abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_241750
bezoekt allen de vernieuwde site van
http://home.wanadoo.nl/goodyman/bigbrother/index.htm

Artikel in de Drentsche Courant dd 04 januari 2000.

Drentse beveiligingsmensen waken over Big Brother

Van onze verslaggever Hans Huiting

VALTHERMOND - Het Big Brother huis in Almere is leeg. De laatste bewoners gingen vorige week naar huis. Ruud, Willem en Bart sloten na een periode van ruim honderd dagen de deur achter zich. De lichten zijn uit en de omgeving rond het huis ligt er verlaten bij. Toch wordt het huis nog goed bewaakt. Zes beveiligingsbedrijven maken regelmatig hun rondjes om ongewenste gasten te weren.

„Er zijn genoeg mensen die een kijkje willen nemen in het beroemdste huis van Nederland", stellen Alan Bakker en Henk Robben uit Valthermond. Beide mannen zijn in dienst van beveiligingsbedrijf Rial uit Emmen en onderdeel van de hondenbrigade. De laatste zes weken maakten ze dagelijks een ritje naar Almere. „In het huis is nog veel apparatuur aanwezig. Die moet nog worden gebruikt voor bijvoorbeeld trainingen van Duitse en Belgische televisieteams." De beide heren hebben genoten van de Big Brother periode. „Je bent natuurlijk wel met je werk bezig maar het heeft veel indruk gemaakt. Het was ons grootste project tot nu toe. Je zit aan tafel met Rolf Wouters en je loopt op enkele meters afstand van de jongens. Het is best verslavend geweest. We voelden ons bevoorrechte mensen."

Bakker en Robben hebben zich verbaasd over de impact van het programma. „Zes weken geleden toen er sprake zou zijn van een ontmoeting tussen supportersgroepen zijn we begonnen. Sindsdien hebben we veel meegemaakt. Als Bart in de dagboekkamer vertelde dat hij te weinig shag had duurde het niet lang of er kwam wel iemand shag brengen. Dat gebeurde vaak in een tennisbal of honkbal. Die was dan open gesneden en daarin was de shag verstopt. De honden zochten de ballen dan weer op. Het gebeurde ook wel dat mensen wilden kijken hoever ze konden komen. Elke dag zijn er wel aanhoudingen geweest door ons of de collega‘s." Het bleef niet alleen bij tennisballen. „Enkele Groninger fans uit Marum probeerden zelfs pijltjes over de schutting te schieten. Daarin was een weed verstopt."

Van enige inmenging in gesprekken met Big Brother bewoners was geen sprake. „Je loopt op enkele meters afstand en je hoort ze wel praten. Wij hebben niet gereageerd. De honden kunnen op commando blaffen en als dat gebeurde ging het gesprek aan de andere kant van de schutting over honden. Dat was wel mooi." De heren hebben ook genoten van de laatste avond. „Toen zijn we zelfs nog even in beeld geweest. Het mooiste van de avond vond ik toen Alan in het Fries met Willem sprak", vertelt Robben. „Verder was alles perfect geregeld. Het gaf dan ook een goed gevoel. Ruud, Bart en Willem hebben ons zelfs nog even bedankt voor de aanwezigheid." Bakker was in de bevoorrechte positie om vorige week nog even door het lege huis te lopen. „In het echt was het kleiner dan dat je op de televisie zag. Ook heb ik nog even op de bekende gele bank gezeten. Ik had er zelf ook best in willen zitten", bekent Bakker. „Misschien wel een volgende keer."

Ook het thuisfront in Valthermond heeft kunnen meegenieten van de avonturen in Almere. Robben: „Vaak schreef ik even de belangrijke zaken van mijn dienst op zodat ze op de hoogte waren. Na de slotavond ben ik er even voor gaan zitten en heb een verhaaltje gemaakt." Bakker en Robben hebben zich geërgerd aan een groepje Feyenoord-fans uit Rotterdam. Zij bleken verantwoordelijk voor de kreten die Willem de laatste dagen naar het hoofd geslingerd kreeg. „We hebben ze niet kunnen pakken." Heeft wel de goede man gewonnen? „Wij vinden dat Ruud had moeten winnen. Hij was wel de motor in het huis." De Drentse beveiligingsmensen kunnen de komenden weken van een welverdiende rust genieten. Daarna moeten ze weer aan de slag. Misschien bij het huis in Almere of misschien ergens anders. „Deze zomer zijn we van de partij bij het EK. Daar kunnen we nu al naar uitzien."

I am a Watcher, part of a secret society of men and women who observe and record, but never interfere. We know the truth about Immortals. In the end, there can be only one.
pi_241751
Artikel op BN/De Stem Online dd 31 december 1999.

Bye Brother!

Door Cees Maas
In het donker van de prehistorie zwierf het roofdier mens in groepjes van tien tot vijftien personen als jager en verzamelaar door het landschap. Kwam een groep een andere groep tegen, dan volgden niet automatisch vijandelijkheden.
Waren ze elkaar goed gezind, wat bleek uit rituele signalen zoals lachen en het tonen van de blote handpalmen, dan sloegen de groepen een kamp op, maar ze bleven wel een meter of twintig uit elkaar.
Vervolgens leefde elke groep zijn leven gewoon verder en ondertussen keken ze naar elkaar. Ze keken weken en weken naar elkaar zonder iets te doen. En dan, als ze elkaar door en door kenden, kwam de uiteindelijke toenadering. Ze mengden. En ze zwierven nog lang en gelukkig.
Het is een bekend verschijnsel in de psychologie. Slaan vreemden elkaar direct het hoofd in als ze bij elkaar worden gezet? Welnee. Mensen die samen iets moeten ondernemen, gaan elkaar vanzelf aardig vinden; als niet-solitair levende diersoort beschikken we nu eenmaal over allerlei bewuste en onbewuste psychologische mechanismen die onze omgang met anderen plezierig laten verlopen.
Dat zag je bij Big Brother. En niet alleen de bewoners werden een hechte groep, dat effect had het ook op de kijkers, op de miljoenen die BB volgden. We keken alleen maar. Zo lang en zo grondig dat alles vertrouwd werd, dat we de bewoners aardig begonnen te vinden, ondanks hun minpuntjes.
We kregen wel favorieten, Ruud was al kort na het begin mijn man, maar dat kwam omdat we elkaars karakters vergeleken en een keus maakten. Maar we haatten de anderen niet. Hoogstens was er sprake van een antipathie. Maar ook de langstovergeblevenen Willem en Bart werden dierbaar. Door simpelweg te kijken, werden we deel van dat hechte team.
Veronica heeft er onbeschaamd munt uit geslagen en heeft bij tijd en wijle flink gemanipuleerd met van alles, maar de omroep verdient een prijs voor het maken van een programma dat zonder geweld, sensatie en andere extreme bijverschijnselen zo lang zoveel mensen heeft geboeid.
Na gisteren is er voor veel Nederlanders een hoop veranderd. We hebben afscheid moeten nemen van een soort familie waar we ongestraft over konden roddelen. De nagemaakte BB's die nu komen, zullen het nooit kunnen halen bij de echte. We zijn wat maatjes kwijt.

I am a Watcher, part of a secret society of men and women who observe and record, but never interfere. We know the truth about Immortals. In the end, there can be only one.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')