LeeHarveyOswald | maandag 17 november 2008 @ 16:41 |
Na een discussie in CUL met de user Coldfeet over alcohol maar besloten hier even een topic te openen, om het daar een beetje schoon te houden. Het ging over alcohol in gerechten, en volgens haar zou er altijd alcohol overblijven in een gerecht dat je kookt. Mijn stelling is echter: 1. Alcohol heeft een kookpunt dat lager is dan water (ca 21 graden verschil) 2. De energie die je in het water stopt (Verhitting) zal eerst opgaan aan het chemisch proces "koken en verdampen alcohol" 3. Daarna zal pas het water gaan koken Dit terugvallend op scheikundelessen van 9 jaar geleden In de praktijk lijkt het me dat het water wel heter kan worden dan de ca. 78 graden die er staat voor de ethanol, maar dat zodra je water kookt je er toch wel vanuit kunt gaan dat alle alcohol weg is. Zeker als het kort doorkookt. Coldfeet dr stelling is: Alcohol is gemengd met water, en dus zullen deze tegelijk koken. Je zult in een stoofput (kooktijd: 4 uur) altijd alcohol overhouden, dit is dus ongeschikt voor kinderen. Mijn vraag is, wie heeft er gelijk? | |
Underdoggy | maandag 17 november 2008 @ 16:46 |
jij | |
nerd4sale | maandag 17 november 2008 @ 16:48 |
quote:Deze aanname klopt niet. quote:De eerste aanname klopt niet. Over de tweede valt te discussieren. | |
Lombat | maandag 17 november 2008 @ 16:48 |
Ik zou zeggen jij, zodra het kookpunt van alcohol is bereikt, zal het alcohol dus al verdampen, ookal is het kookpunt van water niet bereikt | |
Deliah | maandag 17 november 2008 @ 16:49 |
De vloeistof met het laagste kookpunt verdampt het eerst: de alcohol. (Dacht ik altijd). | |
LeeHarveyOswald | maandag 17 november 2008 @ 16:49 |
quote:De tweede aanname was CF dr conclussie uit de eerste, als ik het goed begrepen heb dat die aanname niet klopt vermoedde ik al Anders zou destillatie een onmogelijk proces zijn. | |
LeeHarveyOswald | maandag 17 november 2008 @ 16:51 |
quote:Volgens mij ging het zelfs zover, dat het water pas in temp stijgt na de verdamping van de alcohol. | |
Mirel | maandag 17 november 2008 @ 16:57 |
quote:Op een gegeven moment toch wel? | |
nerd4sale | maandag 17 november 2008 @ 16:57 |
quote:Tot het verdampingspunt van alcohol zal de temperatuurstijging gelijk op gaan. Op het moment dat de alcohol verdampt, gaat daar energie in zitten zodat de temperatuurstijging van de resterende vloeistof op dat moment (even) afneemt. | |
LeeHarveyOswald | maandag 17 november 2008 @ 17:03 |
quote: Ja precies, de energie gaat in het verdampen van de alcohol. En zodra dat proces opgang is, stijgt de temperatuur verder, uiteindelijk zal het water verdampen (en ook gaan koken), en hou je dus aanzienelijk snel al geen alcohol meer oveR? | |
Antaresje | maandag 17 november 2008 @ 17:08 |
quote:Dat is makkelijk te controleren. Gooi wat alchohol en water in een pannetje, breng het aan de kook en meet de temperatuur. Hoe dan ook, er kan wel degelijk alcohol achterblijven in zo'n stoofpot. Van wikipedia: quote:In de praktijk zul je waarschijnlijk wel een paar flessen whisky in zo'n stoofpot moeten mikken om na 4 uur koken nog hoeveelheden alchohol aan te treffen die schadelijk kunnen zijn. | |
ColdFeet | maandag 17 november 2008 @ 17:12 |
Hoho even, je zit mijn woorden te verdraaien, LHO. Ik zei dat alcohol inderdaad sneller verdampt dan water (het heeft immers een lager kookpunt), maar dat het verdampen van alcohol en water een continu proces is! Want water en alcohol mengen wel degelijk. Het kookpunt van je stoofpot verandert naarmate je langer kookt. Volgens jou zou die temperatuursverandering ineens: poef! gaan als alle alcohol is verdampt, dan SCHIET je kookpunt ineens omhoog. Nou, dat gebeurt in je reageerbuis met paraffine vast wel, maar niet in je keuken, hoor. | |
