abonnement Unibet Coolblue
pi_63801385
Vorig topic: (Aanstaande) docenten. Deel XV

Maandagavond: 4 gesprekken op de ouderavond.
Woensdagavond: van 18.30 tot 22.00 uur
Donderdagavond: van 18.30 tot 22.00 uur.

Ik heb er zin in
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
pi_63802240
Wat een drama zeg, 3 avonden
Waarom eigenlijk? Kan dat niet op 1 avond?
pi_63802556
quote:
Op zaterdag 6 december 2008 12:03 schreef Locusta het volgende:
Wat een drama zeg, 3 avonden
Waarom eigenlijk? Kan dat niet op 1 avond?
Nee, ik werk op 2 vestigingen (onderbouw en bovenbouw, 100m van elkaar verwijderd)
Ma, di is bovenbouw, wo, do is onderbouw
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
pi_63803156
Pppfff.... ja, dat krijg je natuurlijk ook als je op meerdere vestigingen werkt.
Maar je bent dus ook helemaal vol gepland op die avonden?
pi_63803308
Zo, drukke dagen voor jou -J-D-...

Ik keek net een brugklastoetsje na, het is gewoon omrekenen van eenheden, dus van dam naar kilometer en dat ook met oppervlakte in inhoud.

ik schrok ervan hoe slecht sommigen het deden. Er zijn twee/drie lessen aan besteed qua oefenen, en ik zag wel dat niet iedereen het even hard nodig vond om te oefenen, maar sommige cijfers zijn wel erg dramatisch.. Ik ben benieuwd hoe de andere klassen het doen.
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_63804035
quote:
Op zaterdag 6 december 2008 13:04 schreef teigan het volgende:
Zo, drukke dagen voor jou -J-D-...

Ik keek net een brugklastoetsje na, het is gewoon omrekenen van eenheden, dus van dam naar kilometer en dat ook met oppervlakte in inhoud.

ik schrok ervan hoe slecht sommigen het deden. Er zijn twee/drie lessen aan besteed qua oefenen, en ik zag wel dat niet iedereen het even hard nodig vond om te oefenen, maar sommige cijfers zijn wel erg dramatisch.. Ik ben benieuwd hoe de andere klassen het doen.
Hmmm, ik herken dat wel, maar dan op taalgebied
Net met Nederlands het ontleden van zinnen en woordsoorten behandeld. We zijn er zo'n 3/4 lessen mee bezig geweest en iedere les weer aan de gang met het herhalen van de stof. Vooral naamwoordelijk- en werkwoordelijk gezegde vonden ze erg lastig.
Nu ben ik dus aan het nakijken en hou ik mijn hart vast voor de cijfers

Grammatica is altijd een lastig onderwerp voor het gros van de kinderen, maar gezien hoeveel aandacht ik er aan besteed heb, had ik toch wel wat betere resultaten verwacht
pi_63804272
Wat een raar bericht van Technoviking in het vorige deel. Ik zie het juist als een positief punt als mensen ook oog hebben voor wat ze allemaal nog niet zo goed kunnen en wat er allemaal nog niet zo goed lukt. En iedereen in het topic zie ik ook vaak genoeg positieve dingen opschrijven.

Persoonlijk word ik eerder argwanend als collega's zichzelf alleen maar op de borst lopen kloppen. Wij kregen ooit een nieuwe collega die op zijn vorige school zooooo goed was, zoooooo populair, iedereen vond het zooooo erg dat hij daar wegging. Ik dacht werkelijk even "nou, dat moet wel een kanjer zijn", totdat we een tijdje met 'm werkten. Hij was populair ja, bij piepjonge onderbouwers die nog vallen voor dat popi-jopi-gedoe. Bovenbouwklassen HAVO en VWO prikten genadeloos door het trucje heen. Hij werkt nu weer op een andere school, en zal daar ongetwijfeld ook vertellen dat het een enorme aderlating is voor ons dat we 'm kwijt zijn.

Met zo'n plaat voor je kop kun je nooit leren, nooit verder komen, nooit jezelf ontwikkelen.

Daar tegenover stond een collega die we vorig jaar hadden die nu helaas weg is omdat er geen vaste uren voor haar waren. Die zat soms licht wanhopig in de personeelskamer omdat het met een klas gierend uit de hand was gelopen, vroeg zich af wat ze nou moest doen, liep breed uit te meten wat er allemaal misging en kwam behoorlijk onzeker over. Ik dacht aanvankelijk: "dat wordt niks", maar omdat zij oog had voor haar zwakke punten heeft ze ongelooflijk veel bijgeleerd en was daar ook nog mee bezig toen ze wegging. Want veerkracht had ze. Echt jammer dat er bij ons geen uren voor haar waren, maar we hebben inmiddels vernomen dat ze het op haar nieuwe school uitstekend naar haar zin heeft.

Kortom, ik ben het met Technovking niet eens. Ik lees hier genoeg positiefs, en de 'negatieve' dingen zie ik als pogingen om te leren. Of je het nou met een bepaalde actie (pepernoten, bijv.) eens bent of niet, boeien. Ik doe vaak genoeg dingen waar iemand zijn vraagtekens bij kan stellen, dingen die op het randje zijn (anders wordt het ook maar saai ). Sommige pakken goed uit, andere niet, andere in de ene groep wel en in de andere niet. Al doende leert men. Zolang je kritisch naar jezelf blijft kijken, wilt leren, en ervoor zorgt dat je om de dingen en om jezelf kunt blijven lachen, ben je wat mij betreft goed bezig.
  zaterdag 6 december 2008 @ 14:27:00 #8
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_63804514
Ben het wel met Shady Lane eens ja. Ik herken de verhalen van de "zoooooo geweldige leraren". Alles verloopt op rolletjes en gaat super, totdat je een keer onverwacht de klas binnen loopt. In dit topic zitten ook startende leraren en dan kom je inderdaad wel eens problemen in de klas tegen. Dat is normaal en ik kan het dan ook begrijpen als dit topic gebruikt wordt als uitlaapklep danwel als vraagbaak. De kneepjes van het vak leer je gaandeweg de rit. Ik sta nu dik 7 jaar voor de klas en ook ik had heel in het begin de "beginnersproblemen".

En wat die pepernoten betreft: zoals ik al zei, ik ben afgelopen week met een klas een sneeuwballengevecht gaan houden op een wei. Dat is een kleine beloning voor het feit dat ze tot nu toe super gewerkt hebben, maar ook omdat je met dat soort acties de band met de klas kunt verstevigen. Dát is wat ik belangrijk vind. Een beetje good will van de leraar zorgt voor good will van de klas en vice versa.

Ik weet niet wie van jullie het Schooljournaal van CNV krijgt, maar daar stond deze week een column in van een docente bij wie de Sinterklaasviering helemaal in de soep was gelopen...
.
pi_63807521
quote:
Op zaterdag 6 december 2008 14:27 schreef Baba-O-Riley het volgende:


Ik weet niet wie van jullie het Schooljournaal van CNV krijgt, maar daar stond deze week een column in van een docente bij wie de Sinterklaasviering helemaal in de soep was gelopen...
Wat was er gebeurd tijdens die Sinterklaasviering dan ? (Ik krijg dat blad (?) niet..).

En verder - bedankt voor jullie reacties en zodra Technoviking wat meer eigen ervaringen hier post wil ik best met hem inhoudelijk er op in gaan, maar niet n.a.v. 1 zo'n "kijk mij goed zijn"-berichtje.
pi_63808160
Ken het blad ook niet; benieuwd wat er gebeurd is...

Er zijn inderdaad docenten (en zelfs beginnend docenten) die behoorlijk hoog van de toren blazen; alsof ze 'geboren' zijn om leraar/docent te zijn. Maar ik merk al snel dat dát een soort muur is, daarachter schuilt vaak genoeg onzekerheid.
Ik probeer van mijn hart zeker geen moordkuil te maken; over mijn problemen probeer ik sowieso altijd met mijn begeleider te praten en collega studenten op de opleiding. Maar ik heb ook wel eens in de personeelskamer er wat over gevraagd; het is alleen maar goed om het er met anderen erover te hebben. Toch?
  zaterdag 6 december 2008 @ 18:48:53 #11
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_63808744
quote:
Op zaterdag 6 december 2008 18:12 schreef Hippos het volgende:
Er zijn inderdaad docenten (en zelfs beginnend docenten) die behoorlijk hoog van de toren blazen; alsof ze 'geboren' zijn om leraar/docent te zijn. Maar ik merk al snel dat dát een soort muur is, daarachter schuilt vaak genoeg onzekerheid. Ik probeer van mijn hart zeker geen moordkuil te maken; over mijn problemen probeer ik sowieso altijd met mijn begeleider te praten en collega studenten op de opleiding. Maar ik heb ook wel eens in de personeelskamer er wat over gevraagd; het is alleen maar goed om het er met anderen erover te hebben. Toch?
Je hebt helemaal gelijk. Je komt verder als je eerlijk over je problemen en onzekerheden praat en je zult ook meer hulp van je collega's krijgen.

Wat die Sinterklaasviering betreft: docente doet surprise met haar mentorklas (2 HAVO), "die nog geen seconde hun mond dicht kunnen houden". Dan denk ik al bij mezelf: daar moet al éérst eens wat mee gedaan worden, maar goed. Het gaat allemaal leuk en aardig, die surprise, totdat gevraagd wordt of ze mogen drinken. Het toestemmen blijkt een fatale fout te zijn: alles wordt door de klas gesmeten. "Een spervuur aan dreigementen" (erg gezellig dus, die sintviering...) volgt, maar niks helpt. "De chocomelspetters zitten tegen de muur, en alles wat je maar kunt bedenken voor 5 euro vliegt door het lokaal".

Misschien inschattingsfout? Wat kun je wèl en wat kun je maar beter niet doen met een drukke klas?
.
pi_63809040
!

Ik heb weleens van een leerling de vraag gekregen "of hij ook een surprise mocht maken die je in de fik moet zetten". Omdat ik te nieuwsgierig was wat hij dan zou gaan maken, wilde ik geen nee zeggen. Dus ik zei: "dat kan wel, dan moet diegene maar even naar buiten om hem daar open te maken en kijken wij toe door het raam" (het was in een lokaal op de begane grond).

En zo geschiedde. Hij had een schoorsteen gemaakt die in brand gezet moest worden, zodat die ging roken. Die ging ENORM roken, en ik had er niet aan gedacht het raam dicht te doen. Gevolg: ofschoon de surprise zich buiten bevond, toch het lokaal zwart van de rook, en de lucht door het hele gebouw te ruiken
pi_63812539
pi_63812656
Nog meer aankomend docenten aan Instituut Archimedes (Lerarenopleidingen hogeschool Utrecht) hier?
  zaterdag 6 december 2008 @ 21:49:06 #15
1055 Schanulleke
Een kop vol zaagsel!
pi_63812679
quote:
Op zaterdag 6 december 2008 14:08 schreef ShadyLane het volgende:
Wat een raar bericht van Technoviking in het vorige deel. Ik zie het juist als een positief punt als mensen ook oog hebben voor wat ze allemaal nog niet zo goed kunnen en wat er allemaal nog niet zo goed lukt. En iedereen in het topic zie ik ook vaak genoeg positieve dingen opschrijven.

Persoonlijk word ik eerder argwanend als collega's zichzelf alleen maar op de borst lopen kloppen. Wij kregen ooit een nieuwe collega die op zijn vorige school zooooo goed was, zoooooo populair, iedereen vond het zooooo erg dat hij daar wegging. Ik dacht werkelijk even "nou, dat moet wel een kanjer zijn", totdat we een tijdje met 'm werkten. Hij was populair ja, bij piepjonge onderbouwers die nog vallen voor dat popi-jopi-gedoe. Bovenbouwklassen HAVO en VWO prikten genadeloos door het trucje heen. Hij werkt nu weer op een andere school, en zal daar ongetwijfeld ook vertellen dat het een enorme aderlating is voor ons dat we 'm kwijt zijn.

Met zo'n plaat voor je kop kun je nooit leren, nooit verder komen, nooit jezelf ontwikkelen.

Daar tegenover stond een collega die we vorig jaar hadden die nu helaas weg is omdat er geen vaste uren voor haar waren. Die zat soms licht wanhopig in de personeelskamer omdat het met een klas gierend uit de hand was gelopen, vroeg zich af wat ze nou moest doen, liep breed uit te meten wat er allemaal misging en kwam behoorlijk onzeker over. Ik dacht aanvankelijk: "dat wordt niks", maar omdat zij oog had voor haar zwakke punten heeft ze ongelooflijk veel bijgeleerd en was daar ook nog mee bezig toen ze wegging. Want veerkracht had ze. Echt jammer dat er bij ons geen uren voor haar waren, maar we hebben inmiddels vernomen dat ze het op haar nieuwe school uitstekend naar haar zin heeft.

Kortom, ik ben het met Technovking niet eens. Ik lees hier genoeg positiefs, en de 'negatieve' dingen zie ik als pogingen om te leren. Of je het nou met een bepaalde actie (pepernoten, bijv.) eens bent of niet, boeien. Ik doe vaak genoeg dingen waar iemand zijn vraagtekens bij kan stellen, dingen die op het randje zijn (anders wordt het ook maar saai ). Sommige pakken goed uit, andere niet, andere in de ene groep wel en in de andere niet. Al doende leert men. Zolang je kritisch naar jezelf blijft kijken, wilt leren, en ervoor zorgt dat je om de dingen en om jezelf kunt blijven lachen, ben je wat mij betreft goed bezig.
Hier ben ik het helemaal mee eens. Ik ben dan wel leraar en geen docent in spe maar in het basisonderwijs gelden dezelfde principes voor een hoop zaken.
Life is what you make it.
pi_63829878
quote:
Op zaterdag 6 december 2008 21:47 schreef _dirkjan_ het volgende:
Nog meer aankomend docenten aan Instituut Archimedes (Lerarenopleidingen hogeschool Utrecht) hier?
Wat doet deze opleiding weer? Want ik zit op het IVLOS, eerste graad opleiding docent. Is dit de tweede graad opleiding of wat anders? (Utrecht heeft zoveel educatieve opleidingen dat ik er soms wat duizelig van word)
pi_63837775
quote:
Op zondag 7 december 2008 18:50 schreef Hippos het volgende:

[..]

Wat doet deze opleiding weer? Want ik zit op het IVLOS, eerste graad opleiding docent. Is dit de tweede graad opleiding of wat anders? (Utrecht heeft zoveel educatieve opleidingen dat ik er soms wat duizelig van word)
Dat is idd de tweede graads opleiding van de Hogeschool van Utrecht. Zit op de uithof, in dat nieuwe gebouw vooraan, met die felgekleurde strepen
pi_63858546
OK; ja, dat ken ik wel. Ik zit in het BBL, dat staat eigenlijk tegenover dat gebouw aan de andere kant van de Uithof zeg maar; vast aan het Mineart gebouw.
Hoeveelste jaar ben je?
pi_63871640
quote:
Op zaterdag 6 december 2008 14:08 schreef ShadyLane het volgende:
Kortom, ik ben het met Technovking niet eens. Ik lees hier genoeg positiefs, en de 'negatieve' dingen zie ik als pogingen om te leren. Of je het nou met een bepaalde actie (pepernoten, bijv.) eens bent of niet, boeien. Ik doe vaak genoeg dingen waar iemand zijn vraagtekens bij kan stellen, dingen die op het randje zijn (anders wordt het ook maar saai ). Sommige pakken goed uit, andere niet, andere in de ene groep wel en in de andere niet. Al doende leert men. Zolang je kritisch naar jezelf blijft kijken, wilt leren, en ervoor zorgt dat je om de dingen en om jezelf kunt blijven lachen, ben je wat mij betreft goed bezig.
Volgens mij zijn de beide vormen niet erg prettig: overdreven zelfverzekerde types en de heel onzekere. Ik ben nieuw op mijn school nu en ben al op meerdere scholen ooit 'begonnen'. Het is niet handig als je voortdurend je onzekerheden laat blijken; maar het is ook zeker niet goed om te doen alsof je het wiel hebt uitgevonden. Dan beginnen je collega's je echt irritant te vinden. Ik heb nu een collegaatje dat erg onzeker doet en dat is wel vermoeiend. Ik ben zelf zo dat als het niet goed loopt met een klas ik dat alleen bespreek met een collega die ik echt hoog heb zitten en dan vervolgens eerst zelf oplossingen probeer te vinden voordat ik ga rondbazuinen dat het met die klas niet gaat.

Ik vond het overigens raar aan de post van Technovking dat je blijkbaar niet zou mogen 'klagen' over een vwo klas. Alsof alléén vmbo-klassen lastig kunnen zijn. . Het blijven allemaal pubers en ook gymnasiasten zijn net mensen af en toe.

Afgelopen sinterklaasviering kwam Sinterklaas langs bij een aantal lessen. Ik heb aan het begin van de dag wel serieus lesgegeven (en dat vonden ze natuurlijk heel stom), maar de laatste twee lessen voor twaalven (daarna vonden de surprises plaats) heb ik even kruidnoten gegooid met een brugklas en een vijfde klas. Zoiets kan heel onverstandig zijn, maar met deze leerlingen was dat prima en ik kan 't dan ook niet laten om gewoon lekker mee te gaan gooien. Dolle pret (zeker als ik ook mee ga doen) Kan me goed voorstellen dat er collega's zijn die dat niet vinden kunnen. Sinterklaas had nog een gedichtje voor me geschreven, dat ging ongeveer zo (de laatste regels) 'We vinden u een hele leuke meid, en we willen u nooit meer kwijt'. Toen moest ik blozen. . Heel irritant vind ik dat. Dat heb ik toen ook maar gezegd.
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_63884141
bij ons is iedereen nu een beetje aan het nadenken over zijn/haar positie op school geloof ik... vorige week is de ontslagprocedure van een collega die er al heel lang werkte in gang gezet..

Heel bizar is dat dan..
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_63884814
Wow, dat komt bijna nooit voor. Eenmaal je vast contract op zak, kun je blijven zitten waar je zit, als je tenminste niet de laatst binnengekomene bent (maar dan ben je al gauw niet meer, met het grote verloop).

Was het iemand die z'n mond teveel open heeft gedaan misschien? Ik heb de indruk dat scholen eerder iemand ontslaan die te kritisch is, dan iemand die slecht functioneert
pi_63884829
quote:
Op dinsdag 9 december 2008 17:54 schreef teigan het volgende:
bij ons is iedereen nu een beetje aan het nadenken over zijn/haar positie op school geloof ik... vorige week is de ontslagprocedure van een collega die er al heel lang werkte in gang gezet..

Heel bizar is dat dan..
Vanwaar is die collega ontslagen dan? Ik neem aan dat daar wel een reden voor was?
pi_63884910
Hij is ontslagen(of eigenlijk is het voornemen tot uitgesproken, het wordt allemaal nu in gang gezet) omdat hij niet goed lesgaf. En daar is al een heleboel interne en externe begeleiding aan te pas gekomen, maar het hielp niet. En er kwamen steeds meer klachten, dus toen hebben ze de knoop doorgehakt..
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_63884970
Dat hoor je niet vaak! Ik weet van een school hier waar iemand zo slecht functioneert dat de sectie al jaren ervoor zorgde dat hij nooit twee jaar achter elkaar dezelfde klas had (want dan zou de schade te groot worden), en die nu zelfs is 'weggepromoveerd' naar alleen onderwijs-ondersteunende taken. Een ontslagprocedure is zo duur, het is voor de school goedkoper hem die paar jaar tot aan zijn pensioen nog even door te betalen.
pi_63885281
ik had het ook nog nooit eerder meegemaakt, dus ik stond er ook nog al van te kijken.... Vaak zie je wel dat mensen dan tot hun pensioen door mogen "rommelen", maar hij moest nog een flink aantal jaren tot die tijd, en dat zagen ze denk ik niet meer zitten. Hij was al van examenklassen en alles afgehaald, en nog ging het schijnbaar niet beter..
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_63885678
Goh, dat hoor je inderdaad niet vaak. Bij ons op school zijn ook collega's waar zowel docenten als leerlingen klachten over hebben. En heel eerlijk gezegd: als ik hoor dat bij iemand letterlijk de boterhammen om de oren vliegen terwijl diegene probeert een les wiskunde te geven, dan vraag ik me ook wel 'ns af: moet je dit nou echt wel blijven doen? En dat gaat dan om iemand die al ruim 5 jaar voor de klas staat.
Gaat je collega nu wel weer op zoek naar een baan in het onderwijs, of gaat hij zijn heil elders zoeken?
pi_63885806
ik weet het eigenlijk niet... hij is de kostwinner, dus hij zal wel weer moeten gaan zoeken, maar ik weet niet wat hij dan gaat doen...
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_63934044
Weer een nieuw topic!!! :-)
Ik lees altijd mee en soms zeg ik wat... Afgelopen vrijdag een super Sinterklaas gehad met mijn mentorklas! Sinterklaas kwam op bezoek en ze waren erg verbaasd dat hij van alles over ze wist... De schatjes hebben nu nog niet door dat ik alles had doorgespeeld Stiekem geloven ze nog allemaal!

Vanavond ouderavond... echt geen zin in Ben ik weer zo laat thuis en van de meeste gesprekjes weet ik toch dat ze overbodig zijn (mijn kind heeft een onvoldoende, hoe kan dat? Kijk eens in het werkboek, kind voert niks uit!!) Maar ja, het moet!!
I ♥ PB
pi_63934723
..."meneer kunt u alstublieft niet blijven..."
..."meneer, neem dan een baan, stop met die opleiding..."
..."meneer, ik wil geen andere docent..."

een paar reacties toen ik vertelde dat ik volgende week voor het laatst ben. Ze waren allemaal alweer vergeten dat ik tot de kerst stage zou lopen en dat na de kerst een nieuwe docent komt. Ondanks dat sommigen stiekem zullen juichen dat ik wegga vond ik de reacties wel een goed teken. Hoorde al groepjes mompelen 'over een cadeautje kopen...' Ik zal in ieder geval trakteren; iemand nog tips?
pi_63935029
Hee ik wist helemaal niet dat dit topic bestond.
Vorige 2 jaar heb ik wiskunde gegeven en ik ga zeer waarschijnlijk in september de IVLOS doen. Ik mis het wel: lesgeven is leuk.
Maar ik wilde nu eerst ff mn studie afmaken. Lesgeven is ook vermoeiend, ging niet meer zo hard dat studeren.

Tips om te trakteren? Ik trakteerde in de eerste altijd op van die Napoleon snoepjes als ze allemaal hun spullen bij zich hadden. Dat vonden ze wel wat.
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
pi_63935274
quote:
Op donderdag 11 december 2008 15:30 schreef ErikT het volgende:
Hee ik wist helemaal niet dat dit topic bestond.
Vorige 2 jaar heb ik wiskunde gegeven en ik ga zeer waarschijnlijk in september de IVLOS doen. Ik mis het wel: lesgeven is leuk.
Maar ik wilde nu eerst ff mn studie afmaken. Lesgeven is ook vermoeiend, ging niet meer zo hard dat studeren.

Tips om te trakteren? Ik trakteerde in de eerste altijd op van die Napoleon snoepjes als ze allemaal hun spullen bij zich hadden. Dat vonden ze wel wat.
Ik zat ook al aan zoiets te denken. Wel leuk om te horen dat je waarschijnlijk de opleiding bij het IVLOS gaat doen; daar zit ik nu namelijk
pi_63936005
Lolly's zijn ook leuk, heel fijn dat gesmak de hele tijd

Hippos, ik weet even niet hoe het bij jou zit: waarom stopt je stage? En zul je ze niet missen ?

Ik heb trouwens vanavond oudergesprekken. Eentje maar, van 19.00 tot 19.10 over een jongeman die is blijven zitten en nog niet helemaal door lijkt te hebben dat vriendelijk lachend niks zitten doen ook niet gaat leiden tot een ticket naar de vijfde. Beetje zonde van m'n tijd om daarvoor naar school te gaan, maar goed, als ik jullie roosters zie, durf ik daarover niet te hard te klagen .

[ Bericht 41% gewijzigd door Jentin op 11-12-2008 16:14:46 ]
pi_63936224
quote:
Op donderdag 11 december 2008 15:39 schreef Hippos het volgende:

[..]

Ik zat ook al aan zoiets te denken. Wel leuk om te horen dat je waarschijnlijk de opleiding bij het IVLOS gaat doen; daar zit ik nu namelijk
En bevalt het? Ik wil er wel een baan naast zoeken, stage lopen zie ik echt niet zitten. (Achterin een klas zitten doe je je ergste vijand niet aan... dat is zo gruwelijk saai.) Hoeveel dagen per week is het nu precies? (Ik begreep 1 à 2.)
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
pi_63936292
quote:
Op donderdag 11 december 2008 16:09 schreef Jentin het volgende:
Lolly's zijn ook leuk, heel fijn dat gesmak de hele tijd

Hippos, ik weet even niet hoe het bij jou zit: waarom stopt je stage? En zul je ze niet missen ?

Ik heb trouwens vanavond oudergesprekken. Eentje maar, van 19.00 tot 19.10 over een jongeman die is blijven zitten en nog niet helemaal door lijkt te hebben dat vriendelijk lachend niks zitten doen ook niet gaat leiden tot een ticket naar de vijfde. Beetje zonde van m'n tijd om daarvoor naar school te gaan, maar goed, als ik jullie roosters zie, durf ik daarover niet te hard te klagen .
wat je een volgende keer zou kunnen doen is zoiets telefonisch af te handelen.....
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
  donderdag 11 december 2008 @ 17:20:15 #35
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_63937790
quote:
Op donderdag 11 december 2008 15:18 schreef Hippos het volgende:
Hoorde al groepjes mompelen 'over een cadeautje kopen...' Ik zal in ieder geval trakteren; iemand nog tips?
Paar zakken Celebrations doen het ook altijd wel goed.
.
pi_63939146
quote:
Op donderdag 11 december 2008 16:20 schreef teigan het volgende:

[..]

wat je een volgende keer zou kunnen doen is zoiets telefonisch af te handelen.....
Ook aan gedacht, maar dat 'mag' bij ons eigenlijk alleen als de afspraken niet meer in het rooster passen. En dat was nu dus niet het geval.
pi_63939213
Bij ons is het ook gangbaar om, als er maar 1 of 2 ouderparen voor jou hebben ingetekend, die mensen even te bellen en het gesprekje dus telefonisch te doen.

Ik heb doorgaans vrij veel gesprekken, want mijn vak wordt ervaren als moeilijk en je ziet vaak dat een leerling die overal achten en negens voor heeft bij ons een zes staat. In de onderbouw speelt dat vooral. En dan komen die ouders dus bij jou, want ze denken dat hun kind zwak is in dat vak, terwijl dat best meevalt. Ik denk eerder dat de andere vakken in de onderbouw gewoon te hoog cijferen.

Het voordeel van twee avonden ingedeeld zijn (wat bij mij dus altijd het geval is) is dat je ook twee avonden met de collega's mee kunt gaan eten
pi_63941037
quote:
Op donderdag 11 december 2008 16:09 schreef Jentin het volgende:
Lolly's zijn ook leuk, heel fijn dat gesmak de hele tijd

Hippos, ik weet even niet hoe het bij jou zit: waarom stopt je stage? En zul je ze niet missen ?
Ik ga ze zeker missen, dat voel ik nu al. Sinds september geef ik ze nu les; en nu heb je eigenlijk net een (goede) band met de klassen...en moet ik weg. Ik moet weg omdat de opleiding dat eigenlijk gewoonweg eist. Ze willen dat ik 2 verschillende stages loop op twee verschillende scholen. Helaas is het een eis, de school wilde me graag behouden (en de leerlingen vast ook), maar het mag niet. Ik heb het geprobeerd, maar eis was eis. Bovendien doe ik de stage variant, en was het toeval dat ik nu ook 6 vaste uurtjes kreeg op die school. Dus ik had een soort halve baan en halve stage. Maar omdat ik officieel de stage variant doe moet ik dus een tweede stage op een andere school volgen...snap je het nog? Dus nog 1 weekje...

Morgen even langs bij mijn nieuwe stageschool. Ik vrees een beetje. Ik moet begin februari daar werken met een module. Die module is vorig jaar gegeven maar moet aangepast worden. Ik heb nu de taak om die module samen met een collega helemaal aan te passen...ja. Daar heb ik de afgelopen weken amper tijd voor gehad. Ik besteedde juist tijd aan mijn (nog) huidige stage (klassen) en aan de opdrachten/bijeenkomsten van IVLOS. Dus ik heb nog vrij weinig aangepast...ze zullen not amused zijn vrees ik Ik kan mezelf niet in tweeën splitsen...
pi_63959269
Hallo allemaal,

Lees al een tijdje jullie posts, echter ben ikgeen aankomend docent of zelfs maar docent. Ik studeer op dit moment commerciele economie en als het goed is hoef ik nog maar 1.5 jaar. Nu begin ik, naar aanleiding van mijn stage me zelf af te vragen of dit is wat ik wil... Ik heb al eerder getwijfeld om de lerarenopleiding voor economie te doen...

Nu hoorde ik dat er een zogeneomde 'kopopleiding' bestaat deze duurt maar 1 jaar en dan ben je 2e graadsdocent en met mijn economie bachelor zou ik dit als het goed is kunnen doen..

Nu vroeg ik me af of 1 van jullie hier ervaring mee heeft? en misschien kunnen jullie mij wat meer vertellen over het vak docent...

Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Groetjes,
Chris
pi_63991729
Ik hoor komende week op welke school ik eerste-jaarsstage mag gaan lopen! Spannend....
pi_64028283
Leuk! Wat houdt zo'n eerstejaarsstage in? Hoe lang duurt dat en wat mag je dan allemaal al doen?
  maandag 15 december 2008 @ 18:28:30 #42
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_64036551
Eerstejaars stage is meestal een snuffelstage. Een beetje achter in de klas zitten kijken naar de docent voor de klas, een stapel opdrachten van het kaliber "bestudeer het plafond in het klaslokaal, wat valt je op?" en "tel het aantal keren dat de docent leerling X de beurt geeft" en heel af en toe een stukje van de les geven.
Ligt denk ik ook een beetje aan hoe je je opstelt. Ik heb in mijn eerstejaarsstage al volledige lessen gegeven. Was wel erg leerzaam.
.
pi_64038858
Ik herken het...heb het zelf ook gedaan, maar na een paar dagen was ik het een beetje zat en was ik blij dat ik stukjes of hele lessen mocht geven.

Geheel andere vraag. Één van mijn 'leerpunten' zoals dat zo mooi heet heeft te maken met het probleem dat ik heel veel schoolzaken meeneem naar huis. Ik bedoel daar mee dat veel zaken blijven malen in mijn hoofd, ik er eigenlijk soms continue mee bezig ben en dat ik echt lastig afstand kan doen. Nu is dat een probleem dat veel vaker bij beginnende docenten schijnt voor te komen; maar heeft er iemand ideeën of tips hoe je dit langzaam kan minderen, er dus verandering in kan brengen?
pi_64043493
Yoga. Het is niks voor mij, ik maak m'n hoofd makkelijker leeg door heel fanatiek te sporten, maar ik hoor veel om me heen dat mensen er baat bij hebben.

Ik vond een onderdeel van de snuffelstage trouwens zeker zinvol: een hele dag meelopen met een klas. Man wat blijkt zo'n schooldag dan eigenlijk vermoeiend te zijn voor die leerlingen! Elk uur opnieuw een andere leraar die vanalles van je wil en meent dat jij nog volledig fris bent. Vermoeiend!
En sowieso ook leuk om een hele dag met een klas mee te lopen en de interactie tussen de leerlingen te zien, en hoe die van tijd tot tijd verschilt, of per les, of per plek waar ze zitten. En al die verschillende leraren met hun verschillende manieren van aanpak. Leuk! (en vermoeiend dus )
pi_64043694
Ja, het is inderdaad observeren/meelopen en misschien later een stuk van een les geven. Het meelopen zelf klinkt misschien niet heel spannend, maar ik geloof wel dat het heel leerzaam zal zijn (we leren nu veel over wat een zogenaamd goede en slechte docent zou zijn, maar in de praktijk werkt het toch allemaal net iets anders, bijvoorbeeld) en bovendien is het wel een fijne afwisseling op de 'gewone' lesdagen
Een les geven lijkt me nu nog heel eng, maar dat zal wel veranderen tijdens het meelopen.

Alleen zijn er nu wat problemen met een tekort aan stageplaatsen, dus het is nog maar even afwachten of ik op stage kan
pi_64043889
Oh, en trouwens Hippos, mijn ervaring is ook dat het vanzelf minder wordt met de jaren. Op een gegeven moment heb je met elk bijltje al weleens gehakt. Malen doe ik nu nog om een leerling met een ernstige ziekte, maar niet meer om een lastige klas of dito ouder. Dat is niet het gevolg van bewust beleid, het ging vanzelf. Dus misschien kun je je de yoga besparen
pi_64044704
Soms hoor ik vlak voordat ik ga slapen nog het rumoer van een klas in m'n hoofd, of een opmerking van een leerling, of zie ik iets voor me wat er die dag gebeurde (kan ook leuk zijn trouwens). Maar,dus, ja, , ik neem het heel erg mee naar huis. Heb me vorig jaar bijvoorbeeld intens schuldig gevoeld over een pestgeval dat ik niet had opgemerkt, en dit jaar al een paar slapeloze nachten gehad van een klas die niet wil.

Nu ben ik te moe daarvoor. Ik ben met m'n vriend bezig met het kopen van een huis, en de spanning die dat oplevert is samen met de laatste lesweek erg vermoeiend. Ben blij dat ik na donderdag vakantie heb .

En morgen ga ik m'n V5 verrassen met een leuk VS-project (ik gooi het lesprogramma van deze week even aan de kant, ik ben er even zat van, dat programma is namelijk opgesteld door een sectie-genoot-dinosaurus die van mening is dat vijf lessen achter elkaar tekstverklaren en zinnen vertalen nuttig is.. ).
pi_64050147
Zo'n snuffelgluurstage kllinkt inderdaad niet zo spannend. Ik heb tijdens dat ene jaartje stage op twee scholen stage gelopen: op de eerste school (door de opleiding aangewezen) mocht ik inderdaad ook alleen maar naar het plafond staren (én constateren dat mijn begeleider 6 uur achter elkaar tegen iedere klas op hetzelfde moment hetzelfde stomme grapje maakte). Het enige wat ik zelf mocht doen is een oefeningetje werkwoordspelling nakijken.
Ik ben toen in november zelf naar een andere school gestapt en daar mocht ik al meteen veel meer doen, en dat was zoveel fijner! Ik werd af en toe behoorlijk in het diepe gegooid, maar ik kon van alles uitproberen en heb van die stage ontzettend veel geleerd. Ik werk nu nog op die school trouwens.

Ik ben trouwens ook zo iemand die dingen heel erg slecht los kan laten. Een lullige opmerking van een leerling kon heel lang blijven malen. Maar dit jaar (mijn 3e) gaat alles alweer zoveel makkelijker en rustiger, dat dat gepieker ook veel minder is dan vorig jaar. Zeg maar nihil. Ik denk inderdaad dat het wel klopt wat ShadyLane zei: na een tijdje zul je alles al wel een keer gezien hebben, de extreme gevallen daargelaten, en dan kun je het ook makkelijker loslaten.
Ik heb in ieder geval een beetje geleerd om m'n schouders op te halen als een les niet perfect verloopt: volgende keer beter, ik zie die klassen tenslotte vaak genoeg om mezelf te revancheren. En gek genoeg lijken die klassen het ook niet echt mee te nemen naar de volgende les, dat vond ik zelf een heel geruststellende constatering.

Whatshesaid, mag je zelf geen stage proberen te regelen, of moet het per se via je opleiding?

[ Bericht 8% gewijzigd door Jentin op 16-12-2008 09:50:45 ]
pi_64050238
quote:
Op maandag 15 december 2008 19:58 schreef Hippos het volgende:
Geheel andere vraag. Één van mijn 'leerpunten' zoals dat zo mooi heet heeft te maken met het probleem dat ik heel veel schoolzaken meeneem naar huis. Ik bedoel daar mee dat veel zaken blijven malen in mijn hoofd, ik er eigenlijk soms continue mee bezig ben en dat ik echt lastig afstand kan doen. Nu is dat een probleem dat veel vaker bij beginnende docenten schijnt voor te komen; maar heeft er iemand ideeën of tips hoe je dit langzaam kan minderen, er dus verandering in kan brengen?
Het wordt inderdaad vanzelf minder, zoals al geschreven werd. De beste remedie is: veel lesgeven ('vlieg'uren maken). Waar ik me door heb leren ontspannen (maar dat past bij mij, dus ik weet niet of het bij een ander ook zo werkt): op een gegeven moment besloot ik eens lessen niet of nauwelijks voor te bereiden en te vertrouwen op mijn kennis en improvisatievermogen. En dan maar zien wat er gebeurt. Dat bleek eigenlijk heel goed te werken: door minder voorbereiding had ik ook veel minder een vaststaand idee over hoe de les zou moeten lopen, waardoor ik veel meer ontspannen was, en ik bleek over voldoende kennis en improvisatie te beschikken om er toch wat van te maken. Soms werden die lessen juist beter, omdat ik me veel meer richtte op de natuurlijke interactie met de klas. Dat gaf rust en zelfvertrouwen.

Verder denk ik dat je jouw rol van docent niet moet onderschatten, maar ook weer niet moet overschatten. Het welzijn en functioneren van een leerling hangt echt niet helemaal van jou af. Ik denk altijd maar: hoe was het een leerling vergaan als ik er niet was geweest? Ach, dan had ie het vast ook heel goed gered. Soms kun je heel belangrijk zijn voor een kind, maar je moet je rol toch ook relativeren.

En verder af en toe echt bewust de boel de boel laten en je desnoods een dagje ziek melden. Ik ben nooit ziek, maar soms (één of twee keer per jaar) meld ik me toch eens ziek als ik denk dat ik het even niet zo goed meer trek.
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_64051744
quote:
Op dinsdag 16 december 2008 09:32 schreef Jentin het volgende:
Zo'n snuffelgluurstage kllinkt inderdaad niet zo spannend. Ik heb tijdens dat ene jaartje stage op twee scholen stage gelopen: op de eerste school (door de opleiding aangewezen) mocht ik inderdaad ook alleen maar naar het plafond staren (én constateren dat mijn begeleider 6 uur achter elkaar tegen iedere klas op hetzelfde moment hetzelfde stomme grapje maakte). Het enige wat ik zelf mocht doen is een oefeningetje werkwoordspelling nakijken.
Ik ben toen in november zelf naar een andere school gestapt en daar mocht ik al meteen veel meer doen, en dat was zoveel fijner! Ik werd af en toe behoorlijk in het diepe gegooid, maar ik kon van alles uitproberen en heb van die stage ontzettend veel geleerd. Ik werk nu nog op die school trouwens.

Ik ben trouwens ook zo iemand die dingen heel erg slecht los kan laten. Een lullige opmerking van een leerling kon heel lang blijven malen. Maar dit jaar (mijn 3e) gaat alles alweer zoveel makkelijker en rustiger, dat dat gepieker ook veel minder is dan vorig jaar. Zeg maar nihil. Ik denk inderdaad dat het wel klopt wat ShadyLane zei: na een tijdje zul je alles al wel een keer gezien hebben, de extreme gevallen daargelaten, en dan kun je het ook makkelijker loslaten.
Ik heb in ieder geval een beetje geleerd om m'n schouders op te halen als een les niet perfect verloopt: volgende keer beter, ik zie die klassen tenslotte vaak genoeg om mezelf te revancheren. En gek genoeg lijken die klassen het ook niet echt mee te nemen naar de volgende les, dat vond ik zelf een heel geruststellende constatering.

Whatshesaid, mag je zelf geen stage proberen te regelen, of moet het per se via je opleiding?
Nee, heb het aan het begin van het schooljaar wel voorgesteld om ook zelf op zoek te gaan, maar dat was de bedoeling niet. Het was de bedoeling dat de school eerstejaars stage zou regelen En direct na de kerstvakantie beginnen de stages al, dus het is nu voor alle drie de partijen (hogeschool, middelbare school in kwestie en voor mijzelf) waarschijnlijk veel te kort dag om nog iets te gaan regelen... Nou ja, ik wacht het nu maar af, er zit niets anders op!

Hoor inderdaad dat de stages ontzettend verschillen, daarom was ik ook zo benieuwd
pi_64054544
quote:
Op dinsdag 16 december 2008 09:38 schreef mane het volgende:
En verder af en toe echt bewust de boel de boel laten en je desnoods een dagje ziek melden. Ik ben nooit ziek, maar soms (één of twee keer per jaar) meld ik me toch eens ziek als ik denk dat ik het even niet zo goed meer trek.
Hier idem en ik doe daar niet (meer) geheimzinnig over. Zolang je verder goed functioneert (en niet daarnaast nog vele andere keren ziek bent) kraait er geen haan naar. Sterker nog: ik zou een stuk slechter functioneren als ik het niet zou doen, dat snapt de directie ook wel. Ik denk dat dit geaccepteerd blijft zolang de werkdruk niet wordt verlaagd en zolang het fenomeen snipperdagen niet is ingevoerd in het onderwijs.

Overigens meld ik me niet ziek, ik bel en zeg: "ik kom vandaag niet". Dat zij dat interpreteren als 'ziek' is voor hun rekening
pi_64054834
Over ziekmeldingen trouwens: laatst bleek uit onderzoek dat het personeel op zwarte scholen zich vaker ziek meldt. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Maar er bleek ook dat parttimers zich vaker ziek melden en da's wel weer verbazend. Misschien heeft het ermee te maken dat veel parttimers kinderen hebben en soms geen opvang kunnen krijgen omdat het kind ziek is ofzo (ik speculeer ook maar wat)
pi_64064708
Ik zou het eerlijk gezegd ook eens wat vaker moeten doen, me ziekmelden als het echt even niet meer gaat..

Vandaag met een enorme kriebelhoes mezelf naar school gesleept, me het verschrikkelijk aangetrokken dat mijn vijfde klassen te weinig doen, en na de laatste les in tranen uitgebarsten(ergens waar niemand mij zag), toen nog anderhalf uur vergaderd, en daarna in de auto nog eens zitten janken..
Ik had me beter ziek kunnen melden achteraf gezien..
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_64064750
O ja, maar waar ik over wilde posten...

Hoorde ik het nou net goed dat de CAO rond is?
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_64064911
Ik stuur nog een keer dezelfde post in dit topic, dit omdat ik toch wel graag een reactie zou willen;)

Hallo allemaal,

Lees al een tijdje jullie posts, echter ben ikgeen aankomend docent of zelfs maar docent. Ik studeer op dit moment commerciele economie en als het goed is hoef ik nog maar 1.5 jaar. Nu begin ik, naar aanleiding van mijn stage me zelf af te vragen of dit is wat ik wil... Ik heb al eerder getwijfeld om de lerarenopleiding voor economie te doen...

Nu hoorde ik dat er een zogeneomde 'kopopleiding' bestaat deze duurt maar 1 jaar en dan ben je 2e graadsdocent en met mijn economie bachelor zou ik dit als het goed is kunnen doen..

Nu vroeg ik me af of 1 van jullie hier ervaring mee heeft? en misschien kunnen jullie mij wat meer vertellen over het vak docent...

Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Groetjes,
Chris
pi_64065192
Voor het vak docent kan je het beste dit topic en de voorgaande topics doorlezen, daar vind je genoeg informatie.

Wat betreft de kop opleiding, daar weet ik eigenlijk niets vanaf, ik heb zelf een universitaire master gedaan, die op zich ook als kop opleiding gedaan kon worden na je studie...
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_64065971
Ik was vandaag ziek thuis. Maar dan echt. Vannacht migraine gehad, nu nog een staartje ervan over en morgen het maar weer proberen. Voelt echt stom, zo vlak voor de vakantie ziek melden, maar goed, 't ging echt niet vanmorgen. Dit is al de tweede keer dit schooljaar, terwijl ik er jaren geen last van heb gehad. Vrijdag maar even naar de dokter, het zit me niet lekker.

Chrisis, ik weet eigenlijk niets van die kopopleiding af. Ik heb zelf 't IVLOS gedaan, dat is de Universitaire opleiding voor 1e-graads docenten. Die kan je als 1-jarige opleiding na een Master doen, maar verdere opleidingen weet ik verder niet zoveel van.
  dinsdag 16 december 2008 @ 19:40:20 #58
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_64066560
Ik meld me echt zelden ziek. De afgelopen 8 jaar ben ik twee dagen ziek thuisgebleven. Voor de rest sleep ik mezelf zoveel mogelijk naar school. Soms vind ik mezelf echt getikt, wanneer ik zie voor welke smoesjes andere collega's zich ziek melden.
.
pi_64072096
Ik maak meer kapot dan me lief is als ik mezelf dan toch naar school sleep. De signalen zijn doorgaans dat ik totaal onredelijk tegen onschuldige leerlingen tekeerga en op andere manieren de band met klassen om zeep help. Als 1 zo'n dagje van bijslapen, bijkomen en bijwerken ervoor kan zorgen dat ik er daarna weer fris en goed voorbereid sta, is dat het zeker waard. Een paar klassen missen 1 les die toch totaal slecht zou zijn geweest.....dat kunnen ze wel lijen, vooral omdat ik er verder altijd ben.

Ik heb het ook wel gedaan hoor, lesgeven terwijl ik geen stem meer had, alsmaar rochelde en niets kon hebben. Nuchter terugblikkend geloof ik niet dat iemand daar iets aan gehad heeft.
pi_64127101
Vandaag echt afscheid genomen van mijn 3 klasjes, morgen de collega's. Na de kerst een nieuwe start met de tweede stage op een nieuwe school, dus weer nieuwe leerlingen. Zal flink wennen worden (ook omdat er een hele andere school cultuur heerst); maar ik ben benieuwd.

Vandaag in klassenverband kerstviering; onwijs leuk om te zien hoe leerlingen dan echt een 'groep' vormen; eten meenemen, hapjes en drankjes (complete taarten gemaakt); en je komt weer achter verborgen (kook)talenten van leerlingen
Maar ik zal ze wel missen; dat weet ik wel. Slechts 4 maanden lesgegeven, maar aan band met een klas ontwikkel je echt al behoorlijk snel.
  donderdag 18 december 2008 @ 22:08:11 #61
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_64132751
quote:
Op donderdag 18 december 2008 18:32 schreef Hippos het volgende:
Vandaag in klassenverband kerstviering; onwijs leuk om te zien hoe leerlingen dan echt een 'groep' vormen; eten meenemen, hapjes en drankjes (complete taarten gemaakt);
Bij ons mag dat al niet meer, dan zouden er teveel lessen uitvallen... Ik had het graag gedaan met mijn mentorklas.
quote:
en je komt weer achter verborgen (kook)talenten van leerlingen
Ik ben van mening (en uit mijn ervaring blijkt) dat als je de leerlingen méér vrijheid in het proces, je vaak héél erg verrast zult worden..
quote:
Maar ik zal ze wel missen; dat weet ik wel. Slechts 4 maanden lesgegeven, maar aan band met een klas ontwikkel je echt al behoorlijk snel.
Dat vind ik ook inderdaad een van de mindere zaken in het onderwijs: afscheid nemen van klassen. Maar goed, het jaar erna krijg je ook weer nieuwe, leuke klassen. Dus het "missen" duurt meestal bij mij niet zo heel lang. Soms denk ik nog wel eens met plezier terug aan een klas ja. Afscheid nemen na het eindexamen vind ik erger, omdat je ze dan vaak helemáál niet meer ziet.
.
pi_64165857
Zo, en toen zat ik vanavond bij het concert van het koor waar ik bij zong. In november hakte ik de knoop door, ik hield het allemaal niet vol, en het zingen moest wijken.

Vanavond zat ik daar te luisteren naar een stuk wat ik toch grotendeels kende, en ineens vloog het mij aan. De afgelopen maanden heb ik even alles opzij gezet voor school, ik heb nauwelijks tijd voor mezelf gehad, en veel moeten opgeven. Is dat het waard geweest? Ik had er ook gewoon moeten staan, en dat voelde toch best zwaar klote.

Ik weet dat ik enorm veel geleerd heb de afgelopen maanden, en dat het het uiteindelijk wel waard is, en dat het vast beter gaat als ik een huisje dichterbij mijn school vind, maar toch blijft het ergens wrang..

ik weet eigenlijk niet goed wat ik hier nou precies mee wil zeggen of wil bereiken, maar ik wilde het wel even kwijt.
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_64172591
Het is wel herkenbaar hoor; ik weet niet of je docent-in-opleiding bent of al een tijdje docent bent. Maar ik heb soms ook het idee dat alles draait om 'school.' Lessen voorbereiden, lesgeven, nakijkwerk, administratie etc etc. Het gevaarlijke is dat mijn mentor het een soort van sluipmoordenaar noemde. Als je alles opzij zet voor je werk is er een kans dat je uiteindelijk tegen een burn-out loopt.
Als je constateert dat je teveel moet opgeven moet je daar misschien toch iets mee doen? Ik ken je situatie natuurlijk niet; maar je werk moet niet je leven gaan beheersen. Je werkt toch om te leven? Je leeft niet om te werken?
pi_64173659
Ik heb toevallig afgelopen week de knoop doorgehakt dat ik m'n vleugels eens wil gaan uitspreiden, om precies de reden die teigan aangeeft. Acht jaar onderwijs zijn heel leuk geweest en erg leerzaam, maar ik heb ook wel erg veel het gevoel gehad dat ik geen leven heb. Dat mijn op zich mooie werk ten koste gaat van teveel.

Dat, gecombineerd met het vermoeden dat het werk alleen maar minder mooi zal gaan worden (want van die mooie woorden over 'verhogen van de onderwijskwaliteit', 'aantrekkelijker maken van het leraarsberoep voor hogeropgeleiden', 'verbeteren van de arbeidsomstandigheden', 'meer aandacht/geld voor zorgleerlingen', 'kleinere klassen' zie ik nu toch al een jaar of twee bijzonder weinig terechtkomen), maakt dat ik toch maar eens aan de slag moet om te zorgen dat ik op termijn mijn vleugels kan uitspreiden. Dat gaat nu nog niet direct (ik heb een opleiding waarmee je niet direct erg interessante dingen kunt gaan doen buiten het onderwijs). De komende tijd blijf ik dus parttime lesgeven -want nu vind ik het beroep ook nog wel leuk, ik ben alleen bang voor wat ik er over tien jaar nog van vind - en ga er eens werk van maken dat ik straks, op het moment dat het echt niet leuk meer is, elders terechtkan.

Het mooie is, het lerarentekort geeft je de mogelijkheid het avontuur aan te gaan met een vangnet: blijkt dat het onderwijs toch leuker was, dan kan je altijd nog terug

Maar, nu eerst: VAKANTIE!
Ik was eergisteren en gisteren niet lekker, maar geloof dat dat met een avond vroeg naar bed en lang uitslapen redelijk is weggewerkt. Ik kan dus gezond de vakantie in
pi_64176776
* WHATSHESAID heeft een stageplek na de vakantie!
pi_64181307
quote:
Op zaterdag 20 december 2008 14:01 schreef WHATSHESAID het volgende:
* WHATSHESAID heeft een stageplek na de vakantie!
Gefeliciteerd!
pi_64201552
Gefeliciteerd met je stageplek WHATSHESAID

Om even op de vraag van Hippos terug te komen, dit is mijn eerste volle jaar in het onderwijs met zoveel lesuren. Wat mij nu erg opbreekt is de reistijd, ik zit drie kwartier tot een uur in de auto(enkele reis)..

Na de vakantie heb ik 4 lesuren minder, jammergenoeg is dat niet een extra dag vrij, maar wel een dag maar 2 lesuurtjes.
Wat mij op dit moment nog het meeste dwarszit is mijn onzekerheid. Vooral een van mijn bovenbouwklassen heeft er een sport van gemaakt om mij bij het teruggeven van proefwerken klem te lullen en mij het gevoel te geven dat het mijn schuld is dat ze geen goed cijfer hebben. Ik kwam er achter dat ze dit ook gewoon echt afspreken en het er onderling over hebben of ze mij nog eens echt aan het huilen krijgen, en dat doet pas pijn. Dat geeft mij de neiging om er nu gewoon helemaal mee te stoppen.
Ze werken in de lessen niet of nauwelijks, en bij de laatste toets zijn er dus ook een flink aantal cijfers tussen de 2 en de 3. Ze krijgen dit direct na de vakantie terug, en ik zie er nu dus ook al als een berg tegenop. Degenen die wel goed gewerkt hebben hebben wel goede cijfers, zo tussen de 7 en de 9,6, maar ik ben gewoon verbaal in dat opzicht nog niet zo vaardig.
De afdelingsleider is ook wel op de hoogte, maar die nemen ze absoluut niet serieus, dus dat helpt ook al niet. Ik heb ook geen zin meer om hun nog op enige manier ter wille te zijn, maar ik zie dus weer als een berg tegen hun gezanik op.... en het ergste op dit moment vind ik dat ik het even niet kan loslaten, en hierdoor mijn vakantie ook gewoon verpest wordt..
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_64202252
teigan, dit komt veel voor (misschien helpt het om te weten dat je niet de enige bent). Bij een oud-collega van me had een klas echt een soort wedstrijd wie de meeste punten bij zijn cijfer op kon praten. Daar hielden ze een ranglijst van bij

Een tijdje geleden kwamen er hier op het topic tips voorbij over hoe je dat kunt pareren. De toets kort bespreken in de les, en iedereen met vragen of commentaar mag 's middags na de lessen terugkomen. Dan komen alleen degenen bij wie je ook echt de punten verkeerd hebt opgeteld of iets onterecht fout hebt gerekend. Degenen die gewoon willen zieken, hebben daar geen zin meer in als het op het negende uur moet

Zoek die tips anders even op en neem je voor om ze na de vakantie in de praktijk te brengen. Dan kun je het nu hopelijk beter loslaten en van je vakantie genieten. Want die heb je verdiend!
pi_64202260
quote:
Op zondag 21 december 2008 10:49 schreef teigan het volgende:
Gefeliciteerd met je stageplek WHATSHESAID

Om even op de vraag van Hippos terug te komen, dit is mijn eerste volle jaar in het onderwijs met zoveel lesuren. Wat mij nu erg opbreekt is de reistijd, ik zit drie kwartier tot een uur in de auto(enkele reis)..

Na de vakantie heb ik 4 lesuren minder, jammergenoeg is dat niet een extra dag vrij, maar wel een dag maar 2 lesuurtjes.
Wat mij op dit moment nog het meeste dwarszit is mijn onzekerheid. Vooral een van mijn bovenbouwklassen heeft er een sport van gemaakt om mij bij het teruggeven van proefwerken klem te lullen en mij het gevoel te geven dat het mijn schuld is dat ze geen goed cijfer hebben. Ik kwam er achter dat ze dit ook gewoon echt afspreken en het er onderling over hebben of ze mij nog eens echt aan het huilen krijgen, en dat doet pas pijn. Dat geeft mij de neiging om er nu gewoon helemaal mee te stoppen.
Ze werken in de lessen niet of nauwelijks, en bij de laatste toets zijn er dus ook een flink aantal cijfers tussen de 2 en de 3. Ze krijgen dit direct na de vakantie terug, en ik zie er nu dus ook al als een berg tegenop. Degenen die wel goed gewerkt hebben hebben wel goede cijfers, zo tussen de 7 en de 9,6, maar ik ben gewoon verbaal in dat opzicht nog niet zo vaardig.
De afdelingsleider is ook wel op de hoogte, maar die nemen ze absoluut niet serieus, dus dat helpt ook al niet. Ik heb ook geen zin meer om hun nog op enige manier ter wille te zijn, maar ik zie dus weer als een berg tegen hun gezanik op.... en het ergste op dit moment vind ik dat ik het even niet kan loslaten, en hierdoor mijn vakantie ook gewoon verpest wordt..
Dat is vervelend, ik had ook een soortgelijke ervaring maar dan met een tweede klas. Wat je zegt over het 'niet kunnen loslaten' herken ik erg, dat is ook een puntje waar ik hard aan moet werken. Want het kan toch niet zo zijn dat die leerlingen vrolijk kerstvakantie hebben en jij in de vakantie je allerlei zorgen maakt over hoe de leerlingen gaan reageren e.d. Omgekeerde wereld eigenlijk, maar het gebeurt wel. Ik had dat ook een tijdje, dus ik herken het goed (en er zijn vast velen hier die het ook hebben meegemaakt).
Jammer dat de afdelingsleider dan weer niet achter je staan of je niet serieus nemen, dat is zo ongelooflijk belangrijk. Heb je een coach of een begeleider? Misschien kan hij je raad/advies geven?

Leerlingen zijn inderdaad er erg op gebrand om hun cijfers omhoog te praten; proberen van hun fout jouw fout te maken. Ik merkte dat ook al. Ik heb dat de laatste keer voorkomen door niet alleen de antwoordenblaadjes uit te delen maar ook de opgaven + de goede antwoorden met daarbij de vermelding waar het goede antwoord in het boek gevonden kon worden. Leerlingen konden zo zelf hun toets als het ware bekijken. Ik bespreek de toets ook nooit helemaal omdat dat saai en langdraderig wordt. Als leerlingen ergens écht niet mee eens zijn merk je dat vaak en maak ik een afspraak na de les. Leerlingen die alleen maar zeuren om een beter cijfer zie je dan nooit verschijnen, leerlingen die echt recht van spreken hebben wel. Het is maar één van de velen ideeën, volgensmij stond er in het vorige topic in een aantal posts over. Misschien kan het je helpen?
pi_64202772
Ik ga er nog weer even naar kijken, volgens mij was dat namelijk ook naar aanleiding van mijn verhaal over het teruggeven van de vorige toets.

De afdelingsleider staat wel achter mij hoor, dat zeker. Het probleem is dat de leerlingen hem niet zo serieus nemen. Ze schijnen te vinden dat hij wel een hoop kan roepen, maar ze zich daar niet zoveel van aan hoeven te trekken. Mijn mentor(collega die hetzelfde vak geeft) is voor de vragen over het vak heel goed, maar met mijn onzekerheden hoef ik niet bij hem aan te komen. Hij kan er weinig mee, en dat zegt hij ook. Mijn leidinggevende is een engel, daar heb ik wel veel aan. Zij heeft ook wel aangeboden om er eens bij te komen bij die klas, maar ik weet niet goed of ik daar wel iets mee bereik, behalve die leerlingen het idee geven dat ik ze alleen niet aankan......

Ik ga zo alles wat hier nog rond mij slingert van school verbannen naar de studeerkamer, en daar ga ik dan voorlopig even niet komen. En verder zoveel mogelijk leuke dingen doen...
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_64203512
Moet je doen; even wat rust doet soms ook wonderen, het is tenslotte ook vakantie Leuke dingen doen!

