abonnement Unibet Coolblue
  Moderator dinsdag 7 april 2009 @ 11:26:43 #1
42184 crew  DaMart
pi_67788112
De stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) heeft vandaag bekendgemaakt dat Joost Zwagerman het boekenweekgeschenk 2010 zal schrijven.

Het thema van de 75e editie van de Boekenweek, die zal plaatsvinden van 10 t/m 20 maart, is 'Titaantjes - Opgroeien in de letteren'. Dit is ontleend aan het gelijknamige verhaal van Nescio uit 1918, dat begint met een van de beroemdste zinnen uit de Nederlandse literatuur: 'Jongens waren we - maar aardige jongens'.

De Boekenweek draait volgend jaar om jong zijn. 'Het kind, de jeugd, de jongere' staat centraal tijdens het literaire festijn van 2010, maakte de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) dinsdag bekend.

De Nederlandse en internationale literatuur is rijk aan romans over de periode die leidt naar volwassenheid, aldus de CPNB. Schrijvers creëerden hoofdpersonen die legendarisch zijn geworden, zoals Multatuli met Woutertje Pieterse, Theo Thijssen met Kees de Jongen, Cissy van Marxveldt met Joop ter Heul, Ferdinand Bordewijk met Jacob Kattadreuffe en Vladimir Nabokov met Lolita.

Ook recent zijn titels verschenen waarin het kind of de jeugd een belangrijke rol speelt, zoals Joe Speedboot van Tommy Wieringa, De Helaasheid der Dingen van Dimitri Verhulst, Echte Mannen Eten Geen Kaas van Maria Mosterd en Het Diner van Herman Koch.

Joost Zwagerman debuteerde in 1986 met de roman De Houdgreep. Sindsdien verschenen van hem poëziebundels, romans, essays, columns en kritieken. De schrijver ontving vorig jaar De Gouden Ganzenveer voor zijn gehele oeuvre.

Komende dinsdag vindt in Paradiso in Amsterdam een groot feest plaats ter ere van de twintigste verjaardag van zijn succesvolle roman Gimmick.

bron
Winterwonderland (een kerstverhaal) | Gevangen in sepia (kort verhaal)
Forumsmileys | Het is patat!
  Moderator dinsdag 7 april 2009 @ 13:45:03 #2
42184 crew  DaMart
pi_67792275
Zie ook de FP voor meer informatie en een aantal nuttige links: Zwagerman schrijft Boekenweekgeschenk
Winterwonderland (een kerstverhaal) | Gevangen in sepia (kort verhaal)
Forumsmileys | Het is patat!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')