abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_63588524
registreer om deze reclame te verbergen
Het grote Knierten-en-Krenten-Culi-Topic!

Dit topic is een vervolg van IS IE DAN: Het grote Knierten-en-Krenten-Culi-Topic!
(MEDEDELING: op de topic-titel rust intellectueel eigendom van de users Yvonne en Greys. Google is hun getuige!)

Doel van dit topic is:het publiceren van gerechten, die met een zo klein mogelijk budget klaargemaakt kunnen worden.

Vermeldt de volgende zaken in je bijdrage:
  • Gebruikte ingredienten
  • Waar gekocht
  • Wat kost het
  • Bereidingswijze
    Hou verder rekening met de volgende punten:
  • Het moet een gebalanceerd gerecht / lunch / tussendoortje zijn (dus koolhydraten, groente, vlees(vervanger)/vis)
  • kruiden / specerijen / smaakversterkers en ander additieven zijn toegestaan maar moeten een ondergeschikt onderdeel van het budget zijn ( en <5% van de totale massa)

    Ander, van het hoofddoel afgeleid doel: tips & truuks voor goed & goedkoop eten!
  • alzo verdorven, ganselijk onbekwaam tot enig goed en geneigd tot alle kwaad
    pi_63588592
    Linkjes:

  • De Aldiprijslijst
  • Het AD houdt de wekelijkse aanbiedingen van een aantal supermakrten bij. Even naar beneden scrollen voor de juiste week.
  • Een consuminderblog met (o.a.) recepten.
  • Een belgische site over gezond eten (horend bij een hardloopprogramma) met tips voor goedkoop, seizoensgebonden, invriezen & restjes
  • Nog een blog, speciaal over goedkoop eten (streven was 25,- voor 2 personen per week!)
  • Waar & wanneer is jouw lokale markt?
  • Een uitgebreide seizoensgroentenlijst
  • En als bier een belangrijk deel van het budget opslurpt: de bieraanbiedingen!

    [ Bericht 3% gewijzigd door sigme op 28-11-2008 16:30:37 ]
  • alzo verdorven, ganselijk onbekwaam tot enig goed en geneigd tot alle kwaad
      vrijdag 28 november 2008 @ 10:35:21 #3
    3185 Adelante
    To let it go now
    pi_63588794
    terugvindding want ik mik veel te veel voedsel weg en wil best wat besparen en minder vlees gaan eten
    "We meet every day at the same cafe, six-thirty and no one knows she'll be there."
    pi_63589059
    registreer om deze reclame te verbergen
    Ik probeer de fabuleuze recepten uit het voorgaande topic hierheen te halen. Niets voordeliger dan hergebruik, ik vis de krenten uit de pap. Ofzo.
    Bij voorbaat excuus voor wiens recept ik oversla - ik ga oppervlakkig af op postbeeld.
    alzo verdorven, ganselijk onbekwaam tot enig goed en geneigd tot alle kwaad
    pi_63589086
    De SHE-recepten.
    quote:
    Op dinsdag 8 juli 2008 23:16 schreef SHE het volgende:
    Budget 3-gangen diner

    vooraf: gevulde tomaten
    hoofd : pasta al tonno
    na : limoenvla

    Boodschappenlijstje Lidl:

    2 tomaten @ 50 cent
    1 blik gepelde tomaten @ 19 cent
    2 blikjes tonijn @ 1.79
    1 pak spaghetti @ 15 cent
    1 ui @ 20 cent
    1 zakje geraspte mozzarella kaas @ 1.09
    pot augurken @ 55 cent
    1 eetlepel mayo
    zout/peper
    1 bol knoflook @ 60 cent
    2 limoenen @ 79 cent
    50gr boter @ 39 cent
    2 eieren @ stuksprijs
    half kopje suiker


    Maak een blikje tonijn aan met zout, peper, augurkjes en mayo en deel gensipperd ui
    Snijdt kapje van tomaat, hol uit en vul met tonijnmengsel.


    Kook pasta al dente; snijd knof in flinterdunne plakjes.
    Haal gepelde tomaat uit blik en snijd fijn ( bewaar sap!!! ) , rest van gesnipperd ui, aanfruiten in pan met olie; mik het laatste blikje tonijn erbij. Even goed omscheppen.
    Gooi pasta erbij; dan knof, dan de tomaten en sap.
    Zout en peper erbij op smaak.
    Goed aanbakken en wanneer je de knof goed ruikt van vuur halen.
    Afmaken met mozzarellakaas.

    Schraap limoenen; halveer ze en pers uit boven pannetje. Voeg boter en suiker toe. Breek ei en laat in pan glijden.Voeg van 2e ei alleen geel toe. Zet de pan op middelhoog vuur en laat inkoken; goed roeren met houten lepel.
    Bij gewenste dikte in schaaltjes gieten en laten afkoelen. Maak mooi met restjes schil van limoen ( snijdt in reepjes )


    Totaal kosten 3 gangen diner: 6,25
    quote:
    Op dinsdag 8 juli 2008 23:31 schreef SHE het volgende:
    Low budget visite/laat op de bank snack

    feta-vierkantjes

    2 ei @ 20 cent
    blok feta @ 1.09
    bladerdeeg @ 59 cent

    optioneel: sesamzaadjes of maanzaad

    Ontdooi de plakjes bladerdeeg
    Verkruimel de feta en meng met 1 ei
    Als bladerdeeg plakken beetje ontdooid zijn; in 4-en snijden zodat je 4 vierkantjes overhoud
    Op elk vierkantje 1 theelepel feta-ei mengsel
    Dichtvouwen naar de punten ( envelopje ) en aan de randen indrukken met vork ( ziet er leuk uit he? )
    Bestrijken met overgebleven gekopt ei. Eventueel garneren met sesam of maanzaadjes.
    Als je alle bladerdeeg hebt opgebruikt; oven voorverwarmen op 190gr.
    Bakblik bedekken en feta pakketjes erop leggen
    20 minuutjes garen tot mooi goudbruin.

    yum

    Schade: 1, 88
    quote:
    Op dinsdag 8 juli 2008 23:49 schreef SHE het volgende:
    Ik haat de pers; en gebruik 'm hooguit voor aioli, want handig.

    brengt me op een leuke variant; mexicaanse gehaktballetjes met aioli

    1 blik mais @ 29 cent Lidl
    500gr varkensgehakt @ 2,50
    2 theelepels chilipoeder
    zout
    1 bol knof @ 60 cent
    2 eieren ( alleen eigeel ) @ 20 cent
    veel zout
    1 fles zonnebloem olie @ 69 cent ( Lidl )

    Meng de mais, het gehakt , zout ( 2 theelepels ) en chilipoeder goed met je handen in een kom.
    Draai er ballen van.
    Verwarm je oven op 220gr; bak ze af in 35 minuten en keer ze af en toe.

    De aioli dip:

    meng twee eetlepels zout, met geperste knof ( 1 bol )
    Goed roeren, tot de zout met de knof bindt en je een dikke, klevende massa hebt.
    Doe 2 ei-gelen erbij
    weer roeren tot het plakt

    Dan langzaam, echt in een superdun straaltje, de olie erbij gieten en ondertussen goed blijven roeren.
    Tot je lamme voorpootjes krijgt.
    Roeren, roeren, roeren.
    Als de massa roomwit kleurt en de structuur heeft van mayo; is je aioli klaar.

    Schade voor deze borrel tapas : 4, 28
    quote:
    Op woensdag 9 juli 2008 00:07 schreef SHE het volgende:
    Bruine bonen maaltijdsoep ( kun je 2 dagen met 2 mensen v an eten )

    2 blikken bruine bonen @ 29 cent Aldi
    1 wortel @ 59 cent Lidl/Aldi
    1 knolselderij @ 1.09 Lidl
    1 bouillonblokje @ 49 cent per heel pak Lidl
    1 rookworst @ 77 cent Lidl
    aardappels ( 2 a 3 ) prijs per kg @ Lidl ( binten ) 95 cent
    1 prei @ 40 cent ( of iets goedkoper nog, want kg prijs is 95 cent bij Lidl )
    Roggebrood @ 39 cent Konmar


    De winterwortel schrappen of schillen met een dunschiller en in blokjes snijden.
    Mooi blad van de knolselderij wassen en apart houden, de stelen en de rest van het blad weggooien.
    De halve knolselderij in plakken van 1 centimeter dik snijden en dik schillen. De plakken knolselderij wassen en vervolgens in blokjes snijden.
    In een grote pan 1/2 liter water met de blokjes wortel en knolselderij aan de kook brengen en met een deksel op de pan zachtjes verder laten koken.

    Intussen:
    De aardappels schillen en grof raspen.

    De geraspte aardappel op de blokjes groenten in de pan leggen en samen verder laten koken, niet omroeren (om aanbranden te voorkomen)
    De prei en wassen en in reepjes snijden.
    Het blad van de knolselderij klein snijden.
    Prei en bladselderij in de pan doen, de inhoud van de pan omroeren, weer aan de kook brengen en zachtjes verder laten koken.
    Roer vanaf nu af en toe om (anders gaat de soep aanbranden).

    Intussen:
    De rookworst in plakjes snijden en in de pan doen.
    Blik bruine bonen open draaien en de inhoud in de pan doen.
    Bouillonblokjes boven de soep verkruimelen, de soep weer aan de kook brengen en zachtjes verder laten koken.

    Wacht tot de aardappelen de soep gebonden hebben (de soep is dan dik en er zijn geen herkenbare resten van de aardappelrasp meer te zien).
    Controleer of de knolselderij en wortel gaar zijn, laat de soep anders nog even zachtjes door koken, blijf roeren!
    Breng de soep zo nodig nog op smaak met peper en zout. Let op!: Niet alle blikken bruine bonen zijn even zout, voeg als de soep al te zout is wat water toe.

    Serveren met roggebrood.


    Zoals je moer dat bedoelt heeft.
    Schade: 4, 79
    alzo verdorven, ganselijk onbekwaam tot enig goed en geneigd tot alle kwaad
    pi_63589169
    Maoks.
    quote:
    Op donderdag 10 juli 2008 13:49 schreef maok het volgende:
    Spaanse kikkererwtenschotel (hoofdgerecht, 4 personen, 25 min, maar 1pan nodig)

    Nodig:
    2 el olie
    1 chorizoworst (250g) in blokjes 2,50
    2 uien, fijngesneden 0,10
    2 teentjes knoflook, fijngesneden 0,10
    750g vastkokende aardappels, geschild en in blokjes 0,25 (uit grotere zak*)
    1 blik kikkererwten (400g), uitgelekt 1,-
    100 g zwarte olijven zonder pit 0,25 (markt)
    450g bladspinazie (diepvries) (kan natuurlijk ook vers) 0,40
    Beetje zout en peper.

    Totaal: 4,60 = 1,15 pp

    *als je niet zo vaak aardappels eet koop dan gepaste hoeveelheid op de markt)

    Doen:
    1 Verhit de olie in een braadpan en bak hierin de chorizoblokjes op laag vuur 2 minuten. Voeg de ui en knoflook toe en bak 1 minuut mee.
    2 Schep de aardappelblokjes door het chorizo-uienmengsel en bak het geheel op middelhoog vuur in 15 minuten gaar.
    3 Voeg de kikkererweten en olijven toen en verwarm het geheel nog 3-4 minuten. Schep de spinazie erdoor en breng het op smaak met zout en peper. Serveer direct.

    Prijzen zijn geschat
    quote:
    Op donderdag 10 juli 2008 14:23 schreef maok het volgende:
    vegatarische erwtensoep (vegatrisch hoofdgerecht, 4 pers., 30min, maar 1 pan nodig)

    Nodig:
    400g spliterwten 0,60
    1 prei, in ringen 0,30
    1/4 knolselderij*, in blokjes 0,25(?)
    1,5 liter groentebouillon (van tablet) 0,10
    25g rucola 0,45
    50 g geraspte harde geitenkaas 0,80

    Totaal: 2,50 = 0,63 pp

    *
    SPOILER
    Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
    Doen:
    1 Breng de spliterwten met de prei, knolselderij en bouillon aan de kook in een soeppan.
    2 Laat de soep op middelhoog vuur 25 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig, de erwten vallen uit elkaar en binden zo de soep.
    3 Schep de soep in grote kommen. Garneer de soep met de rucola en bestrooi 'm met de geitenkaas.