Jammer dat je bij je mentor niet terecht kan als het gaat om onzekerheid e.d. Vind ik toch wel horen bij de begeleiding, maar goed.
Observeren van lessen kan nooit kwaad, ik had ook een coach bij een klas waar het niet even lekker mee ging. Zo iemand kan je toch wat aan het denken zetten, soms wat tips of ideeën aangeven. Ik vond het leerzaam, ook is het niet altijd even leuk om bepaalde dingen te horen. Ik heb er toch erg veel aan gehad, dus zoveel kwaad kan het niet. Bovendien merken de leerlingen ook vaak amper dat er iemand bij zit, even in het begin, daarna zal 95% van de klas er geen notie meer van hebben, althans, dat idee had ik dan.
  zondag 21 december 2008 @ 14:00:53 #72
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_64206596
quote:
Op zaterdag 20 december 2008 14:01 schreef WHATSHESAID het volgende:
* WHATSHESAID heeft een stageplek na de vakantie!
Gefeliciteerd!

Wat dat proefwerken bespreken betreft: ik verbeter de meeste fouten op het proefwerk al. Als ik eenmaal in de "drive" van het nakijken zit, gaat dat vrij snel. De proefwerken geef ik dan terug, maar ook de opgaven. Dan kunnen ze hun eigen proefwerk nakijken (met het boek er bij) en zien ze meteen (doordat ik al een deel heb verbeterd) waar ze de fout in zijn gegaan. Dat gaat dan vrij snel, moet ik zeggen. Soms zijn er dan 2 of 3 vragen en dan heb je het ook wel gehad.

Ik moet maandag nog een dagje, en dan heb ik ook vakantie. Ben er wel erg aan toe hoor..
.
pi_64236862
quote:
Op zaterdag 20 december 2008 14:01 schreef WHATSHESAID het volgende:
* WHATSHESAID heeft een stageplek na de vakantie!
Gefeliciteerd!

En Teigan, wat vervelend dat dit zelfs je vakantie een beetje overschaduwt. Wat irritant ook dat die klas er een sport van schijnt te maken, ik kan me levendig voorstellen dat je daar een enorm rotgevoel aan overhoudt.
Is er niemand anders die wel indruk maakt op die groep? Ik had vorig jaar een 3havo from hell, waar mentor noch coordinator wat mee kon, maar ze hadden een heilig ontzag voor hun docent geschiedenis. Die is toen 'ns met ze gaan praten, en dat heeft wel geholpen. Ik kon in ieder geval weer normaal communiceren met die klas, en dat was al een enorme winst.

Over dat cijfergezeur van leerlingen: in mijn bovenbouwklassen geef ik altijd de opgaven terug met hun eigen antwoordblad en het correctiemodel. Vragen waar veel (dezelfde) fouten in zijn gemaakt bespreek ik kort en dan leg ik uit waarom een veelgemaakte fout ook echt een fout is en hoe het goede antwoord gevonden (en beargumenteerd) kan worden. Vervolgens zeg ik dat leerlingen die het toch nog oneens zijn over bepaalde vragen, aan het einde van de les bij me kunnen komen. Zoals anderen hier ook al zeiden; dan blijven er inderdaad nog maar heel weinig (hoogstens 2 of 3) over. Schreeuwen vinden ze allemaal wel leuk, maar in hun eigen tijd schreeuwen wordt al een stuk minder aantrekkelijk .

Ga in ieder geval lekker efkes genieten van je vakantie . De rest van 2008 is helemaal voor jou, niet voor je leerlingen .
  maandag 22 december 2008 @ 11:51:59 #74
105018 Borizzz
Thich Nhat Hanh
pi_64239373
Teigan, ik zou de discussie niet eens aangaan als ze gaan bakkeleien over cijfers. Jij bepaalt en beslist. Zo laat je dat ook duidelijk merken. Ik noem voor het teruggeven vaak even de dingen die vaak mis zijn gegaan. Ze mogen hun punten optellen en als daar een fout in zit mogen ze me dat vertellen. Als ze het ergens met mijn beoordeling niet eens zijn wil ik het antwoordenblad van hen terug en dan kijk ik er thuis nog een keer naar. Zo ga ik de discussie niet aan, en heb ik er tijd voor om er nog ns goed naar te kijken. Als ik het de les daarop teruggeef is het cijfer definitief.
Dat zijn mijn regels m.b.t. teruggeven van proefwerken.

In de bovenbouw kunnen ze hun werk altijd bekijken maar als ze het lokaal verlaten met het antwoordenblad accepteren ze het cijfer en zijn er geen onderhandelingen meer mogelijk.
kloep kloep
pi_64360823
quote:
Op zaterdag 20 december 2008 11:22 schreef ShadyLane het volgende:

Het mooie is, het lerarentekort geeft je de mogelijkheid het avontuur aan te gaan met een vangnet: blijkt dat het onderwijs toch leuker was, dan kan je altijd nog terug
Ik heb het gevoel dat sommige vakken niet echt een tekort kennen. Kan dat kloppen?

Ben zo goed als Bachelor in Geschiedenis. Moet nog 1 vak halen en dan heb ik dat klaar. Intussen al aan Master begonnen, maar het lijkt me in principe ook wel wat om (op part-time basis) voor de klas te gaan staan. Puur om te kijken of het me wat lijkt. Ook weer met insteek om eventueel later nog een 1e graads bevoegdheid te halen.

Bekende van me is met HBO Bachelor ook toevalligerwijs in het docentenvak gerold, en zijn verhalen zijn wel leuk om te horen.
What else are you gonna do on a Saturday? Sit in your fuckin' armchair wankin' off to Pop Idols?
pi_64361359
quote:
Op donderdag 25 december 2008 20:54 schreef Lennox het volgende:
Ik heb het gevoel dat sommige vakken niet echt een tekort kennen. Kan dat kloppen?
Klopt. En geschiedenis is er een van. Ik heb zelf ook een bevoegdheid voor geschiedenis, maar er is een overvloed aan docenten geschiedenis Hetzelfde voor bijv. het vak Engels of aardrijkskunde.
pi_64361673
Engels staan hier bij mij in de buurt juist enorm veel vacatures voor open.
What else are you gonna do on a Saturday? Sit in your fuckin' armchair wankin' off to Pop Idols?
pi_64430620
"Alvast bedankt dat u ernaar wilt kijken, terwijl u eigenlijk vakantie heeft."
  maandag 29 december 2008 @ 14:03:35 #79
105018 Borizzz
Thich Nhat Hanh
pi_64463672
Voor Biologie is er ook geen tekort, eerder een overschot.
kloep kloep
pi_64467509
Dat klopt; daar kan ik over meepraten ;-)
pi_64607860
Volgende week begin ik alweer aan mijn tweede, afsluitende, (LIO) stage op een nieuwe school. Eerlijk gezegd vind ik dat erg spannend; zeker omdat ik dinsdag meteen al voor 2 klassen wordt gegooid. Weliswaar blijft de docent erbij maar toch...ik voel nu toch langzaam wat zenuwen, erg vaag. Ik vermoed dat dinsdag als een soort van D-Day gaat aanvoelen. Ik ben al een keer langs geweest maar kreeg het idee dat het een totaal ander (werk)sfeertje is dan op mijn oude schooltje. Ben heel benieuwd...
pi_64607974
Spannend hippos, succes ermee.

Zelfs ik vind het nu toch weer spannend, ook al heb ik de klassen al bijna het halve schooljaar. Ik heb hulp gevraagd voor die vijfde klas, en krijg dat ook. Ik vind het wel spannend, maar ben blij dat ik het even niet meer alleen hoef te dragen zeg maar.
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
  zondag 4 januari 2009 @ 15:50:33 #83
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_64648508
quote:
Op zaterdag 3 januari 2009 10:52 schreef Hippos het volgende:Volgende week begin ik alweer aan mijn tweede, afsluitende, (LIO) stage op een nieuwe school. Eerlijk gezegd vind ik dat erg spannend; zeker omdat ik dinsdag meteen al voor 2 klassen wordt gegooid. Weliswaar blijft de docent erbij maar toch...ik voel nu toch langzaam wat zenuwen, erg vaag.
Ach, dat is normaal.. Bij mijn LIO-stage werd ik naar de klas gebracht, 32 leerlingen 3 kader: "Ga je gang!". Dat was meteen in het diepe gesmeten worden en zie maar dat je blijft drijven. Achteraf gezien wel de beste leerschool die ik had kunnen hebben.

Mja, morgen maar weer beginnen. Heb het gevoel alsof de tank voor een kwart gevuld is.. pff...
.
pi_64648692
De tank is hier wel gevuld, maar al die dingen die ik op orde had willen krijgen zijn bij lange na niet op orde. Had allerlei stapels door elkaar liggende papieren willen ordenen in mappen, tentamen voor de examenklas maken, project uitwerken....allemaal niet gebeurd. Dat betekent wel dat ik enorm ben uitgerust Ik heb het nakijkwerk gedaan dat ik nog had liggen, da's alles. Verder uitslapen, cafe, wandelen, sauna, film....
pi_64649243
Ik ben nu net klaar met het nakijken van de verslagen die er nog lagen.. Nu nog 2 proefwerken verder nakijken, en nog lessen voorbereiden.

Morgen nog redelijk rustig beginnen, mijn 4 havo klassen voorbereiden op een SE, en vwo 5 krijgt een hoop terug, en mogen dan verder een practicum voorbereiden of oefenen met een paar oefenopgaven... Ik laat ze maar even lekker zelfstandig werken, ik heb het stille vermoeden dat ze morgen toch nog niet erg hard vooruit te branden zijn..
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
  zondag 4 januari 2009 @ 16:41:20 #86
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_64650873
Neuh, zo'n eerste lesdag is toch weer opstarten.. En zeker als het koud en donker is.. Ik laat ze eerst maar eens een beetje vertellen hoe de vakantie was.
.
pi_64651171
Ik ga er vanuit dat ze juist weer helemaal energiek zullen zijn na deze twee weken. Voor de vakantie liepen ze echt op hun achterste benen, veel leerlingen waren ziek, de rest was moe en had geen zin meer. Ze waren echt helemaal op.

Ze zullen het eerste uur nog wel even wakker moeten worden, en misschien wat willen bijkletsen (al is dat minder dan in mijn tijd omdat ze nu allemaal heel veel MSN-en, Hyves, sms-en), maar ik ga ze benaderen alsof ze er vast wel weer tegenaan willen. Ongeacht of dat zo is .
pi_64651513
Bij mij zullen sommige klassen wel moeten, het is de laatste les voor het SE, en voor sommigen ook de laatste les voor de herkansingen... Dus in hun eigen belang zullen ze toch wel wat moeten uitspoken..

Bij de klassen waar ik problemen mee heb ga ik ze een formulier laten invullen, gaat van mijn begeleider uit. Ze moeten wat vragen beantwoorden over mijn lessen, en over hun eigen werkhouding, onder het mom dat hun cijfers lager uitvallen dan eerdere lichtingen. Ben benieuwd wat eruit komt, maar ik vind het ook wel spannend, ik zag in de vragen zelf namelijk wel wat verbeterpuntjes.
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_64652742
Ik ga er ook weer vol in morgen misschien werkt mijn energie wel aanstekelijk, ik heb er in ieder geval zin in. Veel te doen, vooral de literatuurmondelingen in de toetsweek (dat is bij ons de week na volgende week) zijn heftig, ik heb er 4 dagen lang ongeveer 10 per dag (a 25 minuten per mondeling). Dus dat wordt voor mij ook nog even een voorbereidingsslag .

Verder hier natuurlijk iedereen een gelukkig nieuwjaar en succes maar weer na de vakantie.
  zondag 4 januari 2009 @ 18:05:36 #90
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_64654671
quote:
Op zondag 4 januari 2009 17:23 schreef Razztwizzle het volgende:
Verder hier natuurlijk iedereen een gelukkig nieuwjaar en succes maar weer na de vakantie.
Dank je.. Jij ook he!

En jullie allemaal ook

[ Bericht 10% gewijzigd door Baba-O-Riley op 04-01-2009 19:14:18 ]
.
pi_64655413
quote:
Op zondag 4 januari 2009 15:50 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Ach, dat is normaal.. Bij mijn LIO-stage werd ik naar de klas gebracht, 32 leerlingen 3 kader: "Ga je gang!". Dat was meteen in het diepe gesmeten worden en zie maar dat je blijft drijven. Achteraf gezien wel de beste leerschool die ik had kunnen hebben.

Mja, morgen maar weer beginnen. Heb het gevoel alsof de tank voor een kwart gevuld is.. pff...
...helemaal vergeten! Iedereen de beste wensen voor 2009!

'In het diepe gooien' is inderdaad een goede leerschool; want ik maakte het min of meer ook mee tijdens mijn vorige stage. Zat ik 5VWO les te observeren, werd ik weggeroepen en stond ik 2 minuten later 1F (later mijn vaste klas) les te geven...maar ik ben toch een tikkeltje nerveus, maar ik ga er gewoon vol voor dinsdag

Ik heb trouwens vooral ervaring met havo en vwo klassen, heb tot nu toe 1x een vmbo-havo klas gehad; maar nog nooit een 'echte' vmbo klas. Iemand toevallig meer ervaring met vmbo t.o.v. havo/vwo? Ik zou wel eens willen weten welke verschillen er zijn qua lesgeven (en dan bedoel ik niet zozeer het niveau). Op de opleiding heb ik tot nu toe daar 0,0 over gehoord...
pi_64656414
quote:
Op zondag 4 januari 2009 18:05 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Dank je.. Jij ook he!
oeps, ook vergeten..

Iedereen een heel gelukkig nieuwjaar toegewenst!!!
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
  maandag 5 januari 2009 @ 16:25:34 #93
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_64690856
quote:
Op zondag 4 januari 2009 18:22 schreef Hippos het volgende:
Iemand toevallig meer ervaring met vmbo t.o.v. havo/vwo? Ik zou wel eens willen weten welke verschillen er zijn qua lesgeven (en dan bedoel ik niet zozeer het niveau). Op de opleiding heb ik tot nu toe daar 0,0 over gehoord...
Ja, ik geef ruim 7 jaar les op het VMBO en in die jaren heb ik alles gehad van 1 VMBO t/m 4 VMBO, alle leerjaren en afdelingen. In de loop van deze topicreeks heb ik al vaker dingen geschreven over het lesgeven op het VMBO. Ik zal je in het kort mijn ervaringen op het VMBO schetsen.

Het eerste jaar op het VMBO zou ik niet meer over willen doen. De leerlingen kennen je niet (en dat is HEEL belangrijk), je moet zelf nog je weg vinden in een wirwar van geschreven en ongeschreven regels, je houding en gedrag voor de klas moet je nog ontwikkelen, enfin.. een heleboel komt op je af. Dan trekt de stof op. Je werkt wat langer op de school, leerlingen beginnen je te kennen, jij voelt je op je gemak - en dan gaat het echte werk beginnen.

Het aller-, allerbelangrijkste vind ik om een goede band met de VMBO-leerlingen te hebben. Dan werken ze ook vóór jou. Dan kun je ook leuke dingen met ze doen, flauwekul uit halen, een leuke sfeer in de les creëeren. Daar werk ik dus altijd als eerste aan. Je werkt eigenlijk veel meer op het sociaal-emotionele gebied en ik vind dat erg interessant.

Ik ben geen strenge docent, ik ben geen politieagent. Ik heb mijn regels, ik ben duidelijk en consequent, en dat is m.i. veel belangrijker dan streng zijn. Met streng zijn maak je denk ik meer kapot dan je lief is. Tuurlijk heb je er altijd wel (een) klas(sen) tussen zitten waar het niet lekker loopt. En ja, er gebeuren dingen die je niet voorziet. Ik heb in de loop der jaren heel veel meegemaakt, dus ik kijk niet meer zo gauw vreemd op en weet er ook mee om te gaan. Hoe rustiger en kalm jij als docent bent/blijft, hoe rustiger/kalmer de leerlingen zijn.

Mja, ik kan hier wel uren over door schrijven, anders moet je de andere topics maar eens doorlezen (het zijn er maar 16 ), of stel je vragen maar.
.
pi_64861970
...en daar was ik weer

De eerste stageweek zit er op en hij is behoorlijk goed verlopen, ik heb het erg naar mijn zin op deze school. Ik heb denk ik zo'n beetje wel honderden meters afgelopen de laatste dagen om alles te regelen en na te gaan, maar ook al ondertussen lesgegeven aan 2VMBO en 2VMBO/Havo.

En dat ging erg goed, iets té goed. Dat zal liggen aan het feit dat ik natuurlijk helemaal nieuw voor de leerlingen ben en ze nu even de kat uit de boom kijken. Maar de lessen die ik nu heb gegeven gingen erg goed. Leerlingen luisterden, leerlingen werkten en leerlingen waren erg geïnteresseerd in het onderwerp waar we het nu over hebben (organen/cellen). Mijn begeleidster was erg tevreden, 'dat je nu al dit met deze klas kan is erg goed, zeker gezien het feit dat je nog maar net bezig bent. Erg goed.' Helaas ben ik er wel achtergekomen dat heel veel leerlingen hun huiswerk niet maken, in 1 klas 11 van de 25 en in de andere klas 14 van de 26. Daar staan wel sancties op, maar ik schrok er enorm van; dat heb ik nog nooit meegemaakt. De school is er erg streng in; maar echt effect heeft het nog niet.
Wel grappig is dat ik de beruchte VMBO klas ('heel, heel veel succes met díe klas...klonk het bemoedigend) bij mij zich heel netjes gedroeg en keurig werkte. Maar goed, mijn andere begeleider zei ook 'geniet er maar van zolang het duurt' met een glimlach, want de komende weken zullen de leerlingen vast en zeker de grenzen gaan verkennen en mij testen. Ik ben benieuwd, maar ik ben blij dat deze eerste week in ieder geval positief is verlopen. Ondertussen ook allerlei voorbereidingen treffen voor de lessen in de bovenbouw; maar ik heb een goede week gehad
pi_64954727
Ipv lurken nu een bericht van mijn kant.
Als ik ooit een boek ga schrijven met mijn memoires over mijn jaren in het onderwijs, komt dit voorval in de inleiding.
Vorig week zag ik een leerling in de 2e klas met een mobieltje spelen. Ik zat al enkele tientallen seconden te kijken en de rest van de klas had ook door dat ik het zag. Zoals het schoolbeleid voorschrijft, nam ik het mobieltje in beslag. Natuurlijk stribbelde ze tegen, maar ze begreep ook wel een beetje dat dit de afspraak is binnen onze school.
Toen ze een tijdje na schooltijd door de gang liep, was ze nog boos op me. In het bijzijn van enkele klasgenoten en een moeder van een van die klasgenoten (die op school was voor een afspraak) zei ze:
"Die {mijn-achternaam} is een vieze vuile tyfushond. Hij moet dood en daar ga ik voor zorgen. En dat kind dat er aan zit te komen (mijn vriendin is zwanger) wordt hopelijk dood geboren."
De moeder die bij deze uitlatingen aanwezig was, heeft dit doorgespeeld aan de directie. De directie heeft deze meid per direct extern geschorst, mede naar aanleiding van vele andere incidenten met haar. Verder wordt een exit-traject in werking gezet. Ze zal niet meer welkom zijn op onze school.
Ik ben benieuwd of dit daadwerkelijk gaat gebeuren. Het zou wel heel gek zijn als ik haar weer in de les zou hebben, en ik haar weer gewoon zou moeten helpen met het huiswerk.
Puur uit nieuwsgierigheid ga ik ook contact zoeken met de schoolagent om eens na te vragen wat er zou gebeuren als ik aangifte zou gaan doen. Ik ben wel benieuwd wat er dan gaat gebeuren. Het is natuurlijk een verhaal van "horen-zeggen" en de dame in kwestie ontkent het ook. De mogelijkheid van aangifte doen is voor mij nog puur hypothetisch. Ben gewoon nieuwsgierig
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
pi_64955783
Bizar om iemand dood te wensen om een mobieltje. Als het nou om Johan Derksen was geweest...
  maandag 12 januari 2009 @ 17:12:42 #97
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_64956129
quote:
Op maandag 12 januari 2009 16:41 schreef -J-D- het volgende:
Toen ze een tijdje na schooltijd door de gang liep, was ze nog boos op me. In het bijzijn van enkele klasgenoten en een moeder van een van die klasgenoten (die op school was voor een afspraak) zei ze:
"Die {mijn-achternaam} is een vieze vuile tyfushond. Hij moet dood en daar ga ik voor zorgen. En dat kind dat er aan zit te komen (mijn vriendin is zwanger) wordt hopelijk dood geboren."
Zooow.heavy verhaal. Laat die haar mond maar es spoelen met accuzuur of zo.. pff..
Wat een brutaliteit.
quote:
De moeder die bij deze uitlatingen aanwezig was, heeft dit doorgespeeld aan de directie. De directie heeft deze meid per direct extern geschorst, mede naar aanleiding van vele andere incidenten met haar. Verder wordt een exit-traject in werking gezet. Ze zal niet meer welkom zijn op onze school.
Ik ben benieuwd of dit daadwerkelijk gaat gebeuren. Het zou wel heel gek zijn als ik haar weer in de les zou hebben, en ik haar weer gewoon zou moeten helpen met het huiswerk.
Het is volgens mij wel zo dat jouw school een andere school moet gaan zoeken die dat meisje wil aannemen (in den beginne alleen als "gastleerlinge"). Vindt jouw school géén school, dan ben ik bang dat ze haar toch zullen moeten houden en dat ze inderdaad weer in je les zit. Ik heb eerder in deze topicreeks al eens verteld van een jongen die mij met de dood bedreigde. Twee lessen later zat hij weer breed grijnzend voor mijn neus.

[ Bericht 0% gewijzigd door Baba-O-Riley op 12-01-2009 18:26:58 ]
.
pi_64956252
Daar hou ik ook zeker rekening mee
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
pi_64957451
Wat een verhaal zeg..

Leerlingen doen zulke uitspraken soms ook echt zonder zich te beseffen wat ze nou echt zeggen volgens mij..

Ik heb een enquete laten afnemen bij mijn vijfde klassen, en met de punten die daaruit komen ga ik proberen verder te werken. Ik denk dat het wel moet lukken, ik wil ook gewoon dat het gaat lukken, en ik hoop zij ook.
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_64958156
Jeemig, wat een brutaliteit (even er van uitgaande dat ze het daadwerkelijk gezegd heeft)
Vooral het feit dat ze jouw ongeboren kind erbij betrekt, geeft wel aan dat het een persoonlijke aanval betreft.
Ik heb zoiets als dit nog niet meegemaakt. Wel uitgescholden voor alles en nogwat, maar dan recht in mijn gezicht of zo dat ik het nog net kon horen.

Wel hebben 2 leerlingen een keer de rest van de klas omgekocht met snoep en geld (euro's) om dierengeluiden ( ) na te doen om mij gek te maken, maar dit kon niet hard gemaakt worden aangezien de jongens die geklikt hadden dit later weer introkken. Anders zouden deze dames ook zijn geschorst.

Maar -J-D- hou ons op de hoogte! Ik zou graag willen horen hoe dit afloopt. Hebben jullie geen zorglokaal (o.i.d.) waar eruit gestuurde leerlingen heen gaan waar zij eventueel kan gaan zitten gedurende de rest van het schooljaar (wanneer ze niet naar een andere school kan)? Hoef je haar iig niet meer in de klas te hebben. Zo wordt dat bij ons ook wel eens opgelost (in extreme gevallen).

@Baba: dat dacht ik ook ja. Een school mag pas een leerling "verwijderen" als er een andere school voor is gevonden die haar over wil nemen.

@teigan: misschien wel, misschien niet, maar ik neem aan dat ze toch wel weten wanneer ze echt te ver zijn gegaan, en dat is hier duidelijk het geval. Naar mijn ervaring weten de leerlingen over het algemeen donders goed wat ze zeggen en wanneer ze het kunnen zeggen en had dit meisje het ongeluk dat de moeder dit doorspeelde, ik denk niet dat ze dat had verwacht.
pi_64959752
Locusta, soms weten ze zelfs dat niet..

1 leerling van mij is ook pas na een gesprek met hogerhand tot het besef gekomen dat hij misschien wat te ver ging bij mij, het is soms stoerdoenerij, waarbij ze zich niet altijd beseffen hoe dat bij de leraar als persoon aan kan komen. Sommige leerlingen lijken er niet altijd bij stil te staan dat de docent ook gewoon een persoon is zeg maar.
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_64960060
Ik geloof ook wel dat sommige leerlingen dit niet (direct) doorhebben. Maar ze zitten er ook tussen die heel gewiekst zijn en dit prima doorhebben, maar pik ze er maar eens uit.
Zeker de leerlingen die we tegenwoordig in het middelbaar onderwijs krijgen zijn weer een stuk mondiger dan toen ik bijv. een brugpieper was ('94/'95) Daar sta ik soms nog wel eens van te kijken ("die goede, oude tijd" ).
pi_64966184
Klopt, ze zijn veel mondiger en durven ook meer te zeggen. Ik had er vrijdag een kleine discussie met een andere docent in opleiding over; in 10 jaar is er enorm veel anders geworden als het gaat om het gedrag van leerlingen. Durven meer, doen meer, zeggen meer en soms hebben ze totaal geen idee waarover ze het hebben; of zeggen ze iets vanwege de 'groepsdruk.'

Morgen 3de les aan mijn VMBO klas, ik ben benieuwd...
pi_64966671
Ik vind dat ook wel. Ik weet ook niet of het je als leerling minder opvalt, maar ik zie al een heel aantal leerlingen in de brugklas die al geen huiswerk meer maken enzo. Ik kan het mij niet herinneren, maar ik zat ook wel in een hele brave klas...
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_64972588
Tja, ik wil dan niet als een oude rot klinken (met mijn 25 jaar) maar ik kan mij ook niet herinneren dat wij zo stelselmatig ons huiswerk niet maakten en soms ook zulke grote monden opzetten. Excessen waren er natuurlijk altijd, maar die excessen zijn nu veel "normaler" geworden

Spannend, Hippos! Zal voor je duimen
Ik heb nu 1 vmbo-klas die absoluut niet lekker loopt en waarbij de hulp van een (ortho)pedagoog ingeroepen is, omdat nagenoeg alle collega's niets meer met die klas kunnen beginnen. Dus hopelijk dat het met haar hulp wat beter gaat worden. Maar een andere klas (2TH) gaat wel weer heel goed Erg wisselvallig dus.
Maarja, juist die ene klas zuigt alle aandacht op
pi_64992062
quote:
Op maandag 12 januari 2009 23:14 schreef Locusta het volgende:
Tja, ik wil dan niet als een oude rot klinken (met mijn 25 jaar) maar ik kan mij ook niet herinneren dat wij zo stelselmatig ons huiswerk niet maakten en soms ook zulke grote monden opzetten. Excessen waren er natuurlijk altijd, maar die excessen zijn nu veel "normaler" geworden
Hier een nog wat oudere rot (31 jaar, 10 jaar voor de klas).
Ik heb zelf HAVO gedaan en VWO, dus dat kan ik minder vergelijken met het huidige VMBO waar ik mijn lessen geef.
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
  dinsdag 13 januari 2009 @ 22:36:11 #107
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_65009635
quote:
Op maandag 12 januari 2009 21:17 schreef Hippos het volgende:
In 10 jaar is er enorm veel anders geworden als het gaat om het gedrag van leerlingen. Durven meer, doen meer, zeggen meer en soms hebben ze totaal geen idee waarover ze het hebben; of zeggen ze iets vanwege de 'groepsdruk.'
Ja, wij hadden er gisteren ook een discussie over. Denk dat het te maken heeft met een aantal factoren:
* thuisfront - veel ouders werken de hele dag en hebben weinig aandacht voor hun kind, of weten gewoonweg niet hoe ze hun kind moeten opvoeden. Kind gaat dus op andere manieren aandacht vragen.
* straf - vroeger kreeg je thuis nog eens dubbel zoveel straf als je op school iets uitgevreten had, tegenwoordig moet je je als docent verantwoorden want ouders komen naar school als het kind iets uitgevreten heeft
* concentratie - alles gaat tegenwoordig heel snel en vluchtig; computer heeft een grote invloed op het leven van de kinderen, ze zijn ondertussen gewend om zelf alles te zoeken. Een boek lezen is ondertussen hopeloos ouderwets. Denk ook dat kinderen zich nog maar moeilijk op 1 ding kunnen concentreren. Zelfs nu is het én huiswerk maken, én TV kijken, én radio luisteren, én 10 websites bekijken, én 5 msn-gesprekken tegelijk voeren. (Toegegeven: ik kan dat ook, maar je merkt toch dat het voor kinderen moeilijk is om geconcentreerd te blijven). Veel prikkels. Waar zij gewend zijn aan een flitsende MTV-videoclip, staan wij voor de klas als een "stomme zwart/wit film", om het zo maar eens even te chargeren.

