abonnement Unibet Coolblue
pi_95486905
IJsbedekking poolgebied blijft zeer laag

Op deze site was 6 februari van dit jaar al een verhaal te lezen over de recordlage ijsbedekking van de poolzeeën op het noordelijk halfrond in de januarimaand. Hoewel er toen nog enig uitzicht was op herstel, is dat er gedurende de rest van de winter uiteindelijk nauwelijks gekomen. De maximale ijsbedekking van de poolzeeën, bereikt op 7 maart, was precies even laag als het laagterecord dat uit het jaar 2006 stamt. Omdat later in de maartmaand weinig meer veranderde, terwijl normaal alweer alweer een beetje ijs wegsmelt, kwam maart als geheel op een eennalaatste plaats uit.

Oorzaak van de slechte start van het ijsseizoen was het weerpatroon dat ons de koude decembermaand opleverde. Normaal is het in de poolgebieden natuurlijk ijskoud. Koude lucht is zwaar en gaat dichterbij het aardoppervlak liggen dan de warmere lucht, om het poolgebied heen. De dikteverschillen tussen de koude lucht in het poolgebied en de warmere er omheen, in combinatie met de zwaartekracht en de draaiing van de aarde, maken dat om de Noordpool heen in een cirkel winden gaan waaien die de kou op zijn plaats houden. Samen heten deze winden de poolwervel. Hoe sterker deze wervel is, hoe beter de kou in het poolgebied op z’n plaats wordt gehouden. En blijft de kou op z’n plek, dan kan het zeeijs in de poolregio natuurlijk beter aangroeien.

Poolwervel

Een maat voor de kracht van de poolwervel is de AO-index. Is die positief, dan is de wervel sterk en zien we op het noordelijk halfrond vaak een sterke straalstroom. Noordelijke en zuidelijke winden komen in zo’n constellatie relatief weinig voor, de wind zit veel meer op richtingen tussen noordwest en zuidwest. Koude lucht van de Noordpool komt zo moeilijk naar het zuiden, warme lucht vanuit het zuiden moeilijk naar het noorden. Die warme lucht dringt dan ook niet tot de poolgebieden door en heeft geen kans het ijs daar te laten smelten.

Poolwervel eerst zwak

Is de AO-index negatief, dan is de poolwervel relatief zwak en komt het op het noordelijk halfrond veel vaker tot situaties waarin de wind over langgerekte gebieden uit noordelijke dan wel uit zuidelijke richtingen waait. Een duidelijk voorbeeld hiervan maakten we de afgelopen decembermaand mee. Een zeer sterk hogedrukgebied in de regio Groenland//IJsland was er toen de oorzaak van dat de wind (vooral in de bovenlucht) in Europa lange tijd uit het noorden waaide. Bij ons reageerde toen vrijwel voortdurend de winter (veel kou verliet het poolgebied en stroomde naar het zuiden). Aan de andere kant van de oceaan was de (bovenlucht)wind juist voortdurend zuidelijk. Warme lucht kwam daar heel ver naar het noorden, tot in de poolregio’s, en hield de aangroei van het zeeijs tegen. Toen kwamen ook de grote tekorten aan zeeijs tot stand, die vervolgens de hele winter overleefd hebben.
In een van de kaartjes naast dit verhaal is goed te zien hoe de AO-index halverwege januari omsloeg van sterk negatief, in de periode daarvoor, naar positief gedurende de rest van de winter. Feitelijk zou je op grond hiervan verwachten dat het in poolgebied kouder zou worden, met wat extra ijsaangroei als gevolg. In werkelijkheid is daar nauwelijks iets van gebleken. Het kaartje naast dit verhaal, dat de opgetreden gemiddelde temperatuur gedurende de winter in het gebied binnen 80 graden noord laat zien, toont heel mooi hoe die gemiddelde temperatuur vrijwel de hele winter ver boven normaal bleef. Gedurende de maartmaand werden vooral aan de oostzijde van de Arctische zee erg hoge temperaturen gemeten, gemiddeld zo tussen 4 en 9 graden boven de voor de tijd van het jaar normale waarden. Lagere dan normale temperaturen traden alleen op boven Groenland, de Noorse zee en boven delen van Canada.