    Prijzen zijn geschat
    quote:
    Op donderdag 10 juli 2008 14:45 schreef maok het volgende:
    Pasta met tonijn, mais en sperziebonen (hoofdgerecht, 4 pers., 15 minuten, snel klaargerecht)

    Nodig:
    400g penne (pasta) 0,50
    1 ui, fijngesneden 0,05
    2 el olie
    500g sperziebonen, schoongemaakt 0,40
    1 blik maskorrels (300g), uitgelekt 0,80
    2 blikjes tonijn in water ( 185g), uitgelekt 1,50
    1 bakje tuinkers 0,75
    beetje zout en peper

    Totaal 4,- = 1,- pp

    Doen:
    1 Kook de penne in ruim water met zout volgens de aanwijzinge op de verpakking beetgaar. Giet de penne af.
    2 Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui hierin op laag vuur. Bak de sperziebonen 1 minuut mee en voeg een scheutje water toe. Stoof de preziebonen met deksel op de pan op laag vuur in 5 minuten beetgaar.
    3 Schep de mas en de tonijn door de sperzibonen en verwarm het geheel nog 3-4 minuten.
    4 Knip de tuinkers af en schep die met de penne door het groentemengsel. Breng op smaak met zout en peper en serveer direct.

    Prijzen zijn geschat
    alzo verdorven, ganselijk onbekwaam tot enig goed en geneigd tot alle kwaad
    pi_63589263
    registreer om deze reclame te verbergen
    Edcetera:
    quote:
    Op woensdag 9 juli 2008 00:23 schreef edcetera het volgende:
    zal gelijk ff enkele voorbeelden geven:

    Lunch / ontbijt:

    Hotdogs:

    - blikje American hotdogs (made in Nijkerk ) van de Lidl: E 0,49
    - voorgebakken pistoletjes (10st): E 0,49
    - Sauerkraut (Lidl blik / Aldi pot, 800gr): E 1,09 (maar kan voor zo'n 30-40 ct van de supermarkt in NL)
    - ketchup / mosterd (verwaarloosbaar, anders E 0,59 voor een pot engelse mosterd bij de Lidl)

    Prijs per hotdog: E 0,33
    (hoewel ik 1 worstje te karig) , prijs met 2 worstjes: E 0,66
    indien mosterd / ketchup reeds in huis en goedkope zuurkool: E 0,17 / E 0,35 ct (1 / 2 worstjes)

    Ander creatief idee:

    Kippensoep + hoofdgerecht met kip

    ingredienten:

    - pak chicken breasts (of wings) maar voorkeur breasts (zit meer vlees aan )
    : E 2,59, (800 gr)
    - pakje kippenbouillonblokjes (Aldi): E 0,55
    - pakje minestronesoep (Aldi / Lidl): E 0,45
    - zak gemengde diepvriesgroenten (wortelen/ erwten/boontjes): E 1,39 (Lidl)
    - aardappels / rijst / pasta etc ( meer dan E 0,50 ben je niet kwijt)
    - zak uien (Lidl): E 0,59
    - curry, paprika, zwarte peper (tip: haal dit op de markt / toko /turk /paki etc in bulk)
    evt: gedroogde cocos, citroengras
    - beetje bloem (bindmiddel)

    Kippensoep:

    - breng 1,5 water aan de kook met de kip erin
    - als het water lauw-warm is: doe er ongeveer 2,5 kippenbouillonblokje bij.
    (kan helaas geen exacte hoeveelheid geven aangezien ik het doe door te proeven en ieders zoutbehoefte varieert)
    - voeg specerijen naar smaak toe + 1-2 uien
    - Laat de soep 1,5 uur op een laag pitje trekken (tegen koken aan)
    - schep het vet van de soep af en doe dit in een kommetje
    - haal de kippetjes uit de soep en laat ze uitlekken
    - voeg vlak voor het serveren wat diepvriesgroenten toe en laat het nog 10-15 min doorverwarmen
    (tegen kookpunt aan)

    Kip:
    - voeg aan het kippenvet wat extra curry / peper / paprika / (evt knoflook / oregano) /zout/ bouillonblokje toe en een klein beetje bloem
    en mix het.
    - bestrijk de kippetjes met het mengsel
    - doe ze een half uurtje in de oven op ongeveer 160 - 180 graden (afhankelijk van de oven)

    groente/jsaus

    - snij een paar uitjes fijn en fruit ze met wat boter en een beetje suiker (licht caramelliseren)
    - vermeng 1/2 glazen water met minestronesoep-pakje, peper en (evt wat extra bloem) voeg het toe
    - roer goed en laat het op een halfgroot vuur doorkoken

    - kook de diepvriesgroenten voor 10-15 min
    (meng ze evt met de saus)

    genoeg voor 4 porties hoofdgerecht + soep: E 1,50 per persoon
    (Als het allemaal teveel kip is, gooi je de soep in de vriezer en maak je een ander soort soep)
    quote:
    Op maandag 21 juli 2008 22:35 schreef edcetera het volgende:

    [..]

    Vergeet niet de zelfgemaakte koolsalade:

    - bol witte kool (een halve is eigenlijk al meer dan genoeg)
    - mayonnaise erdoor (of pak half yoghurt / half mayo + beetje suiker om het minder vet te maken)
    - curry en paprikapoeder erdoor.
    - tomaten in stukjes snijden en met de kool mixen
    - evt beetje citroensap erdoor

    Salade is in grote hoeveelheden te maken en kost geen ruk


    Voor op de BBQ:

    Gepofte aardappels met kruidenkaas:

    - aardappels goed wassen en licht voorkoken (met schil)
    - door midden snijden en bestrijken met kruidenkaas
    - in aluminiumfolie wikkelen en op de barbeque

    Bananen met chocolade

    - bananen in 2 stukken snijden
    - binnenkant met chocoladehagelslag besprenkelen, andere helft er tegenaan en in aluminiumfolie wikkelen
    en op de BBQ mikken
    - als de bananen klaar zijn op bord serveren en evt overgieten met vanillevla/saus
    of flamberen met brandewijn of besprenkelen met suiker en wodka en paar seconden aansteken
    E.a.:
    quote:
    Op woensdag 9 juli 2008 14:10 schreef cinnamongirl het volgende:
    Op zich kost Hollandse kost ook geen drol: aardappelen, seizoensgroenten en een gehaktbal/slavink/stukkie kip.
    Kip en gehakt koop je in de aanbieding in grootverpakkingen en vries je in in porties.