ColdFeet | maandag 17 november 2008 @ 17:17 |
Ik quote even Onno Kleyn (geen wedenschapper, wel culinair journalist met enige autoriteit:quote:Bron: Olie op het pastawater? en andere culinaire vragen beantwoord door Onno Kleyn (leuk boekje voor kookfanaten, ligt bij De Slegte voor een paar euro) En nu ga ik mijn McGee erop naslaan | |
ColdFeet | maandag 17 november 2008 @ 17:26 |
McGee zegt hetzelfde: quote:Harold McGee, On Food & Cooking. Beweer je nu nog steeds dat alle alcohol erst verdampt in een stoofpot? Mag dit topic trouwens naar CUL? Omdat dit een culi-geinspireerd topic is? Volgens mij krijg je daar een leukere discussie. | |
Conflict | maandag 17 november 2008 @ 17:29 |
Ik vind het belachelijk om alcohol te gaan koken. Even debiel als water bij de wijn doen. | |
123hopsaflops | maandag 17 november 2008 @ 17:31 |
waarom zou je het niet je kinderen te eten geven als er nog een klein beetje alcohol in zit? ik meen mij bovendien te herinneren dat Gordon Ramsey na het flamberen van een gerecht zei 'dit is niet goed geflambeerd, ik proef dat er nog alcohol in zit' Volgens mij is alles weggekookt na 3 uur... | |
ColdFeet | maandag 17 november 2008 @ 17:31 |
quote:Oh, ik lust in de zomer anders best een white wine spritzer | |
Antaresje | maandag 17 november 2008 @ 17:33 |
quote:Hoeveel wijn gaat er in zo'n stoofpot? Laat het een halve liter zijn, met 15% alchohol. Dat is 75 ml alcohol. Na 2.5 uur hou je daar 5% van over, dat is 3.75 ml alcohol. Stel dat die stoofpot voor 4 personen is, dan hou je per persoon minder dan 1ml alcohol over. Dat is minder dan een tiende van wat er aan alcohol in een glas bier zit. Als je begint met een kwart liter wijn kom je uit op minder dan een twintigste. | |
ColdFeet | maandag 17 november 2008 @ 17:37 |
quote:Dat klopt, het gaat niet om grote hoeveelheden. Mijn punt is enkel dat de alcohol niet eerst verdampt en dan pas het water; het is een proces dat langzaam 'verschuift'. Hemel, imagine wat die plotselinge stijging van 20 graden met je stoofvlees zou doen | |
z80 | maandag 17 november 2008 @ 17:42 |
@LeeHarveyOswald indien je puur water en puur alcohol gaat mengen kan het kloppen dat je eerst alle alcohol opstookt. maar in een stoofpot (waar de hele discussie begon) gaat er ook een deel in het vlees zitten. en wat je ook probeert dit krijg je er dus niet meer uit. | |
ColdFeet | maandag 17 november 2008 @ 17:47 |
quote:Ook bij distilleren van bijv. wijn naar cognac is er sprake van een overgangstraject. Dat zou dan volgens LHO pure alcohol moeten zijn. Of distilleren ze eerst alle alcohol eruit en daarna ook nog een beetje water, volgens jou? | |
Antaresje | maandag 17 november 2008 @ 17:57 |
quote:Dat klopt, er is geen sprake van een kookpunt, maar van een kooktraject. | |
LeeHarveyOswald | maandag 17 november 2008 @ 18:33 |
quote:Na 3 uur koken (ik denk zelfs al na een kwartier flink inkoken) is er al heel veel water verdampt, en alcohol, wat veel vluchtiger is en bij een lagere temperatuur verdampt én het stijgen van de temperatuur door de verdamping even "pauzeert" zal dus al weg zijn. Oftewel: Alcoholvrije stoofpot... | |
LeeHarveyOswald | maandag 17 november 2008 @ 18:33 |
quote:Vergelijk het dan met het voorbeeld kokend frituurvet / kleine hoeveelheid water. Dat lijkt mij aardig op hetzelfde neerkomen | |
zhe-devilll | maandag 17 november 2008 @ 18:36 |
het gaat om de smaak en je gooit er toch geen liter jenever in ofzo? | |
WillempieB | maandag 17 november 2008 @ 18:38 |
Verdamping is een aanname. Als je het heel snel verhit krijg je een plasmabal met atomaire fusie en hou je geen alcohol noch water over | |
LeeHarveyOswald | maandag 17 november 2008 @ 18:43 |
quote: Het lijkt mij sowieso redelijk veilig voor kinderen, moslims, of mensen met een lever aandoening | |
123hopsaflops | maandag 17 november 2008 @ 18:50 |
zelfs voor kinderen met een leveraandoening | |
LeeHarveyOswald | maandag 17 november 2008 @ 18:53 |
quote:Moslimmeisjes met een leveraandoening | |
Aibmi | maandag 17 november 2008 @ 18:54 |
quote:Water lost niet op in frituurvet. En water vormt geen waterstofbruggen met frituurvet Bovendien is frituurvet al snel 200 graden, toch twee keer het kookpunt van water. | |
ouderejongere | maandag 17 november 2008 @ 19:37 |
quote:Ik laat stoofpeer altijd in rode wijn koken | |
#ANONIEM | maandag 17 november 2008 @ 19:41 |
--> CUL | |
Steven184 | maandag 17 november 2008 @ 20:11 |
quote: | |
Mokus | maandag 17 november 2008 @ 20:27 |
quote:Mijn inziens klopt dit wel. Bij het destilleren van alcohol gaat er ook water mee. Daarom kan je nooit alcohol krijgen met een hoger percentage dan 96%. En dan heb je al een hele goede installatie nodig. | |
LeeHarveyOswald | maandag 17 november 2008 @ 20:32 |
quote:Ik dacht dat dit meer te maken had met dat je altijd wat water nodig hebt om alcohol in optelossen? | |
ColdFeet | maandag 17 november 2008 @ 20:33 |
quote:Dude, appels en peren a) olie lost niet op in water b) het temperatuurverschil is veel groter en de fase-overgangen verschillen ook wel wat en c) als je in de pan kijkt, zie je toch dat dat 'verdampingsproces' heel anders verloopt? | |
ColdFeet | woensdag 19 november 2008 @ 13:10 |
Hm... Dit topic is een beetje doodgebloed. LHO, ben je inmiddels overtuigd? | |
LeeHarveyOswald | woensdag 19 november 2008 @ 13:26 |
quote:Nee. Het temperatuurverschil is inderdaad veel groter, maar ook in vet van 130 graden zal je water toch een beetje gaan protesteren. De temperatuur is hoger dus verdampt het als een gek (wat energie kost en dus de temperatuurstijging tegen werkt). Er kan dus onmogelijk alcohol overblijven in een stoof gerecht. | |
ColdFeet | woensdag 19 november 2008 @ 13:31 |
quote:En dat baseer je op de vergelijking met frituurvet? De bronnen die ik noem (McGee en Kleyn), die lullen dus uit hun nek? | |
LeeHarveyOswald | woensdag 19 november 2008 @ 13:34 |
quote:Nee, dat basseer ik op de gedragingen van het kook/verdamppunt van de twee stoffen, scheikundige kennis, bovenstaande berichten van mede-users, common sense, ... En ja, als die twee personen dat beweert hebben, dan lullen ze inderdaad uit hun nek. | |
ColdFeet | woensdag 19 november 2008 @ 13:40 |
quote:Scheikundige kennis vind ik nogal een groot woord voor 9-jaar-geleden-op-de-Havo... Afijn, als ik jou was: stuur even een mailtje naar McGee, een van de grootste autoriteiten op het gebied van culinaire chemie. Hij is vast blij met jouw wetenschappelijke kritiek! | |
LeeHarveyOswald | woensdag 19 november 2008 @ 13:50 |
quote:Zie onderstaand, dit gaat over tegen de kook aan! Dus niet het koken van... En toevoegen aan een kokend pannetje, en deze dan van het vuur afhalen. Na 2,5 uur tegen de kook aan sudderen, is er nog maar 5 procent alcohol over. Je kan dus gerust zeggen dat na 2 uur koken alle alcohol vertrokken is (met een uur ook al denk ik) quote: | |
