pi_66839570
Als man des huizes wordt ik geacht om 5 keer per week te koken (eigenlijk omdat ik door de week eerder thuis ben van het werk dan vrouwlief....) en ik heb na 10 (!?!?!) jaar samenwonen eindelijk het rijst koken onder de knie..... (kom maar op met de reacties....)
Nu ben ik toe aan een andere uitdaging.....Lees en huiver....

Volgend weekend komen mijn schoonouders op visite en ik wil ze een nasischotel voorzetten, uiteraard helemaal zelf gemaakt en zonder "pakjes" of "zakjes"
Welk soort rijst is het best te gebruiken en welke kruiden, specerijen, vleessoort (kip of varken) moeten erdoor, serveertips, sate erbij of niet.... etc, etc.....

Wie heeft de beste tip ,cq, recept om een onuitwisbare indruk te maken?
Enne... Ik weet dat er een plak ham of een gebakken ei bij kan, maar zijn er ook "spannendere" opties?

Alvast dank!
pi_66839696
k zie geen enkele reden waarom iemand thuis een computer zou willen hebben.Ken Olson, stichter van Digital Equipment, 1977
  zondag 8 maart 2009 @ 21:35:56 #3
163194 DrDarwin
Novio-magenta
pi_66840074
Spannende optie, neem een Madame Jeanet mee in het gebeuren.
  zondag 8 maart 2009 @ 21:40:25 #4
156288 wallofdolls
Making love with my ego
pi_66840267
Ik doe het altijd zo:

- bruine rijst (ja, omdat het gezonder is, bijna niemand proeft het verschil)
- kip
- goed geklutst ei, 2 kanten gebakken in reepjes gesneden er in gooien
- rode peper er door gesneden
- nasi- of bamipakket (bamipakket van de dirk is 90 ct voor 500 gram dus die prefereer ik als student zijnde)
- en uiteraard nasi kruidenmix (de Aldi variant, 1 eu voor n pak met 6 zakjes)
- conimex kant en klare satesaus (vooral omdat ik die veruit het lekkerste vind).

Werkwijze:

Water aan de kook brengen waarin je later de rijst gaat gooien
Kip in stukjes snijden en bakken
Ei klutsen en in een andere pan bakken
Indien nodig de kruidenmix laten inweken in 100 ml water (zie verpakking of dit nodig is)
Rijst in het kokende water gooien
Peper snijden
In een wokpan (al dan niet dezelfde als de kip) de groenten opwarmen, zonder het helemaal slap te bakken
Indien nog niet gedaan de kip er bij gooien
Ei snijden en ei er bij gooien
Rijst afgieten en rijst er bij gooien
Kruidenmix en afhankelijk van of je het hebt laten weken of niet water toevoegen
Nog even 2 minuutjes goed doorbakken en heel goed roeren
Achteraf de satesaus in de magnetron of in een pannetje in 1 a 2 minuten opwarmen.

En voila

verder vind ik zelf de variant met spekjes echt goor, dus die raad ik af
  zondag 8 maart 2009 @ 21:43:54 #5
125058 HSG-BOMBER
Give yourself some tea and me
pi_66840396
quote:
Op zondag 8 maart 2009 21:25 schreef Broertie het volgende:
Als man des huizes wordt ik geacht om 5 keer per week te koken (eigenlijk omdat ik door de week eerder thuis ben van het werk dan vrouwlief....) en ik heb na 10 (!?!?!) jaar samenwonen eindelijk het rijst koken onder de knie..... (kom maar op met de reacties....)
Nu ben ik toe aan een andere uitdaging.....Lees en huiver....

Volgend weekend komen mijn schoonouders op visite en ik wil ze een nasischotel voorzetten, uiteraard helemaal zelf gemaakt en zonder "pakjes" of "zakjes"
Welk soort rijst is het best te gebruiken en welke kruiden, specerijen, vleessoort (kip of varken) moeten erdoor, serveertips, sate erbij of niet.... etc, etc.....

Wie heeft de beste tip ,cq, recept om een onuitwisbare indruk te maken?
Enne... Ik weet dat er een plak ham of een gebakken ei bij kan, maar zijn er ook "spannendere" opties?

