abonnement Unibet Coolblue
pi_73671412
14-10-2009

Kaguya-sonde ontdekt ondergrondse structuren op maan



Met het radarinstrument van de Japanse maanverkenner Kaguya zijn ondergrondse structuren ontdekt op de maan. Het gaat om verschillende lagen van fijn maanstof, gelegen tussen dikkere lagen van bazaltisch gesteente.

De ondergrondse lagen, op een diepte van enkele honderden meters, zijn gevonden onder de uitgestrekte 'maanzeeën' - de donkere vlekken op de voorzijde van de maan. Ze beslaan ongeveer tien procent van het oppervlak van die maanzeeën.

Vermoedelijk zijn de stoflagen minstens drieënhalf miljard jaar geleden ontstaan in perioden waarin er weinig vulkanische activiteit op de maan voorkwam.

De onderzoeksresultaten worden gepubliceerd in Geophysical Research Letters.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_73699141
14-10-2009

ESO fotografeert 'taai' buurstelsel



Met de 2,2-meter telescoop van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht in Chili is een indrukwekkende foto gemaakt van het 'naburige' sterrenstelsel NGC 6822. Dat is een klein, onregelmatig gevormd sterrenstelsel dat tot de zogeheten Lokale Groep behoort: de verzameling sterrenstelsels waar ook ons Melkwegstelsel deel van uitmaakt.

NGC 6822 is tien keer zo klein als ons eigen stelsel en telt slechts ongeveer 10 miljoen sterren. Onregelmatige sterrenstelsels als deze hebben hun vormeloze uiterlijk te danken aan ontmoetingen met andere stelsels.

Net als alles in het heelal zijn sterrenstelsels in beweging, en dat leidt geregeld tot botsingen of bijna-botsingen. Hierbij worden vaak grote groepen sterren uit de stelsels weggesleurd, waardoor deze de meest uiteenlopende vormen kunnen aannemen.

NGC 6822 heeft ongetwijfeld al veel van deze ontmoetingen doorstaan.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 15 oktober 2009 @ 16:23:41 #128
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_73718137
quote:
Will NASA Sail the Great Lakes of Titan?

Bron: Wikimedia Commons. Maker: NASA/JPL/GSFC. Publiek Domein.
Vergelijking tussen een meer op Titan en Lake superior

The world's astrobiology community is all abuzz over one of NASA's most exciting Discovery Mission proposals ever considered to explore the vast methane lakes in the Northern Polar region of Saturn's moon, Titan. This Titan ocean "Lake Lander" will be an Apollo-mission-like bell-shaped capsule that would be dropped directly into one of the Titan target lakes with a mast to hold a camera. The lake-born probe would use a nuclear-powered engine to run experiments and return data to Earth. When interviewed recently on National Public Radio (listen to the audio below).

Saturn's orange moon Titan has hundreds of times more liquid hydrocarbons than all the known oil and natural gas reserves on Earth, according to data from NASA's Cassini spacecraft. The hydrocarbons rain from the sky, collecting in vast deposits that form lakes and dunes. Titan is a big laboratory where several of the world's leading space scientists get to play with atmospheres on a planetary scale.

At an eye popping minus 179 degrees Celsius (minus 290 degrees Fahrenheit), Titan has a surface of liquid hydrocarbons in the form of methane and ethane with tholins believed to make up its dunes. The term "tholins," coined by Carl Sagan in 1979, describe the complex organic molecules at the heart of prebiotic chemistry.

Before the first Cassini Mission flyby's Robert Brown who led Cassini's visual and infrared mapping spectrometer (VIMS) team, said: "We know VIMS will see through the haze to Titan's surface. At closest approach - 1,200 kilometers (745 miles) - we'll have 600-meter-pixel resolution. We'll be able to see very small geologic features. We'll get very high resolution looks at atmospheric phenomena, too. But from my perspective, the really important thing about this encounter is really digging down below the atmosphere and getting our first real glimpse of Titan geology.

Bron: Daily Galaxy, lees meer…

Interview op NPR.org
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
pi_73737630
15-10-2009

VS-sonde toont ander beeld van uithoeken zonnestelsel



De Amerikaanse IBEX-sonde zet de inzichten rondom de uithoeken van ons zonnestelsel op hun kop, zo meldt de NASA.

Zonnewind en kosmische straling
De in oktober 2008 gelanceerde IBEX is de eerste sonde die specifiek het grensgebied van ons zonnestelsel met de interstellaire ruimte verkent: de globale interactie tussen de stroom van geladen deeltjes die van de Zon komt (de zonnewind) en de kosmische straling van onze Melkweg.

Intense lichtstrook
Volgens wetenschappelijk missiedirecteur David McComas onthullen de resultaten fenomenen die in niets overeenstemmen met de theorieën en modellen over dat gebied. Wetenschappers hadden lichte variaties in de ruimte in dat interstellair grensgebied verwacht. Daar, op tientallen miljarden kilometers van de Aarde, vond de IBEX een zeer fijne lichtstrook met een intensiteit die twee tot drie keer hoger was dat de rest van de hemel in dat gebied rond de heliosfeer. Dat is het gebied waarin de zonnewind de overheersende stroom van deeltjes is.

Grotere invloed op heliosfeer
De lichtstrook lijkt te maken te hebben met de invloed van het kosmische magnetische veld. Dat doet denken dat de interstellaire ruimte een veel grotere invloed uitoefent op de structuur van de heliosfeer dan gedacht. (belga/lb)



(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_73737663
Hoever kunnen we nu eigenlijk kijken? Ik heb zelf geprobeerd om te zoeken, maar kom niet echt ver, misschien komt het omdat ik niet echt bekend ben met de termen die ze ervoor gebruiken.
pi_73766899
quote:
Op vrijdag 16 oktober 2009 02:20 schreef Edwinuss het volgende:
Hoever kunnen we nu eigenlijk kijken? Ik heb zelf geprobeerd om te zoeken, maar kom niet echt ver, misschien komt het omdat ik niet echt bekend ben met de termen die ze ervoor gebruiken.
http://www.nasa.gov/home/hqnews/2004/mar/HQ_04086_Hubble_UDF.html

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_73766932
16-10-2009

Zonnewind zorgt voor water op de Maan



Ook op de Maan is er water, maar vanwaar komt het? Op deze vraag heeft het Europees-Indiaans instrument SARA op de Indiaanse Maanverkenner Chandrayaan-1 een antwoord gegeven, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA bekendgemaakt.

Het Maanoppervlak bestaat uit een losse opeenhoping van stof en gesteente en de Maan werkt als een spons voor de zonnewind, de stroom van elektrisch geladen deeltjes die aan ongeveer 200 km per uur van de Zon komen.

Maar dat materiaal absorbeert niet al deze protonen. Zowat elke vijfde proton voegt zich met een elektron samen tot een waterstofatoom, zo luidt de verrassende ontdekking. (belga/adv)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_73775667
Waterstof is niet genoeg voor water. Er zit al zuurstof in het gesteente en het waterstof ontrekt dat aan het gesteente?
pi_73828613
16-10-2009

Mineralen in aardkorst zijn mogelijk afkomstig van meteorieten



Volgens nieuw onderzoek door Canadese en Amerikaanse geologen zijn sommige mineralen die in de aardkorst worden aangetroffen afkomstig uit de ruimte. Nu is uiteindelijk alles op aarde afkomstig uit de ruimte, maar volgens de geologen zijn de betreffende mineralen nakomertjes.

Kort na haar ontstaan, 4,6 miljard jaar geleden, was onze planeet namelijk dermate heet, dat alle zware elementen naar haar kern moeten zijn gezakt. Dat effect hebben de onderzoekers van de universiteit van Maryland nu experimenteel bevestigd door een mengsel van gesteenten en metalen sterk te verhitten.

Daaruit blijkt dat de aardkorst weinig of geen edelmetalen, zoals platina en rhodium, zou mogen bevatten. Dat ze er toch zijn, betekent volgens de onderzoekers dat ze pas nadat de aardkorst was afgekoeld met meteorieten zijn meegekomen.

Ook stoffen die belangrijk waren voor het ontstaan van leven, zoals koolstof en fosfor, zouden door meteorieten zijn aangevoerd.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 20 oktober 2009 @ 20:08:15 #135
241811 Matthijs-
Nice car, Bob
pi_73890962
Even tussendoor:

http://www.dumpert.nl/med(...)_de_zon_spuugt_.html

Wellicht niet zo'n lekkere bron, maar mooie beelden!
Oh really?
pi_73940526
21-10-2009

Grot op de maan gevonden



Japanse wetenschappers hebben een 65 meter breed gat in de maanbodem gevonden op beelden van de Japanse maansatelliet Kaguya. Het gat is mogelijk het uiteinde van een lavatube. Dat wil zeggen dat er onder het oppervlak zich een grottenstelsel kan bevinden. Japanse wetenschappers hebben de maansatelliet het gat onder een aantal hoeken laten fotograferen en denken nu dat de grot 80 tot 88 meter diep is.

Plaatjes uit het Kuifje-album "Mannen op de maan" doemen op bij de gedachte aan een grot op de maan. Er is vanuit perspectief van de bemande ruimtevaart interesse in maangrotten. Er wordt serieus gedacht om een maanbasis onder het maanoppervlak te bouwen. Dit zou bescherming kunnen bieden tegen de voortdurende zon, kosmische straling en niet te vergeten micrometeorieten. Om zo'n bescherming aan te brengen zou je graafmachines mee moeten brengen. Een grot zou een hoop graafwerk overbodig maken.

Maar de nu gevonden grot is waarschijnlijk niet geschikt hiervoor. Het lijkt erop dat astronauten een lange vertikale klim uit deze grot moeten maken voor ze bij het oppervlak zijn. Men zou liever iets zien waar men uit kan rijden. Toch is deze vonst een aanwijzing dat zulke grotten niet ondenkbaar zijn.


De maangrot in Marius Hills.

Bron: The Planetary Society.

(Astrostart)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_73944432
Lijkt zo op een lavatube zoals ze op Mars ook gevonden zijn.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_73963892
Astronomers Do It Again: Find Organic Molecules Around Gas Planet
20-10-2009

quote:
Peering far beyond our solar system, NASA researchers have detected the basic chemistry for life in a second hot gas planet, advancing astronomers toward the goal of being able to characterize planets where life could exist. The planet is not habitable but it has the same chemistry that, if found around a rocky planet in the future, could indicate the presence of life.

"It's the second planet outside our solar system in which water, methane and carbon dioxide have been found, which are potentially important for biological processes in habitable planets," said researcher Mark Swain of NASA's Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif. "Detecting organic compounds in two exoplanets now raises the possibility that it will become commonplace to find planets with molecules that may be tied to life."

Swain and his co-investigators used data from two of NASA's orbiting Great Observatories, the Hubble Space Telescope and Spitzer Space Telescope, to study HD 209458b, a hot, gaseous giant planet bigger than Jupiter that orbits a sun-like star about 150 light years away in the constellation Pegasus. The new finding follows their breakthrough discovery in December 2008 of carbon dioxide around another hot, Jupiter-size planet, HD 189733b. Earlier Hubble and Spitzer observations of that planet had also revealed water vapor and methane.

The detections were made through spectroscopy, which splits light into its components to reveal the distinctive spectral signatures of different chemicals. Data from Hubble's near-infrared camera and multi-object spectrometer revealed the presence of the molecules, and data from Spitzer's photometer and infrared spectrometer measured their amounts.

"This demonstrates that we can detect the molecules that matter for life processes," said Swain. Astronomers can now begin comparing the two planetary atmospheres for differences and similarities. For example, the relative amounts of water and carbon dioxide in the two planets is similar, but HD 209458b shows a greater abundance of methane than HD 189733b. "The high methane abundance is telling us something," said Swain. "It could mean there was something special about the formation of this planet."

Other large, hot Jupiter-type planets can be characterized and compared using existing instruments, Swain said. This work will lay the groundwork for the type of analysis astronomers eventually will need to perform in shortlisting any promising rocky Earth-like planets where the signatures of organic chemicals might indicate the presence of life.

Rocky worlds are expected to be found by NASA's Kepler mission, which launched earlier this year, but astronomers believe we are a decade or so away from being able to detect any chemical signs of life on such a body.

If and when such Earth-like planets are found in the future, "the detection of organic compounds will not necessarily mean there's life on a planet, because there are other ways to generate such molecules," Swain said. "If we detect organic chemicals on a rocky, Earth-like planet, we will want to understand enough about the planet to rule out non-life processes that could have led to those chemicals being there."

"These objects are too far away to send probes to, so the only way we're ever going to learn anything about them is to point telescopes at them. Spectroscopy provides a powerful tool to determine their chemistry and dynamics."

You can follow the history of planet hunting from science fiction to science fact with NASA's PlanetQuest Historic Timeline at http://planetquest.jpl.nasa.gov/timeline/ .

This interactive web feature, developed by JPL, conveys the story of exoplanet exploration through a rich tapestry of words and images spanning thousands of years, beginning with the musings of ancient philosophers and continuing through the current era of space-based observations by NASA's Spitzer and Kepler missions. The timeline highlights milestones in culture, technology and science, and includes a planet counter that tracks the pace of exoplanet discoveries over time.

More information about exoplanets and NASA's planet-finding program is at http://planetquest.jpl.nasa.gov .

The Hubble Space Telescope is a project of international cooperation between NASA and the European Space Agency and is managed by NASA's Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Md. The Space Telescope Science Institute, Baltimore, Md., conducts Hubble science operations. The institute is operated for NASA by the Association of Universities for research in Astronomy, Inc., Washington, D.C.

JPL manages the Spitzer Space Telescope mission for NASA. Science operations are conducted at the Spitzer Science Center at the California Institute of Technology in Pasadena. Caltech manages JPL for NASA
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_73968169
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_73968226
22-10-2009

Cluster van sterrenstelsels ontdekt op recordafstand



Met de Amerikaanse röntgensatelliet Chandra is een cluster van sterrenstelsels ontdekt op een afstand van 10,2 miljard lichtjaar. Daarmee is deze cluster, die de aanduiding JKCS041 draagt, ruimschoots de verste die tot nog toe is waargenomen.

De vorige recordhouder staat bijna een miljard lichtjaar 'dichterbij'. Volgens de bestaande inzichten zullen er op nog grotere afstanden niet veel clusters te vinden zijn. Het licht van JKCS041 heeft er immers meer dan 10 miljard jaar over gedaan om ons te bereiken. Dat betekent dat we de verzameling sterrenstelsels zien zoals hij was toen het heelal nog geen 4 miljard jaar oud was.

Vooralsnog gaan sterrenkundigen ervan uit dat de vorming van zulke grote structuren zeker enkele miljarden jaren in beslag neemt. Maar als er de komende jaren nog verdere clusters worden opgespoord, moet dat inzicht mogelijk worden bijgesteld.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_74006204
23-10-2009

NASA wil maanatmosfeer onderzoeken



Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA wil, voor het te laat is, onderzoek doen aan de bijzonder ijle atmosfeer van de maan.

Naar verwachting zal de menselijke activiteit op het maanoppervlak de komende decennia namelijk flink toenemen. En waar mensen zijn, dwarrelt stof op, worden raketten gelanceerd en treden allerlei vormen van vervuiling op.

De onderzoekers willen dat vóór zijn, omdat anders nooit meer kan worden vastgesteld wat de natuurlijke samenstelling van de maanatmosfeer is. Vandaar hun plannen voor de Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE), die in 2012 gelanceerd zou moeten worden.

De maan heeft zijn atmosfeer overigens voor een belangrijk deel te danken aan de zon: zijn oppervlak staat bloot aan een bombardement van ultraviolet zonlicht en geladen deeltjes van de zonnewind, waardoor atomen en moleculen vrijkomen. Ook inslagen van micrometeorieten en gassen uit het inwendige van de maan dragen een steentje bij.

De instrumenten van LADEE zullen de concentraties van 18 verschillende stoffen in de maanatmosfeer meten.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 26 oktober 2009 @ 10:40:31 #142
118453 Pinnenmutske
Tante Sara maal 7
pi_74070744
hier is het altijd te bewolkt om sterretjes te kijken en te tellen!
Koning, keizer, admiraal, schijten moeten ze allemaal by cafca.
pi_74104974
quote:
Op zaterdag 24 oktober 2009 01:13 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
23-10-2009

NASA wil maanatmosfeer onderzoeken

[ afbeelding ]

Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA wil, voor het te laat is, onderzoek doen aan de bijzonder ijle atmosfeer van de maan.

