FOK!forum / Klussen, Wonen en Huishouden / Thermostaten
yAzNEAfTwoensdag 3 december 2008 @ 14:51
Het is al eerder voorbij gekomen op dit forum, maar ik weet niet waar. Ben er net in, dus....

Ik heb hier de Honeywell Round, on/off T87G, die ik als vervanging heb gekocht voor een hape thermostaat, die het wel altijd goed heeft gedaan, maar aan vervanging toe is.
Niemand kan mij zeggen (zelfs de infolijn van Honeywell niet) wat de marge van deze thermostaat is. Ik bedoel dus, als ik bv. 18 gr. kies, de ketel aanslaat c.q. afslaat. Bij de hape thermostaat kies ik bv. 18 gr., de temperatuur in de kamer wordt dan 19 graden (ketel stopt) en hij slaat weer aan, als de temperatuur onder de 17 graden komt. De marge is dus +/- 1 graad. Dit duidelijk?
Deze situatie zijn wij al jaren gewend, zodat de ketel eigenlijk overdag niet aanslaat, of het moet erg koud zijn. S'avonds doen wij er 1 graad bovenop, zodat het nooit warmer wordt dan 20 gr. Deze situatie bevalt ons goed, omdat warmte een gewenning is. Ik wil dus niet, dat de ketel continue aan en afslaat, als deze marge veel kleiner is.
Ik weet dus niet, wat de marge van de Honeywell is. Ik denk, dat het iets te maken heeft met het "maximaal aantal schakelingen per uur", wat je dus in kan stellen. De laagste stand is 2, maar dit is me eigenlijk al te veel.
Weet iemand hier het fijne van???
Bij voorbaat dank
Jan
klipperwoensdag 3 december 2008 @ 15:23
Het aantal schakelingen per uur is in te stellen in 3,6,9 of 12 schakelingen per uur.
Standaard is deze ingesteld op 6 schakelingen per uur.

Verklaring over het aantal schakelingen is als volgt:
3 - vloerverwarming
6 - radiatoren
9 - luchtverwarming
12- voor speciale toepassingen, voor de meeste woningen niet van toepassing.

Je kunt het aantal schakelingen natuurlijk net zo laaf of hoog in stellen als je zelf wilt, maar het gaat natuurlijk om het feit wat goed voor je installatie is.
Je zal dus moeten kiezen tussen 3-6 of 9 schakelingen per uur, neem daarbij dan de leidraad van het type verwarming mee en je hebt de juiste instelling, 9 schakelingen voor vloerverwarming bv gaat niet werken net als 3 schakelingen voor luchverwarming gewoon niet goed werkt.

Je moet niet uitgaan van het aantal schakelingen, maar van het comfort dat je wilt hebben.
Het aantal schakelingen wilt niet zeggen dat het ook zo vaak ingeschakeld wordt, maar het maximum aantal schakelingen per uur.

Om het even extreem te stellen:
Zo schiet je er bijvoorbeeld niets mee op als je hem op 3 schakelingen per uur zet met radiatoren, immers zodra die 3 schakelingen geweest zijn binnen het uur wacht de thermostaat af totdat deze weer gaat verwarmen, als de 3 schakelinen binnen bv 20 minuten hebben plaatsgevonden, dan koelt het huis gedurende 40 minuten af voordat er weer warmte geleverd mag worden.
Hiermee zal je dus geen energie besparen, maar juist meer energie vernietigen,immers het is goedkoper om het huis op temperatuur te houden dan te moeten opwarmen, zeker met de huidige ketels die gewoon keurig terug moduleren, of adaptief uitgevoerd zijn.

Door middel van de 2 dipswitchen kun je het aantal schakelingen instellen, voor radiatoren is dit voor beide schakelaars op off.
klipperwoensdag 3 december 2008 @ 15:32
PS,wel kan het nodig zijn dat er voor je cv ketel voor een juist functioneren van de kamerthermostaat een anticipatieweerstand gemonteerd moet worden.
yAzNEAfTwoensdag 3 december 2008 @ 16:01
Bedankt, Klipper voor je antwoord, maar nou heb ik nog geen antwoord, betreffende de marge, waaronder deze thermostaat functioneert. Mijn ketel is helaas niet zo jong meer (12 jaar vaillant), maar ga die nou eens vervangen voor een nieuwe, als de oude nog uitstekend functioneert. En dat terugverdienen valt in de praktijk ook hard tegen (ca. 10 jaar).
Ik geloof toch, dat je het verkeerde type bedoelt, omdat op de T87G ggen dipswitchen aanwezig zijn, je stelt hem in met de draaischijf. Ik heb met opzet deze thermostaat gekozen, omdat ik dat programmeren nooit doe.
Vr. groeten.
Deetchwoensdag 3 december 2008 @ 16:12
Je hebt dus liever een temepratuur die tussen zijn max en min 2 graden verschilt dan een constante temperatuur? Of maakt je ketel zo veel lawaai bij het in en uitschakelen?
Wat voor ketel heb je? Alleen Vaillant zegt natuurlijk niet zo veel.
klipperwoensdag 3 december 2008 @ 16:14
quote:
Op woensdag 3 december 2008 16:01 schreef yAzNEAfT het volgende:
Bedankt, Klipper voor je antwoord, maar nou heb ik nog geen antwoord, betreffende de marge, waaronder deze thermostaat functioneert. Mijn ketel is helaas niet zo jong meer (12 jaar vaillant), maar ga die nou eens vervangen voor een nieuwe, als de oude nog uitstekend functioneert. En dat terugverdienen valt in de praktijk ook hard tegen (ca. 10 jaar).
Ik geloof toch, dat je het verkeerde type bedoelt, omdat op de T87G ggen dipswitchen aanwezig zijn, je stelt hem in met de draaischijf. Ik heb met opzet deze thermostaat gekozen, omdat ik dat programmeren nooit doe.
Vr. groeten.
De draaischijf is voor de temperatuur instelling, de dipswitchen zitten aan de achterkant.
Van de T87G zijn 2 uitvoeringen de 1006 en 1022, de 1022 is voor mensen met een visuele handicap, en wordt T87G sound genoemd, de T87G 1006 wordt T87G on/of genoemd.

Welk type van de vaillant serie heb je?, mocht het de vcw 180, 240 182e of dergelijke zijn, dan zou ik in ieder geval maar vast beginnen met geld te gaan reserveren, aangezien die typen ongeveer 12 jaar meegaan, uitzonderingen daar gelaten.



Deetchwoensdag 3 december 2008 @ 16:16
Ik heb trouwens een toffe honeywell chronoterm IV met touchscreen (chronotherm vision) en die bevalt me perfect. Ik hoef nooit te schakelen met die thermostaat omdat ik hem in een half uurtje helemaal klaar heb geprogrammeerd.
klipperwoensdag 3 december 2008 @ 17:04
quote:
Op woensdag 3 december 2008 16:01 schreef yAzNEAfT het volgende:
Bedankt, Klipper voor je antwoord, maar nou heb ik nog geen antwoord, betreffende de marge, waaronder deze thermostaat functioneert.
Uitgaande van een instelling per 0.5 graad nauwkeurig, kun je ook uitgaan van vrijwel dezelfde schakeldifferentie, ofwel bij 20 graden is dit tussen de 19.75 en 20.25, de anticipatieweerstand welke trouwens vrijwelzeker in een vaillant gemonteerd moet worden, bepaald mede de versnelling van de temperatuurinstelling waardoor het toestel dus wat eerder uitschakeld om de temperatuur niet te ver door te laten lopen.
De schakeldifferentie zegt echter niets over het temperatuurverloop in je huis,mede door de warmteuitsraling kan de temperatuur hoger oplopen, dit moet tegen gegaan worden door de anticipatieweerstand die er dus voor zorgt dat het toestel dan niet bij 20.25 uitgaat, maar al bij 20 precies bijvoorbeeld.
yAzNEAfTwoensdag 3 december 2008 @ 17:35
Dag, Deetch, je komt er ook effe bij, gezellig. Hoe meer mensen hoe meer vreugd.
Ik heb de vaillant VCW NL 242 E So 28 en die heeft me nog nooit in de steek gelaten. Het heeft me altijd opgevallen, dat een verschil van 1 gr. (marge) zeer snel wordt bereikt. Dat duurt nauwelijks 15 minuten. En de ketel is dan weer uit. S'morgens wat langer, maar toch ook zeer snel wordt een temperatuur-verschil van zo'n 2 graden overbrugd. Natuurlijk speelt de isolatie van het huis ook een rol. Maar de ketel is dan gedurende de dag vrijwel niet in bedrijf. Dat blijkt wel aan mijn energierekening, dat is 100 euro in de maand en daar krijg ik dan nog van terug ook. De ketel werkt overigens vrijwel geruisloos. En dat verschil in temperatuur merk ik nauwelijks of niet. Maar nogmaals, dat is een kwestie van gewenning.
En Klipper, die dipswitches zitten er bij mij echt niet in (type T87G1006). Trouwens de handleiding geeft ook aan, dat e.e.a. met de draaischijf moet. Ik denk dus, dat ik gewoon aan die thermostaat niets heb, omdat ik geen aanpassingen meer ga maken aan de ketel.
Ik ben al wel bezig met een nieuwe, maar ja, zolang de oude goed functioneert. Ik heb mijn keuze laten vallen op de Nefit Proline. Lekker klein ding.
Vr. groeten,
Jan
klipperwoensdag 3 december 2008 @ 17:44
quote:
Op woensdag 3 december 2008 17:35 schreef yAzNEAfT het volgende:

Ik ben al wel bezig met een nieuwe, maar ja, zolang de oude goed functioneert. Ik heb mijn keuze laten vallen op de Nefit Proline. Lekker klein ding.
Vr. groeten,
Jan
De proline is net als de avanta van remeha een projectketel, indien mogelijk kun je beter voor de basis ketels gaan dan voor de projectketels, niet dat ze slecht zijn, maar ze moeten zo licht en goedkoop mogelijk geproduceerd worden.
Wel is het slim om de nieuwe generatie ketels met de nieuwe generatie modulerende thermostaten uit te voeren, let hierbij welop dat nefit een eigen protocol heeft, een aan/uit van een ander merk past er wel op, maar een open therm niet.

ps de huidige ketel die je nu hebt is een aan/uit ketel welke op aanvoertemperatuur terugmoduleert, zwakke punten zijn de warmtewisselaar en indien aanwezig de zwarte tappot, sommige gebruikers hebben last van verstopte stuurleidingen in het toestel.
yAzNEAfTwoensdag 3 december 2008 @ 18:31
Klipper, bedankt voor je adviezen, ik zal dat zeker meenemen met een nieuwe ketel. Heb jij hier bepaalde suggesties voor? Want het verschil tussen basisketels en projectketels ken ik zo niet. Kan jij bepaalde typen adviseren?
Dus, als ik het zo toch goed begrijp, heb ik aan die thermostaat niets in samenwerking met mijn huidige ketel?
Dat zwakke punt, betreffende warmtewisselaar is mij bekend. Die is nu van kunststof en een eventuele nieuwe is van metaal. Van verstopte leidingen heb ik nog nooit last gehad, maar dat heeft wellicht te maken met de kwaliteit van het water. Dat is hier erg zacht.

Vr. groeten,
Jan
yAzNEAfTwoensdag 3 december 2008 @ 18:47
En dan verbaasd het mij ook, dat het expansievat nog nooit vernieuwd is, terwijl ik die toch regelmatig controleer. Maar misschien heeft dat te maken met het feit, dat ik niet de aanbevolen druk van ca. 1.8 bar aanhoud. Misschien eigenwijs, maar ik vind 1 bar genoeg. En, zoals ik al zei, hij heeft in al die jaren nog nooit dienst geweigerd.
Ik heb de indruk, dat jij er wel het nodige vanaf weet. Ben je werkzaam op dit terrein??
Jan
klipperwoensdag 3 december 2008 @ 19:31
quote:
Op woensdag 3 december 2008 18:31 schreef yAzNEAfT het volgende:
Klipper, bedankt voor je adviezen, ik zal dat zeker meenemen met een nieuwe ketel. Heb jij hier bepaalde suggesties voor? Want het verschil tussen basisketels en projectketels ken ik zo niet. Kan jij bepaalde typen adviseren?
Dus, als ik het zo toch goed begrijp, heb ik aan die thermostaat niets in samenwerking met mijn huidige ketel?
Dat zwakke punt, betreffende warmtewisselaar is mij bekend. Die is nu van kunststof en een eventuele nieuwe is van metaal. Van verstopte leidingen heb ik nog nooit last gehad, maar dat heeft wellicht te maken met de kwaliteit van het water. Dat is hier erg zacht.

Vr. groeten,
Jan
De honeywell round on/of T87G1006 kan prima op jouw ketel gemonteerd worden.

De nieuwe thermostaten hebben een kleinere schakeldifferentie (op temperatuur) dan de oude thermostaten, om echter te voorkomen dat het toestel gaat pendelen kun je dus het aantal schakelingen per uur in stellen.
Standaard is dit 6, wat voor radiatoren prima is.

