robber57 | vrijdag 24 april 2009 @ 00:01 |
Bejubelt en verguist, de meningen lopen er over uiteen maar de liefhebbers zijn het er meestal wel over eens dat de kwaliteit en smaak van gekochte Filet Americain vaak te wensen over laat en dat de aankoop een soort russische roulette is want het ziet er doorgaans altijd hetzelfde uit maar eenmaal een hap van je bammetje en je weet 't; this one suck's, bigtime. Bij een hele goede slager wil het nog wel eens echt lekker zijn met verse tartaar en echte mayo maar doorgaans is het vrij miserabel gesteld met de kwaliteit van vooral het vlees wat meestal gemaskeerd word door het zeeeeer fijn te vermalen en veel paprika te gebruiken om het toch nog enigszins sappig en rood te laten lijken. Dieptepunt voor mij was toch weer laatst mijn gok met fa van de C1000 ( 2x geprobeert) en helaas had ik met beide bakjes het na 1 broodje al er al mee gehad; gadver Ik wist niet dat het (kennelijk) wettelijk is toegestaan om zo'n enorme hoeveelheid bindweefsel in fa te verwerken. bindweefsel zijn die "zeentjes" die wel eens tussen je tanden blijven hangen maar als je ze maar fijn genoeg vermaalt gebeurt dat niet en dat hebben ze kennelijk ook bij de c1000 ontdekt Die van de AH is doorgaans wel goed van smaak maar ook hier weer veel te fijn gemalen waardoor het meer een soort boterham pasta is met de structuur van pindakaas Anyway: daarna was ik die russische roulette zat en besloot voortaan mijn fa zelf te gaan maken maar dat is toch niet zo eenvoudig als het lijkt aangezien de kruidenmix die er voor gebruikt word niet voor consumenten beschikbaar is. Je vervalt dan in recepten zoeken en proberen en een paar kilo tartaar verder kan ik jullie melden; dat valt nog niet mee om de verhoudingen een beetje juist te krijgen. wat ik zelf gemaakt had was niet beroerd en zeker lekker maar toch niet datgene wat ik zoek. Dus... Ik heb Verstegen"s Kruiden en Specerijen handel aangeschreven met de vraag of ze willen overwegen om Filet Americain kruiden in hun assortie voor de consument op te nemen. ik kreeg een vriendelijk mailtje terug dat het eigenlijk een "slagers product" is en derhalve niet beschikbaar voor consumenten. Nu sta ik op het punt om een mailtje terug te sturen met de vraag of ze dat wel eens onderzocht hebben want mijn gok is dat het wel een een bestseller zou kunnen zijn want ik ken zo veel mensen die wel hun eigen fa zouden willen maken maar ook tegen dat kruiden probleem aan lopen. Als je de kruiden kant en klaar zou hebben is het een makkie; tartaar+mayo+kruiden=FA En als de tartaar maar goed vers is kun je fa goed invriezen Natuurlijk kun je daarna verder gaan toevoegen met je eigen ideen(kappertjes , groene pepertjes enz enz) maar je hebt dan iig een goede en lekkere basis die niet al te moeilijk te maken is. Ik wil in dat mailtje verwijzen naar dit forum om ze eens wat reacties te laten van consumenten die zo'n mix op prijs zouden stellen... Dus.... reageer maar en laat ze zien dat ook jij wel je eigen Filet Americain zou willen maken | |
Lundegaard | vrijdag 24 april 2009 @ 00:05 |
Filet American heerst, mits goed klaargemaakt natuurlijk. Helaas is dat 9 van de 10 keer gewoon kut als je het in een super koopt. Ik eet het enkel nog maar als ik eens chique lunch ergens. Niet vaak dus. | |
boyv | vrijdag 24 april 2009 @ 00:06 |
ik hoor het wel als je een goed recept hebt | |
Pien85 | vrijdag 24 april 2009 @ 00:08 |
Super idee! Hopen dat [ Bericht 3% gewijzigd door Pien85 op 24-04-2009 00:47:15 ] | |
RobinOok | vrijdag 24 april 2009 @ 00:17 |
Ik heb het een tijdje terug zelf gemaakt en was helemaal niet tevreden met het resultaat, maar ik kan je ook vertellen dat ik niet geinteresseerd zou zijn in een kant-en-klaar kruidenmengsel van Stegeman. Laat ze maar gewoon het recept geven, dan wil ik het misschien wel eens proberen... | |
allsystemshalt | vrijdag 24 april 2009 @ 00:18 |
Kom maar op met die kruidenmix ik wil het ook zelf proberen te maken | |
dWc_RuffRyder | vrijdag 24 april 2009 @ 00:19 |
Juist als er een kruidenmix van zou zijn zou ik het proberen om zelf te maken! | |
robber57 | vrijdag 24 april 2009 @ 00:34 |
Uhm, het is Verstegen en geen Stegeman. Verstegen kruiden is wat je op dit moment in 9 van tien supermarkten ziet hangen aan het kruidenrek. Daarvoor was het Silvo maar die is verdwenen als sneeuw voor de zon. (net zoals McCormick kruiden ) Ik heb in mijn slager's verleden veel met verstegen kruiden gewerkt en ben daar dan ook wat meer van overtuigt dan van de voormalige silvo potjes, vooral de Selecta is zo'n wereldmix van ze voor het maken van verse worst,slavinken,blinde enz,enz ; rauw gehakt op brood,beetje selecta derop @RobinOok ;Dat recept krijg je natuurlijk nooit en als je het wel zou krijgen loop je tegen een praktisch probleem aan; ik kan me vaag herinneren uit mijn slager's tijd lang geleden dat zo'n mix bestaat uit tientallen ingredienten waaronder een aantal aardig exotische die je buiten dat ene gebruik waarschijnlijk nooit meer gebruikt om nog maar niet te spreken van het gegoogel met de hoeveelheden, als je uitgaat van teelepeltjes oid zit je er al gauw behoorlijk wat naast en pakt de smaak toch weer net niet uit zoals je gedacht had. Zoek maar eens op shoarma kruiden en je vind op fora overwegend dit idee: 1/2 thee. zwarte peper. 1/2 theel. komijnzaad. 1/2 theel. korianderzaad. 1/2 theel. piment. 1/2 theel. paprikapoeder. 1/2 thhel gemberpoeder. 1/2 theel. cayennepeper. 1/2 theel. kaneel. 1/2 theel. nootmuskaat. 1/2 theel. kurkuma (koenjit). 1/2 theel. knoflookpoeder. 1/2 theel. selderieblad. 1/2 theel. peterselie. 1/2 theel. zout. Met daaronder meestal diverse posts die zeggen dat het niet vies is maar eigenlijk niet naar shoarma smaakt.... [ Bericht 2% gewijzigd door robber57 op 25-04-2009 13:09:36 ] | |
sexymofo | vrijdag 24 april 2009 @ 01:23 |
Ik weet nog wel dat het bij onze "buurtsuper" zelf nog gedraaid werd, dus de vlees resten door de molen en dan de "saus" er door, goddelijk. Maar nu enkel nog de versie die 9 van de 10 supermarkten heeft | |
RobinOok | vrijdag 24 april 2009 @ 01:33 |
Ik vind de filet americain van appie eigenlijk gewoon niet meer lekker. Ik eet het nog wel, maar ik wil gewoon het liefste een paar jaar terug in smaak. Maar ja, dat gaat natuurlijk nooit meer lukken, dus dan moet je het zelf maken. En dat vind ik dus nog niet eens zo'n probleem, ware het niet dat ik wel die typische "filet americainsmaak" wil en niet die rauwe tartaar met kappertjessmaak of zo. Enneuh, ik heb al in geen jaren shoarma bij een shoarmaboer gegeten, maar ik zou toch denken dat die smaak echt supermakkelijk thuis na te maken en/of te verbeteren is. | |
Erosjuhhh | vrijdag 24 april 2009 @ 01:43 |
Als ik het goed heb gaat er ook ketchup door de FA | |
Mirjam | vrijdag 24 april 2009 @ 01:45 |
ik vond die van de AH altijd wel lekker, die met pesto. maar eigenlijk mag ik het niet echt heel lang geleden dat ik dat voor het laatst heb gegeten | |
Trusten | vrijdag 24 april 2009 @ 21:01 |
200 gr tartaar (of rundergehakt) 1 el mayonaise 1 el tomaten ketchup 2 el olie 2 tl citroensap 1 tl mosterd 4 druppels worchestershiresaus zout en peper naar smaak optioneel: kappertjes augurkjes (fijngesneden) ui (fijngesnipperd) pesto De bereidingswijze is eigenlijk heel erg simpel. Meng alle ingredienten gewoon heel erg goed door elkaar (kan evt. in een blender) en laat het even staan, zodat alle smaken zich goed kunnen vermengen | |
Angeliquetje | vrijdag 24 april 2009 @ 21:14 |
T is wel lekker maar toch heeft wilders gelijk met het feit dat marokkanen steeds meer in het nieuws komen! | |
vaagsel | vrijdag 24 april 2009 @ 21:27 |
Waarom vraag je niet aan een slager die het nog zelf maakt of je van hem niet wat kruidenmix kan kopen? | |
robber57 | vrijdag 24 april 2009 @ 21:56 |
quote:dat is "Belgische Prepare Americain" en wat anders dan de fa zoals wij hem kennen... | |
Isegrim | vrijdag 24 april 2009 @ 22:03 |
