abonnement Unibet Coolblue
pi_246780
Big Brother in Spanje staat bol van schandalen

Hoeren, terroristen en bisschoppen zijn de hoofdrolspelers in de Spaanse versie van Big Brother. De eersten bevolken het gevangenishuis in de bergen bij Madrid, de tweeden dringen er binnen om propaganda voor de ETA te maken, de laatsten veroordelen het programma als 'een teken van het morele verval van de maatschappij'. De opwinding over het als 'sociologisch experiment' aangekondigde programma heeft nu ook in Spanje toegeslagen. De commerciële zender Telecinco heeft voor het eerst in de geschiedenis de staatstelevisie van de eerste plaats verdreven en trekt bij het wekelijkse vonnis over één van de deelnemers zelfs meer kijkers dan belangrijke voetbalwedstrijden, hetgeen in Spanje nog nooit is vertoond. Bovendien verschaft Gran Hermano door de vele schandalen de Spaanse media handenvol kopij. In de nacht van maandag op dinsdag verliet Mónica huilend het huis en het programma, zonder opgaaf van redenen. Aanleiding was een reportage in een weekblad dat onthulde dat Mónica de kluit belazerde: zij is niet een stewardess, maar verdient haar geld in bordelen aan de Spaanse kust. De klap kwam hard aan bij de programmaleiding, die Mónica tot het huis had toegelaten als vervangster van Maria José. Ook die moest weg toen bleek dat zij een prostituee was. Vorige week voltrok zich een schandaal van een andere orde, toen een gemaskerde man het huis binnendrong met een bord waarop hij de vrijlating van alle veroordeelde ETA-terroristen eiste. Hij ging in discussie met een jonge Bask die aan het experiment meedoet en die in paniek om bewakingspersoneel begon te roepen. Het begin van de scène was alleen te zien via een station voor betaal-tv, maar de regie schakelde onmiddellijk de camera uit. De dagelijkse samenvatting repte niet over het incident. Gran Hermano heet spontaan te zijn, maar hangt van de manipulaties aan elkaar aldus de critici. Die vermoeden dat de ETA-aanhanger met opzet in het huis was gedropt om de Baskische deelnemer de gelegenheid te geven zijn eerdere anti-Spaanse en anti-militaristische opmerkingen te corrigeren. Monseigneur Asenjo, woordvoerder van de Spaanse bisschoppenconferentie die altijd over alles een mening geeft, vindt het tijd dat de staat een orgaan voor 'zelfregulering' van de tv in het leven roept: ‘Het programma kwetst de goede smaak en is een aanval op de menselijke waardigheid.’

Bron: Volkskrant 07-06-2000


I am a Watcher, part of a secret society of men and women who observe and record, but never interfere. We know the truth about Immortals. In the end, there can be only one.
pi_246781
Huntâh,

Al in de eerste week van Gran Hermano vond ik een artikel van de (vrij vertaald) Vereniging van kijkers tegen moreel verval op de buis. (enge rechtse club met wortels in het Spanje van voor 1974). Al in de eerste week hadden meer dan 650.000!! mensen gebeld om hun beklag over dit programma te doen. Temeer ook omdat al op de eerste dag een van de mannelijke deelnemers geheel bloot ging.

Heb nog overwogen dit, zo goed en zo kwaad als het kan, te vertalen, maar daarvan afgezien omdat er geen/weinig reacties waren op de postings hierover.

Jammer eigenlijk.

Ten tijde van de afloop van Gran Hermano zit ik in Spanje. Heb daar een aantal zéér kritische vrienden die net als wij hier er ongetwijfeld met een andere invalshoek naar kijken.

pi_246782
Koos,

Als het een webtekst is kan je het door een vertaalprogrammaatje raggen:
http://www.tranexp.com:2000/InterTran http://babelfish.altavista.com/translate.dyn

Het is niet vlekkenloos, maar geeft wel een goeie indruk. Als je het zelf zou moeten doen is het inderdaad te veel moeite voor wat het opbrengt en dan laten we het hier maar bij.

Evengoed is het topic actueler dan ooit. In Nederland beperkte de verontwaardiging zich toch grotendeels tot het kritische deel van een obscuur internetsiteje en misschien wat verdwaalde CDA-ers. Ondanks alle moeite die we ons getroost hebben had niemand er moeite mee dat de bewoners hun ziel en zaligheid verkochten aan een op geldbeluste mediamachine. Oppervlakkig gezien hadden de bewoners naderhand ook niet de verschijnselen waar we allemaal zo bang voor waren. Maar ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat mensen als Willem en Bianca er nou gelukkiger door zijn geworden. En het misbruik van Ruud en Mona duurt nog steeds voort op de tv. Die hebben nog steeds niet door dat ze niet serieus worden genomen maar dat ze als een soort hofnar worden gebruikt. Maak je het dan goed door die mensen veel geld te betalen? Het blijft dubieus.

In Duitsland was de kritiek al veel groter. De politiek bemoeide zich ermee. Dit leidde uiteindelijk wel tot enige aanpassingen aan het programma geloof ik (elke dag een uur zonder microfoons en camera's). Nu in Spanje bemoeit zich de kerk ermee en enge ultrarechtse groeperingen waarmee ik ook liever niet vereenzelvigd wordt.

En dan had je nog De Bus. Ik heb me op het standpunt gesteld dat men na BB zou moeten kunnen inschatten wat voor een invloed zo'n programma op je privé-leven kan hebben. Toch is het wel duidelijk dat Seki er niet gelukkiger op is geworden en ik denk ook dat Bullent zijn bedenkeningen achteraf heeft. Ook Tessa zal nog een aantal klappen te verduren krijgen als ze begint te lezen met wat voor beledigingen zij geregeld over zich heen heeft gekregen. Lijkt me niet bevorderlijk voor zo'n jong iemand.

En ondertussen gaan de geldmachines gewoon door. BB heeft zoveel geld opgebracht dat Van der Ende rustig met pensioen kan gaan en De Mol miljardair wordt.

Het hek is nu van de dam. Wie houdt BBII en DBII nog tegen? Het zal weer een graadje erger worden maar niemand zal zich er meer druk om maken. Geen enkele instantie kan nu nog met beperkende maatregelen komen.

Ik ben er nog niet uit. Is het amusement en ga ik rustig weer kijken of is fok het laatste bastion van de kritische kijker en gaan we er weer alles aan doen om het programma onderuit te halen. En, dat telt ook mee, werkt het leveren van kritiek niet contraproductief. Helpen we Endemol niet de kijkcijfers omhoog te jagen, juist door kritiek te leveren. Je ziet het aan Duitsland en Spanje: ondanks alle grote landelijke kritiek slaan ook daar de kijkcijfers alle records. Ik benieuwd hoe dat gaat in de USA ...

I am a Watcher, part of a secret society of men and women who observe and record, but never interfere. We know the truth about Immortals. In the end, there can be only one.
  dinsdag 13 juni 2000 @ 18:52:00 #4
4402 sly
ruikt onraad
pi_246783
quote:
op 06-11-2000 om 07:13 AM schreef Hunter het volgende:
Ook Tessa zal nog een aantal klappen te verduren krijgen als ze begint te lezen met wat voor beledigingen zij geregeld over zich heen heeft gekregen. Lijkt me niet bevorderlijk voor zo'n jong iemand.

Had Tessa dat niet van tevoren kunnen bedenken? Juist zij, Big Brotherverslaafde, had moeten weten hoe er met Mona is gesold. Om nog maar te zwijgen van Willem. Sly heeft absoluut geen medelijden met mensen die ellende over zichzelf afroepen.

Shame is like pain. You only feel it once.


pi_246784
Kan het toch niet helemaal laten.

Op een van de spaanse forums heb ik "ins blauen hinein" gevraagd of men de kenmerken waarover ook wij hier postten naar mij in het Engels wil sturen.

Manolo heeft gereageerd en o.a gezegd vragen?? Steek maar van wal.
Dus Fokkers hier de ingang om meer van BB Spanje te weten te komen.

Zoals je zult lezen is hij ook op zoek naar info over onze BB. Zal morgen eens Kijken wat R@B nog aan mp3's hiervan heeft staan.

Dit moeten we warm houden.

Hieronder zijn mailtje:

Hello!!

I read your message in the granhermano.com forum. I had tried to contact
somebody from Holland or Germany with the same purpose. To exchange
opinions and facts about people's reactions in and outside the house. I'll
send questions later. You can ask me whatever you want if you don't
understand Spanish or caught up with the Spanish contest page and info too
late.

So far I can only tell you (it's 3:06 am in spain) that my favourite is
Ania. She's had to put up with all kinds of humilliations from other
presumebly smarter contestants and now it's seems it's his time. The only
thing I know about the Dutch contest is that the winner was nominated
several times before but finally never expelled from the house. He was
interviewed in the first program here in Spain but we didn't really get a
clue why he won and i'd like to know.


I have around 40 hours of tape with the contest so far. I'd be interested
in key moments of the Dutch contest on a tape: quarrels, contestants
introdictions, evictions.... I also have magazines.

Please ask away and tell me what you have to offer (tapes, official mags).
I already checked a few webs about the in Dutch program but I can't
understand a word in your language (Do you know about any page in English
about either the Dutch or the German contests)

Please don't use the forum to answer this letter

Manolo

pi_246785
er moet meer gehoereerd worden dan komen we er wel.nl
Sick-mind Freud
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')