Leeftijd ijs

Aan het einde van het winterseizoen wordt met satellieten ieder jaar ook in beeld gebracht wat de gemiddelde leeftijd is van het ijs in de Arctische gebieden. Al jarenlang blijkt het aandeel van meerjarig ijs (ijs dat meerdere smeltseizoenen heeft overleefd) sterk terug te lopen. Steeds grotere delen van de poolzeeën zijn aan het begin van het smeltseizoen bedekt met jong, vaak eenjarig ijs dat nog erg dun is en sterk gevoelig voor smelt gedurende de warme zomermaanden. Dit jaar blijkt het aandeel van meerjarig ijs iets te zijn toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren. Toch blijft het aandeel ervan veel kleiner dan normaal. Het oudste ijs in het poolgebied heeft nu een leeftijd van ongeveer 4 jaar. Vroeger was een groot deel van de Arctische zeeën nog bedekt met meerjarig ijs, dat gedurende de zomermaanden veel makkelijker standhield.

Recordminimum?
Of dit alles nu betekent dat we de komende zomer op een nieuw zeeijsminimum afkoersen, is verre van zeker. Veel zal afhangen van hoe het weer in het poolgebied zich de komende maanden ontwikkelt. Niet alleen de temperaturen zijn daarbij belangrijk, ook de hoeveelheid zonneschijn, het overheersende windregime en de exacte ligging van zeestromingen die warm water het gebied in voeren, spelen een belangrijke rol. Voor wie dit allemaal zelf wil volgen is de ‘Arctic theme page’ een aanrader waarop een keur aan info over de ijsontwikkeling in het poolgebied aan te treffen is. Het leukst op deze pagina zijn de webcams die door middel van foto’s iedere dag laten zien hoe het er met het ijs en de temperaturen in het poolgebied voorstaat

Bron
pi_95530388
Ja, het ijswatcher seizoen 2011 is reeds begonnen :9~

Neven's blog is natuurlijk weer de place to be. Interessante discussies en analyses van echte ijsgekken. Vreemd eigenlijk dat een blog welke vorig jaar pas is begonnen zo snel al dé plek is geworden voor leken als mijzelf...

Spannend en gelijkertijd zorgwekkend voorproefje.
pi_95534243
Ook niet goed voor Arctische ijsgroei in de winter, de periode waarin de ijskoude maanden lange nacht de toenemende smelt in de zomer moet compeseren, waren de extreem hoge temperaturen in het Arctische gebied de afgelopen maanden. Terwijl wij een redelijk koude winter kregen met 1 graad onder het langjarige gemiddelde was het in Noordelijk Canada zo'n 10 graden warmer met uitschieters van 30 graden (!!) warmer dan normaal.
pi_96380319
May 4, 2011
Slow start to summer sea ice melt


Arctic sea ice declined slowly through most of April. Because of the slow decline in April, ice extent for the month as a whole did not approach record lows, as it did in March. However, ice extent began to decline more quickly towards the end of the month.
Central Russia saw an early retreat of snow cover, as a result of prevailing warm conditions during the past winter over the eastern Arctic and Siberia.


Arctic sea ice extent for April 2011 was 14.15 million square kilometers (5.46 million square miles). The magenta line shows the 1979 to 2000 median extent for that month. The black cross indicates the geographic North Pole.

Overview of conditions

Mean ice extent for the month was 14.15 million square kilometers (5.46 million square miles). This is 850,000 square kilometers (328,000 square miles) below the average for the reference period of 1979 to 2000.
Ice extent was lower than average in much of the northern North Atlantic, including the Barents Sea and Greenland Sea, and in the Canadian Maritime regions and Sea of Okhotsk. Only scattered areas in the Bering Sea and Baffin Bay had more extensive sea ice than average for this time of year.

