abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 7 mei 2009 @ 09:37:37 #1
252252 ArjanD
Zielenknijper.NL
pi_68761741


Schaf de term schizofrenie maar af, zegt hoogleraar sociale psychiatrie prof. dr. Jim van Os (psychiater van het jaar 2008). Wetenschappelijk is de diagnose onhoudbaar, en patiënten hebben er alleen maar last van. In twee recente lezingen, zijn oratie aan de Universiteit Maastricht en de jaarlijkse Trimboslezing in Utrecht, bepleitte hij een nieuwe aanpak.

Binnenkort, in april, begeeft hij zich in het hol van de leeuw: de Verenigde Staten, Colorado om precies te zijn, alwaar een groot tweejaarlijks schizofreniecongres wordt gehouden. Van Os gaat het verzamelde publiek daar toespreken over de ‘rediscovery of psychosis as a social disorder’. De spreekbeurt is op zichzelf al een overwinning, legt hij uit, want de Amerikanen zien het fenomeen van de psychose en zijn zwaarste verschijningsvorm, schizofrenie, helemaal niet als iets waar maatschappelijke omstandigheden een rol in spelen. Integendeel.
quote:
Van Os: “In de VS is de psychiatrie geheel in de ban van de neurobiologische benadering. Je telt niet mee als je je niet bezighoudt met hersenscans. In de laboratoria zien ze nooit een patiënt.”
Een jaar of dertig geleden was dat wel anders. Het waren de hoogtijdagen van de sociale psychiatrie, zelfs van de antipsychiatrie. Boek en film One flew over the cuckoo’s nest werden een hit, en meeliftend op de democratiseringsgolf, versterkt met een flinke dosis antikapitalisme, denderde de revolutie de inrichtingen binnen. Op de televisie verschenen bebaarde therapeuten die samen met hun patiënten een groepsgesprek begonnen om op basis van one man one vote over de toekomst van hun paviljoen te stemmen. Pillen waren uit, praten was in, en niet de patiënt was gek maar de maatschappij. Sterker nog, als je van zo’n samenleving niet gek werd was er juist iets mis.

Dat waren de excessen in de praktijk van de geestelijke gezondheidszorg, zegt Van Os. Wetenschappelijk was er sprake van een serieuze stroming die omgevingseffecten bij psychiatrische problematiek alle ruimte gaf, maar ook hier speelden excessen in de theorievorming (’je wordt schizofreen doordat je moeder zo raar doet’) en totale blindheid voor erfelijke factoren hun vernietigende rol, zozeer dat na enige tijd het uitgangspunt zelf in diskrediet kwam. Het luidde het einde in van de sociale psychiatrie. “In Amerika is deze tak van wetenschap, ooit bloeiend en zeer productief, nagenoeg geheel verdwenen”, meldde Van Os in zijn oratie ter gelegenheid van zijn benoeming tot hoogleraar psychiatrische epidemiologie, begin december. Wat resulteerde was een van de weeromstuit overmatige aandacht voor het genetische element, en een nieuw soort blindheid, nu voor de omgeving van de patiënt.

Wanhopige zoektocht naar schizofrenie-gen

Nergens is dat zo zichtbaar als in de psychiatrische genetica, waar alles in het werk wordt gesteld om het gen of de genen die verantwoordelijk zijn voor schizofrenie, te identificeren. Vijftien jaar is men daar nu al mee bezig, we zijn honderden publicaties verder, maar consistente bevindingen zijn er nog steeds niet, zegt Van Os. En dat terwijl aanhangers van deze benadering de mate waarin schizofrenie erfelijk bepaald is, op 90 procent schatten.