    Maar da's niet helemaal culinair verantwoord natuurlijk!

    Cheapass pastasalade voor 4 personen, die fancy aandoet en heeeerlijk is, zie hieronder.
    Voor de houdbare ingredienten geldt: op je knietjes moet je, daar staan de goedkope produkten, die nauwelijks of niet onder doen voor de A-merkvarianten.

    -Penne (die van 50 ct/zak) 250 g
    -Blik tonijn 2 stuks
    -Haricots vert (blik is goedkoper) 500 g
    -Zwarte olijven 100 g
    -Eieren 2 stuks
    -1/5 el mosterd
    -3 el mayo
    -teentje knof
    -zout, peper

    Penne beetgaar koken, verse boontjes 5 mins koken (blikboontjes niet opwarmen), af laten koelen, mosterd, mayo, knof en specerijen mengen en de rest erbij mikken.
    quote:
    Op donderdag 10 juli 2008 10:54 schreef Oceanonix het volgende:
    Courgette/ aubergine prut

    benodigdheden:
    1 aubergine @afhankelijk van seizoen
    1 courgette @afhankelijk van seizoen
    1 blikje tomatenpuree @0.10
    2-3 teentjes knoflook @0.10
    2 el olijfolie
    4 boterhammen pp @ 0.25
    provencaalse kruiden (of verse kruiden naar smaak)

    Courgette en aubergine wassen en in blokjes snijden.
    De courgette in een klein beetje water koken, na 5 min de aubergine toevoegen (anders wordt het echt prut).
    De tomatenpuree toevoegen met de kruiden.
    Het geheel doorkoken tot de groenten gaar zijn.

    Ondertussen:
    Knoflook persen en mengen met de olijfolie.
    De knoflookolie uitsmeren op de boterhammen.
    De boterhammen onder de grill roosteren.

    De prut kan gegeten worden op de boterham als beleg.

    Eet smakelijk.

    Max 5 euro voor een volle pan prut + 1 heel brood
    Ik eet hier meerdere keren van en vries de prut per portie in.
    quote:
    Op donderdag 10 juli 2008 12:28 schreef jack4ya het volgende:
    Courgette (gevuld) met tonijn voor 2
    (was oorspronkelijk voor 1 persoon, maar was me echt veel teveel)

    Nodig

    125 g (zilvervlies)rijst (heb je vast wel in huis) (ik houd 50 voor mij 75 voor Lief aan)
    1 blokje kippenbouillon (heb je vast wel in huis)
    1 courgettes - 1,29
    1 rode paprika - 0,70
    1 ui - 0,05
    2 teentjes knoflook - 0,40 (3 knofjes voor 1,19)
    1 blikjes tonijnmoot in olijfolie (a 160 g) - 0,89
    1 blikje tomatenpuree (70 g) - 0,25
    paprikapoeder

    Bij elkaar iets van 3 euro

    (Alles bij de Plus dus moet vast goedkoper kunnen)

    Bereiden

    Rijst met weinig zout water met het bouillonblokje koken. Vocht eventueel bewaren voor in de wok.
    Courgettes wassen (, halveren en met lepel uithollen).
    Binnenste deel courgettes in blokjes snijden.
    Paprika schoonmaken en in blokjes snijden. Uien pellen en snipperen.
    Blikje tonijn afgieten, olie in de wok afgieten.
    Olie van tonijn in wok verhitten en de versnipperde/geperste knoflook en de ui glazig bakken.
    Tomatenpuree, blokjes courgette en paprika toevoegen.
    Tonijn toevoegen en met zout, peper en paprikapoeder op smaak brengen.
    (Courgettes in ovenschaal leggen, met mengsel vullen en 15 min. in oven verwarmen.)
    Met rijst serveren.
    alzo verdorven, ganselijk onbekwaam tot enig goed en geneigd tot alle kwaad
    pi_63589323
    quote:
    Op donderdag 10 juli 2008 12:33 schreef Verluste het volgende:
    Mijn moeder heeft een grandioze tip, en ik kan je vertellen, het is hrlijk. Voor als je de pizza's uit het vriesvak niet meer te vreten vindt:

    Koop een Turkse pide (grote, ronde turkse brood) bij de lokale Turk (supermarkten verkopen ze ook, maar bij de Turk is die het verst en lekkerst).
    Dus:

    Voor 3 personen:
    - Olijfolie
    - 1 Blikje tomatenpuree
    - Pakje Salami (Lidl is het lekkerst)
    - 1 Rode of gele paprika
    - Evt. normale of rode ui
    - Boursin en geklutst ei (kan allebei naar gelang je budget, hoeft niet)
    - 1 Turkse Pide
    - Kaas, liefst meer dan 1 soort
    - Zwarte of groene olijven
    - Mediterraanse kruiden

    Steek de gaspit aan en hou het op de laagste stand, begin op tijd (neem alle tijd hiervoor, 1 uur), gebruik een grote koekenpan waarin je kunt snijden. Doe hier een scheutje olijfolie in.
    Je doet nu de pide erin, op maat voor de pan gesneden.
    Besprenkel pide nu met olijfolie en smeer de tomatenpuree met een mes uit over de pide.
    Bedek nu de pide met salami; kwak nu de boursin erop, doe nu de kaas erop; dunne ringen paprika en ui, half gesneden olijven (anders rollen ze eraf) en doe nu het geklutste ei eroverheen.

    Voeg als laatste de kruiden toe.
    Doe nu een deksel erop en laat het warm en knapperig worden. Na een half uur is de kaas heerlijk gesmolten. Je kunt in dit half uur wat voor jezelf doen.
    Nu hij klaar is, je hebt nu een grote Turkse pizza in je pan liggen, moet je hem snijden. Snij hem in de pan en niet op een snijplank omdat hij dan snel afkoelt en alles eraf dondert. Hij is trouwens ook veels te groot om hem op een bord of snijplank te snijden. Daarbovenop knoei je niet.