Dat wil ik ook nog wel eens doen, zelf filet américain maken. Rauw vlees. | |
Lemmeb | vrijdag 24 april 2009 @ 22:07 |
Achja, je moet toch ergens aan doodgaan. Doet mijn ook maar zo'n zakje. | |
Karina | vrijdag 24 april 2009 @ 22:20 |
Die van de supermarkt lust ik niet, ziet er zo raar uit altijd, zo oranje. Ik ga het toch weer eens bij de slager halen, bij mij in de buurt zit nog zo'n ouderwetse slager, ik denk dat hij wel lekkere Filet heeft. | |
sanger | vrijdag 24 april 2009 @ 22:36 |
Wat ben ik blij met de ambachtelijke slager hier in de buurt Had het recept iet aangepast en speciaal voor diegene die het oude recept lekkerder vonden maakt hij nu ieder weekend een portie oude stijl | |
Flashwin | vrijdag 24 april 2009 @ 22:39 |
quote:14 keer de helft bedoel je? | |
Moozze | vrijdag 24 april 2009 @ 22:40 |
De keurslager hier heeft echt hele lekkere! Na een paar dagen verkleurd het wel en ziet het er niet meer helemaal goed uit maar het smaakt nog best en kan nog prima. Dan niet te lang meer laten staan natuurlijk... | |
bloatedface | zaterdag 25 april 2009 @ 10:18 |
Als er nou iemand met een Hanos kaart zo slim is een hele zooi kruiden in te kopen (wat dus meestal kilo verpakkingen zijn) en dat verpakt in kleinere hoeveelheden en dan ook nog een webwinkeltje opent... dat moet toch een leuk handeltje opleveren? Anyways, ik ben ook erg geďnteresseerd in professionele kruiden.. | |
Leef | zaterdag 25 april 2009 @ 10:34 |
Ik heb het hier al eens eerder gepost, maar een poosje geleden had ik een bakje filet van de AH in de ijskast staan, en honger.. toen heb ik dat hele bakje in een keer leeggegeten met een paar broodjes. Toen ik het ophad, keek ik op het doosje. Oeps, tenminste houdbaar tot - een MAAND geleden. Ik denk: okee zet je schrap voor een week op de wc met een emmer voor je. Maar er gebeurde helemaal niks.. Het rook prima, zag er normaal uit, smaakte ok Het had weliswaar al die tijd gekoeld gestaan, maar toch ik weet niet wat ik ervan moet denken qua conserveringsmiddelen en andere toevoegingen, als rauw vlees zo lang goed blijft | |
Isegrim | zaterdag 25 april 2009 @ 10:36 |
quote:Nou, sorry, maar ik heb van de week op mijn werk een bakje fa (ook AH) uit de koelkast weggegooid dat een maand over datum was en dat zag er bepaald niet ok uit. Het bakje stond op ontploffen. | |
robber57 | zaterdag 25 april 2009 @ 12:52 |
Ok, dank iig voor de reacties tot zo ver, ik heb het mailtje verstuurd, nu maar wachten......... | |
Byte_Me | zaterdag 25 april 2009 @ 13:00 |
in belgie hebben mijn ouders weleens die kruiden gekocht, dus probeer het daar eens. | |
Syrena | zaterdag 25 april 2009 @ 13:06 |
quote:Goeie tip. Ik heb een tijdje op de hotelschool in Maastricht gewerkt, en daar werkte een Belgische docent die lid was van 1 of andere Vlaamse culinaire kring en daar ook stukjes voor schreef. Hun blaadje moest bij ons in de bieb komen, en ik kan me herinneren dat hij er een heel verhaal over filet A in had geschreven, inclusief recept. Helaas is de docent al lang met pensioen | |
Technofreakzz | zaterdag 25 april 2009 @ 13:11 |
tvp | |
robber57 | zaterdag 25 april 2009 @ 13:13 |
Ja, zo'n "link" naar belgie krijg ik wel vaker maar wat de meeste mensen niet weten is dat Filet Americain (of Prepare Americain op zijn belgisch) in Belgie iets heel anders is dan de fa die je in nl in de super of bij de slager koopt. Er zit iig geen paprika in en smaakt total anders dan datgene wat wij in nl kennen... | |
The_Hives | zondag 26 april 2009 @ 11:23 |
Filet American receptje zonder verstegen kruiden | |
RoodWitBlauw | maandag 27 april 2009 @ 18:48 |
Toch maar een keer proberen zelf te maken. Maar ik wil eerst dat mensen wat recepten proberen, en die bevindingen hier posten voordat ik ga lopen knoeien | |
The_Hives | zondag 10 mei 2009 @ 10:29 |
quote:Probeer het zelf Vandaag heb ik het zelf gemaakt, maar blijkt wel dat het een kwestie is van een aantal keer maken voordat het de juiste smaak is . Was niet 100% geslaagd maar is wel te eten. | |
