Lekker is dat dan. Ik heb net voor mn verjaardag van een maatje een kilozak espressobonen van de Tchibo gekregenquote:Op vrijdag 9 oktober 2009 10:23 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb mijn ECM Binnen, lekker mee aan het experimenteren. Maling moet ik nog perfectioneren en heb een nieuwe molen nodig (tips?) verder is er hier in Duitsland niet makkelijk aan goeie bonen te komen, Duitsers hebben nu eenmaal van koffie geen verstand.
Arme jongen, en men dacht waarschijnlijk dat men je een plezier deed met dure koffie (koffie is in D duur omdat er iets van 2 euro 20 op een pak koffiebelasting op zit, waar ook nog eens de BTW overheen gaat)quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 10:38 schreef Gripper het volgende:
[..]
Lekker is dat dan. Ik heb net voor mn verjaardag van een maatje een kilozak espressobonen van de Tchibo gekregen
Hier is er inmiddels ook al veel koffie doorheen, ben helemaal tigger nu, stuiter, stuiterquote:Op vrijdag 9 oktober 2009 18:09 schreef capricia het volgende:
Damn, vandaag voor het eerst een echt espresso-apparaat in huis. Dus veel te veel koffie gedronken...nu een raar gevoel in mijn buik....
Eigen schuld.
Te lekker!
Dus je lichaam went kennelijk niet?quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 18:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hier is er inmiddels ook al veel koffie doorheen, ben helemaal tigger nu, stuiter, stuiter
zoals je in dit topic kan lezen zat ik tot vandaag enige tijd zonder espressomachine.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 18:12 schreef capricia het volgende:
[..]
Dus je lichaam went kennelijk niet?
Jammer...
Fascino-coffee.com zit geloof ik in duitsland, redelijk goedkoop imo.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 10:23 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb mijn ECM Binnen, lekker mee aan het experimenteren. Maling moet ik nog perfectioneren en heb een nieuwe molen nodig (tips?) verder is er hier in Duitsland niet makkelijk aan goeie bonen te komen, Duitsers hebben nu eenmaal van koffie geen verstand.
He blijft natuurlijk een compromis-apparaat, een los koffiezetapparaat + espressomachine zal natuurlijk beter zijn, maar hoeveel is natuurlijk een relatief subjectief iets. Als het allemaal wat stevig aanvoelt is het het proberen waard, maar ik zou het liever gescheiden houden, net als de meesten hier gok ik..quote:Op woensdag 14 oktober 2009 09:24 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Eens evenv ragen hier
Een collega van me overweegt een Magimix espresso apparaat aan te schaffen (gecombineerd in een apparaat waarin ook een fitlerkoffiemachine zit (type 11406). Heeft iemand hier een specifieke positieve danwel nagatieve mening over? Persoonlijk was ik niet echt onder de indruk.
[ afbeelding ]
Het branden stinkt idd nogal.quote:Op donderdag 15 oktober 2009 09:43 schreef NoCigar het volgende:
In een van de voorgaande delen van dit topic werd betoogd dat al te verse koffie niet het beste was, met een aantal links om dat aan te tonen.
Stinkt het niet erg?
Tip is om de koffie eerst te laten rusten, eigenlijk wordt aangeraden om de eerste 12 uur niets ermee te doen dan in een pot te stoppen. Algemeen zit de 'sweet spot' tussen 3 en 7 dagen. Beste is natuurlijk om het in een luchtdichte pot te stoppen, maar als je een glazen pot gebuikt (zo'n glazen jam pot met ijzeren sluit mechanisme) dan moet je hem 2x per dag openen, want...quote:Op donderdag 15 oktober 2009 09:04 schreef Pietverdriet het volgende:
Net mijn eerste zelfgebrande koffie gemaakt. Had Java Arabica bonen van de Pelikaan in zutphen gekocht (op hun advies) en ze gebrand in mijn popcorn machine tot het begon te roken. Even laten afkoelen en daarna gemalen en er espresso van gemaakt, christemezielen, eerste experiment en direct al resultaat, een dikke laag crema en een aromatische okay koffie (als ik een espresso altijd zo kreeg in de horeca hoorde je mij niet klagen)
Geweldig wat is dit leuk, ik ga hier maar eens verder mee expirimenteren. Mensen nog tip over het branden?
Ik zelf brand zo'n 100 gram bonen per keer in de popper, dat is voor mij een hoeveelheid waardoor de bonen nog net bewegen (en na een tijdje gewoon weer lekker spingen en zweven), dat zijn zo'n 3 maatbekers die bij mn popper kwam. Ik merk dat als je minder doet het langer duurt (omdat een hoop warme lucht gewoon kan ontsnappen zonder de bonen te hebben aangeraakt). Ik brand meestal 3 sets van 100gr, daar kan ik een week mee vooruit. Ik produceer dan 2 soorten branding; 1 medium roast (ik stop tijdens de 2de golf van cracks) en 1 dark roast (ik ga nog een tijdje door na 2de golf cracks). De dark roast krijgt altijd zo'n mooie glazende laag omdat de olien er dan pas uit komen.quote:Freshly roasted coffee should be treated like fresh bakery goods or produce. Coffee is best from 4 to 24 hours after roasting. The aroma degrades first, and the "cup quality" will show a loss in overall flavor after a week. Therefore, we call coffee "fresh" for 7 days if it is stored properly:
Stir the hot beans in the collander until warm to the touch. When we're roasting another batch, we transfer them to a small bowl until they cool completely.
After the beans have cooled put them into an open glass storage jar. Since we roast many varieties and blends of coffee in small quantities, we use the Mason canning screw-top jars. If you use the type with the glass lid attached to the jar with wire, make sure the rubber seal is intact and in good condition. Otherwise, the jar is useless.
After 8-12 hours, we seal the jar tightly. Freshly roasted coffee emits C02 for the first 24 hours, keeping away the oxygen which will eventually make it stale. Some recommend sealing the container after a full 24 hours, but we have never had a problem sealing it sooner.
Ideally, roast coffee twice a week. You will be assured of enjoying the brew at its freshest and most flavorful.
Sweetmaria's zegt dus dat je minstens 4 uur moet wachten, ik zelf vond dat er na 6 uur nog steeds te veel veemde smaken in zaten, ergens anders las ik 3 dagen, in een reclame van een roast machine fabrikant las ik 12 uur.. a fin, de koffie een paar uurtjes de tijd geven om zich te profileren dusquote:Op donderdag 15 oktober 2009 12:49 schreef Pietverdriet het volgende:
Smaakt het beter als je ze eerst 12 uur of zo laat rusten?
quote:Let the home roasted coffee beans rest for 4-24 hours before brewing if you can wait that long. The rest allows the coffee beans to fully develop their flavor. After 24 hours, store any beans that you haven't used in an airtight container to keep them fresh for up to five days.
Aha, vond het helemaal niet verkeerd smaken trouwens, zou het net zoiets zijn als met Eieren, heel veel mensen vinden versgelegde eieren niet lekker. Die smaken namelijk vers (en dat is echt anders dan 2 dagen oud) en dat zijn ze niet gewend.quote:Op donderdag 15 oktober 2009 12:58 schreef Zith het volgende:
[..]
Sweetmaria's zegt dus dat je minstens 4 uur moet wachten, ik zelf vond dat er na 6 uur nog steeds te veel veemde smaken in zaten, ergens anders las ik 3 dagen, in een reclame van een roast machine fabrikant las ik 12 uur.. a fin, de koffie een paar uurtjes de tijd geven om zich te profileren dus
Het produceert aardig wat rook en een onaangename zure lucht, als je een tuin hebt of balkon zou ik het daar doen, anders dicht bij het raam (en een ventilator die de 'chaff' naar buiten blaast )quote:Op donderdag 15 oktober 2009 09:43 schreef NoCigar het volgende:
In een van de voorgaande delen van dit topic werd betoogd dat al te verse koffie niet het beste was, met een aantal links om dat aan te tonen.
Stinkt het niet erg?
quote:One thing many people don't realize is that there is such a thing as a bean that is "too fresh." Freshly roasted beans vent a large amount of carbon dioxide. Many coffee roasters sell their freshest wares in bags that have a small vent on them in order to allow them to "burp" off the extra CO2.
Many experts think that the ideal shot of espresso is made after the roasted beans have had a day or two to out-gas the extra CO2. These people think that the extra gas causes bitterness. You can also see this result if you make french press coffee with extremely fresh beans.
Let the coffee mature a day or two after roasting for a better flavor. That does not excuse storing grinds in a smelly fridge (never ever store ground coffee if you can avoid it), but don't rush it either.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |