abonnement Unibet Coolblue
pi_99674556
quote:
ZEE-IJS VERDWIJNT RAZENDSNEL IN DE POOLSTREKEN

Gaat het zee-ijs in het Noordpoolgebied de historische ondergrens van september 2007 onderschrijden? De kans daarop wordt steeds aannemelijker nu het tempo waarin het ijs gedurende de eerste helft van juli grootschalig smolt ‘ijzingwekkend’ hoog is geweest. De Arctische Oceaan en aanpalende wateren verloren samen dagelijks een oppervlakte van gemiddeld 120.000 km². Op 17 juli bedroeg de hoeveelheid zee-ijs slechts 7.56 miljoen km². Dat is een ‘tekort’, ten opzichte van normaal voor deze tijd van het jaar, van maar liefst 2.24 miljoen km².
Halverwege september 2007 bedroeg de hoeveelheid zee-ijs 4.13 miljoen km² tegen normaal (aan het einde van het smeltseizoen) 6.74 miljoen km². Het verlies aan zee-ijs, nauw samenhangend met grote warmte in het poolgebied (juli verloopt 6 tot 8 graden te warm) deed zich vooral voor in de Hudson Baai, de wateren tussen Groenland en Noordoost-Canada en verder in de Barentsz Zee, de Kara Zee en de Laptev Zee.

Jan Visser


[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 19-07-2011 19:32:35 ]
pi_99679223
Ja, 2011 is weer een bijzonder jaar. En dat maar 4 jaar na het freak jaar 2007. Wen er maar aan: freak is het nieuwe normaal....

Het NSIDC heeft een interim update gedaan. Highlights:
quote:
Arctic sea ice extent declined at a rapid pace through the first half of July, and is now tracking below the year 2007, which saw the record minimum September extent. The rapid decline in the past few weeks is related to persistent above-average temperatures and an early start to melt. Snow cover over Northern Eurasia was especially low in May and June, continuing the pattern seen in April.
quote:
snow cover for the Northern Hemisphere as a whole for May and June was the second lowest since the start of snow cover records in 1966.

According to David Robinson, head of the Rutgers Snow Cover Lab, a new pattern is emerging in which the Northern Hemisphere is cloaked in above-average snow during late autumn, winter, and early spring, followed by rapid melt and retreat in May and June. While snow cover varies from year to year, the far north has seen a clear trend towards less spring snow cover over the last thirty years.
Wellicht interessant om eens naar te kijken is het blog van een expeditie van wetenschappers die het zeeijs, zee en vele andere dingen bestuderen vanaf een ijsbreker. Met leuke filmpjes en foto's.
pi_99679568
Followup op deze post:
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 juni 2011 14:00 schreef cynicus het volgende:
Serieus, ik vind dit wel een mooie observatie. Kijk naar de PIOMAS volumes van de afgelopen jaren:
http://img714.imageshack.us/img714/4533/piomastrnd4.png (copy/paste deze link)

De volgorde in volume rond deze tijd van het jaar ook de volgorde van minimum volumes in September is: 2010, 2007, 2009, 2008, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002

Deze trend doortrekkend naar 2011 zou betekenen dat 2011 het nieuwe minimum volume record gaat worden.
De nieuwe versie van het PIOMAS model is uit en, jawel, 2011 is het nieuwe minimum record in Arctisch ijs volume. De death spiral is nog in volle vaart bezig (voor zover dat nog niet duidelijk was :P )

Oh, en het laatste weerbericht voorspelt een lagedruk gebied dat de boel aldaar overneemt. Dit betekend veel bewolking die de lekker opgewarmde Arctische oceaan isoleert maar daarentegen minder surface melt door direct zonlicht. Of 2011 de koppositie kan vasthouden is nog maar de vraag dus. Er is ook een kans dat een Dipool anomalie ontstaat welke een krachtige stroom ijs richting Fram Straight zal sturen, zulks ijs is ten dode opgeschreven...