LeeHarveyOswald | woensdag 19 november 2008 @ 13:52 |
Magoed, er zijn stripjes waarmee in vloeistoffen alcohol is aan te tonen (zodat oa. de politie bij festivals kan controlleren of er geen alcohol mee het terrein op gaat). Ik zou zeggen: Neem je steelpan, giet er een halve fles wijn in, kook deze een uur, twee uur, en drie uur, en kijk of er nog alcohol in zit Het zal enkel zonde zijn van je wijn (of je moet gekookte alcoholvrije wijn lekker vinden ) | |
ColdFeet | woensdag 19 november 2008 @ 13:53 |
Dude, als je stoofvlees 2 uur lang op vol vuur kookt, kun je het weggooien Maar hé, we zijn het er dus over eens dat de alcohol niet puur eerst verdampt en daarna pas het water | |
LeeHarveyOswald | woensdag 19 november 2008 @ 14:06 |
quote:De fase overgang kost veel energie, waardoor het water later zal gaan koken. Er gaat meer hitte op aan het verdampen van je alcohol dan aan het aan de kook brengen van je water, en je alcohol zal altijd verdampen voor je water kookt (Dat het ook daarna er nog uit dampt klopt, tenzij je dus een heel dun laagje zou hebben in een hele grote pan). | |
ColdFeet | woensdag 19 november 2008 @ 14:13 |
En dan blijft je stoofpot al die tijd 80 graden, en als alle alcohol weg is, schiet ineens de temperatuur omhoog? | |
LeeHarveyOswald | woensdag 19 november 2008 @ 14:17 |
quote:Bij een verzadigde oplossing en gelijkmatige verhitting wel, anders zal dus eerst het gros van de alcohol verdampen, waarbij de temperatuurstijging kort tot een pauze komt, waarna het water gaat koken (en de laatste alcohol er uit dampt). | |
ColdFeet | woensdag 19 november 2008 @ 14:27 |
Ho even, nu zeg je al iets heel anders dan in het begin... Verzadige oplossing van alcohol? En hoe sterk is die, volgens jou? We hebben het nu enkel nog maar over alcohol en water, wat hebben de overige ingredienten van je pan vol eten nog voor invloed? Steeds een voor een van fase overgaan? | |
LeeHarveyOswald | woensdag 19 november 2008 @ 14:37 |
quote:Ho even, leer eens lezen. anders Staat er ook nog tussen in. | |
ColdFeet | woensdag 19 november 2008 @ 14:47 |
Ja, dat heb ik wel gelezen. Dude, dat aanmatigende toontje Ik wil alleen graag weten hoe dat dan volgens jou zou gaan, met zo'n verzadigde oplossing. | |
LeeHarveyOswald | woensdag 19 november 2008 @ 14:50 |
quote:Mooi he, de "toon" van jou bericht over nemen quote:Dan zal -bij gelijkmatige verhitting- eerst de alcohol verdampen, waardoor het water pas later aan de kook zal komen (zoals ik zei; water koken in een papieren pannetje). | |
sungaMsunitraM | woensdag 19 november 2008 @ 14:51 |
Hm, héél lang geleden op de middelbare school hebben een paar klasgenoten van mij nog een onderzoekje gedaan naar de kookpunten van alcohol-watermengsels quote:Denk dat dat wel waar is ja. Maar ongeacht of de boel nog wel of niet kookt, de alcohol vliegt er eerder uit dan het water (anders zou je ook geen sterke drank kunnen destilleren hè ) | |
sungaMsunitraM | woensdag 19 november 2008 @ 14:53 |
quote:Er zal ook wel water verdampen, maar de alcohol verdampt sneller | |
ColdFeet | woensdag 19 november 2008 @ 14:54 |
quote:Hohoho even, dat heb ik ook nergens ontkend, dat alcohol sneller verdampt. Alleen is het niet zo dat eerst alle alcohol verdampt, dan alles *poef, weg is, en dan pas het water verdampt. Bij distilleren krijg je een mengsel dat inderdaad sterker is dan waar je mee begon, maar wat ook nog steeds water bevat. Doe je het heel grondig en onder labcondities, dan kun je tot hoge 'zuiverheid' komen, maar dat is met bijv. cognac niet het geval | |
