abonnement Unibet Coolblue
pi_69057003
Kwam vandaag toevallig weer in aanraking met de zeer interessante Britse (graffiti) kunstenaar Banksy en vond het wel een topic waard... Bij deze!

Van Wiki:
quote:
Banksy is het pseudoniem van een wereldbekende Britse kunstenaar. Hoewel er weinig zekerheid is over de ware identiteit van Banksy en de meeste bronnen aangeven dat zijn echte naam Robert of Robin Banks is, heet hij waarschijnlijk Robin Gunningham. Hij zou in 1974 geboren zijn in Bristol. Zijn kunstwerken zijn vaak politiek en humoristisch van aard. In zijn straatkunst combineert hij graffiti met een hem kenmerkende sjabloontechniek. Zijn straatwerk is te vinden in verschillende Europese steden maar ook buiten Europa zoals in de Palestijnse gebieden en de Verenigde Staten.

Werk

Banksy startte als een graffiti-artiest. Later is hij steeds meer gebruik gaan maken van sjablonen zodat het minder tijd zou kosten om een werk af te maken. Banksy beweert zelf dat hij is overgestapt op het werken met sjablonen terwijl hij onder een treinstel schuilde omdat de politie hem op de hielen zat. Zijn werk op straat trok al snel de aandacht van de media. Banksy’s werk karakteriseert zich door zijn pakkende en humoristische beelden, in combinatie met slogans. De boodschap is doorgaans pacifistisch, anti-kapitalistisch, anti-gevestigde orde en voor vrijheid. Hij schildert vooral beesten (zoals apen en ratten) en mensen (onder anderen politieagenten, soldaten, ouderen, kinderen). Hij maakt daarnaast stickers, sculpturen en cd-hoesjes (onder anderen voor het Blur-album Think Tank). Een terugkerend thema in zijn werk is verder het aanpassen van bestaande kunst waardoor de aard van het stuk radicaal verandert.

Opbrengsten

Christina Aguilera kocht medio 2006 een schilderij van Banksy met Koningin Victoria als lesbienne. Tezamen met twee andere werken bracht het 25.000 op. Op 19 oktober 2006 is voor een set schilderijen van Kate Moss in Sotheby's London 50.400 Britse ponden betaald. Op dezelfde veiling werd het hoogste bedrag voor zijn werk tot nu toe betaald voor een schilderij van een groene Mona Lisa met naar beneden druipende verfdruppels uit haar ogen (57.600 Britse ponden). Tijdens een veiling georganiseerd door Bono (U2) en Damien Hirst, leverde "Keep it spotless" ruim 1.100.000 euro op. Dit geld komt ten goede aan de aids bestrijding in Africa.

Stunts

Graffiti van Banksy in Bristol "The Lovers"Banksy heeft regelmatig projecten die de publiciteit halen. Hieronder staan enkele voorbeelden:

In de London Zoo klimt hij in het pinguïngebied. Hij schildert er We're bored of fish op de muren in twee meter hoge letters.

In Bristol Zoo schrijft Banksy een boodschap in het olifantenhok: I want out. This place is too cold. Keeper smells. Boring, boring, boring.

Maart 2005: Banksy plaatst zijn werken ongezien in het Museum of Modern Art, het Metropolitan Museum of Art, het Brooklyn Museum, en het American Museum of Natural History, alle in New York City.

Mei 2005: Banksy schildert een primitieve rotstekening waarop een menselijke figuur is afgebeeld terwijl deze een winkelwagentje voortduwt. Het lukt hem het schilderij ongezien op te hangen in het British Museum in Londen. Na ontdekking voegt het museum het schilderij toe aan de permanente collectie.

Augustus 2005: Banksy schildert negen werken op de Palestijnse zijde van de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden, waaronder een schilderij van een ladder die helemaal tot bovenaan de muur doorloopt en een schilderij waarin kinderen een gat graven door de muur.