    Je kunt de stukken uit de pan halen met een keukentang.

    Lekkerder en verser dan een diepvriespizza, rijker belegd dan bij een restaurant, en goedkoper plus voedzamer dan 1 van de 2. Tevens energiebewust mits je het niet in de oven gaat doen.
    quote:
    Op donderdag 10 juli 2008 18:20 schreef Syrena het volgende:
    Ik zou echt niet gaan afvallen van 25 euro per week denk ik. Ik zou mijn knabbels en knaagjes wel erin budgetteren Scheelt ook wel dat we bijna nooit (vr)etende vrienden over de vloer hebben.

    MAAR! Het recept voor de gegrilde, gemarineerde tonijn:

    2 moten tonijn (het boek zegt vers, maar ik gebruik gewoon die van de Lidl/Aldi)
    1 sjalotje (gewone ui kan ook)
    2 knoflookteentjes
    4 eetlepels olijfolie
    1 theelepel zout
    1 mespunt cayennepeper
    4 eetlepels citroensap
    1 theelepel gemalen komijn
    3 eetlepels verse fijngehakte koriander (dat heb ik er nog nooit ingedaan, doe gewoon een beetje gedroogde, Italiaanse of Provencaalse kruiden mag ook, als variatie zegt t boek)

    Sjalot snipperen, knof persen of hakken, mengen met de rest. Moten in schaaltje, marinade erover, afdekken.
    Uurtje laten staan (moten 1 keer omdraaien). Grillen!

    Bron: Kook Ook.
    quote:
    Op donderdag 10 juli 2008 18:27 schreef AKnynke het volgende:
    ik maak nu heel budgettechnisch uiensoep.

    kilo uien (0,79 cent)
    2 bouillenblokjes (40 cent)
    stokbrood (0.70 cent)
    kaas (heb nu al gemalen gekocht, maar als je het echt cheap cheap wilt doen moet je het zelf raspen)

    Uien in boter bakken tot glanzend, beetje suiker en kerriepoeder eroverheen, laten sudderen. Bouillon erbij.

    ONdertussen stokbrood afbakken, als het klaar is in stukjes snijden, kaas eroverheen strooien en gratineren in de oven. Stokbrood met kaas in soep, en klaar.
    quote:
    Op maandag 14 juli 2008 11:27 schreef Karina het volgende:
    TVP, Ik zit een beetje krap momenteel, helaas zit er bij mij in de buurt geen Lidl, maar AH huismerk moet ook kunnen lijkt me.

    Chili con carne is ook lekker en goedkoop trouwens.
    Ingredinten
    2 uien 2 rode paprika's 1 zakje boontjesmix (250 g) 2 eetlepels zonnebloemolie 1 schaal half-om-halfgehakt (ca. 500 g) 1 kuipje kruidenpasta chili con carne 2 blikjes kidneybonen (a 400 g) 1 zakje tortillachips (150 g) Bereiden
    Uien pellen en snipperen. Paprika's schoonmaken en in stukjes snijden. In braadpan olie verhitten en gehakt rul bakken. Ui en paprika erdoor scheppen en 3 min. meebakken. Boontjes toevoegen en 3 min. bakken. Kruidenpasta en 200 ml water erdoor roeren en aan de kook brengen. Mengsel 5 min. zachtjes laten koken. Bonen laten uitlekken en bij gehaktmengsel voegen. Geheel weer aan de kook brengen en nog 2 min. zachtjes verwarmen. Chili con carne met tortillachips serveren.

    met dank aan AH
    alzo verdorven, ganselijk onbekwaam tot enig goed en geneigd tot alle kwaad
    pi_63589372
    quote:
    Op dinsdag 8 juli 2008 23:01 schreef Razztwizzle het volgende:
    Ha! Leuk! Ik ben de laatste tijd weer wat aan 't budgetteren qua boodschappen omdat het de spuigaten uit begon te lopen. Dus bij deze een lekkere pasta-budget-salade:

    Men neme:
    Een zak macaroni van de Aldi (een kilo is 0,89)
    Een bol mozarella van de Aldi of Euroshopper (0,49)
    Tomaten van de markt (0,89 per kilo)
    Olijven uit 't Turkse winkeltje (blik met 500g pitloze zwarte olijven voor 1,00)
    En je maakt croutons van een paar plakken witbrood (0,37 witbrood bij Lidl)
    En je gooit er nog wat sla door (krop sla op de markt 0,40)

    Kook ongeveer 250gr macaroni, afgieten en onder de koude kraan snel af laten koelen. Stukken mozzarella erdoor, tomaten en olijven erbij, croutons maak je door brood in te smeren met olie (evt. knoflook), peper zout en eventueel wat kruiden uit een potje eroverheen te strooien, vijf minuten in een snoeihete oven en dan in blokjes snijden. Sla erdoor, wat olijfolie (fles a 0,75liter 2,09 bij de Aldi) erover en peper en zout, als je nog geld over hebt wat kruiden maar 't kan ook best zonder.

    Hoppa, lekker zomers .

    Wat trouwens een goede tip is: zo heel af en toe hebben ze bij de Xenos/Aldi/Lidl van die acties met gedroogde kruiden voor haast niks. Of haal ze bij de Turk, heb je enorme zakken voor 0,89 euro.
    quote:
    Op dinsdag 15 juli 2008 18:01 schreef Ewelina het volgende:
    TVP Ik geef nu echt heel veel uit aan eten, dat kan veel goedkoper.

