abonnement Unibet Coolblue
  dinsdag 16 december 2008 @ 19:16:14 #1
331 Merel
Be here now.
pi_64065918
Binnenkort komen natuurlijk de kerstdiners er weer aan, en ik mag (of moet...) op Eerste Kerstdag het voorgerecht verzorgen. Op zich natuurlijk hartstikke leuk, maar ik ben een beetje inspiratieloos. Leuke recepten die ik vind zijn óf supersimpel (en dat vind ik flauw tegenover degenen die uren in de keuken doorbrengen om het hoofdgerecht te maken) óf superingewikkeld met ingrediënten die ik nauwelijks ken.

Ik zat zelf te denken aan een aantal kleine hapjes, zodat het voorgerecht niet meteen hap-slik-weg is, maar het lukt me niet om drie kleine dingetjes te bedenken die ook nog een beetje leuk bij elkaar passen qua smaak. M'n uitgangspunt is voorlopig pasteitjes met bloemkool in blauwe-kaassaus, dat is lekker en simpel. Maar er moet dus nog wat extra's bij!

Extra lastige factoren: het moet vegetarisch zijn, maar zonder champignons, tomaten, aubergine of courgette

Iemand ideeën?
"I have learned now that while those who speak about one's miseries usually hurt , those who keep silent hurt more." - C.S. Lewis
  dinsdag 16 december 2008 @ 19:24:07 #2
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_64066139
wat heerlijk is zijn bladerdeeghapjes met gekarameliseerde rode ui (heel langzaam stoven), met verse tijm er doorheen, en er bovenop een rondje geitenkaas. Dat in de oven, laten smelten en gaar laten worden, en mmmm...
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
pi_64067102
Of trio van bloemkooldingetjes! Hip maar toch oubollig! Bloemkoolsoepje in klein kopje of glas, met lekker veel knoflook en zwarte peper erdoor, zodat het scherp wordt, en beetje rauwe bloemkoolsalade, friszurig van smaak.
  Moderator dinsdag 16 december 2008 @ 21:14:48 #4
819 crew  Gert
spreekt voor zich
pi_64069473
Leuke naam ook wel: "Trio van bloemkooldingetjes"

Is wel een goede tip vind ik. Want met drie totaal verschillende hapjes loop je het risico dat de samenhang weg is en dat het de indruk maakt dat je geen echte keuze durfde te maken en dus maar 'van alles wat' gedaan hebt.

Maar: een pasteitje met bloemkool en kaassaus is al best wel machtig. En als je het leuk opmaakt... waarom moet er nog wat naast eigenlijk?
Er zijn Europese landen waar een groter bevolkingsdeel moeite heeft de eindjes aan elkaar te knopen, maar waar supermarktgevechten om rollen zacht Page-toiletpapier toch uitblijven.
pi_64069615
Je kunt het vlees toch vervangen met vleesvervangers zoals quorn (de blokjes smaken wel kalkoenachtig) in de recepten? Dan kun je alles maken wat je wilt. Of is dat geen optie?
  dinsdag 16 december 2008 @ 23:09:56 #6
331 Merel
Be here now.
pi_64074004
Oh verschillende bloemkooldingetjes is wel een heel goed idee! Ook zodat het een eenheid blijft. Ik wil sowieso nog iets naast het pasteitje, ook al is het machtig, want anders vind ik het gewoon zo karig vergeleken met het hoofdgerecht. En het is juist wel leuk om eens dingen zonder vlees te doen, dus dan wil ik ook niet smokkelen met vleesvervangers
"I have learned now that while those who speak about one's miseries usually hurt , those who keep silent hurt more." - C.S. Lewis
pi_64078191
Je kunt een aantal hapjes en dips maken en die met brood serveren, zoals:

-Aioli (knoflookmayo) of Tzatziki
-Hummus, plakjes geroosterde paprika en courgette, tapenade en olijven
-Peppadews en bijvoorbeeld geitenkaasballetjes (vorm een balletje van zachte neutrale geitenkaas en rol ze door een mengsel van gehakte amandel en honing)
-Kleine vegetarische bladerdeegbuideltjes met vulling, bijvoorbeeld gecarameliseerde ui en feta en basilicum, of spinazie, roomkaas en knoflook.
-Een kaasplankje met verschillende confituren en fruit erbij

(Evt)-Gemengde groenten in een schaal met pindasaus erbij (soort gado gado)

Dat is denk ik zelfs voor vleesliefhebbers een leuke start.

[ Bericht 3% gewijzigd door Windigo op 17-12-2008 04:46:05 ]
  Moderator / Miss SHO woensdag 17 december 2008 @ 03:56:32 #8
22592 crew  Ole
pi_64078206
mag je wel kaas???
want ook nog eens zonder tomaat en champies wordt wel heel erg karig
Op woensdag 19 januari 2011 22:10 schreef JaneDoe het volgende:
dit is SHO, where you're guilty until proven innocent
pi_64078245
Gevulde paprika.

Paprika door de helft snijden (steel ter versiering laten zitten) en schoonmaken. Dat half uurtje in de oven met snijvlak naar beneden op 160-180 graden onder aluminiumfolie. Daarna vul je die met kleine fetablokjes onderin, daarbovenop de volgende vulling (en helemaal bovenop dek je af met dikke plakken pittige kaas):

Yoghurt
Vers fijngehakte knoflook
Verse basilicum
Geraspte oude kaas
Groene olijven
Peper
Zout
Sjalotje fijngesnipperd

Niet teveel yoghurt gebruiken . Hoeft het allemaal niet eens echt superfijn te snijden, verhoudingen gewoon naar wat je lekker vindt.

Half uurtje terug in de oven en klaar.
pi_64078740
Geitenkaasbuideltes van filodeeg met honing (recept van AH).
Aspergecappucino. Ziet er feestelijk uit als je het in een champagneglas serveert.
Vijgen uit de oven met blauwe kaas en balsamico. Heel simpel te maken, ziet er mooi uit en is erg lekker.

Ik heb de receptjes nu niet bij de hand, maar als je interesse hebt, kan ik ze zo opzoeken.
Het zien duurt een seconde, de gedachte blijft voor altijd.
pi_64079820
Vind JUrk d'r tips super.

Ander feestelijk idee is een carpaccio van groenten (kroten bijvoorbeeld).
Sweet and innocent...
pi_64080057
quote:
Op dinsdag 16 december 2008 19:16 schreef Merel het volgende:
Binnenkort komen natuurlijk de kerstdiners er weer aan, en ik mag (of moet...) op Eerste Kerstdag het voorgerecht verzorgen. Op zich natuurlijk hartstikke leuk, maar ik ben een beetje inspiratieloos. Leuke recepten die ik vind zijn óf supersimpel (en dat vind ik flauw tegenover degenen die uren in de keuken doorbrengen om het hoofdgerecht te maken) óf superingewikkeld met ingrediënten die ik nauwelijks ken.

Ik zat zelf te denken aan een aantal kleine hapjes, zodat het voorgerecht niet meteen hap-slik-weg is, maar het lukt me niet om drie kleine dingetjes te bedenken die ook nog een beetje leuk bij elkaar passen qua smaak. M'n uitgangspunt is voorlopig pasteitjes met bloemkool in blauwe-kaassaus, dat is lekker en simpel. Maar er moet dus nog wat extra's bij!

Extra lastige factoren: het moet vegetarisch zijn, maar zonder champignons, tomaten, aubergine of courgette

Iemand ideeën?
Dat is zonde. Mijn absoluut favoriete voorgerecht blijft tomaten in plakjes met plakjes mozzarella en daaroverheen een dressing van basilicum en wat verse basilicumbladeren

Andere optie is een voorgerecht wat ik ooit eens in een italiaans restaurant gegeten heb waar inderdaad geen tomaten inzitten maar wel champignons
blub blub
pi_64094577
Witloftaartje met Kernhem en appelstroop of misschien het beroemde wortelsoepje van Bluezz?
Het zien duurt een seconde, de gedachte blijft voor altijd.
  woensdag 17 december 2008 @ 22:35:49 #14
331 Merel
Be here now.
pi_64103981
Allemaal supergoede tips! We kunnen ook gewoon de hele avond voorgerechten blijven eten

Ik denk dat ik het toch bij een paar bloemkooldingetjes hou, vind ik wel echt een origineel idee. Dan wel een beetje kijken hoe de gerechtjes dan verschillend van smaak kunnen worden, zodat het niet één grote weeïge bloemkoolbrei wordt, maar dat moet lukken.. Ik ga nog even brainstormen!
"I have learned now that while those who speak about one's miseries usually hurt , those who keep silent hurt more." - C.S. Lewis
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')