abonnement Unibet Coolblue
pi_63884364
Vorige deel: [centraal] Cavia's met foto's deel 20

Nuttige cavialinks:

Informatie:
- http://www.knoevel.net
- http://www.degrotecavia.nl
- http://www.rexcavia.nl (vooral voor erkende kleurslagen en rassen)

Caviafora, voor wie hier niet genoeg heeft:
- http://www.caviagids.nl
- http://www.knoevel.nl/forum
- http://www.eccforum.nl
- http://www.caviaonline.nl
- http://www.caviapopcorner.nl

Caviashops:
- http://www.knoevelshop.nl (tip!)
- http://www.akhila.nl
- http://www.huisdierendokter.nl (homeopatische medicatie)
- http://www.cafepress.com/cavycomic
- http://www.fretten.nl (let op, niet alles hier is geschikt voor cavia's, maar bv wel kooien en huisjes)

Caviaopvang:
- www.kuufke.com
- www.knoevel.net
- www.stichtingcavia.nl
- http://www.asielgoofy.nl/index.htm
- www.caviastalmuffin.nl

Aankomende evenementen!

21 december 2008: Exoknaag/WCC-show Veemarkthallen Utrecht

25, 26 en 27 januari: BTT in de veemarkthallen Utrecht, grote kleindierenshow.

29 maart 2008: ECC-show Wellantcollege te Dordrecht, www.eccshow.nl


Korte caviatips:

Huisvesting

- 1 cavia heeft een kooi van min 80x50 nodig. Twee cavia’s 100x50. Per cavia kun je ongeveer 20 cm in totaal erbij meten. Altijd geldt: hoe meer ruimte, hoe beter.
- Op de bodem moet een laag bodembedekking. Niet geschikt zijn kattengrind, stro en kranten. Wel geschikt zijn o.a. zaagsel, aubiose, beukensnippers, houtkorrels en hemparade.
- Het hok moet op een tochtvrije plaats in huis staan. Niet direct tegen een verwaming aan. Liefst op een verhoging, omdat anders álles wat beweegt direct boven de diertjes gebeurt. Omdat de grootste vijand van wilde cavia’s van boven komt (de roofvogel), worden cavia’s erg schrikachtig hierdoor.
- De meest geschikte en meest voorkomende kooien zijn dunabakken (met doorzichtige plastic bovenkap) en traliekooien (onder plastic, boven tralies). De ondergrond van het hok mag niet uit tralies bestaan, maar uit egaal materiaal (zoals kunststof of hout), omdat tralies de pootjes kunnen beschadigen.

Inrichting

- In het hok kan een nachthuisje staan. Het ligt helemaal aan het baasje of de cavia hier schuw van blijft. Als je ze er regelmatig uithaalt wennen ze vanzelf. Omdat cavia’s prooidieren zijn voelen ze zich veilig in een huisje.
- Een cavia heeft een zwaar etensbakje nodig wat niet om kan klappen.
- Een drinkflesje, liefst met een inhoud van 300 ml of groter.
- Hooi is een primaire levensbehoefte en moet altijd in het hok aanwezig zijn. Dit kan los op de bodem of bv in een hooibal.
- een knaagsteen hoort NIET in een caviakooi thuis. Deze levert verhoogde risico’s op blaasproblemen op. Om aan te knagen bieden takken van wilgenbomen of fruitbomen een uitkomst.
- Speelgoed is niet nodig. Cavia’s spelen niet graag, ze verwonden zich makkelijk aan klein speelgoed.

Eten en drinken

- Het hardvoer bestaat uit voer verrijkt met vitamine C. Bekende merken voor caviakorrel zijn Kasper Faunafoods, Garvo, Teurlings en Hope Farms (deze laatste is het meest verkrijgbaar in dierenwinkels en zeer geschikt). Gemengd voer is bijvoorbeeld van XtraVital, Gerty guinea pig of Evert.
- Aanvullend op het hardvoer heeft een cavia altijd hooi nodig: nooit mag dit ontbreken in de kooi. Vrijwel ieder verkrijgbaar hooi is geschikt. Er bestaat ook kruidenhooi dat gegeven kan worden. Let wel op dat als je terug wilt stappen op normaal (goedkoper) hooi, sommige cavia’s te verwend zijn en er minder van eten.
- Een cavia is gek op groenvoer en dient hier iedere dag wat van te krijgen. Vitamine C rijke groentes als witlof en paprika zijn geschikt. Andere groentes (slechts een greep uit de mogelijkheden) zijn andijvie, komkommer, winterpeen, bospeen (mét loof), spinazie, tomaat, suikermais en peterselie. Goedkoper (maar minder vitamine C rijk) zijn gras en paardenbloembladeren. Koolsoorten mogen wel, maar met mate, omdat hier snel gasvorming door ontstaat.
- Snoepjes (yoghurtdrops, knaagstengels…) zijn overbodig, maar moge met mate gegeven worden.
- Cavia’s drinken na hun eerste 4 weken moedermelk niets anders meer dan schoon water. Gooi hier geen vitamine C druppels in: de vitamine C vervliegt razendnsel en je houdt vies drinkwater over. Geef liever iedere dag een vitamine C tabletje, zoals Roter met citroensmaak en Kruidvat met sinaasappelsmaak (gewoon voor mensen).