Byte_Me | woensdag 19 november 2008 @ 14:55 |
water en alcohol vormen een azeotropisch mengsel, dus je zult nooit zuivere alcohol verdampen, of alle alcohol eruit kunnen verdampen. | |
ColdFeet | woensdag 19 november 2008 @ 14:56 |
quote:Ik ben het met je eens dat, bij een zuiver water-alcoholmengsel het kooktraject anders zal verlopen, ja. Maar de vergelijking met water in een papieren bakje gaat hier niet echt op, omdat het water en het bakje niet mengen,. zoals water en alcohol | |
sungaMsunitraM | woensdag 19 november 2008 @ 14:57 |
quote:True Maar ik zou mijn kinderen best een stoofpot met wijn die 2 uur gesudderd heeft voor durven zetten iig. (maar een beetje alcohol zal er altijd nog wel in zitten) | |
LeeHarveyOswald | woensdag 19 november 2008 @ 14:58 |
quote:Het punt is ook niet dat er ook water verdampt, het punt is dat de alcohol grotendeels eerst verdampt, en er dus geen alcohol in je residu overblijft. | |
ColdFeet | woensdag 19 november 2008 @ 14:58 |
quote:Ah, hier hebben we de echte deskundigen Dat soort gewichtige termen ken ik dan weer niet, ik ben meer van de in water opgeloste gassen enzo | |
ColdFeet | woensdag 19 november 2008 @ 15:00 |
quote:Ik zou dat niet doen; ook het laatste vleugje alcohol heeft nog effect op de smaak (alcohol werkt namelijk ook als een smaakversterker), iets wat een kind best wel eens vies zou kunnen vinden. Of een alcoholweigeraar. Ik ben het met je eens dat het niet gaat om grote hoeveelheden en dat je wat dat betreft geen vast geen fysieke schade veroorzaakt. | |
LeeHarveyOswald | woensdag 19 november 2008 @ 15:03 |
Zou er in SES geen scholier zijn die nog een leuke praktijkproef met bedenken? Dan zou ik best wel een grafiek willen zien, horizontaal het tijdsverloop, verticaal de hoeveelheid in mililiters, en daarin dan de curve vloeistof, alcohol, en water. En dan na hoeveel uur de alcohol weg is, en na hoeveel uur de vloeistof in zn totaal weg is | |
ColdFeet | woensdag 19 november 2008 @ 15:04 |
quote:Eerder beweerde je nog dat eerste alle alcohol verdampt, en dan pas het water... | |
kabouter.muts | woensdag 19 november 2008 @ 16:34 |
Leuke discussie, zal even roet in het eten gooien. je houd met sudderen de deksel op de pan dus de verdampte alcohol blijft in de pan. Het condenseert tegen de deksel en loopt weer het pannetje in. | |
ColdFeet | woensdag 19 november 2008 @ 17:32 |
quote:Oh, ik laat altijd het laatste uur ofzo nog even pruttelen met iets hoger vuur en deksel eraf. Anders heb je van die waterige prut. | |
ColdFeet | woensdag 19 november 2008 @ 17:40 |
quote:De mede-users die het met jou eens zijn hebben alleen maar de OP gelezen. Waarin je totaal verdraait wat ik in het vorige topic zei. Zo kan ik ook wel bijval krijgen | |
z80 | woensdag 19 november 2008 @ 17:50 |
en nog gaat het hier om de alcohol in het water. wanneer dringt het eens door dat er ook alcohol in het vlees gaat zitten. en dat je dit er dus niet meer uit krijgt. dus wat de ts ook roept er blijft altijd alcohol in het gerecht achter. deksel of niet. 60, 80 of 100 graden maakt geen bal uit. | |
ColdFeet | woensdag 19 november 2008 @ 18:18 |
Z80, daar durf ik geen uitspraak over te doen, over het alcoholgehalte in het vlees... Geen idee of dat zo werkt. Ik las in McGee (door TS zo smadelijk als prutser afgedaan ) dat alcohol als belangrijke smaakversterker werkt, en dat daarom mensen die niet drinken of kinderen het blijven proeven, ookal is het maar een pietseltje. |