Juni 2006: Banksy schildert een naakte man hangend uit het raam van een slaapkamer op een muur in het centrum van Bristol (zie foto).

Augustus/september 2006: Banksy vervangt ongeveer 500 kopieën van Paris Hiltons debuut-cd, in 48 verschillende winkels in Groot-Brittannië. Op de cd’s die hij er voor terug plaatst staan zijn eigen kunstwerken en muziekremixen van Danger Mouse. De nummers op de cd droegen namen als "Waarom ben ik beroemd?", "Wat heb ik bereikt?" en "Waarom besta ik?”. Nog voor de winkels de cd’s konden verwijderen waren er al verschillende gekocht door klanten. Op veilingwebsites zijn sommige exemplaren voor £750 verkocht.

September 2006: Banksy houdt een tentoonstelling genaamd Barely Legal, aangepezen als een "three day vandalised warehouse extravaganza" in Los Angeles. In de tentoonstelling figureert ook een goud-roze levende olifant.

September 2006: Banksy verkleed een opblaasbare pop als Guantánamo Bay-gevangene en plaatst de pop in een treintje in het Disney themapark in Anaheim, California

Ware identiteit

Hoewel Banksy heeft geprobeerd zijn ware identiteit verborgen te houden is zijn echte naam volgens The Guardian Robert Banks. [1] Op een website van de BBC is de naam Robin Banks genoemd.

De fotograaf Steve Lazarides heeft de website van Banksy geregistreerd. Hij werkt als tussenpersoon voor Banksy. Lazarides heeft een galerie op Greek Street in Soho, Londen genaamd Laz Inc. In deze winkel worden originele schilderijen van Banksy verkocht.

De website van Brian Sewell beweert een echte foto van Banksy te hebben [2]

Controversie

Kritiek op Banksy concentreert zich voornamelijk op drie punten:

1 Kunst of vandalisme?
2 Hypocriet of oprecht?
3 Het subversieve karakter

Ad 1. Volgens Peter Gibson, woordvoerder van de organisatie Keep Britain Tidy, is het werk van Banksy's simpelweg vandalisme. Hij maakt immers muren vies waar dat niet is toegestaan. Peter Gibson heeft voor deze mening in binnen- en buitenland medestanders. Het onderscheid tussen graffiti (niet toegestaan) en kunst (kan de stad verfraaien) is moeilijk te maken wanneer er miljoenen worden uitgegeven om de muren schoon te houden. De groep die het werk van Banksy wél als kunst ziet is waarschijnlijk groter. Die mening wordt ondersteund door de hoge prijzen die bij kunstgalleries worden betaald voor zijn doeken en het feit dat musea zijn werken opnemen in de collectie.

Ad 2. Anti-kapitalisme is één van de thema’s in zijn werk. Met dit thema maakt hij zich kwetsbaar voor verwijten van hypocrisie. Sommige mensen hebben kritiek op de manier waarop Banksy geld verdient met zijn werk. De hoge prijzen voor zijn doeken (voor zijn versie van de Mona Lisa werd £58.000 pond betaald) en de verkoop aan bedrijven en kunstgalleries gaan volgens sommigen niet samen met een antikapitalistische boodschap. Daar staat tegenover dat Banksy voor een groot deel van zijn werk helemaal geen geld ontvangt. Het wordt anoniem op straat getekend en geschilderd. Banksy maakt daarnaast werk voor goede doelen, zoals Greenpeace.

Ad 3. Niet iedereen heeft waardering voor het gekozen medium of de aard van de boodschap van Banksy. Toen hij in het Midden-Oosten de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden beschilderde merkte een Palestijn op dat Banksy de muur mooi maakte. Toen Banksy de man voor dit compliment bedankte riposteerde hij: “Wij willen hem niet mooi, ga naar huis” [3]

Trivia

In april 2007 schilderen medewerkers van de anti-graffiti-ploeg van het bedrijf "Transport for London" een graffitiwerk van Banksy over. Het werk werd vijf jaar geleden aangebracht op de muur van een elektriciteitshuis. Het verbeeldde een scène uit de film Pulp Fiction van Quentin Tarantino, waarin Samuel L. Jackson en John Travolta bananen hanteren in plaats van pistolen. In een persverklaring meldde het bedrijf dat het beleid is om alle graffiti te verwijderen die een sfeer van „verwaarlozing en maatschappelijk verval” ademen. [1]

Plagiaat

De jongerenafdeling van de Belgische partij Spirit gebruikte verschillende ontwerpen van Banksy in wat ze een 'originele campagne' noemden zonder evenwel Banksy als oorspronkelijke auteur te noemen. Het Belgische politieke blog De Jager (blog) stelde dit aan de kaak met fotomateriaal.[2]

Bibliografie

Banksy heeft zelf meerdere boeken gepubliceerd met foto’s van zijn werk in verschillende landen. Zijn eerste boek is gepubliceerd in zwartwit en heet Banging Your Head Against A Brick Wall. Daarna volgde het full colour gedrukte Existencilism. In 2004 verscheen zijn derde boek genaamd Cut it Out. Bij uitgeverij Random House verscheen in 2005 Wall and Piece. In dit boek staan foto’s uit alle drie zijn vorige boeken aangevuld met nieuw materiaal.
Wat voorbeelden van zijn werk:






















Check vooral even zijn website, daar staan nog veel meer interessante werken van hem op: http://www.banksy.co.uk

When I was a kid I used to pray every night for a new bicycle.
Then I realised God doesn’t work that way, so I stole
one and prayed for forgiveness.


- Emo Philips
"The music business is a cruel and shallow money trench, a long plastic hallway where thieves and pimps run free, and good men die like dogs. There's also a negative side." - Hunter S. Thompson
Last.fm
  vrijdag 15 mei 2009 @ 15:04:00 #2
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_69057639
Het kwam me al bekend voor.

Tijd voor een banksy topic
The love you take is equal to the love you make.
pi_69087086
Iedereen die deze foto ziet zegt altijd Banksy, maar het is een pseudo Banksy, tijdelijk op de gevel van het Tate Modern in Londen.

anonieme razernist
  Moderator zaterdag 16 mei 2009 @ 14:55:50 #4
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_69087096
heb ik al eens een topic over gemaakt zal ff zoeken
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
  Moderator zaterdag 16 mei 2009 @ 14:56:23 #5
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_69087112
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
pi_69087123
quote:
Op zaterdag 16 mei 2009 14:55 schreef NoCigar het volgende:
Iedereen die deze foto ziet zegt altijd Banksy, maar het is een pseudo Banksy, tijdelijk op de gevel van het Tate Modern in Londen.

[ afbeelding ]
Inderdaad, teveel detail voor een Banksy.
pi_69087124
quote:
Wat kun jij goed zoeken!
anonieme razernist
pi_69087331
quote:
Op zaterdag 16 mei 2009 14:55 schreef NoCigar het volgende:
Iedereen die deze foto ziet zegt altijd Banksy, maar het is een pseudo Banksy, tijdelijk op de gevel van het Tate Modern in Londen.

[ afbeelding ]
??? Dat is toch een heel andere style, ik zie echt geen overeenkomsten met Banksy's werk.
  Moderator zaterdag 16 mei 2009 @ 15:07:46 #9
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_69087351
quote:
Op maandag 16 mei 2009 14:57 schreef NoCigar het volgende:

[..]

Wat kun jij goed zoeken!
sorry had de post hierboven niet gezien
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
pi_69087409
quote:
Op zaterdag 16 mei 2009 15:07 schreef Bosbeetle het volgende:

[..]

sorry had de post hierboven niet gezien
Geeft niks.
anonieme razernist
pi_69087822
Banksy is altijd top, alleen is die wel een beetje overrated, er zijn veel artiesten beter als banksy die veel minder aandacht krijgen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')