abonnement Unibet Coolblue
pi_3741538
Op 10 mei 1941 vloog Rudolph Hess, de plaatsvervanger van Hitler voor de NSDAP, met een Messerschmidt-110 voorzien van afwerpbare brandstoftanks, van Augsburg naar Schotland, naar het landgoed van Hamilton, de hertog van Clydesdale. Wat zich daarna ontrafelde wordt in de officiële geschiedenis bijgeschreven als een klucht. Hess zou krankzinnig zijn en zonder toestemming van zijn baas willen onderhandelen over een vrede met Groot-Brittannië, dat op dat moment het water tot aan de lippen had. Hess wordt echter gearresteerd, verblijft tot aan 1945 in gevangenschap en wordt in Nürenberg tot levenslang veroordeeld, waarna hij in de Spandau gevangenis door zelfmoord aan zijn eind komt in 1987, 93 jaar oud. Einde verhaal.

Maar is dit echt zo gebeurd? Was Hess idd krankzinnig en handelde hij uitsluitend op eigen initiatief? In de interessante monografie: "Hess, het dubbelleven van de man achter Hitler", 2001, door Lynn Pichnett, Clive Prince & Stephen Prior, komt een geheel andere, vrij meeslepende en toch ook op sommige punten nogal vergezochte, visie tot uitdrukking.

Hess, zwaar beïnvloed door de geopoliticus Haushofer en zijn zoon Albrecht, onderhield al langere tijd geheime connecties met het Engelse establishment. Albrecht Haushofer bereid de vlucht voor die in het teken staat van een ontmoeting tussen Hess en leden van de vredespartij van het Engelse establishment, waarvan ook leden van het Huis van Windsor deel uit maken.

Hitler staat op het punt om de ware strijd waarvoor hij als leider is uitverkoren aan te vangen tegen de Sovjetunie. Operatie Barbarossa op 22 juni 1941. Een 2 frontenoorlog komt hem niet goed uit, bovendien laat hij steeds weer blijken dat hij Groot-Brittannië niets in de weg wil leggen, dat hij het Britse imperium, op de oude kolonies van Duitsland die na WO 1 door Engeland in bezit zijn genomen, wil handhaven.

De vredeskliek binnen het Britse establishment is daarbij vrij omvangrijk. Ook zij deinzen terug van de oorlog, niet alleen vanwege humanitaire redenen, maar vooral omdat een wereldoorlog zou betekenen dat de privileges van de bevoorrechte standen langzaam verdwijnen en ze zien vooral in de Sovjetunie een gevaar, omdat dit een ideologie is die langzaam zou oprukken door een wereldoorlog en helemaal diametraal inging tegen de belangen van het establishment. daarnaast was men bang dat het Britse imperium door een wereldoorlog ten onder zou gaan. Het Huis van Windsor is vooral bang voor de sovjets, omdat hun koniklijke verwanten (de Tsaar en zijn gezin) WO 1 door de bolsjewisten werden uitgeroeid. Bovendien voor de oorlog bestaat er nogal wat bewondering voor de politiek van Adolf Hitler, die Duitsland van de zieke man van Europa een in weelde badende grootmacht maakt. oppervlakkig gezien dan. De Duke of Windsor, de voormalig koning Edward VIII en oudere broer van George VI, die met Mrs. Simpson huwde en afstand deed van de troon, gaat op bezoek bij Hitler en is openlijk aanhanger van het nationaal-socialisme. Maar ook een jongere broer, de Duke of Kent, schijnt in het geniep een aanhanger te zijn van Hitler, en misschien meer nog dan de Duke of Windsor.

Hess, volgens de auteurs, vliegt met medeweten van Hitler, maar wel dusdanig dat mocht de boel verkeerd gaan dan zal Hitler alles ontkennen, naar Schotland om waarschijnlijk de duke of Kent te ontmoeten en over vrij gedetailleerd uitgewerkte vredesonderhandelingen te praten. Daarna zou hij weer terugkeren naar Duitsland, want de vredespartij schijnt van Duitsland via het neutrale Zweden reserve brandstoftanks voor de me-110 te hebben importeerd, die op het landgoed van Hamilton staan opgeslagen. Zaak zou dan zijn om Prime-minister Winston Churchill, bijna de enige, maar wel de belangrijkste persoon die vrede met Duitsland in de wegstond, via een parlementaire coup ten val te brengen. De vredeskliek had zelfs een vervanger voor Churchill al voor de hand: nl. Loydd-George, de liberale minster-president die het eveneens na een parlementaire coup in 1916 van Asquith overneemt. En Loydd-George staat te poppelen om het over te nemen en vrede te sluiten.