Alvast dank!
Op vrijdag 21 juni 2013 19:18 schreef Pharkus het volgende:
Ik heb de fleshlight van je vader gedaan, ik blijf immer een jager.
pi_66840410
quote:
Op zondag 8 maart 2009 21:35 schreef DrDarwin het volgende:
Spannende optie, neem een Madame Jeanet mee in het gebeuren.
En daarna kan jou bellen om mijn schoonmoeder naar het ziekenhuis te brengen voor een maagperforatie???
  zondag 8 maart 2009 @ 21:44:25 #7
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_66840421
Adoeh, Zonder Trassi geen nasi
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_66840516
quote:
Op zondag 8 maart 2009 21:44 schreef Pietverdriet het volgende:
Adoeh, Zonder Trassi geen nasi
Leg eens uit, Piet! Ben een keukennoob, kan wel aardappels met boontjes en een slavink maken, maar dan is het einde wel zo'n beetje in zicht.... om te beginnen: Wat is Trassi?
  zondag 8 maart 2009 @ 21:47:48 #9
155006 Aoristus
SPelen is delen
pi_66840553
Heel makkelijk en snel:

Kook wat witte rijst, geen plakrijst, doe er een schep geelwortel (evt wat gemberpoeder) en wat zout bij. laat dat een uurtje staan als het klaargekookt is.
Zorg dat je een ui en een courgette hebt, lekker is ook doppertjes, wortels, chineze kool en taug, maar dat is optioneel. Ook is het aardig om stukjes vis of garnalen er bij te nemen. Dit alles kook je kort, 1 minuut ofzo. Een alternatief is om kipfilet dun in reepjes af te snijden, dit moet je even goed afbakken.

Verhit een koekepan, laat daar een royale hoeveelheid zonnebloemolie in vloeien, doe daar een schep mae ploy (thaise peper met citroengras) of groene peper in, laat dit even goed bakken. Verdeel de rijst door de olie en schep alles goed rond, zodat alle rijst is gebakken.
Schaaf met een kaasschaaf of dunschillertje de courgette in plakjes en meng dit door je nasi, doe als laatste je (uitgelekte) groente er bij en voeg wat fijngesneden knoflook toe, dit laat je max 20 seconden mee bakken.
Als je het goed doet, dan ben je binnen 5 - 10 minuten klaar.
De voorzitter zegt: Laat duizend bloemen bloeien.
Laat duizend balletjes stuiteren.
  zondag 8 maart 2009 @ 22:07:58 #10
139677 Curiosity
In the devil's playground
pi_66841444
quote:
Op zondag 8 maart 2009 21:44 schreef Pietverdriet het volgende:
Adoeh, Zonder Trassi geen nasi
Inderdaad, maar tegenwoordg moeilijk te krijgen.
The cure for boredom is curiosity. There is no cure for curiosity.
  zondag 8 maart 2009 @ 22:08:39 #11
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_66841486
quote:
Op zondag 8 maart 2009 21:46 schreef Broertie het volgende:

[..]

Leg eens uit, Piet! Ben een keukennoob, kan wel aardappels met boontjes en een slavink maken, maar dan is het einde wel zo'n beetje in zicht.... om te beginnen: Wat is Trassi?
Trassi is een pasta gemaakt van gefermenteerde garnalen, als je het meebakt met de uien voor de nasi ruikt het ook precies zo, om kort te gaan het stinkt als de hel, het geeft echter een goddelijk authentieke smaak aan je nasi, en aan je andere asiatische gerechten, net als vissaus trouwens.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 8 maart 2009 @ 22:09:28 #12
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_66841533
quote:
Op zondag 8 maart 2009 22:07 schreef Curiosity het volgende:

[..]

Inderdaad, maar tegenwoordg moeilijk te krijgen.
Ik heb het gehoord, maar een alternatief is (niet zo goed) vissaus
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 8 maart 2009 @ 22:14:10 #13
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_66841803
quote:
Op zondag 8 maart 2009 22:07 schreef Curiosity het volgende:

[..]

Inderdaad, maar tegenwoordg moeilijk te krijgen.
ik neem aan niet standaard in de winkel, maar de betere Toko?
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zondag 8 maart 2009 @ 22:19:55 #14
139677 Curiosity
In the devil's playground
pi_66842081
quote:
Op zondag 8 maart 2009 22:14 schreef The_Hives het volgende:

[..]

ik neem aan niet standaard in de winkel, maar de betere Toko?
De Indonesische regering heeft de export tijdelijk stopgezet.
Er zijn wat oneffenheden ontdekt tijdens het produceren.
The cure for boredom is curiosity. There is no cure for curiosity.
  maandag 9 maart 2009 @ 07:50:49 #15
163194 DrDarwin
Novio-magenta
pi_66849439
quote:
Op zondag 8 maart 2009 21:44 schreef Broertie het volgende:

[..]