Zo zijn er nog wel wat oorzaken te noemen.
quote:
Op maandag 12 januari 2009 23:14 schreef Locusta het volgende:
Ik heb nu 1 vmbo-klas die absoluut niet lekker loopt en waarbij de hulp van een (ortho)pedagoog ingeroepen is, omdat nagenoeg alle collega's niets meer met die klas kunnen beginnen.
Dat is wel erg extreem als geen enkele collega iets met een vmbo-brugklasje kan...
.
pi_65025609
quote:
Op dinsdag 13 januari 2009 22:36 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Dat is wel erg extreem als geen enkele collega iets met een vmbo-brugklasje kan...
Dat is het ook een 2e klas met 13 leerlingen waar niets, maar dan ook echt niets mee te beginnen is
Nou zitten er wel wat leerlingen tussen met "bagage" en allerlei soorten aandoeningen, maar dit slaat echt alles (zelfs volgens mijn afdelingsleider)
Ik hoop dat het met behulp van de pedagoog (die individuele- en klassengesprekken gaat voeren) snel wat beter gaat, door dit gedonder kan ik de stof ook niet goed behandelen.

Goed dat je het thuisfront noemt, ik heb het idee dat (het ontbreken van) de thuissituatie veel invloed heeft op het kind. In de hierboven genoemde probleemklas zitten dus ook een aantal kinderen van gescheiden ouders, een meisje van een schippersinternaat, een meisje uit een streng islamitisch gezin (ze wil ook niet naar huis en hangt maar rond op school), noem maar op. En de leerlingen versterken het gedrag ook nog eens onder elkaar.
Zo zie je soms maar hoe belangrijk een stabiele thuissituatie kan zijn.
pi_65030311
Hallo allemaal!!

Lekker aan het werk?? Ik ben jaloers... Ik heb tijdens de wintersport een ongeluk gehad (niet mijn schuld!!), nu is mijn onderrug zwaargekneusd. Kan amper lopen en niet zitten en heb veel pijn. Nu kan ik dus niet werken en zit ik al anderhalve dag thuis. Ik mis school echt, mijn collega's en mijn leerlingen!! Verveel me inmiddels rot en heb al mijn boeken uitgelezen.

Helaas lees ik hier ook niet de leukste verhalen... echt verschrikkelijk dat leerlingen je bedreigen en uitschelden. Wij hebben ook een paar van die leerlingen die het echt te bont maken maar gewoon niet van school kunnen omdat er een andere school gevonden moet zijn. Echt te erg gewoon!
I ♥ PB
pi_65031677
Aiii.... beterschap!
Ik heb vorig jaar mijn bekken op meerdere plaatsen gebroken en uiteindelijk ook 8 maanden thuis gezeten, dus begrijp wel wat je bedoeld

Tja, als er geen andere school voor gevonden kan worden, dan houd het op! Aan de ene kant snap ik het wel: je kunt de leerlingen niet zomaar "dumpen", maar aan de andere kant zorgt het voor vele rare situaties zoals bijv. bij -J-D- (als hij die leerling weer terug krijgt) Ook niet helemaal de bedoeling.
  woensdag 14 januari 2009 @ 16:23:20 #111
44470 ErikT
Lekker PSV!
pi_65034854
quote:
Op maandag 12 januari 2009 23:14 schreef Locusta het volgende:
Tja, ik wil dan niet als een oude rot klinken (met mijn 25 jaar) maar ik kan mij ook niet herinneren dat wij zo stelselmatig ons huiswerk niet maakten en soms ook zulke grote monden opzetten. Excessen waren er natuurlijk altijd, maar die excessen zijn nu veel "normaler" geworden
Hier liep ik vorige 2 jaar ook tegenaan: Toen was ik 24 en 25, maar er is echt schrikbarend veel veranderd.
En volgens mij zijn dit de oorzaken:
quote:
* thuisfront - veel ouders werken de hele dag en hebben weinig aandacht voor hun kind, of weten gewoonweg niet hoe ze hun kind moeten opvoeden. Kind gaat dus op andere manieren aandacht vragen.
* straf - vroeger kreeg je thuis nog eens dubbel zoveel straf als je op school iets uitgevreten had, tegenwoordig moet je je als docent verantwoorden want ouders komen naar school als het kind iets uitgevreten heeft
Het aantal leerlingen met een abnormale thuissituatie (geen vader en moeder thuis) is echt absurd groot. Bij ons was iemand met gescheiden ouders nog iets bijzonders, zelfs een beetje zielig. Tegenwoordig is het normaal. Ouders besteden idd veel te weinig aandacht aan hun kinderen. Ze zeiden het vorig jaar ook tegen me: "Ja, ik doe zo want thuis heb ik niemand om mee te praten." Het is echt van de gekken, deze maatschappij.

En sommige ouders komen idd pas naar school als je hun kind "onrecht hebt aangedaan". Nou, als ik met een verhaal thuiskwam, zeiden mijn ouders: "De leraar zal het wel weten." Toen eindeloos irritant, maar het was wel de waarheid.
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
pi_65036975
Heb nog niets gehoord van de school, terwijl de schorsing morgen afloopt.
Dan zit die leerling dus weer gewoon in de klas, lijkt me? Heel apart!
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
  woensdag 14 januari 2009 @ 17:26:21 #113
44470 ErikT
Lekker PSV!
pi_65037480
quote:
Op woensdag 14 januari 2009 17:12 schreef -J-D- het volgende:
Heb nog niets gehoord van de school, terwijl de schorsing morgen afloopt.
Dan zit die leerling dus weer gewoon in de klas, lijkt me? Heel apart!
Ik weet niet hoezeer het schoolbestuur achter je staat, maar je kunt die leerling toch weigeren? Zeg maar dat je een officieel fatsoenlijk excuus wil en een goede afspraak voor als het weer mis gaat. Je moet gewoon op je strepen gaan staan. Er zijn grenzen hoor. En uiteindelijk ben jij de baas in jouw klas.

[ Bericht 2% gewijzigd door ErikT op 14-01-2009 17:51:12 ]
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
pi_65037672
quote:
Op woensdag 14 januari 2009 16:23 schreef ErikT het volgende:
Het aantal leerlingen met een abnormale thuissituatie (geen vader en moeder thuis) is echt absurd groot. Bij ons was iemand met gescheiden ouders nog iets bijzonders, zelfs een beetje zielig. Tegenwoordig is het normaal.
Inderdaad! Ik kan mij nog herinneren dat wij instructies kregen van de leerkrachten om maar een extra beetje aardig te doen, want haar ouders gingen scheiden, etc. Tegenwoordig staat het bij ons niet eens altijd meer in de leerlingdossiers, tenzij er iets specifieks aan de hand is.
quote:
En sommige ouders komen idd pas naar school als je hun kind "onrecht hebt aangedaan". Nou, als ik met een verhaal thuiskwam, zeiden mijn ouders: "De leraar zal het wel weten." Toen eindeloos irritant, maar het was wel de waarheid.
Hahaha, ja de opmerking: "Je zult het er wel naar gemaakt hebben", heb ik ook wel een aantal keer voorbij horen komen
quote:
Op woensdag 14 januari 2009 17:12 schreef -J-D- het volgende:
Heb nog niets gehoord van de school, terwijl de schorsing morgen afloopt.
Dan zit die leerling dus weer gewoon in de klas, lijkt me? Heel apart!
Apart dat ze nog niets hebben laten horen

Hebben ze bij jou op school geen "opvanglokaal" waar leerlingen heen gaan die er bijv. uitgestuurd worden? Ik zou dan vragen of die leerling daar heen mag tijdens de lesuren, zo is dat bij ons op school ook wel eens gedaan. En anders kun je hem/haar altijd nog met een tafel op de gang buiten het lokaal zetten en kan de leerling daar aan het werk.
Als het maar duidelijk is dat hij/zij "buiten het lokaal" werkt, lijkt me
pi_65037703
quote:
Op woensdag 14 januari 2009 17:26 schreef ErikT het volgende:
Ik weet niet hoezeer het school bestuur achter je staat, maar je kunt die leerling toch weigeren? Zeg maar dat je een officieel fatsoenlijk excuus wil en een goede afspraak voor als het weer mis gaat. Je moet gewoon op je strepen gaan staan. Er zijn grenzen hoor. En uiteindelijk ben jij de baas in jouw klas.
Eensch! En dit dus.
pi_65037710
quote:
Op woensdag 14 januari 2009 17:31 schreef Locusta het volgende:

[..]

Apart dat ze nog niets hebben laten horen

Hebben ze bij jou op school geen "opvanglokaal" waar leerlingen heen gaan die er bijv. uitgestuurd worden? Ik zou dan vragen of die leerling daar heen mag tijdens de lesuren, zo is dat bij ons op school ook wel eens gedaan. En anders kun je hem/haar altijd nog met een tafel op de gang buiten het lokaal zetten en kan de leerling daar aan het werk.
Als het maar duidelijk is dat hij/zij "buiten het lokaal" werkt, lijkt me
Dat is er wel, maar goed, dan is het mijn besluit.
Ik wil dat de school hier een besluit in neemt. (lees: de directie)
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
pi_65037891
Dat kan ik mij goed voorstellen hoor!
pi_65038954
quote:
Op maandag 12 januari 2009 23:14 schreef Locusta het volgende:
Tja, ik wil dan niet als een oude rot klinken (met mijn 25 jaar) maar ik kan mij ook niet herinneren dat wij zo stelselmatig ons huiswerk niet maakten en soms ook zulke grote monden opzetten. Excessen waren er natuurlijk altijd, maar die excessen zijn nu veel "normaler" geworden

Spannend, Hippos! Zal voor je duimen
Ik heb nu 1 vmbo-klas die absoluut niet lekker loopt en waarbij de hulp van een (ortho)pedagoog ingeroepen is, omdat nagenoeg alle collega's niets meer met die klas kunnen beginnen. Dus hopelijk dat het met haar hulp wat beter gaat worden. Maar een andere klas (2TH) gaat wel weer heel goed Erg wisselvallig dus.
Maarja, juist die ene klas zuigt alle aandacht op
Dank je voor het duimen Tot nu gaat het goed tot redelijk goed. Probleem is dat ik zelf te kritisch ben en eigenlijk 'alles' perfect wil hebben, en dat gaat natuurlijk niet. In mijn vmbo-klasjes merk ik dat het huiswerk maken echt een enorm issue aan het worden is. Nog erger zijn leerlingen die gewoon geen boeken meenemen. Ik erger me daar kapot aan; die leerlingen gaan ook klieren omdat ze eigenlijk weinig kunnen doen. Ik geef ze wel vervangende opdrachten, maar als 6 leerlingen geen boeken bij zich hebben...
Alles wordt wel genoteerd en de school is er best strikt mee, maar echt effectief...nee.
Maar voor de rest gaat alles goed; ik heb naar mijn zin en volgens mijn onderbouw begeleider doe ik het erg goed als beginnend docent. Er kunnen natuurlijk puntjes beter, maar ze gaf me vandaag opnieuw een compliment. Ik mag dus best tevreden zijn, maar eigenlijk ben ik het soms ook niet Dat denk ik 'die klas was erg druk, deden niet lekker mee...' terwijl ze aan de andere kant wel bezig waren met de stof. Te kritisch op mezelf...vreselijk; dat moet er echt uitgeslagen worden bij mij
Moet nog wel het nodige doen voor de NLT module die ik over 3 weken ga geven; dat schiet nog niet echt op...in deze eerste 2 weken ben ik erg veel bezig geweest met die lessen in de vmbo klassen + alles regelen (afkorting, sleutels, leerlingenlijsten, bijzonderheden, school leren kennen...etc etc etc)...en dat kost ook veel tijd en energie
pi_65039179
ik ken het wel hoor, ik ben ook te kritisch op mijzelf..

ik kom er net achter dat ik voor de herkansing een toets heb gegeven waarin een heel aantal vragen uit de oorspronkelijke toets stonden. Ik baal daar teveel van. die eerste toets is toch 3 maanden geleden, dus of ze nu nog precies alles van de nabespreking weten betwijfel ik..

Volgende keer beter zou ik moeten denken, maar ik ben dan ook gewoon echt boos op mijzelf dat ik zo'n fout maak..
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_65039330
Ik stop soms bewust oude vragen, soms in een nieuw jasje, in een herkansing. Een leerling die zijn fouten in de eerste toets goed heeft geanalyseerd mag daar best voor beloond worden. En als leerlingen weten dat er een kans bestaat dat vragen terugkomen, letten ze ook beter op bij de nabespreking .
pi_65039609
quote:
Op woensdag 14 januari 2009 18:18 schreef ShadyLane het volgende:
Ik stop soms bewust oude vragen, soms in een nieuw jasje, in een herkansing. Een leerling die zijn fouten in de eerste toets goed heeft geanalyseerd mag daar best voor beloond worden. En als leerlingen weten dat er een kans bestaat dat vragen terugkomen, letten ze ook beter op bij de nabespreking .
Ja, dat doe ik precies zo. Vooral bij grammaticale dingen, bijv. invulzinnen, verander ik de namen van de personen en de rest blijft 't zelfde. Ik doe 't ook wel eens bij SO's en repetities over hetzelfde hoofdstuk. De slimme kinderen hebben dat door, laatst kwam er een brugklasser naar me toe "Mevrouw, ik had die zin nog onthouden van de S.O. maar u had hem wel een beetje veranderd!!" .

Mijn lesweek is een beetje raar. Zaterdag heeft mijn vriend een auto-ongeluk gehad. Hij zit de komende twee maanden bij z'n schoonouders om te revalideren, en ik ben er nog een beetje van slag door. Gelukkig heb ik deze week bijna alleen maar bovenbouw literatuurmondelingen, dus volgende week maar weer fris beginnen.

Nog wat pareltjes uit de mondelingen :
(Over Bridget Jones) - Daniel goes strange on his woman with Bridget.
(Over "Lamb to the Slaughter" van Roald Dahl) - The woman hits her man with a heavy lamp. (En dan ook het verhaal uitleggen alsof het een lamp is , terwijl het om een stuk lamsvlees gaat).
(Over "About a Boy") - Marcus, the main boy, is not a much brutal boy.
Als antwoord op mijn vraag wat de setting van het verhaal is: "It is a sad story, yes"

En als klapper: Een jongen die maar Nederlandse woorden erdoorheen bleef gooien. Hij had het echt niet door, zelfs toen ik hem corrigeerde bleef hij er mee doorgaan. Dan krijg je zinnen als "The pigs on the boerderij staan voor de leaders of communism in Rusland". .
pi_65040337
quote:
Op woensdag 14 januari 2009 18:08 schreef Hippos het volgende:
Nog erger zijn leerlingen die gewoon geen boeken meenemen. Ik erger me daar kapot aan; die leerlingen gaan ook klieren omdat ze eigenlijk weinig kunnen doen. Ik geef ze wel vervangende opdrachten, maar als 6 leerlingen geen boeken bij zich hebben...
Even snel een tipje voor ik de rest goed door ga lezen:
Zorg dat je wat kopietjes bij je hebt van de les- en werkboeken waarmee de leerlingen dan aan de slag kunnen gaan. Kost minder voorbereidingstijd dan de vervangende opdrachten en op een gegeven moment hebben de leerlingen ook wel door dat geen boeken meenemen geen zin heeft (je gaat immers gewoon door met noteren wie de boeken is vergeten, dus krijgen ze nog steeds straf), ze moeten immers alsnog met de stof aan de slag. Bij mij heeft dit prima gewerkt
quote:
Maar voor de rest gaat alles goed; ik heb naar mijn zin en volgens mijn onderbouw begeleider doe ik het erg goed als beginnend docent. Er kunnen natuurlijk puntjes beter, maar ze gaf me vandaag opnieuw een compliment. Ik mag dus best tevreden zijn, maar eigenlijk ben ik het soms ook niet Dat denk ik 'die klas was erg druk, deden niet lekker mee...' terwijl ze aan de andere kant wel bezig waren met de stof. Te kritisch op mezelf...vreselijk; dat moet er echt uitgeslagen worden bij mij
Ik herken het wel Heb ik ook erg last van! Met name wanneer andere mensen eens een keer bij mij komen kijken Ben ook altijd erg nerveus dan.

Maar kritisch zijn tegenover jezelf is niet verkeerd, maar geniet ook een beetje van het compliment

[ Bericht 33% gewijzigd door Locusta op 14-01-2009 18:47:04 ]
pi_65040478
quote:
Op woensdag 14 januari 2009 18:18 schreef ShadyLane het volgende:
Ik stop soms bewust oude vragen, soms in een nieuw jasje, in een herkansing. Een leerling die zijn fouten in de eerste toets goed heeft geanalyseerd mag daar best voor beloond worden. En als leerlingen weten dat er een kans bestaat dat vragen terugkomen, letten ze ook beter op bij de nabespreking .
Dat is ook wel een goede insteek ja Toch een beetje indirect belonen voor goed opletten.
quote:
Op woensdag 14 januari 2009 18:24 schreef Razztwizzle het volgende:
Mijn lesweek is een beetje raar. Zaterdag heeft mijn vriend een auto-ongeluk gehad. Hij zit de komende twee maanden bij z'n schoonouders om te revalideren, en ik ben er nog een beetje van slag door. Gelukkig heb ik deze week bijna alleen maar bovenbouw literatuurmondelingen, dus volgende week maar weer fris beginnen.
Oef, sterkte zeg! Komt het wel weer helemaal goed?
quote:
Nog wat pareltjes uit de mondelingen :
(Over Bridget Jones) - Daniel goes strange on his woman with Bridget.
(Over "Lamb to the Slaughter" van Roald Dahl) - The woman hits her man with a heavy lamp. (En dan ook het verhaal uitleggen alsof het een lamp is , terwijl het om een stuk lamsvlees gaat).
(Over "About a Boy") - Marcus, the main boy, is not a much brutal boy.
Als antwoord op mijn vraag wat de setting van het verhaal is: "It is a sad story, yes"

En als klapper: Een jongen die maar Nederlandse woorden erdoorheen bleef gooien. Hij had het echt niet door, zelfs toen ik hem corrigeerde bleef hij er mee doorgaan. Dan krijg je zinnen als "The pigs on the boerderij staan voor de leaders of communism in Rusland". .
Animal farm?
pi_65045802
quote:
Op woensdag 14 januari 2009 18:45 schreef Locusta het volgende:

[..]

Dat is ook wel een goede insteek ja Toch een beetje indirect belonen voor goed opletten.
[..]

Oef, sterkte zeg! Komt het wel weer helemaal goed?
[..]

Animal farm?
't Komt goed, maar 't gaat lang duren. Even doorbijten en dan samen opnieuw beginnen in het nieuwe huisje. Gelukkig zijn ze erg begripvol op school, vrijdagavond is open dag (en dus "moet al het onderwijzend personeel aanwezig zijn, OOK op eventuele vaste vrije dagen!") maar de rector zei "ga maar lekker naar Groningen, je zal hem wel missen deze week". Ik ben zo blij met hoe er met dat soort dingen wordt omgegaan bij ons op school.

Morgen nog drie mondelingen, een repetitieuurtje aan HAVO2 en een SO nabespreken met m'n 3e klas. En dan op naar m'n lief .

En het mondeling was Animal Farm ja . Nou goed, hij wist er dan tenminste nog chocola van te maken, ondanks de Nederlandse woorden. Ik had gisteren een leerling die na mijn vraag over onderliggende symboliek doodleuk antwoordde dat die er niet was . "It's just about animals on a farm, I thought it was a very childish book" , auw .
pi_65046215
quote:
Op woensdag 14 januari 2009 20:45 schreef Razztwizzle het volgende:
't Komt goed, maar 't gaat lang duren. Even doorbijten en dan samen opnieuw beginnen in het nieuwe huisje. Gelukkig zijn ze erg begripvol op school, vrijdagavond is open dag (en dus "moet al het onderwijzend personeel aanwezig zijn, OOK op eventuele vaste vrije dagen!") maar de rector zei "ga maar lekker naar Groningen, je zal hem wel missen deze week". Ik ben zo blij met hoe er met dat soort dingen wordt omgegaan bij ons op school.
Fijn dat het iig (uiteindelijk) weer goed komt en dat je begripvolle collega's hebt
quote:
En het mondeling was Animal Farm ja . Nou goed, hij wist er dan tenminste nog chocola van te maken, ondanks de Nederlandse woorden. Ik had gisteren een leerling die na mijn vraag over onderliggende symboliek doodleuk antwoordde dat die er niet was . "It's just about animals on a farm, I thought it was a very childish book" , auw .
Oei, ja, die laatste opmerking zal wel pijn hebben gedaan ja Dat is ook geen voldoende geworden?
pi_65047775
quote:
Op woensdag 14 januari 2009 20:45 schreef Razztwizzle het volgende:

[..]

't Komt goed, maar 't gaat lang duren. Even doorbijten en dan samen opnieuw beginnen in het nieuwe huisje. Gelukkig zijn ze erg begripvol op school, vrijdagavond is open dag (en dus "moet al het onderwijzend personeel aanwezig zijn, OOK op eventuele vaste vrije dagen!") maar de rector zei "ga maar lekker naar Groningen, je zal hem wel missen deze week". Ik ben zo blij met hoe er met dat soort dingen wordt omgegaan bij ons op school.

Morgen nog drie mondelingen, een repetitieuurtje aan HAVO2 en een SO nabespreken met m'n 3e klas. En dan op naar m'n lief .

En het mondeling was Animal Farm ja . Nou goed, hij wist er dan tenminste nog chocola van te maken, ondanks de Nederlandse woorden. Ik had gisteren een leerling die na mijn vraag over onderliggende symboliek doodleuk antwoordde dat die er niet was . "It's just about animals on a farm, I thought it was a very childish book" , auw .
Fijn dat je school zo meewerkt. het lijkt mij ook wel moeilijk hoor, krijgt hij een zwaar ongeluk, en dan zit hij ook nog de komende tijd niet dicht bij je. Sterkte ermee.

en die leerling, oei, dat is toch wel heel erg..
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
  donderdag 15 januari 2009 @ 19:14:59 #127
105018 Borizzz
Thich Nhat Hanh
pi_65081858
Voor mijn mentorklas (brugklas) ben ik gestart met een lessenserie begrijpend lezen. Het gaat dan om het onderscheiden van hoofd- en bijzaken.
Weet iemand enkele geschikte leesteksten? Ik geef zelf wiskunde, en heb niet een mooi archief van teksten enzo. Misschien zit tussen deze forummers wel een docent nederlands of ook een mentor
kloep kloep
pi_65085941
Ga eens bij de sectie Nederlands langs en vraag of je wat methodes mag lenen Daar staan vaak wel goede teksten in + uitleg. Neem dan eentje van een ander niveau of leerjaar waarin jouw leerlingen zitten en je weet zeker dat ze die teksten (nog) niet hebben gehad
pi_65087111
Sectie Nederlands moet dan zeker hebben. Wel een goed initiatief; mijn leerlingen zouden er misschien ook wel behoefte aan hebben; maar ik ben dan weer geen mentor maar alleen docent biologie. Leerlingen lezen tegenwoordig niet erg goed, als ze al lezen...
Pas had ik op mijn vorige stageschool in 6V een examenvraag met ze doorgenomen. Bij één vraag bleef 1 leerling continue emmeren over het antwoord. Na 2 minuten discussie zei ik 'heb je de tabel ook gelezen?' 'Welke tabel?' 'Er staat bij de vraag; gebruik tabel 1 bij het beantwoorden van vraag 2.' 'Oh, had ik niet gezien...' Maar ook het lezen van een tekst blijkt lang niet altijd even nauwkeurig te gebeuren; soms laat ik 1 leerling een tekstgedeelte gewoon klassikaal hardop voorlezen. Beetje basisschool-achtig, maar het werkt wel vind ik.

Vandaag ging vmbo klas wel goed; wel paar onruststokers, maar ze werken wel. Dus tot nu toe gaat het goed. Maar ik twijfel nog of het de komende weken zo goed blijft gaan...maar goed, ik doe mijn best.
Morgen NLT voorbereiden; oftewel, mijn begeleider zal me vast de wind van voren gaan geven...
pi_65257268

Ik kom even zeggen dat ik stage heeeeel leuk vind. Over 3 jaar ben ik ook een docentje
pi_65258469
Wij doen in de brugklassen ook een centraal leesvaardigheidproject. Echt, dan blijkt hoe zwak veel kinderen in begrijpend lezen. Ik heb de beroemde opdracht gedaan die begint met "Lees eerst punt 1 t/m 10 goed door". 1 t/m 9 zijn dan lastige opgaven over een tekst. Punt 10 is: "Lees de laatste regel van de tekst", waar dan staat "Gefeliciteerd, je hebt goed gelezen, je hoeft namelijk geen opdrachten te maken." (Dat is de strekking). Welgeteld TWEE van de dertig leerlingen hadden 'm door. En maar triomfantelijk zitten kijken .

BIj mij gaat 't wisselend. Ik zit nog erg met m'n vriend en de verhuizing in m'n hoofd, en merk dat ik daardoor niet zo scherp en bij de les ben. Dat heeft vooral invloed op de lessen aan m'n 2e klas met 31 leerlingen, die gingen echt bagger deze week.
pi_65273269
Het is dan echt lastig om gefocussed te blijven Razztwizzle. En die leerlingen pikken dat onbewust ook wel op..

zou je je lessen er wat op aan kunnen passen? Ze wat meer zelfstandig laten werken ofzo?(als dat niet in een puinhoop uitpakt tenminste..)
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_65289326
quote:
Op woensdag 21 januari 2009 09:49 schreef teigan het volgende:
Het is dan echt lastig om gefocussed te blijven Razztwizzle. En die leerlingen pikken dat onbewust ook wel op..

zou je je lessen er wat op aan kunnen passen? Ze wat meer zelfstandig laten werken ofzo?(als dat niet in een puinhoop uitpakt tenminste..)
Morgen heb ik voor mijn 30 aapjes uit Gym2 een PC-les met een grammatica-oefenprogramma . Hopla.

Ik had vandaag zo'n leuke les met VWO5 . Echt zo'n les waarvan je denkt "Ja, daarom ben ik gaan lesgeven". Ik had de Obama-inauguratie opgenomen en z'n speech gebruikt voor een aantal luister- en later leesvaardigheidsopdrachten. Klas helemaal enthousiast (laatste uur ) en we zijn zelfs nog 10 minuten langer doorgegaan omdat ze het perse af wilden maken. .
pi_65290720
Wauw, dat lijkt mij ook leuk. Leuke manier van actualiteit koppelen aan lesmateriaal. Helaas kan ik Obama iets minder makkelijk gebruiken bij biologie...

Maar ik had het 7de uur gek genoeg een leuke les, leerlingen moeten aan de slag met de microscoop en dat ging eigenlijk gewoon goed. Lekker gewerkt, heb ik ook meteen gezegd aan het einde van de les.
pi_65498093
...vandaag eerste clash met mijn vmbo klas. Ik had vorige week een SO verplaatst omdat ik door roosterproblemen anders in de knel zou komen te zitten. Ik alles op bord geschreven + opschrijven in klassenagenda. Helaas waren er 8 leerlingen de hele week afwezig. En een deel van die leerlingen begon vandaag te mopperen en eigenlijk ruzie te zoeken met mij omdat ze het er niet mee eens waren dat 'ze vandaag pas te horen kregen dat ze morgen een SO hebben...'
Toen ik de klassenagenda tevoorschijn toverde bleek dat mijn tekst weg was gekrast. Toen werd ik echt even boos; want ik merkte dat ze aan het 'zoeken' waren en uitproberen. Ik heb mijn poot stijf gehouden en het SO gaat morgen gewoon door, ondanks het vele commentaar, geroep, gevloek en getier. Ik werd er niet heel vrolijk van, maar goed. Ging de eerste weken eigenlijk best goed, maar dit was de eerste clash en volgens collega's die deze klas hebben zeker niet de laatste
Ironisch was wel dat toen ik bij de deur stond en de klas het lokaal verliet en ik wat leerlingen vroeg over het SO van morgen ik van een heleboel leerlingen te horen kreeg dat ze al geleerd hadden...

Ik ben benieuwd, maar ik verwacht morgen weer een tweede clash.
  woensdag 28 januari 2009 @ 17:07:05 #136
105018 Borizzz
Thich Nhat Hanh
pi_65498170
Goed zo. Poot stijf houden.
Een beetje toegeven kan later altijd nog.
kloep kloep
  woensdag 28 januari 2009 @ 17:16:00 #137
75592 GlowMouse
l'état, c'est moi
pi_65498533
quote:
Op dinsdag 20 januari 2009 20:18 schreef Razztwizzle het volgende:
Wij doen in de brugklassen ook een centraal leesvaardigheidproject. Echt, dan blijkt hoe zwak veel kinderen in begrijpend lezen. Ik heb de beroemde opdracht gedaan die begint met "Lees eerst punt 1 t/m 10 goed door". 1 t/m 9 zijn dan lastige opgaven over een tekst. Punt 10 is: "Lees de laatste regel van de tekst", waar dan staat "Gefeliciteerd, je hebt goed gelezen, je hoeft namelijk geen opdrachten te maken." (Dat is de strekking). Welgeteld TWEE van de dertig leerlingen hadden 'm door. En maar triomfantelijk zitten kijken .
Als je punt 1 t/m 10 goed doorleest dan lees je bij punt 10 "Lees de laatste regel van de tekst". Waarom zou je nou net dat punt eerst uit moeten voeren?
En ten tweede leer je zo mensen een verkeerde houding aan. Als de opdracht duidelijk is dan moet je zo snel mogelijk aan de slag gaan, anders ben je lui. En dat de 10 punten ook opdrachten waren, blijkt uit wat de leerling in de gegeven omstandigheden redelijkerwijs mocht verwachten. Of wil je dat leerlingen later bij proefwerken een leeg blaadje inleveren met de mededeling 'bovenaan stond niet dat we de vragen ook daadwerkelijk moesten maken en op het blaadje de antwoorden moesten schrijven'.
Ik vind dit zo'n vreemde opdracht.
eee7a201261dfdad9fdfe74277d27e68890cf0a220f41425870f2ca26e0521b0
  vrijdag 30 januari 2009 @ 11:40:34 #138
44470 ErikT
Lekker PSV!
pi_65560988
Vandaag in de Trouw een interessant artikeltje:
quote:
Internet kan de communicatie tussen docent en leerling verbeteren. Maar er zijn valkuilen. „Het begint zakelijk, maar op een gegeven moment komen er hartjes en x’jes.”