robber57 | maandag 11 mei 2009 @ 21:20 |
ff een update, of nou ja, eigenlijk niet: bij de fa Verstegen checken ze kennelijk niet erg vaak hun email want ik heb tot nu toe geen antwoord.... edit; mailtje nog maar een keer verstuurd... | |
ROG | maandag 11 mei 2009 @ 21:37 |
Tvp, lijkt me interessant! | |
Leef | woensdag 13 mei 2009 @ 10:32 |
quote:Het zou denk ik goed kunnen dat ze je bij Verstegen expres negeren. Een vriend van me heeft een kruidenmix bedacht om te gebruiken in zijn voedingsmiddelenbedrijf, die hij laat maken door Verstegen. Maar het recept wordt streng geheim gehouden, omringd door tig juridische clausules in het contract. Misschien is dit ook een geheim recept, en dan zullen ze er dus niet te happig op zijn om het aan iedereen te vertellen.. | |
robber57 | woensdag 13 mei 2009 @ 18:37 |
Nou, zo geheim is het nou ook weer niet, nagenoeg iedere kruidenbakker heeft fa kruiden in zijn asortie. Er zit natuurlijk wel verschil tussen de fabrikanten en een ieder heeft zo zijn eigen recept maar meer dan dat is het denk ik niet. Ik zou ook andere fabrikanten kunnen gaan aanschrijven maar dat heeft een praktisch nadeel; in nagenoeg iedere super hangt verstegen en meer niet. Als je dan dus uiteindelijk een ander zou vinden krijg je het probleem van de aanschaf want als je daar voor 45 KM naar 1 of ander gehucht moet rijden wordt het ook nix. | |
Byte_Me | woensdag 13 mei 2009 @ 18:46 |
quote:ik heb een hanos kaart hoor ben best bereid daar wat kruiden voor iemand te halen, kom er wekelijks. wel vooraf betalen | |
LeeHarveyOswald | woensdag 13 mei 2009 @ 18:54 |
quote:Filet americain van de AH is naar mijn smaak wel lekker, maar het heeft niets met filet americain te maken. Rode mayonaise is het meer. Die van de Hema is trouwens erg lekker | |
Leef | donderdag 14 mei 2009 @ 09:14 |
Het recept van die kruidenmixen vind ik wel erg interessant. Zolang het maar niet dat geeft-licht-in-het-donker recept van AH is.. | |
Amthezia | donderdag 14 mei 2009 @ 10:29 |
tvp! Bij ons in Utrecht zit een ouderwetse kruidenzaak (Ambraham Mostert, achter in het neude). , het zou best eens kunnen zijn dat ze daar fa kruiden verkopen...... ik check het binnenkort wel even! Ik ga die belgische fa ook eens maken, ziet er ook lekker uit | |
Noork | donderdag 14 mei 2009 @ 10:43 |
Waarom zou je niet zelf wat experimenteren met een kruidenmengsel? Lijkt me zo onzinnig om exact dezelfde smaak uit de supermarkt na te maken. Sowieso betaal je echt veel te veel voor kruidenmengsels. Je betaalt een paar euro voor een paar gram zout en peper. Eigenlijk een geniale zet van kruidenfabrikanten. | |
oh-oh | donderdag 14 mei 2009 @ 10:44 |
Ik haal hem hier in Maastricht gewoon kant en klaar bij de keurslager, niks mis mee, dus ik hoef niet persé zelf te knoeien. | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 15 mei 2009 @ 20:24 |
quote:Dat vroeg ik mij stilletjes in mijn achterhoofd ook al af ja. Veel meer dan ui, knoflook, zout, peper, en paprikapoeder zal er niet inzitten denk ik ? | |
Angel_of_Dth | vrijdag 15 mei 2009 @ 20:31 |
quote:Silvo is al een aantal jaar onderdeel van McCormick. En volgens mij zie ik nog wel eens Silvo kruiden in de supermarkt, maar kan het mis hebben, ik let er nooit specifiek op. | |
RobinOok | zondag 24 mei 2009 @ 13:47 |
Ik heb vandaag nog maar weer eens een poging gewaagd en was helemaal niet ontevreden! Heb het vrij simpel gehouden en dat beviel eigenlijk best goed. Recept is wel zo'n beetje zoals overal al gezegd wordt, maar ik schrijf het voor de vollegdigheid toch maar even exact uit: (eetlepel = 15ml en theelepel = 5 ml) 155 gram biefstuk (gewoon eentje van appie, was aanbieding deze week) 2 eetlepels mayonaise (kewpie, in dit geval) 1 eetlepel paprikapoeder 1/4 theelepel zout flinke snuf peper (4-seizoenen) snufje kerriepoeder (kerrie djawa) snufje cayennepeper 10 druppels worcestersauce De biefstuk alvast in blokjes snijden, dan alles in de keukenmachine/blender en best lang blenderen, want je wilt geen stukjes, het moet echt helemaal stukgeblenderd. | |