Cavia’s

- Mannetjes heten beren, vrouwtjes heten zeugen.
- Een cavia kan tussen de 4 (gemiddeld) en 8 (hoogbejaard) jaar oud worden
- Een normaal gewicht voor een pasgeboren cavia licht tussen de 60 en de 130 gram. Een volwassen zeug weegt gemiddeld tussen de 900 en 1500 gram, een beer tussen de 1000 en 1600 gram. Dit varieert echt enorm per cavia: het gewicht moet gewoon bij het dier passen.
- Cavia’s zijn vanaf 4 weken vruchtbaar (zowel beren als zeugen). Zij zijn dan echter nog véél te jong om al in verwachting te raken. Zeugjes mogen pas gedekt worden rond de 5 maanden met een minimaal gewicht van ca. 700 gram. Ook moeten zij voor hun eerste jaar een nestje gehad hebben, in verband met het verharden van het bekken.
- Cavia’s leven graag in een groep. Wie cavia’s gaat aanschaffen, wordt dan ook geadviseerd altijd minimaal twéé dieren aan te schaffen.
- Een goede combinatie is twee zeugen, twee beren (óf allebei jong, óf één oud en één jong, maar zelden tot nooit twee oude beren die niet eerder samenzaten) of een gecastreerde beer bij een zeug. Meer beren bij 1 of meer zeugen gaat vrijwel altijd fout.

Geslachten

Een duidelijke site met veel voorbeeldfoto’s is http://cavyspirit.com/sexing.htm . Kijk daar als je twijfelt over het geslacht van je cavia.

Gedrag

- Cavia’s staan bekend om hun vrolijke geluid, dat ookwel whiepen genoemd wordt. Een duidelijke engelstalige site waar alle geluiden en betekenissen opstaan is http://www.treenspigs.com/fun/media.html .
- Cavia’s die net gekoppeld zijn vertonen vaak dominantiegedrag. Dit lijkt op het gedrag dat een beer naar een zeug vertoond wanneer hij haar wil berijden. Dit gedrag bestaat voornamelijk uit lange, lage ‘prrrrrrrrts’ laten horen, wiebelen met het achterwerk en het berijden van de andere cavia(‘s). Dit gedrag kan, als uiting van dominantie, óók bij zeugjes voorkomen.
- Zeker beertjes willen soms wel eens ruzie maken en mopperen op elkaar, vooral in het begin of als ze sterk zeugjes ruiken. Beren kun je altijd samen laten zitten totdat er bloed vloeit. Ze kunnen aardig wat verdragen, en een beetje happen is ook niet verkeerd als ze elkaar nog moeten leren kennen, maar als er wondjes ontstaan is het het teken dat dit duo niet samengaat.
- Cavia’s hebben vaak ‘de gekke vijf minuten’, wat ook wel popcornen wordt genoemd. Hierbij rennen ze door het dolle heel rondjes door het hok, waarbij het zaagsel alle kanten op vliegt. Dit is geen gek gedrag, dit is alleen maar een teken dat ze het naar hun zin hebben.
- Cavia’s eten hun eigen keutels. Dit is normaal: in de keutels blijven nuttige voedinsstoffen achter die pas bij een tweede keer opgenomen worden door het lichaam.

Wanneer naar de dierenarts?

