abonnement bol.com Unibet Coolblue
  maandag 2 maart 2009 @ 19:19:08 #1
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_66627024
Een nieuwe manier van bewustzijn zoals beschreven in boeken zoals 'de kracht van het nu' (Eckhart Tolle).
quote:
Op dit forum verschijnen er af en toe topics van mensen die teveel nadenken en hier veel last van ondervinden. Onderstaande post had ik al in een ander topic geplaatst maar dat topic bloedde al snel dood. Aangezien het een lange reactie was waar ik veel tijd in had gestopt, vond ik het jammer dat er geen leuke discussie ontstond. Vandaar dat ik even apart een topic open. De TS uit het vorige topic was al een beetje aan het mediteren om het dwangmatige denken iets te verzachten. Mijn post ging over hoe het verstand ons vaak in de weg staat en hoe dat precies werkt.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Met mediteren zit je in de goede richting alleen het is eigenlijk alleen symptoombestrijding.

Mensen moeten zich goed beseffen dat hun verstand een INSTRUMENT is dat wij hebben "gekregen" van de evolutie. Een slang heeft zijn gif, een luipaard zijn snelheid en wij hebben ons verstand.

Verstand = instrument

Dit instrument is het meest machtige instrument dat de evolutie ooit heeft voortgebracht. Het stelde ons in staat om de wereld om ons heen te begrijpen en om taal te ontwikkelen waardoor wij beter konden samenwerken en (ingewikkelde) ideeen konden overdragen op de volgende generatie.

Het verstand heeft ons apen naar de maan gebracht, het verstand heeft allerlei geheimen vh universum ontrafeld (bijv. E=mc2). Het verstand neemt dus nogal een belangrijke rol in, in ons leven. Zonder het waren wij nog apen. Dit is erg belangrijk. Wij onderscheiden ons DOOR het verstand, maar wij zijn NIET ons verstand.

In de loop der tijd heeft zich een "gevoel van jezelf" ontwikkeld IN je verstand, in je geheugen. Informatie wordt opgeslagen in je hersenen of verstand en aan de hand daarvan vormen wij een beeld van de wereld om ons heen, maar wij vormen zo ook een beeld van ons zelf, met de nadruk op BEELD van ONSZELF.

Dit beeld van onszelf noemen wij het ego. Van het woord ego zijn meerdere interpretaties, ik bedoel hier: ego = een op het verstand gebaseerd gevoel van jezelf.

Het ego

Het verstand produceert gedachten, dat is de manier waarop het de wereld kan bevatten. Nadat wij een ego hadden ontwikkeld, leek het voor ons of de gedachten werden geproduceerd door het ego, dus door onszelf! Maar bedenk je dus goed dat jij NIET je ego bent. Het ego is een BEELD van jezelf, het is niet de laatste waarheid over wie jij bent.

Veel mensen geloven dat ze niet kunnen ophouden met denken omdat je niet zou kunnen functioneren zonder gedachten. Ik denk dus ik besta zeg maar. DIT IS ONZIN. Jij bent veel meer dan je gedachten. Je hebt je gedachten niet constant nodig bij alles wat je doet. Minstens 80% van je gedachten zijn totaal niet constructief en productief. Toch denken we de hele dag door, een verslaving.

Dit gebeurt omdat het verstand een instrument is gegeven aan ons door de evolutie om te OVERLEVEN. Inmiddels hebben wij in het westen voldaan aan onze primaire levensbehoeften. Dus wat voor overleven praten we dan over? In dit geval het overleven van ons ego, het beeld dat wij van onszelf hebben en wat in grote mate wordt beinvloed door wat anderen van ons denken.

Dat machtige instrument het verstand is zijn doel dus voorbijgeschoten en is gedegradeerd tot het levend houden van ons zelfbeeld, niet de levende mens achter dat zelfbeeld. We denken ons soms suf over totaal nutteloze dingen.

De oplossing hiervoor, is meer leven in het nu. Genieten van het moment is belangrijk, piekeren over iets wat in de toekomst misschien kan gaan gebeuren niet. Tuurlijk is het belangrijk om te plannen, maar lang obsessief nadenken over kleine dingen die geen invloed hebben op jouw overleven in de echte wereld, dat is uiteraard kansloos.

Het probleem ligt hem in onze identificatie met het ego en onze gedachten. Gedachten zijn middelen om de wereld te begrijpen. Deze worden op hun beurt weer geproduceert door het verstand. Het verstand is dus een instrument en een gedachtengenerator, maar het is NIET wie jij bent!!

De observeerder

Jij bent de observeerder van je gedachten, DAAR ligt je ware identiteit. Datgene wat de gedachten voorbij ziet komen en ze hoort, dat is de observeerder en DAT ben jij. Zo gauw die observeerder niet observeert maar "naar de gedachte toespringt" en zich ermee identificeert, dan hou jij op de observeerder te zijn en wordt jij je ego.

