Mooi he, de "toon" van jou bericht over nemenquote:Op woensdag 19 november 2008 14:47 schreef ColdFeet het volgende:
Ja, dat heb ik wel gelezen. Dude, dat aanmatigende toontje
Dan zal -bij gelijkmatige verhitting- eerst de alcohol verdampen, waardoor het water pas later aan de kook zal komenquote:Ik wil alleen graag weten hoe dat dan volgens jou zou gaan, met zo'n verzadigde oplossing.
Denk dat dat wel waar is ja.quote:Op maandag 17 november 2008 17:12 schreef ColdFeet het volgende:
Ik zei dat alcohol inderdaad sneller verdampt dan water (het heeft immers een lager kookpunt), maar dat het verdampen van alcohol en water een continu proces is! Want water en alcohol mengen wel degelijk. Het kookpunt van je stoofpot verandert naarmate je langer kookt.
Er zal ook wel water verdampen, maar de alcohol verdampt snellerquote:Op woensdag 19 november 2008 14:50 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Dan zal -bij gelijkmatige verhitting- eerst de alcohol verdampen, waardoor het water pas later aan de kook zal komen
Hohoho even, dat heb ik ook nergens ontkend, dat alcohol sneller verdampt. Alleen is het niet zo dat eerst alle alcohol verdampt, dan alles *poef, weg is, en dan pas het water verdampt.quote:Op woensdag 19 november 2008 14:51 schreef sungaMsunitraM het volgende:
Hm, héél lang geleden op de middelbare school hebben een paar klasgenoten van mij nog een onderzoekje gedaan naar de kookpunten van alcohol-watermengsels
Anyway, de alcohol vliegt er eerder uit dan het water (anders zou je ook geen sterke drank kunnen destilleren hè )
Coldfeet heeft derhalve ongelijk
Ik ben het met je eens dat, bij een zuiver water-alcoholmengsel het kooktraject anders zal verlopen, ja. Maar de vergelijking met water in een papieren bakje gaat hier niet echt op, omdat het water en het bakje niet mengen,. zoals water en alcoholquote:Op woensdag 19 november 2008 14:50 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Dan zal -bij gelijkmatige verhitting- eerst de alcohol verdampen, waardoor het water pas later aan de kook zal komen
(zoals ik zei; water koken in een papieren pannetje).
Truequote:Op woensdag 19 november 2008 14:54 schreef ColdFeet het volgende:
Alleen is het niet zo dat eerst alle alcohol verdampt, dan alles *poef, weg is, en dan pas het water verdampt.
Bij distilleren krijg je een mengsel dat inderdaad sterker is dan waar je mee begon, maar wat ook nog steeds water bevat.
Het punt is ook niet dat er ook water verdampt, het punt is dat de alcohol grotendeels eerst verdampt, en er dus geen alcohol in je residu overblijft.quote:Op woensdag 19 november 2008 14:54 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
Hohoho even, dat heb ik ook nergens ontkend, dat alcohol sneller verdampt. Alleen is het niet zo dat eerst alle alcohol verdampt, dan alles *poef, weg is, en dan pas het water verdampt.
Bij distilleren krijg je een mengsel dat inderdaad sterker is dan waar je mee begon, maar wat ook nog steeds water bevat.
Doe je het heel grondig en onder labcondities, dan kun je tot hoge 'zuiverheid' komen, maar dat is met bijv. cognac niet het geval
Ah, hier hebben we de echte deskundigen Dat soort gewichtige termen ken ik dan weer niet, ik ben meer van de in water opgeloste gassen enzoquote:Op woensdag 19 november 2008 14:55 schreef Byte_Me het volgende:
water en alcohol vormen een azeotropisch mengsel, dus je zult nooit zuivere alcohol verdampen, of alle alcohol eruit kunnen verdampen.
Ik zou dat niet doen; ook het laatste vleugje alcohol heeft nog effect op de smaak (alcohol werkt namelijk ook als een smaakversterker), iets wat een kind best wel eens vies zou kunnen vinden. Of een alcoholweigeraar.quote:Op woensdag 19 november 2008 14:57 schreef sungaMsunitraM het volgende:
[..]
True
Maar ik zou mijn kinderen best een stoofpot met wijn die 2 uur gesudderd heeft voor durven zetten iig.
(maar een beetje alcohol zal er altijd nog wel in zitten)
Eerder beweerde je nog dat eerste alle alcohol verdampt, en dan pas het water...quote:Op woensdag 19 november 2008 14:58 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Het punt is ook niet dat er ook water verdampt, het punt is dat de alcohol grotendeels eerst verdampt, en er dus geen alcohol in je residu overblijft.
Oh, ik laat altijd het laatste uur ofzo nog even pruttelen met iets hoger vuur en deksel eraf. Anders heb je van die waterige prut.quote:Op woensdag 19 november 2008 16:34 schreef kabouter.muts het volgende:
Leuke discussie,
zal even roet in het eten gooien.
je houd met sudderen de deksel op de pan dus de verdampte alcohol blijft in de pan.
Het condenseert tegen de deksel en loopt weer het pannetje in.
De mede-users die het met jou eens zijn hebben alleen maar de OP gelezen. Waarin je totaal verdraait wat ik in het vorige topic zei. Zo kan ik ook wel bijval krijgenquote:Op woensdag 19 november 2008 13:34 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Nee, dat basseer ik op de gedragingen van het kook/verdamppunt van de twee stoffen, scheikundige kennis, bovenstaande berichten van mede-users, common sense, ...
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |