abonnement Unibet Coolblue
pi_242769
Met toestemming van Puntloos ga ik nu even een langepost(tm) tikken.

Ik zit hier al geruime tijd, is ook wel aan mijn aantal posts etc te zien en ik voel me door de nu ontstane situatie geroepen zeg maar om een beschouwing te schrijven.

FOK! is zoals wel bekend opgezet door een aantal vrijwilligers olv Danny (alias FOS4). Dankzij BB is FOK! echt in record tempo uitgegroeid tot een zeer druk bezochte site met een zeer uitgebreid en druk forum. De laatste tijd komt echter de klad erin en neemt het aantal niet vriendelijk bedoelde posts toe tot ergernis van velen, zo ook mij, toe.

Hoe dat naar mijn mening komt zal ik even aangeven middels een voorbeeld.

Mijn geschiedenisleraar op de middelbare school kon altijd geweldig vertellen. Als voorbeeld neem ik nu even de Falkland oorlog.
Het Argentijnse volk was onrustig, staatsgreep na staatsgreep vond plaats en de ene militaite coup volgde op de andere. Toen werd er een plan bedacht om de onrust onder de bevolking de kop in te drukken.
Het militaire bewind besloot om de Falkland eilanden in te pikken, iets waar elke Argentijns trots op zou zijn, het nationalistische gevoel zou weer bovenkomen.
Of Engeland nu wel of niet reageerde maakte daarvoor niets uit, het volk moest zich weer 1 gaan voelen. Engeland reageerde uiteraard wel en zo ontstond de oorlog. En wat is er (oa) zo kenmerkend aan oorlog: Als volk, als natie heb je 1 gezamelijke vijand. Alle interne strubbelingen werden even vergeten, want Engeland, dat was de tegenstander. De koppen van de Argentijnen gingen allemaal de zelfde kant uit. De verschillen onder het Argentijnse volk waren er nog wel maar werden op deze wijze ondergesneeuwd, de gezamelijke, nationale vijand zorgde voor afleiding. Zodra echter de oorlog afgelopen was staken al die tegenstellingen weer de kop op. De vijand, de afleiding was weg, iedereen keek weer een andere kant op en meteen ging het dus weer mis.

Aardig stukje geschiedenis zo, maar nu even het raakvlak met FOK! aangeven:

FOK! begon op het moment dat BB begon. Iederaan aan de buis gekluisterd om alles te volgen, iedereen schrijven erover en VOO was onze vijand. De commerciele, regeltjes veranderende, fouten makende, manipulerdende omroep. Alle koppen stonden vrijwel 1 kant op, iedereen had in BB een bezigheid, een afleiding en in VOO een vijand zeg maar. BB werd ons natioanle gevoel.

Nu is BB niet meer en is in wezen het furom beland in het 'gat' tussen BB en De Bus. De koppen staan niet meer dezelfde kant op, iedereen kijkt nu anders tegen zeer vele dingen aan en sommigen kunnen daar kennelijk niet mee omgaan en voelen een onbedwingbare behoefte om tegen allerlei dingen aan te schoppen en mensen zwart te maken. Dit verpest de sfeer voor zeer velen en ik vind het jammer dat er een aantal door mij zeer gewaardeerde posters spelen met de gedachte om de handoek in de ring te gooien. De gedachte kan ik me echter bijzonder goed voorstellen.

De fase waarin het forum nu zit is niet te voorkomen geweest, wij bepalen niet wat er op de buis is, we wisten dat BB zou stoppen na 106 dagen, maar de manier waarop nu de sfeer verpest wordt was zeer zeker wel te voorkomen geweest.

FOK! is zeer rap gegroeid, zie het als een soort SIM CITY en bij alles wat groeit, hoort een duidelijk beleid op welke manier en binnen welke richtlijnen iets groeien kan. Hier heeft het naar mijn mening te veel aan ontbroken. Wat voorbeelden/argumenten, tevens met naar mijn mening wat mogelijke 'oplossingen':

Wat op het ene forum nog als acceptabel wordt gezien als post, is dat op een ander forum niet. Er ontbreekt duidelijkheid waar nu precies de grens ligt. En het ontbreken van een duidelijke grens leidt tot irritaties. Zie het als een scheidsrechter die voor de ene overtreding wel geel trekt en even later voor een gelijkwaardige op een ander stuk van het veld niet. Meestal is het dan verstandig om niet op zo'n post te reageren, maar met iets van 2350 leden is dat uiteraard niet te verwachten.

Meer duidelijkheid omtrent wat wel en niet acceptabel is en dat ook duidelijker en strakker toepassen lijkt me hiervoor een voor de hand liggende oplossing.

Nog een probleem is dat Danny hier algemeen wordt beschouwd als de probleemoplosser. Is er iets, Danny mailen. Op zich logisch, Danny heeft het initiatief genomen tot FOK! dus dan maar meteen dingen bij de hoogste 'baas' aankaarten. Er zijn echter meer moderators en er zijn ook forumleiders die veel problemen zouden kunnen oplossen. Alleen zoals het nu in mekaar steekt is het niet te verwachten dat 'Newbies' dat zo maar even weten. Danny krijgt hierdoor heel veel mail en vragen/klachten welke door anderen zouden kunnen worden afgehandeld. Gevolg is dat mensen die wel perse bij Danny moeten zijn onnodig lang moeten wachten op actie/reactie van zijn kant. Ook dit wekt irritatie.

Lijkt mij dus handig om voor de duidelijkheid omtrent vragen en problemen ergens iets permanents te plaatsen met een hele duidelijke uitleg erbij wat te doen, wie te raadplegen bij welk soort probleem etc. Dit zou dan zodanig een plek moeten krijgen dat ook voor mensen die hier voor het eerst komen duidelijk is waar ze heen kunnen en moeten met vragen en opmerkingen. Op die manier kan dat werk beter gespreid worden en kunnen de andere Moderators en forumleiders ook meer, beter en sneller datgene doen waarvoor ze nu eenmaal die functie hebben.

Nog een probleem is mijns inziens dat een duidelijk doel nog ontbreekt. Op bijvoorbeeld General chat of het seksualiteitsform staan de meest bloedserieuze topics over zeer ingewikkelde kwesties, dringende vragen en problemen tussen de meest krakzinnige idiote gein topics. Hierdoor is het natuurlijk zo gebeurd dat iemand 'leuk' reageert in een topic waar dat volledig niet gepast is. dit wekt ook irritaties op uiteraard. Het lijkt mij handig om voor aanklooierij en gein iets aparts te maken. Gelukkig wordt hier al aan gewerkt heb ik begrepen.

Nog even wat specifiekere dingen: In het verleden heeft Danny meermalen in uit de hand lopende 'discussies' gemeld om dat soort dingen dan maar via mail of ICQ te doen of gewoonweg te zwijgen. Vervolgens heb ik van Danny zijn kant zelf ook meerdere malen zo'n 'discussie' op het forum gezien. Dat is niet echt consequent natuurlijk en dat wekt uiteraard verwarring. Als Danny met Oliebol iets op het forum uitvecht (ik haal dit voorbeeld even aan, is denk ik het meeste recente en bekende geval) terwijl Oliebol mail en ICQ heeft en bereid is middels die manieren te communiceren, dan is het raar om te moeten zien dat er geen gebruik van wordt gemaakt, dat het op het forum gebeurd. Dan is het toch niet te verwachten dat andere mensen het wel via mail/ICQ doen? Mijns inziens is het gewoon het verkeerde voorbeeld geven. Het komt derhalve toch weer uit op duidelijkheid.

Goed, ik heb nu van diverse kanten belicht een aantal dingen aangegeven die naar mijn mening beter kunnen (en wellicht moeten), maar dat neemt niet weg dat iedereen hier zelf verantwoordelijk is voor wat hij of zij post. Namen wens ik totaal niet te noemen, maar of de regels en richtlijnen nu duidelijk zijn of niet, sommige mensen gaan wel erg over de schreef. En daarvoor is simpelweg geen excuus. Iedereen die met modder gooit is daar zelf voor verantwoordelijk en maakt het er simpelweg niet beter op. Stop daar aub mee, je maakt alleen jezelf belachelijk en de sfeer wordt er niet beter op.

Verder wil ik Juul en Phileine nog even een hart onder de riem steken. Ik vind het persoonlijk jammer dat jullie je taak hebben neergelegd, echter wel begrijpelijk. Ik vond de laatste weken het namelijk goed lopen op het BB forum en Juul, de 30e December vond ik een hoogtepuntje. Verder vond ik jullie altijd zeer duidelijk en helder, mensen met vragen netjes de weg wijzen, dingen uitleggen en altijd zeer ontwapenend optreden. En als er op de chat of via ICQ iets gemeld werd om even ergens naar te kijken legden jullie meteen ff alles neer om er direct naar te kijken. Hulde daarvoor.
Ik zal jullie missen in de hoedanigheid van Moderator respectievelijk Forumleidster.

Tot slot: Ik hoop dat de makers van FO

O mamma mamma mamma, O mamma mamma mamma. Sai perche mi batte il corazon?
Ho visto Maradona, ho visto Maradona. Eh, mammā, innamorato son!
A Guinness a day keeps the doctor away
pi_242770
  zondag 9 januari 2000 @ 18:20:00 #3
386 Harrie
Geile Neuk Furby
pi_242771
DIGGER, complimenten.

ik sluit me er helemaal bij aan.

zo had ik het niet kunnen verwoorden.

pi_242772
quote:
op 01-09-2000 om 06:08 PM schreef DIGGER het volgende:
-lang maar interresant verhaal -

Ja, ik ben het er helemaal mee eens. Ik volg dit forum ook al een hele tijd (ook all post ik niet zo veel ) en heb veel dingen duidelijk zien veranderen. Ik hoop dat de forumleiders en de 'opperbazen' hier ook wat van opsteken.


blabla
  † In Memoriam † zondag 9 januari 2000 @ 18:23:00 #5
1221 otaku-san
Fok!memberu
pi_242773
Ik denk niet dat ik met modder heb gegooid, maar ik heb me wel in de vorige topic geroerd.
Dit allemaal naar aanleiding van het bericht dat Phileine en Juul opgestapt zijn.
Nu was het duidelijk dat er nagedacht werd over de toekomst van FF, dus als zij opstappen is er een besluit gevallen, zijn er knopen doorgehakt en ik wilde erg graag weten wat dat was.
The future is after you
  zondag 9 januari 2000 @ 19:15:00 #6
1394 Tazz
Vakmanschap is... *hips*
pi_242774
* Tazz is helemaal eens met het stukje van Digger.....

Ik hoop dan ook dat de communicatie van/naar Danny wat beter gaat en weet dat er ook door andere Admins en moderators een hoop geregeld kan worden. Het is te hopen dat iedereen de strijdbijl begraaft en verder gaat met het forum waarmee het is groot geworden. Met goede verhalen en éen leuke bijdrage van iedereen.

Tazz

"ooit geweten wat je allemaal met de beugel van een Grolsch flesje kan doen???"
  zondag 9 januari 2000 @ 19:19:00 #7
2165 Sanseveria
Op de uitkijk
pi_242775
Digger, kan me helemaal vinden in je betoog.

Ik heb in het topic dat ik eerder geopend heb een poging gedaan iets gemeenschappelijks te vinden en te omschrijven zodat we een nieuw forum kunnen formuleren waar oud-bb-forum-gangers elkaar kunnen vinden. Ook nog ideeen?

San.

pi_242776
* Guus Muisarm blijft rustig op fok! ronddwalen.

* Guus Muisarm wacht de betere tijden af.

* Guus Muisarm denkt (hoopt) dat het wel weer goedkomt.
pi_242777
* blauwe m&m sluit zich bij al het bovenstaande aan.
  zondag 9 januari 2000 @ 19:30:00 #10
3622 Quenda
*Poison for You.
pi_242778
verwijderd door mijzelf
pi_242779
* Beppie is het helemaal met digger en otaku-san eens.

  zondag 9 januari 2000 @ 22:36:00 #12
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_242780
Verbal agrees totally
Ja inderdaad, V. ja.
  zondag 9 januari 2000 @ 23:10:00 #13
2345 Motormuis
Was het maar zomer!
pi_242781

[Dit bericht is gewijzigd door Motormuis (Datum 09 Januari 2000).]

Beter laat dan nooit!

pi_242782
Kan me amper heugen wanneer ik voor het laatst op wat dan ook zo veel korte en eensluidende reacties gezien heb...
Nu maar hopen dat Danny en consorten er iets aan hebben en er wellicht iets mee doen.
O mamma mamma mamma, O mamma mamma mamma. Sai perche mi batte il corazon?
Ho visto Maradona, ho visto Maradona. Eh, mammā, innamorato son!
A Guinness a day keeps the doctor away
  maandag 10 januari 2000 @ 04:53:00 #15
798 voyeur
bemoeit zich
pi_242783
* voyeur is het ook helemaal eens .
Here we are now, entertain us.
pi_242784
Ook ondergetekende is het eens met Digger en hoopt verder op een wat minder rigide houding ten aanzien van 'Newbies' 'First Posters' etc.etc.

Mijn God!Dit forum bestaat pas sinds een maand of 4,5! Waar hebben we het dus eigenlijk over!Als het de bedoeling is om van dit forum het zoveelste elite clubje
te maken waar mensen op de vingers worden getikt vanwege het feit dat ze slechts een x aantal posts achter hun naam hebben staan,of niet voor een bepaalde datum geregistreerd hebben,dan lijken me alle verdere pogingen tot verdieping en expansie van Fok! al bij voorbaat mislukt!

Verder gun ik 'n ieder een goed belegde boterham en dus ook de initatiefnemer(s)van dit forum.Mischien een kleine kanttekening als u mij toestaat;het gaat goed met Nederland (in financieel opzicht tenminste)
daarom lijkt het mij niet nodig dat u zich zorgen maakt over de evt.leeftijdsgrens waarop dit forum zich zou moeten richten.
Laat daarom de absurde obsessie voor alles wat jong is maar fijn aan de 'tig comercieele omroepen die ons landje rijk is.Ook mensen ouder dan twintig lezen nl.wel 'ns een tijdschrift of drinken wel eens een biertje!

Het komt de diversiteit van een (virtuele) gemeenschap alleen maar ten goede als zo veel mogelijk mensen van verschillende leeftijden en gezindten er deel van uit maken .

Ook wil ik me vast bij voorbaat verontschuldigen als ik woorden als 'ironie' 'sarcasme' en natuurlijk niet te vergeten het woord 'forum' onjuist geinterperteerd blijk te hebben.
BooBooSan gebruikt nog steeds een woordenboek uit 1974 ziet u.

Tenslotte hoop ik dat de woorden uit m'n signature nooit op dit prachtige forum hoeven te slaan!

Multiculturele Samenleving? *deel zoveel* Powered by HATE! version 1.1b
pi_242785
Help!

* BooBooSan ziet nu pas dat de opening van dit topic Diggers 666ste post was!?!*.

Multiculturele Samenleving? *deel zoveel* Powered by HATE! version 1.1b
  maandag 10 januari 2000 @ 09:55:00 #18
739 BadGirl
Pas op hoor, ik blaas!
pi_242786
* BadGirl had dat getal ook gezien en durfde niet te reageren...brrr.
She's a bad girl, she's a bad girl. Ain't it a shame when a girl goes bad, it's enough to drive you mad.
pi_242787
Ja hoor, BooBooSan was er al bang voor!

En ziet,wie reageert er als eerste?De immer gevreesde BadGirl!

BooBooSan gaat NU zijn buurmeisje halen...

Susan,doet er 'ns wat aan!

