abonnement Unibet Coolblue
pi_117017359
quote:
0s.gif Op donderdag 20 september 2012 11:09 schreef Basp1 het volgende:

De aarde heeft natuurlijk al vaker grote ecologische en klimatologische veranderingen ondergaan, maar niet met 7 miljard mensen die van voldoende voedsel voorzien moeten worden.
Ik maak me ook geen zorgen over de aarde. Als ooit de huidige uitstervingsgolf voorbij is zal miljoenen jaren later de aarde weer een grote soorten rijkheid hebben.

Het is de enorme invloed van de huidige paar generaties op de generaties voor de komende honderden jaren waar ik me zorgen over maak. Ik gun mijn kleinkinderen dat ook zij kunnen genieten van het wonderlijke Great Barrier Reef, van de soorten rijkheid die wij nu mogen aanschouwen en van een betrouwbare voedselvoorziening in een stabiele samenleving. Zoals het er nu voorstaat gaat dit knap lastig worden.

quote:
Wel interessant dat men uit proxies heeft gevonden dat 8000 jaar geleden de poolkap ook waarschijnlijk een keer verdwenen is geweest. Dat brengt me meteen bij het volgende punt de ijsbeer soort is ook al veel ouder dan 8000 jaar dus die soort zal het heus wel overleven, of wij moeten als mensheid zijnde ook teveel van het andere voedsel voor hun neus weggepikt hebben.
De Groenlandse ijskap is zeker 400.000 jaar oud en de ijskappen op sommige eilanden in de Canadese Archipelligo hebben het HCO ook overleefd. Daar hebben kleine populaties ijsberen hun heil moeten zoeken. Dat geeft ze ook in het antropogene tijdperk hoop maar in tegenstelling tot 8000 jaar geleden zijn er nu meer bedreigingen dan het klimaat alleen. Millieuvervuiling, voedselconcurrentie door de mens, jacht, exotische dieren (o.a. honden) en de optie dat over enkele honderden jaren de complete Groendlandse ijskap verdwenen is zijn multipliers in de uitdaging voor de overleving van de soort.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')