    Pasta Bolognese:

    Ingredinten (4 personen)
    - 1 grote winterpeen (0,99 per kilo)
    - 3 of 4 uien (0,99 per kilo)
    - 4 blikjes tomatenpuree (0,25 per blikje)
    - 400-500 gram gehakt (2,99 de kilo)
    - kruiden, al naar gelang wat je lekker vind. (ik gebruik paprikapoeder, peper, zout, knoflook, oregano, basilicum en een mix van Italiaanse kruiden)
    - pak spaghetti/farfalle 500 gram (1,00 per 500 gram, AH huismerk)

    Totaalprijs:
    Winterpeen = 0,25
    Tomatenpuree = 1,00
    Gehakt = 1,50
    Uien = 0,50
    Pasta = 1,00

    Eindprijs: ongeveer 4,25 voor 4 personen, gebaseerd op AH prijzen. De saus kun je ook invriezen in 1-persoons porties Voor 1 persoon zou dit dan neerkomen op ongeveer 1,10 per maaltijd

    Bereiding:
    Snijd de winterpeen en de uien heel fijn. Fruit de uitjes in de pan, en kruid het gehak naar smaak. Ondertussen alvast water opzetten voor de pasta. Als je uitjes bruin zijn, het gehakt erbij doen en rul bakken. Voeg, als het gehakt bruin is, de winterpeen toe. Nog even bakken en gooi dan de tomatenpuree erbij, plus een evenredige hoeveelheid water. Kruid de saus naar smaak en laat het lekker doorkoken en indikken. Kook de pasta (meestal 8 minuten, afhankelijk van de soort pasta en de gewenste 'bite' ) en giet af. roer de saus af en toe door.

    Eet smakelijk

    Je kunt dit gerecht zo duur maken als je wilt; je kunt wijn meekoken, andere kruiden gebruiken, etc. De rest van het gehakt en de ui kun je eventueel gebruiken voor chili con carne, of lekker in een wrap de volgende dag Eventueel koop je een el cheapo zakje gemixte sla (0,75) met een fles dressing (1,00 per fles), heb je er nog een salade bij
    quote:
    Op vrijdag 18 juli 2008 13:09 schreef Ryan3 het volgende:
    Ook met de wat duurdere producten van de Appie kun je goedkoop koken.
    Zo had ik eergister bijvoorbeeld een overschotel gemaakt.
    1 kg rundergehakt (in de aanbieding) 3,13 (waarvan 1/4 deel in de vriezer ging voor bladerdeeghapjes) dus kosten: 0,75 x 3,13 = 2,35 .
    1 pakje Bretonse gehaktaanmaak gedoe 1,09
    1 zak provencaalse wokgroente met 35% korting, kosten 1,99 x 0,65 = 1,29 .
    1 bak aardappelpuree (kun je natuurlijk ook zelf maken, van aardappelen...) 1, 69
    Half zakje strooi kaas 0,5 x 2,49 = 1,25
    Bij elkaar opgeteld: 2,35 + 1,09 + 1,29 + 1,69 + 1,25 = 7,67 .
    Hebben we met z'n drien twee keer van gegeten, dus kosten per persoon per dag 7,67/6 = 1, 28 .

    Bereidingswijze:
    Gehakt aanmaken met dat aanmaak gedoe, daarna rul bakken la Bolognese.
    Provencaalse wokgroente licht aanwokken.
    Dan gehakt in de ovenschaal, daarbovenop de wokgroente, afmetselen met aardappelpuree, bestrooien met een laagje kaas en 1 uur in de oven op 200 graden.
    quote:
    Op zondag 20 juli 2008 00:12 schreef p-etr-a het volgende:
    Ik ben wel gewend om goedkoop boodschappen te doen en te koken, niet altijd even culinair, maar soms probeer ik wat, aangepast uit een kookboek door de dure ingredinten weg te laten.

    Tomatenmaaltijdsoep

    400g tomaten (1 euro)
    3 eetlepels olie
    1 ui (20 cent, kleintje)
    3 tenen knoflook (30 cent)
    stengel bleekselderij (??)
    stevig oud brood, 4 sneden
    wat peterselie, basilicum, haal ik gewoon uit de kruidenkast

    Ontvel tomaten, verwijder zaadjes, snijd vruchtvlees in blokjes. Verhit olie in soeppan en bak ui en knoflook. Schep peterselie en tomaten erdoor en stoof 5-10 minuten. Schenk 750 ml water bij en breng soep roerend aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes doorkoken. Neem pan van vuur en roer brood en basilicum erdoor. Breng soep op smaak met peper, zout. Laat een uur staan. Klaar! (Voor vleesbehoefte kun je wat gehaktballetjes draaien, dan ben je een euro duurder uit.)

    Pizza:

    Maak een bodem met 250 g bloem (50 cent), een half zakje instant gist (50 cent), een theelepel zout en 150 ml lauw water, kneed tot deeg en laat een uur rijzen in een afgedekte kom. Dan kun je het uitrollen tot twee pizza's en beleggen met wat tomatenspul (60 cent), kaas (1 euro), uitje (20 cent) en stukjes ham (pakje voor 60 cent). Twintig minuten bakken op 220 graden (hetelucht 200) en klaar.

    Verder is het echt heel makkelijk om met de combinatie vlees-aardappels-groente wat lekkers te maken voor weinig geld. Je kunt ook kiezen voor gebakken aardappels of een andere variatie, het hoeft niet altijd gekookt te zijn, veel mensen houden er niet van. Groenten in de aanbieding kopen. Goedkope vleesjes zijn bijvoorbeeld: slavink, tartaar, schnitzel, hamburger (verse), speklap, gepaneerde kip met ham en kaas van de Aldi, boomstammetjes, cevapcici rolletjes en de welbekende 35% kortingsticker.

    Eet smakelijk. :-)
    quote:
    Op zondag 2 november 2008 07:57 schreef Tezz het volgende:
    Nog een knierten-en-krenten hapje geserveerd dit weekend waar je hoge ogen mee kunt scoren.

    Voor 50 hapjes: koop twee komkommers, een kuipje kruidenkaas (jajaja lidl) en gerookte zalm (ook lidl). De gerookte zalm is dan wel iets duurder, maar je kunt er wel 50 hapjes mee maken! (en dan hou je nog over waarschijnlijk).