Microsoft<R> Windows 98
<C>Copyright Microsoft Corp 1981-1998.

C:\Windows>Format ME:

WARNING, ALL FRIGHTENING SUPERSTITION AND OTHER HARMFULL CONTENT ON YOUR NON-REMOVABLE MIND WILL BE LOST!
Proceed with Format <Y/N>?Y

OOOEEEMMMMMMM,OOOEEEMMMMMMMMMMMM........


(Met dank aan pleegzuster bloedwijn)

Multiculturele Samenleving? *deel zoveel* Powered by HATE! version 1.1b
  maandag 10 januari 2000 @ 11:03:00 #20
739 BadGirl
Pas op hoor, ik blaas!
pi_242788
* BadGirl denkt dat BooBoosan niet lekker is geworden.

She's a bad girl, she's a bad girl. Ain't it a shame when a girl goes bad, it's enough to drive you mad.
  maandag 10 januari 2000 @ 11:03:00 #21
306 Maurisico
niet bij te benen!
pi_242789
Duivels stukje, Digger!
Voor al uw nieuwe en ouwe nieuws
  FOK!-Schrikkelbaas maandag 10 januari 2000 @ 12:56:00 #22
334 TARAraboemdijee
Vader!
pi_242790
Heel goed stuk Digger, je omschrijft de situatie behoorlijk goed.

* TARAraboemdijee moet trouwens lachen om het 666 gedoe.

Jongens, Digger schreef bericht 666 in het welterusten-topic vanmorgen heel vroeg. Overal op het forum loopt het aantal posts op zodra je een nieuwe plaatst. Maar dat terzijde

In this world of evil and darkness I'm looking for the one girl that has the power to bring light into my heart. A light so pure that my evil thoughts about this world and the people living on it will vanish and I'll finally experience true love.
  maandag 10 januari 2000 @ 13:32:00 #23
1953 zonnedauw
morgenstond van zonnedauw
pi_242791
Ik sluit me aan bij het verhaal van Digger, alleen wel met een kantekening:
Ik denk dat je moet voorkomen dat het Forum een elitair instument wordt van degene die vanaf het eerste moment bij waren. Natuurlijk is dat verleidelijk, maar doe je uiteindelijk jezelf mee de das om....
Daarnaast valt niet te ontkomen aan "vervelende posters". Internet is in die zin een anoniem medium dus veilig. Ik weet zeker dat die posters er vanzelf uitgefilterd worden, bovendien kan af en toe schoppen geen kwaad, soms zet het aan tot een interessante discussie. Trouwens niemand verplicht je om te reageren of om de post uberhaupt te lezen toch...negeren is in die zin de beste oplossing.

Het is een al oude discussie van vrijheid van meningsuiting (zolang het maar mijn mening is ). In mijn mening een zeer hoog goed, maar dan zul je uitwassen moeten accepteren. Dat is altijd nog beter dan cencuur, want wie bepaalt dan wat wel en niet mag?

gelijkwaardigen respecteren elkaars verschillen
  maandag 10 januari 2000 @ 21:14:00 #24
1078 Machiel
Ookwel Machielovic
pi_242792
Ik ben t er helemaal mee eens het bb-forum is niet meer te overzien en daar moet wat aan gebeuren. diggerdh for president!
It's my life.. It's now or never! I aint gonna live forever...
  maandag 10 januari 2000 @ 21:30:00 #25
1129 buzzer
Jeu de buzzer
pi_242793
Digger, dit is de spijker op zijn kop. Het eensgezinde anti-VOO gevoel heeft plaats gemaakt voor een wirwar van man tegen man gevechten. Dit komt het forum zeker niet en goede, en jaagt een hoop mensen van de vaste kern weg, en ook nieuwelingen worden soms genadeloos weggejouwd. Als dit forum weer omhoog wil krabbelen zullen we van deze mentaliteit af moeten.. Fok was leuk, en laten we het met zijn allen leuk houden.....
Toch vreemd hoor.. Dat men het over een boek heeft en daarbij de vraag stelt of het ook offline te bekijken is
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')