Isegrim | zondag 24 mei 2009 @ 13:55 |
Ziet er goed uit! | |
StateOfMind | zondag 24 mei 2009 @ 13:57 |
Filet americain | |
robber57 | maandag 25 mei 2009 @ 18:46 |
Geen mosterd? | |
robber57 | maandag 25 mei 2009 @ 21:51 |
Zucht.... Verstegen laat niets van zich horen, ik denk dat ik eens ga proberen te bellen, in het mailtje stond een tel nummer, dus dan maar dat proberen Ondertussen begon mijn maag nav dit topique toch wel weer erg te knorren en dus hup naar de appie voor biefstuk enzo. Weer een keer geprobeert en alhoewel het ook deze keer niet beroerd was en ook weer beter dan de vorige keer; het is het net niet, het is het eigenlijk helemaal niet, het is ruk (drinkt nu 3 glazen koude melk om het teveel aan chili weg te spoelen, ik had een "vers" potje chili gekocht van een ander merk en kennelijk is die nogal pittig ) Bovendien is Heerhugowaard zo'n pauper dorp geworden dat je nergens meer Wasa sesam knackebrod kan kopen , dus de krackers smaakten ook al funky Wel weer een tipje; als je eigen FA niet sappig genoeg is: GEEN extra Mayo toevoegen maar zonnebloem olie!(=smaak neutraal) of voor de die-hards natuurlijk gewoon 2 rauwe eieren erdoor [ Bericht 1% gewijzigd door robber57 op 25-05-2009 22:01:33 ] | |
RobinOok | maandag 25 mei 2009 @ 22:53 |
Nee, geen mosterd. Ik heb slechte ervaringen met mosterd. Ja, weet het, klinkt stom, maar ik besloot het er dus niet door te doen. Misschien volgende keer toch proberen, maar nu weet ik dat het zonder mosterd in ieder geval lekker is. (misschien door die worcester?) Eierdooiers, zou ik erdoor doen, niet hele eieren. Dat eiwit lijkt me niks. Brrr. | |
robber57 | dinsdag 26 mei 2009 @ 00:13 |
Tja, ik doe er wel mosterd door maar wars aan alle recepten gebruik ik niet die "extra pittige Dijon mosterd" maar gewone ordinaire "hollandse" van Kuhne. Ik heb gemerkt dat de FA er wat minder door verkleurd, waarschijnlijk door het zure van de mosterd( ik maak meestal met een pond biefstuk en vries dan in). Ik doe er ook niet zo achterlijk veel in; 2 theelepeltjes op een pond tartaar. | |
RobinOok | dinsdag 26 mei 2009 @ 01:21 |
Oh, ik doe gewoon 1 biefstukkie en eet het samen met mijn lief meteen op. Geen kans op verkleuren dan. Invriezen zie ik niet zo zitten. En snap ook niet dat je steeds zoveel maakt als je nog op zoek bent naar het juiste recept joh! | |
robber57 | dinsdag 26 mei 2009 @ 01:50 |
Het probleem wat ik met kleine hoeveelheden ondervind is de juiste hoeveelheid kruiden. Vooral met chili/cayenne en maggi/worchester/aromat zit je er gauw naast en overheesrt het of heb je juist te weinig punch, dan gooi je er alsnog wat bij en is het weer teveel, argh. Daarom dus ook dit topic: 1 kruiden mengsel waar alles in zit en dan gewoon een vaste hoeveelheid toevoegen en klaar, athans,dat was mijn idee maar ik ben bang dat dit hele verhaal wegens gebrek aan interesse van verstegen gaat mislukken. Overigens; met 6 ons FA heb ik geen moeite hoor, als ik het niet invries is het met een paar dagen op , zo bescherm iik mezelf ook een beetje om niet alles zo rap naar binnen te werken want na zo'n FA-feest-week is mijn maag meestal wel een beetje van de rel en moet ik weer een paar dagen broodjes vlokken eten om tot rust te komen Maar wel lekker! [ Bericht 34% gewijzigd door robber57 op 26-05-2009 01:59:06 ] | |
vaagsel | dinsdag 26 mei 2009 @ 11:25 |
Zusje van mijn vriendin heeft lang bij een keurslager gewerkt. Heb het met haar wel eens over FA gehad, of het wel of niet gezond was. Kan me herinneren dat ze zei dat het niet gezond kon zijn, gezien de grote hoeveelheid tartaarsaus die er daar doorheen werd gegooid. Maar nogmaals, waarom probeer je niet bij een lokale slager, waarvan je weet dat het eindproduct lekker is, te vragen of je van hem wat kruidenmengsel kan kopen? | |
Amthezia | dinsdag 26 mei 2009 @ 11:37 |
Nog steeds niet gemaakt nog...... Hij staat nog wel in de planning hoor! | |
robber57 | dinsdag 26 mei 2009 @ 17:51 |
Gezond of niet is niet echt een overweging voor mij, als je dat in overweging neemt kun je wel stoppen met eten want nagenoeg alles is volgens onderzoeken niet goed voor je. Mijn opa en oma zijn groot geworden met dikke boterhammen besmeert met stroop+spekvet, hebben hun hele leven roomboter gesmeerd en kaantjes gegeten en zijn 87 en 89 jaar geworden, nix geen light shit en magere melk, gewone volle melk en boerenyoghurt dat bij de lokale slager heb ik in het verleden al eens geprobeert en niet geslaagd, het antwoord is meestal ; waarom koop je niet gewoon "mijn" FA, die is erg lekker en daarmee was de discussie ten einde. Maar er gloort hoop aan de horizon: ik heb mischien een leverancier gevonden. Wordt vervolgt..... | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 26 mei 2009 @ 18:39 |
quote:Waarom dan niet 1 kruidenmengsel maken en proeven, en dat zelf bewaren voor als je FA maakt? | |
robber57 | woensdag 3 juni 2009 @ 02:34 |
Tada!!: http://www.naturalspices.(...)ibus-500-gr-838.html Glutenvrij,zonder zout en zelfs geschikt voor vega's ( vega FA, he bah!, rauw vlees FTW!) Helaas door de verzendkosten erbij een beetje duur expirimentje maar dat overleven we ook wel weer en een bus van 500 gram moet wel een tijdje meegaan. ¤ 8.95 voor een halve kilo kruiden vind ik overigens wel een tof prijsje als je dat vergelijkt met 20 gram kruiden voor ¤ 1.09 in de super(= ¤27.25 per 500 gram) Ik gok op 40 gram per kilo vlees dus een bus is dan voor 12.5 kilo vlees afdoende, dat wordt totaal iets van 14 kg fa, daar moet ik dus wel een tijdje mee vooruit kunnen. Een bus besteld en even afwachten tot ie binnen is, daarna hardhollend naar de appie voor bief en gaan we proberen , een verslagje zal volgen.... [ Bericht 9% gewijzigd door robber57 op 03-06-2009 02:44:55 ] | |
LeeHarveyOswald | woensdag 3 juni 2009 @ 10:51 |
quote:Je moet kruiden ook nooit in de supermarkt kopen... | |
robber57 | woensdag 3 juni 2009 @ 12:19 |
Waar moet je ze dan kopen? | |
LeeHarveyOswald | woensdag 3 juni 2009 @ 13:13 |
Markt, toko, turk, ... Dan betaal je per kilo wat je in de supermarkt per portie betaald | |
NEC-Nijmegen | woensdag 3 juni 2009 @ 13:21 |
quote:een kilo is ook een portie | |
ColdFeet | woensdag 3 juni 2009 @ 14:35 |
quote:Ja, maar dan zit je voor die drie euro met een pond korianderpoeder Ben altijd bang dat bij zulke hoeveelheden de aroma's vervliegen voor het op is Ik kocht altijd de 100-gramszakjes van 85 ct bij de turk (silvo heeft meestal 30 gram in een potje voor het dubbele). | |
LeeHarveyOswald | woensdag 3 juni 2009 @ 14:38 |
quote:Veel saté van die ketoembar maken | |
_Led_ | woensdag 14 oktober 2009 @ 16:47 |
quote:Ik eis het verslag ! Ik wil ook filet americain maken en vraag me af of die kruiden nou de moeite waard zijn of niet. | |
covie | donderdag 15 oktober 2009 @ 11:51 |
Ja dat verslag wil ik ook wel weten... Ik heb zelf bij een slager gewerkt maar daar hadden we een soort saus die door de filet ging en daarbij nog paprika kruiden.. k weet neit welk merk meer Dit lijkt er wel op http://www.naturalspices.(...)emmer-10-kg-764.html met vloeibare paprika. De filet vloog over de toonbank. Ik weet ook niet meer wat de verhouding was. | |
robuust89 | donderdag 15 oktober 2009 @ 13:29 |
ik werkte in een restaurant, en daar ging t zo: biefstuk, nogal wiedes. ff kieken, de verhoudingen.. 1 liter mayo halve liter ketchup 200 gr mosterd flink wat tabasco beetje woestersaus (hell, hoe schrijf je dat? ) fijngehakte cornichons fijngehakte sjalotjes ook een verkapte tvp voor het kruidenavontuur | |
Pietverdriet | donderdag 15 oktober 2009 @ 13:36 |
Worcestershire | |
Curiosity | donderdag 15 oktober 2009 @ 22:03 |
Van een oud slager hoorde ik het volgende recept. 100 gram filet american kruiden op een kilo tartaar en smeuiig maken met mayonaise. Hj heeft een merk genoemd maar dat weet ik even niet meer. | |
robber57 | donderdag 15 oktober 2009 @ 23:56 |
Ok, ik ben het topic zeker niet vergeten en er is zeker een vervolg geweest maar drukte in mijn leven heeft het naar de achtergrond geschoven en om na 1/2 jaar je iegen topic naar boven te sleuren is niet mijn stiel, maar goed , toch dan maar wel. Ik heb de pot besteld en deze werd vlot geleverd in een enorme doos die ik al vanaf 2 meter rook De pot heeft 2 handige strooi openingen en de kruiden ruiken heftig, chilli,paprika +andere luchten die ik niet goed thuis kan brengen. Mijn eigen keuken weegschaal is niet nauwkeurig genoeg voor grammen en dus maar gelijk 1000 gram saus aangemaakt, de pot zegt 35 gr/kilo mayo maar dat kwam wat slapjes op me over en dus heb ik het dubbele gedaan. Tipje voor de anderen: op Dealextreme kun je voor een habbekrats een grammen weegschaaltje kopen die weegt tot 300 gram op 0.01 gram nauwkeurig, ik heb hem nu ook en is een verademing als je kleine porties wilt maken want 3 gram afwegen is anders een crime. Gemengd: Hier stopt de fotoreportage maar het verhaal niet; Ik heb de saus daarna 2 dagen laten staan en dat is zeer belangrijk aangezien je wilt dat de kruiden hun smaak gaan afgeven aan de mayo. Als je dit niet doet en gelijk de file maakt is ie te slap van smaak, en dan kruiden extra toevoegd en na 1 dag weer een boterham met file eet zul je merken dat de het te heftig is geworden. De beste methode is dus om eerst saus te maken en daarna naar behoeven de saus te gebruiken. Dat gaat prima want (fabrieks)mayo is in de koelkast heel lang houdbaar en de kruiden doen daar niets aan af, voorwaarde is dan natuurlijk wel dat je absoluut super schoon werkt, dus alles(je emmertje+je klutser) goed afwassen voor gebruik en het liefst een paar druppels bleek in je sopje en afdrogen met een schone theedoek. De file Maken: Als vlees gebruik ik tartaar , 1 kilo+ 100 gram saus. Aangezien ik geen idee had wat het zou worden is het daarna een beetje ontspoort en dat wist ik van te voren al want ik houd van ui in mijn file en dat zit niet in de kruiden en om op de gok nu zomaar een potje uienpoeder in de saus te gooien ging me wat te ver, dus daarna ben ik aan het expirimenteren gegaan evenals met de maggi/aromat/worchestersauce. Uiteindelijk bij file no 4 had ik het aardig voor mekaar maar helaas kan ik het briefje niet meer vinden waar op stond wat ik gedaan heb Hoofdzaak die ik nog wel (ongeveer) uit mijn hoofd weet op 1kilo file: +/- 1 theelepel uienpoeder, 1 theelepel aromatpoeder, 1/2 theelepel worchestersauce, 1 theelepel zout. Nadat ik de emmer saus opgemaakt heb ben ik daarna er niet meer mee verder gegaan uit tijdgebrek maar ik denk dat ik binnenkort het maar weer eens oppak want de file van de appie hangt me toch alweer me strot uit. Bij beschouwing na het eten: de mayo heeft een behoorlijke invloed op de smaak, mijn geliefde "van Wijgaarden" mayo is niet zo geschikt gebleken vanwege de vrij sterke smaak van deze mayo, ik wil dat bij een toekomstige batch vervangen door 1 met een zachtere smaak en ipv 100% mayo een mengsel te maken van 50-50 mayo+zonnebloemolie of wellicht alleen maar verse eieren+zonnebloemolie maar dan gaat de houdbaarheid het raam uit en kun je echt niet meer maken dan voor 1 x direct opeten. De smaak zelf was uiteindelijk toppie, zoals ik het graag wil en natuurlijk met echt lekker vers vlees, als je niet al te wild mengt(rustig rondscheppen) houd je een lekkere vlees textuur. Op het vlees vlak is het nog te verbeteren door gewoon biefstuk te kopen en deze met een blender met messen te hakken, dat levert een heel andere structuur op dan molen-gedraaid gehakt waarbij het vlees door kleine gaatjes (kapot) word geperst. Een blender staat dan ook op het verlanglijstje want die heb ik nog niet Om van de mayo smaak af te komen heb ik toen ook nog 1 portie file gemaakt met alleen handgehakte(met