Conditions in context

Ice extent declined through the month more slowly than usual, at an average rate of 29,950 square kilometers per day (11,560 square miles per day). The average daily rate of decline for 1979 to 2000 was 40,430 square kilometers (15,610 square miles) per day.
Cool conditions helped retain ice in Baffin Bay, between Canada and Greenland. Most of the ice loss during April was in the Kara Sea, north of Siberia, and the northern Baltic Sea in Europe. Ice also retreated rapidly in the western Bering Sea and the Sea of Okhotsk.
Towards the end of April, ice loss accelerated in the eastern Arctic as temperatures warmed there, leading to the formation of open water areas, or polynyas, near Franz Joseph Land and along the coast in the Kara Sea. Open water also started to form in Hudson Bay and Hudson Strait.


The graph above shows daily Arctic sea ice extent as of May 1, 2011, along with daily ice extents for previous low-ice-extent years in the month of April. Light blue indicates 2011, dashed green shows 2007, pink indicates 2006, and dark gray shows the 1979 to 2000 average. The gray area around the average line shows the two standard deviation range of the data

April 2011 compared to past years

April 2011 continued the overall downward trend of the past thirty years, ranking fifth lowest in the satellite record. The two lowest years for April were 2007 and 2006.


Monthly April ice extent for 1979 to 2011 shows a decline of 2.6% per decade.

Warm temperatures for Asian Arctic; cool for northern North America

For most of April, nearly all of the eastern Arctic, north of Europe and Russia, remained warmer than average. The largest anomalies were over central Russia, northern Siberia and the Laptev and East Siberian Seas, where temperatures averaged over the month were approximately 6 degrees Celsius (11 degrees Fahrenheit) above average. In contrast, most of the western Arctic was cooler than normal, with temperatures 6 degrees Celsius (11 degrees Fahrenheit) cooler than average over Davis Strait and Baffin Bay.
The eastern Arctic remained warmer than average all winter. This suggests that that sea ice there did not thicken as much as in past winters, and may retreat rapidly as the summer melt season progresses. University of Washington's Pan-Arctic Ice Ocean Modeling and Assimilation System (PIOMAS) model of sea ice volume reflects this, showing continued very low ice mass in the Arctic compared to previous decades.
Meanwhile, the atmospheric circulation for April was characterized by a strong positive phase of the Arctic Oscillation (AO), with unusually low sea level pressure over much of the Arctic Ocean, and the lowest pressures between Greenland and Iceland. This pattern helped to draw warm air into the eastern Arctic. How this will affect observed sea ice conditions at the end of this summer remains to be seen.


The map of air temperature anomalies for April 1 to 29, 2011 show warmer-than-normal conditions over Russia and the eastern Arctic, with coolder-than-normal conditions over North America and Greenland.

Snow cover update

Warm conditions in central Russia, linked to the positive phase of the Arctic Oscillation, promoted an early retreat of snow cover in a broad band stretching from the Urals to far eastern Siberia. However, in North America several late snowstorms led to higher-than-average monthly snow extents in the northern Plains states and western Canadian provinces. Greater-than-average
snowcover was seen in the Tibetan plateau and east of the Urals.


This snow cover anomaly map for April 2011 shows the difference between snow cover this April, compared with average snow cover for April 1971 to 2000. Areas in orange and red indicate lower-than-usual snow cover, while regions in blue had more snow than normal.

bron
pi_96952853
Denemarken van plan Noordpool te claimen

Uit gelekte documenten blijkt dat de Deense regering van plan is de Noordpool en andere delen in het Arctische gebied te claimen. Door het smeltende poolijs komen nieuwe scheepvaartroutes en visgronden beschikbaar en wordt het eenvoudiger om te boren naar olie en gas.