[ Bericht 14% gewijzigd door cynicus op 19-07-2011 22:10:29 (weerbericht) ]
pi_99703336
Zoek de verschillen. 8-)



pi_100098740
IJsberg voor de kust van New Foundland (GooseCove)

quote:
Iceberg in GooseCove,Newfoundland, temporarily blocking the harbor before breaking apart
pi_100120285
Mooi plaatje hoor. Indrukwekkend zo'n brok ijs.

Ik las ook ergens dat het gigantische stuk ijs dat dat vorig jaar van de Petermann gletscher was afgebroken ergens voor de kust van Newfoundland ligt en een toeristische attractie is geworden.

Edit: gevonden :)

[ Bericht 30% gewijzigd door cynicus op 30-07-2011 17:30:56 ]
pi_100120437
quote:
2s.gif Op woensdag 20 juli 2011 13:59 schreef aloa het volgende:
Zoek de verschillen. 8-)

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Als ik niet beter wist zou ik denken dat de pool aan het verschuiven is :@
Als het niet met een hamer te repareren is, is het een elektrisch probleem.
pi_100129972
Hoge olieprijzen, Obama die onder druk staat om grote oliebedrijven toegang tot de Arctische oceaan te geven en een Arctische wetenschapper die plotseling op non-actief gezet wordt vanwege vermeende academische fraude in een 5 jaar oude publicatie. Het klinkt als een spannende spionage thriller.

Helaas is het werkelijkheid.

Daar lijkt een vuil spelletje gespeeld te worden...
  Moderator maandag 1 augustus 2011 @ 13:57:58 #184
8781 crew  Frutsel
pi_100192478
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 juli 2011 11:41 schreef cynicus het volgende:
Mooi plaatje hoor. Indrukwekkend zo'n brok ijs.

Ik las ook ergens dat het gigantische stuk ijs dat dat vorig jaar van de Petermann gletscher was afgebroken ergens voor de kust van Newfoundland ligt en een toeristische attractie is geworden.

Edit: gevonden :)

satellietfoto van vorig jaar, kort na het afbreken van de gletsjer.


quote:
IJsberg dreigt booreilanden te verzwelgen
Restanten van een enorme ijsschots, die in augustus vorig jaar afbrak van de Groenlandse Petermann-gletsjer, blijven verder afdrijven naar het zuiden van de Labradorzee. Dat hebben satellietbeelden van de NASA aangetoond.
De Labradorzee is gelegen tussen het Canadese Newfoundland en Groenland, een deel van de Noord-Atlantische Oceaan.

Het stuk ijs kreeg de naam Petermann Island Ice-A (PII-A) en is een overblijfsel van een eiland van ijs dat ooit 251 kilometer groot was, aldus Discovery Channel. Dat is ongeveer vier keer zo groot als het Amerikaanse stadsdeel Manhattan. PII-A behoorde oorspronkelijk de gletsjer Petermann toe die terug te vinden is langs de noordwestkust van Groenland.

'Gesmolten tot maat Manhattan'
Het ijseiland dat ooit de grootste Arctische ijsberg was, meet nu nog 'slechts' de oppervlakte van Manhattan. Volgens Canadese Ice service, die de afgedreven berg nauwlettend in de gaten houdt, zal het eiland verder uiteenvallen en smelten.

De Petermann gletsjer is een van de twee grootste overgebleven gletsjers in Groenland. De ijsmassa verbindt de grote Groenlandse ijskap direct met de oceaan. Wetenschappers van de Universiteit van Delaware ontdekten dat de gletjser in een keer ongeveer een kwart van zijn totale massa is verloren.

Petermann Island Ice-A (PII-A) ligt momenteel zo'n 60 kilometer ten noordoosten van Newfoundland. Het eiland van ijs blijft een potentieel gevaar voor de scheepvaart en booreilanden. (Redactie)
pi_100519310
Japanse tsunami beschadigde Zuidpool



PARIJS - De tsunami die in maart dood en verderf zaaide in Japan, blijkt ook schade te hebben aangericht op de Zuidpool, 13.000 kilometer verderop. Door de vloedgolven zijn ijsbergen afgebroken. Een van de brokken was 6,5 bij 9,5 kilometer groot, vergelijkbaar met Ameland, en 80 meter dik.

Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA dinsdag bekendgemaakt. Amerikaanse wetenschappers hebben de schade afgeleid uit foto's die de Europese satelliet Envisat ten tijde van de tsunami heeft gemaakt. Bij de Zuidpool waren de tsunamigolven nog maar 30 centimeter hoog, maar ze hadden toch nog genoeg kracht in zich om het ijs te breken.

bron
pi_100527777
De Arctic maakt zich op voor een spannende finale.

NSIDC had begin deze maand al te melden dat voor het gemiddelde van Juli 2011 een nieuw extent record is gebroken. De reden dat het extent aan het eind van Juli zo weinig afnam was de overheersing van een reeks lagedruk gebieden die veel bewolking gaven en de heersende windrichting omkeerden zodat het beetje ijs zich kon verspreiden. Extent wordt berekend op basis van 15% ijsbedekking, dus het fragiele ijs kon hierdoor snel uitsmeren als boter door een mes over de Arctische oceaan. "Slush-puppy ijs" zoals sommigen het noemen. Veel water, weinig ijs. Veel ijs is de afgelopen week door Fram Straight in de Oost-Groenland zee getransporteerd. Ook dit heeft het extent kunstmatig hoog gehouden, maar ijs dat de Fram Straight in gaat is gedoemd de smelten in de warme golfstroom.

De komende week wordt een zeer sterk hogedruk gebied voorspeld en een zeer sterk lagedruk gebied aan de andere kant van het bassin die tezamen de zeer warme lucht boven Canada en Siberie over het zeeijs zullen zuigen. In Arctisch Canada is het op plekken bijna +25 graden. Tezamen met de nog steeds vrij lange dagen en Big Blue gaat dit een nieuwe aanslag plegen op het ijs.

Het lijkt erop dat dit jaar zowel de NE passage als de NW passage, net als in 2010, binnenkort beide weer open zullen zijn. De NE passage heeft de eerste commerciele transport (met assistentie van ijsbrekers) alweer achter de rug.

Qua volume en oppervlak (area) gaat 2011 gegarandeerd nieuwe minimum records neerzetten, de vraag is of 2011 het extent record van 2007 ook kan evenaren. Er moet dan nog wel heel wat gebeuren gezien de grote achterstand die de afgelopen twee weken is ontstaan. Maar het ijs is in zeer slechte staat (veel gebroken en 'slush-puppy' ijs), warme lucht en record hoge SST's tezamen met keiharde wind en sterke hoge/lage drukgebieden kunnen nog voor verrassingen zorgen. Records voor Augustus zijn zeker niet uitgesloten en derhalve een close finish met 2007 ook niet maar 450km2 zijn lastig in te halen.

Pak de popcorn en cola er maar bij!
pi_100639050
Darn! De hoge- en lagedruk gebieden gaan aan de wandel en de verkeerde kant op volgens de grote modellen. Dit verkleint de kans op een 2007 extent enorm. De show gaat door, maar de klapper komt niet meer ben ik bang.
pi_100651454


Arctic sea ice poised to undergo record decline in mid-August
A strong high pressure system with a central pressure of 1035 mb has developed over the Arctic north of Alaska, and will bring clear skies and warm southerly winds to northeast Siberia and the Arctic during the coming week, accelerating Arctic sea ice loss. Widespread areas of northeastern Siberia are expected to see air temperatures 4 - 12°C (7 - 22°F) above average during the coming week, and the clockwise flow of air around the high pressure system centered north of Alaska will pump this warm air into the Arctic. Arctic sea ice extent, currently slightly higher than the record low values set in 2007, should fall to to its lowest extent for the date by the third week of August as the clear skies and warm southerly winds melt ice and push it away from the coast of Siberia. This weather pattern, known as the Arctic Dipole, was also responsible for the record sea ice loss in 2007, but was stronger that year. The weather conditions that led to the 2007 record were quite extreme--one 2008 study led by Jennifer Kay of the National Center for Atmospheric Research showed that 2007's combination of high pressure and sunny skies in the Arctic occur, on average, only once every 10 - 20 years. The 2011 summer weather pattern in the Arctic has not been nearly as extreme as in 2007, but the total sea ice volume has declined significantly since 2007, leading to much loss of old, thick, multi-year ice, making it easier to set a new low extent record with less extreme weather conditions. The GFS model is predicting that the Arctic Dipole will weaken by 8 - 15 days from now, with cloudier weather and weaker high pressure over the Arctic. This should slow down the rate of Arctic sea ice loss to very near the record low values observed in 2007. It remains to be seen if 2011 Arctic sea ice extent will surpass the all-time low set in September 2007; it will be close, and will depend on the weather conditions of late August and early September, which are not predictable at this time. It is already possible to sail completely around the North Pole in ice-free waters through the Northeast Passage and Northwest Passage, according to sea ice maps maintained by the UIUC Cryosphere Today website. This marks the fourth consecutive year--and the fourth time in recorded history--both of these Arctic shipping routes have melted free. Mariners have been attempting to sail these passages since 1497. This year, the Northeast Passage along the north coast of Russia melted free several weeks earlier than its previous record early opening.