Cavia’s zijn kampioen in pijn verbergen. Vaak merk je pas dat ze ziek zijn als ze écht al behoorlijk ziek zijn. Hou afwijkend gedrag nauwlettend in de gaten! Een zieke cavia kan de volgende symptonen hebben:

- Stil in een hoekje zitten, weinig geluid maken, slecht reageren op omgeving.
- De vacht staat omhoog
- Troebele oogjes, vieze neus (verkoudheid)
- Eén oogje vochtig met een blauw waasje (ontsteking, makkelijk te verhelpen met een zalfje)
- De cavia valt af. Altijd belangrijk om in de gaten te houden: afvallen gebeurt NOOIT zonder reden. Tot 20 gram is het niet zorgwekkend, gaat het harder en niet meer omhoog is er vaak een diepliggender probleem.
- De cavia eet niet meer of minder.
- De cavia heeft diarree, stinkende keutels of juist helemaal geen ontlasting meer.
- De cavia piept of kreunt bij het plassen, en/of heeft een rood gekleurd plasje (blaas of nierproblemen)
- De cavia heeft vreemde bultjes of bobbels.
- De huid is droog, schilferig en/of vertoond wondjes (schurft/schimmel)
- Er zitten witte of zwarte stippen in de vacht (luis)

Bij ieder gedrag dat je niet herkend van je cavia is contact met de DA voor ten minste telefonisch overleg geen overbodige luxe.

[ Bericht 98% gewijzigd door zoeperzazke op 09-12-2008 18:12:55 ]
I had a signature once. It was awful.
  dinsdag 9 december 2008 @ 18:14:18 #2
52753 Sjowhan
ex-mod DIG. Watskebeurt?
pi_63884726
Voor Oxy; ik heb nooit zaagsel gebruikt ivm allergie vriend. ik ben er al wel achter dat bodembedekking heel persoonlijk is, wat de een vreselijk vindt, vindt de ander geweldig. Ik ben zelf het meest fan van aubiose, het stoft niet, neemt veel vocht op, hangt niet in de haren etc. Als ik geen aubiose kan krijgen (moet ervoor naar Almere) dan neem ik een baal vlasvezel mee, neemt ook goed op, stoft niet, maar is wat fijner en hangt meer in het haar. Hemparade heb ik nooit gebruikt maar schijnt ook aardig te absorberen, maar het composteert ook vrij snel. Houtkorrels voor in de kattenbak zijn ook prima, absorbeert geweldig goed, maar sommige mensen vinden het voor de caafs te hard (ik heb nog nooit problemen gehad met de pootjes door houtkorrels). Ook beukensnippers zijn geschikt maar deze absorberen niet echt goed vind ik.
carefresh is ook heerlijk zacht, stoft 0,0, absorbeert loeigoed maar de prijs is er ook naar. Ik vind het niet te betalen.

Enige no-go is No-Smell, of andere katoenreepjes, deze reepjes kunnen ze opeten, wat een klont vormt in de maag, er zijn al eerder dieren in gestikt. Kattenbakgrit is trouwens ook geen optie maar dat spreekt voor zich denk ik zo
I had a signature once. It was awful.
  dinsdag 9 december 2008 @ 18:59:21 #4
233495 LPFAN
<3 Linkin Park
pi_63885792
Ik heb ook al een paar keer wat over fleece als bodembedekking gelezen. Weet iemand of dat wat is of niet?
Kom een kijkje nemen op onze facebookpagina van Stichting Queri.
https://www.facebook.com/thuiszorgvoordieren/
pi_63885989
fleece is wel wat, maar dan moet je echt belachelijke maten aanhouden qua ruimte Anders verschoon en was je je suf.
Als je fleece wilt gebruiken leg je eerst enkelelagen handdoeken op de grond en daarover heen ene laag fleece. Fleece laat urine door, zodta de handdoeken nat worden en het fleece droog blijft. Elke dag zuig je de keutels uit het hok (of schudt je het kleed uit) en een of twee keer per week was je het geheel. Maar dat is dus afhankelijk van de ruimte, als je dit met twee caafs in een 100x50 hok doet dan ben je elke dag aan het verschonen om het droog en reukloos te houden.... ik ben er niet zo kapot van in ieder geval
I had a signature once. It was awful.
  dinsdag 9 december 2008 @ 19:25:12 #6
233495 LPFAN
<3 Linkin Park
pi_63886525
Hmmm mijn caafs zitten wel in een hok van 100x50 denk dan dat ik et gewoon bij hennep hou dan
Kom een kijkje nemen op onze facebookpagina van Stichting Queri.
https://www.facebook.com/thuiszorgvoordieren/
pi_63886596
je kunt het altijd proberen natuurlijk, is het niets ben je er snel genoeg achter
I had a signature once. It was awful.
  dinsdag 9 december 2008 @ 21:59:47 #8
233495 LPFAN
<3 Linkin Park
pi_63890581
Dat is waar idd
Kom een kijkje nemen op onze facebookpagina van Stichting Queri.
https://www.facebook.com/thuiszorgvoordieren/
pi_63953298
http://www.spitsnieuws.nl(...)ief_in_engeland.html