In het concept-document, met de naam 'Strategie voor het Arctische gebied', staat ook dat het Deense ministerie van wetenschap begonnen is gegevens te verzamelen om uiterlijk 2014 formeel een claim te kunnen indienen bij de Verenigde Naties.

De Deense regering bevestigde dinsdag de authenticiteit van het document dat online werd geplaatst door de Deense krant Information. Volgens de Deense minister van buitenlandse zaken wordt er echter nog gewerkt aan het plan. De uiteindelijk versie wordt in juni verwacht. (AP)

AD
  Moderator vrijdag 3 juni 2011 @ 19:10:58 #156
8781 crew  Frutsel
pi_97666650
quote:
West-Antarctica voegt extra decimeters toe aan zeespiegel

UTRECHT - Sneller afsmelten van de West-Antarctische ijskap dreigt de totale zeespiegelstijging in deze eeuw met enkele decimeters te verhogen, meldt een nieuw rapport van het Scientific Committee on Antarctic Research (SCAR).

Daarmee komt volgens de onderzoekers de gemiddelde zeespiegelstijging op 1,4 meter en wordt het risico op overstromingen langs laaggelegen kusten wereldwijd aanzienlijk verhoogd.

“We zien dat de gletsjers op West-Antarctica snel genoeg smelten om bij te dragen aan een zeespiegelstijging van 1,4 meter. Maar scenario’s met nóg snellere stijgingen lijken ons onwaarschijnlijk, op basis van onze kennis van ijskappen”, zegt Colin Summerhayes, hoofd van het onderzoekscomité.

Het laatste IPCC-rapport gaat nog uit van een zeespiegelstijging van 18 tot 59 centimeter tegen het jaar 2100. Wetenschappers waarschuwen sindsdien dat dit rapport nieuwe inzichten van versnelde ijssmelt nog niet goed weergeeft. Ook op Groenland en de Oost-Antarctische ijskap blijkt de opwarming en het verlies aan ijsmassa sneller te verlopen dan eerder aangenomen.

Venetië

In gebieden die nu al vatbaar zijn voor wateroverlast onder springvloeden of hoge rivierafvoeren, zoals Venetië, dat door hoge waterstanden momenteel voor de helft blank staat, zal het risico op ernstige overstromingen flink toenemen.

Aantasting van de infrastructuur van miljoenensteden, zoals rioleringsnetwerken die hun natuurlijk verhang verliezen en het vollopen van metrotunnels, kan een onverzekerbare financiële schadepost worden.

Ontheemden

Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de VN zullen in deze eeuw wereldwijd honderden miljoenen mensen hun vruchtbare rivierdelta’s moeten opgeven.
pi_98264290
Nu halverwege juni (met 2 meter temperaturen boven of rond het vriespunt in het Noordpoolgebied) is het weer spannend wat de Arctic Ice Extend zal gaan doen.
De situatie nu op het kaartje van the Cryosphere today



En de grafiek van de arctic Ice extend, (ik neem die van de Universiteit van Bremen)



Zo te zien lijkt de extend voor de komende 3 a 4 weken als een laagste ooit in de grafiek te ontwikkelen.
Dat zegt natuurlijk nog niets over wat het uiteindelijke minimum in september zal zijn. 2007 blijft uitzonderlijk toen dat ijs in de Beaufortzee zo fragmenteerde. Maar het lijkt er wel op dat de arctic ook dit jaar weer op een lage Ice extend afstevent..

[ Bericht 0% gewijzigd door barthol op 16-06-2011 21:09:34 (typo) ]
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_98303669
Even het rampjaar vergelijken met nu en met 30 jaar geleden.
De grafiek laat zien dat 2011 onder 2007 zit.
Wat ook opvalt is dat er in 2007 meer sneeuw lag dan nu in 2011.