Het gaat echter mis. ten eerste krijgt mi6 het diplomatieke verkeer dat ten grondslag lag aan de missie al snel in de smiezen. Ten tweede Hess maakt een fout, mist de landingsbaan op het landgoed van Hamilton en moet via een sprong uit zijn op de kop vliegende toestel met een parachute de grond bereiken, waar hij opgepikt wordt door een boer. Al snel komt hij hiermee inhanden van mi6, die voor Churchill werkt. En loopt de vredeskliek groot gevaar. Hess wordt vervolgens door Churchill gebruikt om de vredeskliek de mond te snoeren. Tevens spoort hij de VS aan om Groot-Brittannië meer terzijde te staan, wat bijna spoorslags ook gebeurt doordat Roosevelt afkondigd dat hij de konvooien onder Land and Lease act voortaan door de Amerikaanse marine laat begeleiden. Hij speelt de informatie door aan Stalin. En laat Duitsland nota bene weten dat het nadenkt over de vredesvoorstellen. Hierna ziet men dan ook dat terwijl Hitler met Barbarossa bezig is er eigenlijk op het westelijke front een soort tweede Phoney War uitbreekt, totdat Hitler in Stalingrad het onderspit delft, waarna Engeland weer bestookt wordt en Duitsland door Bomber Harris de volle lading krijgt.

Wat gebeurt er met Hess? De vredeskliek mag hem blijkbaar op zeker moment retourneren. Maar het vliegtuig, waarin ook de Duke of Kent zat en dat volgens auteurs op weg was naar Zweden stort, wrs. als gevolg van sabotage neer, waarna iedereen behalve een onbeduidend bemanningslid, die zich daarna altijd vreemd heeft gedragen en niet oud werd, omkomt.

De Hess die wij kennen is een gebrainwashde Duitse dubbelganger à la The Manchurian Candidate. Toen e Sovjetunie begin 1987 na een Duitse lobby van president von Weizsäcker overwoog om Hess vanwege gezondheidsredenen vrij te laten, heeft Engeland ervoor gezorgd dat de man werd gewurgd door een als Amerikaanse officieren verkleedde SAS-leden.

Dit laatste blijf ik erg zwak vinden en is uiteindelijk gebaseerd op zeer weinig bewijs, evenals het neerstorten van het vliegtuig van de Duke of Kent (overigens dus de zwager van onlangs overleden Queen-Mum, die in het begin ook behoorde tot de vredespartij overigens) in 1942. Enige bewijs is dat bepaalde littekens van Hess, die hij in WO 1 opliep, niet zijn terug te vinden op het lichaam van de Hess in Spandau en uiteraard dat zijn geheugen incompleet was.

Voor de rest een zeer interessante these.

I´m back.
pi_3741582
quote:
Daarna zou hij weer terugkeren naar Duitsland, want de vredespartij schijnt van Duitsland via het neutrale Zweden reserve brandstoftanks voor de me-110 te hebben importeerd, die op het landgoed van Hamilton staan opgeslagen.
Konden ze dat vliegtuig niet gewoon weer voltanken ofzo?
pi_3741629
quote:
Op zaterdag 06 april 2002 12:45 schreef Slambam het volgende:

[..]

Konden ze dat vliegtuig niet gewoon weer voltanken ofzo?


Denk dat 'ie externe brandstoftanks dan had ofzo.. die tijdens de heenreis afgeworpen zijn..
quote:
Hess, volgens de auteurs, vliegt met medeweten van Hitler, maar wel dusdanig dat mocht de boel verkeerd gaan dan zal Hitler alles ontkennen, naar Schotland om waarschijnlijk de duke of Kent te ontmoeten en over vrij gedetailleerd uitgewerkte vredesonderhandelingen te praten.
Dat Hess zonder medeweten van Hitler naar de Engelsen is gevlogen is idd wat vreemd, dus dit kan ik me wel voorstellen.

Maar waarom zouden ze een gebrainwashde dubbelganger terugsturen?
Het zou toch veel makkelijker zijn om Hess te vermoorden en niemand terug te sturen? Ik zie daar het nut niet van in..

Als ze dit echt geheim hadden willen houden hadden ze hem gewoon moeten vermoorden en zeggen dat 'ie per ongeluk neergestort is boven het kanaal ofzo. Zoiets lijkt me veel makkelijker i.p.v. een dubbelganger terugsturen.

pi_3741637
quote:
Op zaterdag 06 april 2002 12:45 schreef Slambam het volgende:

[..]