Niet op klikken als je het eigenlijk niet wilt weten zou ik zeggen....
pi_63954692
wat een misselijke mensen bestaan er toch....
I had a signature once. It was awful.
  vrijdag 12 december 2008 @ 13:13:12 #11
233495 LPFAN
<3 Linkin Park
pi_63959167
gatverdamme hoe kunnen mensen zo ziek zijn in hun hoofd
Kom een kijkje nemen op onze facebookpagina van Stichting Queri.
https://www.facebook.com/thuiszorgvoordieren/
  vrijdag 12 december 2008 @ 22:23:04 #12
93499 Nonneke
-= People Are Strange =-
pi_63973760
ik klik maar niet geloof ik

Zoeper geweldig kerstkaartje ik vind je 'ratten' helemaal geweldig
babys babys babyyyyys ?
vandaag weer even gezellig bij de DA wezen buurten Cricket goedgekeurd voor het weekend, Shin Chan moeten we even op letten die is een beetje te enthousiast aan het poetsen geweest (vast van de jeuk van genezing) zodat zn huid een beetje geirriteerd is, "gelukkig" boven zn piemel niet bij de wondjes/hechtingen zelf, maar al met al was ze wel tevreden, kreeg nog wel een heel kruisverhoor hoe ze gehuisvest zaten enzo dus gelijk maar braaf erbij gezegt dat ze nu geen stokken, zand en hemparade hebben, dat mag weer vanaf volgende week vrijdag muv het zand
-= Een ongeluk zit in een klein hoekje... =-
;)
Lekker motor rijjuuuuhh
pi_64040880
Het kerstkaartje waar Pixel (de cavia van m'n zusje) geduldig voor poseerde
  maandag 15 december 2008 @ 22:40:52 #14
151344 Queen_Minny
Life sucks, but I suck harder.
pi_64044118
quote:
Op maandag 15 december 2008 21:07 schreef twentemeisje het volgende:
Het kerstkaartje waar Pixel (de cavia van m'n zusje) geduldig voor poseerde
[ afbeelding ]
Die is leuk!!

Even een oudje van Bas en Simply.
De camera is overleden dus nieuwe zitten er even niet in. (te lui om een nieuwe te kopen enzo)


Vriendjes!


Bassie op en top vent.
pi_64044731
Wat een schatjes QM!
pi_64044931
Aaaah twentemeisje, wat een uberlieve kerstkaart!!!!! Super gedaan!!!

Bas & Simply blijven lief en mannelijk Nog steeds geen symptomen van OD hoop ik?
I had a signature once. It was awful.
  maandag 15 december 2008 @ 23:15:07 #17
151344 Queen_Minny
Life sucks, but I suck harder.
pi_64045153
quote:
Op maandag 15 december 2008 23:06 schreef zoeperzazke het volgende:
Aaaah twentemeisje, wat een uberlieve kerstkaart!!!!! Super gedaan!!!

Bas & Simply blijven lief en mannelijk Nog steeds geen symptomen van OD hoop ik?
Nee nog steeds niks.
Hij loopt normaal, eet normaal, probeert nog steeds zn hok uit te springen, en drijft Simply nog steeds wel eens tot waanzin heeft nergens pijn oid.

Het enige waar hij aan schijnt te lijden is gekte. Maar dat is de normaalste zaak van de wereld in dit huis. Al mn huisdieren hebben zo hun rare trekjes. (kijkt naar haar rottweiler die bang is voor de caafs en denkt dat ie een poedel is )
pi_64055163
quote:
Op maandag 15 december 2008 23:15 schreef Queen_Minny het volgende:

Het enige waar hij aan schijnt te lijden is gekte. Maar dat is de normaalste zaak van de wereld in dit huis. Al mn huisdieren hebben zo hun rare trekjes. (kijkt naar haar rottweiler die bang is voor de caafs en denkt dat ie een poedel is )


Mijn kookai denkt dat ze een gecombineerde hond en kat is..
Absoluut niet schuw en zeer aanhankelijk.
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_64060024


Allemaal een fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2009 gewenst!
pi_64060066
! Schattig
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
  dinsdag 16 december 2008 @ 22:01:18 #21
151344 Queen_Minny
Life sucks, but I suck harder.
pi_64071378
quote:
Op dinsdag 16 december 2008 13:09 schreef 4EverBlackEyed het volgende:

[..]



Mijn kookai denkt dat ze een gecombineerde hond en kat is..
Absoluut niet schuw en zeer aanhankelijk.
Als dat alles is heb je niet te klagen.
Lijstje van mijn beestenboel en hun afwijkingen.