Chatten of hyven met je leerlingen: de ene docent vindt het een verrijking, een ander vindt het veel te ver gaan. Door de komst van interne en andere informele communicatiemiddelen, is de relatie tussen leraar en leerling minder formeel geworden. Maar hoor je via deze informele kanalen wel met je leerlingen te praten?

Voor jonge docenten van de lerarenopleiding kan het misschien ongemakkelijk zijn. Na een eerste dag als leerkracht word je thuis verrast met privéberichtjes van leerlingen. De kinderen hebben je gevonden op Hyves, een populair vriendennetwerk op internet. Moet je als leerkracht op die reacties ingaan?

Sommige leerkrachten hebben helemaal geen problemen om te ’krabbelen’ (het plaatsen van berichtjes op Hyves) met hun leerlingen. Zij sturen via internet bijvoorbeeld berichtjes over het huiswerk van de volgende dag, of wensen hen succes bij de komende toets. Zoals Martijn Bakker (25), docent op het Hogeland College in Warffum. „Contact via Hyves vind ik op zich prima”, zegt hij. „Ik zit ook wat meer in de leeftijdscategorie van mijn leerlingen, waardoor ik ze ook weleens tegenkom met uitgaan.”

Ziet hij zijn leerlingen in de kroeg of in de supermarkt, dan voelt Bakker zich geen leraar. Het contact is dan een stuk losser, zegt hij. „De hoedanigheid van docent heb ik dan niet. Dan heb ik gewoon normaal contact. Ook op internet is dit het geval. „Op msn spreken ze me ook aan met ’Martijn’, in de klas noemen ze me ’meneer Bakker’.”

Volgens de docent klassieke talen is de relatie tussen de leerling en docent minder formeel dan vroeger. Hij is blij dat hij met zijn klas op een losse manier kan communiceren. Dat heeft volgens hem als voordeel dat hij beter contact heeft met de leerlingen. „De relatie met de klas wordt er beter van; je weet wat er speelt. Ik weet ook dingen waar andere docenten helemaal niet van op de hoogte zijn. Ik hoor collega’s weleens over bepaalde leerlingen praten, en dan denk ik: je zou eens moeten weten.”

Indien niet afgeschermd, is er op Hyves ook veel privé-informatie te vinden. Zo kun je op de site informatie lezen over iemands vrijetijdsbesteding. Er zijn soms ook vakantiefoto’s te zien, ook van partners en vrienden. Vera Nuiver, derdejaars student aan de lerarenopleiding in Nijmegen, vindt dat docenten daarmee moet uitkijken. „Ze hadden mij ook gevonden toen ik op een middelbare school ging stagelopen”, vertelt ze. „Ik heb toen mijn profiel afgeschermd, zodat ze niks konden lezen. Ik vind dat leraren terughoudend moet zijn met privégegevens.”

Nuiver is van mening dat er op de opleiding meer aandacht moet worden besteed aan dit soort kwesties. Ze beaamt dat veel aankomende leerkrachten worstelen met de vraag hoe om te gaan met contact met leerlingen op het web. „In het begin heb je veel onzekerheid. Je wil leuk gevonden worden en dan kun je soms te ver gaan”, zegt Nuiver.

Marc Mathies, werkzaam bij de Algemene Vereniging van Schoolleiders, ziet vooral gevaren. „Je praat automatisch anders via internet. Daar moet je alert op zijn. Met Hyves moeten we met z’n allen rekening houden, maar leraren zeker. Die hebben een vertrouwensrelatie en een voorbeeldfunctie. Je hebt met leerlingen een andere machtsverhouding dan met je vrienden. Bovendien zet je jezelf in de etalage. Je laat je privéfoto’s toch ook niet in de klas slingeren?”

Volgens Frans Lathouwers, advocaat bij de Algemene Onderwijsbond, bevinden docenten op Hyves zich op een ’glijdende schaal’. „We hebben het zo vaak zien misgaan”, zegt hij. „Het begint met zakelijke berichtjes over roosters, maar op een gegeven moment komen er hartjes en x’jes, of opmerkingen over uiterlijkheden. Als de ouders dat lezen, heb je een probleem. Dat praat je niet zo makkelijk goed.”

In 2008 heeft de advocaat 25 docenten moeten bijstaan die hun baan kwijtraakten. In 2007 was dit ook al het geval. Lathouwers vindt dat scholen moeten aangeven dat er grenzen zijn. Leraren horen een gezaghebbend figuur te zijn, een autoriteit. Hij stelt dat je als docent niet kan permitteren om een vriendschapsband met een leerling te hebben. „Ook buiten school hebben docenten een gezagsverhouding.” Bovendien, zo zegt hij, kunnen pubers moeilijk met leuke opmerkingen omgaan. „Stel jezelf als norm: dat wat ik schrijf, moet een collega ook kunnen lezen.”

Niet alleen jonge docenten zijn actief op internet. Ook de persoonlijke Hyves-pagina van Pieter van Iersel (50), leerkracht op het Sint Janslyceum in Den Bosch, staat vol met vriendelijke conversaties met zijn leerlingen. „Ik vind het leuk dat ik een beetje kan zien waar mijn leerlingen mee bezig zijn”, zegt hij. „Daardoor leren we elkaar beter kennen.”

Af en toe chat Van Iersel ook met zijn leerlingen, bijvoorbeeld als ze ergens problemen mee hebben. Met de feestdagen in december stuurde Van Iersel al zijn pupillen een kerstboodschap via een ’krabbel’ op internet, die vervolgens veelvuldig werd beantwoord. Ook houdt hij via Hyves contact met oud-leerlingen en stuurt hij de toetsresultaten via internet.

Er staat ook wat privé-informatie van hem op de netwerksite. Maar dat zijn allemaal dingen die leerlingen gerust mogen weten. „Ik vind het juist positief. Zo ben ik geen grote onbekende voor ze.” Wel heeft hij een waarschuwing voor zijn leerlingen: „Ze hebben niet in de gaten dat ik ook gewoon hun krabbels kan lezen. Dat heeft weleens tot leuke situaties geleid”, lacht Van Iersel.

De leerkracht vindt dat docenten in de media weleens in een verkeerd daglicht worden gezet als het gaat om contact met leerlingen. „Alsof mannelijke docenten erop uit zijn om met hun leerlingen te flirten.”

Of het nu op Hyves is of in de klas, een docent hoort afstand te bewaren, vindt ook Van Iersel. De natuurkundeleraar probeert daarom de verhouding die hij in de klas met zijn leerlingen heeft, ook op de site na te bootsten. Leerkrachten hebben nu eenmaal een bepaalde verantwoordelijkheid naar hun leerlingen, zegt hij.

„Sterker nog: als volwassene heb je bepaalde verplichtingen naar jongeren. Zo probeer ik ook op Hyves afstand te bewaren. Een krabbel zal ik nooit eindigen met ’liefs’ of ’kusjes’ of iets degelijks, want dat hoort een volwassene niet aan een jongere te schrijven.”
Reacties leerlingen:
quote:
’Een oefensom op Hyves is vaak je redding in nood’

Wat vinden leerlingen die contact met hun leraar hebben via Hyves er zelf van?

Robin Govaart (14):

„Ik vind het leuk dat leraren met de tijd meegaan. Zolang het contact over school blijft gaan, vind ik het oké, want als het te persoonlijk wordt, gaan leerlingen het verkeerd opvatten. En dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling.”

Emine Keser (14):

„Nou, ik vind het echt superfijn. Ik heb deze week proefwerkweek en voor sommige onderdelen wil ik extra oefeningen, en op deze manier krijg ik ze.”

Marieke Kunst (14):

„Ik denk dat als de leerlingen iets meer van hun leraar weten, dat ze dan ook wel meer respect hebben voor die leraar. De docent is dan beter op de hoogte hoe het met zijn leerlingen gaat, en weet daardoor hoe hij ze in de klas moet behandelen.“

Marleen van Dam (15):

„Mijn leraar geeft ook wel eens cijfers als we een proefwerk hebben gemaakt en het is bijvoorbeeld vakantie. Dat is heel fijn, behalve als je een slecht cijfer hebt natuurlijk.”

Thomas van Dijk (15):

„Ik vind het erg gaaf. Zo kom je ook weer meer over je leraar te weten en andersom. Ik vind het best wel modern dat onze leraar natuurkunde gezellig met leerlingen zit te hyven.”

Lucia Geertse (14):

„Ik vind het heel handig. Als je even iets niet snapt, dan maakt de leraar op Hyves een oefensommetje en legt het meteen uit. Dat is vaak je redding in nood! Ik denk dat je ook wel een betere band met je leraar krijgt, en dat vind ik met betrekking tot de lessen erg positief. Ook een goede bijkomstigheid is dat de leraar weet wat er onder de jeugd speelt, en dat komt onder andere doordat hij Hyves heeft.”
Wat vinden jullie?
Afgelopen 2 jaar gaf ik les. Verschillende leerlingen van afgelopen jaar hebben me gevonden op Hyves (knap, want ik gebruikte het amper, had bv maar 5 vrienden erin, en geen foto.) Eerst dacht ik: wat moet ik daar nu weer mee? Later dacht ik: mmm, misschien wel leuk, een beetje contact houden. Ik vind het eigenlijk wel leuk. Ik vind het wel leuk om te horen hoe het nu met ze gaat op school. En het is leuk om te horen dat ze willen dat ik terug kom.

Hoe staan jullie hier tegenover? En wat is dus jullie policy hierin?
De obvious valkuil is dat het te persoonlijk kan worden. Maar ja, dat heb je toch helemaal zelf in de hand? Of moet je je aantrekken wat anderen (collega's, ouders) zouden kunnen denken?
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
pi_65562581
Ik deed het in de eerste jaren dat ik lesgaf en ben daarvan teruggekomen. Ik heb het idee dat dat bij veel van mijn jonge collega's precies zo is gegaan. Ik ben er niet van teruggekomen om wat ouders of collega's ervan zouden kunnen denken, maar omdat ik niet wilde dat mijn werk in mijn hele priveleven zou doorlopen.

Wij geven als scholen toch al een onprofessioneel signaal van "altijd beschikbaar", door het verschijnsel ouderavonden (als je de kinderarts van je zoon wilt spreken moet dat overdag, als je de woningbouwvereniging iets wilt laten repareren moet dat overdag, als je naar de pedicure wilt moet dat overdag, alleen wij zijn zo idioot om ons te schikken naar de werktijden van ouders), door het feit dat huisadressen en persoonlijke telefoonnummers van medewerkers in de schoolgids staan, etc. Ik kan het niet maken om dat signaal zelf nog te versterken door vrolijk op zondag via MSN grammatica uit te leggen aan een leerling.

Dan ben ik er zelf mede schuldig aan dat de leraar steeds meer als goedwillend vrijwilliger wordt gezien ipv als de vakman die hij is/hoort te zijn. Met alle gevolgen voor werkdruk en salaris van dien en met alle lerarentekorten van dien. Ik wil niet mede verantwoordelijk zijn voor die trend, daar ben ik tegenwoordig heel principieel in.
pi_65562960
Ik heb trouwens wel een vaksite waar leerlingen op kunnen reageren en daar plaats ik heus wel eens 's avonds een vakgerelateerd nieuwtje op, of foto's van een project. Maar da's geen 1 op 1-contact, dat vind ik toch wat anders. Iets op de vaksite plaatsen is net zozeer onderdeel van het werk als een repetitie nakijken, dat doe ik ook weleens 's avonds of in het weekend. Maar beschikbaar zijn voor contact, dat zouden we tussen 9 en 5 moeten houden, acute ziekenhuisopnames daargelaten.
pi_65563227
Contact met leerlingen doe ik via It's learning, daar wil ik best vragen ed. beantwoorden, en dat wordt ook wel gewaardeerd.

Waar ik laatst tegenaan liep is dat leerlingen mij gegoogled hadden, en ze zo toch bij informatie komen die zij niet hoeven te weten op mij. Niet alles is af te schermen, en ik vond dat toch erg vervelend..
Ik heb zelf al te veel de neiging om buiten werk teveel met werk bezig te zijn, en mede daarom kies ik ervoor om bv. mijn hyves af te schermen.

Een van mijn voorgangsters had wel veel leerlingen op haar hyves, en daar zijn ook vervelende dingen uit voortgekomen.(het precieze weet ik er ook niet van, ik ving er laatst in de wandelgangen wat over op)
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_65575017
Ik heb het ook liever niet. Hyves is afgeschermd en als er uitnodigingen van leerlingen zouden komen zou ik die gewoon afslaan. Persoonlijk vind ik dat er wel een scheiding moet zijn tussen school / privé. Contact met leerlingen via een vak-website of site waarop leerlingen speciaal vragen kunnen stellen vind ik wel goed; zo hou je een beetje de grens intact. Maar dat is mijn mening.

...overigens had mijn vmbo klas, die zo zat te zeuren over dat SO verplaatsen, dat SO érg goed gemaakt. Allemaal mooie cijfer. Ik ben erg trots op ze en zal ze dat ook vertellen. Volgens mijn begeleider toch een signaal dat ze het wel naar hun zin hebben; ze willen schijnbaar leren (voor mij). Nou ja, even wachten hoe de toets gaat over 1,5 week...

Morgen open dag! Wordt druk en vermoeiend denk ik...
  vrijdag 30 januari 2009 @ 18:37:18 #143
44470 ErikT
Lekker PSV!
pi_65575020
quote:
Op vrijdag 30 januari 2009 12:26 schreef ShadyLane het volgende:
Ik ben er niet van teruggekomen om wat ouders of collega's ervan zouden kunnen denken,
Ik denk dat dit ook iets is wat eerder bij mannen vervelend kan worden. Ik moet echt meteen aan die South Park aflevering denken...
quote:
maar omdat ik niet wilde dat mijn werk in mijn hele priveleven zou doorlopen.
Okee. Goede reden, daar kan ik me wel iets bij voorstellen ja.
quote:
Op vrijdag 30 januari 2009 12:48 schreef teigan het volgende:
Contact met leerlingen doe ik via It's learning, daar wil ik best vragen ed. beantwoorden, en dat wordt ook wel gewaardeerd.
Ja, dat lijkt me ook wel handig.

Het lijkt me idd ook wel vervelend als leerlingen alles van je privéleven weten. Maar ik gebruik Hyves bv helemaal nergens anders voor, dus ze kunnen ook weinig te weten komen. Als Hyves het middelpunt van je sociale leven is ( ), kan je ze beter weghouden denk ik.

[ Bericht 35% gewijzigd door ErikT op 30-01-2009 18:45:23 ]
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
pi_65626224
Ik heb vandaag voor de tweede keer m'n AOB-lidmaatschap opgezegd Kom nou toch, eind oktober een hoop ophef maken dat je met deze CAO niet akkoord kunt gaan, flyers drukken, stakingen organiseren en dan vervolgens half januari alsnog akkoord gaan met zo ongeveer hetzelfde. En ik maar collega's optrommelen, die me nu komen vragen waarvoor ze in godsnaam de straat op zijn gegaan.

Ik kan niet wachten tot die nieuwe vakbond van Leraren in Actie van start gaat
pi_65626439
Vandaag een (online) sollicitatie ingevuld op een school in de buurt. Halve baan voor het vak waarin ik heb gestudeerd. Heb alleen 0 ervaring met lesgeven, omdat ik geen lerarenopleiding heb. Ben benieuwd.
What else are you gonna do on a Saturday? Sit in your fuckin' armchair wankin' off to Pop Idols?
pi_65626452
quote:
Op zondag 1 februari 2009 15:48 schreef Lennox het volgende:
dubbel;
What else are you gonna do on a Saturday? Sit in your fuckin' armchair wankin' off to Pop Idols?
pi_65626535
Als je een tekortvak hebt gestudeerd hangen ze morgenochtend aan de lijn, als je geen tekortvak geeft zou ik actiever te werk gaan dan een online formuliertje invullen
pi_65626636
Punt is dat ik meer aan het aftasten ben op dit moment. Heb deze week naar alle waarschijnlijkheid mijn (Universitaire) Bachelor in Geschiedenis gehaald. Hoop deze zomer ook master te zijn, want daar mocht ik begin dit jaar al aan beginnen. Momenteel heb ik nog maar 1 vak en scriptie om me op te focussen, en ik ben benieuwd of leraar iets voor mij is. Zit geen haast achter, meer kijken wat de eventuele mogelijkheden zijn.
What else are you gonna do on a Saturday? Sit in your fuckin' armchair wankin' off to Pop Idols?
pi_65626768
Ah ok, dan is het een ander verhaal. Je zou na je master de lerarenopleiding kunnen gaan doen om te kijken of het iets voor je is. Je hebt dan nog een jaar stufi, ontdekt of je het leuk vindt, en na een jaar heb je je bevoegdheid binnen. En zo'n halve baan als deze kun je dan inzetten als stage.
pi_65626775
Tja, de AOB is akkoord gegaan na ledenraadpleging, dus de leden hebben dan toch toegestemd, of zie ik dat zo verkeerd?

Maar aangezien een aantal andere vakbonden de boel hebben afgewezen is de CAO volgens mij nog steeds niet rond hoor, en gaan we rustig verder...
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_65626868
Jawel toch? Welke hebben 't dan nog afgewezen? Bij mijn weten was de AOB de enige grote bond die het advies niet met een positief advies heeft voorgelegd aan haar leden.

En ja, de leden hebben inderdaad met 74% voor gestemd, hetgeen mij tot de conclusie bracht dat de leraren inderdaad steeds dommer worden.
pi_65626966
Oh je bedoelt de ABVAKABO?
pi_65627072
Ik dacht dat er nog iets van twee andere grote vakbonden waren die het afgewezen hadden hoor... Ik dacht dat de CNV hem ook afgewezen had...

edit: ik lees nu dat de CNV met 90% voor heeft gestemd, dus dan had ik dat in ieder geval mis. Op hun site staat ook dat de CAO definitief is, maar ik heb dat eigenlijk nog nergens echt gehoord. Ik wacht het even af, volgens de nieuwe CAO had ik per 1 januari een trede omhoog gemoeten, dus dan zie ik die ook vast wel terug op mijn volgende loonstrook...
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_65627297
Neenee, CNVO en CMHF (wie dat dan ook mogen zijn ) gingen in december akkoord en hebben het met een positief advies voorgelegd aan de leden. De CAO zou er daarom sowieso komen, als AOB en ABVAKABO niet zouden tekenen zouden zij gewoon geen partij meer zijn in de uitwerking van het akkoord. Nu heeft de AOB alsnog getekend, en van ABVAKABO weet ik het niet. Ik neem aan van niet, als de leden in meerderheid tegen waren. Maar wat die dan verder gaan doen, actievoeren of niet, is mij onbekend.

Maar die CAO is er, voor zover ik weet. Per wanneer dat in de loonstrookjes verwerkt wordt weet ik niet, maar ik zie het grote geld vanzelf wel een keer verschijnen
pi_65627435
Ach, gezien de verhuizing die er hier aankomt is al het geld mooi meegenomen. ik zit net in de CAO te bladeren, en voor mij maakt de verkorting van de salarislijn nog niets uit, dus daar moet ik het niet vandaan halen... Voor de rest wacht ik het ook wel af...
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_65651916
Hyves.. ik heb een speciale hyves aangemaakt voor mijn leerlingen. Foto's zijn alleen klassenfoto's en verder niks van mij privé. Leerlingen vinden het erg stoer dat hun docent hyves heeft Ik zit er bijna nooit op, dus eigenlijk slaat het nergens op dat ik het heb. Maar ja, kan nu ook geen kwaad volgens mij.
Trouwens, heb de afgelopen veel lieve en leuke krabbels gehad van leerlingen, daar word ik wel weer vrolijk van

Vandaag ga ik weer sinds eind december lesgeven. Vandaag maar één uurtje om weer te proberen. Ik heb er onwijs veel zin in, maar ben ook wel zenuwachtig. Bang dat ik veel pijn ga hebben en het niet vol kan houden. Maar ik wil zo graag!! Komt vast goed.....
I ♥ PB
pi_65653745
Ik ben wel eens 'fanhyves' van bepaalde leraren tegengekomen, aangemaakt door leerlingen
pi_65654443
Ik wil geen leerlingen op mijn hyves/msn hebben om (gedeeltelijk) dezelfde reden als ShadyLane. Zodra ik de school uitloop laat ik het werk achter mij, dat betekend dus ook geen contact met leerlingen of ouders in mijn privé-tijd. Ik ben drie dagen in de week op school en als men mij wil spreken, kan dat op die drie dagen

In het begin van mijn onderwijscarrière heb ik nog wel contact gehad met leerlingen via msn, dat vond ik toen wel leuk en zorgde voor een gezellige sfeer in de klas. Totdat je de leerling waar je mee gesproken hebt er een keer uitstuurt en die persoon verwacht dat hij/zij op basis van de msn-gesprekken recht heeft op een voorkeursbehandeling. Toen was het dus meteen over. Niet alle leerlingen zullen dit doen, maar ik ga het mijzelf niet moeilijker maken door het risico te lopen. Nu zorg ik er voor dat het net zo gezellig wordt in de klas zonder msn-gesprekken

Misschien dat het er ook mee te maken heeft dat ik op mijn vorige school heb meegemaakt hoe ver het kan gaan wanneer je als docent "ongepast" contact hebt met een leerling (in dit geval mailcontact) en ben ik daardoor extra op mijn hoede.

Neemt niet weg dat het wel leuk is om te horen dat er dingen bestaan als fan-hyves voor docenten en je door krabbels leuke contacten kunt hebben, dat zijn dan weer de leuke kanten. Ik ben er gewoon niet het type voor en ook veel te veel op mijn hoede om zoiets te kunnen doen.
pi_65661645
Ik zou inderdaad nog wel eens willen overwegen om een vakhyves aan te maken, maar daar zou het voor mij ook ophouden hoor...

op mijn vorige school had iemand een fanhyves, was ook wel grappig, hij plaatste er zelf filmpjes op van wat hij deed met die klassen(muziek maken en dergelijke). hij was ook een hele bevlogen docent.
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
  maandag 2 februari 2009 @ 17:59:22 #160
44470 ErikT
Lekker PSV!
pi_65663904
quote:
Op maandag 2 februari 2009 13:16 schreef WHATSHESAID het volgende:
Ik ben wel eens 'fanhyves' van bepaalde leraren tegengekomen, aangemaakt door leerlingen
Ik heb er één

Maar ik geloof wel dat die vooral bestaat uit frustratie over de huidige docent die ze hebben. Dus minder kudo's voor mij.

Als ik weer les ga geven ga ik wel een website of iets dergelijks maken. (Niet dat ik weet hoe je een website moet maken, maar dat is vast niet moeilijk.) Met lesprogramma's, huiswerk, forumpje waar je vragen kan stellen aan mij of aan elkaar, cijfers, enz... Volgens mij kost dat niet zoveel moeite en levert het heel veel op. Bv nooit meer gezeik "Ik wist niet dat we huiswerk hadden" enz.
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
  maandag 2 februari 2009 @ 18:30:23 #161
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_65664849
quote:
Op maandag 2 februari 2009 13:37 schreef Locusta het volgende:
Zodra ik de school uitloop laat ik het werk achter mij
Je hoeft thuis nooit wat na te kijken of werk voor te bereiden?

Wat MSN en hyves betreft: ik heb een tijdlang een apart msn-adres gehad voor leerlingen. En ja, dat was best gezellig. Zorgde inderdaad voor een wat betere sfeer in de klas, omdat je beter weet wat er speelt en zo. Leerlingen maakten er geen misbruik van en ze spraken me net zo aan als op school. Dus dat leverde geen problemen op. Maar sinds dit schooljaar heb ik er niet meer zo'n behoefte aan en ben er mee gestopt. Geen idee waar het door komt, maar ik had er gewoon geen zin meer in. Ik word oud, geloof ik

Hyves heb ik wel wat leerlingen op, maar ik heb dan ook geen wereldschokkende foto's of berichten er op staan. Daar let ik wel op. Leerlingen gaan er ook op een fatsoenlijke manier mee om. Ik heb op de een of andere manier wel een soort van uitstraling dat ik geen imbeciele krabbeltjes krijg als:

"heyzzzz meneertjuhhhhh,
kUnnnn jy muh ff het punt geven van die laatstuh SO jwz?
zou errug chilluh zyn! aait!

boks ouwe!


Daar gaan mijn haren dus recht van overeind staan. Maar dat blijft me dus bespaard en de leerlingen weten ook dat ik dat niet echt op prijs stel.

[ Bericht 0% gewijzigd door Baba-O-Riley op 02-02-2009 18:38:36 ]
.
pi_65665082
Goed, ik hoor nu steeds meer gemor om de "functiemix" op scholen.. nu is dit mij totaal ontgaan, maar wat ik er zo kort van begrijp is dat scholen straks verplicht zijn om iedereen die in de bovenbouw lesgeeft een LD-functie te geven, daardoor alleen nog maar 2e-graders in de onderbouw willen hebben (omdat LD-ers daar te duur zijn), en bovenbouwdocenten cq. LD-'ers dus (A) Met teveel zijn straks en geloosd moeten worden en (B) Alleen nog maar in de bovenbouw les zullen gaan geven.

Zie ik dit goed of maak ik een denkfout, en wat vinden jullie er van? Leeft het bij jullie op school?
  maandag 2 februari 2009 @ 18:40:26 #163
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_65665211
Ik zit op een VMBO-locatie, dus daar leeft het niet zo. We zijn daar allemaal tweedegraders.
.
pi_65665549
Ik heb inderdaad al een schoolleider horen zeggen dat hij nu "natuurlijk geen eerstegraders meer gaat aannemen".

Maar op zich valt het wel mee qua "te duur", want tegelijk met de invoering van deze maatregel wordt ook de automatische periodiek afgeschaft. Je gaat niet meer automatisch elk jaar een trapje omhoog, alleen nog "bij goed functioneren". Een eerstegrader die je eeuwig in LD 1 of 2 laat hangen, is helemaal niet zo duur. En als 't 'm niet bevalt, dan gaat ie maar weg, komt er weer een nieuwe, die ook weer in LD 1 begint.

(edit: ik kan dat van die automatische periodiek trouwens zo gauw niet terugvinden, dus misschien is die afschaffing toch niet doorgegaan (maar ik durf er nog niet op te hopen ). Als ik info vind post ik die wel)
pi_65665726
quote:
Op maandag 2 februari 2009 18:30 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Je hoeft thuis nooit wat na te kijken of werk voor te bereiden?
Nope Op een paar toetsen tijdens de toetsenweken na (en dan hebben we het over 2/3 toetsen) geen schoolwerk thuis. Op mijn school zijn ze nogal fan van tussenuren En met mijn 14 uur over drie dagen heb ik er nogal wat en bereid ik alles in mijn tussenuren voor. Soms blijf ik na schooltijd nog even zitten om alles af te ronden. Mijn streven is, en dat lukt meestal wel, om op school alles af te maken zodat ik thuis kan relaxen

En tja, misschien gaf ik wel niet genoeg het signaal af dat ze met dat soort "onzin" niet aan hoefden te komen, want daar is het waarschijnlijk ook mis gegaan
Nogmaals: tof voor de mensen die het wel doen, maar het is gewoon niet mijn ding.
pi_65667439
klinkt wel goed Locusta. Ik heb nu wel redelijk wat tussenuren (6 op 14 lesuren), maar ik merk dat ik het nog lastig vind ze goed te benutten. En vooral die bovenbouwtoetsen kosten mij veel tijd.
Ik wil wel proberen minder tijd aan school te besteden, aangezien het redelijk de spuigaten uitliep..
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_65674765
quote:
Op maandag 2 februari 2009 19:36 schreef teigan het volgende:
klinkt wel goed Locusta. Ik heb nu wel redelijk wat tussenuren (6 op 14 lesuren), maar ik merk dat ik het nog lastig vind ze goed te benutten. En vooral die bovenbouwtoetsen kosten mij veel tijd.
Ik wil wel proberen minder tijd aan school te besteden, aangezien het redelijk de spuigaten uitliep..
Wat ik ook wel eens doe, als ik niet genoeg heb aan de tussenuren, is eerder komen of langer blijven. Het maakt de dagen misschien wel langer, maar de dagen dat je vrij bent kun je helemaal in jezelf investeren en relaxen Bovendien heb je op school alle (leer)middelen ter beschikking en thuis niet. Dat zie ik soms ook wel eens als obstakel.

Maar ik geef op dit moment alleen maar onderbouwklassen les en ik kan mij voorstellen dat die minder tijd kosten. Bovendien heb ik een aantal parallelklassen (zij het van verschillende niveaus) die het voorbereiden ook vergemakkelijken

Maar teigan, op hoeveel dagen heb jij die 14 lesuren dan?
pi_65678346
Ik ben op dit moment best heel veel buiten schooltijd met school bezig. Dat zit 'm vooral in de bovenbouwklassen en het voorbereiden van die lessen, en doordat ik simpelweg heel veel leerjaren heb. Brugklas, 2HAVO, 2GYM, 3VWO, 4VWO, 5VWO. Op een dag als deze levert me dat 2 SO's uit de onderbouw, een grote toets van 5VWO en 30 boekverslagen uit de brugklas op om na te kijken. Verder help ik mee met de voorbereiding van een Taaldorp, komen er weer mondelingen aan in m'n vierde en vijfde klassen die voorbereid moeten worden, help ik mee in de sectie met de keuze van een nieuwe leergang voor de bovenbouw.. al met al genoeg te doen .

En ik heb haast geen tussenuren. Ben wel vaak heel vroeg op school, dat werkt wel lekker 's morgens. Maar woensdag en donderdag heb ik van 9:15 tot 15:30 les zonder tussenuren. Maandag en dinsdag zijn rustiger, dan bereid ik meer voor en kijk ik meer na. Wel op school, daar werk ik gewoon beter.

En dan straks ook nog verhuizen, ik vraag me af hoe ik dat allemaal weer met elkaar moet gaan combineren!

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 02-02-2009 23:42:29 ]
pi_65692221
Ik heb momenteel een fulltime baan en diverse strategieen om buiten school om niet al teveel meer aan het werk te zijn hebben niet gewerkt. Probleem zit hem hier inderdaad ook vooral in de bovenbouw. Nou leek het me toch al verstandig om eens werkervaring op te doen in een andere sector, dus ik ben nu bezig te solliciteren buiten het onderwijs.

Een collega van me werkt trouwens als zelfstandige: hij is niet in dienst in een normale onderwijsbaan, wordt dus niet lastiggevallen met allerlei neventaken, maar laat zich gewoon als vervanger/invaller inhuren voor een bepaald aantal lesuren, en doet dus ook alleen dat. Echt alleen maar dat Geweldig! Kijk dan red je het vast wel tussen 9 en 5 .
pi_65698665
Over twee weken m'n eerste lesje geven! Wel aan een ontzettend leuke brugklas, dus komt wel goed
pi_65700331
Locusta, mijn uren zijn over 4 dagen verdeeld.. Eerder waren het er 18, en ik zit qua rooster gewoon helemaal vast vanwege de bovenbouw..

Ik houd me vast aan het idee dat wat ik nu goed doe, ik de komende jaren zo uit de kast kan trekken, dus het levert mij uiteindelijk wat op.
Vandaag heb ik mijn klas een blokuur aan het werk gezet, en ben zelf ook aan het werk gegaan, en dat ging best lekker..

Heeft iemand hier trouwens ervaringen met cursussen voor starters zoals de Aob die geeft?
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_65742367
Vandaag met mijn vmbo-havo klasje een ouderwets activerende werkvorm gedaan. Voor het eerst (ik heb ze nog maar sinds kort)...en dat ging gewoon erg goed! Ik was super blij, kids waren druk bezig en vonden het volgensmij niet meer zo erg dat het tegen 3 uur liep (ze zaten eerst te mopperen dat ze naar huis wilden)...mijn dag is/was helemaal geslaagd
pi_65786856
Het is gaat weer lekker met de stageplaatsen voor tweede jaars leraar geschiedenis studenten. Ben al sinds oktober aan het solliciteren om een stageplek te krijgen en, óf ze hebben geen plek ( meer) of "de situatie is veranderd om stage te kunnen lopen." (let wel, dit zijn allemaal scholen die aangegeven hebben plek te hebben via een online sollicitatie systeem) Ben er deze week achter gekomen dat we nog met 16 studenten zijn die een stage zoeken. Buitengewoon frustrerend.

Misschien wat onorthodox, maar als iemand hier werkt op een school(liefst ergens in Zuid Nederland) waar een leraar geschiedenis rondloopt die een stagiair wil begeleiden zou ik het graag horen.
pi_65826274
Is ook lastig hoor. Er is een tekort aan leraren, maar niet in elk vakgebied. Ik hoop aankomende zomer klaar te zijn met de opleiding maar als je ziet hoe onze mentorgroep eruit ziet zegt dat veel. Ongeveer 15 docenten-in-opleiding voor het vak biologie (inclusief mezelf), 2 wiskundigen, 1 scheikundige en 3 voor natuurkunde.
Ik hoop na de zomer te mogen blijven op mijn huidige stageschool. Tot nu toe bevalt de stage van beide kanten goed, maar er moet natuurlijk wel plek zijn. Maar daar gaan we in juni vermoed ik over praten.

Kun je zelf niet gewoon scholen buiten dat sollicitatie systeem gaan aanschrijven/bellen?
pi_65827889
Ik heb zelf ook geschiedenis gedaan en weet hoe het is. Gelukkig had ik altijd wel geluk met de stageplaatsen, maar veel van mijn medestudenten konden pas veel later of geen stage lopen. Er is een geschiedenisdocenten overschot en omdat veel scholen juist van dat soort vakken de uren inkorten is er ook minder vraag naar dat soort docenten

Tipje: heeft jouw hogeschool geen stagebureau? Zo ging dat bij mij iig wel, zij hadden een groot klantenbestand en regelden de eerste en tweedejaars stages voor ons. De derde en vierdejaars stages mocht je zelf regelen, maar je had het stagebureau wel als backup als het je niet voor een bepaalde datum lukte om een school te vinden.

En tja, ze laten ook niet vaak een tweedejaars een vacature opvullen, daar moet je wel iets meer ervaring voor hebben of een groot gebrek aan een bepaald soort docenten. Maar dat is in jouw geval niet aan de orde.

Succes iig!
pi_65827928
Ik zit juist in een tekortvak, en ik merkte het wel.. Ik ben echt nog gebeld door scholen waar ik ruim een jaar daarvoor een open sollicitatie naartoe had gestuurd, en ik had ook weinig concurrentie met solliciteren..
ik zat met 2 anderen toen voor de eerstegraads opleiding, en de jaren erna zijn er alleen maar minder geweest..
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_65829610
Kijk, dat is natuurlijk altijd goed!
Ik geef nu ook Nederlands en daar is (gelukkig) ook altijd wel vraag naar en dan heb je iets om op terug te vallen.
Met vakken als geschiedenis en bijv. Engels is er altijd een overvloed.
pi_65829663
Ik heb biologie LIO's ook wel horen zeggen dat ze aan het begin van het jaar elkaar aankeken, en gewoon wisten dat ze eigenlijk elkaars concurrenten waren.
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_65830099
quote:
Op zaterdag 7 februari 2009 15:47 schreef teigan het volgende:
Ik heb biologie LIO's ook wel horen zeggen dat ze aan het begin van het jaar elkaar aankeken, en gewoon wisten dat ze eigenlijk elkaars concurrenten waren.
Lijkt me ook niet bevorderlijk voor de goede sfeer in de klas
pi_65830426
quote:
Op zaterdag 7 februari 2009 15:47 schreef teigan het volgende:
Ik heb biologie LIO's ook wel horen zeggen dat ze aan het begin van het jaar elkaar aankeken, en gewoon wisten dat ze eigenlijk elkaars concurrenten waren.
Nu is dat bij niet niet zo omdat ik weliswaar de studie volg in Utrecht maar mijn werkterrein meer ligt in de regio Rotterdam-Rijnmond. Alleen ontstaat er nu in de vakgroep wel een soort concurrentieslag. Behalve ik (stage) werkt er nu een ander docent-in-opleiding (eerste graad) op die school. Weliswaar voor 8 uurtjes en de overige uren op een andere school. In eerste instantie had die persoon mij in vertrouwen laten weten zijn jaarcontract aankomende zomer in te leveren (reisafstand, wilde iets dichterbij huis werken) dus daarmee zouden 'mijn kansen' stijgen. Maar nu lijk het tegenovergestelde te gebeuren en wil de persoon blijven Maar waarschijnlijk moet ie kiezen, of deze school of de andere school waar hij werkt. Ik ben benieuwd of ik uiteindelijk nog ergens in het plaatje pas
pi_65848037
quote:
Op zaterdag 7 februari 2009 13:59 schreef Locusta het volgende:
Ik heb zelf ook geschiedenis gedaan en weet hoe het is. Gelukkig had ik altijd wel geluk met de stageplaatsen, maar veel van mijn medestudenten konden pas veel later of geen stage lopen. Er is een geschiedenisdocenten overschot en omdat veel scholen juist van dat soort vakken de uren inkorten is er ook minder vraag naar dat soort docenten

Tipje: heeft jouw hogeschool geen stagebureau? Zo ging dat bij mij iig wel, zij hadden een groot klantenbestand en regelden de eerste en tweedejaars stages voor ons. De derde en vierdejaars stages mocht je zelf regelen, maar je had het stagebureau wel als backup als het je niet voor een bepaalde datum lukte om een school te vinden.

En tja, ze laten ook niet vaak een tweedejaars een vacature opvullen, daar moet je wel iets meer ervaring voor hebben of een groot gebrek aan een bepaald soort docenten. Maar dat is in jouw geval niet aan de orde.

Succes iig!
Er is hier inderdaad een stagebureau maar die hebben me laatst een nare streek geleverd ( Een stageplaats op een school geven om hem niet veel later aan iemand anders te geven met de mededeling dat ik het nu zelf mag uitzoeken), Dus de boodschap van hen is duidelijk wat betreft dat ik niet meer op hen hoeft te rekenen. Ze vertelden me eventueel dat ik bij musea stage moest gaan lopen waar ik daar eventueel klassen rond moet gaan leiden..... zo doe je nog ervaring op vertellen ze.

Maar ben inderdaad bezig contacten te leggen voor met scholen buiten het sollicitatie systeem.
pi_66049183
*zucht*

De laatste lessen waren mijn 2 tweede klassen erg onrustig, hielden zich niet echt aan de normale regels. Ik bleef relatief laag in de correcties, maar op advies van mijn begeleider moest ik nu toch maar echt beginnen met het duidelijk afbakenen van de grenzen en laten zien wat er gebeurt als leerlingen die grens overtreden.
Dus dat resulteerde in 7 mensen die apart werden gezet (bleven maar praten terwijl ik iets aan het uitleggen was) en 2 mensen die eruit gingen (apart gezet, bleven irritant doen). Ik vind dat best lastig, maar volgens mijn begeleider moet ik nu de komende weken echt volhouden. Leerlingen gaan op een gegeven moment wil begrijpen waar de grenzen liggen en welke sancties ze aan hun broek krijgen als ze die overtreden.
Het komt natuurlijk de sfeer niet echt ten goede; maar (volgens mijn begeleider) is dat nu even ondergeschikt. Want als ik het z'n beloop laat gaan heb ik over een paar weken een klas die totaal niet meer luistert, waar ik geen controle meer over heb en waar ik dus eigenlijk de poppen aan het dansen heb.

Maar ik vind het best lastig om even nu mijn tanden te laten zien; ik heb een soort van dubbel gevoel. Heel raar, het is ook een rol (manager van de werksfeer) waarin ik moet groeien; maar volgens mijn begeleider had ik nu een eerste stap gezet in de goede richting. Alleen moet ik nu volhouden; de eerste weken is dat niet even leuk, maar als ik het 'win' kan de klas opeens ook omslaan als een blad aan de boom.
Nou ja...volhouden dus maar echt makkelijk vind ik het niet...
pi_66170796
quote:
Op zaterdag 14 februari 2009 11:10 schreef Hippos het volgende:
*zucht*

De laatste lessen waren mijn 2 tweede klassen erg onrustig, hielden zich niet echt aan de normale regels. Ik bleef relatief laag in de correcties, maar op advies van mijn begeleider moest ik nu toch maar echt beginnen met het duidelijk afbakenen van de grenzen en laten zien wat er gebeurt als leerlingen die grens overtreden.
Dus dat resulteerde in 7 mensen die apart werden gezet (bleven maar praten terwijl ik iets aan het uitleggen was) en 2 mensen die eruit gingen (apart gezet, bleven irritant doen). Ik vind dat best lastig, maar volgens mijn begeleider moet ik nu de komende weken echt volhouden. Leerlingen gaan op een gegeven moment wil begrijpen waar de grenzen liggen en welke sancties ze aan hun broek krijgen als ze die overtreden.
Het komt natuurlijk de sfeer niet echt ten goede; maar (volgens mijn begeleider) is dat nu even ondergeschikt. Want als ik het z'n beloop laat gaan heb ik over een paar weken een klas die totaal niet meer luistert, waar ik geen controle meer over heb en waar ik dus eigenlijk de poppen aan het dansen heb.

Maar ik vind het best lastig om even nu mijn tanden te laten zien; ik heb een soort van dubbel gevoel. Heel raar, het is ook een rol (manager van de werksfeer) waarin ik moet groeien; maar volgens mijn begeleider had ik nu een eerste stap gezet in de goede richting. Alleen moet ik nu volhouden; de eerste weken is dat niet even leuk, maar als ik het 'win' kan de klas opeens ook omslaan als een blad aan de boom.
Nou ja...volhouden dus maar echt makkelijk vind ik het niet...
Mijn docent Duits, dat was pas een dictator, daar kan je van leren. Als huiswerk moest stundes overschrijven en vertalen, toch wel 6 blaadjes vol in klein schrift. En gaf ook op om de woordjes te leren en dit gebeurde ook want hij naait je gewoon een oor aan door je voor het bord te halen en je te overhoren. En geeft dus ook genadeloze enen. Als er verveeld werd dan gaf hij je gewoon 4 a4'tjes overschrijf werk, hij heeft ook een paar keer straf uitgedeeld dat je met een 4kleurenpen elke letter een andere kleur moest geven, a4'tje lang. Die man was erg misselijk en sarcastisch, misschien moet je dat ook eens doen. Hij kon overigens ook goed met de leerlingen opschieten.
Misschien meer schrijfwerk geven?
pi_66203504
Ik wil ook weer niet als een Stalin voor de klas staan; dat wil ik zelf ook niet. Ik wil alleen zoeken naar een soort evenwicht tussen een ordelijke en plezierige werksfeer. Dat is alleen erg moeilijk, dat merk ik wel. Ik ben nu in mijn vmbo klassen alleen maar bezig met het aangeven van de grenzen; orde houden en corrigeren als dat nodig is. Als ik dat niet doe maken ze er misbruik van en wordt het een chaos.
  vrijdag 20 februari 2009 @ 04:32:31 #185
93828 nickybol
onderduiknaam
pi_66264192
tvp
pi_66276760
Ik heb dan eindelijk een stage adres weten te regelen op een vmbo school! Vandaag een gesprek gehad en ik sta te popelen om te beginnen! Zo ga ik nog met een leuk gevoel de carnavals vakantie in!
pi_66278045
quote:
Op woensdag 18 februari 2009 16:35 schreef Hippos het volgende:
Ik wil ook weer niet als een Stalin voor de klas staan; dat wil ik zelf ook niet. Ik wil alleen zoeken naar een soort evenwicht tussen een ordelijke en plezierige werksfeer. Dat is alleen erg moeilijk, dat merk ik wel. Ik ben nu in mijn vmbo klassen alleen maar bezig met het aangeven van de grenzen; orde houden en corrigeren als dat nodig is. Als ik dat niet doe maken ze er misbruik van en wordt het een chaos.
Deze man wordt gerespecteerd, iedereen is gehoorzaam en met hem kun je ook gezellig praten. Ook na de lessen.
pi_66590916
Updates mensen, ik volg dit topic altijd met veel interesse.
pi_66591089
Weinig te melden eigenlijk..

Een dezer weken mijn beoordelings/functioneringsgesprek, en dat is toch wel spannend, ook al denk ik dat het wel goed zit..
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_66591217
Deze week een sollicitatie op de bus gedaan die per 1 aug 2009 is. Hoop dan mijn Master af te hebben, of alleen de scriptie staat hooguit nog voor een deel open. Ben benieuwd hoe ze alleen tegen een Universitaire Bachelor aankijken. We'll see.
What else are you gonna do on a Saturday? Sit in your fuckin' armchair wankin' off to Pop Idols?
pi_66591427
Spannend, en niet geschoten is altijd mis, wie weet wat eruit komt..
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_66591600
Vakantie gehad; morgen weer beginnen, althans, op de UU. Dinsdag weer naar mijn stageschool. Ik zal de komende tijd nog wel moeite hebben met de orde in klas 2. Ik hoor van andere beginnende docenten dezelfde verhalen, ik hoor van velen tips, ik hoor vanalles...maar uiteindelijk moet ik het toch echt zelf doen Maar het is best lastig. In 4H gaat het wel goed, daar ben wel blij mee.
pi_66591736
Ik ben alweer een week aan de slag.

Mijn tweede klas gaat qua orde ook moeizaam, maar ook havo 4 is soms lastig. Ze werken eigenlijk te weinig, en daar baal ik soms flink van, aangezien de cijfers ook niet echt best zijn.. We moeten nu echt strak door de stof heen, dus ik hoop dat het allemaal gaat lukken voor ze..
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
  woensdag 11 maart 2009 @ 18:29:39 #194
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_66943611
Wat doen jullie trouwens met die 24 uur van het trekkingsrecht?
Wordt hier toch wel wat over gediscussieerd. Als je kiest voor het inleveren van lessen is dat ook niet echt veel (halve les op jaarbasis of zoiets), en kies je voor taakvermindering, dan kan dat ook nog wel es verrassingen opleveren, want je weet nu nog niet precies wat je volgend jaar voor takenpakket hebt.
.
pi_66943735
Ik weet het nog niet. Ik heb er toevallig deze week een stuk over zitten lezen, en daar stond dat we ook voor 15 maart al een keuze moesten maken? Het leek mij wel erg snel.

Wat ik me nog afvroeg, in de eerste jaren in het onderwijs, hoe is het toen gegaan met contracten? Ik krijg straks een tweede jaarcontract, en ik vroeg me af hoe het bij anderen gegaan is..
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_66943909
Je mag volgens mij max. drie keer een jaarcontract krijgen en daarna moeten ze je OF laten gaan OF een vast contract geven.
Bij ons hoeven we pas rond de zomer duidelijkheid te geven omtrent die 24 uur. Het is inderdaad maar een halve les. Je kan er ook voor kiezen om die uren van een taak af te halen, maar dat zal nog genoeg discussie opleveren. Er gaan ook geluiden op om de uren te verzamelen en er een onderwijsassistent voor in dienst te nemen. Maar goed, dat zie ik niet als de oplossing.
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
pi_66943968
ik geloof dat ze op mijn school twee jaarcontracten geven, en daarna voor vast..

Ik kan het mij ook wel voorstellen, het is natuurlijk afwachten of ik mij zo doorontwikkel(ga ik wel van uit), maar ik vroeg me af of anderen eerst ook twee jaarcontracten kregen, of dat ze gelijk na een jaar voor vast werden aangenomen. Doen andere scholen dat nu ook?
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_66944490
Op de scholen waar ik heb gewerkt was de gangbare praktijk: na een jaar beoordeling, en indien goed, dan vast contract. Het kwam wel voor dat mensen twee jaarcontracten kregen en niet meteen na een jaar vast, maar dan waren daar altijd redenen voor: nog geen diploma, nog niet goed functioneren, zulke dingen. Ik zou het raar vinden als je goed functioneert en je bevoegdheid al hebt en dan nog geen vast contract krijgt na een jaar. Staat hier niet iets over in de CAO misschien? Iets als "om iemand langer dan een jaar aan het lijntje te houden moet de directie duidelijke redenen aangeven"? Als alle scholen die ik ken het zo deden is het misschien wel gewoon een landelijke regel.
pi_66944610
Ik wil die 24 uren eigenlijk wel in mindering brengen op de taakuren, omdat de niet-lesgebonden klussen over het algemeen dingen zijn waar ik niet erg vrolijk van word. Ik probeer nu dus in te schatten welke taken ik volgend jaar op me ga nemen en hoeveel uren dat ongeveer gaan zijn.

Het jammere daaraan vind ik dat ik dan wel ontzettend zal moeten bewaken dat ik niet over die uren heenga, in een school waar veel collega's ruimschoots over hun uren heengaan, en waar dit jaar collega's die eigenlijk al op hun max zaten opdracht kregen een bepaalde taak toch uit te voeren en toen niet hun poot stijf hebben gehouden.

Ik zie er tegenop m'n grenzen te bewaken in een omgeving waar niemand zijn grenzen bewaakt. Je bent dan wel heel erg een eenzame strijder.
pi_66944743
Ik heb wel het idee dat het bij ons bij de beginners meer gebeurt, of dus mensen waaraan ze twijfelen. Mensen die het gewoon goed doen zullen wel gelijk een vast contract krijgen.

Ik ben echt nog een beginner, en heb een lastige start gehad, dus waarschijnlijk doen ze het daarom. Wat ik gewoon wel vervelend eraan vind is dat ik nog een jaar in "onzekerheid" zit of ik mag blijven.
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_66946165
Dat kan ik me voorstellen. Je doet je best; maar toch weet je niet zeker of je na dat jaar mag blijven. Vervelend; maar hopelijk komt dat goed.
Ik weet nog helemaal niet waar ik na de zomer ben; mijn stage loopt in juli af. Wel heeft mijn begeleider vorige week tussen neus en lippen én op persoonlijke titel gevraagd of ik eventueel bereid zou zijn om uren die vrijkomen volgend jaar op me te nemen. Dat wil ik wel doen; mits het een redelijke baan is qua uren. Maar hij voegde er ook aan toe 'als we niets hebben schoppen we je gewoon weg na de zomer' Het hangt een beetje af van een collega; ook een docent in opleiding en of die blijft / niet. Dus ook een stukje onzekerheid; en anders ga ik wel langs andere scholen
pi_66947274
Het is wel zo dat die twee jaar niet voor iedereen geldt volgens mij, maar ik ben nog redelijk onervaren, en ik sta nog niet altijd even stevig in mijn schoenen, en ik denk dat dat vooral meespeelt bij de beoordeling.
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_66948922
quote:
Op woensdag 11 maart 2009 20:18 schreef teigan het volgende:
Het is wel zo dat die twee jaar niet voor iedereen geldt volgens mij, maar ik ben nog redelijk onervaren, en ik sta nog niet altijd even stevig in mijn schoenen, en ik denk dat dat vooral meespeelt bij de beoordeling.
Dat heeft iedere beginnen. Als stagiair heb ervaar ik dat nu ook. Er komt bij mij (zover ik weet) geen directie kijken omdat ik nu geen baan heb. Alleen mijn begeleiders/mentoren kijken mee. Collega van me, die ook in opleiding is maar daar wel een baan heeft, heeft wel bezoekjes gehad van de directie. Dus ik zie wel.
En het is toch niet zo gek dat je het liefst een stukje zekerheid hebt; weten waar aan je aan toe bent. Hopelijk komt dat vaste contract er voor jou; vast wel

Ik ga morgen weer mijn 'orde strijd' aan met mijn ene vmbo klas
pi_66949006
Ik moet de orde strijd aan met mijn tweede klas, ik ben benieuwd.

Uiteindelijk komt het wel goed, ik vind het nu even lastig en raar allemaal, maar ik weet nu ook wat ik nog moet vragen enzo op mijn functioneringsgesprek..
O ja, en het niet zo stevig in mijn schoenen staan is echt een combi van perfectionisme en een met vlagen zeer laag zelfbeeld. Bij mij is het soms dus echt problematisch, en ik baal er ook flink van de laatste tijd.

En anders heb ik een aanbod liggen van mijn oude school...

[ Bericht 21% gewijzigd door teigan op 11-03-2009 21:29:38 ]
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_66977882
Nou; die strijd bij mij ging redelijk. Nieuwe manier van huiswerk controleren; dat werkte vandaag redelijk. Ga er nu veel meer bovenop zitten. Als ik constateer dat 16 van de 25 mensen hun huiswerk niet maken...hoop dat dat de komende tijd door dat nieuwe systeem wat beter gaat worden.

Maar helaas was ging het veel minder goed opeens in 4 Havo; vreselijke les. 2 mensen eruit gezet en ik had totaal geen grip op de groep. Baal ik enorm van. Ging tot nu toe redelijk tot goed. Soms vraag ik me echt af: ben ik wel geschikt voor het onderwijs? Ik heb zóveel moeite met orde...
pi_66978380
Ik heb vorige week m'n eerste les gegeven! Gelijk 50 minuten, aan een VMBO-BL brugklas, was echt ontzettend leuk
pi_66978407
quote:
Op donderdag 12 maart 2009 18:12 schreef Hippos het volgende:


Maar helaas was ging het veel minder goed opeens in 4 Havo mijn tweede klas; vreselijke les. 2 mensen eruit gezet en ik had totaal geen grip op de groep. Baal ik enorm van. Ging tot nu toe redelijk tot goed. Soms vraag ik me echt af: ben ik wel geschikt voor het onderwijs? Ik heb zóveel moeite met orde...
zie de aanpassing...
Ik had er vandaag ook zo een. Uithuilen en overnieuw beginnen denk ik dan maar. Ik ben er in ieder geval over gaan praten met de afdelingsleider, en die vond het wel goed dat ik ermee kwam geloof ik.
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_66980460
Ik herken wel erg veel wat je zegt. Ik wist al dat ik te perfectionistisch ben maar tijdens een cursus 'stress- en timemangement' dat me dat echt opbreekt. Ik wil te veel van mezelf, ik leg de lat te hoog en voel me (soms) te verantwoordelijk voor de prestaties van mijn leerlingen. En misschien speelt een laag zelfbeeld ook wel mee.

Maar inderdaad; uithuilen en opnieuw beginnen.
  vrijdag 13 maart 2009 @ 17:17:39 #209
44470 ErikT
Lekker PSV!
pi_67014444
Soms heb je van die lessen... gewoon vergeten en weer doorgaan.
Ik vond het verbazingwekkend hoe een klas heel verschillend is per les. De les na een les dat ze los gingen kan makkelijk weer een heel goede les zijn. Ze nemen het niet mee ofzo.

Het wordt ook weer lente. Dan gaan ze af en toe stuiteren.
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
pi_67368160
Hallo docenten. Volgend jaar ga ik naast mijn studie bestuurskunde extra-curriculaire vakken volgen voor een lerarenbevoegdheid maatschappijleer.

De vraag! Vanaf wanneer zijn scholen geneigd je aan te nemen? Volgens mij kan het in principe meteen, hoe zit het in de praktijk?
pi_67368662
quote:
Op dinsdag 24 maart 2009 19:51 schreef Mainport het volgende:
Hallo docenten. Volgend jaar ga ik naast mijn studie bestuurskunde extra-curriculaire vakken volgen voor een lerarenbevoegdheid maatschappijleer.

De vraag! Vanaf wanneer zijn scholen geneigd je aan te nemen? Volgens mij kan het in principe meteen, hoe zit het in de praktijk?
Ligt een beetje aan vraag en aanbod op dat moment
Vakken waar een groot tekort aan docenten van is nemen sneller mensen aan die nog in opleiding zijn of zij-instromers.
Zo niet, dan nemen ze ook nog wel eens genoegen met (onbetaalde) stagiaires.
Maar dit verschilt niet alleen per school, maar ook waar in Nederland je solliciteert
In principe kan een school een ontheffing van de lesbevoegdheid voor je aanvragen wanneer je onbevoegd voor de klas staat. Hebben ze bij mij ook gedaan toen ik in de laatste fase van mijn opleiding zat en al aan het werk was.

Maar ik vermoed dat dit een soort van 1-jarig traject is en je bent bijna klaar met je studie? Je kunt natuurlijk altijd solliciteren op vacatures voor docent maatschappijleer: nee heb je, ja kun je krijgen
pi_67368890
Ha, nee, ik zit pas in het eerste jaar van mijn studie. Het is een eenjarig traject.
pi_67370565
quote:
Op dinsdag 24 maart 2009 20:13 schreef Mainport het volgende:
Ha, nee, ik zit pas in het eerste jaar van mijn studie. Het is een eenjarig traject.
Ah! Dat kan natuurlijk ook Dan zou ik gewoon eens informeren bij het stagebureau (als je die hebt) of gewoon als nog solliciteren
pi_67370626
Heel kort en heel snel, want druk .. maar: ik heb een vaste aanstelling !
pi_67370893
Gefeliciteerd Razztwizzle!

Ik heb mijn functioneringsgesprek ook verder gehad. Ik krijg er volgend jaar ws. een aantal taken bij, wat mij heel leuk lijkt, en verder afwachten. Als ik nu zo door ga als deze week dan komt het wel goed denk ik...
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_67371589
quote:
Op dinsdag 24 maart 2009 20:58 schreef Razztwizzle het volgende:
Heel kort en heel snel, want druk .. maar: ik heb een vaste aanstelling !
Gefeliciteerd!!
pi_67377156
Is een WO Bachelor overigens ook voldoende om als bevoegd te worden gekwalificeerd, of ligt dit anders? Heb wel wat sollicitaties verstuurd, maar slechts enkelen geven aan hier op korte termijn op terug te komen. Ben benieuwd, omdat de komende maanden toch wel duidelijk wordt welke vacatures binnen scholen open komen te staan. Verder wil ik ook mijn master van de zomer nog klaar hebben, dus nog tijd om me echt te orienteren.
What else are you gonna do on a Saturday? Sit in your fuckin' armchair wankin' off to Pop Idols?
pi_67381414
quote:
Op dinsdag 24 maart 2009 23:33 schreef Lennox het volgende:
Is een WO Bachelor overigens ook voldoende om als bevoegd te worden gekwalificeerd, of ligt dit anders? Heb wel wat sollicitaties verstuurd, maar slechts enkelen geven aan hier op korte termijn op terug te komen. Ben benieuwd, omdat de komende maanden toch wel duidelijk wordt welke vacatures binnen scholen open komen te staan. Verder wil ik ook mijn master van de zomer nog klaar hebben, dus nog tijd om me echt te orienteren.
Ligt er aan, is het een onderwijskundige bachelor of iets in die richting?
pi_67394178
Leuk voor diegenen die een vaste aanstelling hebben gekregen!

Ik ben nu nog steeds bezig met mijn 2 vmbo klas; de strijd qua orde voert door maar ik heb het gevoel dat ze nu heel langzaam gaan voelen dat hun strijd zinloos is. Met name het huiswerk systematisch controleren werpt langzaam vruchten af. Soms even met de botte bijl erin; ik weet dat andere collega's het al hebben opgegeven met deze klas; maar ik heb zoiets van 'what the fuck, ik blijf gewoon stoeien met ze.'

Helaas nog geen duidelijk waar ik volgend schooljaar ben. Misschien mag ik blijven op mijn huidige school, maar at is sterk afhankelijk van de beschikbare ruimte/uren. En anders moet ik op zoek naar iets anders...
pi_67588717
Pff... even gal spuien hoor. Ik heb weer mondelingenweek, maar wegens een gebrek aan bijzitters heb ik naast mijn eigen 31 mondelingen ook nog 30 bijzitmondelingen (SE's in H5 en V6). Oftewel ik ben vier dagen in de week van 8:30 tot 16:30 OF mondelingen aan het afnemen OF aan het notuleren bij het bijzitten, met 1 pauze van 25 minuten en 2x10 minuten tussendoor. Ik ben nu al dood, en dan moet ik nog twee dagen .

En ohja, voor alle klassen is het ook toetsweek, dus er liggen nu alweer vijf toetsen, morgen en donderdag komen er daar nog eens vier bij, en die moeten eind volgende week allemaal nagekeken zijn. En volgende week begint ook de nieuwe periode, daar moeten ook de werkwijzers nog voor af.

Mag ik ook gewoon even onder m'n dekens kruipen en heel hard geloven dat het al bijna zomervakantie is..

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 31-03-2009 19:49:34 ]
pi_67588778
En dan on a brighter note.. ik heb weer wat pareltjes uit de mondelingen en brieven van V4/V5 verzameld . Gok eens wat leerlingen bedoelden toen ze zeiden...

"He slaps there happily on loose, this man"

"The name "Cal" means "sheep" in Garlic"

"Christopher hates yellow so he doesn't eat mice"

"Lots of soldiers come round in this book"

"Hereby I send you a picture of myself and my central heating."

En niet zozeer cryptisch maar wel bizar :

"No, there is no symbolism in Animal Farm" (ALWEER! Vorige mondelingen ook al een keer gehoord.. op welke planeet leven die kinderen )
"No, there are no themes in Lord of the Flies".. uhuh.

[ Bericht 29% gewijzigd door #ANONIEM op 31-03-2009 19:51:44 ]
pi_67594880
Net terug van de ouderavond.
Veel leuke en goede gesprekken gehad, op twee na.
Later meer, heb nu geen zin om het te verduidelijken, maar dat komt zeker nog wel
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
pi_67595626
Donderdag ga ik beginnen met het geven van mijn eerste lessen op mijn stage. Tijdens het maken van lessen die over de holocaust wil ik foto's laten zien van mensen in de concentratie kampen zaten. Alleen vraag ik me af hoever ik daarin kan gaan met 2de jaar leerlingen.
pi_67601798
Ik heb gisteren ook bij praktische toetsen moeten beoordelen, het was leuk, maar slopend. Ik kan me dus voorstellen dat je na 4 dagen helemaal af bent..

Sterkte nog!
Ik heb de ouderavond vorige week gehad, en dat ging gelukkig goed. Deze week heel veel toetsen, plus nog herkansingen, dus ik hou weinig weekend over vrees ik...

Het stomme is, iedere keer als ik iemand vertel hoe lang ik nog moet tot de zomer, met vakanties en alles erin, dan denk ik dat we er al zo zijn.. Tot ik weken ga tellen, en het toch weer wat tegenvalt..
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_67610845
quote:
Op dinsdag 31 maart 2009 22:23 schreef -J-D- het volgende:
Net terug van de ouderavond.
Veel leuke en goede gesprekken gehad, op twee na.
Later meer, heb nu geen zin om het te verduidelijken, maar dat komt zeker nog wel
Hmmm.... ben benieuwd .
Ik heb vanavond oudergesprekken. Ik verwacht niet veel spannends, maar je weet natuurlijk maar nooit
Ben net vrij, maar de oudergesprekken beginnen pas om 19.00u en aangezien ik 45 min. rijden van de school af woon, ga ik niet heen en weer reizen. Laat het lange wachten maar beginnen
pi_67612885
WACHTEN?! Hoe klein is jouw baan, als je blijkbaar niet tjokvol zit met allerlei dingen die je in die uren hoognodig moet doen?
pi_67614210
Een moeder had zich voorgenomen om mij eens even de les te lezen op de ouderavond
* Bij Wiskunde wordt de som direct helemaal fout gerekend als er een foutje instaat, terwijl mevrouw bij haar opleiding Boekhoudkunde het anders meemaakte. Daar wordt met de fout doorgerekend en lever je dus niet alle punten in. Altijd fijn als je direct in de verdediging gezet wordt en uit mag leggen dat wij dat ook doen, itt wat mevrouw denkt.
* Dochterlief had 5 minuten voor een toets gevraagd aan mij of ze een geodriehoek nodig had. Volgens moeder had ik geantwoord dat dat niet nodig was. Vervolgens bleek dat de hele toets over een geodriehoek ging. Ik geef aan dat ik me niet kan voorstellen dat ik dat antwoord gegeven heb (is al weer maanden terug) en geef aan dat het de verantwoordelijkheid van de leerling is haar spullen in orde te hebben. Ze weet dat ze altijd een geo bij zich dient te hebben bij mijn vak. Daarnaast heeft ze zelf alle sommen gemaakt van het hoofdstuk en weet dus zelf erg goed of in dat hoofdstuk een geo handig kan zijn
* Ze vroeg zich af of we de toetsen uberhaupt wel eerst inzien. Weten we zelf wel wat we toetsen? Zucht...
* Ze vroeg zich af waarom er maar één manier goed gerekend wordt bij Wiskunde, als het gaat over de oplossingstrategieen bij een som. Ik geef aan dat dat ook niet juist is. Er wordt vaak op het VMBO 1 manier voorgedaan, en zelden 3 of 4 verschillende manieren. Dit om onduidelijkheid te voorkomen. Andere correcte wiskundige manieren mogen natuurlijk ook, maar het is dan wel verstandig om die in de les aan de docent voor te leggen. Zucht zucht zucht.

Kortom: een frontale aanval op punten waar ze slecht over geinformeerd is. Echt zonde dat zulke ouders bestaan.

Daarnaast ben ik mentor van een brugklasleerling met autisme. Hij is aangenomen om te checken of het regulier onderwijs wel of niet geschikt zou zijn voor hem. In januari zijn moeder en school tot de conclusie gekomen dat dat niet het geval is. Hij heeft teveel persoonlijke aandacht nodig om mee te kunnen draaien in het systeem. Dat is niet haalbaar, aangezien er nog veel meer leerlingen in de klas zitten. Elke 10 sec (letterlijk) controleren of hij aan het werk is en snapt wat er moet gebeuren, of hij alles goed opschrijft in de agenda e.d. is niet haalbaar.
Moeder vindt het allemaal maar schandalig en vindt dat de school er veel te weinig aan doet. Ik durf dat stellig te ontkennen. Hij wordt 4 uur in de week begeleid door onze zorg-collega.
Daarnaast weet ik dat docenten meer dan gemiddeld aandacht voor hem hebben en hem helpen met het invullen van zijn agenda en dergelijke. Er gebeurt veel en er is sprake van veel welwillendheid van docenten. Moeder ziet alleen maar de dingen die NIET goed genoeg gaan in haar ogen. Ze wilde het in het gesprek niet hebben over de docenten die keihard werken om de leerling te helpen, maar wilde het alleen hebben over de docenten die niet genoeg energie in haar zoon stoppen, in haar ogen. (lees: minder dan een half uur of zo aandacht voor haar kind PER LES!)
De afdelingsleider heeft kenbaar gemaakt dat haar verwachtingen toch hoger zijn dan we voor het schooljaar hadden afgesproken. Hij geeft aan dat de docenten hun uiterste best doen, en dat moeder nu echt er te fel bovenop zit. Dit blijkt onder andere uit het feit dat ze naar mij als mentor en naar de docenten in totaal nu al zo'n 70 mails heeft verzonden met vragen, beschuldigingen en andere zaken.

Beide verhalen zijn niet helemaal compleet maar geeft wel een aardig beeld van deze twee gesprekken
De andere gesprekjes waren allemaal zoetsappig en ok. Maar deze twee gesprekken waren voor mij de reden om even te -en op ouderavonden
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
pi_67615032
Jeetje, wat een verhalen zeg J-D-, geen wonder dat je het even helemaal gehad hebt...
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_67615127
quote:
Op woensdag 1 april 2009 15:47 schreef teigan het volgende:
Jeetje, wat een verhalen zeg J-D-, geen wonder dat je het even helemaal gehad hebt...
Vroeger zou ik hier niet scherp tegen bestand zijn. Ik bedoel: als je net begint, is het moeilijk om je antwoorden direct klaar te hebben en goed te formuleren.
In de loop van de jaren leer je wel hoe je hier op kan reageren.

Ouderavonden, vergaderingen, dagindeling + die zaken waardoor je dagen tjokvol zitten.... allemaal zaken die ik gemist heb in mijn opleiding vroeger.
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
pi_67617159
Wat ik vooral gemist heb in de opleiding die ik heb gehad zijn de meer basisdingen qua lesopbouw. Hoe kan je een les beginnen, hoe bouw je een les goed op en dergelijke. En orde tips.

Wij werden gelijk doodgegooid met verschillende lesvormen en dergelijke..

Ik las laatst dat er een boek uit was over time management in het onderwijs, die wil ik nog eens uit de bieb trekken, en ik wil eigenlijk nog eens een cursus oid over orde bij gaan wonen..
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_67618798
Ja, ik kan er over meepraten omdat ik nu in de laatste fase zit van de opleiding. Erg vaag en totaal geen gevoel voor realiteit. Ik zit niet te wachten op 124 werkvormen, pedagogische muurtjes en onderwijsautobiografieën. Ik wil meer weten over orde houden, meer weten hoe je het beste een VMBO leerling kan bereiken en een VWO leerling. Ik heb gelukkig een minicursus orde houden kunnen doen; maar dat is te weinig. Ik ga nu zelf veel op onderzoek uit, lees veel boeken maar de praktijk is de beste leermeester In mijn vmbo klas gaat het nu pet ondanks dat ik er nu steeds feller bovenop zit. Maar het is een aparte klas. Ik hoor zoveel negatieve geluiden dat ik moet oppassen om niet (zoals mijn begeleider zei) 'met de wolven in de het bos mee te gaan janken.' In mijn vmbo-havo klas gaat het gelukkig een tandje beter.

Maar eerlijk gezegd twijfel ik echt soms of ik wel geschikt ben voor het onderwijs; dat komt omdat ik gewoon te hoge eisen aan mezelf stel. Maar what the fuck...ik ben nog geen jaar bezig en heb 0 ervaring...2 weken geleden stond het huilen me nader bij dan het lachen

Maar gelukkig heb ik morgenavond geen ouders; dus ik ben een avondje vrij...
pi_67625708
Hippos, ik denk dat heel veel beginners die twijfel wel hebben. Er wordt wel gezegd dat de eerste 5 jaar het zwaarst zijn.

Hoe leuk ik het lesgeven ook vind, soms vraag ik me ook af of ik er wel geschikt voor ben. Ik heb ook heel erg de neiging om het allemaal te perfect te willen, en het me vooral ook te persoonlijk aan te trekken.
Door steeds tegen mijzelf aan te lopen leer ik het wel steeds een beetje meer af, maar het blijft moeilijk.

Geef niet te snel op, ik ga er nog steeds vanuit dat het uiteindelijk de moeite waard is..
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_67626507
Ik zit net even te kijken, maar dit schiet ook niet op zeg.

LB 2.251,- 3.441,-
LC 2.264,- 4.015,-
LD 2.273,- 4.567,-

Jullie zijn allemaal LC? Erg laag startsalaris en het plafond, wat wel tien jaar duurt voor je er bent, is ook niet best.
pi_67626857
LB is standaard voor een tweede graads docent.
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
pi_67627126
Ik ben gewoon LB, ook al ben ik eerstegraads..

Ik wacht het allemaal even af de komende tijd, in principe zou ik uiteindelijk recht hebben op LD als je naar de regeltjes/afspraken kijkt, maar ik denk dat ik me dan nog wel wat meer moet ontwikkelen, en er meer taken naast moet gaan doen qua onderwijsontwikkeling en dergelijke..
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_67627273
quote:
Op woensdag 1 april 2009 14:53 schreef ShadyLane het volgende:
WACHTEN?! Hoe klein is jouw baan, als je blijkbaar niet tjokvol zit met allerlei dingen die je in die uren hoognodig moet doen?
Ik ben wel de hele tussentijd bezig geweest, maar toch een lange dag wanneer je van 08.15u tot 20.30u op school zit
"Wachten" bedoelde ik dus meer figuurlijk

Maar jeetje, JD, inderdaad vervelende oudergesprekken Die van mij vielen gelukkig wel mee. Maar soms weet je het nooit.
pi_67638994
Mainport, het plafond bereik je niet na 10 jaar al. Tot nu toe bereikte je het na 18 jaar, dat gaat nu stapsgewijs ingekort worden naar 12. Maar als je tussendoor naar een hogere schaal gaat, ga je vaak wat trapjes terug (bijvoorbeeld van LB 10 naar LC 7). Dan duurt het dus nog langer voor je in de maximum trap zit. (maar je zit dan wel in een hogere schaal).

Ook eerstegraders worden tegenwoordig gewoon ingeschaald in LB. Dat gaat als het goed is per 2014 weer veranderen, maar het is de vraag of dat doorgaat.

Voor het geld moet je niet het onderwijs in gaan. Er is berekend dat een academicus in het onderwijs zo'n 25% minder verdient dan de gemiddelde academicus. Voor HBO-ers is het verschil zo'n 15%. Ik denk dat die salarisachterstand nog groter gaat worden, aangezien in deze berekeningen natuurlijk ook de huidige 'oude garde' is opgenomen, die wel allemaal nog in de oude schaal 12 zitten.

Maar het onderwijs biedt natuurlijk wel andere voordelen. Vooral voor jonge moeders is het een ideale sector: je kunt er heel makkelijk kiezen voor een klein parttimebaantje, je bent vaak vroeg klaar met je lessen en kunt de kinderen dus zelf van school/opvang halen, en het salaris deert hen niet, want ze hebben veelal een echtgenoot die werkzaam is in het bedrijfsleven.

Ik ben geen jonge moeder, dus ik moet het van andere voordelen hebben: de hectiek (alhoewel soms too much), waardoor een werkdag nooit saai is en lekker snel voorbijgaat, de ruimte om je lessen zo in te richten zoals jij wilt (vooral in mijn vak, met een heerlijk kleine sectie en weinig centrale afspraken: ik heb een heel creatief beroep), het feit dat je een podium hebt om meerdere keren per dag voor steeds een andere groep de grote deskundige c.q. de clown uit te hangen....naast de vele nadelen biedt het onderwijs zeer zeker ook voordelen.
pi_67639059
Zoals J-D al zegt trouwens: je weet steeds beter hoe te reageren op bepaalde typen ouders met een bepaald type vraag/verhaal. Net zoals je in de klas ook, door schade en schande wijs geworden, steeds beter weet hoe te reageren op allerlei dingen.

Ik zit trouwens in LC. Tekortvak
pi_67684928
De ene dag ziet het er naar uit dat ik kan blijven na de zomer...het andere moment staat het weer op losse schroeven... niet echt fijn
Maar hopelijk volgende week wat meer duidelijkheid
pi_67906029
Leuk dit topik.

Ik ben 45 en ga mijn lerarenopleiding wiskunde afmaken volgend schooljaar.
Ik hoop enkele uurtjes te kunnen gaan lesgven aan de middelbare school om de hoek.

Mijn dochter studeert per september wiskunde aan de uni in Amsterdam. Zij heeft 3 jaar HBO wiskunde gedaan en is nu op wereldreis.
Zij wil graag bijlessen geven in Amsterdam per september.
Iemand een idee?
Een kamer is ook welkom.

Ik ga ff een aantal paginaas teruglezen en ik hoop hier vaker mee te lezen en te tikken.
Top!
pi_67910349
Welkom sabine!

om even een antwoord op een van je vragen te geven:
Jouw dochter kan kijken of er een bijlesbureau/huiswerkinstituut bij haar in de buurt zit, maar je kan natuurlijk ook gewoon via marktplaats aan bijlesleerlingen komen...

grappig dat je nu de lerarenopleiding nog weer af gaat maken.. Heb je al veel ervaring in het onderwijs?
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_67928753
Danx voor je welkom Teigan.
En je tips.........Marktplaats zou ik nooit aan gedacht hebben.

Ik heb een man in het onderwijs, evenals veel vrienden..............net 2 kids van de middelbare af.
Kheb lerarenopleiding handvaardigheid textiel gedaan, niet afgemaakt en daarna 2 jaar applikaties wiskunde in eigen tijd, ook niet afgemaakt.
Kheb nu een eigen zaak met veel stagiaires en wegens gezondheidsproblemen zal ik daar mee moeten stoppen. Dus weer tijd voor me oude liefde.
Ik hoop via de zijstroom er in te kunnen...............en om er een beetje meer feeling mee te krijgen loop ik nu 2 dagen per week stage op een school.

Mijn voorkeur gaat uit naar VMBO-BB/BK..........ik ga voor die kids omdat ik daar ge grootste uitdaging in zie. Ik loop ook alleen daar stage. In wiskunde en als er een tussenuur is in willekeurig ieder ander vak. Kben niet goed in nixdoen.

[ Bericht 3% gewijzigd door -sabine- op 11-04-2009 19:34:29 ]
pi_68083649
...en toen stond ik aan de grond genageld toen ik hoorde dat 1 van mijn leerlingen uit klas 2 zwanger is je hoort wel eens die verhalen...maar nu komt het opeens dichtbij
pi_68083774
quote:
Op donderdag 16 april 2009 19:49 schreef Hippos het volgende:
...en toen stond ik aan de grond genageld toen ik hoorde dat 1 van mijn leerlingen uit klas 2 zwanger is je hoort wel eens die verhalen...maar nu komt het opeens dichtbij
pi_68085005
Bizar, ze is trouwens wat ouder dan haar klasgenoten omdat ze een keertje is blijven zitten, volgensmij is ze 15 en wordt ze 16. Maar een hopeloze thuissituatie, een halve knipperlicht relatie met vriend(je) en dan nu dit...
Ik had al het gevoel dat er iets aan de hand was, maar dit...het spookt sinds vanmiddag continue door mijn hoofd; bizar allemaal. Ik hoorde van een collega dat ze besloten had het te houden. Zal volgende week proberen een praatje met 'r te maken om d'r een beetje te steunen.
pi_68085636
quote:
Op donderdag 16 april 2009 20:27 schreef Hippos het volgende:
Bizar, ze is trouwens wat ouder dan haar klasgenoten omdat ze een keertje is blijven zitten, volgensmij is ze 15 en wordt ze 16. Maar een hopeloze thuissituatie, een halve knipperlicht relatie met vriend(je) en dan nu dit...
Ik had al het gevoel dat er iets aan de hand was, maar dit...het spookt sinds vanmiddag continue door mijn hoofd; bizar allemaal. Ik hoorde van een collega dat ze besloten had het te houden. Zal volgende week proberen een praatje met 'r te maken om d'r een beetje te steunen.
Hmmm, kan me voorstellen dat je hier van bent geschrokken! Ze is wel "oud" trouwens, zelfs voor iemand die een keer is blijven zitten en in de tweede klas zit.
pi_68085677
Jeetje hippos, dan sta je echt wel even flink met je oren te klapperen...

Lijkt mij wel raar inderdaad, en hopen dat je haar een beetje kan steunen..
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_68085994
quote:
Op donderdag 16 april 2009 20:44 schreef teigan het volgende:
Jeetje hippos, dan sta je echt wel even flink met je oren te klapperen...

Lijkt mij wel raar inderdaad, en hopen dat je haar een beetje kan steunen..
Ik hoop het wel. Ik heb het gevoel dat ze d'r wat heb laten zitten omdat ik teveel bezig was met de klas als geheel. Ik vind het enorm moeilijk orde houden in die klas, dat gaat gewoon zeer moeilijk. Ik ben daar zo op gefocust dat ik de kleine dingen, waar ik normaal snel op reageer, gewoon niet heb gezien. Maar het jammerlijke is dat ze makkelijk Havo aan zou kunnen, maar door de thuissituatie en andere moeilijkheden zit ze al 2 jaar op het VMBO en ik vermoed dat haar zwangerschap ook niet echt gaat helpen. Triest, heel triest.
quote:
Op donderdag 16 april 2009 20:43 schreef Locusta het volgende:

[..]

Hmmm, kan me voorstellen dat je hier van bent geschrokken! Ze is wel "oud" trouwens, zelfs voor iemand die een keer is blijven zitten en in de tweede klas zit.
Klopt, volgensmij wordt ze 16; maar jong blijft het. Ze is normaal ook de 'leider' van de groep, maar de afgelopen lessen was ze soms opeens misselijk en deed ze wat vaag. Ik als biologiedocent herkende de signalen nog niet Pas vandaag ging het langzaam borrelen, toen een collega het me vertelde viel alles op z'n plaats. Het is mijn eerste jaar als docent (nu nog in opleiding), maar dit blijft me nog wel een lange tijd bij denk ik.
pi_68087870
Zo hey....das ook geen dagelijkse, zelf geen jaarlijkse kost.
Dit krijg je niet in een opleiding, dis het leven dat je verrijkt.
Ik kan niet terugvinden hoe oud je bent Hippo..........ik vind je goed/uitgebalanceerd reageren.
Ben je een mannetje of een vrouwtje?

Kheb gisteren een sollicitatie de deur uit gedaan voor een uurtje of 15 aan BK wiskunde te geven.
Kdraai me duimen.

Kwas ook nog benieuwd of de geschorste leerling (door die ene moeder aangegeven aan de direktie) nog weer op die school is verschenen.

Kga zeker veel meelezen en mee tikken hier.
Nog een vraagje:
Hebben jullie op je opleiding het boek "Luisteren naar kinderen" behandeld gekregen?
pi_68087970
quote:
Op donderdag 16 april 2009 20:43 schreef Locusta het volgende:

[..]

Hmmm, kan me voorstellen dat je hier van bent geschrokken! Ze is wel "oud" trouwens, zelfs voor iemand die een keer is blijven zitten en in de tweede klas zit.
Volgens mij is dat normaal als je 2 keer bent blijven zitten.
Je wordt 13 in de eerste........14 in de tweede........2x blijven zitten is 16 in de tweede.
Vreemde kombi, én zwanger en nog maar in de tweede zitten.
Lastig pakket voor zo'n jong meisje.
pi_68113771
quote:
Op donderdag 16 april 2009 21:44 schreef -sabine- het volgende:
Zo hey....das ook geen dagelijkse, zelf geen jaarlijkse kost.
Dit krijg je niet in een opleiding, dis het leven dat je verrijkt.
Ik kan niet terugvinden hoe oud je bent Hippo..........ik vind je goed/uitgebalanceerd reageren.
Ben je een mannetje of een vrouwtje?
Een mannetje van 23 jaar; laatste jaar van de opleiding
pi_68113932
quote:
Op donderdag 16 april 2009 21:44 schreef -sabine- het volgende:
Kwas ook nog benieuwd of de geschorste leerling (door die ene moeder aangegeven aan de direktie) nog weer op die school is verschenen.
Dat was mijn situatie.
Die meid zit niet meer bij ons op school en is opgenomen in een kliniek. Ze zit daar minstens tot de zomervakantie en tot die tijd wordt onderzocht waar ze het meeste baat bij heeft.
quote:
Nog een vraagje:
Hebben jullie op je opleiding het boek "Luisteren naar kinderen" behandeld gekregen?
Nee, die heb ik niet gehad op mijn opleiding, maar ik ben al 10 jaar afgestudeerd. Weet niet of het een recent boek is?

Welkom overigens
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
pi_68114124
Heb een paar sollicitaties verstuurd voor 2e graads Geschiedenis docent. Slechts enkele houden je CV in administratie. Anderen laten helemaal niets meer horen, of wijzen het af.

Niet veel behoefte aan iemand met WO Bachelor Geschiedenis dus . Mn thesis alleen nog inleveren en ik ben Master. Kijken of dat de zaak wil veranderen.
What else are you gonna do on a Saturday? Sit in your fuckin' armchair wankin' off to Pop Idols?
pi_68114471
quote:
Op vrijdag 17 april 2009 17:00 schreef Lennox het volgende:
Heb een paar sollicitaties verstuurd voor 2e graads Geschiedenis docent. Slechts enkele houden je CV in administratie. Anderen laten helemaal niets meer horen, of wijzen het af.

Niet veel behoefte aan iemand met WO Bachelor Geschiedenis dus . Mn thesis alleen nog inleveren en ik ben Master. Kijken of dat de zaak wil veranderen.
Ach, zelfs ik met mijn bijna master diploma en eerste graad diploma zit in de wachtkamer...het hangt af van of er voldoende plek is.
pi_68114855
Eerste graad is toch sowieso al Mastergraad? Ik dacht dat je die alleen via educatieve Master kon behalen? Als het goed is studeer ik in Augustus gewoon helemaal af, dan zie ik wel verder. Heb gelukkig een Master waar ik alsnog veel kanten mee uitkan.
What else are you gonna do on a Saturday? Sit in your fuckin' armchair wankin' off to Pop Idols?
pi_68114994
quote:
Op vrijdag 17 april 2009 17:24 schreef Lennox het volgende:
Eerste graad is toch sowieso al Mastergraad? Ik dacht dat je die alleen via educatieve Master kon behalen? Als het goed is studeer ik in Augustus gewoon helemaal af, dan zie ik wel verder. Heb gelukkig een Master waar ik alsnog veel kanten mee uitkan.
Mijn masteropleiding (2 jaar) is tevens de 2 jarige lerarenopleiding, ik stroomde vanuit de bachelor zo meteen in. Daardoor hoef ik geen regulier masterprogramma te volgen en daarna nog een jaar de educatieve master; maar behaal ik de 2 jaar gelijk mijn master én lesbevoegdheid.
pi_68116674
Wat Hippos omschrijft heb ik ook gedaan..

Ik ben na mijn bachelor gelijk aan een educatieve master begonnen.
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_68117022
Ik snap dat dat sneller gaat maar onder mijn collega's is het toch meer de gewoonte een 'gewone' master te doen en dan eventueel daarna nog het kopjaar voor de eerstegraads bevoegdheid. Niet alleen omdat je daar vakinhoudelijk meer van opsteekt, maar ook om je baankansen te vergroten voor het geval je nog eens aan de slag wil in een andere sector.

Als je echt absoluut zeker bent dat je nog langere tijd in het onderwijs wilt blijven werken kan ik me voorstellen dat je kiest voor de snellere route.
pi_68120041
Danx voor alle antwoorden.

Ik moet dus nog (alweer) beginnen met de opleiding...........kga vanaf de bodum beginnen.
Kheb ook nog een eigen zaak die verkocht moet worden en gesolliciteerd naar 15 uur wiskundeles geven...............en owjaa kheb ook nog 2 ziektes. Een hypermobiliteitssyndroom en een alvleesklierontsteking. Lallallaalallaala. Maar kga niet nixdoen.

Kheb levenservaring..............kheb een kapotmoelijk klotenkind opgevoed, hij is nu 18 en studeert...........kheb een man die lesgeeft en dus mijn dochter die in september weer door gaat met wiskunde. Ik kom er wel.

Over dat boek:
Dat moet je echt ff lezen......het is van Gordon, niet de onze, maar een Amerikaan.................het is makkelijk te lezen en deze manier van kommuniceren is zo werkbaar voor ouders en voor kinderen omdat je nooit en te nimmer hun gevoelens ondermijnt.........daar ontstaan veel konflikten door,
Mijn kind is er door gered. En met hem wij ook.

Nogmaals dank voor het welkom en sukses voor alle sollicitanten en zo.
  donderdag 23 april 2009 @ 21:53:26 #260
66825 Reya
Fier Wallon
pi_68318883
Hallo. Ik verzorgde vanochtend een werkcollege voor eerstejaars studenten, en normaliter verloopt dit altijd heel vlotjes. Mijn mede-instructrice en ik vertellen wat over de stof, beantwoorden vragen, en daarna begeleiden we de studenten die individueel of in groepjes aan opdrachten gaan werken. Zo ook vandaag, was het niet dat een studente al tijdens de uitleg werkelijk in huilen uitbarstte; lichtelijk onwennig met de situatie vroeg mijn collega nog of ze problemen had met het begrijpen van de stof, maar daar lag blijkbaar het probleem niet. Ze stopte evenwel niet met huilen, wat ons met een dilemma opscheep; enerzijds was de totale groep afgeleid en leek het weinig zin te hebben om met de uitleg verder te gaan, anderzijds lijkt het me ook erg hardvochtig om iemand die al in tranen is te vragen de zaal te verlaten.

