Dat is dus geschreven door een scheikundige, die weliswaar helemaal op de hoogte is van het verschil tussen ijzer als metaal (wat niet door het lichaam kan worden opgenomen) en ijzer als ion (wat wel door het lichaam kan worden opgenomen), maar die blijkbaar niet op de hoogte is welke van die twee nou écht in de cornflakes zitten.quote:Vraag: Als er bij de cornflakes ingredienten ijzer staat is dat dan echt ijzer?
Antwoord: Nee, dit is geen ijzer zoals het ijzer in een hek of de tralies van een gevangenis . IJzer in bijvoorbeeld cornflakes is een voedingsstof. Het is ijzer in de vorm van hele, hele kleine deeltjes, die door je darmen kunnen.
Het probleem met al die dingen is dat je er bij een normaal voedingspatroon genoeg van binnenkrijgt maar dat het zo leuk staat op verpakkingen als het ergens extra veel inzit. (Vitamines, ijzer, antioxidanten en vast nog wel meer)quote:Op donderdag 15 oktober 2009 21:00 schreef Piles het volgende:
[..]
Ga je geld terugeisen
[..]
Dat wordt echt steeds meer gedaan volgens mij Vorige week ook vitaminepillen uit de handel omdat er teveel vitamine in zit We zijn toch de weg kwijt tegenwoordig
Vergeet de Omega 3 en de vetzuren nietquote:Op donderdag 15 oktober 2009 21:06 schreef Zero2Nine het volgende:
[..]
Het probleem met al die dingen is dat je er bij een normaal voedingspatroon genoeg van binnenkrijgt maar dat het zo leuk staat op verpakkingen als het ergens extra veel inzit. (Vitamines, ijzer, antioxidanten en vast nog wel meer)
ah okee had net de eerste paar minuten gemistquote:Op donderdag 15 oktober 2009 21:00 schreef Piles het volgende:
[..]
AH testten ze als eerste in die bak met water, maar die dreef niet naar de magneet
Kellogs wel, vandaar dat ze daarmee verder gingen
Dat Duits van "Der Toni" was wel geniaalquote:Op donderdag 15 oktober 2009 20:47 schreef henkde_j het volgende:
Waarom zegt ie nu niet even: 'Ich will mein fahrrad zuruck!"
Hij praatte keurig Duits hoor, ik heb 'm niet op een taalfout kunnen betrappen. Maar Nederlanders met een Duits accent - en andersom - blijven grappig.quote:Op donderdag 15 oktober 2009 21:39 schreef Zero2Nine het volgende:
[..]
Dat Duits van "Der Toni" was wel geniaal
Onlinequote:Op vrijdag 16 oktober 2009 11:36 schreef Mirjam het volgende:
gutver
ik dacht dat het was opgenomen, wilde het gaan kijken
is dus niet opgenomen
Staat gewoon op de FP hoor, dat linkje wat ik net posttequote:Op vrijdag 16 oktober 2009 12:13 schreef THeeF het volgende:
Daar waar FOK! meestal de meeste onzinnige berichten plaats, heb ik er nog geen over dit item kunnen lezen ?
Hoe kan dat ¿
Ze lullen zich elke keer weer klemquote:Op donderdag 8 oktober 2009 20:41 schreef Piles het volgende:
De bedrijven bellen is nog altijd het leukst, ze zeggen maar wat
Ik heb het net even op uitzendinggemist terug gekeken, het waren geen grote brokken maar zwart poeder dat samenklonterde omdat het nat wasquote:Op vrijdag 16 oktober 2009 13:43 schreef Igen het volgende:
Vragen die overblijven:
- Waarom haalden ze bij de KvW dan zulke grote brokken ijzer uit de cornflakes?
Maar voor de duidelijkheid (kan zelf niet bij het artikel, en het is ook niet echt mijn vakgebied trouwens) als de ijzerdeeltjes klein genoeg zijn en 'zuiver' dan is het verder niet schadelijk? Dus dan is dat Deense verhaal onzin.quote:Op vrijdag 16 oktober 2009 13:43 schreef Igen het volgende:
Naar aanleiding van een reactie op de frontpage:
In natuurlijke voeding, zoals spinazie en bruinbrood komt ijzer als mineraal voor. In deze vorm kan ijzer gemakkelijk worden opgenomen in het bloed.
Helaas is kunstmatig mineraal ijzer nogal duur, dus in de cornflakes (en ook in witbrood dat net zo gezond pretendeert te zijn als bruinbrood) stopt men geen mineraal ijzer, maar waterstofgereduceerd ijzer. Dat is magnetisch / metallisch ijzer, maar door het productieproces is het erg poreus en wordt daarom tijdens de spijsvertering wat gemakkelijker in het bloed opgenomen dan fijngemalen oude fietsen. Maar nog steeds wordt 2/3 van het waterstofgereduceerde ijzer niet opgenomen en dus onverteerd weer uitgescheiden.
Kellog's doet er dus natuurlijk 3 keer zo veel ijzer in als nodig. Als Denemarken het daarom verbiedt, zijn de Denen dus nogal stupide bezig want men stopt er expres 3 keer te veel in omdat 2/3 daarvan toch niet door het lichaam wordt opgenomen.
Als het goed is zijn de deeltjes verder piepklein, maximaal 0,045 millimeter groot. Dat mag natuurlijk niet schadelijk zijn voor de tanden.
Vragen die overblijven:
- Waarom haalden ze bij de KvW dan zulke grote brokken ijzer uit de cornflakes?
- Is de verpakking niet misleidend, doordat men een goedkopere soort ijzer neemt die niet goed kan worden opgenomen en de aangegeven hoeveelheden (17% ADH etc.) voor 2/3 flauwekul zijn?
Bron: hier, maar je moet daar wel voor betalen of via de universiteit ofzo toegang hebben.
Deenen zijn er tegen omdat mensen teveel ijzer binnen kunnen krijgen, wat je nieren bijvoorbeeld kapot maakt.quote:Op zondag 18 oktober 2009 10:03 schreef Zero2Nine het volgende:
[..]
Maar voor de duidelijkheid (kan zelf niet bij het artikel, en het is ook niet echt mijn vakgebied trouwens) als de ijzerdeeltjes klein genoeg zijn en 'zuiver' dan is het verder niet schadelijk? Dus dan is dat Deense verhaal onzin.
Maar als ze bij de hoogovens komen, dan is het intussen allang weer droog en dan zit het nog steeds samengeklonterd in relatief grote stukken.quote:Op zondag 18 oktober 2009 09:30 schreef computergirl het volgende:
[..]
Ik heb het net even op uitzendinggemist terug gekeken, het waren geen grote brokken maar zwart poeder dat samenklonterde omdat het nat was
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |