FOK!forum / General Chat / Wat maakt zure matten zuur?
DX11woensdag 1 april 2009 @ 13:33
Ik ben nu bijna aan het einde van mijn 500gram zure matten zak, en zie me toch een berg suiker liggen! En als je die dingen een tijdje in je mond hebt en t suiker eraf hebt gezogen, smaken ze gewoon naar snoep, zonder zuur. Dus wat is de zuurheid nou? Toch niet zuur suiker oid?
GoeRoe86woensdag 1 april 2009 @ 13:37
De Ph waarde
Lord_Cardiganwoensdag 1 april 2009 @ 13:40
quote:
Op woensdag 1 april 2009 13:37 schreef GoeRoe86 het volgende:
De Ph waarde
het aantal kilometers maakt een reis toch ook niet ver?
Lord_Cardiganwoensdag 1 april 2009 @ 13:42
waarom ga je er trouwens van uit de het witte poeder suiker is?
DX11woensdag 1 april 2009 @ 13:43
quote:
Op woensdag 1 april 2009 13:42 schreef Lord_Cardigan het volgende:
waarom ga je er trouwens van uit de het witte poeder suiker is?
Omdat ik t geproeft heb, en t naar suiker smaakt.
Adelantewoensdag 1 april 2009 @ 13:44
E-nummers
1-of-6Billionwoensdag 1 april 2009 @ 13:56
quote:
Op woensdag 1 april 2009 13:44 schreef Adelante het volgende:
E-nummers
check de verpakking, waarschijnlijk E330 = Citroenzuur of E296 = Appelzuur
Damzkieeewoensdag 1 april 2009 @ 13:58
Zoutzuur.
1-of-6Billionwoensdag 1 april 2009 @ 14:01
quote:
Op woensdag 1 april 2009 13:58 schreef Damzkieee het volgende:
Zoutzuur.
Dat smaakt helegaar niet zuur
Nijnswoensdag 1 april 2009 @ 14:01
Dat zijn de smaakstoffen die in al die 'natuurlijke' prodcuten zitten
Hephaistos.woensdag 1 april 2009 @ 14:02
quote:
Op woensdag 1 april 2009 14:01 schreef Nijns het volgende:
Dat zijn de smaakstoffen die in al die 'natuurlijke' prodcuten zitten
Denk niet dat iemand ooit beweerd heeft dat zure matten natuurlijk zijn hoor
1-of-6Billionwoensdag 1 april 2009 @ 14:03
quote:
Op woensdag 1 april 2009 14:01 schreef Nijns het volgende:
Dat zijn de smaakstoffen die in al die 'natuurlijke' prodcuten zitten
zuur is een basissmaak (zoals zoet/zout/bitter) en wordt dus niet door een aroma (smaakstof) veroorzaakt, maar door de eerder genoemde "voedingszuren"
Byte_Mewoensdag 1 april 2009 @ 14:03
quote:
Op woensdag 1 april 2009 14:01 schreef 1-of-6Billion het volgende:

[..]

Dat smaakt helegaar niet zuur
zal niet zijn
sjimzwoensdag 1 april 2009 @ 14:07
Ze worden voorgekauwd door bepaalde users van fok.
Kriebbelwoensdag 1 april 2009 @ 14:14
quote:
Op woensdag 1 april 2009 14:07 schreef sjimz het volgende:
Ze worden voorgekauwd door bepaalde users van fok.
De zuurpruimen?
1-of-6Billionwoensdag 1 april 2009 @ 14:14
quote:
Op woensdag 1 april 2009 14:03 schreef Byte_Me het volgende:

[..]

zal niet zijn
Het IS wel zuur, maar het SMAAKT lang niet zo zuur

Wanneer je bijvoorbeeld 2 zure drankjes maakt. Beide pH=2 (ongeveer de pH van Cola). 1 met citroenzuur en de andere met zoutzuur, dan smaakt die met citroenzuur VEEL zuurder dan die met zoutzuur.
HuHuwoensdag 1 april 2009 @ 14:17
quote:
Op woensdag 1 april 2009 14:14 schreef Kriebbel het volgende:

[..]

De zuurpruimen?
De ex-crew.
Byte_Mewoensdag 1 april 2009 @ 14:18
quote:
Op woensdag 1 april 2009 14:14 schreef 1-of-6Billion het volgende:

[..]

Het IS wel zuur, maar het SMAAKT lang niet zo zuur

Wanneer je bijvoorbeeld 2 zure drankjes maakt. Beide pH=2 (ongeveer de pH van Cola). 1 met citroenzuur en de andere met zoutzuur, dan smaakt die met citroenzuur VEEL zuurder dan die met zoutzuur.
je zei eerst dat het niet zuur smaakte, maar dat doet het wel. zoals je hierboven al toegeeft. doe maar eens 1M zoutzuur in je mond, dan zul je weten dat het zuur smaakt.
SharQueDowoensdag 1 april 2009 @ 14:19
quote:
Op woensdag 1 april 2009 14:17 schreef HuHu het volgende:

[..]