Jeff Masters
pi_100654217
Okee, Dr. Jeff Masters zie blijkbaar nog mogelijkheden voor extent om heel dicht in de buurt van 2007 te komen. Ik ben benieuwd. Zoals Neven zegt: In de Arctic is niks zeker.

quote:
It is already possible to sail completely around the North Pole in ice-free waters through the Northeast Passage and Northwest Passage, according to sea ice maps maintained by the UIUC Cryosphere Today website. This marks the fourth consecutive year--and the fourth time in recorded history--both of these Arctic shipping routes have melted free. Mariners have been attempting to sail these passages since 1497. This year, the Northeast Passage along the north coast of Russia melted free several weeks earlier than its previous record early opening.
:N Slecht nieuws dit.
pi_100757376
Neven brengt ons nieuws van een nieuw record in Arctisch ijs: de CAPIE (compactie van het ijs) is in het satelliettijdperk nog nooit zo laag geweest. Allemaal het gevolg van de belabberde toestand van het ijs en het grote hogedurk/lagedruk gebied aldaar natuurlijk.

Dit bewijst voor mij des te meer dat ijs extent als indicator voor de gezondheid van het Arctisch ijs totaal onbetrouwbaar is geworden in de laatste jaren. Area en volume zijn de belangrijkste indicatoren. Area omdat dit bepalend is voor de hoeveelheid zonlicht die weerkaatst/geabsorbeerd wordt (albedo ijs is ~0.9, albedo zeewater ~0.1) en volume is belangrijk voor de hoeveelheid energie die nodig is om het pakijs te smelten.
pi_100772472
Cola en popcorn, de derde ronde! de derde ronde!!

Komend jaar gaat Rusland bij de VN melden dat het 380.000 km3 van de Arctische oceaan annexeerd, wat nu nog internationale wateren zijn. De Arctische oceaan bodem zit vol waardevolle resources.

Dit gaat serieuze internationale implicaties hebben. Mooi voor Rusland is dat RWE al zijn elektriciteitscentrales in een joint-venture met Gazprom heeft gestopt, Duitsland, Nederland, heel oost-Europa deels/geheel afhankelijk zijn van Russisch gas en dus niet zullen protesteren (altans, hooguit zachtjes pruttelend). Noorwegen en Demarken stellen niks voor en de VS is al met teveel oorlogen en een interne politieke/economische crisis bezig. Kan Canada dan nog iets inbregen, of zijn die tevreden met hun teerzanden?

Ik denk: slimme move van die Russen, major bummer voor de rest en over het klimaat van onze kleinkinderen zullen we het maar niet hebben.
pi_100819449
Ik kijk vaak op de pagina van de Universiteit van Bremen, Daily AMSR-E sea ice maps

Wat me nu opvalt is het verschil nu tussen de extend grafiek daar, en die van IARC-JAXA.

Op de extend grafiek van Bremen is het verschil met 2007 veel minder groot dan die van IJIS


Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_100847634
Het verschil tussen IJIS en Uni Bremen extent zit hem -dacht ik- vooral in dat iJIS een 15% concentratie cut-off gebruikt en Bremen een 30% cut-off. Of was het DMI.dk die een 30% cut-off had. Ach, dat is ook allemaal zo verwarrend :p
pi_101340706
quote:
RUSSISCHE TANKERS BEVAREN NOORDOOSTPASSAGE

De Noordoostpassage, de route doorheen de Russische arctische wateren naar de Stille Oceaan, is deze zomer geruime tijd ijsvrij. De route wordt inmiddels 'druk bevaren' door Russische tankers. Mijn trouwe medewerker Oliver Oeckerath uit Duitsland maakte het volgende verslag: " Ten gevolge van het massale afsmelten van zee-ijs in de Arctische Oceaan - de oppervlakte zee-ijs bedroeg op 14 augustus jongstleden nog maar 5,56 miljoen km² tegenover een langjarig datumgemiddelde van 7,67 miljoen km² - heerst in de Noordoostelijke Doorvaart dezer dagen een drukte van belang.
Nadat eind juli de Panamax-klasse tanker "STI Heritage" (lading: 61.000 ton gascondensaat) het traject tussen Moermansk en het Russische Verre Oosten in 8 dagen tijd en met een gemiddelde snelheid van 26 km/u (nieuw record) aflegde, vertrok op 20 augustus de Suezmax-supertanker "Vladimir Tikhonov" (120.000 ton gascondensaat) vanuit Moermansk richting Map Ta Phut in Thailand. Met een lengte van 280,5 meter, een breedte van 50 meter en een draagvermogen van 162.000 ton was de V. T. de grootste tanker die ooit de Noordoostpassage heeft bevaren. Inmiddels is de bulk carrier "Sanko Odyssey" (225 x 32 meter) met een vracht van 72.000 ton ijzererts op weg van Moermansk naar China. Ook dat is een nieuw record voor dit schipstype op die route.

Gasbedrijf JSC Novatek, de Russische nummer twee achter Gazprom, is van plan dit seizoen een totaal van 420.000 ton gascondensaat op de Noordelijke Zeeroute te vervoeren: 6 keer zoveel als vorig jaar.
Jan Visser
pi_101553492
De weerspatronen zijn al sinds half juli niet meer gunstig voor record smelt en toch is de extent van 2011 in de buurt van 2007, het jaar met de zeer uitzonderlijke weerspatronen die supersmelt mogelijk maakte. Als 2011 omstandigheden zich in het verleden zo voor deden dan kwam het extent ruim boven 5.5 mkm^2 uit terwijl 2011 lijkt af te steven op zo'n 4.5 mkm^2. Het is tekenend voor de toestand van het Arctische ijs. Ik ben benieuwd wat de latente energie in de Arctische oceaan nog kan doen nu de temperaturen weer beginnen te zakken. Is het smeltseizoen vroegtijdig over of kan de abnormaal hoge SST's het extent nog een poosje door laten zakken?
pi_101731171
Ladies aaaand Gentlemeehnnnn... de 2011 endgame is begonnen!!!

De smelt finale tot zover is superspannend. In extent loopt 2011 heel iets achter op 2007 maar in volume en Uni Bremen Area heeft 2011 een nieuw record neergezet. Gaat 2011 ook in extent 2007 voorbij?

Na een qua weersomstandigheden zeer matige juli en augustus lijkt nu een waanzinnig weersysteem op te bouwen boven de Arctic dat het erepodium nog wel eens doorelkaar zou kunnen husselen. De GFS en ECMWF (leidende Amerikaanse en Europese weermodellen) voorspellen al een paar dagen gierende wind en transport van warme Canadese lucht naar het Arctische gebied. Een blokkering in de circumpolaire luchtstroming zorgt daarbij dat deze omstandigheden een fiks aantal dagen aan zullen houden.

Genoeg redenen voor nog wat van het dunne ijs om te smelten? Er zijn nog kansen!
pi_101909392
September 13, 2011
Arctic sea ice nears minimum extent


In the last few days, the decline in Arctic sea ice extent has slowed. NSIDC data show Arctic sea ice extent currently at the second-lowest levels in the satellite record.

Overview of conditions
On September 10, Arctic sea ice extent was 4.34 million square kilometers (1.68 million square miles). This was 110,000 square kilometers (42,500 square miles) above the 2007 value on the same date. The record minimum Arctic sea ice extent, recorded in 2007, was 4.17* million square kilometers (1.61 million square miles).
The rate of decline has flattened considerably the last few days: Arctic sea ice is likely near its minimum value for the year. However, weather patterns could still push the ice extent lower. NSIDC scientists will make an announcement when ice extent has stopped declining and has expanded for several days in a row, indicating that the Arctic sea ice has reached its lowest extent for the year and has begun freezing over. During the first week of October, after data are processed and analyzed for the month of September, NSIDC scientists will issue a more detailed analysis of this year's melt season and the state of the sea ice.
NSIDC's sea ice data come from the Special Sensor Microwave Imager/Sounder (SSMIS) sensor on the Defense Meteorological Satellite Program (DMSP) F17 satellite. This data record, using the NASA Team algorithm developed by scientists at NASA Goddard Space Flight Center, is the longest time series of sea ice extent data, extending back to 1979.
Other sea ice data are available from other data providers, using different satellite sensors and sea ice algorithms. For example, data from the University of Bremen indicate that sea ice extent from their algorithm fell below the 2007 minimum. They employ an algorithm that uses high resolution information from the JAXA AMSR-E sensor on the NASA Aqua satellite. This resolution allows small ice and open water features to be detected that are not observed by other products. This year the ice cover is more dispersed than 2007 with many of these small open water areas within the ice pack. While the University of Bremen and other data may show slightly different numbers, all of the data agree that Arctic sea ice is continuing its long-term decline.
For more information about the Arctic sea ice minimum, see the NSIDC Icelights article, Heading Towards the Summer Minimum Ice Extent.
*Near-real-time data initially recorded the 2007 record low as 4.13 million square kilometers 1.59 million square miles). The final data, reprocessed by NASA Goddard Space Flight Center using slightly different processing and quality control procedures, record the number as 4.17 million square kilometers (1.61 million square miles). NSIDC reports daily extent as a 5-day average. For more about the data, see the FAQ, Do your data undergo quality control?

nsidc


The graph above shows ice extent this year, along with daily ice extents for the previous three lowest extent years. Light blue indicates 2011, dashed green shows 2007, dark blue shows 2010, purple shows 2008, and dark gray shows the 1979 to 2000 average. The gray area around the average line shows the two standard deviation range of the data.
pi_101929430
aloa, ja het lijkt erop dat het einde van het smeltseizoen 2011 is bereikt (het minimum extent althans). Het "waanzinnige weersysteem", dat door de weermodellen verwacht werd een ruime week aan te houden, blijkt het uiteindelijk maar 2 a 3 dagen te zijn. Dit lijkt te weinig om de achterstand ten opzichte van 2007 in te halen. Je kunt er nooit van opaan in de Arctic....

Er zijn trouwens grote verschillen tussen Uni Bremen extent en IJIS/NSIDC extent op dit moment.
Uni Bremen:


IJIS:
pi_101932285
Lijkt er inderdaad op dat de groei van het ijs weer is begonnen. Al vraag ik me soms weleens af hoe betrouwbaar onderstaande grafiek is. (zal niet de eerste keer zijn dat het opeens aangepast wordt).
In het noorden van Canada duikt de temperatuur alweer onder het vriespunt en ook in delen van Siberie is het alweer winters. De kaarten van GFS laten de temperatuur daar alweer zakken tot -10 / -20.

pi_101936011
Luchttemperatuur is maar één variabele in de ijs-extent vergelijking. Energie inhoud van de oceaan en heersende winden zijn ook echt belangrijk aan het eind van het seizoen.

De aangroei van ijs kan pas echt goed van start als de oceaan afgekoeld is (de hele vertikale kolom). Dit gaat vaak met horten en stoten en kun je goed terug zien als pieken in de temperatuur op de DMI grafiek:



De wind kan aan het eind van het seizoen het ijs ook nog flink samenpersen of via de Fram straight in warmer water van de Groenlandse zee voeren terwijl er al nieuw ijs gevormd wordt waardoor extent kleiner (of minder kleiner) wordt.

Al met al zullen we nog wel zeker een week moeten wachten om te zien of de kleine toename in extent structureel is of dat er nog een dip volgt.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')