Het ego en de observeerder zijn dus twee verschillende dingen: het ego is een op het verstand gebaseerd gevoel van jezelf, voornamelijk geinteresseerd in het "overleven" in een wereld waar we allang overleven. Het houdt zich bezig met: is dit de juiste kleur eyeliner, is deze broek hip genoeg, enz.

De observeerder dat is je ware natuur en de observeerder hoort het verstand te gebruiken, niet andersom! De observeerder hoort helemaal niet de sprong naar de gedachte te maken en zich ermee te identificeren. De observeerder moet van een afstandje kijken naar de gedachten en zich er niet mee te identificeren. Het verstand is immers een instrument.... een instrument dat gebruikt moet worden door JOU en niet andersom.

Het verstand heeft het ego voortgebracht en het is dit ego dat de macht heeft overgenomen VAN JOU! Zie het als een computervirus dat de macht heeft overgenomen van de computer. Maar hoe komen wij af van dit virus? Dat moeten we doen door te beseffen dat wij onze gedachten niet zijn. Hou op met de identificatie met je verstand! Ook al produceert het gedachten die beginnen met "ik"....

Wanneer er in jouw hoofd een gedachte voorbijkomt waarin het woordje "ik" zit, dan gaat het niet over jou, maar die "ik" is dus het ego, het op het verstand gebaseerde gevoel van jezelf. Dit is heel moeilijk te bevatten allemaal, maar vraag wanneer iemand zegt:

"Ik word zo moe van mezelf", "Ik kan niet meer leven met mezelf".....

Wie zijn dan die ik en die zelf??? Wie is die ik die met zichzelf moet leven?? Zijn bovenstaande zinnen mischien gedachten waarbij onze ware natuur even naar boven komt? Je echte ik, de observeerder, die samen moet zien te leven met de eeuwige kwelgeest, het ego?

We zullen de identificatie moeten doorbreken om jezelf echt te vinden. Ik snap dat ik hier in deze post niet goed duidelijk kan maken hoe het nou precies in elkaar zit... Maar misschien dat je iets herkent of dat je het wel interessant vindt. Goede boeken om te lezen zijn "De kracht van het nu" van Eckhart Tolle of "Radical Honesty" van Brad Blanton. Het eerste boek is het meest diepe maar wanneer je het gewoon niet ziet, kan het snel totaal oninteressant worden. Dan kan het tweede boek erg goed zijn omdat het meer gebruikt maakt van een praktische aanpak. Ongetwijfeld zullen er veel meer boeken zijn, maar ik raad toch iedereen aan om De kracht van het nu op zn minst te proberen.

De kracht van het nu

Toen ik dat boek voor het eerst las, wist ik dat ik dat ene had gevonden waarna ik mn hele leven zocht. Ik heb ook altijd veel gepiekerd en werd hier depressief van enz. Toch wist ik dat ik iets verkeerds deed en dat er toch een manier moest zijn om iets te doen aan dat obsesieve denken? Het was verdomme mn eigen hoofd!! Ik heb mn hele lichaam onder controle, maar het belangrijkste, het verstand had ik niet onder controle. Dat vond ik op zn minst erg vreemd. Maar goed, ik had geen kader waarbinnen ik moest zoeken naar een oplossing voor dit probleem. Daarom deed ik het maar af als een hersenspinsel.

Tot dus die ene dag kwam jaren later, toen ik de Kracht vh nu op de deurmat kreeg. Na het lezen van een aantal bladzijden wist ik dus dat het de identificatie met het verstand was, de sprong van de observeerder naar de gedachte, dat mij al die jaren in de weg had gestaan. Op dat moment zag ik dus de ware natuur van mijn ego: het is nep en bestaat alleen bij de gratie van JOUW identificatie met dat ego.

Op dat moment doorbrak ik de identificatie met mijn ego en was ik VRIJ!!! Vrij van die eeuwige kwelgeest die mn leven af en toe een hel maakte. Op dat moment kreeg ik vijf golven van geluk door me heen, beginnend bij mn tenen, eindigend in mn hoofd. De ene golf was nog intenser dan de andere... Ik begon weer te denken toen ik bang werd dat ik zou klaarkomen ( ) aangezien ik nog nooit in mn leven een mentaal orgasme had gehad.

Maar dat was het dus, een mentaal orgasme, vijf achter elkaar, de 1 nog intenser dan de andere, alsof mn hele lichaam vierde dat het verlost was van die "duivel", het ego. Dat kleinzerige beperkende gedrocht dat zich ahw "genesteld" had in mn hersenen.

Ik ben nu degene die meestal de macht heeft, niet mn ego, hoewel mn ego nog steeds macht over me heeft. Ik identificeer me nog vaak genoeg met mn gedachten. Old habits die hard. Maar down raken of lang piekeren over dingen? No way. Die macht heeft mn ego niet meer over me. Zo gauw ik me kut voel weet ik namelijk waar dat kutte gevoel vandaan komt: De identificatie met mn ego. Het is het ego dat problemen uit het niets creeert, onder het motto van "overleven" waar dat allang niet meer nodig is.

Flow

Ik kan tegenwoordig mn gedachten gewoon stopzetten. In het begin kun je dat 2 seconden, dan 5, dan 10 enz. Wanneer je dat doet ben je opeens gelukkig en je ziet de wereld veel voller en alles is 1 hoe vaag en zweverig dat ook mag klinken. Om even aan te geven dat dat niet zo zweverig is als het lijkt: in de sport kennen ze het begrip "flow". Dat is een staat van zijn waarbij het verstand naar de achtergrond verdwijnt en iets anders de controle overneemt. Op zo'n moment is de sporter 1 met zijn omgeving en DAAROM voelt de sporter alles perfect aan en kan het komen tot uitzonderlijke sportprestaties waar wij ons over verbazen.

Dit soort momenten van flow lijken een uitzondering te zijn, maar door bewustwording en zelfreflectie kunnen wij als mensen naar zo'n staat van zijn toe. Deze staat van flow zal de norm moeten worden in onze maatschappij ipv de staat van zijn waarbij wij ons identificeren met ons verstand. Het verstand deelt de wereld onder in dingen, het fragmenteert en snijdt ons af van de rest van de wereld. Daarom is de wereld zoals ie is vandaag de dag. Wij zullen nooit echte beschaving kennen zolang wij ons identificeren met ons verstand. Wij moeten naar een andere staat van zijn, die van voorbij het verstand, die toestand van flow, waarbij de observeerder de macht overneemt van het verstand. Deze toestand alleen zal ons werkelijk het leven laten ervaren in al zijn volheid. Dan pas zullen wij weten wat echte liefde is en wat echt geluk is.

Succes
Ik ben er nu ong. 3 maanden mee bezig en veel andere fokkers ook, met Probably_on_pcp en Cmonv als onze geestelijk leraren.

Game on


Vorige topic: Teveel nadenken - waarom?
:')
  maandag 2 maart 2009 @ 19:24:43 #2
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_66627227
Van het nu krijg je spijt, ik denk liever na.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  maandag 2 maart 2009 @ 19:27:18 #3
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_66627316
quote:
n de sport kennen ze het begrip "flow". Dat is een staat van zijn waarbij het verstand naar de achtergrond verdwijnt en iets anders de controle overneemt.
Dat kennen zo bv ook in de muziek. Sport en muziek hebben met elkaar gemeen dat er eerst van tevoren is gestudeerd en uitgeprobeerd en daarna eindeloos geoefend. Het is dus niet alleen een kwestie van stoppen met denken.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  maandag 2 maart 2009 @ 19:27:42 #4
35098 Metalfreak
Maar bijt niet
pi_66627328
quote:
Op maandag 2 maart 2009 19:24 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Van het nu krijg je spijt, ik denk liever na.
Nadenken moet je doen over zaken waar je invloed op uit kunt oefenen, en je kunt alleen maar dingen in het nu doen, niet in de toekomst en niet in het verleden. Oftewel: TVP
Don't let my username fool you...
pi_66627607
TVP, volg met interesse.

Boek besteld bij bol, ben benieuwd

[ Bericht 74% gewijzigd door Handschoen op 02-03-2009 19:45:42 ]
Have fun...
pi_66629881
* droomkoningin denkt dat ze ook maar een tvp gaat doen hier
There are 3 kinds of people in this world...those you want things to happen, those that make things happen, and those who just wonder what the hell happened!
pi_66630836
meldt
ウプピエ 八十三 << u-pu-pi-e hachi-ju-san, ik denk ik zeg het er maar ff bij :P
pi_66631459
tvp inderdaad.(zie laatste post van vorige topic PCP)
Lambo of Rekt
  maandag 2 maart 2009 @ 21:51:14 #9
240052 NouMooiNiet
what's in a name...
pi_66633097
tvp, lees wel ff bij als ik meer tijd heb
"Without music, life would be a mistake." - Friedrich Nietzsche
pi_66633678
TVP, klink interessant.
  maandag 2 maart 2009 @ 22:45:34 #11
22416 elcastel
Maggot Brain
pi_66635535
quote:
Op maandag 2 maart 2009 19:24 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Van het nu krijg je spijt, ik denk liever na.
Ik hecht ook erg veel waarde aan mijn gedachten, maar het is wel eens lekker als je er even van af kunt komen als het je bijvoorbeeld uit je slaap houdt of als je te diep doordenkt over bepaalde materie.

Het is allemaal niet zo zwart-wit als mensen het zich voorstellen.
The Hick from French Lick
The camera always points both ways. In expressing the subject, you also express yourself.
  maandag 2 maart 2009 @ 22:54:24 #12
262 Re
Kiss & Swallow
pi_66635882
tvp , interessant materiaal, ik heb achter de schermen een ideetje hierover neergelegd
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
  maandag 2 maart 2009 @ 23:24:52 #13
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_66637127
quote:
Op maandag 2 maart 2009 22:54 schreef Re het volgende:
tvp , interessant materiaal, ik heb achter de schermen een ideetje hierover neergelegd
Een ideetje om het te bekritiseren of een plan om het in je eigen leven in te voegen?
:')
pi_66637680
TVP, ik ga het boek lezen als ik American Psycho uit heb.
I HATE MUSIC
pi_66639151
quote:
Op maandag 2 maart 2009 19:27 schreef Metalfreak het volgende:

[..]

Nadenken moet je doen over zaken waar je invloed op uit kunt oefenen, en je kunt alleen maar dingen in het nu doen, niet in de toekomst en niet in het verleden. Oftewel: TVP
Las je laatste post in het vorige topic. Dat wat jij beschrijft lijkt idd op een "nu-ervaring". Alles "is" gewoon in zo'n moment. En of het nou mooi of lellijk is zoals je badkamer, het "is", en dat maakt het speciaal.

Mooi dat het voor je begint te werken


Verder tvp uiteraard
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_66639160
quote:
Op maandag 2 maart 2009 21:11 schreef EggsTC het volgende:
tvp inderdaad.(zie laatste post van vorige topic PCP)
PM staat aan
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_66639204
quote:
Op maandag 2 maart 2009 19:27 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Dat kennen zo bv ook in de muziek. Sport en muziek hebben met elkaar gemeen dat er eerst van tevoren is gestudeerd en uitgeprobeerd en daarna eindeloos geoefend. Het is dus niet alleen een kwestie van stoppen met denken.
Dat is zo bij sport en muziek. Dat zijn talenten die niet iedereen heeft. Maar ieder mens heeft het wel in zich om te leven. Sterker nog, dat doen we allemaal
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_66639215
quote:
Op maandag 2 maart 2009 19:24 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Van het nu krijg je spijt, ik denk liever na.
Constant? Of zou het af en toe wel eens lekker zijn om niet te denken?
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_66644779
Heb het boek ook besteld, interessante post.
Hey, nerds! Who's got two thumbs, speaks limited French, and hasn't cried once today? This moi.
pi_66646163
Ik ben op dit moment het boek weer aan het herlezen. Het is leuk om te merken hoe ik tijdens het lezen dat gevoel van rust alweer terug krijg .
  dinsdag 3 maart 2009 @ 11:22:43 #21
240052 NouMooiNiet
what's in a name...
pi_66646239
quote:
Op dinsdag 3 maart 2009 11:20 schreef Geartsjuh het volgende:
Ik ben op dit moment het boek weer aan het herlezen. Het is leuk om te merken hoe ik tijdens het lezen dat gevoel van rust alweer terug krijg .
He dat heb ik ook, alleen het laatste stuk wordt erg moeilijk te begrijpen voor mij, heb jij dat ook?
Ik noemde het al aan het einde van het vorige topic.
"Without music, life would be a mistake." - Friedrich Nietzsche
pi_66646355
boek ligt nog te wachten. Ben nu eerst bezig in: Minder moeten, meer flow van Jan Bommerez. Ben nog maar bij het begin. Iemand die dit boek kent?
  dinsdag 3 maart 2009 @ 11:31:21 #23
243037 Lamba
Just lamba
pi_66646520
Deel 2 alweer

Heb deel 1 met veel plezier gevolgd. Heb het boek ook gelezen, zelf wel veel aan gehad.
Maar bij mij is het denken toch nog steeds een 'verslaving'. Kan het niet altijd stopzetten wat erg vermoeiend kan werken. Vermoeiend omdat je verstand maar blijft malen en van sommige dingen problemen maakt en ze op 100 verschillende manieren bekijkt.

Ben het boek oorspronkelijk gaan lezen omdat ik heel erg te kampen heb met extreme stemmingswisselingen. Ik kan me de ene dag gewoon top voelen en de volgende dag vrij down. Ga dit topic maar is bijhouden, misschien leer ik er nog wat van

L.
pi_66647255
quote:
Op dinsdag 3 maart 2009 11:22 schreef NouMooiNiet het volgende:

[..]

He dat heb ik ook, alleen het laatste stuk wordt erg moeilijk te begrijpen voor mij, heb jij dat ook?
Ik noemde het al aan het einde van het vorige topic.
Ik kan me niet herinneren dat ik het laatste stuk lastiger vond dan de rest van het boek. Ik ben ook pas net weer begonnen met lezen dus ik ben nog lang niet op het end. Als ik hem uit heb post ik wel weer ff.
pi_66650241
Ik heb het boek een tijdje terug ook gelezen (en het vorige topic ook). Ik moet zeggen dat ik tijdens het lezen van het boek enorm rustig werd, en in de directe periode erna ook. Helaas moet ik wel zeggen dat naarmate je minder met die filosofie bezig bent, je al snel terugvalt in je oude denkpatroon.
Ik hoop door het bijlezen van dit topic, de oude draad weer op te pakken
pi_66651121
quote:
Op dinsdag 3 maart 2009 11:22 schreef NouMooiNiet het volgende:

[..]

He dat heb ik ook, alleen het laatste stuk wordt erg moeilijk te begrijpen voor mij, heb jij dat ook?
Ik noemde het al aan het einde van het vorige topic.
Dat had ik wel een beetje. Ik ben een man en misschien dat daarom het verhaal van het pijnlichaam niet zo heel veel herkenning bij mij opriep. Ik ben meer bezig met mijn denken dan met mijn emoties.

En aan het einde vh boek valt Eckhart Tolle ook steeds meer in herhaling natuurlijk. Vindt het juist wel goed dat hij alles zo vaak herhaalt maar dan elke keer weer op een net iets andere manier. Op die manier kan alles begrijpelijk worden voor veel verschillende mensen.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  dinsdag 3 maart 2009 @ 20:59:32 #27
150897 ebeaydojraes
Gek Zijn Is Gezond (.nl)
pi_66667549
ik denk, dus ik besta ..
- "Was Ik Maar Een Dichter, Dan Kon Ik Dichter Bij Jou Zijn!"
- 'ye cannae change the laws of physics'
Licentie:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/nl/
pi_66670190
Hmm dit plaatje kwam ik tegen op een youtube filmpje. Ik vond hem wel toepasselijk voor het topic.

Lambo of Rekt
  dinsdag 3 maart 2009 @ 23:03:25 #29
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_66672989
quote:
Op dinsdag 3 maart 2009 22:06 schreef EggsTC het volgende:
Hmm dit plaatje kwam ik tegen op een youtube filmpje. Ik vond hem wel toepasselijk voor het topic.

[ afbeelding ]
'self' in het unconscious gedeelte ?

Maar ziet er interessant uit, welk filmpje is het?

Ik was net naar een proeflesje yoga maar het heeft me niet echt veel goeds gedaan, ik heb een erg slechte dag qua denken en ik heb een onophoudelijke herrie in mijn hoofd. Tegelijkertijd kan ik mijn benen niet goed strekken, ik kan niet op de grond zitten met mijn benen gestrekt zonder pijn te hebben.

Ik dacht dat yoga me wel zou kunnen helpen, er is ook een andere vorm van yoga bij dat instituutje om de hoek, dru-yoga, meer gericht op vinden van stille punten oid.

Iemand hier enig idee welke vorm van yoga goed zou kunnen aansluiten op het hele nu-gebeuren?
:')
  dinsdag 3 maart 2009 @ 23:10:57 #30
35098 Metalfreak
Maar bijt niet
pi_66673325
quote:
Op dinsdag 3 maart 2009 11:31 schreef Lamba het volgende:
Ben het boek oorspronkelijk gaan lezen omdat ik heel erg te kampen heb met extreme stemmingswisselingen. Ik kan me de ene dag gewoon top voelen en de volgende dag vrij down. Ga dit topic maar is bijhouden, misschien leer ik er nog wat van
Herkenbaar, dat kan echt met de dag verschillen en vaak is er niet echt een aanwijsbare reden voor. Vandaag bijvoorbeeld lekker druk bezig geweest en nu nergens last van, maar afgelopen weekend (met uitzondering van zondagavond (zie mijn laatste post in het vorige topic)) voelde ik me behoorlijk down, ondanks goed weer en alles.
quote:
Op dinsdag 3 maart 2009 20:59 schreef ebeaydojraes het volgende:
ik denk, dus ik besta ..
Grappig, die quote gebruikt hij ook in het boek en weerlegt hij ook mooi. Waarom zou je je hele bestaan (en daarmee hoe je je voelt) laten afhangen van je gedachten? Als je negatieve gedachten hebt, voel je je dus ook slecht, terwijl dat vaak niet eens nodig hoeft te zijn.
Don't let my username fool you...
  dinsdag 3 maart 2009 @ 23:25:38 #31
22416 elcastel
Maggot Brain
pi_66673918
quote:
Op dinsdag 3 maart 2009 11:22 schreef NouMooiNiet het volgende:
He dat heb ik ook, alleen het laatste stuk wordt erg moeilijk te begrijpen voor mij, heb jij dat ook?
Ik noemde het al aan het einde van het vorige topic.
Ik vond het laatste stuk ook lastiger, maar dat was voor mij meer omdat ik mijn deel er al uit had gehaald en ik het meer een herhaling van zetten vond. Tevens begon ik me steeds meer te ergeren aan dat 'God' gedoe en de theologische dingen eromheen, daar ben ik toch ergens allergisch voor.

Maar zoals ik eerder zei, ik neem lang niet alles mee, ik pak alleen de delen die ik herken. Ik zie het boek dan ook meer als een stukje herinnering aan mezelf van wat ik wel eens vergeet (relativeren/ stoppen met malen/ genieten van dingen terwijl er van alles speelt).
The Hick from French Lick
The camera always points both ways. In expressing the subject, you also express yourself.
  dinsdag 3 maart 2009 @ 23:37:09 #32
240052 NouMooiNiet
what's in a name...
pi_66674382
quote:
Op dinsdag 3 maart 2009 23:03 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

'self' in het unconscious gedeelte ?

Maar ziet er interessant uit, welk filmpje is het?

Ik was net naar een proeflesje yoga maar het heeft me niet echt veel goeds gedaan, ik heb een erg slechte dag qua denken en ik heb een onophoudelijke herrie in mijn hoofd. Tegelijkertijd kan ik mijn benen niet goed strekken, ik kan niet op de grond zitten met mijn benen gestrekt zonder pijn te hebben.

Ik dacht dat yoga me wel zou kunnen helpen, er is ook een andere vorm van yoga bij dat instituutje om de hoek, dru-yoga, meer gericht op vinden van stille punten oid.

Iemand hier enig idee welke vorm van yoga goed zou kunnen aansluiten op het hele nu-gebeuren?
Ik ben met een paar proeflessen Tai Chi bezig, daar word je heel erg bewust gemaakt van iedere kleine spierspanning die je onbewust maakt en welke houding je automatisch aanneemt.
Ik vind het erg interessant.
De ontspanningsoefening (ademhaling) is heerlijk.
Yoga heb ik geen ervaring mee (nog niet) maar ben wel van plan om me daar ook eens aan te gaan wagen.
"Without music, life would be a mistake." - Friedrich Nietzsche
  dinsdag 3 maart 2009 @ 23:40:28 #33
240052 NouMooiNiet
what's in a name...
pi_66674524
quote:
Op dinsdag 3 maart 2009 14:01 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Dat had ik wel een beetje. Ik ben een man en misschien dat daarom het verhaal van het pijnlichaam niet zo heel veel herkenning bij mij opriep. Ik ben meer bezig met mijn denken dan met mijn emoties.

Ik denk dat het een beetje vrouw-eigen is, emotioneel en man-eigen rationeel.
Maar ik heb toch wel wat aan het boek gehad, al had ik geen ervaring....
"Without music, life would be a mistake." - Friedrich Nietzsche
pi_66675816
Iemand al het boek "Moeten maakt gek" van Ellis & Backx gelezen? Vanuit dit boek gaan we namelijk werken met een cursus RET (rationeel emotieve therapie).
ウプピエ 八十三 << u-pu-pi-e hachi-ju-san, ik denk ik zeg het er maar ff bij :P
  woensdag 4 maart 2009 @ 00:29:11 #35
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_66676121
quote:
Op woensdag 4 maart 2009 00:17 schreef uppie83 het volgende:
Iemand al het boek "Moeten maakt gek" van Ellis & Backx gelezen? Vanuit dit boek gaan we namelijk werken met een cursus RET (rationeel emotieve therapie).
RET, dat is toch opschrijven wat er allemaal in je omgaat om er zo achter te komen hoe belangrijk de gedachtes eigenlijk zijn en te relativeren. Mijn vader heeft er veel aan gehad maar mij deed het niet zoveel.
:')
  woensdag 4 maart 2009 @ 00:36:07 #36
109065 sungaMsunitraM
Fancybox is not a function
pi_66676283
Tvp.
Ik heb het boek ook maar ik heb m nog niet uit


Deze is mogelijk ook interessant voor mensen in dit topic, erg leuk en luchtig boek.
Op donderdag 28 augustus 2008 14:34 schreef Breathtaking het volgende:
:9~
pi_66676383
quote:
Op woensdag 4 maart 2009 00:29 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

RET, dat is toch opschrijven wat er allemaal in je omgaat om er zo achter te komen hoe belangrijk de gedachtes eigenlijk zijn en te relativeren. Mijn vader heeft er veel aan gehad maar mij deed het niet zoveel.
Ik heb nog geen idee wat het precies is. Het is me aangeraden door de psychologen, maar ik moet er nog aan beginnen.
ウプピエ 八十三 << u-pu-pi-e hachi-ju-san, ik denk ik zeg het er maar ff bij :P
  woensdag 4 maart 2009 @ 00:58:29 #38
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_66676681
quote:
Op woensdag 4 maart 2009 00:41 schreef uppie83 het volgende:

[..]