De ex-crew.
Ra-zwoensdag 1 april 2009 @ 14:29
quote:
Op woensdag 1 april 2009 14:01 schreef Nijns het volgende:
Dat zijn de smaakstoffen die in al die 'natuurlijke' prodcuten zitten
Wat is er dan niet natuurlijk aan citroenzuur of appelzuur?
1-of-6Billionwoensdag 1 april 2009 @ 14:29
quote:
Op woensdag 1 april 2009 14:18 schreef Byte_Me het volgende:

[..]

je zei eerst dat het niet zuur smaakte, maar dat doet het wel. zoals je hierboven al toegeeft. doe maar eens 1M zoutzuur in je mond, dan zul je weten dat het zuur smaakt.
Ik ken geen enkel levensmiddel met 1M zoutzuur en jij ook niet
Het zal allicht in je bakkes branden als de hel, maar of het zuur smaakt....

Volgens mij weet jij niet echt het verschil tussen zuurheid en pH
NEC-Nijmegenwoensdag 1 april 2009 @ 14:30
quote:
Op woensdag 1 april 2009 14:01 schreef 1-of-6Billion het volgende:

[..]

Dat smaakt helegaar niet zuur
helegaar
1-of-6Billionwoensdag 1 april 2009 @ 14:34
quote:
Op woensdag 1 april 2009 14:30 schreef NEC-Nijmegen het volgende:

[..]

helegaar
HELEGAAR
-geheel -geheel en al -helegans -helemaal
http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek
Byte_Mewoensdag 1 april 2009 @ 14:34
quote:
Op woensdag 1 april 2009 14:29 schreef 1-of-6Billion het volgende:

[..]

Ik ken geen enkel levensmiddel met 1M zoutzuur en jij ook niet
Het zal allicht in je bakkes branden als de hel, maar of het zuur smaakt....

Volgens mij weet jij niet echt het verschil tussen zuurheid en pH
lol
ben alleen maar gepromoveerd aan de faculteit chemische technologie.

en ja, ik heb 1M HCl in mn bakkes gehad toen er nog zonder ballonetjes gepipetteerd werd. en geloof me, dat smaakt verrekte zuur, maar brand niet. het is wel goed tegen tandsteen overigens.

pH = -log[H+]

dit is ook zuurtegraad, maar jij zal met zuurheid wel de smaak bedoelen. en daar zit inderdaad verschil in. ik wilde alleen maar even zeggen dat jouw opmerking dat zoutzuur helemaal niet zuur smaakt niet klopt, maar jij maakt er meteen weer een hele discussie van
Damzkieeewoensdag 1 april 2009 @ 14:34
quote:
Op woensdag 1 april 2009 14:01 schreef 1-of-6Billion het volgende:

[..]

Dat smaakt helegaar niet zuur
U heeft geproefd?
B.E.Dwoensdag 1 april 2009 @ 14:55
Ik dacht dat dit zou gaan over de zure mat van TS' vriendin
1-of-6Billionwoensdag 1 april 2009 @ 14:58
quote:
Op woensdag 1 april 2009 14:34 schreef Byte_Me het volgende:

[..]

lol
ben alleen maar gepromoveerd aan de faculteit chemische technologie.

en ja, ik heb 1M HCl in mn bakkes gehad toen er nog zonder ballonetjes gepipetteerd werd. en geloof me, dat smaakt verrekte zuur, maar brand niet. het is wel goed tegen tandsteen overigens.

pH = -log[H+]

dit is ook zuurtegraad, maar jij zal met zuurheid wel de smaak bedoelen. en daar zit inderdaad verschil in. ik wilde alleen maar even zeggen dat jouw opmerking dat zoutzuur helemaal niet zuur smaakt niet klopt, maar jij maakt er meteen weer een hele discussie van
Sta mij als nederige HBO-er toe om je het verschil uit te leggen:

De pH is inderdaad de omgekeerde logaritme van de concentratie H+-ionen. En is een eenheidsloze waarde.

De zuurtegraad wordt in levensmiddelen bepaald door te titreren met NaOH tot een pH-waarde van 8,1 en vervolgens om te rekenen naar citroenzuurequivalenten. En wordt dus uitgedrukt in xxx mg citroenzuur per kg.

