLEN

Bron: Siciliani Gennari/SIR

HILVERSUM (KatholiekNederland/AFP) – De voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie, kardinaal Angelo Bagnasco, is er tegen gekant dat moslimkinderen geen christelijke godsdienstlessen volgen. Staatssecretaris Adolfo Urso (van Berlusconi's PdL) voor Economische Ontwikkeling stelde onlangs voor op openbare en private scholen één uur per week te besteden aan islamitisch onderricht voor moslimleerlingen als alternatief voor de christelijke godsdienstles. Dat moet voorkomen dat moslimkinderen door hun ouders naar „de getto's van moslimfundamentalistische scholen“ gestuurd worden.
Bagnasco vertelde de krant ‚Corriere della Sera’ dat één uur katholiek godsdienstonderricht wel gerechtvaardigd is, omdat de katholieke godsdienst onderdeel is van de Italiaans geschiedenis en cultuur. „Kennis van de katholieke godsdienst is noodzakelijk om onze cultuur te begrijpen.“ Die katholieke godsdienstles is bovendien vastgelegd in artikel 9 van het Concordaat tussen de Italiaanse Staat en het Vaticaan. Volgens officiële statistieken van 2007 bedroeg het aantal allochtonen op Italiaanse scholen 4,2 procent. Daarvan is 37 procent moslim. Dit gedeelte komt overeen met ongeveer 184.000 leerlingen.

http://www.kerknet.be/actua/nieuws_detail.php?nieuwsID=88339
What lies in the shadow of the statue?
  woensdag 21 oktober 2009 @ 09:03:20 #26
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_73904541
Ik vind het een wat vreemde situatie. Die bouw gaat niet door, en daardoor heeft Manderen een schuld bij de Woningbouw Amsterdam. Die schuld wordt nu afgelost door de Amersfoortse moskee te veilen. Maar de directeur van die Manderen B.V. was dacht ik juist de liberalere moslim die destijds gewipt was door Milli Görüş. Het artikel is daar niet heel duidelijk over.

Hoe dan ook. Als Amersfoortse moslim is dit natuurlijk heel zuur, want die staat hier eigenlijk buiten.

[ Bericht 18% gewijzigd door Danny op 16-06-2012 11:38:01 ]
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
pi_74011780
religie 97 % en filosofie 3%?
  zondag 25 oktober 2009 @ 10:13:26 #28
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_74036821
quote:
Op zaterdag 24 oktober 2009 12:34 schreef hardromacore het volgende:
religie 97 % en filosofie 3%?
Als er filosofisch nieuws is, en er zijn filosofische nieuwsbronnen, dan moet je het laten weten. Dit is gewoon de praktijk van wat ik tegenkom in nieuwsberichten.
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
pi_74133854
27-10-2009

Verjaardag Erasmus

Vandaag is Erasmus, één van Nederlands grootste denkers, jarig. Erasmus was een beroemd geleerde die leefde van 1466 tot 1537. Hij was humanist, filosoof, monnik en schrijver. Hij was zijn tijd ver vooruit met zijn opvattingen over vrouwen, oorlog en het christelijk geloof.

De thema’s die Erasmus behandelt in zijn werk hebben ook nu nog grote invloed. Zijn oproep tot tolerantie en verdraagzaamheid is iets wat nog altijd leeft in onze samenleving. Daarmee is Erasmus’ gedachtegoed tot op vandaag nog steeds actueel.

Lof der Zotheid
Erasmus schrijft in zijn tijd veel brieven en boeken, vooral didactisch van aard. Hij schrijft over etiquette in Goede manierlijcke seden en over Latijnse spreekwoorden in de Adagia. Voor christenen schrijft hij een speciaal handboek, het Enchiridion. Zijn beroemdste boek is ‘Lof der Zotheid’. Erasmus schrijft dit werk eigenlijk ter vermaak van zichzelf en zijn vriend Thomas More. Het boek is opgezet als een satire. Maar voor wie goed leest is er een serieuze ondertoon te bespeuren.