En daarna kan jou bellen om mijn schoonmoeder naar het ziekenhuis te brengen voor een maagperforatie???
En bij de chirurg die de perforatie wil hechten springen dan ook nog de tranen in de ogen...
  maandag 9 maart 2009 @ 20:42:27 #16
111260 Charmian
a little joy
pi_66873121
quote:
Op zondag 8 maart 2009 22:09 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik heb het gehoord, maar een alternatief is (niet zo goed) vissaus
Er schijnt ook een thaise variant te zijn van trassi: kapi. Ik ben er nog niet naar op zoek gegaan omdat ik nog een voorraadje trassi heb. Zie ook Trassi

Ik vind vissaus trouwens ook niet echt een vervanging voor trassi, smaakt toch anders en ruikt ook anders, soms maak ik wel eens nasi met zowel trassi als vissaus. De zoutpot laat ik dan maar wel staan
The only true wisdom is in knowing you know nothing. -- Socrates
I know nothing, I come from Barcelona. -- Manuel
pi_66893184
Mijn Nasi Variant!

Basmati Rijst lekker Droog gekookt,Goed laten afkoelen.
Kipfilet of kippenpoten gekookt en daarna pluizen of plukken.
Gesnippert uitje aanfruiten in een koekepan met olie of boter.
Uitjes goed laten bakken tot ze lekker zacht zijn en eventueel proeven (ze moeten wat zoet smaken)
Knoflook kort meebakken trassie boulion blokje erbij eventueel madam jeanette pepertje mits je het niet erg pittig wilt hebben of gebruik een chili pepertje poedervorm of vers.Kip meebakken en bak natuurlijk ondertussen een lekker ommeletje.Ik doe ook altijd prei in me nasi die bak die ook kort mee met de kip en kruiden...Rijst erbij kort meebakken afmaken met zoute en zoete ketjap even goed doorbakken als laatst doe ik
altijd korriander erdoor kort mee verwarmen.

De ommelet oprollen en in ringen snijden de nasi moet een beetje drooggebakken zijn ik serveer het altijd met
de ei ringen erop en kippenpoten uit de oven.als je de nasi met liefde bereid zal die veel smaak hebben dus neem er de tijd voor ik doe het meestal in een half uurtje maar dan heb ik ook wel opvoerde gaspitjes
pi_66900951
quote:
Op zondag 8 maart 2009 21:25 schreef Broertie het volgende:
Volgend weekend komen mijn schoonouders op visite en ik wil ze een nasischotel voorzetten, uiteraard helemaal zelf gemaakt en zonder "pakjes" of "zakjes"
Welk soort rijst is het best te gebruiken en welke kruiden, specerijen, vleessoort (kip of varken) moeten erdoor, serveertips, sate erbij of niet.... etc, etc.....

Wie heeft de beste tip ,cq, recept om een onuitwisbare indruk te maken?
Enne... Ik weet dat er een plak ham of een gebakken ei bij kan, maar zijn er ook "spannendere" opties?
Niet moeilijk doen over een zakje. Gewoon gebruiken, dat is vl goedkoper en makkelijker dan zelf alle kruiden scoren, is een veilige keus en geen mens proeft het verschil.
Richt je energie op zaken die verschil maken dat mensen ook merken.

Kleine tips:
- als je de geklutste eieren erdoor doet, stook de nasi dan eerst goed heet op een groot vuur. Dan stolt het direct als het de nasi raakt. Bovendien bakt de rijst een beetje uit en dat is lekker.
- breidt het uit van een eenpansmaaltijd naar een feest voor het oog met verschillende dingetjes erbij. Kroepoek, atjar (zuur) en pindasaus, en als je wilt nog meer indonesische snacks zoals die mini-frietjes. Doet het goed voor het oog en de variatie.
  dinsdag 10 maart 2009 @ 17:19:42 #19
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_66903029
Nasi wordt nog veel als een luxe maaltijd gezien, Nasi is gewoon een stampot met rijst waar je wat restjes in kan verwerken, gebakken rijst -> Nasi Goreng
Wat je bij de chinees krijgt heeft niets met Nasi Goreng te maken, dat is gewoon gekookte rijst met wat er door.
Het hele idee achter Nasi Goreng is dat je de (eigenlijk koude) rijst opbakt in een wok of koekepan. Wat je er verder door doet moet je lekker improviseren met wat je hebt, maar je kan er alles door gooien. In Indonesie is het ontbijt en arme mensen eten (niets negatiefs aan arme mensen eten, is maar al te vaak erg lekker)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_66933034
quote:
Op dinsdag 10 maart 2009 17:19 schreef Pietverdriet het volgende:
Nasi wordt nog veel als een luxe maaltijd gezien, Nasi is gewoon een stampot met rijst waar je wat restjes in kan verwerken, gebakken rijst -> Nasi Goreng
Wat je bij de chinees krijgt heeft niets met Nasi Goreng te maken, dat is gewoon gekookte rijst met wat er door.
Het hele idee achter Nasi Goreng is dat je de (eigenlijk koude) rijst opbakt in een wok of koekepan. Wat je er verder door doet moet je lekker improviseren met wat je hebt, maar je kan er alles door gooien. In Indonesie is het ontbijt en arme mensen eten (niets negatiefs aan arme mensen eten, is maar al te vaak erg lekker)