Van Os denkt dat 10 procent daarvan inderdaad rechtstreekse genetische invloed is, maar dat de resterende 80 procent alleen maar werkt via omgevingsfactoren.
quote:
“Het is wetenschappelijk onhoudbaar om alles op de erfelijkheid te gooien. Dat blijkt ook uit epidemiologisch onderzoek. Je kunt het verschil tussen mensen met en zonder de ziekte niet louter terugvoeren op de genetische achtergrond, dat is te simpel. Hoe verklaar je anders dat familieleden die dezelfde genen hebben, toch verschillend worden door de omgeving?”
Een klassiek voorbeeld daarvan vormen vader en dochter Joyce. Van Os opende zijn rede met een lang en hilarisch (vertaald) citaat van de vaak letterlijk onnavolgbare Ierse schrijver uit Finnegan’s Wake (”Professor Löwy-Brüller (…) legt in zijn vuilbesproken bekentenis die onlangs voor zo’n leeuwelijke brulling zorgde toen het aan zijn kooi was ontglipt (…) maar wat graag zijn gabberjas en pruik af, kerel van het getapte vat, in zijn publieke belang, om ons te laten zien hoe ik .. enz enz”), waarna hij het verbijsterde publiek inwijdde in de geschiedenis van vader James en dochter Lucia. James Joyce produceerde het soort teksten waarvan Carl Jung vond dat “zijn psychologische stijl beslist schizofreen is, maar hij legt het zijn wil op, en geeft het vorm met al zijn creatieve kracht, hetgeen overigens verklaart waarom hij niet zelf over de rand is gegaan.” Dochter Julia echter ging die grens wel over: zij werd schizofreen verklaard. Waarom komt hetzelfde verschijnsel bij de een als creativiteit naar buiten, en bij de ander als een kwaadaardige psychose? De theorie is dat James nog uit een relatief stabiele opvoedingssituatie kwam, zijn dochter echter opgroeide in een chaotisch en langzaam verarmend gezin, iets waar ze ten slotte aan onderdoor ging.

Van Os: “We zijn van de eenzijdige antipsychiatrie doorgeschoten naar de eenzijdige hyperpsychiatrie. Toch is er op dit moment in Europa, inclusief Engeland, groeiende belangstelling voor de bundeling van beide perspectieven, het sociaal-psychiatrische en het neurobiologische. Dat is een nieuwe beweging. Maar de belangen aan de neurobiologische kant zijn groot. Men wil serieus de Nobelprijs verdienen met de vondst van een schizofrenie-gen, daar is alles op gericht. En er zijn commerciële belangen. In IJsland zit een bedrijf, Decode Genetics, dat een enorme hoeveelheid bloedsamples van de IJslandse regering heeft gekocht om daaruit het gen voor schizofrenie te destilleren. Ze beweren dat ze al resultaat hebben, en je kunt je voorstellen wat ze van de patenten verwachten.”

Stigmatiserend

Er is nog een probleem rond schizofrenie: de diagnose is allesbehalve sluitend, maar wel uitermate stigmatiserend. Vorige week liet Van Os er in Utrecht tijdens de zogeheten Trimboslezing, een prestigieus evenement ten overstaan van de fine fleur van de vaderlandse sociale psychiatrie, geen misverstand over bestaan. Mede onder invloed van de neurowetenschap en de grote vlucht van het hersenonderzoek wordt schizofrenie gezien als een ernstige, genetisch bepaalde hersenziekte zonder uitzicht op genezing, een ziekte waar 1 procent van de bevolking aan lijdt, aldus het toonaangevende internationale tijdschrift Science.
quote:
Van Os: “Zo’n definitie lijkt helder, maar is niet gebaseerd op wetenschappelijke observaties. Het is een conventie, de criteria voor schizofrenie veranderen om de zoveel jaar. Men heeft hier het uiterste van een schaal genomen en daar de ziekte aan opgehangen. Terwijl we uit onderzoek weten dat heel veel mensen wel eens last hebben van wanen of hallucinaties. We weten ook dat het vaker voorkomt in een stedelijke omgeving, dat het na de puberteit optreedt, en vooral bij mannen tussen de 18 en 35 jaar. Juist die geslachtsverschillen zijn overigens interessant, want die suggereren dat psychotisch denken onderdeel is van het normale rijpingsproces van de hersenen. We vermoeden dat er bij vrouwen een hormonale rem op staat. Dat kun je afleiden uit het feit dat vrouwen na de overgang, als de oestrogeenproductie afneemt, juist meer vatbaar zijn voor psychosen.”
‘Psychose’, dat is een verhevigde vorm van normale verschijnselen, legt Van Os uit.
quote:
“Vergelijk het maar met depressies. Iedereen is wel eens neerslachtig, slechts een klein aantal mensen krijgt echt last van depressie als ziekte. Er bestaat kortom een enorme variatie in de verschijnselen, een continuüm, iets dat wordt ontkend door op een bepaalde groep zo’n zwaar label te plakken: schizofreen, dat is chronisch, een hersenziekte, niet te genezen. Ik ben ervoor om de term schizofrenie maar af te schaffen.”
Patiëntenrechten activisten komen in opstand