Lof der Zotheid komt voort uit Erasmus’ irritatie aan verschillende onhebbelijkheden in zijn omgeving. Hij stoort zich bijvoorbeeld aan de onbedachtzaamheid van geleerden en aan de machtswellust van geestelijken. In Lof der Zotheid stelt hij deze onhebbelijkheden aan de kaak. Hij neemt het op voor de positie van de vrouw door te redeneren dat zij gelijkwaardig is aan de man. Daarnaast roept hij op tot verdraagzaamheid in plaats van oorlogsvoering. Ook pleit hij voor een innerlijk geloofsleven in plaats van religieus vertoon.


Dit schilderij uit 1523 van Hans Holbein toont een ideaalbeeld van Erasmus. Erasmus is hier afgebeeld zoals hij graag herinnerd wil worden: geleerd, internationaal, en vroom. © Wikimedia Commons / National Gallery, London

.Erasmus wil met zijn boek mensen aanzetten tot nadenken. Hij houdt de wereld als het ware een spiegel voor. Nu kan hij – als hij zijn eigen goede reputatie wil behouden – natuurlijk niet ongestraft tegen heilige huisjes trappen. Door in Lof der Zotheid uit te gaan van een zot als spreker, kan Erasmus anoniem de spot drijven met menselijke dwaasheden en instellingen. Omdat hij gebruik maakt van scherpe allegorieën kunnen de betreffende instellingen Erasmus hier niet persoonlijk op aanspreken. Het is ten slotte ‘de Zot’ die spreekt, niet Erasmus zelf. Op deze manier uit hij slinks zijn kritiek op de wetenschap, de koning en de kerk.

De maatschappelijke gevolgen van Lof der Zotheid gaan veel verder dan Erasmus waarschijnlijk voorzien heeft. Zijn boek maakt heel wat los. Erasmus krijgt vanuit Rome kritiek omdat hij met Lof der Zotheid de weg baant voor de hervorming van de Katholieke kerk. Alhoewel Erasmus het gedeeltelijk met de hervormer Luther eens is over de beperkingen van de Katholieke kerk, vindt hij de ideeën van Luther te radicaal. Ze beperken de mensen teveel in hun keuzevrijheid. Erasmus vindt dat mensen de vrijheid moeten hebben om te kunnen kiezen. Hij roept de katholieken en protestanten op tot tolerantie voor elkaars denkbeelden.

Rotterdam
De meeste mensen kennen Erasmus van naam en associëren hem met Rotterdam. Dat is geen wonder. Er zijn in Rotterdam veel instellingen naar hem vernoemd (Erasmusbrug, Erasmus medisch centrum, Erasmus Universiteit, etc.). Toch strijdt Rotterdam met Gouda voor het toe-eigenen van Erasmus. Erasmus zelf is niet heel duidelijk over zijn afkomst. Misschien probeert hij het verborgen te houden omdat hij zich schaamt voor zijn onwettige afkomst. Hij schrijft in een brief in 1520: “Het lijkt me weinig uit te maken, waar iemand geboren is. Me dunkt, het is een ijdele vorm van verheerlijking wanneer een stad of een land er prat op gaat een mens te hebben voortgebracht die groot werd door zijn eigen inspanningen, zonder de hulp van zijn geboorteland. Het land dat hem groot maakte heeft meer recht hem te beroemen dan zijn geboorteland.”

(Kennilink)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 29 oktober 2009 @ 22:10:58 #30
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_74204808
Een interessant filosofisch/religieuze discussie door Rabbijn Evers over genetische screening, het is een lang artikel, vandaar dat ik alleen de intro weergeef:

quote:
Genenscreening voor het huwelijk. Het Jodendom is er zeer voor.

In de media was er enkele jaren geleden veel discussie over de vraag of aanstaande ouders moeten kunnen laten testen of zij dragers zijn van ernstige erfelijke aandoeningen. Momenteel is het nog steeds niet goed geregeld. De overheid stelt naar mijn smaak screenen op erfelijke ziektes nodeloos uit.

Door: Rabbijn mr. drs. R. Evers

Bron: NIK, lees meer….
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')