[ Bericht 9% gewijzigd door #ANONIEM op 17-06-2011 19:13:35 ]
pi_98305428
quote:
2s.gif Op vrijdag 17 juni 2011 18:59 schreef aloa het volgende:
Even het rampjaar vergelijken met nu en met 30 jaar geleden.
De grafiek laat zien dat 2011 onder 2007 zit.
Wat ook opvalt is dat er in 2007 meer sneeuw lag dan nu in 2011.
Het smeltseizoen is nu in vele opzichten verder dan in dat 'rampjaar' 2007, maar er is 1 groot verschil, en dat is wat er toen in 2007 in de Beaufort zee gebeurde. Het opbreken van het ijs daar.
Dat gaf later (juli 2007) een versnelde smelt in arctische basin.
Ik heb een iets gedetailleerde kaart van 13 Jun 2007, (klikken voor een hoge resolutie) en daarop is goed te zien hoe het ijs in het arctische bassin bij de beaufortzee al vroeg kwetsbaar was.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_98305700
Het Arctic Monitoring and Assessment Program heeft een nieuw rapport uitgebracht. Enkele opmerkelijke highlights:

quote:
The research confirms that warming in the Arctic has been occurring at twice the global average warming trend since 1980.
quote:
Surface air temperatures in the Arctic since 2005 have been higher than for any five-year period since measurements began around 1880, and summer temperatures in the region have been higher in the past few decades than at any time in the past 2,000 years.
(Merk op dat het 'beste wetenschapsblog' WTFUWT focust op het feit dat de lucht temperatuur dit jaar iets lager is dan vorig jaar. Jawel, dat is heel belangrijk...)

quote:
Rachold says the new body of research findings suggest the cautious figures for sea level rise contained in the last IPCC report underestimate the trend.

"The latest figures show very clearly that the sea level rise we can expect by 2100 will be much higher than predicted. This is connected to the fact that the Greenland ice sheet is currently melting at a very fast rate."

The new report by the (AMAP) projects sea levels to rise by between 0.9 and 1.6 meters by the end of the century - significantly more than the IPCC's 2007 projections (18 to 59 centimeters).
Hmm, ik kan het niet laten: de IPCC Himalaya fout was groot opgeblazen door de 'skeptici', waar is hun verontwaardiging nu de zeespiegelstijging grof onderschat blijkt?

quote:
If the Greenland ice sheet were to melt completely, which would take several hundred years, sea level could rise by 7 meters – more than enough to inundate many of the world's coastal megacities.
quote:
"Emissions are now running right on the line of the worst scenario the IPCC is calculating. So in the long run this would mean a 4 degree, or even higher, increase of temperature by the end of the century."
(Bron)
pi_98305835
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juni 2011 19:43 schreef barthol het volgende:

[..]

Het smeltseizoen is nu in vele opzichten verder dan in dat 'rampjaar' 2007, maar er is 1 groot verschil, en dat is wat er toen in 2007 in de Beaufort zee gebeurde. Het opbreken van het ijs daar.
Dat gaf later (juli 2007) een versnelde smelt in arctische basin.
Ik heb een iets gedetailleerde kaart van 13 Jun 2007, (klikken voor een hoge resolutie) en daarop is goed te zien hoe het ijs in het arctische bassin bij de beaufortzee al vroeg kwetsbaar was.
[ afbeelding ]
Inderdaad ja, dat viel mij ook al op.
Je zou verwachten dat het lijntje in de grafiek rond begin juli weer op de waarde zit van 2007.
pi_98305881
Barthol, ijsvolume in 2011 is weer fors lager dan 2007. De concentratie geeft niet weer hoe dik het ijs overal is... Ik geeft 2011 een goede kans om bij 2007 uit te komen (niet dat ik een expert ben, maar is iets om aan het einde van het seizon op te reflecteren).
pi_98324228
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juni 2011 19:55 schreef cynicus het volgende:
Barthol, ijsvolume in 2011 is weer fors lager dan 2007. De concentratie geeft niet weer hoe dik het ijs overal is... Ik geeft 2011 een goede kans om bij 2007 uit te komen (niet dat ik een expert ben, maar is iets om aan het einde van het seizon op te reflecteren).
Jij bent meer een expert dan ik Cynicus ;) Maar ik heb ook het vermoeden dat het mininimum in september 2011 een grote kans heeft om dichtbij de lage extend van 2007 uit te komen.
Ik ben alleen nog wat voorzichtig met voorspellen, want er zijn nog zoveel onzekerheden.