Ohwkee, jij hebt het geproefd Ik niet. Zoutzuur smaakt, mits hoog genoeg geconcentreerd, zuur

Wacht! Opa vertelt:
Ik werk in de productontwikkeling. Jaren terug heb ik eens een chocoladesausje ontwikkeld die bedoeld was om de binnenkant van Cornetto-achtige ijshoorntes mee te coaten. Ons bedrijf had de vuistregel dat een product OF meer dan 61% droge stof moest bevatten OF een pH <4,3. Allemaal uit microbiologische voedselveiligheid. De chocolade mocht geen cent kosten, dus veel droge stof was geen optie. Dan maar de pH omlaag. Zuur smakende chocolade is ongeveer het goorst denkbare. Uiteindelijk bleek dat Zoutzuur de minst zure smaak had van alle zuurteregelaars! (Jaja, zoutzuur = E507 en mag dus gewoon gebruikt worden ) en kon ik de pH daarmee op 4,25 stellen
Pyjamawoensdag 1 april 2009 @ 15:02
quote:
Op woensdag 1 april 2009 13:58 schreef Damzkieee het volgende:
Zoutzuur.
Zoutzuur smaakt naar au.
Curiositywoensdag 1 april 2009 @ 15:09
Wat staat er op de verpakking?
IHVKwoensdag 1 april 2009 @ 15:10
zuurstof?

nee 1 april, meestal het is het citroen of appelzuur.
Byte_Mewoensdag 1 april 2009 @ 15:16
quote:
Op woensdag 1 april 2009 14:58 schreef 1-of-6Billion het volgende:

[..]

Sta mij als nederige HBO-er toe om je het verschil uit te leggen:

De pH is inderdaad de omgekeerde logaritme van de concentratie H+-ionen. En is een eenheidsloze waarde.

De zuurtegraad wordt in levensmiddelen bepaald door te titreren met NaOH tot een pH-waarde van 8,1 en vervolgens om te rekenen naar citroenzuurequivalenten. En wordt dus uitgedrukt in xxx mg citroenzuur per kg.

Ohwkee, jij hebt het geproefd Ik niet. Zoutzuur smaakt, mits hoog genoeg geconcentreerd, zuur

Wacht! Opa vertelt:
Ik werk in de productontwikkeling. Jaren terug heb ik eens een chocoladesausje ontwikkeld die bedoeld was om de binnenkant van Cornetto-achtige ijshoorntes mee te coaten. Ons bedrijf had de vuistregel dat een product OF meer dan 61% droge stof moest bevatten OF een pH <4,3. Allemaal uit microbiologische voedselveiligheid. De chocolade mocht geen cent kosten, dus veel droge stof was geen optie. Dan maar de pH omlaag. Zuur smakende chocolade is ongeveer het goorst denkbare. Uiteindelijk bleek dat Zoutzuur de minst zure smaak had van alle zuurteregelaars! (Jaja, zoutzuur = E507 en mag dus gewoon gebruikt worden ) en kon ik de pH daarmee op 4,25 stellen
ik ben blij dat we het met elkaar eens zijn
1-of-6Billionwoensdag 1 april 2009 @ 15:43
TS is gestikt in de laatste zure mat
Wat een manier om te sterven
zoalshetiswoensdag 1 april 2009 @ 15:51
quote:
Op woensdag 1 april 2009 14:55 schreef B.E.D het volgende:
Ik dacht dat dit zou gaan over de zure mat van TS' vriendin
DX11woensdag 1 april 2009 @ 16:29
quote:
Op woensdag 1 april 2009 15:43 schreef 1-of-6Billion het volgende:
TS is gestikt in de laatste zure mat
Wat een manier om te sterven
Neehoor leef nog..
Nu ligt alleen de zak er nog, met een ontzettende berg suiker, wat toch geen suiker is ben ik achter gekomen, bah
zoalshetiswoensdag 1 april 2009 @ 16:31
quote:
Op woensdag 1 april 2009 16:29 schreef delano.888 het volgende:

[..]

Neehoor leef nog..
Nu ligt alleen de zak er nog, met een ontzettende berg suiker, wat toch geen suiker is ben ik achter gekomen, bah
het schijnt een bijzonder lekker te zijn om die suiker op je blote eikel te sprenkelen.
1-of-6Billionwoensdag 1 april 2009 @ 16:45
quote:
Op woensdag 1 april 2009 16:29 schreef delano.888 het volgende:

[..]

Neehoor leef nog..
Nu ligt alleen de zak er nog, met een ontzettende berg suiker, wat toch geen suiker is ben ik achter gekomen, bah
Kijk nou eens op het etiketje, Lutser
staat er appelzuur, citroenzuur of één of ander e-nummer op?
DX11woensdag 1 april 2009 @ 17:03
quote:
Op woensdag 1 april 2009 16:45 schreef 1-of-6Billion het volgende:

[..]

Kijk nou eens op het etiketje, Lutser
staat er appelzuur, citroenzuur of één of ander e-nummer op?
Beide