Bassie: Aandachtsgeil, springen gillen, knorren. Dol op camera's. En word al gek als ie zn naam hoort.

Simply: Lekker oude knorrepot erg lief... voor vrouwen. Mannen moeten uitkijken want die worden gebeten.

Jojo (duitse herder) Ziet alles wat rond is aan voor een bal. Dus is het speelgoed voor jojo (in zijn wereldje dan)

Mitsy (Duitse herder 2): Ziet alles wat kleiner is als zijzelf als een puppy. En waag het dan ook niet in de buurt te komen als vreemde. Van kleine hondjes tot hamsters maakt niet uit.

Mario (rottweiler): Bang voor de cavia's en denkt dat ie makkelijk op schoot past. Ook denkt meneer dat iedereen het leuk vind 60 kg hond op zich af te zien denderen om helemaal afgelebberd te worden (dat het vrouwtje dan de riem vast heeft en vliegles krijgt maakt niet uit natuurlijk)

@ Ries.

Ook zo schattig!
*wilt ook caviakerstkaartjes maar is te slecht met photoshop om iets fatsoenlijks te maken*
pi_64071528
quote:
Op dinsdag 16 december 2008 22:01 schreef Queen_Minny het volgende:

[..]

Als dat alles is heb je niet te klagen.
Lijstje van mijn beestenboel en hun afwijkingen.

Bassie: Aandachtsgeil, springen gillen, knorren. Dol op camera's. En word al gek als ie zn naam hoort.

Simply: Lekker oude knorrepot erg lief... voor vrouwen. Mannen moeten uitkijken want die worden gebeten.

Jojo (duitse herder) Ziet alles wat rond is aan voor een bal. Dus is het speelgoed voor jojo (in zijn wereldje dan)

Mitsy (Duitse herder 2): Ziet alles wat kleiner is als zijzelf als een puppy. En waag het dan ook niet in de buurt te komen als vreemde. Van kleine hondjes tot hamsters maakt niet uit.

Mario (rottweiler): Bang voor de cavia's en denkt dat ie makkelijk op schoot past. Ook denkt meneer dat iedereen het leuk vind 60 kg hond op zich af te zien denderen om helemaal afgelebberd te worden (dat het vrouwtje dan de riem vast heeft en vliegles krijgt maakt niet uit natuurlijk)

@ Ries.

Ook zo schattig!
*wilt ook caviakerstkaartjes maar is te slecht met photoshop om iets fatsoenlijks te maken*


Heeft het trouwens veel moeite gekost om de honden aan de cavia's te laten wennen?

Ooit wil ik namelijk ook een hond en ik weet zeker dat ik dan nog caafjes heb
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
  dinsdag 16 december 2008 @ 22:41:53 #23
151344 Queen_Minny
Life sucks, but I suck harder.
pi_64072942
quote:
Op dinsdag 16 december 2008 22:04 schreef 4EverBlackEyed het volgende:

[..]



Heeft het trouwens veel moeite gekost om de honden aan de cavia's te laten wennen?

Ooit wil ik namelijk ook een hond en ik weet zeker dat ik dan nog caafjes heb
Nee hoor. Zeker als je een pup neemt zal het makkelijk zijn.
Puppies willen alleen maar spelen en vinden alles wat beweegt leuk. Hok goed dicht en hondje leren dat hij niet met de cavia's mag spelen.

Met een volwassen hond zorgen dat je de baas bent. Als jij het in huis laat heeft je hond het maar te accepteren, gewoon omdat jij vind dat het in huis mag.
Jojo en Mitsy mochten kijken en snuffelen. Maar ook niks meer. Hok dicht en gewoon toekijken hoe de honden besluiten wat die rare piepende pluizige beestjes nou zijn. Af en toe waarschuwen dat ze te ver gaan, en na een dag of 2 kijken ze er niet meer naar om.
Gewoon geen onzin accepteren van de hond en het komt goed.

Het was een stuk moeilijker ze aan Mario te laten wennen en te accepteren toen ik die lobbes mee sleepte uit het asiel. (om over mn vriend nog maar te zwijgen )
pi_64074974
Maakt ook een hoop uit welk ras je hebt, een Jack Russel bv zal je eigenlijk nooit met cavia's kunnen vertrouwen.....
I had a signature once. It was awful.
pi_64075875
Ik wilde een herdershondpuppy, maarrrr, pas later als ik groot ben

Even zonder dollen: dat zal nog dik 4 jaar duren.
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')