Naar verwachting zal de menselijke activiteit op het maanoppervlak de komende decennia namelijk flink toenemen. En waar mensen zijn, dwarrelt stof op, worden raketten gelanceerd en treden allerlei vormen van vervuiling op.

De onderzoekers willen dat vóór zijn, omdat anders nooit meer kan worden vastgesteld wat de natuurlijke samenstelling van de maanatmosfeer is. Vandaar hun plannen voor de Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE), die in 2012 gelanceerd zou moeten worden.

De maan heeft zijn atmosfeer overigens voor een belangrijk deel te danken aan de zon: zijn oppervlak staat bloot aan een bombardement van ultraviolet zonlicht en geladen deeltjes van de zonnewind, waardoor atomen en moleculen vrijkomen. Ook inslagen van micrometeorieten en gassen uit het inwendige van de maan dragen een steentje bij.

De instrumenten van LADEE zullen de concentraties van 18 verschillende stoffen in de maanatmosfeer meten.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Maanatmosfeer is niet het goede woordt.... het is een Exsosfeer

MYSTERY OBJECT:
Yesterday, astronomers in Arizona, New Mexico and Spain, all hunting for near-Earth asteroids, discovered a "mystery object" orbiting Earth. Temporarily named "9U01FF6," it is small and in an elongated, 31-day orbit. Experts say it is probably a piece of an Apollo-era Moon mission. We'll get a closer look on Oct. 29th when it zips past Earth about 82,000 km (0.2 lunar distances) away. Advanced amateur astronomers can find it using this ephemeris.

[ Bericht 55% gewijzigd door -CRASH- op 27-10-2009 11:24:10 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_74133745
26-10-2009

Messenger-ruimtesonde werpt licht op zonnestormen



De Amerikaanse planeetverkenner Messenger, die vanaf maart 2011 in een baan rond de kleine planeet Mercurius zal draaien, heeft nieuw licht geworpen op het mechanisme van zonnestormen. Dat zijn energierijke uitbarstingen van elektrisch geladen deeltjes (voornamelijk protonen) die in de omgeving van de aarde kunnen leiden tot storingen in het radioverkeer en uitvallende satellietelektronica.

Krachtige coronale massa-uitstotingen - uitbarstingen van heet gas in de corona, de ijle dampkring van de zon - produceren soms wél een energierijke zonnestorm, met veel snel bewegende protonen, maar soms ook niet. Tot nu toe was onduidelijk hoe dat komt. Messenger heeft nu ontdekt dat er mogelijk een relatie is met zonnevlammen.

Op 31 december 2007, toen de ruimtesonde op ongeveer 75 miljoen kilometer afstand van de zon vloog, werd een zonnevlam waargenomen die veel neutronen (ongeladen kerndeeltjes) produceerde. Vrije neutronen vervallen binnen enkele minuten tot protonen, met een vergelijkbare energie. Als er vervolgens een coronale massa-uitstoting plaatsvindt, kunnen die protonen gemakkelijk versneld worden tot de veel hogere energieën zoals ze in zonnestormen voorkomen.

De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in Journal of Geophysical Research.

© Govert Schilling

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_74169136
28-10-2009

Verst verwijderde object in de kosmos stamt uit oertijd heelal



Diep in het heelal zijn astronomen op het tot nu toe verst verwijderde object ooit gestoten. Het gaat om een reuzenster die op een afstand van 13 miljard lichtjaar is ontploft, staat in het jongste nummer van het Britse wetenschappelijke vakblad Nature. Het licht van de explosie heeft er ongeveer even lang over gedaan als de kosmos oud is (13,7 mijard jaar) om ons te bereiken. De ster was daarmee van de eerste in het universum en heeft zich verraden via een flits van gammastraling, met name GRB 090423 op 23 april.

Licht
De ster was een van de eerste in het universum, en is al 630 miljoen jaar na de Oerknal zelf ontploft. De explosie stamt uit een periode waarin een ondoordringbaar gordijn van waterstof en helium bijna alle licht van sterren verhulde. Pas nadat het ultravioletlicht van de eerste sterren en sterrenstelsels het waterstof had geïoniseerd, werd het heelal doorzichtig. Dat was zowat 800 tot 900 miljoen jaar na de Big Bang. De ontdekking biedt zo een unieke blik op de prille jeugd van de kosmos. (belga/sam)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_74169449
28-10-2009

Infrarood: De kleur van babysterren

De geboorte van sterren vindt plaats achter ondoorzichtige gas- en stofwolken. Maar infrarood licht komt daar wel doorheen, en door dat licht te bestuderen kunnen we dus een kijkje nemen in de kraamkamers van het heelal. Ruimtetelescoop Herschel gaat ons daar een handje bij helpen.