In de VS, maar inmiddels ook hier, roeren de patiëntengroepen zich steeds luider, vertelt Van Os.
quote:
“Want wat moet je met die diagnose? Stel dat je zoon dat van de dokter te horen krijgt. Een goede ouder zal zich verzetten, die kent het kind en zijn mogelijkheden, die weet dat er ook nog een andere identiteit is dan die van de zieke. Zo’n diagnose doet meer kwaad dan goed, het betekent een verwijzing naar de dagbehandeling en je beneemt er alle uitzicht op herstel mee. Terwijl dat wel mogelijk is, ook bij schizofrenie. Ik heb het niet over genezing, de ziekte gaat niet over, ik heb het over de mogelijkheid om het te hanteren. Als je uitgaat van het potentieel van mensen kun je een heel eind komen. Cognitieve therapie, praten, dat helpt, vooral bij mensen die stemmen horen en daaraan denken te moeten gehoorzamen. Ze kunnen leren om de stemmen te negeren. Het probleem is dat de zorg daar niet op ingericht is. Wel op pillen, op medicatie, die is routinematig te verkrijgen.”
Intussen gaat het onderzoek door. Van Os is, samen met collega’s uit Groningen, Amsterdam en Utrecht, bezig met de voorbereidingen voor een grootschalig onderzoek naar psychosen. De plannen zijn onlangs gehonoreerd. Het gaat tien jaar duren, en in die tijd worden duizend psychosepatiënten, een controlegroep van vijfhonderd anderen en nog eens driehonderd eerstegraads familieleden gevolgd. Het moet iets duidelijk gaan maken over de invloed van genen en omgeving.
quote:
Van Os: “Een goede sociaal psychiater die aan wetenschap doet houdt zich tegenwoordig tevens met genetica bezig. Dus ik ook.”
Bron: Universiteit Maastricht / Observant

Zie ook: Psy: ‘Wetenschappelijk gezien slaat schizofrenie nergens op’
De psyche is een direct exponent van de bron van het leven. En omdat het fysieke niet aan de basis kan staan van het fysieke is het leven en daarmee onze psyche meer dan een product van de bouwstenen.
  donderdag 7 mei 2009 @ 09:39:48 #2
252252 ArjanD
Zielenknijper.NL
pi_68761814
Dit is zo'n psychiater met 'talent' die gewoon eerlijk durft te zijn, maar dan iemand die zich niet heeft laten verdrukken. De Nederlandse variant hoogleraar Loren Mosher misschien wel
De psyche is een direct exponent van de bron van het leven. En omdat het fysieke niet aan de basis kan staan van het fysieke is het leven en daarmee onze psyche meer dan een product van de bouwstenen.
  donderdag 7 mei 2009 @ 09:43:42 #3
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_68761925
TVP om later helemaal te lezen. Daar is het nu te vroeg voor
Laffe huichelaar
  donderdag 7 mei 2009 @ 09:43:59 #4
252252 ArjanD
Zielenknijper.NL
pi_68761933
quote:
Zo'n diagnose doet meer kwaad dan goed, het betekent een verwijzing naar de dagbehandeling en je beneemt er alle uitzicht op herstel mee. Terwijl dat wel mogelijk is, ook bij schizofrenie. Ik heb het niet over genezing, de ziekte gaat niet over, ik heb het over de mogelijkheid om het te hanteren. Als je uitgaat van het potentieel van mensen kun je een heel eind komen. Cognitieve therapie, praten, dat helpt, vooral bij mensen die stemmen horen en daaraan denken te moeten gehoorzamen. Ze kunnen leren om de stemmen te negeren.
Ik denk dat het in den beginne al verkeerd is om het als ziekte te zien, omdat er geen biologische oorzaak (hoeft) te zijn.

En daarom kun je niet stellen vind ik dat 'de ziekte' nooit overgaat, maar dat je er mee kan leren omgaan.

Dat is niet zo. Het is alleen zo in de ogen van de psychiater, omdat hij de negatieve eigenschappen van iemand waarneemt en die waarneming het on- (of moeilijker) herstelbaar maakt.

Om volledig te kunnen herstellen, dien je nooit ziek te zijn geweest/problemen te hebben gehad. En dat kan, zeer goed zelfs. Je hebt er alleen maar een paar basis principes en begrippen voor nodig.

1) de psyche dient maar 1 belang: overleven/voortbestaan, en kan niet ziek zijn

2) de psychische problemen zijn er om iemand te dienen. Iemands psyche kan door factoren (lichamelijke ziekte, omgeving, weerstand, voeding, sociaal) negatief beïnvloed worden, met complexe psychische problemen als gevolg

3) de psyche is meer dan een product van de bouwstenen, het is een direct exponent van het leven. Het bewijs hiervoor is dat leven in essentie een vorm van intelligentie is dat streeft naar iets dat er niet reeds is, en het kan om die reden niet een product zijn van een complex chemisch proces van de bouwstenen.

Om iemand volledig te laten kunnen herstellen kun je iemand voeden met informatie/psychische begeleiding, en volledig te richten op het potentieel van zijn problemen.

Wat is het doel van het leven? Waarom leven we? Wat zeker is, is dat we streven naar voortbestaan. En die kwaliteit zit in ieder mens.

Door factoren als stemmen als normaal te leren beschouwen (er kunnen natuurlijk honderden verklaringen zijn, en inbeeldingsvermogen is juist een van de meest belangrijke kwaliteiten van een mens), en er goed mee te leren omgaan zodat je het ten gunste kan benutten (zeg bijvoorbeeld met enige humor: "wat wilde die stem jou ooit gaan doen "als stem", en laat zo iemand moedig worden en 'winnen'), dan zal een probleem een groot voordeel en bron van energie kunnen worden.

Ik verwacht dat je met de juiste hulp in principe iedere patiënt volledig tot herstel kan laten komen.

Het enige dat je ervoor nodig hebt, is een stukje 'begrip' van het leven, en dit kunnen overdragen op mensen zodat ze van problemen de grootste baten kunnen maken. Want de psyche is er altijd om je te dienen, zelfs wanneer je je depressief voelt of een ernstige psychose hebt.

Indien je overzicht zou hebben over de situatie, dan weet je dat je zonder die psychose of depressie veel slechter af zou zijn, of 'wij mensen' voor dat aangaat.
De psyche is een direct exponent van de bron van het leven. En omdat het fysieke niet aan de basis kan staan van het fysieke is het leven en daarmee onze psyche meer dan een product van de bouwstenen.
  donderdag 7 mei 2009 @ 09:45:36 #5
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_68761980
Bij nader inzien heb je dit zo grondig voorbereid dat het naar je reinste antipsych propaganda riekt. Zeker met je sig.
Laffe huichelaar
  donderdag 7 mei 2009 @ 09:52:39 #6
34614 jogy
Hersenflatulent
pi_68762209
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 09:45 schreef timmmmm het volgende:
Bij nader inzien heb je dit zo grondig voorbereid dat het naar je reinste antipsych propaganda riekt. Zeker met je sig.
Wut? Het is propaganda omdat het goed voorbereid is? Wil je beweren dat die psychiater niet van mening is dat de neurologische psychiaterie te ver doorgeschoten is? Of dat hij denkt dat schizo wel genetisch is bepaald?

Ik vind het een goed stuk, blij dat er verschillende geluiden te horen zijn vanuit de psychiaterie en niet alleen maar met pillen wordt gesmeten als het niet persé nodig is.
Iedereen is de hoofdrolspeler van zijn eigen comedie.
'Goatboy is hurt by your indifference'
<a href="https://www.youtube.com/watch?v=M9srplWe_QQ" target="_blank" rel="nofollow">Vrijheid</a>
[b]Dean Radin presenteert: "Science and the taboo of psi"[/b]
  donderdag 7 mei 2009 @ 09:56:33 #7
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_68762339
Hij heeft best goede argumenten als het over incidentele psychoses gaat, maar schizofrenie is meer dan alleen een psychose! Deze man laat zich leiden door eigen theorieën en niet door wetenschappelijk bewijs en zou m.i. zijn diploma moeten inleveren!
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
pi_68762629
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 09:52 schreef jogy het volgende:

[..]

Wut? Het is propaganda omdat het goed voorbereid is?

Nee, omdat ie er in het verleden voor gebanned is. Andere naam dacht ik.
pi_68762822
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 09:56 schreef Flurry het volgende:
Hij heeft best goede argumenten als het over incidentele psychoses gaat, maar schizofrenie is meer dan alleen een psychose! Deze man laat zich leiden door eigen theorieën en niet door wetenschappelijk bewijs en zou m.i. zijn diploma moeten inleveren!
Hij laat zich leiden door eigen theorieën? Wat ik er zo gauw uit opmaak, is dat hij deze uitspraken juist doet omdat er voor de huidige theorie geen bewijs is.
Van ongelukken op de achterbank komen kinderen. Van kinderen op de achterbank komen ongelukken.
  donderdag 7 mei 2009 @ 10:52:53 #10
34614 jogy
Hersenflatulent
pi_68764162
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 09:56 schreef Flurry het volgende:
Hij heeft best goede argumenten als het over incidentele psychoses gaat, maar schizofrenie is meer dan alleen een psychose! Deze man laat zich leiden door eigen theorieën en niet door wetenschappelijk bewijs en zou m.i. zijn diploma moeten inleveren!
Goed plan, iedereen met eigen theorieën moet zijn/haar diploma inleveren. Getver, een beetje tegen de stroming ingaan. Iew. Dat ie psych van het jaar is geweest is natuurlijk geen reden om even naar zijn theorieën te kijken want hij heeft er blijkbaar geen enkel benul van.
Iedereen is de hoofdrolspeler van zijn eigen comedie.
'Goatboy is hurt by your indifference'
<a href="https://www.youtube.com/watch?v=M9srplWe_QQ" target="_blank" rel="nofollow">Vrijheid</a>
[b]Dean Radin presenteert: "Science and the taboo of psi"[/b]
pi_68764754
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 09:39 schreef ArjanD het volgende:
Dit is zo'n psychiater met 'talent' die gewoon eerlijk durft te zijn, maar dan iemand die zich niet heeft laten verdrukken. De Nederlandse variant hoogleraar Loren Mosher misschien wel
Welke diagnose hebben ze jou destijds proberen op te plakken?
  donderdag 7 mei 2009 @ 11:12:32 #12
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_68764850
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 09:52 schreef jogy het volgende:

[..]

Wut? Het is propaganda omdat het goed voorbereid is? Wil je beweren dat die psychiater niet van mening is dat de neurologische psychiaterie te ver doorgeschoten is? Of dat hij denkt dat schizo wel genetisch is bepaald?

Ik vind het een goed stuk, blij dat er verschillende geluiden te horen zijn vanuit de psychiaterie en niet alleen maar met pillen wordt gesmeten als het niet persé nodig is.
Het topic goed voorbereiden vind ik niet verdacht, dat hij daarna een minuut later een kantje tekst post wat hij ervan vind, dat vind ik verdacht. Die reactie heeft hij dus eerst moeten typen, zodat hij het zo snel mogelijk kon plaatsen. Dat in combinatie met de spam in zijn sig, en het feit dat ik iets soortgelijks al eerder heb gezien, en dat die persoon een ban kreeg, maakt het mij verdacht. En niet de moeite van het lezen waard.

Kusjes.
Laffe huichelaar
  donderdag 7 mei 2009 @ 11:19:16 #13
95427 Hephaistos.
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
pi_68765081
Interessant stuk

Ik snap alleen niet zo goed waarom de term schizofrenie afgeschaft zou moeten worden. Als ik het stuk goed begrijp, beredeneert hij eerst dat er teveel gefocust wordt op genetische factoren en te weinig op omgevingsfactoren. Blijkbaar is er dus wel degelijk iets om op te focussen, geen reden voor afschaffing.

Daarna komt hij op het feit dat de diagnose stigmatiserend werkt en een soort tunnelvisie opwekt. Interessant en waarschijnlijk waar, maar het betekent wederom niet dat het ziektebeeld niet bestaat. Probeer dan iets aan dat stigma te doen, of aan hoe er omgegaan wordt met de ziekte. De term afschaffen is slechts een cosmetische actie waar je op het eind niets mee opschiet.
  donderdag 7 mei 2009 @ 11:30:20 #14
95427 Hephaistos.
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
pi_68765434
En ja, TS is Arjan Dokelaar, de man achter psychiater.nu en zielenknijper.nl, die in verband worden gebracht met Scientology. Maar da's nog geen reden om de discussie uit de weg te gaan toch?
  donderdag 7 mei 2009 @ 11:40:28 #15
252252 ArjanD
Zielenknijper.NL
pi_68765791
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 09:45 schreef timmmmm het volgende:
Bij nader inzien heb je dit zo grondig voorbereid dat het naar je reinste antipsych propaganda riekt. Zeker met je sig.
Ik heb de sig aangepast, en feiten zijn feiten... wat ik graag zou willen weten is waarom bijvoorbeeld jij deze feiten vanuit het beginsel altijd zo hardnekkig willen (blijven) negeren, en bijvoorbeeld alls afschuiven op een 'kwade sekte' of de berichtgever gaan aanvallen.
De psyche is een direct exponent van de bron van het leven. En omdat het fysieke niet aan de basis kan staan van het fysieke is het leven en daarmee onze psyche meer dan een product van de bouwstenen.
  donderdag 7 mei 2009 @ 11:42:52 #16
252252 ArjanD
Zielenknijper.NL
pi_68765897
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 11:30 schreef Hephaistos. het volgende:
En ja, TS is Arjan Dokelaar, de man achter psychiater.nu en zielenknijper.nl, die in verband worden gebracht met Scientology. Maar da's nog geen reden om de discussie uit de weg te gaan toch?
Niemand heeft mij of zielenknijper.nl ooit in verband gebracht met scientology, dat kan namelijk niet.

De mensen die mij beschuldigen lid te zijn van scientology behoren zelf vaak tot de ex-sekte leden club (Anonymous), en zijn zelf ex-scientology lid:



De psyche is een direct exponent van de bron van het leven. En omdat het fysieke niet aan de basis kan staan van het fysieke is het leven en daarmee onze psyche meer dan een product van de bouwstenen.
  donderdag 7 mei 2009 @ 11:46:16 #17
95427 Hephaistos.
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
pi_68766025
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 11:42 schreef ArjanD het volgende:

[..]

Niemand heeft mij of zielenknijper.nl ooit in verband gebracht met scientology, dat kan namelijk niet.

De mensen die mij beschuldigen lid te zijn van scientology behoren zelf vaak tot de ex-sekte leden club (Anonymous), en zijn zelf ex-scientology lid:

Uhh ja, het is het een of het ander natuurlijk he. Je stelt nu eerst dat je nooit in verband bent gebracht met Scientology en zegt vervolgens dat degenen die je in verband brengen met Scientology zelf lid zijn
pi_68766130
Wat ik niet echt goed begrijp is waarom hij die term nu wil afschaffen. Zijn pleidooi voor minder een strikt neurobiologische aanpak lijkt me gerechtvaardigd, maar wat moet je dan tegen die mensen die 'schizofrenie' (of dat nu sociaal-psycologisch of neurobiologisch is, deze mensen zijn mi. wel ziek: hun functioneren wordt sterk beperkt door hun aandoening) zeggen? We behandelen je wel, maar je bent niet ziek?

Zie ook dit citaat van Van Os.
quote:
In de VS, maar inmiddels ook hier, roeren de patiëntengroepen zich steeds luider, vertelt Van Os. "Want wat moet je met die diagnose? Stel dat je zoon dat van de dokter te horen krijgt. Een goede ouder zal zich verzetten, die kent het kind en zijn mogelijkheden, die weet dat er ook nog een andere identiteit is dan die van de zieke. Zo'n diagnose doet meer kwaad dan goed, het betekent een verwijzing naar de dagbehandeling en je beneemt er alle uitzicht op herstel mee. Terwijl dat wel mogelijk is, ook bij schizofrenie. Ik heb het niet over genezing, de ziekte gaat niet over, ik heb het over de mogelijkheid om het te hanteren. Als je uitgaat van het potentieel van mensen kun je een heel eind komen. Cognitieve therapie, praten, dat helpt, vooral bij mensen die stemmen horen en daaraan denken te moeten gehoorzamen. Ze kunnen leren om de stemmen te negeren. Het probleem is dat de zorg daar niet op ingericht is. Wel op pillen, op medicatie, die is routinematig te verkrijgen."
Hij stelt dus cognitieve gedragstherapie voor, een inderdaad nuttige behandeling. Maar je moet dan toch ook erkennen dat die mensen wel een ziekte hebben?

Zijn argument dat het een schaal is waarbij een groot deel van de bevolking wel eens psychotische ervaring heeft (lijkt me overigens wel wat overdreven, maar goed) en dat sommige een beeld van schizofrenie hebben vind ik niet zo sterk. Met puur somatische klachten hanteren we ook zo'n schaal, omdat we (nog) niet 1 discriminerend kenmerk hebben om de ziekte vast te stellen. Ik zie niet in waarom dat onjuist is.
pi_68766297
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 11:42 schreef ArjanD het volgende:

[..]

Niemand heeft mij of zielenknijper.nl ooit in verband gebracht met scientology, dat kan namelijk niet.

De mensen die mij beschuldigen lid te zijn van scientology behoren zelf vaak tot de ex-sekte leden club (Anonymous), en zijn zelf ex-scientology lid:

Je neemt de falende Scientology tactiek 'Attack The Attacker' in ieder geval netjes over. Anonymous is helemaal geen club van ex-leden. En al zou dat het zijn, mensen die ex-lid zijn weten beter dan geen ander wat er binnen de sekte gebeurt. Blijkbaar ben je nog niet van genoeg fora afgeschopt, want je zit hier weer lekker te spammen.
"Make money. Make more money. Make other people produce so as to make more money."
Hubbard Communications Office Policy Letter (9 March 1972)
  donderdag 7 mei 2009 @ 12:30:27 #20
34614 jogy
Hersenflatulent
pi_68767461
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 11:30 schreef Hephaistos. het volgende:
En ja, TS is Arjan Dokelaar, de man achter psychiater.nu en zielenknijper.nl, die in verband worden gebracht met Scientology. Maar da's nog geen reden om de discussie uit de weg te gaan toch?
Dat is dan weer een beetje jammer.
Iedereen is de hoofdrolspeler van zijn eigen comedie.
'Goatboy is hurt by your indifference'
<a href="https://www.youtube.com/watch?v=M9srplWe_QQ" target="_blank" rel="nofollow">Vrijheid</a>
[b]Dean Radin presenteert: "Science and the taboo of psi"[/b]
  donderdag 7 mei 2009 @ 12:34:42 #21
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_68767607
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 10:11 schreef PeeJay1980 het volgende:

[..]

