abonnement Unibet Coolblue
pi_64744387
Omdat ik de Ikea, Hema en Blokker kookmessen inmiddels wel ben ontgroeid ben ik op zoek naar een serieus koksmes.

Inmiddels heb ik al wat Wusthof's, Global's en Zwillings in mijn handen gehad. De vraag is even wat jullie fijner vinden, een Santoku of een Gyuto (traditioneel koksmes)? En wat zijn jullie tips voor betaalbare en goede messen met een lange levensduur? Een aantal messen die ik heb gevonden zijn:

Fujiwara FKM No.7 Santoku 180 mm
Misono No 512 Gyuto 210 mm
Kanetsugu Pro-m Santoku 170 mm Ice Hardened staal
Brieto M11-Pro, santoku 175 mm, gemaakt van molybdeen vanadium staal

Dit zijn echte Japanse messen die ik sowieso niet in mijn handen kan houden voor ik ze koop, daar ben ik een beetje huiverig voor.

Dus....iemand tips en ervaringen?
Hoor ik die Griekse melodie...
  dinsdag 6 januari 2009 @ 20:41:15 #2
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_64744611
Als ik ooit nog een nieuw koksmes ga kopen let ik op euh de overgang van handvat naar het staal. Ik heb nu een mes waar ik blaren van krijg als ik veel moet snijden. Verder maakt het me niet zoveel uit.
  dinsdag 6 januari 2009 @ 20:58:14 #3
11043 TheFrankey
Ja. Dat zeg jij wel....
pi_64745388
Ik heb er 1 van Tupperware... klinkt heel pauper maar dat ding is echt meesterlijk
Boef!
pi_64745830
Je stelt nu net de twee vragen die een ander niet voor je kan beantwoorden.

Messen zijn net als schoenen, ze moeten passen anders krijg je bijvoorbeeld problemen als RobinOok hierboven. Bij aankoop moet je dus letterlijk het heft in eigen hand nemen. Ik heb van alles al vast mogen hebben van goedkoop Portugees tot de Michel Bras serie van Kai. En er zit een behoorlijk verschil in de grip. Let bij Japanse messen ook even op eventuele links of rechtshandigheid. Ze willen nog wel eens a-symetrische heften hebben. Of bij traditionele áán een kant geslepen messen bepaald de geslepen zijde welke hand je moet gebruiken.

Het verschil tussen de Gyuto en Santoku, dat is ook heel persoonlijk. Als je erg gewend bent om de europese snijtechnieken toe te passen kan je beter de Gyuto nemen. Als het je niet uitmaakt, of als je al een oostersesnijtechniek gebruikt dan is de santoku een heel erg fijn model. Voor echt mooie fijne julliennes is een Nakiri een goede aanvulling op de beide messen.

Wat staalsoorten betreft: staar je daar niet blind op. "ice hardend" zegt weinig. Alle messen worden getemperd om de juiste hardheid te bereiken. Wüsthof doet het met vloeibare stikstof, Zwilling met ijs en een traditionele smid met koud water en heel veel vakmanschap. Enige waar je echt op moet letten is " zijn aanduidingen als stainless steel of inox, dan moet je nattigheid gaan voelen Een goed mes kan roesten.
pi_64746329
ik heb zelf 2 messen van global (g5 en gf34). Ze hebben vind een heel groot voordeel vind ik, ze bestaan uit een stuk staal, waardoor ze geen plekken hebben waar rotzooi kan blijven zitten. ,
pi_64747321
Een Global bestaat eigenlijk uit 3 stukken staal, die naadloos aan elkaar worden gesmeed. Maar das het punt niet. Juist die heften met al die kuiltjes vind ik zelf enorm onhygienisch, juist daar kan zich vuil ophopen.
pi_64749493
Precies, het is net als schoenen. In messen heb je ook zoveel verschillen. Zo houdt de 1 van een zwaar mes en de ander van een licht mes. Ik zou toch echt op een ervaring afgaan, dus proberen.
pi_64761937
quote:
Op dinsdag 6 januari 2009 20:36 schreef mark_dabomb het volgende:
Omdat ik de Ikea, Hema en Blokker kookmessen inmiddels wel ben ontgroeid
Waarom denk je dat je ze ontgroeid bent? Ken je sneller snijden dan je mes het bij kan houden?

Ik blijf voorlopig bij mijn (goed onderhouden) ikea koksmes.
pi_64764817
quote:
Op dinsdag 6 januari 2009 21:42 schreef Fixers het volgende:
Een Global bestaat eigenlijk uit 3 stukken staal, die naadloos aan elkaar worden gesmeed. Maar das het punt niet. Juist die heften met al die kuiltjes vind ik zelf enorm onhygienisch, juist daar kan zich vuil ophopen.
Bij mij zijn die heften makkelijker schoon te houden dan riggeltjes die tussen (houten) heft en metalen lemmet.

waarschijnlijk bedoeld de ts met ontgroeit dat hij messen wil die van harder (duurder) staal gemaakt zijn dan de messen van hema/blokker etc
pi_64770432
Waarom ik m ontgroeid ben? Ik kan inderdaad sneller snijden dat het mes aankan. Daarnaast mis ik scherpte bij bepaalde producten die dan scheuren of breken en niet door midden worden gesneden.
Hoor ik die Griekse melodie...
pi_64781047
Tussen de Ikea/Hema/Blokker en de koksmessen zit er nog eentje.
Dat is Q-linair, te koop bij de Bijenkorf. Ik moest een keer een lekker mesje voor de vakantie hebben en nu hangt-ie in de keuken. Ik heb het mesje van 12cm, voor 14 euro. Dit model bevalt zo goed dat ik hem inmiddels al 2x cadeau heb gegeven.
Er zijn grotere modellen van dit merk, de 12cm maat is een z.g. officemes, geen koksmes.
Het heeft een niet al te dik lemmet, wat snijden makkelijk maakt. Tegelijk is het behoorlijk stijf, zodat het niet meebuigt (zoals je van een koksmes verwacht, en wat Blokker wel altijd doet). Het materiaal houdt lang zijn scherpte, en hij is niet duur.
Ik heb ook een koksmes hangen, maar deze is zo goed en scherp en licht dat ik altijd naar deze grijp.

link
  woensdag 7 januari 2009 @ 20:39:11 #12
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_64785682
Ik verwacht echt niet dat een koksmes meebuigt.
En 12 cm, da's een aardappelschilmessie!
pi_64787836
quote:
Op woensdag 7 januari 2009 20:39 schreef RobinOok het volgende:
Ik verwacht echt niet dat een koksmes meebuigt.
Doet-ie dus ook niet.
quote:
En 12 cm, da's een aardappelschilmessie! [ afbeelding ]
Een schilmesje is 5cm, deze 12. Dit ding is langer dan de grootste ui dik is en scherp genoeg om een haar doormidden te klieven.
Het heeft ook een leuke prijs en het is licht.

Maar er zijn ook grotere modellen van dit merk. Dus.
pi_64791617
Ik lees vast niet goed, maar wusthof zwilling wordt het niet?
pi_64799506
Er is nog helemaal niks uitgesloten mgerben, dank voor je tip. Ik ga binnenkort maar is binnenlopen bij de bijenkorf.

Een Global wordt het sowieso niet, die liggen niet fijn in de hand heb ik gister gemerkt en zijn te licht. Die dingen worden wel overal verkocht zeg!
Hoor ik die Griekse melodie...
pi_64799761
Ik heb thuis een global liggen, net nieuw, maar het is nog even wennen. Hij is erg licht vergeleken met het mes wat ik hiervoor gebruikte, maar ik vind het op zich geen nadeel. Wel heb ik een mes (blijkbaar) vaak erg hoog vast, want de global heeft een hoek aan de onderkant van het lemmet dat erg scherp is en waar ik dan met mijn hand tegenaan zit.
pi_64800447
quote:
Op donderdag 8 januari 2009 08:37 schreef mark_dabomb het volgende:
Er is nog helemaal niks uitgesloten mgerben, dank voor je tip. Ik ga binnenkort maar is binnenlopen bij de bijenkorf.