Helemaal gelijk kerel!!! Het is eigenlijk simpel en makkelijk eten voor weinig geld vaak van left overs gemaakt.

Net als Pizza dat is ook ooit zo ontstaan.

Over die kant en klaar zakjes bah allemaal nep gebruik dan een goeie kruiden boemboe (Pasta)

Die zogenaamde kruiden zijn zo nep en smaken allemaal hetzelfde...
pi_66939595
quote:
Op dinsdag 10 maart 2009 17:19 schreef Pietverdriet het volgende:
Nasi wordt nog veel als een luxe maaltijd gezien, Nasi is gewoon een stampot met rijst waar je wat restjes in kan verwerken, gebakken rijst -> Nasi Goreng
Wat je bij de chinees krijgt heeft niets met Nasi Goreng te maken, dat is gewoon gekookte rijst met wat er door.
Het hele idee achter Nasi Goreng is dat je de (eigenlijk koude) rijst opbakt in een wok of koekepan. Wat je er verder door doet moet je lekker improviseren met wat je hebt, maar je kan er alles door gooien. In Indonesie is het ontbijt en arme mensen eten (niets negatiefs aan arme mensen eten, is maar al te vaak erg lekker)
Alleen in de rijst-gebieden. Daarbuiten is rijst een luxegoed
Lawamena hitihala Lawamena haulala
pi_67012912
Ik maak nasi altijd als ik gebraden kip over heb, de volgende dag is dat nog lekkerderder.
Kruiden haal ik bij de toko, hier komt geen Conimex in huis.

Rijst koken, kruiden erdoor en af laten koelen.

Olie verhitten, mespunt trassi, sambal (badjak of brandal) en knoflook erbij, goed omroeren en even laten bakken, dan prei-ringetjes, lente-uitjes, rode paprika en gewone ui bakken.
Kip uit elkaar plukken en erbij doen, en wat garnaaltjes. Als het een beetje klaar is goeie ketjap erbij (Toko, zoals gezegd geen Conimex) en goed omroeren.

Hierbij de afgekoelde rijst weer bij opbakken en klaar.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  donderdag 26 maart 2009 @ 16:29:09 #23
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_67434548
ik maak vanavond voor het eerst ( ) nasi zonder een standaard pakje/zakje te gebruiken. Nu heb ik alleen nog een vraagje . Ve-Tsin kan ik dat beter aan het einde toe voegen of meteen in het begin als ik de kruiden aan de sjalotjes toevoeg?
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_67434978
quote:
Op donderdag 26 maart 2009 16:29 schreef The_Hives het volgende:
ik maak vanavond voor het eerst ( ) nasi zonder een standaard pakje/zakje te gebruiken. Nu heb ik alleen nog een vraagje . Ve-Tsin kan ik dat beter aan het einde toe voegen of meteen in het begin als ik de kruiden aan de sjalotjes toevoeg?
Ik heb geen idee, maar ik voel weer een vetsin-discussie aankomen
We can’t all, and some of us don’t. That’s all there is to it.
pi_67435140
quote:
Op donderdag 26 maart 2009 16:29 schreef The_Hives het volgende:
ik maak vanavond voor het eerst ( ) nasi zonder een standaard pakje/zakje te gebruiken. Nu heb ik alleen nog een vraagje . Ve-Tsin kan ik dat beter aan het einde toe voegen of meteen in het begin als ik de kruiden aan de sjalotjes toevoeg?

Kan ook wel zonder
Lawamena hitihala Lawamena haulala

Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')