    Anyway: komkommer in plakjes, lepeltje kruidenkaas er op, flintertje zalm er op, prikkertje erdoor. Lekkere combi!
    En last but not least, het onovertroffen kniertengehaktbrood:
    quote:
    Op maandag 21 juli 2008 20:33 schreef conleche het volgende:
    Prima knierten gerecht is het gehaktbrood: ideaal om restjes in te verwerken en van een kilo gehakt in de aanbieding maak je zonder enige moeite een brood voor 10 mensen! Ik heb er nu een in de oven zitten van ruim een kilo rundergehakt van de AH. Dat was 4,05 euro. Ik heb er nog doorgedaan:

    1 ei
    1 grote ui
    half zakje paprika rauwkost (dat kan dus van alles zijn, wat je ook maar aan restjes groenten hebt liggen!)
    Anderhalve verkruimelde beschuit (oud brood kan ook)
    verse kruiden/zout/peper/sambal/chilisaus
    knoflook
    tomatenketchup
    vloeibare bouillonextract
    ketjap

    Ik had de overige ingredienten allemaal in huis, en reken daar 2 euro voor. Dus voor 6 euro heb je vlees voor 10 personen, Nog een salade erbij en wat gebakken aardappelen of friet en je hebt heel goedkoop gegeten!

    Het gehaktbrood moet je besmeren met een mengsel van ketjap, tomatenketchup en chilisaus en dan met deksel of onder alufolie de oven in. Echt lekker!


    [ Bericht 9% gewijzigd door sigme op 28-11-2008 11:36:11 ]
    alzo verdorven, ganselijk onbekwaam tot enig goed en geneigd tot alle kwaad
      vrijdag 28 november 2008 @ 11:52:48 #10
    107407 maok
    Lizdekd (v)
    pi_63590844
    Ik doe weer mee.

    Tip, bij action verkopen ze af en toe ook eten, zo heb ik van de week pakjes bonbuelle, Bonne Cuisine gekocht. 0,22. Daar kun je heel snel lekkere pastasause oid mee maken.

    Simpel receptje ermee. (credits voor LoudGirl want daar heb ik het van)

    Pasta met groente en tonijn
    en Panini


    Voor 4 personen:
    250gr. pasta (kwart zak van kg = ca. 0,40/4= 0,10 Lidl)
    2 pakjes Bonduelle (2x0,22 = 0,44 action)
    2 blikje tonijn (ca 1,90 Lidl)
    tomatenketchup
    1 zak panini (gekruide geroosterde broodjes) (0,50(?) Lidl)

    Totaal 2,94 = 0,74 pp

    Laat de tonijn uitlekken. Kook de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Roer de tonijn en groente erdoor en laat alles goed warm worden. Maak het op smaak met ketchup. Serveer de panini erbij.
    Niet storen, ik ben al gestoord genoeg!
      vrijdag 28 november 2008 @ 12:37:56 #11
    107407 maok
    Lizdekd (v)
    pi_63592120
    De pakjes groente die ik heb gekocht is trouwens de smaak cougette olijfolie
    Niet storen, ik ben al gestoord genoeg!
      vrijdag 28 november 2008 @ 13:03:14 #12
    107407 maok
    Lizdekd (v)
    pi_63592772
    Nog een tip:

    Ik nam eerst altijd pakjes sultana/ muslierepen ed mee naar school of werk als tussendoortje 's middags. Maar dat soort voorverpakte dingen zijn best duur. Nu koop ik altijd gewoon een zak of pak van iets (koekjes crackers enz.) en dat verpak is dan zelf in een stukje huishoudfolie zodat ik 's morgens makkelijk zo'n paketje kan pakken. Stuk goedkoper en je kunt eventueel ook verschillende dingen in een paketje stoppen voor de afwisseling.
    Niet storen, ik ben al gestoord genoeg!
    pi_63594960
    TVP. Nu heb ik eindelijk een flinke vriezer, dus kan ik makkelijker dingen bewaren
    Op dinsdag 27 januari 2009 21:01 schreef MariaEtcetera het volgende:
    We zijn gewoon een topic vol dysfunctional awesomeness! And proud of it!
      vrijdag 28 november 2008 @ 15:40:58 #14
    141844 Macka66
    Ingewikkeld doekiemonster
    pi_63596909
    Twee leuke tips uit OUD, over het verwerken van restjes hutspot.

    Tip van Maneki.Neko, hutspotkroket:
    Koude hutspot door bloem, eitje en paneermeel rollen en dan in de frituur. Lekker dippen met mosterd.

    Tip van Reinhilde, hutspotkoekjes:
    Koude hutspot, bloem, zout en peper mengen, bakken in de pan (in koekjesformaat), of in de oven, en dan een klein beetje roomboter erop.
    Z oud zijn Lucie en Maja
    DraagKrachtig draaginfo/draagconsulten//draagdoeken/dragers
    DancingPhoebe op 23/10/09:
    God, wat is het toch een dunne scheidslijn tussen een vrije geest zijn en je plek in het universum niet kennen :')
    pi_63597496
    Kniertjes!
    Deze maand 44 euro over van de 200 euro boodschappenbudget En de vriezer zit vol reclamespullies
    Die hutspotkroket klinkt lekker trouwens.
    "Why does being a librarian make her even hotter?"
    "They're keepers of knowledge. She holds the answers to all of our questions..."
    pi_63597548
    Ik heb laatst eens rijstkoekjes gemaakt, maar die waren echt heel erg vies geworden. Keihard, smaakloos Ik had ze trouwens gemaakt met rijst die ik overhad uit zo'n Knorr-kant-en-klaar pakket. Het moest op
    "Why does being a librarian make her even hotter?"
    "They're keepers of knowledge. She holds the answers to all of our questions..."
      vrijdag 28 november 2008 @ 16:23:59 #17
    141844 Macka66
    Ingewikkeld doekiemonster
    pi_63598092
    quote:
    Op vrijdag 28 november 2008 13:03 schreef maok het volgende:
    Nog een tip:

    Ik nam eerst altijd pakjes sultana/ muslierepen ed mee naar school of werk als tussendoortje 's middags. Maar dat soort voorverpakte dingen zijn best duur. Nu koop ik altijd gewoon een zak of pak van iets (koekjes crackers enz.) en dat verpak is dan zelf in een stukje huishoudfolie zodat ik 's morgens makkelijk zo'n paketje kan pakken. Stuk goedkoper en je kunt eventueel ook verschillende dingen in een paketje stoppen voor de afwisseling.
    Zelf iets maken kan natuurlijk ook. In een consumindergroep waar ik al tijden vooral meelees staat het volgende recept bekend als goede maagvuller voor hongerige pubers, maar het is ook geschikt voor niet-pubers Zover ik de prijzen kon berekenen staan ze er bij.