Echter je moet twee instellingen veranderen op je toestel.
Ten eerste moet de pomp ingesteld worden op stand 1 ( zit achter het zwarte afdekklepje waar ook de voeding en thermostaataansluiting binnenkomt op je toestel.
De thermostaat moet aangesloten zijn op klem 3 en 4, maar dat is bij je oude waarschijnlijk ook al het geval.
Vervolgen moet je tussen klem 4 en 5 een weestand monteren volgens de volgende specificatie:
220 Ohm/5W
Of zie de foto.
Te bestellen bij http://cvonderdelen.snelbesteld.nl/ , maar een goed gesorteerde onderdelenshop heeft het ook.


zie tevens de aansluittabel van honeywell:
klipperwoensdag 3 december 2008 @ 19:32
quote:
Op woensdag 3 december 2008 18:47 schreef yAzNEAfT het volgende:

Ik heb de indruk, dat jij er wel het nodige vanaf weet. Ben je werkzaam op dit terrein??
Jan
Zie mijn onderschrift
yAzNEAfTwoensdag 3 december 2008 @ 20:23
In ieder geval hartstikke bedankt voor je wijze adviezen. Ik begrijp alleen niet, dat ze me dit bij Honeywell zelf ook niet kunnen vertellen. Zelfs een installateur hier ter plaatse wist er niets van. Daarom is het maar het beste, alles zelf te doen.
Oh ja, nu zag ik het "servicetechnicus c.v. en klimaatbeheersing".
Jan
klipperwoensdag 3 december 2008 @ 21:02
quote:
Op woensdag 3 december 2008 20:23 schreef yAzNEAfT het volgende:
In ieder geval hartstikke bedankt voor je wijze adviezen. Ik begrijp alleen niet, dat ze me dit bij Honeywell zelf ook niet kunnen vertellen. Zelfs een installateur hier ter plaatse wist er niets van. Daarom is het maar het beste, alles zelf te doen.
Oh ja, nu zag ik het "servicetechnicus c.v. en klimaatbeheersing".
Jan
Kan ook komen doordat installateurs een andere afdeling krijgen dan consumenten dat ze het bij honeywell niet wisten.
klipperwoensdag 3 december 2008 @ 22:54
quote:
Op woensdag 3 december 2008 18:31 schreef yAzNEAfT het volgende:
Klipper, bedankt voor je adviezen, ik zal dat zeker meenemen met een nieuwe ketel. Heb jij hier bepaalde suggesties voor? Want het verschil tussen basisketels en projectketels ken ik zo niet. Kan jij bepaalde typen adviseren?

Zoals met zoveel, heb je mensen die bijvoorbeeld helemaal wild zijn van Nefit, Vaillant of Remeha, terwijl de ander ze juist verafschuwd.

In principe heeft ieder merk zijn goede en minder goede ketels, de echt slechte ketels verdwijnen vaak al weer zeer snel van de markt.

Ketelfabrikanten zoals Remeha, Nefit of Vaillant doen zeer veel onderzoek, vaak zie je dit dan weer terug in de service en de iets hogere prijs.

Diverse fabrikanten kijken zoveel mogelijk af en hebben dan vaak een lagere prijs.

Wel gaat de stelregel prijs/kwaliteit voor een groot gedeelte wel op.
Wat natuurlijk niet wilt zeggen dat een goedkope ketel ook een slechte ketel is.
zo zullen er altijd mensen zijn die een hele goedkope ketel al 15 jaar of ouder ongestoord hebben meegemaakt, maar vergeten daarbij dat bij het overgrote deel de ketel al na 7 jaar vervangen is.
Omgekeerd kan natuurlijk ook dat bij een sterk merk er eens een ketel tussen zit die maar 7 jaar meegaat, terwijl daar juist het overgrote deel 15 jaar of ouder wordt.

Gaan we uit van de drie hiervoor genoemde merken,dan komen we op de volgende keuze per merk.

Nefit:
Proline is een lichtgewicht ketel en bedoeld als projectketel, is nieuw op de markt en problemen zijn dus nog niet echt bekend.

Topline is dus de topketel volgens nefit, is echter nog vrij kort op de markt, dus is het nog afwachten hoe goed deze ketel in de praktijk is.

Smartline geeft in de praktijk vrij veel storingen, dus niet echt aan te raden.

Ecomline heeft zich al diverse jaren bewezen als zeer betrouwbare ketel, de classic komt zelfs zeer goed uit de bus.

Remeha:
Avanta is net als de proline een projectketel en ook zeer licht in gewicht, vrij kort op de markt, kinderziekten raken er nu langzamerhand wel uit.

Quinta is de doorontwikkeling van de w21 en deze is ook al diverse jaren op de markt, kinderziekten zijn eruit, en deze ketel is dus ook gewoon goed.

Vaillant:
HR solide gestart als basisketel is dit toestel geheel doorontwikkeld en zijn de kinderziekten er dus ook uitgehaald.