Hieronder nog een interessante link naar de Modis Arctic mosaic
De gehele arctic is daar tot op details te bekijken (het geheel, maar ook aanklikbare deelfotos, en de deelfotos zijn te vergroten met resoluties van of 4km of 2km of 500m of 250m per pixel)
http://rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov/subsets/?mosaic=Arctic

[ Bericht 2% gewijzigd door barthol op 18-06-2011 03:10:30 ]
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_98332107
Nah, als ik al verder zie dan anderen dan komt het omdat ik op de shouders van reuzen sta (Newton);)

Serieus, ik vind dit wel een mooie observatie. Kijk naar de PIOMAS volumes van de afgelopen jaren:
http://img714.imageshack.us/img714/4533/piomastrnd4.png (copy/paste deze link)

De volgorde in volume rond deze tijd van het jaar ook de volgorde van minimum volumes in September is: 2010, 2007, 2009, 2008, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002

Deze trend doortrekkend naar 2011 zou betekenen dat 2011 het nieuwe minimum volume record gaat worden.

Edit: De ijsbrug in de Nares Straight lijkt te gaan opbreken (rechts in het plaatje)

[ Bericht 6% gewijzigd door cynicus op 18-06-2011 23:29:14 ]
pi_98918699
Rusland stuurt leger naar Noordpool



MOSKOU - In de wedloop om de olie- en gasvoorraden op de Noordpool gaat Rusland twee speciale legerbrigades in het gebied stationeren.

Hun standplaatsen worden waarschijnlijk Moermansk en Archangelsk. Het aantal militairen moet nog worden vastgesteld, meldde de minister van Defensie vrijdag.
Rusland meent dat zijn continentaal plat erg ver onder het poolijs doorloopt. Het doet daarom aanspraak op het grootste deel van de Noordpool. Andere betrokken landen bestrijden dat.

nu.nl
pi_99016672
Poolijs smelt sneller door opwarmend zeewater



Warmer wordend zeewater zal een snellere afname van poolijs veroorzaken dan tot nu toe werd aangenomen. Dat meldt een team onderzoekers van de universiteit van Arizona.

Gisteren schreven ze in het wetenschappelijke blad Nature Geoscience ze dat de gevolgen van opwarmend zeewater tot dusverre veel minder goed in kaart zijn gebracht dan die van de warmer wordende lucht.

'Water heeft een veel grotere warmtecapaciteit dan lucht', aldus onderzoeker Jianjun Yin. 'Vergelijk het smelten van een ijsblokje in een kamer maar met het smelten van een ijsblokje in een glas water op kamertemperatuur.'

Gletsjerstromen
Smeltend drijfijs in kustregio's zal mede om die reden versnelling van gletsjerstromen in zee tot gevolg hebben, voorspellen de wetenschappers van de Amerikaanse universiteit. Dat leidt er mede toe dat het pakijs op zowel Groenland als Antarctica aanmerkelijk sneller zal verdwijnen dan tot nu toe is aangenomen.

Tot het eind van deze eeuw gaat de studie, in lijn met andere voorspellingen, uit van een zeespiegelstijging van circa 1 meter. In volgende eeuwen wordt dat aanmerkelijk meer. Het zeewater voor de kust van Groenland zal blijkens het onderzoek in het jaar 2100 2 graden Celsius warmer zijn dan nu, dat voor de kust van Antarctica een halve graad.

Vorige week werd bekend dat het pakijs op Groenland in 2010, vergeleken met de halve eeuw die eraan voorafging, ongeëvenaard snel is geslonken.

AD

Het niveau van 2011 gaat alweer richting dat van 2007.

pi_99022793
Na een paar dagen lager dan gemiddelde extent afname (~30k) waarbij het zeer bewegelijke ijs uiteengedreven werd door een overstekend hogedruk gebied (van Canada naar Rusland) hebben we weer een paar dagen met century breaks (>100k afname in een dag). Als Juli dit weet vol te houden kunnen we weer een shock als in 2007 verwachten.

Area is ook tijdens de korte interlude in de extent afname vrijwel continue fors blijven afnemen en bevestigd voor mij maar weer eens dat extent geen goede maat meer is voor de toestand van het ijs. Immers een stuk zee met maar 15% of 25% (afhankelijk van de onderzoeksgroep) ijs wordt toch als 100% ijs extent gezien. Des te dunner en fragieler het ijs hoe meer gefragmenteerd het wordt en des te makkelijker gunstige winden het ijsextent via een uiteendrijvend pak kunstmatig hoog houd.
pi_99142621
Grootste Arctische ijsberg in 50 jaar gespot




Voor de kust van Labrador (Canada) drijft een gigantische ijsberg. Dit ijseiland ontstond elf maanden geleden, toen een stuk ijs van 251 vierkante kilometer afbrak van de Petermann-gletsjer in Groenland. Het is de grootste ijsberg rondom de noordpool in 50 jaar tijd.

De Petermann-gletsjer is één van de twee grootste gletjers in Groenland. De gletsjer verbindt de Groenlandse ijskap met de oceaan. Toen elf maanden geleden een gigantisch stuk ijs afbrak, verloor de Petermann-gletsjer een kwart van haar drijvende ijsplaat.
Op dit moment wordt de ijsberg – met de naam PII-A – nauwlettend in de gaten gehouden. Boven dit artikel is een foto van het eiland te zien. Deze foto is door de Aqua-satelliet gemaakt op 25 juni. In elf maanden tijd is het ijseiland driekwart van haar totale grootte verloren. Het eiland heeft nu een oppervlak van 62 vierkante kilometer en een gewicht van 3,5 tot vier miljard ton.
Hoewel het eiland de komende maanden uit elkaar valt, is het goed om de ijsberg in de gaten te houden. De ijsberg vormt namelijk een bedreiging voor boorplatformen en schepen voor de kust van Newfoundland.

bron
pi_99244181
Weer even een update over de grafiek van de extend, die op dit moment weer iets lager is dan alle voorgaande jaren.



Maar ook de grafiek van de antarctische extend laat een dip zien

Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_99273258
Lullig voor de 'skeptici' dat Antarctica ook zo'n negatieve afwijking heeft. Normaal gesproken proberen ze de aandacht af te leiden naar Antarctica als de Arctische extent weer eens een negatieve uitschieter heeft. Maar nu beide zeer negatief zijn verwacht ik een periode waarin we niets zullen horen over zeeijs extent van de 'skeptische' kant maar meer politieke relletjes zoals een of andere niet ter zake kundige academicus die ergens iets van vind of misschien een vervelend emailtje oid.

Smoke and mirrors.

Er ligt een dijk van een hogedruk gebied boven de Arctic, dus geen wolken oftwel 'Big Blue' wat betekend dag en nacht 24/7 hoge zoninstraling (hoger per dag dan in de tropen!). 2011 zal nog wel even de leiding vast houden. De positie van het hogedruk gebied ligt net niet goed genoeg om ook de ijstransport door de Fram straight naar de Atlantische oceaan op te jagen wat 'een geluk' genoemd mag worden, anders ging het nog sneller bergafwaarts dan nu het geval al is.