    Maagvullende mueslikoeken (16 stuks)

    300 g bloem (liefst volkoren) (0,147 tarwebloem)
    14 g bakpoeder (?)
    125 g boter (0,375 roomboter)
    200 g suiker (0,195 rietsuiker)
    kopje rozijnen (0.022 sultanas)
    100 g muesli (?)
    snuf zout (?)
    1 eetlepel speculaaskruiden (niet noodzakelijk)
    1 zakje vanillesuiker (ook niet noodzakelijk
    beetje water (telkens beetje toevoegen)

    Alles bijelkaar in een kom, goed kneden en telkens een klein beetje water toevoegen tot je er compacte ballen van kan draaien (ongeveer 4 cm doorsnee). De koeken zijn vrij zoet, dus je kunt ook eerst de helft van de suiker toevoegen en proeven of er nog bij moet. Oven voorverwarmen op 200 graden en de ballen platgedrukt op een beboterde bakplaat leggen. 20 minuten bakken op 200 graden. Af laten koelen op een rooster. Omdat je bakpoeder gebruikt worden het brosse koeken.

    [ Bericht 5% gewijzigd door Macka66 op 28-11-2008 16:41:22 ]
    Z oud zijn Lucie en Maja
    DraagKrachtig draaginfo/draagconsulten//draagdoeken/dragers
    DancingPhoebe op 23/10/09:
    God, wat is het toch een dunne scheidslijn tussen een vrije geest zijn en je plek in het universum niet kennen :')
      vrijdag 28 november 2008 @ 16:36:03 #18
    107407 maok
    Lizdekd (v)
    pi_63598425
    H dat ga ik uitproberen, dat heb ik allemaal wel in huis (wat heel bijzonder is in mijn meestal nogal lege kastjes).
    Niet storen, ik ben al gestoord genoeg!
      vrijdag 28 november 2008 @ 16:43:11 #19
    141844 Macka66
    Ingewikkeld doekiemonster
    pi_63598609
    Ik had net de 200 g zelfrijzend bakmeel vervangen door 200 g bloem en 14 g bakpoeder, dat geeft hetzelfde resultaat en is iets goedkoper
    Z oud zijn Lucie en Maja
    DraagKrachtig draaginfo/draagconsulten//draagdoeken/dragers
    DancingPhoebe op 23/10/09:
    God, wat is het toch een dunne scheidslijn tussen een vrije geest zijn en je plek in het universum niet kennen :')
    pi_63598696
    Ik heb alleen de muesli niet, wel de speculaaskruiden Vorige week heb ik die taart uit de Allerhande gebakken, met die peren erin. Deze week nog eens doen, ik heb nog peren en spijs en specu-kruiden.

    En een zeer overjarige ananas die echt op MOET vandaag Eens Googlen wat ik er mee kan doen.
    "Why does being a librarian make her even hotter?"
    "They're keepers of knowledge. She holds the answers to all of our questions..."
    pi_63598968
    Crumble! 300 bloem, 150 suiker en 150 boter
    "Why does being a librarian make her even hotter?"
    "They're keepers of knowledge. She holds the answers to all of our questions..."
      vrijdag 28 november 2008 @ 17:32:04 #22
    107407 maok
    Lizdekd (v)
    pi_63599673
    Toetje voor met sinterklaas (ca 6 personen):
    Speculaasijs

    Nodig:
    1 bak roomijs (ca 1,-)
    stuk of 8 speculaasjes (2 stuks voor garnering) (ca 0,60 voor hele pak)
    paar el speculaaskruiden (ca 1,- voor hele potje)

    Totaal 2,60 = 0,43pp (en dan hou je dus nog een heleboel speculaasjes over)

    Doen:
    (Ca. 30 minuten van tevoren ijs buiten diepvries zacht laten worden.) Boven bak met ijs 6 speculaasjes in stukjes breken. Koekkruiden toevoegen en geheel goed door elkaar scheppen. In diepvries ijs in ca. 1 uur opnieuw bevriezen.
    Voor het serveren de overige 2 speculaasjes in stukjes breken en boven in de bolletjes ijs steken.
    Niet storen, ik ben al gestoord genoeg!
      vrijdag 28 november 2008 @ 19:26:10 #23
    141844 Macka66
    Ingewikkeld doekiemonster
    pi_63602244
    En mijn kniertenrecept van vanavond hier:

    Uienkoekjes (2 pers.)
    2 middelgrote uien
    1 ei
    2 el bloem
    peper en zout
    olie

    Snij de uien in kwarten en snijd dan hele dunne reepjes (kwartringetjes zeg maar). Uien bestrooien met zout en een tijdje wegzetten om ze uit te laten lekken. Afspoelen en drogen.
    Ei mengen met bloem, wat zout en peper. Uien erdoor mengen.
    Beetje olie verhitten in een koekenpan, lepeltjes uimengsel erin en die een beetje aardig bijvormen. Koekjes aan iedere kant 2 min. laten bakken.

    Omdat ik ze vanavond bij de bami gaf heb ik door het eimengsel nog wat laos, ketoembar en knoflookpoeder gedaan. Maar je kunt ze natuurlijk aan allerlei keukens aanpassen qua kruiden.
    Z oud zijn Lucie en Maja
    DraagKrachtig draaginfo/draagconsulten//draagdoeken/dragers
    DancingPhoebe op 23/10/09:
    God, wat is het toch een dunne scheidslijn tussen een vrije geest zijn en je plek in het universum niet kennen :')
    pi_63703680
    ://veganlunchbox.blog

    Koken in crisistijd..
    Wie weet hebben we het binnenkort nodig in deze slechte tijden
    pi_63705205
    Jammer dat er nodig vlees/vis of vervanger in de gerechten moet zitten, dat laat ik er vaak uit. Sowieso omdat ik minder arme diertjes wil eten, maar ook omdat het erg veel geld scheelt.

    Ik ga weer eens opletten wat ik eigenlijk allemaal maak, dan kan ik weer eens een receptje posten. Laatste tijd vaak puree van groenten en aardappelen met een lekker visje of stuk vlees erbij. Dat is vooral goedkoop omdat ik een grote zak aardappelen al in huis heb en er heel weinig ingredienten inzitten verder.
    Sweet and innocent...
    abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')