Hij laat zich leiden door eigen theorieën? Wat ik er zo gauw uit opmaak, is dat hij deze uitspraken juist doet omdat er voor de huidige theorie geen bewijs is.
Daarom is dit artikel ook zo misleidend. Er is gigantisch veel onderzoek gedaan naar schizofrenie en meneer schuift dat allemaal even aan de kant en komt met een zelfverzonnen sprookje. Veel over schizofrenie is niet bekend, maar dat betekent niet dat we dan maar weer terug moeten grijpen op dit soort pseudo-wetenschap. Volgens mij heeft deze hoogleraar iets te veel tijd met schizofrenie patiënten doorgebracht.
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  donderdag 7 mei 2009 @ 12:37:17 #22
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_68767695
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 10:52 schreef jogy het volgende:

[..]

Goed plan, iedereen met eigen theorieën moet zijn/haar diploma inleveren. Getver, een beetje tegen de stroming ingaan. Iew. Dat ie psych van het jaar is geweest is natuurlijk geen reden om even naar zijn theorieën te kijken want hij heeft er blijkbaar geen enkel benul van.
Iedereen die eigen theorieën verkiest boven wetenschappelijk bewijs.

Die prijs is hem blijkbaar naar het hoofd gestegen.
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  donderdag 7 mei 2009 @ 12:41:45 #23
95427 Hephaistos.
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
pi_68767857
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 12:34 schreef Flurry het volgende:

[..]

Daarom is dit artikel ook zo misleidend. Er is gigantisch veel onderzoek gedaan naar schizofrenie en meneer schuift dat allemaal even aan de kant en komt met een zelfverzonnen sprookje. Veel over schizofrenie is niet bekend, maar dat betekent niet dat we dan maar weer terug moeten grijpen op dit soort pseudo-wetenschap. Volgens mij heeft deze hoogleraar iets te veel tijd met schizofrenie patiënten doorgebracht.
Over welk gedeelte van het artikel heb je het dan? Want volgens mij is het op te splitsen in een verhaal over een te grote focus op genetische oorzaken en een verhaal over het grote stigma dat op de term rust waardoor behandeling bemoeilijkt wordt.
  donderdag 7 mei 2009 @ 12:44:21 #24
34614 jogy
Hersenflatulent
pi_68767943
quote:
Intussen gaat het onderzoek door. Van Os is, samen met collega's uit Groningen, Amsterdam en Utrecht, bezig met de voorbereidingen voor een grootschalig onderzoek naar psychosen. De plannen zijn onlangs gehonoreerd. Het gaat tien jaar duren, en in die tijd worden duizend psychosepatiënten, een controlegroep van vijfhonderd anderen en nog eens driehonderd eerstegraads familieleden gevolgd. Het moet iets duidelijk gaan maken over de invloed van genen en omgeving. Van Os: "Een goede sociaal psychiater die aan wetenschap doet houdt zich tegenwoordig tevens met genetica bezig. Dus ik ook."
Dit klinkt dan weer heel goed van die Os.
Iedereen is de hoofdrolspeler van zijn eigen comedie.
'Goatboy is hurt by your indifference'
<a href="https://www.youtube.com/watch?v=M9srplWe_QQ" target="_blank" rel="nofollow">Vrijheid</a>
[b]Dean Radin presenteert: "Science and the taboo of psi"[/b]
  donderdag 7 mei 2009 @ 12:45:06 #25
34614 jogy
Hersenflatulent
pi_68767980
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 12:37 schreef Flurry het volgende:

[..]

Iedereen die eigen theorieën verkiest boven wetenschappelijk bewijs.

Die prijs is hem blijkbaar naar het hoofd gestegen.
Een eigen theorie is ALTIJD het begin van een eventueel wetenschappelijke aanwijzing van het gelijk.
Iedereen is de hoofdrolspeler van zijn eigen comedie.
'Goatboy is hurt by your indifference'
<a href="https://www.youtube.com/watch?v=M9srplWe_QQ" target="_blank" rel="nofollow">Vrijheid</a>
[b]Dean Radin presenteert: "Science and the taboo of psi"[/b]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')