abonnement Unibet Coolblue
pi_63346103
quote:
Op woensdag 19 november 2008 14:47 schreef ColdFeet het volgende:
Ja, dat heb ik wel gelezen. Dude, dat aanmatigende toontje
Mooi he, de "toon" van jou bericht over nemen
quote:
Ik wil alleen graag weten hoe dat dan volgens jou zou gaan, met zo'n verzadigde oplossing.
Dan zal -bij gelijkmatige verhitting- eerst de alcohol verdampen, waardoor het water pas later aan de kook zal komen

(zoals ik zei; water koken in een papieren pannetje).
  woensdag 19 november 2008 @ 14:51:42 #52
109065 sungaMsunitraM
Fancybox is not a function
pi_63346131
Hm, héél lang geleden op de middelbare school hebben een paar klasgenoten van mij nog een onderzoekje gedaan naar de kookpunten van alcohol-watermengsels
quote:
Op maandag 17 november 2008 17:12 schreef ColdFeet het volgende:
Ik zei dat alcohol inderdaad sneller verdampt dan water (het heeft immers een lager kookpunt), maar dat het verdampen van alcohol en water een continu proces is! Want water en alcohol mengen wel degelijk. Het kookpunt van je stoofpot verandert naarmate je langer kookt.
Denk dat dat wel waar is ja.

Maar ongeacht of de boel nog wel of niet kookt, de alcohol vliegt er eerder uit dan het water (anders zou je ook geen sterke drank kunnen destilleren hè )
Op donderdag 28 augustus 2008 14:34 schreef Breathtaking het volgende:
:9~
  woensdag 19 november 2008 @ 14:53:52 #53
109065 sungaMsunitraM
Fancybox is not a function
pi_63346189
quote:
Op woensdag 19 november 2008 14:50 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Dan zal -bij gelijkmatige verhitting- eerst de alcohol verdampen, waardoor het water pas later aan de kook zal komen
Er zal ook wel water verdampen, maar de alcohol verdampt sneller
Op donderdag 28 augustus 2008 14:34 schreef Breathtaking het volgende:
:9~
pi_63346210
quote:
Op woensdag 19 november 2008 14:51 schreef sungaMsunitraM het volgende:
Hm, héél lang geleden op de middelbare school hebben een paar klasgenoten van mij nog een onderzoekje gedaan naar de kookpunten van alcohol-watermengsels

Anyway, de alcohol vliegt er eerder uit dan het water (anders zou je ook geen sterke drank kunnen destilleren hè )

Coldfeet heeft derhalve ongelijk
Hohoho even, dat heb ik ook nergens ontkend, dat alcohol sneller verdampt. Alleen is het niet zo dat eerst alle alcohol verdampt, dan alles *poef, weg is, en dan pas het water verdampt.

Bij distilleren krijg je een mengsel dat inderdaad sterker is dan waar je mee begon, maar wat ook nog steeds water bevat.
Doe je het heel grondig en onder labcondities, dan kun je tot hoge 'zuiverheid' komen, maar dat is met bijv. cognac niet het geval
pi_63346230
water en alcohol vormen een azeotropisch mengsel, dus je zult nooit zuivere alcohol verdampen, of alle alcohol eruit kunnen verdampen.
pi_63346260
quote:
Op woensdag 19 november 2008 14:50 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

Dan zal -bij gelijkmatige verhitting- eerst de alcohol verdampen, waardoor het water pas later aan de kook zal komen

(zoals ik zei; water koken in een papieren pannetje).
Ik ben het met je eens dat, bij een zuiver water-alcoholmengsel het kooktraject anders zal verlopen, ja. Maar de vergelijking met water in een papieren bakje gaat hier niet echt op, omdat het water en het bakje niet mengen,. zoals water en alcohol
  woensdag 19 november 2008 @ 14:57:06 #57
109065 sungaMsunitraM
Fancybox is not a function
pi_63346268
quote:
Op woensdag 19 november 2008 14:54 schreef ColdFeet het volgende:
Alleen is het niet zo dat eerst alle alcohol verdampt, dan alles *poef, weg is, en dan pas het water verdampt.

Bij distilleren krijg je een mengsel dat inderdaad sterker is dan waar je mee begon, maar wat ook nog steeds water bevat.
True
Maar ik zou mijn kinderen best een stoofpot met wijn die 2 uur gesudderd heeft voor durven zetten iig.
(maar een beetje alcohol zal er altijd nog wel in zitten)
Op donderdag 28 augustus 2008 14:34 schreef Breathtaking het volgende:
:9~
pi_63346286
quote:
Op woensdag 19 november 2008 14:54 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Hohoho even, dat heb ik ook nergens ontkend, dat alcohol sneller verdampt. Alleen is het niet zo dat eerst alle alcohol verdampt, dan alles *poef, weg is, en dan pas het water verdampt.

Bij distilleren krijg je een mengsel dat inderdaad sterker is dan waar je mee begon, maar wat ook nog steeds water bevat.
Doe je het heel grondig en onder labcondities, dan kun je tot hoge 'zuiverheid' komen, maar dat is met bijv. cognac niet het geval
Het punt is ook niet dat er ook water verdampt, het punt is dat de alcohol grotendeels eerst verdampt, en er dus geen alcohol in je residu overblijft.
pi_63346290
quote:
Op woensdag 19 november 2008 14:55 schreef Byte_Me het volgende:
water en alcohol vormen een azeotropisch mengsel, dus je zult nooit zuivere alcohol verdampen, of alle alcohol eruit kunnen verdampen.
Ah, hier hebben we de echte deskundigen Dat soort gewichtige termen ken ik dan weer niet, ik ben meer van de in water opgeloste gassen enzo
pi_63346344
quote:
Op woensdag 19 november 2008 14:57 schreef sungaMsunitraM het volgende:

[..]

True
Maar ik zou mijn kinderen best een stoofpot met wijn die 2 uur gesudderd heeft voor durven zetten iig.
(maar een beetje alcohol zal er altijd nog wel in zitten)
Ik zou dat niet doen; ook het laatste vleugje alcohol heeft nog effect op de smaak (alcohol werkt namelijk ook als een smaakversterker), iets wat een kind best wel eens vies zou kunnen vinden. Of een alcoholweigeraar.

Ik ben het met je eens dat het niet gaat om grote hoeveelheden en dat je wat dat betreft geen vast geen fysieke schade veroorzaakt.
pi_63346432
Zou er in SES geen scholier zijn die nog een leuke praktijkproef met bedenken?

Dan zou ik best wel een grafiek willen zien, horizontaal het tijdsverloop, verticaal de hoeveelheid in mililiters, en daarin dan de curve vloeistof, alcohol, en water.

En dan na hoeveel uur de alcohol weg is, en na hoeveel uur de vloeistof in zn totaal weg is
pi_63346448
quote:
Op woensdag 19 november 2008 14:58 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Het punt is ook niet dat er ook water verdampt, het punt is dat de alcohol grotendeels eerst verdampt, en er dus geen alcohol in je residu overblijft.
Eerder beweerde je nog dat eerste alle alcohol verdampt, en dan pas het water...
pi_63349062
Leuke discussie,
zal even roet in het eten gooien.
je houd met sudderen de deksel op de pan dus de verdampte alcohol blijft in de pan.
Het condenseert tegen de deksel en loopt weer het pannetje in.
pi_63350686
quote:
Op woensdag 19 november 2008 16:34 schreef kabouter.muts het volgende:
Leuke discussie,
zal even roet in het eten gooien.
je houd met sudderen de deksel op de pan dus de verdampte alcohol blijft in de pan.
Het condenseert tegen de deksel en loopt weer het pannetje in.
Oh, ik laat altijd het laatste uur ofzo nog even pruttelen met iets hoger vuur en deksel eraf. Anders heb je van die waterige prut.
pi_63350878
quote:
Op woensdag 19 november 2008 13:34 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

Nee, dat basseer ik op de gedragingen van het kook/verdamppunt van de twee stoffen, scheikundige kennis, bovenstaande berichten van mede-users, common sense, ...
De mede-users die het met jou eens zijn hebben alleen maar de OP gelezen. Waarin je totaal verdraait wat ik in het vorige topic zei. Zo kan ik ook wel bijval krijgen
  woensdag 19 november 2008 @ 17:50:39 #66
63722 z80
I fink you freaky
pi_63351097
en nog gaat het hier om de alcohol in het water.
wanneer dringt het eens door dat er ook alcohol in het vlees gaat zitten.
en dat je dit er dus niet meer uit krijgt.
dus wat de ts ook roept er blijft altijd alcohol in het gerecht achter.
deksel of niet.
60, 80 of 100 graden maakt geen bal uit.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
pi_63351722
Z80, daar durf ik geen uitspraak over te doen, over het alcoholgehalte in het vlees... Geen idee of dat zo werkt.

Ik las in McGee (door TS zo smadelijk als prutser afgedaan ) dat alcohol als belangrijke smaakversterker werkt, en dat daarom mensen die niet drinken of kinderen het blijven proeven, ookal is het maar een pietseltje.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')