Over de twee andere hr ketels van vaillant durf ik niets te zeggen, omdat ik die niet tegen kom in de praktijk.
Bij vaillant is het of de hr solide of de vr uitvoering (thermocompact)
caviaatjezondag 1 augustus 2010 @ 22:48
Ik heb een honeywell thermosstaat geplaatst en deze blijft op A knipperen maar de is wel op 3 en 4 aangesloten.
Weet iemand hoe ik de thermosstaat kan laten werken?
exlurkerzondag 1 augustus 2010 @ 23:00
quote:
Op zondag 1 augustus 2010 22:48 schreef caviaatje het volgende:
Ik heb een honeywell thermosstaat geplaatst en deze blijft op A knipperen maar de is wel op 3 en 4 aangesloten.
Weet iemand hoe ik de thermosstaat kan laten werken?
Je zal toch iets meer moeten vertellen, wil hier iemand je kunnen helpen

1e Welke honeywell thermosstaat heb je gemonteerd
2e Op welke ketel is die aangesloten, merk, type en bouwjaar
Simbazondag 1 augustus 2010 @ 23:29
Ik heb een thermostaat: Honeywell Chronotherm Vision Modulation
met een ketel: Remeha Avanta (klem 3 en 4)

Alles werkt goed, alleen als ik de thermostaat van de muurplaat trek valt het scherm al na 1 of 2 seconden uit. Volgens de gebruiksaanwijzing zou ik deze los in de hand moeten kunnen programmeren.
Moet ik hier ook de weerstand in de ketel bijplaatsen? (Staat niet in de tabel op http://www.honeywellbv.nl/?id=225 )
exlurkermaandag 2 augustus 2010 @ 08:36
De Chronotherm Vision Modulation werkt zonder batterijen.
De voeding wordt verzorgd door de communicatieverbinding tussen het toestel en de thermostaat.,
dus lijkt het me logisch dat het scherm uitvalt als de verbinding verbroken word
Verder kan ik er weinig meer over zeggen
dribbel79maandag 2 augustus 2010 @ 08:41
Ik wilde iets heel interessants roepen over modulerende ketels, maar met klipper red je het wel! ;)

succes!
Panic_Amaandag 2 augustus 2010 @ 08:47
quote:
Op maandag 2 augustus 2010 08:36 schreef exlurker het volgende:
De Chronotherm Vision Modulation werkt zonder batterijen.
De voeding wordt verzorgd door de communicatieverbinding tussen het toestel en de thermostaat.,
dus lijkt het me logisch dat het scherm uitvalt als de verbinding verbroken word
Verder kan ik er weinig meer over zeggen
Je hebt helemaal gelijk. Een weerstand is niet nodig en de thermostaat werkt zonder batterijen dus slaat geen instellingen op als je hem losmaakt.
klippermaandag 2 augustus 2010 @ 11:46
quote:
Op maandag 2 augustus 2010 08:41 schreef dribbel79 het volgende:
Ik wilde iets heel interessants roepen over modulerende ketels, maar met klipper red je het wel! ;)

succes!
Dan zal caviaatje wel met meer gegevens moeten komen, het antwoord van Simba betreft natuurlijk zijn eigen situatie.
Grote kans dat caviaatje een geheel ander type ketel en/of thermostaat heeft, en geheel afhankelijk van merk en type ketel en type thermostaat kan het zijn dat niet alleen de aansluiting op de kroonsteen eventueel verkeerd is, maar ook dat er bijvoorbeeld nog een parameter ingesteld moet worden.
caviaatjemaandag 2 augustus 2010 @ 18:09
ik ben in het bezit van een Vailliant verwarmingsketel type VHR 18/22 c en heb hier op een Honeywell thermosstaat van het type Round T87G1006 geplaatst.
Hoewel de ketel op de aansluitklemmen 3 en 4 is aangesloten blijft de thermosstaat op a knipperen d.w.z. een anticipatieweerstand aansluiten. Is dit juist? Zo ja hoe moet ik deze aansluiten?
Mvrgr,Caviaatje
Panic_Amaandag 2 augustus 2010 @ 18:34
Even kijken op het aanstuittabel: http://www.honeywellbv.nl/?id=226
klippermaandag 2 augustus 2010 @ 19:14
quote:
Op maandag 2 augustus 2010 18:34 schreef Panic_A het volgende:
Even kijken op het aanstuittabel: http://www.honeywellbv.nl/?id=226
:Y

Ofwel toestel tot 2006 weerstand tussen 4 en 5, vanaf 2006 geen weerstand benodigd.
caviaatjemaandag 2 augustus 2010 @ 20:20
He, dat gaan we even proberen.
Ik moet nog wel even iemand inschakelen die mij kan helpen maar ik laat wel even weten of het gelukt is hoor! ;)