Een Global wordt het sowieso niet, die liggen niet fijn in de hand heb ik gister gemerkt en zijn te licht. Die dingen worden wel overal verkocht zeg!
Global heeft meer dan een reeks: de forged (GFxx) serie is een stuk zwaarder dan de non forged (Gxx)
pi_64800692
Ik heb destijds de Zwillings (professional S)bij de AH gekocht, zonder veel research, en gebruik ze eigenlijk nog steeds naar tevredenheid: ze zijn lekker zwaar en stevig en doordat ik ze regelmatig laat slijpen nog steeds vlijmscherp (auw, zaterdag zo stom geweest om een kwart nagel met vinger er af te snijden, maar dat ligt dus aan mij, niet aan het mes). Ik kijk wel eens naar andere messen omdat ik ze er mooi vind uitzien -vooral die Japanse, maar heb eigelijk gewoon geen andere nodig, zeker niet sinds ik samen ben gaan wonen en twee paar van die messen heb.
Die messen met dat Porsche-design vind ik ook wel mooi trouwens, en ze schijnen heel aardig een aantal eigenschappen van Europese en japanse messen te combineren.

[ Bericht 0% gewijzigd door NoCigar op 08-01-2009 11:51:40 ]
anonieme razernist
  donderdag 8 januari 2009 @ 09:53:59 #19
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_64801033
Zoals reeds gezegd zijn messen behoorlijk persoonlijk. Zo ook hoe groot je je set uiteindelijk wil maken; de een snijdt alles met een 12cm keukenmes, de ander met een 20cm koksmes.
Zelf heb ik op een (langzaam uitbreidende) set van Wusthof Classic, wat me erg goed bevalt. Als je goed met je messen omgaat; dus met de hand afwassen, ophangen aan een messenmagneet, houten/plastic snijplank gebruikt, regelmatig aanzetten, etc, gaan messen je hele leven mee.
Als je messen hebt waar randjes in zitten waar vuil zich op kan hopen, vraag ik me af wat voor kwaliteit je het dan durft te noemen...
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
  donderdag 8 januari 2009 @ 09:54:57 #20
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_64801065
http://www.cheffen.nl/2008/11/aanzettelarij.php
Daar trouwens een artikeltje over aanzetten van je messen.
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
pi_64803951
Wusthof classic is mooi maar design te standaard, dan vind ik de Grand Prix II series mooier (maar helaas ook duurder).

NoCigar, als jij 2 messensets hebt, wil je er dan niet eentje kwijt
Hoor ik die Griekse melodie...
  donderdag 8 januari 2009 @ 14:14:12 #22
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_64809956
Ik heb zelf 1 goed koksmes van Global. Ben er zeer tevreden over maar heb verder niet echt vergelijkingsmateriaal.

Het is denk ik idd belangrijk hoe het in de hand ligt. Wat ik zo fijn vind aan die van mij is dat het speciaal voor mensen met kleine handen is ( het is een japans mes). Voor iemand met mini knuisjes zoals ik is het dus ideaal.

Verder zijn de Global messen redelijk licht, dat vind ik ook wel fijn.

Maar ik zou gewoon even informeren bij de winkel, dan kan je meteen even 'passen'.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_64810411
quote:
Op donderdag 8 januari 2009 11:21 schreef mark_dabomb het volgende:
Wusthof classic is mooi maar design te standaard, dan vind ik de Grand Prix II series mooier (maar helaas ook duurder).

NoCigar, als jij 2 messensets hebt, wil je er dan niet eentje kwijt
Nou, het is wel handig als het ene setje (kok-, vlees- en kantoormes) geslepen wordt, en ze zijn al wel een jaar of zes oud, dus dat wil je echt niet hebben denk ik . Maar met twee sets is het nog extra overbodig om een nieuw mooi en duur mes te kopen, helaas .
anonieme razernist
pi_64821919
quote:
Op donderdag 8 januari 2009 08:55 schreef zatoichi het volgende:
Ik heb thuis een global liggen, net nieuw, maar het is nog even wennen. Hij is erg licht vergeleken met het mes wat ik hiervoor gebruikte, maar ik vind het op zich geen nadeel. Wel heb ik een mes (blijkbaar) vaak erg hoog vast, want de global heeft een hoek aan de onderkant van het lemmet dat erg scherp is en waar ik dan met mijn hand tegenaan zit.
Dat hoekje, daar hebben er meer last van. Ik heb ze dagelijks vast (ik verkoop ze) en ook ik heb nog regelmatig dat hoekje in mijn vingers. En dat is scherp!
pi_64822916
Wat vinden jullie van messen van het merk Mundial?
Hoor ik die Griekse melodie...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')