[ Bericht 0% gewijzigd door cynicus op 10-07-2011 15:18:12 (Fix typo) ]
pi_99273779
Foto van een webcam op de noordpool. Big Blue en meltponds :)
pi_99275649
Must read van WeatherUnderground's eigen Dr. Jeff Masters:

quote:
Arctic sea ice is currently at its lowest extent on record for early July, according to estimates from the National Snow and Ice Data Center and University of Bremen. Moreover, Arctic sea ice volume is at its lowest on record, according to the University of Washington Polar Science Center, and during June 2011, was reduced by nearly half (47%) compared to its maximum at the beginning of the satellite era, in 1979.
De WattsUpWithThat lezers zijn out of touch met de realiteit (WattsElseIsNew?) met hun voorspelling van 5.5 miljoen km3 minimum extent.
pi_99275803
quote:
0s.gif Op zondag 10 juli 2011 12:59 schreef cynicus het volgende:
Er ligt een dijk van een hogedruk gebied boven de Arctic, dus geen wolken oftwel 'Big Blue' wat betekend dag en nacht 24/7 hoge zoninstraling (hoger per dag dan in de tropen!). 2010 zal nog wel even de leiding vast houden. De positie van het hogedruk gebied ligt net niet goed genoeg om ook de ijstransport door de Fram straight naar de Atlantische oceaan op te jagen wat 'een geluk' genoemd mag worden, anders ging het nog sneller bergafwaarts dan nu het geval al is.
Ik neem aan dat je 2011 bedoelt.
Ja de ligging van het hoge druk gebied voorkomt nu een al te grote ijstransport door Fram strait, maar volgende week ligt er wel een depressie boven de Barentszee. Dan zou het wel eens anders kunnen worden lijkt me.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_99279276
quote:
0s.gif Op zondag 10 juli 2011 14:02 schreef barthol het volgende:
Ik neem aan dat je 2011 bedoelt.
Natuurlijk! Thanks.
pi_99332428
HET VERVAL VAN HET ZEE-IJS IN JUNI

De oppervlakte zee-ijs in het Noordpoolgebied is in juni bijzonder sterk afgenomen. Het gemiddelde dagelijkse smelttempo bedroeg bijna 81.000 km². Dat is 50 procent meer dan de normale gemiddelde (dagelijkse) afname met als referentieperiode 1979-2000. De gemiddelde hoeveelheid zee-ijs in het Noordpoolgebied bedroeg in juni trouwens 11.01 miljoen km². Dat is 140.000 km² meer dan in 2010 toen de oppervlakte zee-ijs voor de maand juni een record brak. In een reeks vanaf 1979, toen men met geavanceerde satelliettechnieken de hoeveelheid zee-ijs is gaan monitoren, staat juni 2011 nu op de tweede plaats. Alleen in juni 2010 was de gemiddelde oppervlakte zee-ijs dus nog kleiner dan dit jaar.
Verontrustend is dat de hoeveelheid zee-ijs inmiddels (begin juli) de grens van 2007 heeft onderschreden. In dat jaar werd medio september de kleinste hoeveelheid zee-ijs geregistreerd. Grote delen van de ‘Northwestpassage’ (van de Atlantische Oceaan via de Canadese wateren naar de Bering Straat) waren toen vanaf half augustus reeds bevaarbaar (lees ijvrij).

Er is in juni vooral in de Kara Zee (achter Nova Zembla) zeer veel zee-ijs verdwenen. Aan het begin van juli bevindt zich normaal gesproken nog vrij veel ijs in het zuidelijk deel van deze zee. Dat was dit jaar echter bijna helemaal verdwenen. Ongetwijfeld zal dat te maken hebben met de grote warmte in het westen en deels midden van Siberië. In het stroomgebied van de Jenisej was juni maar liefst 7 graden te warm. Verder verloopt het smeltproces in de Beaufort Zee (bij Alaska) gestaag. Of later in het smeltseizoen (eind augustus/september) het dieptepunt uit 2007 ook daadwerkelijk zal worden onderschreden moet de komende weken blijken. Het smeltseizoen bereikt de komende weken de meest kritieke fase.

Jan Visser
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')