Uiteindelijk heeft mijn collega met zachte dwang de studente in kwestie uit de zaal begeleid, maar ook onder vier ogen leek weinig te verklaren waarom ze plots zo emotioneel was. Bijkomend probleem was nog dat ze francofoon was, en zich nogal gebrekkig in Nederlands (of Engels) wist uit te drukken, en dat we haar eigenlijk totaal niet kennen. Hoe zouden jullie, als ervaren docenten, hiermee omgaan?
pi_68320718
quote:
Op vrijdag 17 april 2009 18:47 schreef ShadyLane het volgende:
Ik snap dat dat sneller gaat maar onder mijn collega's is het toch meer de gewoonte een 'gewone' master te doen en dan eventueel daarna nog het kopjaar voor de eerstegraads bevoegdheid. Niet alleen omdat je daar vakinhoudelijk meer van opsteekt, maar ook om je baankansen te vergroten voor het geval je nog eens aan de slag wil in een andere sector.

Als je echt absoluut zeker bent dat je nog langere tijd in het onderwijs wilt blijven werken kan ik me voorstellen dat je kiest voor de snellere route.
het was voor mij toen wel redelijk duidelijk dat ik niet het onderzoeksveld inwilde, en dat het onderwijs mij wel trok.. Er zijn ook maar weinig mensen in mijn richting die direct bij een bedrijf zijn gaan werken, een promotieonderzoek is wel een pré in mijn vakgebied.. En dat zag ik al helemaal niet zitten.

Ik twijfel achteraf ook nog wel eens aan mijn beslissing, maar er zijn meer van deze masters, die verschillende richtingen uit opleiden. Dus mocht dit het niet zijn, dan kan ik vast nog wel ergens een andere master afmaken...

En echt spijt van het werken in het onderwijs heb ik nog niet echt gehad. Ik vind het hardstikke leuk, ook al heb ik soms dagen dat het echt niet wil..
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_68342236
Mijn leerling die zwanger is, is overigens 14 jaar. Kwam vandaag 'trots' de echo laten zien. Diep respect voor d'r, geen makkelijke thuissituatie maar gelukkig (ik heb er naar gevraagd) een stabiele relatie met d'r vriend.

Vandaag lesbezoek mentor gehad en dat ging goed! Eigenlijk mag ik zeer tevreden zijn met wat ik nu doe en kan. "Ik was nog geen 5 minuten binnen en ik hoorde alleen al positieve verhalen over je van collega's en leerlingen. Én iedereen kent je..."

Maar jammer dat het nog erg lang duurt voordat de school/scholengemeenschap duidelijkheid geeft over of ik mag blijven of niet. Iedereen wil me houden...maar of er plaats is...
pi_68343598
quote:
Op vrijdag 24 april 2009 17:03 schreef Hippos het volgende:
Mijn leerling die zwanger is, is overigens 14 jaar. Kwam vandaag 'trots' de echo laten zien. Diep respect voor d'r, geen makkelijke thuissituatie maar gelukkig (ik heb er naar gevraagd) een stabiele relatie met d'r vriend.

Vandaag lesbezoek mentor gehad en dat ging goed! Eigenlijk mag ik zeer tevreden zijn met wat ik nu doe en kan. "Ik was nog geen 5 minuten binnen en ik hoorde alleen al positieve verhalen over je van collega's en leerlingen. Én iedereen kent je..."

Maar jammer dat het nog erg lang duurt voordat de school/scholengemeenschap duidelijkheid geeft over of ik mag blijven of niet. Iedereen wil me houden...maar of er plaats is...
Goed om te horen!
Proficiat
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
  zaterdag 25 april 2009 @ 10:56:43 #264
78707 TheSilentEnigma
Heldin, bazin, godin.
pi_68361700
Meld me ook maar weer eens...
pi_68673315
En iedereen een beetje genoten van de vakantie?

Dit was voor mijn gevoel de eerste vakantie dit schooljaar dat ik echt school een paar dagen helemaal los heb kunnen laten. Nu het einde nadert vind ik dat toch weer moeilijk, ik heb niet helemaal het overzicht over wat ik moet doen de komende weken, en dat is niet goed voor de nachtrust...
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_68673455
In de vakantie wil ik eigenlijk niet met mijn werk bezig zijn.
Ik heb ook altijd discussies gehad met collega's over de eerste week van de vakantie of de week voordat het nieuwe schooljaar begint. Sommigen zijn dan nog aan het werk. Toen ik alleen nog docent was, deed ik dat nooit. Ik plande mijn zaken zo dat ik dan ook echt vrij kan zijn. Met m'n nieuwe functie binnen de school moet ik wel wat eerder beginnen, maar dat is nog een eigen keuze geweest.
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
pi_68674739
ik heb mijn planning jammergenoeg nog niet zo voor elkaar dat ik in de vakanties helemaal niets hoef te doen. Er is wel wat nakijkwerk blijven liggen, deze week maar 2 korte dagen, en volgende week is werkweek, dus genoeg tussenuren die ik op moet vullen...
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_68675248
Ik heb niet de indruk dat je er zelf veel invloed op hebt. Het hangt er toch voor een groot deel vanaf hoe de school de dingen inplant. Zo kreeg een collega vorig jaar op de laatste dag voor een vakantie een lading proefwerken, omdat meerdere klassen van hem waren ingeroosterd op de laatste dag van de proefwerkweek, en de rapportcijfers moesten direct na de vakantie worden ingeleverd. Dan kun je plannen wat je wilt, maar die vakantie hou je niet vrij.
Verder ben je ook afhankelijk van je sectie. De mijne is gelukkig inmiddels bereid allerlei arbeidsintensieve dingen uit het PTA te schrappen, maar als je in een sectie zit met veel deeltijders is de overheersende mening toch vaak dat een extra opdracht voor klas 2 er best nog even bij kan. En dat lukt dan als je een grotere baan hebt niet in gewone weken, dus schuif je die stapel door tot in de vakantie.

Wat ik KAN plannen plan ik inderdaad handig in. Ik heb nu wel redelijk wat nakijkwerk liggen maar niets dat een harde deadline heeft, dus ik zie wel of het wat wordt in deze vakantie .
pi_68762561
quote:
Op donderdag 23 april 2009 21:53 schreef Reya het volgende:
Uiteindelijk heeft mijn collega met zachte dwang de studente in kwestie uit de zaal begeleid, maar ook onder vier ogen leek weinig te verklaren waarom ze plots zo emotioneel was. Bijkomend probleem was nog dat ze francofoon was, en zich nogal gebrekkig in Nederlands (of Engels) wist uit te drukken, en dat we haar eigenlijk totaal niet kennen. Hoe zouden jullie, als ervaren docenten, hiermee omgaan?
Hetzelfde en jij hebt als voordeel dat er een collega bij was die de studente even apart kon nemen. Verder zou ik haar doorverwijzen naar de studentenpsycholoog en ik zou ook informeren of er speciale hulp is voor buitenlandse studenten. Volgend college kun je haar vragen of ze na het college wil blijven zitten en dan kun je alsnog vragen wat er aan de hand was (misschien komt ze er dan wat meer uit) en of je haar bij iets kunt helpen. En haar dan dus ook die informatie geven over psychische hulp. Moet ze zelf maar zien of ze er iets mee doet (misschien is het wel niet nodig, maar dan heb jij in ieder geval gedaan wat je kon doen).
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_68762856
quote:
Op vrijdag 17 april 2009 17:10 schreef Hippos het volgende:

Ach, zelfs ik met mijn bijna master diploma en eerste graad diploma zit in de wachtkamer...het hangt af van of er voldoende plek is.
Het is nu eenmaal geen tekortvak. Zelfs behoorlijk populair (heel begrijpelijk natuurlijk, want het is het leukste vak). Als je gaat solliciteren is het vooral belangrijk dat je wat ervaring hebt, goede referenties en gezien de concurrentie zul je je best moeten doen je te onderscheiden van de rest. Dus zorg - naast een steengoede brief - dat er op je cv andere onderwijsgerelateerde activiteiten staan waardoor je opvalt en waaruit blijkt dat je echt passie hebt voor je vak.

Bij de vorige school waar ik heb gewerkt, hadden ze op de vacature 80 brieven ontvangen. En op mijn huidige school zelfs 130. Dan moet je dus echt de concurrentie aan.
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_68767192
Misschien geheel overbodig omdat het eerder vermeld is: www.straksvoordeklas.nl . Een website voor beginnende docenten of stagiaires waar je toch wel handige tips vandaan kan halen.
pi_68773099
Ik zou volgende week een cursus volgen, maar die gaat weer niet door.. .
Hopen dat het begin volgend schooljaar allemaal wat voller zit..

Het was raar om vandaag weer te beginnen, ik weet ook niet of het allemaal wel zo lekker ging.. Morgen nog een dagje, en dan zijn er veel klassen een week op werkweek, dus dat wordt ook een raar weekje..

En het is straks ook zo vakantie, echt bizar...
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_68780184
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 10:12 schreef mane het volgende:

[..]

Het is nu eenmaal geen tekortvak. Zelfs behoorlijk populair (heel begrijpelijk natuurlijk, want het is het leukste vak). Als je gaat solliciteren is het vooral belangrijk dat je wat ervaring hebt, goede referenties en gezien de concurrentie zul je je best moeten doen je te onderscheiden van de rest. Dus zorg - naast een steengoede brief - dat er op je cv andere onderwijsgerelateerde activiteiten staan waardoor je opvalt en waaruit blijkt dat je echt passie hebt voor je vak.

Bij de vorige school waar ik heb gewerkt, hadden ze op de vacature 80 brieven ontvangen. En op mijn huidige school zelfs 130. Dan moet je dus echt de concurrentie aan.
Vandaag te horen gekregen dat ik 'onder voorbehoud' mag blijven. Er moet nog wel een aantal keer overlegd worden, maar de intentie is nu eindelijk uitgesproken. Ongeveer 0,5fte, precies waar ik mee wilde starten. Een combi van Biologie en NLT. Ik hoop dat ik dus binnen 3 weken 100% zekerheid heb, maar het gesprek met de rector vond ik vandaag erg positief.

Voordeel was/is dat ik niet alleen de organisatie nu ken maar ook al druk bezig ben met de veranderingen in ons biologie curriculum omdat we volgend jaar een nieuw beta-lab krijgen; daar passen we al onze opdrachten + visie op aan. De school en vakgroep willen ook wat continuïteit; dus dat had ik als voordeel. Maar wat je zegt over het CV is helemaal waar. Las pas dat het aantal vacatures in het middelbaar onderwijs met 16% was afgenomen.
pi_68780506
(voorzichtig) gefeliciteerd Hippos

NLT lijkt mij ook wel leuk om te doen, maar dat komt nog wel een keertje...
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_68781065
Netjes Hippos
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
pi_68788147
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 18:28 schreef teigan het volgende:
(voorzichtig) gefeliciteerd Hippos

NLT lijkt mij ook wel leuk om te doen, maar dat komt nog wel een keertje...
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 18:47 schreef -J-D- het volgende:
Netjes Hippos
Bedankt! Maar nog even 10 slagen om de arm Het is onder voorbehoud en er moeten nog wat gesprekken plaatsvinden. Maar het ziet er goed uit...maar nog even duimen! (en het is natuurlijk handig om de opleiding begin juli echt af te ronden...)

Over NLT; ik geef tijdens deze stage nu 7 uur biologie en 2 uur NLT; dus ik ken het vak al redelijk en ben actief bezig met het veranderen van 1 module.

-edit: vandaag liet mijn begeleider doorschemeren dat ik waarschijnlijk 4H en 4A biologie ga geven en héél misschien ook 5A nog; maar dat is even de vraag. Voordeel 4H is dat ik die klas nu al enkele maanden les geef, dus een beetje bekend ben met de stof/methode. Volgende week eerste officiële gesprek over de exacte invulling...spannend

[ Bericht 5% gewijzigd door Hippos op 08-05-2009 15:28:37 ]
pi_68823949
Gefeliciteerd Hippos met 9 slagen om de arm.

Ik hoor volgende week of ik ook 0,5fte wiskunde kan geven op de school hier om de hoek, dezelfde school als waar ik nu vrijwillig stage loop. Ik ga dan voor VmboBK en GT.

Dinsdag naar de voorlichting over DeeltijdHBO wiskunde.
Ik heb de motivatiebrieven allemaal binnen.........en verstruurd.
Nu afwachten.

Ff voor de goeie orde;
Kmoest een HBOdenknivo aantonen.
Kben geen enkel diploma meer............ben van voor de computers en er is ook niets bewaard van de 3 jaar handvaaardigheid en bijna 2 jaar wiskunde die ik gedaan heb. Zelf heb ik niets meer door oa een brand. Het aantonen van een HBOdenknivo heb ik nu gedaan door een eigen motivatiebrief, eentje door de school, eentje door een studiegenootje destijds en me eigen kind dat ook diezelfde opleiding vorig jaar nog deed. Gemotiveerd toch?

Iemand bekend met de studie Omgangskunde?
pi_68872579
Even om een beetje beeld te vormen. Het is natuurlijk van mens tot mens verschillend; maar met hoeveel uur zijn jullie in je eerste jaar (dus na de opleiding, het jaar dat je eigenlijk op je eigen beetjes staat) begonnen en wat is wenselijk? Ik schat mijn plafond nu zo rond de 15-16 uur (0,6/0,7 fte) in. Waarschijnlijk zullen het maximaal ongeveer 12 lesuren worden (ook goed voor mij); maar ik zie mezelf bijvoorbeeld nu nog geen 24 lesuren draaien denkend aan mezelf en voorbereidingstijd e.d. Maar iemand misschien ervaringen? Volgende week gaat mijn begeleider met me om de tafel te zitten om de uren-klassen te verdelen aan de hand van mijn wensen.
pi_68872733
quote:
Op zondag 10 mei 2009 15:21 schreef Hippos het volgende:
Even om een beetje beeld te vormen. Het is natuurlijk van mens tot mens verschillend; maar met hoeveel uur zijn jullie in je eerste jaar (dus na de opleiding, het jaar dat je eigenlijk op je eigen beetjes staat) begonnen en wat is wenselijk? Ik schat mijn plafond nu zo rond de 15-16 uur (0,6/0,7 fte) in. Waarschijnlijk zullen het maximaal ongeveer 12 lesuren worden (ook goed voor mij); maar ik zie mezelf bijvoorbeeld nu nog geen 24 lesuren draaien denkend aan mezelf en voorbereidingstijd e.d. Maar iemand misschien ervaringen? Volgende week gaat mijn begeleider met me om de tafel te zitten om de uren-klassen te verdelen aan de hand van mijn wensen.
Ik heb nu 21 uur, en dat vind ik echt genoeg. Dat houd ik ook volgend jaar, omdat ik met meer niet meer 1 dag in de week vrij kan hebben, en juist die dag gebruik ik om bij te komen / bij te werken.. Ik merk echt dat ik bijvoorbeeld enorm aan de meivakantie toewas, en ben ook eigenlijk de hele vakantie alleen maar moe geweest . Nu deze week weer vol aan de bak, maar ik heb er gek genoeg niet zo veel zin in. Dipje, denk ik.
pi_68880611
Ik ben afgelopen schooljaar begonnen met 18 lesuren (0,72 fte), en na de kerst terug naar 14 lesuren (0,56 fte).

18 lesuren vond ik wel heel intensief, maar dat lag ook aan de twee brugklassen die ik had. Nu met 14 lesuren verveel ik me soms nog wel wat, dus voor volgend schooljaar heb ik op 16 a 18 lesuren ingezet...
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_68887304
quote:
Op zondag 10 mei 2009 15:21 schreef Hippos het volgende:
Even om een beetje beeld te vormen. Het is natuurlijk van mens tot mens verschillend; maar met hoeveel uur zijn jullie in je eerste jaar (dus na de opleiding, het jaar dat je eigenlijk op je eigen beentjes staat) begonnen en wat is wenselijk? Ik schat mijn plafond nu zo rond de 15-16 uur (0,6/0,7 fte) in. Waarschijnlijk zullen het maximaal ongeveer 12 lesuren worden (ook goed voor mij); maar ik zie mezelf bijvoorbeeld nu nog geen 24 lesuren draaien denkend aan mezelf en voorbereidingstijd e.d. Maar iemand misschien ervaringen? Volgende week gaat mijn begeleider met me om de tafel te zitten om de uren-klassen te verdelen aan de hand van mijn wensen.
Klinkt goed die 0,6............je bent nog jong, je hebt nog een heel sociaal elven te onderhouden enz enz................misschien kun je aangeven dat je wilt starten met die 0,6 en een evaluatie na de Kerst.............soms zijn er dan weer uren te verdelen door zwangerschapsverloven enz............als je het nu al meldt, weten ze dat alvast.
Ik ben een beetje meer op de hoogte doordat mijn man roostermaker is.................en ik weet dat meerdere studenten uurtjes "pakken" op die school.

Sukses met overleggen Hippos...............open- en eerlijkheid kan je nooit de kop kosten.
pi_68887387
quote:
Op zondag 10 mei 2009 19:23 schreef teigan het volgende:
Ik ben afgelopen schooljaar begonnen met 18 lesuren (0,72 fte), en na de kerst terug naar 14 lesuren (0,56 fte).

18 lesuren vond ik wel heel intensief, maar dat lag ook aan de twee brugklassen die ik had. Nu met 14 lesuren verveel ik me soms nog wel wat, dus voor volgend schooljaar heb ik op 16 a 18 lesuren ingezet...
Fijn om te lezen dat die 0.54 goed te doen is.
Ik wil wel ietsjes meer maar dan moet het wel in 3 dagen kunnen alleen zo werkt het niet.

Ook sukses met de onderhandelingen.
pi_68893956
Mijn 14 lesuren zouden ook eigenlijk in 3 dagen moeten, maar ik zit nu op 4 dagen, vanwege die 18 uren voor de kerst..

Gelukkig probeert de roostermaker mij dan wel soms ter wille te zijn, in deze week(werkweek) ben ik gelukkig een extra dag vrij....
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_68895066
quote:
Op zondag 10 mei 2009 22:25 schreef -sabine- het volgende:

[..]

Klinkt goed die 0,6............je bent nog jong, je hebt nog een heel sociaal elven te onderhouden enz enz................misschien kun je aangeven dat je wilt starten met die 0,6 en een evaluatie na de Kerst.............soms zijn er dan weer uren te verdelen door zwangerschapsverloven enz............als je het nu al meldt, weten ze dat alvast.
Ik ben een beetje meer op de hoogte doordat mijn man roostermaker is.................en ik weet dat meerdere studenten uurtjes "pakken" op die school.

Sukses met overleggen Hippos...............open- en eerlijkheid kan je nooit de kop kosten.
Ik weet niet precies hoeveel uren het uiteindelijk zal worden; maar ik ga voorlopig uit van 0,5. Dat lijkt me ook gewoon het fijnste om mee te beginnen. Deze week de eerste onderhandelingen en dan moet het voor 1 juni allemaal rond zijn (eindelijk)...
  vrijdag 15 mei 2009 @ 14:24:05 #285
44470 ErikT
Lekker PSV!
pi_69056227
OMG, op de school waar ik wil werken (en waar ik mijn enige sol brief heen heb gestuurd voordat ik op vakantie ging [ben al meer dan een maand weg] voordat ik wist of er een plek zou zijn) heeft een vacature precies groot genoeg voor mij, voor de combi met de IVLOS.
Ik ga zooooo blij zijn als dit lukt.
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
pi_69066355
Sukses ErikT.

Zelf heb ik maandagmiddag om 14.15 het sollicitatiegesprek....iemand nog tips?
  zaterdag 16 mei 2009 @ 10:14:13 #287
44470 ErikT
Lekker PSV!
pi_69080765
quote:
Op vrijdag 15 mei 2009 19:32 schreef -sabine- het volgende:
Sukses ErikT.

Zelf heb ik maandagmiddag om 14.15 het sollicitatiegesprek....iemand nog tips?
1. Als er meerdere mensen zitten, en dat is vaak zo, iedereen om de beurt aankijken bij het beantwoorden van de vraag. Maar beginnen en eindigen bij degene die de vraag stelde.
2. Zelf vragen stellen. Over sfeer bijvoorbeeld.

Jij ook suc6!
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
pi_69093306
TY ik ga pingpongantwoorden.

Ik ken de school al 23 jaar.................ken de kommissie.
Enige dat ik vervelend vind is me ziekzijn.........daar moet de aandacht niet naar toe.
Ik kan het lesgeven zat en goed aan met me lijf.........alleen dat telt.
Het zal wel loslopen.

Een uurtje na mij heeft mijn slaperd een gesprek om teamleider VWO te worden.
We oefenen nog wel ff op elkaar morgen.
pi_69094239
Benadruk dan ook vooral die kant -sabine-, maak er eventueel gewoon ook een positief punt van, dat je door je ziekte(ik weet niet wat je hebt) hebt leren doorzetten en dergelijke..
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_69156478
Zo, ging goed.
Dinsdag hoor ik meer.

Nogmaals danx voor de tips.
  maandag 18 mei 2009 @ 18:12:20 #291
44470 ErikT
Lekker PSV!
pi_69158448
MoFo, ze hadden m'n brief niet ontvangen. Ik stuur het morgen wel met de email.
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
pi_69168416
quote:
Op maandag 18 mei 2009 18:12 schreef ErikT het volgende:
MoFo, ze hadden m'n brief niet ontvangen. Ik stuur het morgen wel met de email.
Tjonge jonge................nogmaals veel sukses.
pi_69200410
Toelating deeltijdHBO is binnen met vrijstelling van 40 EC.
Kben er blij mee.

Hier nog nieuws van iemand?
pi_69200620
Ja, ik . Ik word helemaal gek van deze periode met al die vrije dagen. Leuk hoor, vrij, maar ik kom totaal niet in een ritme met de leerlingen omdat er ook steeds projecten, schoolreizen, excursies en weetikveelwatnogmeergeleuter doorheen komt. Ik zie bijvoorbeeld mijn 2e klas ELF JUNI pas weer . Lekker dan. Heb ze op maandag en op donderdag een blokuur. Dus: de meivakantie was langer, maandag weg. Hemelvaart - donderdag weg. Pinksteren - maandag weg, tussendoor gaan ze nog naar Xanten en hebben ze nog een Gymnasiumproject. Fijn joh. Zelfde verhaal met m'n 3e klas (profielprojecten) en 4e klassen (stages). Ik heb nu steeds lessen dat ik voor ze moet samenvatten wat we ook weer aan het doen waren, leerlingen totaal niet meer in de stof zitten. Blergh.

Ohja en ook nog leuk nieuws, ik werk volgend schooljaar hetzelfde aantal uren en moet nu ook taakuren gaan vullen, maar ik ga er netto op achteruit per maand. Rara, hoe kan dat. Wie het weet, mag het zeggen. Ik ben het even zat. Ik ga nakijken, vijf toetsen, daar fleur ik vast van op .

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 19-05-2009 20:02:27 ]
pi_69200803
Heeft het niet met je taakverlichting voor startend docenten te maken? Dat je daardoor uiteindelijk toch minder uren invult?
of zou je qua belastingen een schaal hoger komen ofzo?

Ik vind al deze vrije dagen ook bloedje irritant, ik kom er niet in, de leerlingen doen geen ene flikker meer, en dat botst...
Ik tel wel al af naar de vakantie moet ik zeggen, het is nu echt heel snel zover..
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_69200866
quote:
Op dinsdag 19 mei 2009 20:02 schreef teigan het volgende:
Heeft het niet met je taakverlichting voor startend docenten te maken? Dat je daardoor uiteindelijk toch minder uren invult?
of zou je qua belastingen een schaal hoger komen ofzo?

Ik vind al deze vrije dagen ook bloedje irritant, ik kom er niet in, de leerlingen doen geen ene flikker meer, en dat botst...
Ik tel wel al af naar de vakantie moet ik zeggen, het is nu echt heel snel zover..
Bingo. Ik krijg nu voor 21 lesuren en geen taakuren betaald naar 0.73 FTE. Straks voor hetzelfde aantal lesuren PLUS taakuren nog 0,69 FTE, en het feit dat ik dan in LB2 beland lost dat verschil niet op.
pi_69201210
Ik kreeg dit jaar 60 uren reductie, komend jaar ook nog maar 30, en ik vul het geloof ik nog niet echt aan met taakuren..

Sowieso ga ik weer meer werken dan de tweede helft van het schooljaar, dus ik zie wel of het uitmiddeld...
Ik zal ook wel weer een schaal omhoog gaan, naar LB 3 zo te zien...
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_69201252
O ja, en ik heb nog maar 8 lesdagen tot de toetsweek van de bovenbouw.... Dat wordt doorwerken...
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_69201335
quote:
Op dinsdag 19 mei 2009 20:15 schreef teigan het volgende:
O ja, en ik heb nog maar 8 lesdagen tot de toetsweek van de bovenbouw.... Dat wordt doorwerken...
Bij ons is de laatste week van de laatste periode toetsweek. Ik weet niet of ik dat nou fijn vind of niet. Fijn - want geen herkansingen. Niet fijn, want enorme deadlines voor inleveren cijfers en nu al mailtjes van ouders of er geen extra opdrachten kunnen komen om cijfers op te hogen. Wat moet ik daar nou weer mee, eerst een jaar niets doen en dan je ouders laten zeuren om compensatieopdrachten .
pi_69202044
Niet aan toegeven zou ik zeggen. Ik had 2 maand geleden ook al een meisje die extra opdrachten wilde, die heb ik toch maar even verzocht om eerst de andere toetsen/verslagen even af te wachten.

Bij ons is er een toetsweek, dan gelegenheid om cijfers terug te geven, en dan nog 2 dagen herkansingen... En dan is het ook voor de andere klassen de laatste lesdag en is het vergaderen geblazen.

Hoe zijn ze bij jullie op school bezig met de wet BIO? Wij krijgen er nog weer een scholingsdag over, maar ik merk toch dat veel van mijn collega's het onzin vinden.
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_69206499
Nou, even stoom afblazen

Ik heb een klas (mijn "terrorklasje") waarvan het vanaf het begin af aan al niet lekker loopt/klikt. Continu conflicten en gezeur in de klas, zowel onderling als naar mij (de docenten) gericht.
Er is eind vorig jaar/begin dit jaar een intensief RT-traject onder begeleiding van een orthopedagoog in gang gezet en zo'n week of 4 geleden zijn er twee leerlingen voor een bepaalde periode van school gestuurd.
Toen ging het even een periode beter, maar de laatste paar weken is het echter weer mis. Iedere les is een gevecht wat ook leidt tot (eerlijk is eerlijk) een aantal woedebuien van mijn kant.

Aanleiding "escalatie":

Vorige week heb ik een leerlinge uit de betreffende klas er uit gestuurd (wegens een grote mond) en ze kon s'middags nakomen. Echter, ze besloot dat het na 1 uur wel genoeg was en dat ze naar huis kon gaan. Alleen (m.i.) is de docent uiteindelijk diegene die zegt wanneer je naar huis kan gaan en niet de leerlinge, of het uur om was of niet. Zij was het er niet mee eens en is uiteindelijk toch weggelopen en kon daardoor de vrijdagmiddag ook nakomen bij de afdelingsleider.

Nu wordt het een beetje wazig.....

Een van haar klasgenootjes (ook uit mijn "terrorklasje" dus) heeft de moeder van dat meisje opgebeld en verteld (???) dat ik leerlingen uit zit te schelden ("mongool / gehandicapt") wat dus pertinent niet waar is. Ik heb mij wel eens uitgedrukt in de trant van "Doe niet zo kinderachtig of doe eens normaal" en zelfs naar een leerling "Doe eens niet zo idioot", maar daar blijft het dan ook echt bij. Niet netjes, geef ik eerlijk toe, maar schelden: no way

Dus die moeder heeft afgelopen vrijdag boos opgebeld naar de afdelingsleider (met een verhaal dat ze niet eens van haar eigen dochter heeft gehoord, maar van een van haar klasgenootjes) om haar ongenoegen te uiten over het feit dat ik leerlingen uit zit te schelden.
Tot zover.

Ik kreeg dat verhaal van die moeder dus vandaag te horen van de afdelingsleider en stond even met mijn oren te klapperen en mond vol tanden Omdat ik werkelijk geen idee had wat ze bedoelde met het uitschelden, zijn er twee leerlingen uit de betreffende klas bij mijn afdelingsleider in het kantoortje geroepen om tekst en uitleg te geven. Bleek dat 1 leerlinge een concreet voorbeeld had en de rest allemaal vage verhalen waar we niets mee konden (die had het weer gehoord van die, en die weer van die, etc.). Ik voelde me absoluut niet aangesproken en door dit hele voorval behoorlijk te kijk gezet.

Nu heb ik volgende week samen met de mentor en afdelingsleider een gesprek met de klas om dit de wereld uit te helpen maar ik voel me nu even helemaal lamgeslagen en behoorlijk rot Wat een nare situatie!
Gelukkig staat mijn afdelingsleider aan mijn kant en denken we beiden dat bepaalde dingen die in de klas gezegd zouden kunnen zijn hun eigen leven zijn gaan leiden...
Het feit dat hij achter mij staat is wel een grote troost trouwens.

Heeft iemand een soortgelijke situatie meegemaakt of enig idee wat ik hier mee aan kan? Ik voel me op dit moment best onzeker en weet even niet goed wat ik moet doen Het hele voorval zit mij behoorlijk dwars, iig.

Nog even voor de duidelijkheid: ik heb de leerlingen niet, geen enkele, uitgescholden Ze komen met een beschuldiging die niet waar is en een paar vage verhalen over vage dingen die ze misschien gehoord hebben Ze konden ons niet duidelijk maken hoe het precies zat.

Sorry voor het lange verhaal
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')