abonnement bol.com Unibet Coolblue
  woensdag 29 december 1999 @ 02:27:00 #1
1611 evert
Happiness is the Road!
pi_237760
In de laatste Elsevier van dit jaar (niet het kerstnummer, maar de uitgave daarna, alleen voor abonnees)staat in een column FOK beschreven en wordt deze aangeprijsd. Het verhaal gaat dat Veronica het forum niet aankon en daarom gesloten heeft en de mogelijkheden van Internet onderschat heeft (het rolf wouters - martin voorbeeld wordt weer aangehaald).
M.a.w., positieve reclame voor de mensen die het verdiend hebben door ons continu op de hoogte te houden.
wat moet ik hier nu neerzetten?
pi_237761
Gepaste hulde en erkenning.
Klik hier voor de FOK!smiley verzamel site


pi_237762
Bij deze de volledige tekst uit de Elsevier van 25 december 1999 (speciale uitgave)

Big Brother

BB op internet is een succes, maar niet op de manier die Veronica voor ogen heeft gestaan. Hobbyisten gaan ermee aan de haal.

Het multimediaprogramma big Brother is een nieuw experiment. Niet door het opsluiten van mensen en het kijken naar wat ze doen, want dat is eerder vertoond. Het nieuwe is het gebruik van internet om 24 uur per dag live de beelden uit het huis in Almere te volgen. Valk voor de ontknoping is duidelijk dat het reality-programma op internet een succes is, maar niet op de manier die Veronica wilde.. Het is niet gelukt om de officiële Big Brother site te laten uitgroeien tot levendige, interactieve ruimte. Het BB-forum, waar kijkers van gedachten wisselen,, ontspoorde en werd een aaneenschakeling van grove, bedriegende, seksistische uitlatingen. Reden voor Veronica om dat onderdeel tijdelijk te verwijderen. Nu het terug is, herbergt het nog steeds weinig verheffende bijdragen onder namen als 'hengst' en 'tittytwister'. Op de site resteren duffe spelletjes en een test.

Wel levendig en drukbezocht zijn de schaduwsites. Fans hebben zelden wat op met officieel opgezette sites. Ze knutselen liever zelf. Er zijn tweehonderd BB-sites. Van privé-sites tot die van bladen als panorama en Het Rotterdams Dagblad. Sommigen maken er een levenswerk van, met filmpjes, geluidsfragmenten en dagelijkse verslagen van de livebeelden op internet.

Dat is mede dankzij Veronica - dat zich daar wellicht niet van bewust was - een fluitje van een cent. Er zijn nogal wat hobbyisten die 24 uur per dag alle internetbeelden met geluid opnemen. De gênante, interessante, door Veronica niet uitgezonden, beelden lichten ze eruit en voorzien ze van commentaar.

Daar is Veronica niet blij mee. Het is een hele klus om de infrast4ructuur van Big Brother, de talloze camera's, microfoons, draden en luidsprekers goed te besturen. En daarbij gaat wel eens iets mis. Per5 ongeluk werd een fragment van Anouks wc-bezoek uitgezonden, evenals een deel van Barts gesprek met een psycholoog in de dagboekkamer. Dat was ook voor de andere bewoners te horen. Uiteraard zijn juist dit soort fragmenten te zien en te beluisteren op schaduwsites.

Naast de steun en haatbetuigingen zijn er persiflages en fansites. Hebben Barend en Van Dorp de Villa Muis, op het internet is er er Fish Brother, een vissenkom met Sardine, Wilvis en Kaarvin. Verder enkele Sick Brothers, [Big Mothers en Little Sisters

De fansites suggereren dat de volledige afwezigheid van privacy, de nieuwsgierigheid niet bevredigt maar juist aanwakkert. De kijkers willen alles van hun lieveling weten. Hoe hun lever vóór BB was, hoe het hun familie vergaat, wat ze in de dagboekkamer en met de cameramensen bespreken en wat ze onder de dekens doen (Voor Ruud wordt een wank-o-meter bijgehouden).

Sites als Fokzine (sic) ontpoppen zich als onderzoeksjournalisten die de schandalige activiteiten van Veronica aan de kaak stellen. Met blunders als de repetitie van Rolf Wouters, die - door een schakelfout - live op internet werd uitgezonden. Rolf maakt wat grappen over de bewoners en zegt dat Martin het huis moet verlaten, terwijl de telling van de stemmen op dat moment nog niet is afgesloten. Sjoemelt Veronica met de cijfers?

Internet voegt een nieuwe dimensie toe aan de onderzoeksjournalistiek: de internetter kan de bewuste geluids- en beeldfragmenten met een muisklik oproepen. Als uit gesprekken tussen de bewoners ook nog een blijkt dat Veronica ze onder valse voorwendselen een wurgcontract liet ondertekenen, is er maar één conclusie mogelijk: Veronica belazert de bewoners zowel als de kijkers en is zelf een big bad brother.

Desondanks stuwt Veronica met Big Brother - week in week uit de top tien van meest bekeken televisieprogramma's- de thermometer van het nationale geluksgevoel flink omhoog. Uit metingen blijkt dat soap-verslaafden gelukkiger zijn; ze hebben eenvoudigweg het gevoel er een vriendenkring bij te hebben. De BB-vrienden zijn ook nog eens echt. De wrijvingen, roddels, lachbuiten, frustraties en knuffels: echt. En je kunt niet alleen tijdens uitzenduren bij ze terecht, maar 24 uur per dag inloggen bij het huis.

Er is één groot probleem. Soaps gaan eeuwig door. Big Brother stopt over een paar dagen. Hoe moeten al die mensen, die zoveel levensgeluk aan Big Brother ontlenen, nu het nieuwe jaar in en het verlies van zo'n trouwe vriendenkring verwerken? Gelukkig zullen veel internet sites in de lucht blijven als Veronica het doek laat vallen. En het internet leent zich ook goed voor post-BB-praatgroepen.

E-mail: s.de.schipper@ebi.nl

pi_237763
HiZ,
Bedankt voor het plaatsen.
groetjes eli
Ik ben tegen [url=http://www.zinloosgeweld.nl]zinloosgeweld.[/url]
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')