Ik heb nog geen idee wat het precies is. Het is me aangeraden door de psychologen, maar ik moet er nog aan beginnen.
Voor een perfectionist zou het wel eens goed kunnen werken denk ik.
:')
pi_66676786
quote:
Op woensdag 4 maart 2009 00:29 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

RET, dat is toch opschrijven wat er allemaal in je omgaat om er zo achter te komen hoe belangrijk de gedachtes eigenlijk zijn en te relativeren. Mijn vader heeft er veel aan gehad maar mij deed het niet zoveel.
Dit doet me denken aan iets wat ik een tijd lang heb gedaan en me ook enorm heeft geholpen. Ik heb een tijd terug een goed boek gevonden dat mij wist te overtuigen in simpele taal dat het ontleden van je dromen je heel veel kan vertellen over de problemen die je hebt en ook hoe je ze moet aanpakken.

Dromen analyseren klinkt misschien heel zweverig en dat is ook heel lang mijn overtuiging geweest. Voornamelijk omdat er veel boeken en websites te vinden zijn die zeggen: Als je over dit droomt (een panter bijv.) dan is er dit, dit en dit aan de hand in je leven. Dit is echt veel te kort door de bocht. Wanneer je dromen op een bepaalde manier ontleed (in het boek wordt een heel effectieve manier hiervoor gegeven die iedereen kan snappen en doen) dan worden situaties waar je mee zit, vaak messcherp ontleed.

Nadat ik hier een tijdje mee bezig was en er steeds handiger in begon te worden begon ik idd te zien hoe het ontleden van je dromen je heel veel helderheid kan geven in je levenssituatie. Dromen zijn niet zomaar een leuke bijkomstigheid van de menselijke psyche. Er zijn intelligente mensen die denken dat dromen juist de bouwsteen zijn van ons menselijke bewustzijn. Leuk om hierbij te noemen is dat babies relatief veel dromen. Misschien dus omdat zij volop in hun geestelijke ontwikkeling staan.

Ik zal hier in dit topic er niet verder op ingaan. Ik ga denk ik zo even een nieuw topic openen
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_66677062
quote:
Op woensdag 4 maart 2009 00:58 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Voor een perfectionist zou het wel eens goed kunnen werken denk ik.
Teruggelezen?
Maar idd, perfectionist, maar wel een die teveel nadenkt... misschien als gevolg van, wie zal het zeggen.
ウプピエ 八十三 << u-pu-pi-e hachi-ju-san, ik denk ik zeg het er maar ff bij :P
  woensdag 4 maart 2009 @ 08:00:38 #41
35098 Metalfreak
Maar bijt niet
pi_66678736
quote:
Op dinsdag 3 maart 2009 23:25 schreef elcastel het volgende:

[..]

Ik vond het laatste stuk ook lastiger, maar dat was voor mij meer omdat ik mijn deel er al uit had gehaald en ik het meer een herhaling van zetten vond. Tevens begon ik me steeds meer te ergeren aan dat 'God' gedoe en de theologische dingen eromheen, daar ben ik toch ergens allergisch voor.
Ja, dat heb ik dus ook. Hij begint wel erg vaak over God en ook over een soort van leven na de dood, helaas, daar geloof ik niet in en verzet me altijd tegen zulke waanideeën.
Don't let my username fool you...
  woensdag 4 maart 2009 @ 16:41:08 #42
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_66696037
quote:
Op woensdag 4 maart 2009 01:06 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Dit doet me denken aan iets wat ik een tijd lang heb gedaan en me ook enorm heeft geholpen. Ik heb een tijd terug een goed boek gevonden dat mij wist te overtuigen in simpele taal dat het ontleden van je dromen je heel veel kan vertellen over de problemen die je hebt en ook hoe je ze moet aanpakken.

Dromen analyseren klinkt misschien heel zweverig en dat is ook heel lang mijn overtuiging geweest. Voornamelijk omdat er veel boeken en websites te vinden zijn die zeggen: Als je over dit droomt (een panter bijv.) dan is er dit, dit en dit aan de hand in je leven. Dit is echt veel te kort door de bocht. Wanneer je dromen op een bepaalde manier ontleed (in het boek wordt een heel effectieve manier hiervoor gegeven die iedereen kan snappen en doen) dan worden situaties waar je mee zit, vaak messcherp ontleed.

Nadat ik hier een tijdje mee bezig was en er steeds handiger in begon te worden begon ik idd te zien hoe het ontleden van je dromen je heel veel helderheid kan geven in je levenssituatie. Dromen zijn niet zomaar een leuke bijkomstigheid van de menselijke psyche. Er zijn intelligente mensen die denken dat dromen juist de bouwsteen zijn van ons menselijke bewustzijn. Leuk om hierbij te noemen is dat babies relatief veel dromen. Misschien dus omdat zij volop in hun geestelijke ontwikkeling staan.

Ik zal hier in dit topic er niet verder op ingaan. Ik ga denk ik zo even een nieuw topic openen
Eens kijken of ik die ook ga volgen

Net weer bij mijn psycholoog geweest, ik ben er weer eens flink doorheen, al die energie die ik in mijn denken stop neemt mijn leven over, maar mogelijk heb ik ook een vorm van lichte depressie oid (dysthymie) waar medicatie voor mogelijk is. Maar dat moet nog uitwijzen.

Soms heb ik wel het gevoel als ik er helemaal doorheen ben en het me allemaal even niks meer uitmaak, dat ik me dan juist meer tot het nu voel, ookal is het maar voor een paar minuten.
:')
pi_66750369
Heb er ook ontzettend last van, soms houdt het mij urenlang wakker tot laat in de nacht. Maar aan de andere kant geeft het mij een raar gevoel van zelfvertrouwen, ik voel mij er zelfbewuster door, ik voel mij specialer en slimmer/beter. Tijdens vergaderingen/gesprekken ben ik al ver vooruit in het onderwerp. Zo erger ik mij bijvoorbeeld aan de wekelijkse vergadering bij mij op werk, we doen er een uur over maar ik vind 30min genoeg. Alles is voor mij logisch en duidelijk. Dit heeft toch een verband met elkaar?

Soms merk ik dat ik teveel informatie in een paar woorden los wil laten waardoor ik over m'n woorden struikel of nog erger 'het even kwijtraak wat ik wou zeggen' omdat ik het gevoel heb dat ik het al verteld heb en achter mij gelaten heb. Dit laatste lijkt mij meer op ADHD maar kan dat ook, ADHD alleen in je hoofd? Want lichamelijk ben ik rustig en kalm. Mijn collega's zeggen ook vaak dat ik alles te snel wil.

Ik wil het boek toch graag lezen, morgen bestellen en kijken wat er uit rolt.
pi_66750452
quote:
Op woensdag 4 maart 2009 08:00 schreef Metalfreak het volgende:

[..]

Ja, dat heb ik dus ook. Hij begint wel erg vaak over God en ook over een soort van leven na de dood, helaas, daar geloof ik niet in en verzet me altijd tegen zulke waanideeën.
Hier nog 1, alles over jezus christus enzo... maarja ik denk dat die dingen erin zitten zodat gelovigen het ook kunnen lezen zonder boos te worden.
Lambo of Rekt
  vrijdag 6 maart 2009 @ 00:16:40 #45
122997 zquing
Drama Junk
pi_66751404
iemand een samenvatting over het concept?
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_66751484
quote:
Op vrijdag 6 maart 2009 00:16 schreef zquing het volgende:
iemand een samenvatting over het concept?
Het concept is dat mensen altijd maar nadenken nadenken en nadenken. En dus denken dat ze hun verstand zijn. Het verstand bepaalt zegmaar de persoon terwijl dat in werkelijkheid nonsense is. Het verstand dient gebruikt te worden maar is zo ver doorgeslagen dat het een zelfbeeld creeert wat we ego noemen. Bevrijd jezelf van het ego door in het nu te leven (door dus je gedachten stil te zetten) en proef het geluk.

Da's zo'n beetje een korte samenvatting ervan maar ik raad je toch wel aan die openingspost van PCP te lezen.
Lambo of Rekt
  vrijdag 6 maart 2009 @ 00:22:50 #47
122997 zquing
Drama Junk
pi_66751560
quote:
Op vrijdag 6 maart 2009 00:20 schreef EggsTC het volgende:

[..]

...

Da's zo'n beetje een korte samenvatting ervan maar ik raad je toch wel aan die openingspost van PCP te lezen.
Maar dan moet ik teveel nadenken
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_66751590
quote:
Op vrijdag 6 maart 2009 00:22 schreef zquing het volgende:

[..]

Maar dan moet ik teveel nadenken
k, its your loss
Lambo of Rekt
  vrijdag 6 maart 2009 @ 00:45:16 #49
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_66752084
quote:
Op vrijdag 6 maart 2009 00:22 schreef zquing het volgende:

[..]

Maar dan moet ik teveel nadenken
Das nog niks, check het vorige topic maar eens
:')
pi_66880089
Denken mag zolang je maar geen psychose krijgt..
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')