een mes) tartaar,kruiden,ui,aromat,worchester,zout en zonnebloem olie+ 1 heel ei en die was werkelijk fantastisch kwa smaak en textuur. Het grammen weegschaaltje van dealextreme ( http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.15004 -gratis bezorgd vanuit hongkong!) had ik eigenlijk veeeeel eerder moeten hebben(ik heb hem pas sinds een paar weken), als je net zoals ik het liefst iets reproduceerbaars maakt ipv een "snufje" van dit of een "beetje" van dat is het ding onmisbaar. Hoofdzaak: de kruiden zijn toppie, het is welliswaar een flinke berg maar mits je de bus goed gesloten houd en donker bewaard zou dat niet zo'n probleem moeten zijn. [ Bericht 5% gewijzigd door robber57 op 16-10-2009 00:30:35 ] | |
Vivi | vrijdag 16 oktober 2009 @ 10:30 |
quote:DE Neude . | |
Mark_Boelen | vrijdag 16 oktober 2009 @ 10:40 |
tvp | |
_Led_ | vrijdag 16 oktober 2009 @ 10:58 |
quote:Wow, bedankt voor het verslag ! Ik heb die bus gelijk besteld | |
vaagsel | vrijdag 16 oktober 2009 @ 11:15 |
Goede bump! Maar ik zou voor beter resultaat mijn vlees bij een goede slager kopen en niet bij de AH. | |
_Led_ | vrijdag 16 oktober 2009 @ 11:26 |
quote:http://www.lindenhoff.nl | |
JMarsden | zaterdag 17 oktober 2009 @ 02:40 |
quote:Kan me herinneren dat onze slager vroeger in de wijk de tartaar en saus afzonderlijk van elkaar verkochten (2 bakjes naast elkaar), zodat je zelf kon bepalen hoeveel saus je in de tartaar wilde verwerken om filet americain te krijgen. Heb dat nergens meer op die manier gezien.. | |
kletsbets | zondag 18 oktober 2009 @ 12:30 |
Ik heb in ieder geval wel direct dat weegschaaltje besteld, hoe lang duurt het voor het binnen is? | |
RobinOok | zondag 18 oktober 2009 @ 22:47 |
quote:Zonder man! Juist bij onze hollandse, oranje, filet americain hoef je juist helemaal niet het beste van het beste te nemen. Misschien bij een goede tartaar, of de Belgische variant, Dinges Prepare. Wat eigenlijk niets anders is dan gehakte biefstuk met wat smaakmakers, maar bij die lekkere, ouderwetse, oranje prut is het echt zonde om de beste kwaliteit te nemen. Nergens voor nodig. | |
Pietverdriet | zondag 18 oktober 2009 @ 22:50 |
Robin, je mag dan een vrouw zijn, ik hou van je | |
robber57 | zaterdag 24 oktober 2009 @ 23:08 |
quote:Sorry, beetje laat maar m'n inet verbinding werkt niet altijd. Dat schaaltje heb je , als het ff meezit, nu wel binnen, bij mij was hij met, ik dacht, een dag of 6 binnen.(betaald met paypal,direct van bankrekening). Ik heb wel begrepen van andere klanten in nl dat het wel eens kan tegenvallen als de nl douane het in handen krijgt, je pakje schijnt dan wel tot 10 dagen in een loods te liggen totdat de heren er eindelijk tijd voor krijgen om het af te handelen. De mijne is nu al met 4 bestellingen zonder tussenkomst van douane bij me aangekomen in ergnes tussen de 1 a 2 weken. | |
Pietverdriet | zaterdag 24 oktober 2009 @ 23:17 |
Ik vind de meeste filet trouwens veel te sterk gekruid, je proeft niets meer van het vlees. | |
raptorix | zaterdag 24 oktober 2009 @ 23:34 |
Goed topique, ik haalde voorheen altijd me FA bij de Vomar, die was zeer smakkelijk, omdat ik die van de AH niet lekker vond, daar zat gewoon te weinig smaak aan, maar op gegeven moment hebben ze het bij AH veranderd, ik schat zo rond 2005. Die smaakte in 1 keer heel anders, die ervoor vond ik te flauw. Overigens vind ik de Pesto variant van AH erg lekker, smaakt erg goed op een kaas/uien broodje. Ben trouwens echt AF fan, eet het elke dag op me werk | |
Crazy Harry | zondag 20 december 2009 @ 11:57 |
Geen flauw idee of ze het bij andere emté filialen ook hebben maar in het filiaal van waalwijk staat er sinds kort weer een door de emté slager zelf gemaakte filet americain in de schappen. Deze stond al eens eerder in de schappen maar ze waren ermee gestopt. Er is dus een kans dat het enkel voor de feestdagen is, dus grijp je kans! Overigens zou ik m op die manier wel willen leren maken. |