abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_241023
Parool 03-01-200


quote:

VANAVOND start Veronica de tv-serie Geld voor je leven, waarin men ingezonden videodagboeken van deelnemers dagelijks tot mooie televisie hoopt te bewerken. Volgende maand stopt SBS6 elf mensen in een met camera's uitgeruste touringcar die vier maanden door het land zal rijden,waarna de kandidaat met de langste adem een miljoen ontvangt. Tijdens het EK voetbal stopt Big Brother-producent Endemol voetbal supporters van concurrerende clubs in de BB-bouwkeet in Almere, om hun emoties tijdens het toernooi in beeld te brengen. Mocht het niets worden, dan is er in September altijd nog een tweede serie van Big Brother.
Mooie televisie, het begrip stond een jaar of veertig geleden nog vooreen bolle beeldbuis, verpakt in een teakhoutenkast. Tegenwoordig is mooie televisie een uitzending waarin gewone mensen hun emoties de vrije loop laten. Echt, ontroerend en herkenbaar.
Na tranentrekkers als reunie-televisie (Surprise Show, Spoorloos), koppel-televisie (All you need is love) en excuus-televisie (Het Spijt Me) an na de opmars van het straatinterview bracht Big Brother alles samen. Iedere nominatieronde culmineerde in een reunie met familie en vrienden, we waren getuige van een opbloeiende liefde en de kok deed in het openbaar boete voor zijn stukgelopen huwelijk.
Aan het straatinterview kwam geen einde: halverwege de afval-race plaatste de redactie zelfs een mandje vol stellingen en trefwoorden in de bouwkeet, om de kandidaten te dwingen zich over zaken als zinloos geweld uit te laten.
Big Brother was niet alleen interessant als laatste woord op het gebied van emotie-televisie, het programma vervulde een baanbrekende rol door de koppeling met internet. Wie beide varianten volgde, kon zien, horen en lezen hoe de tv-redactie de gebeurtenissen in de bouwkeet dagelijks tot een succesnummer bewerkte. Cultuurpessimisten mogen in de vereing van het banale een nieuw dieptepunt herkennen, de ontvangst van Big Brother op internet stemt optimistisch: zelden werd een televisieprogramma door zoveel mensen kritisch gevolgd. Van de voortdurende aanpassingen aan de spelregels en montagetrucs tot discussies overbeeldvorming en deelnemerscontracten, niets bleef onbesproken, zeker niet op het forum van de website www.fokzine.net, de meest hardnekkige luis in de pels van Grote Boze Broer. De twee officiele websites kwamen goed uit de startblokken, tot de programmamakers beseften dat een blik in de keuken verlies van controle betekende, waarop men het behoud van primeurs voor de tv-uitzendingen als excuus voor censuur aanwendde en geluid en beeld naar believen werden uitgeschakeld. Het is een van de redenen waaromde tweede serie Big Brother en de onvermijdelijke trendvolgers aanmerkelijk minder interessant zullen zijn: de plooien worden gladgestreken, de gaten gedicht. En de kandidaten die aan nieuwe varianten deelnemen stappen minder onbevangen in bouwkeet, bus of boot. Het is mogelijk dat de voorkennis nieuwe kandidaten tot een amusante strategie inspireert, maar een sprong in het onbekende zal het niet meer zijn. Big Brother was onvoorspelbaar: soms spannend, dan weer saai, soms leuk, dan weer flauw, vaak banaal, maar meer dan eens prachtig. Iedere BB-verslaafde heeft een favoriete aflevering, velen zullen voor het gedwongen vertrek van kandidate Sabine kiezen. Het was beslist een dramatisch hoogtepunt, maar ik prefereer de kerstuitzending, die het banale aan het onwerkelijke koppelde. Koorzang met het Leger des Heils, diner bij waxinelicht, Ruud begint: 'Het kerstverhaaltje zal ik in het kort even samenvatten', en verslaat daarmee Jiskefet met gemak. En dan alweer Ruud, in korte broek in een kunstmatige sneeuwstorm van twee bij twee meter. Het was precies Jim Carrey’s regendans in The Truman show. Mooie film, mooie televisie. Nee, dat komt nooit meer terug.

BART VAN DER PUT


[Dit bericht is gewijzigd door Hunter (Datum 04 Januari 2000).]

I am a Watcher, part of a secret society of men and women who observe and record, but never interfere. We know the truth about Immortals. In the end, there can be only one.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')