Wie op een heldere nacht naar de hemel kijkt, ontdekt al een oneindige pracht aan sterren en sterrenstelsels. Maar onze ogen zijn een heel beperkt instrument voor het bestuderen van het heelal, en we zien slechts een fractie van het licht dat ons vanuit de ruimte bereikt. Dat licht heeft veel meer kleuren dan onze ogen aankunnen: van lome radiogolven via infrarood naar ultraviolet en hoogenergetische gammastraling. Vanwege onze beperkte visie kunnen zich heel veel spannende dingen verstoppen in het heelal, en de laatste jaren richten onderzoekers hun telescopen juist op die onzichtbare stukjes ruimte. De infrarode straling is nu aan de beurt, en de voornaamste verstopte geheimen daarin hebben te maken met de geboorte van sterren.


Links is het sterrenbeeld Orion te zien zoals we hem aan de nachthemel kunnen bekijken. Rechts is hetzelfde deel van de ruimte door infrarode ogen, in dit geval die van de Spitzer-telescoop, te zien. De heldere gebieden zijn stergeboorteregio’s. © NASA

.Sterren worden geboren in zogenaamde stervormingsregio’s, dat zijn wolken van gas en stof in de ruimte. Een jonge ster zendt allerlei kleuren straling uit, dus ook gewoon zichtbaar licht. Maar de stofwolk die om de ster heen zit houdt dat licht tegen, doordat de stofdeeltjes het absorberen. Daarbij warmt het stof wel op, en ontstaat er dus warmtestraling. Die straling kennen we vooral van de groenige beelden van nachtkijkers, en noemen we infrarood. De infrarode straling van de stofwolk en van de jonge sterren zelf wordt niet door de wolk geabsorbeerd. Daardoor bereikt die straling ook ons deel van het heelal. Als we willen zien hoe jonge sterren gevormd worden en zich ontwikkelen, kunnen we dat dus in het infrarood zien.

Absorberende dampkring
Hoewel infrarode straling door stergeboortewolken heen komt, wordt het door de atmosfeer van de aarde grotendeels geabsorbeerd. Om er goed naar te kunnen kijken moeten we dus buiten de dampkring zijn, en een ruimtetelescoop gebruiken. Dat gebeurt dan ook – met de Amerikaanse Spitzer-telescoop en sinds kort ook met de Europese ruimtetelescoop Herschel.



Een artist impression van Herschel die door de hemel cirkelt.
Illustratie: ESA/AEOS Medialab

Astronoom Peter Barthel werkt als ‘mission scientist’ mee aan ruimtetelescoop Herschel, die als opvolger van Spitzer “veel groter en gevoeliger is, meer instrumenten aan boord heeft en meer soorten infraroodstraling kan waarnemen.” Nederland heeft een flinke bijdrage aan de nieuwe telescoop geleverd in de vorm van HIFI, een van de meetinstrumenten die voor de extreme gevoeligheid van Herschel zorgen. “Het HIFI-instrument ontrafelt de infraroodstraling en kan allerlei soorten gassen die infrarode straling uitzenden opsporen en analyseren. Die gassen zijn belangrijk omdat bij de vorming van sterren vaak ook planeten rondom die sterren gevormd worden.” Zo kan Herschel dus niet alleen naar jonge sterren zoeken, maar ook naar nieuwe broertjes en zusjes van de aarde.

Piepjong heelal
Dankzij de lancering van Herschel zullen we de komende jaren voor het eerst goed kunnen kijken naar het ‘onzichtbare heelal’ waarin sterren geboren worden. “Er is nog een heleboel heelal dat we niet kennen omdat we het niet met optische of radio-telescopen kunnen zien,” aldus Barthel. Behalve stervormingsregio’s zijn ook de sterrenstelsels aan de rand van het heelal vooral in het infrarood goed te bestuderen. Die sterrenstelsels zijn vlak na de oerknal ontstaan en geven dus een beeld van het piepjonge heelal. Vandaar dat Herschel ons zowel over het ontstaan van het universum als over het ontstaan van sterren en planeten nog veel zal kunnen leren.


Benieuwd hoe onze allerdaagse wereld er door een infrarode bril uitziet? Op het dak van science center NEMO in Amsterdam is tot eind december de fototentoonstelling Onzichtbaar gratis te bezichtigen. Bovendien wordt op zondag 31 oktober de winnaar van een infrarode fotowedstrijd bekend gemaakt. Deze Miss of Mister Infrared mag zelf afreizen naar het wetenschappelijke missiecentrum van de Herschel-telescoop. © Theo Jurriens

(Kennislink)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 29 oktober 2009 @ 22:15:58 #147
183259 Fockker
Victim of Changes
pi_74205068
Wat een onmetelijke afstanden, ongelofelijk Wel ontzettend fasinerend.

quote:
Astronomen hebben licht waargenomen dat 13,1 miljard jaar onderweg geweest is naar de aarde. Van verder weg hebben telescopen nog nooit iets waargenomen, schrijven de astronomen in Nature.
Het licht kwam van een ster die op een afstand van 13,1 miljard lichtjaar explodeerde. Een internationaal team van astronomen zag het licht gedurende tien dagen door telescopen op Hawaï.

Volgens experts is het een belangrijke ontdekking, die een doorbraak kan zijn in het onderzoek naar de 'kosmische middeleeuwen'. Daaronder wordt de tijd verstaan tussen de Big Bang en het ontstaan van de eerste sterrenstelsels.
http://www.nos.nl/nosjour(...)ooitwaargenomen.html
Stelen mag niet. De overheid duldt geen concurrentie.
Security Matters
pi_74205385
13.1 miljard jaar. Alsof het niets is.
pi_74206161
29-10-2009

Kosmische Juwelendoos in beeld gebracht



Met telescopen van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) zijn nieuwe, spectaculaire foto's gemaakt van een open sterrenhoop in het sterrenbeeld Zuiderkruis. Het gaat om NGC 4755, ook wel de Kappa Crucis-cluster of de 'Juwelendoos' genoemd. De bijnaam verwijst naar het kleurrijke, fonkelende uiterlijk van de sterrenhoop, die vanaf het zuidelijk halfrond met het blote oog zichtbaar is.

De sterrenhoop staat op een afstand van 6400 lichtjaar. De kosmische Juwelendoos is gefotografeerd met de 2,2-meter telescoop op de Europese sterrenwacht op La Silla, en met de Very Large Telescope op Paranal. Ook de Hubble Space Telescope heeft opnamen van de sterrenhoop gemaakt, onder andere op ultraviolette golflengten.

© Govert Schilling

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_74242343
29-10-2009

Fermi-telescoop: lichtsnelheid is echt voor elk foton gelijk



De lichtsnelheid is echt voor elk foton gelijk. Dat concluderen onderzoekers van NASA op basis van waarnemingen aan een verre gammaflits.

De lichtsnelheid bedraagt ongeveer 300.000 kilometer per seconde. Volgens Einsteins relativiteitstheorie is het de hoogst mogelijke snelheid in de natuur. Elk foton (lichtdeeltje) zou zich in een vacuüm met deze snelheid voortbewegen, ongeacht de energie van het foton.

Volgens sommige speculatieve theorieën bestaat de structuur van het vacuüm op de allerkleinste schaal echter uit een soort 'ruimtetijdschuim'. Daardoor zouden fotonen met hogere energie een héél klein beetje trager bewegen dan fotonen met lagere energie.

De Fermi Gamma-ray Space Telescope, die een jaar geleden werd gelanceerd, heeft op 10 mei 2009 echter een korte gammaflits waargenomen in een sterrenstelsel op 7,3 miljard lichtjaar afstand. Binnen één seconde werden fotonen van de flits ontvangen over een enorm energiebereik.

Ondanks het energieverschil (een factor van één miljoen) kwamen deze fotonen toch vrijwel exact gelijktijdig aan, na een reistijd van meer dan zeven miljard jaar. Daaruit blijkt dat de lichtsnelheid voor al die energieën gelijk is, met een nauwkeurigheid van bijna één op een triljoen.

© Govert Schilling

(allesversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')