Konden ze dat vliegtuig niet gewoon weer voltanken ofzo?


Nee, blijkbaar niet vanwege de afstand (die hemelsbreed 1.200 km besloeg). Dus voltanken + reservetanks. Hij vloog nl. niet zoals hij zelf suggereerde min of meer hemelsbreed en dus ook over Holland, maar via een geheime radiobaken in Denemarken pal naar het noorden en dan pal naar het westen naar Schotland in de buurt van Glasgow.
I´m back.
pi_3741680
Meerdere mensen hebben inderdaad gezegd dat Hitler en Hess, aan de vooravond van diens vlucht, een gesprek van zo'n vier uur hebben gevoerd en elkaar uiterst vriendschappelijk gedag gezegd hebben. En het Huis van Windsor stond bepaald sympathiek tegenover de nazi's.
Maar wat betreft de rest....ik krijg in ieder geval steeds meer eerbied voor Sir Winston Leonard Spenser Churchill.
Far better is it to dare mighty things, to win glorious triumphs, even though checkered by failure, than to take rank with those poor spirits who neither enjoy much nor suffer much.
pi_3741703
quote:
Op zaterdag 06 april 2002 12:52 schreef RJ.81 het volgende:

[..]

Denk dat 'ie externe brandstoftanks dan had ofzo.. die tijdens de heenreis afgeworpen zijn..


Klopt. Afgeworpen op de heenreis aan de westkust van Schotland volgend Hess.
quote:
Dat Hess zonder medeweten van Hitler naar de Engelsen is gevlogen is idd wat vreemd, dus dit kan ik me wel voorstellen.
Te meer ook daar Hitler er blijkbaar toch vanuit ging dat het plan ten dele gelukt was. Hij viel na de datum paar keer verzet te hebben uiteindelijk op 22 juni 1941 de Sovjetunie aan en de Blitz op London viel bijna op dezelfde datum van de vlucht van Hess stil: 10 mei 1941. Auteurs vermoeden dat Churchill daarna de Duitser aan een lijntje hield, vooral ook omdat het titanengevecht tussen Duitsland en de Sovjetunie strategisch zeer goed uitkwam.
quote:
Maar waarom zouden ze een gebrainwashde dubbelganger terugsturen?
Het zou toch veel makkelijker zijn om Hess te vermoorden en niemand terug te sturen? Ik zie daar het nut niet van in..

Als ze dit echt geheim hadden willen houden hadden ze hem gewoon moeten vermoorden en zeggen dat 'ie per ongeluk neergestort is boven het kanaal ofzo. Zoiets lijkt me veel makkelijker i.p.v. een dubbelganger terugsturen.


Ja, die dubbelgangertheorie vind ik ook bijzonder zwak eerlijk gezegd. Maar Hess was een hooggeplaatste Duitser en zijn dood zou verdacht zijn en ogenblikkelijk door spionen van de Duistsers en de sovjets toch worden doorgespeeld en vervolgens was men bang voor wat er met de vele Britse krijgsgevangenen in Duisterland zou gebeuren. Het blijft een kort door de bocht redenering natuurlijk. Maar uiteindelijk hebben ze hem dus toch vermoord (overigens na maandenlange verhoren) en moest de dubbelganger dit verhullen, wat allemaal erg omslachtig is dus.
I´m back.
pi_3741770
quote:
Op zaterdag 06 april 2002 13:00 schreef SportsIllustrated het volgende:
Meerdere mensen hebben inderdaad gezegd dat Hitler en Hess, aan de vooravond van diens vlucht, een gesprek van zo'n vier uur hebben gevoerd en elkaar uiterst vriendschappelijk gedag gezegd hebben.
dat gesprek wordt idd ook aangehaald in het boek. Eerst hoorden adjudanten buiten het vertrek enorme ruzie en aan het eind liepen ze gearmd keuveld de kamer weer uit. Overigens volgens weer een andere monografie waren Hess en Hitler lange tijd een stelletje geweest. In deze monografie wordt Hess gezien als de betere kant van Hitler.
quote:
En het Huis van Windsor stond bepaald sympathiek tegenover de nazi's.
Idd, niet alleen voor die vermaledijde Duke of Windsor, maar vooral ook voor de bisexuele, lamboryante Duke of Kent en ook in het begin voor George VI en Queen Elizabeth I (de latere Queen-Mum) was Chamberlain met zijn "peace in our time" de enige echte held, niet Churchill, die de boel op 10 mei 1940, zonder verkiezingen overnam en door de Blitz rond mei 1941 heel zwak kwam te staan in het parlement. Door Hess kreeg hij greep op de vredesgroep en kon zo de macht in handen houden. Overigens veel gewone Britten waren ook niet helemaal gekant tegen vredesonderhandelingen hoor.
quote:
Maar wat betreft de rest....ik krijg in ieder geval steeds meer eerbied voor Sir Winston Leonard Spenser Churchill.
Good old Winnie saved the day, that's for sure. Overigens wilden de Amerikanen de britten maar al te graag ter wille staan, omdat zij dankzij de fabricage van oorlogstuig weer uit een diep economisch dal (ingezet al na de beurskrach van 1929) aan het terugkrabbelen waren.
I´m back.
pi_21456807
Hoe oud is het boek waar dit topic overgaat?
Ik heb namelijk net vorige week een boek uitgelezen dat ook over het Hess mysterie gaat, genaamd: 'Het Hitler-Hess bedrog'.
Hierin wordt niet alleen gekeken naar de precieze toedracht van de vlucht van Hess, maar ook wat voor rol de britten hierin hadden. Duidelijk wordt dat Churchill wel degelijk een held was, omdat Hess Schotland aandeed na 2 jaar lang supergeheime vredesonderhandelingen tussen Hitler en de britse regering.
Uiteindelijk probeerden de britten middels vredesonderhandelingen de duitsers zover te krijgen om Rusland aan te vallen, omdat dit de kans om de oorlog te winnen enorm zou laten stijgen.
Maar omdat Churchil absoluut geen vrede wilde, zijn deze nepvredesonderhandelingen altijd geheim gehouden, uit angs dat de regering op de vredesvoorstellingen in zou willen gaan.


Het boek is vreselijk interessant om te lezen en is gebaseerd op de nog bestaande documentatie die over dit mysterie nog te vinden is. Feiten dus...
Het enige minpunt is de schrijfstijl, die is namelijk vreselijk. Zodoende heb ik er geen 3 dagen over gedaan om het uit te lezen (vanwege het hoge interessantheidsgehalte) maar een volledige week!

Blijft echter nog steeds een absolute aanrader wanneer je geinteresseerd bent in zowel mysteries, complotten en de tweede wereldoorlog!

[ Bericht 0% gewijzigd door Sebastian op 22-08-2004 00:02:46 ]
pi_21456832
En nog een link naar het boek, met daarbij een korte samenvatting:

http://www.kieskeurig.nl/(...)C1256D4400512A39.htm
  zondag 22 augustus 2004 @ 07:04:53 #10
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_21459780
Waarom wil toch iedereen overal maar complottheorieën, samenzweringen, sabotages en dubbele bodems in zien? Dit is net zo'n kulverhaal als het verhaal dat Paul McCartney al jaren dood is en dat er nu een dubbelganger leeft.
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
pi_21460130
quote:
Op zaterdag 21 augustus 2004 23:58 schreef Sebastian het volgende:
En nog een link naar het boek, met daarbij een korte samenvatting:

http://www.kieskeurig.nl/(...)C1256D4400512A39.htm
Echt een samenvatting is het niet he? Maar volgens dit boek heeft Churchill de nazi's op het verkeerde been willen zetten dus? Vertel eens wat meer over waarin dit boek verschilt met het boek in OP.
I´m back.
pi_21460136
quote:
Op zondag 22 augustus 2004 07:04 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Waarom wil toch iedereen overal maar complottheorieën, samenzweringen, sabotages en dubbele bodems in zien? Dit is net zo'n kulverhaal als het verhaal dat Paul McCartney al jaren dood is en dat er nu een dubbelganger leeft.
Ik vond het dubbelganger verhaal ook niet sterk. Dat er een vredespartij was in UK en dat Hess daarmee in contact stond vind ik wel overtuigend overkomen.
I´m back.
pi_21485494
quote:
Op zondag 22 augustus 2004 07:04 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Waarom wil toch iedereen overal maar complottheorieën, samenzweringen, sabotages en dubbele bodems in zien? Dit is net zo'n kulverhaal als het verhaal dat Paul McCartney al jaren dood is en dat er nu een dubbelganger leeft.
Misschien willen mensen het geloven omdat er toch wel een paar heel erg vreemde zaken hebben plaats gevonden, lees dit boek maar eens:
http://www.go2war2.nl/artikel/908
De Hess die gevangen werd gezet had namelijk op bepaalde plekken GEEN littekens waar de echte Hess ze wel zou moeten hebben. Het leuke is ook dat de Engelse bepaalde dossiers nog steeds niet vrij willen geven, zolang dat niet gebeurd weet je het inderdaad nooit...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')